今晚等相公放公吃飯, 他說前幾天下午同同事來吃這間Gees味道及環境也不錯, 所以今晚就帶我去浪漫一下. 不過放工後的西營盤還真是少了人很舒服.先來個餐包, 這個不是普通的包, 圓形的那個是自家製的, 同平時出去吃的像風一樣的質地完全相反, 非常足料;而另外的也是由法國空運來的啊, 果然是酒店的餐廳.來個頭盤, Gees 自家製黃金蟹餅 (HKD118), 外面輕烤至香脆微焦, 但一切內裹充滿了蟹肉絲, 加上香料, 薯仔等混入, 層次感及口感味感都一流~焗阿拉斯加黑鱈魚 (HKD268), 黑鱈魚魚油味十足; 而本身只是輕焗的黑鱈魚也沒有需要太多的調味, 只是用少少鹽調一調己經鮮味可口, 尚口味清新之選西班牙黑毛豬扒釀什菌 (HKD238),看上去以為只是煎黑毛豬扒, 原來內裏大有乾坤, 就是有大量香氣四溢的菇菌, 令黑毛豬扒的香味更能特出其鮮美味, 肉質也是非常嫩滑的說~而Side dish 也滿有驚喜, 焗美國手指薯配古達芝士 (HKD58), 小小一碟但熬辣非常, 加上香口的芝士及看似細細的手指薯但飽肚感十足, 絕對可以填飽某人的胃牛肝菌及什菌意大利飯 (HKD68),未上桌已經
而另外的也是由法國空運來的啊, 果然是酒店的餐廳.
西班牙黑毛豬扒釀什菌 (HKD238),
牛肝菌及什菌意大利飯 (HKD68),
未上桌已經聞到好香的牛肝菌及什菌, 意大利飯本身煮不是太濕, 有點似焗飯, 但口感非常一流, 加上香味濃郁的牛肝菌及什菌, Yummy~
當然一定要叫個甜品啦~自家制香蕉批(HKD60) , 與其他地方吃的不同, 香蕉批只有底部為批皮, 而上面就是濃濃軟綿綿的香蕉紐約芝士般的質感, 不太甜但又有香濃香蕉味的自家制香蕉批, 其他地方也未必吃到呢~

難得可可同相公在這間有情調的餐廳吃飯談下心, Relax 一下也不錯啊~

2016-03-16
  • Gees 自家製黃金蟹餅
  • 焗阿拉斯加黑鱈魚
  • 自家制香蕉批
食西餐都會上左麵包先 多數都係凍呢個包暖粒粒 有三個唔同款式 而且係軟身Appetizerswith water melon, pineapple, figs平時食Ham都係配蜜瓜今次係菠蘿/西瓜/無花果 一次過嘗試三個配搭菠蘿係超級鮮甜啊 配Ham質感非常好西瓜就唔太夾Ham香煎北海道帶子 好大隻醬汁係特別味道 但帶子就熟左少少呢個係Gees自家製嘅皇牌蟹餅超級足料啊 啖啖都會食到蟹肉 又香口Main原隻波士頓龍蝦伴天使麵麵太乾 唔夠汁所以味道淡左d 龍蝦都唔夠入味Drink另外仲有幾款MocktailsDessert完全唔會heavy 一次過食cream+餅底+香蕉好好味啊份量都ok 值得一試 諗起都想再食多次 真心正Churros with Rum & Raisin好似都唔錯餐牌俾大家參考一下Gees 有一個私人area 有四個位置如想慶祝或浪漫一下可早點打去book位
食西餐都會上左麵包先 多數都係凍
呢個包暖粒粒 有三個唔同款式 而且係軟身
Appetizers
- Iberico Ham (36months)
平時食Ham都係配蜜瓜

餐牌俾大家參考一下

Gees 有一個私人area 有四個位置
如想慶祝或浪漫一下可早點打去book位

2016-02-24
$473 (Dinner)
Tasting Event
- Iberico Ham (36months)
- Gees Crab Cake
- Banoffee Pie
  • Iberico Ham
  • Gees Crab Cake
  • Banoffee Pie
2016-04-05 255 views
上環有很多地方等緊發掘XD 這次找到了一間樓上小西餐廳蠻適合小倆口或是幾位朋友進餐呢搭LIFT到M樓就到了一進去可以看見白色牆和浪漫燭光氣氛蠻正的左轉就是餐廳裡面, 位置不算少, 以白色為主調簡潔光亮還有酒櫃, 就是西餐廳的特色吧哈哈 偷看另一邊還有秘密小角落, 私隱度頗高的, 閒聊一下也有情調是夜的MENU, 選擇不算多可是蠻吸引的先上的是麵包, 有兩款, 不過不失吧前菜方面點了crab cake $118, 店家推薦這個, 不錯吃表面煎香, 裡面的沙律綿綿的口感有趣, 也有蟹肉香啦side dish點了mushroom and cepes risotto $68意大利飯口感軟糯, 芝香十足, 別看它小小一份, 蠻飽肚的主菜點了australian rack of lamb $278, 要了medium可以看到它透嫩呈粉的樣子, 調味不重而羊架本身羊羶味濃, 喜歡與否看個人喜好囉~值得一提的是店家窩心的服務, 當天我病重咳嗽多次他們幫我換了杯熱水, 附上熱水壺讓我加添感覺好溫暖哈哈
上環有很多地方等緊發掘XD 這次找到了一間樓上小西餐廳
蠻適合小倆口或是幾位朋友進餐呢
搭LIFT到M樓就到了
一進去可以看見白色牆和浪漫燭光氣氛蠻正的
左轉就是餐廳裡面, 位置不算少, 以白色為主調簡潔光亮
還有酒櫃, 就是西餐廳的特色吧哈哈
是夜的MENU, 選擇不算多可是蠻吸引的
先上的是麵包, 有兩款, 不過不失吧
表面煎香, 裡面的沙律綿綿的口感有趣, 也有蟹肉香啦
意大利飯口感軟糯, 芝香十足, 別看它小小一份, 蠻飽肚的
可以看到它透嫩呈粉的樣子, 調味不重
而羊架本身羊羶味濃, 喜歡與否看個人喜好囉~
值得一提的是店家窩心的服務, 當天我病重咳嗽多次
他們幫我換了杯熱水, 附上熱水壺讓我加添
感覺好溫暖哈哈
2016-03-30 216 views
今日同朋友去完中,上環覓食,由懷舊菜式,食到至潮fusion菜,最後一站就選擇咗位於西營盤嘅GEES。GEES嘅設計簡約,亦帶點型格。下層由幾張Bar枱組成,適合放工後happy hour輕鬆吓。Appetizer, French Foie gras combo,鴨肝有兩種煮法,第一款係凍食,入口即溶,肝味中帶點brandy 香味,配合酸酸甜甜嘅洋蔥,味道突出。第二款係香煎煮法,外層煎得香脆,裡面流心,配合埋煮過嘅菠蘿,令油膩感減低。第二款appetizer係 GEES Crab cake, 蟹餅非常足料,有一梳梳嘅蟹肉,裡面有薯蓉,配埋伴碟嘅千島汁,同茄膏紅椒醬汁,令蟹肉鮮味更突出。湯係Mushroom and chicken consomme,湯嘅色澤清澈,加Sherry酒,令湯更加清甜。蘑菇雲吞精緻,加上黑松露片,提升獨特香氣。不得不讚是盛湯的器皿加熱了,令雞湯時刻保持温暖。主菜有US prime dry aged Sirloin。西冷牛扒經乾式熟成,牛味更加突出。伴菜有烤脆薯仔,另外有健康嘅自家黑蒜,黑蒜健康有益,口感煙韌,酸酸甜甜,作為牛扒伴菜真係第一次見。最後係甜品,Wa
最後係甜品,Walnut雪糕合桃味濃郁,牛奶味重,超級好食。至於creme brulee雖然雲呢拿味香濃,可以見到一粒粒雲呢拿籽,並不是香精,但略嫌忌廉不足,不夠細滑,有進步空間。
整餐晚餐感覺相當滿意,寫意嘅環境,加上優秀嘅美食,無論同情人慶祝,同三五知己相聚,GEES都係一個好嘅Choice。
Type of Meal
Dinner
2016-03-25 239 views
French Foie Gras Combo那凍的鴨肝帶有三分豬潤味,四分鴨肝味,與及三分拔蘭地的香味,有點點中西fushion的感覺,但當中又較像西式,吃後餘韻仍帶甘香,而凍食完全沒有了那油膩感。配菜洋葱酸甜爽脆,很好吃,但還是跟比較有油感的熱食比較相配,是全晚最喜歡的一道,愛肝者必吃。雖則香煎的那邊比凍的那邊少了驚喜,但絕對是水準之作,以蛋糕伴食還是首次,為鴨肝帶來點衝擊,唯獨蛋糕的立糯口感與鴨肝有點類似,還是以酸洋葱相伴較能為口感作出緩衝,但亦不失為一個 good try..Gees Crab Cake 啖啖蟹肉,滋味滿足,用料新鮮,切開時還有煙霧出,熱熱的很好吃。Tasmania Salmon  整道菜的味道也很相配,三文魚,無花果,車厘茄,合桃,蜜糖,一啖無花果的酸,一啖蜜糖的甜,一啖三文魚的脂,一啖車厘茄的青,一啖合桃的脆,缺一不可。U.S. Prime Dry-Aged Sirloin, Dry Aged 後牛味更濃郁,切開肉汁亦見豐富,外皮微微脆脆的,好吃。平常通常把整個蒜頭切半,澆點欖油焗之,讓油香與蒜香充分融合,這個以焗黑蒜相配十分創新,把黑蒜焗得微微脆身,水分被抽
Gees Crab Cake
Tasmania Salmon
U.S. Prime Dry-Aged Sirloin
U.S. Prime Dry-Aged Sirloin, Dry Aged 後牛味更濃郁,切開肉汁亦見豐富,外皮微微脆脆的,好吃。平常通常把整個蒜頭切半,澆點欖油焗之,讓油香與蒜香充分融合,這個以焗黑蒜相配十分創新,把黑蒜焗得微微脆身,水分被抽走了少許令黑蒜味道更濃,但略嫌稍乾。可以獨子蒜切半,澆上欖油再以相同方法焗之,相信油香加上黑蒜獨有的香味必定令此道錦上添花。
2016-03-21
Gees Crab Cake
Tasmania Salmon
U.S. Prime Dry-Aged Sirloin
跟好友姊妹好耐冇見,就約了她去浪漫一下傾下計~在中環行完街就叮叮去上環一間西餐廳 - Gees Restaurant & Bar!如果乘MTR就在西營盤站A1出口比較近~餐廳是地鋪,不難搵~而餐廳有兩層,地下一層為酒吧輕食,而上層就是餐廳所在~座位數目不算多,可以座位之間好闊落,環境整潔舒適!之後再看菜單,晚餐的菜式雖然不多,但也是廚師精心的製作!準備開動!先奉上餐前麵包作為開始,這是免費的!“Gees”自家製黃金蟹餅(HK$118)精緻的黃金蟹餅上面有沙律菜作點綴,份量不多的!黃金蟹餅比較厚身,煎至金黃色的~切開蟹餅,全都是以蟹肉,絕無欺場~而蟹肉好新鮮,啖啖肉,再沾上碟上的特色醬汁,酸酸甜甜好好味,十個讚!美國頂級肉眼扒(10安士)(HK$298)我們點了七成熟,肉眼扒份量比想像中多~而且好厚身,配有海鹽及蔥花作調味~當然也少不了有薯菜啦~菜是菠菜~七成熟的肉眼扒都看到微紅的肉質,好香牛肉味,肉質好嫩好易咬開,而且七成熟又不會太生,又食到牛的香味,不錯!伴菜:牛肝菌及什菌意大利飯(HK$68)如果只食個主菜不夠飽,就可以加一個伴菜,有飯有蔬菜有天使麵~我們就加了這個意大利飯~份量不
跟好友姊妹好耐冇見,就約了她去浪漫一下傾下計~
如果乘MTR就在西營盤站A1出口比較近~
餐廳是地鋪,不難搵~
而餐廳有兩層,地下一層為酒吧輕食,而上層就是餐廳所在~
座位數目不算多,可以座位之間好闊落,環境整潔舒適!
之後再看菜單,晚餐的菜式雖然不多,但也是廚師精心的製作!
準備開動!
先奉上餐前麵包作為開始,這是免費的!

“Gees”自家製黃金蟹餅(HK$118)
精緻的黃金蟹餅上面有沙律菜作點綴,份量不多的!
黃金蟹餅比較厚身,煎至金黃色的~
切開蟹餅,全都是以蟹肉,絕無欺場~

美國頂級肉眼扒(10安士)(HK$298)
我們點了七成熟,肉眼扒份量比想像中多~
而且好厚身,配有海鹽及蔥花作調味~
當然也少不了有薯菜啦~菜是菠菜~

伴菜:牛肝菌及什菌意大利飯(HK$68)
我們就加了這個意大利飯~
份量不算太多,兩個女仔食岩岩好!
雖然是一個伴菜,但製作也很認真,意大利飯不會太淋或太硬,而且有好香的菇味,上面再有少許芝士碎混埋一齊食,好香好正!

後記:
大部份人都覺得浪漫兩字是適合用於情侶身上,但其實跟身體的閏蜜好友也可以浪漫~
餐廳環境寧靜舒適,跟好友飯聚傾計真係暢所欲言~
而且食物質素好好,這裡還有各類酒供應,喜歡飲酒的也不妨去試下浪漫下啦!
2016-03-12
$260 (Dinner)
2K
2016-03-24 221 views
Gees 環境優美, 就如一個小花園,昏暗的燈光映出情調,非常浪漫。置身其中,盡顯優雅貴氣,估唔到上環區都有間質素餐廳🏼Gees自家製黃金蟹餅($118)Gees Crab Cake 是自家製的,擺碟精緻用心,配上mixed salad, red bell pepper puree & housing island dressing味道不錯,鮮味蟹肉加上洋蔥等配料惹味可口,滋味可口。美國頂級肉眼扒(10安士)($298)U.S. Prime Rib EyeGilled, served with mashed potato, Portobellos & baby spinach肉質鮮嫩香濃,肉味濃郁,配上的薯蓉奶味香濃,很香牛肝菌及雜菌意大利飯($68)Mushroom & crepes risotto 份量挺多,味道香濃幼滑,飯粒有嚼口,吸收了牛肝菌味道,份外香濃。整想來說,食物、服務都是不錯的,環境更是非常滿意。

置身其中,盡顯優雅貴氣,估唔到上環區都有間質素餐廳🏼

Gees自家製黃金蟹餅($118)

美國頂級肉眼扒(10安士)($298)

U.S. Prime Rib Eye

肉質鮮嫩香濃,肉味濃郁,配上的薯蓉奶味香濃,很香

牛肝菌及雜菌意大利飯($68)

整想來說,食物、服務都是不錯的,環境更是非常滿意。

2016-03-23
2016-03-23 203 views
位於上環同西營盤中間既gees,其實西營盤站出會近少少,行約7-8分鐘就到,地面嗰層係bar,一樓係餐廳,一入餐廳,好有fine dine 既feel,環境非常舒適,音樂好舒服,我地被安排去一個角落,私隱度極高,同時,服務態度一流專業,對餐單中的菜色暸如指掌,介紹合我地口味既食物~煎北海道帶子賣相非常吸引,fine dine 既級數,一睇就知正!上面一片薄薄既脆芝士,少少咸,脆卜卜,配上煎到非常香既帶子,再加上下面塊小薯餅,配上清新既配料同個汁,帶子爽口,帶少少脆咸芝士,由於個汁帶有少少清新既甘筍味,一d都唔膩,幾個口感,幾個層次,幾種享受,正!U.S. Prime rib eye賣相一流唔再講,聞落有好香好香既牛肉味,一咬,不得了~牛肉味非常濃,而且肉汁豐富,又好軟,好滑身,非常好味,屬牛魔王必食之選!! Bancoffee pie一向好鍾意食甜品既我,點可以錯過呢度既甜品,呢個香蕉批係冇得輸既,好香濃既香蕉味,加上巧香既蕉糖味,正到一個點!呢間fine dine 啱哂,裝潢好別緻,充滿歐陸風味,食物質素高,烹調既方法有特色而且能大大提升食物味道,絕對值得一試。

煎北海道帶子

U.S. Prime rib eye

Bancoffee pie
$500 (Dinner)
Gees Restaurant & Bar 從正門看來燈光閃閃,在舊樓臨立的皇后大道西上甚為顯眼。踏入正門,餐廳的下層放了兩張小小的餐桌,主要供食客品酒聊天。走過設有燈光粉飾的樓梯,抵達上層用餐區,格調簡潔清雅。配合點點燭光及輕柔音樂,用餐氣氛不錯!餐廳的餐牌同樣十分清簡,略略聽過店員簡介,很快便決定了是晚佳餚。頭盤是 "Gees" Crab Cake with mixed salad, red bell pepper purée & thousand island dressing。簡單一客蟹餅,面上放滿田園沙律菜,兩旁分別以紅椒糊及千島醬繪上線條花紋,既美觀,又可吃,一舉兩得。吃過清葱爽鮮的沙律菜,一個圓圓的蟹餅就在眼前。蟹餅面層被輕輕煎至咖啡色,食感香脆。內層蟹肉份量十足,並且絲絲可見,味道鮮甜可口。在蟹肉當中,拌有少量洋蔥粒,更令蟹餅增添一份惹味感。主菜 Black Cod baked, served with mashed potato, Portobello & baby spinach。黑鱈魚扒選材厚身,魚香理想,肉質白滑細嫩。配上的醬汁亦甚有特色,以白麵豉汁拌以蝦油打泡
''Gees'' Crab Cake with mixed salad, red bell pepper purée & thousand island dressing
主菜 Black Cod baked, served with mashed potato, Portobello & baby spinach。黑鱈魚扒選材厚身,魚香理想,肉質白滑細嫩。配上的醬汁亦甚有特色,以白麵豉汁拌以蝦油打泡製成,味道輕輕的,與鱈魚味道相當合拍。伴碟菜有薯蓉、大蘑菇及菠菜。薯蓉質感幼滑;大蘑菇芳香多汁;菠菜綠嫩。配搭選材理想。
Banoffee Pie 是餐廳的推介甜品,批點被拼湊成笑臉模樣,予人開心的感覺。這件 Banoffee Pie,面上加滿細滑的忌廉,下方則以消化餅伴上焦糖香蕉作批底。因忌廉本身味淡而焦糖香蕉味濃,吃時建議由上而下多層同吃,味道會來得更溫和平均,亦能同時享受細滑鬆脆交纏的口感。至於笑哈哈嘴巴的所在,是有焦糖面的香蕉,以此水果作結,甚為甜甜蜜蜜開開心心。
Banoffee Pie
雖然是晚只淺嚐了兩三道菜式,但已能反映主廚的功架。有機會會再訪用餐,多試其他的手藝,令人期待!

[21/3/2016; Mon]

優惠情報:東亞咭或 AE 咭可享八五折。Citibank 咭消費滿 $500 可免費享用美酒一枝。
2016-03-21
$425 (Dinner)
Credit Card Offers
2016-03-21 496 views
在上環頻撲左成個下午。身心俱疲。諗住求其食個晚餐返屋企訓覺覺。路經見到一間餐廳 餐單幾吸引 有dry aged 牛扒 Woooooo 即刻吸引左我入去。 餐廳係小店 大約十數張枱 燈光幾柔和 岩曬我休養一下 哈哈。先叫一枝我喜愛既sparkling water嘆下先 鐘意佢夠凍 而且會有青檸俾我 好sweet 哈哈 成件事好refreshing. U.S. Prime Dry-Aged Sirloin (9oz) $398 入來就為左塊牛扒 哈哈。我係糟蹋牛扒既朋友(老公話)要食八成熟 要真正品嚐佢既最佳狀態 應該係medium rare最理想 但我接受唔到血淋淋既感覺😂牛扒伴著露荀 焗原粒薯仔 和黑蒜。牛扒一點都冇令我失望 煎得微焦 肉質仍然好柔嫩 肉汁好豐富 濃郁 肉味層次好豐富 在口裡久久未散。確實好食 唔需要任何醬汁配襯。牛扒有水準 但最驚喜既係黑蒜呢個配菜。第一次和牛扒一齊食 我會話係perfect match. 黑蒜的獨特蒜香和甜味 QQ質感配上牛扒 是互相提升了對方的味道。大廚真有心思。Mushroom & Cepes Risotto $68

Mushroom & Cepes Risotto $68

又一驚喜 竟然有一片片黑松露片在飯既上面。好香。意大利飯我鐘意比較chewy 呢度既我覺得可以再煙韌一點 不過呢點好個人。但是味道就確實冇得輸。好香既芝士和蒜味 每粒飯都有滿滿的汁 夠creamy 而且特別欣賞加上切得幼細既蔥花。

偶然的一餐 卻有滿足的感覺。

2016-03-21 346 views
Weekend 想食好D, 想起在港島區新開的西餐廳,在地鐵站行5分鐘就到達。餐廳分上下層,下層係bar, 上層先係餐廳。餐廳安排左個角位俾我地,私隱度相當高。Lobster angel hair龍蝦細細隻但係有兩隻,龍蝦殼已經剝晒。龍蝦肉相當新鮮,肉質好鮮嫩,襯上磨菇蒜蓉汁,非常襯托海鮮味道。另外龍蝦拑都除左殼,方便之餘又細心。Angel hair 滲透埋龍蝦肉汁同磨菇汁,令我清晒成碟。三色甜品餐廳員工相當細心,介紹這款甜品係有建議食既先後次序。主要係由味道淡濃決定次序。第一款係Rose jelly, jelly係玫瑰味,配料係用上玫瑰真花瓣,非常清香。第二款係lychee milk clot, 奶凍無乜甜味,荔枝肉唔會好重味,兩款東西夾埋好襯。最後先食係黑朱古力黎架,千祈唔好以為係盆栽呀,黑朱古力味好濃,朱古力控必食呀。呢個甜品次序分明,但食既安排夠細心,抵讚呀。餐廳食物質素夠高,而且安排細心,實在係令我個weekend充實細緻。

Lobster angel hair

三色甜品

2016-03-19 544 views
身為一個九龍區人士,除左返工真係甚少出現係中上環地區。咁岩星期五男朋友黎接收工,收工閃人已經又攰又肚餓,就近近地係附近食。聽同事講呢間餐廳野食唔錯,去到門口望到餐牌都好似幾吸引,所以就入左去食喇。入到去坐低左,燈光暗暗地都幾舒服,枱面仲放左個小蠟燭侍應都好有禮貌咁介紹餐廳特色菜。本身睇完餐牌都已經有心水架喇,最後簡左蟹餅做前菜同魚&龍蝦麵兩個Main Course個蟹餅好快就上枱,望見隔離兩三枱都有叫呢個,所以我都唔輸蝕要試下 哈哈!果然食落無令我失望,好香蟹肉味 點埋d sauce 就更加正等左一陣main course都黎喇,我地兩個實在太餓 相都唔記得影就開動了我就麻麻地鍾意食魚既,我只係試左一啖。男朋友就話幾好味,我自己真係唔識欣賞。不過個魚係配薯蓉既,薯蓉比較岩我口味多d另外果個龍蝦係配天使麵,平時食開中餐龍蝦伊麵多 估唔到配西餐既天使麵都唔差。最重要既係!隻龍蝦係拆左肉架!平時出街真係唔想食海鮮,因為要拆殼實在太麻煩,食到成手污糟好狼狽本身猶疑緊叫唔叫呢個好,因為唔想有殼咁煩,好彩問一問侍應,原來係拆左肉再原隻放返落個殼度,到上菜果陣仲擺到靚一靚。個汁同個麵好夾,呢個認真推

入到去坐低左,燈光暗暗地都幾舒服,枱面仲放左個小蠟燭

本身猶疑緊叫唔叫呢個好,因為唔想有殼咁煩,好彩問一問侍應,原來係拆左肉再原隻放返落個殼度,到上菜果陣仲擺到靚一靚。個汁同個麵好夾,呢個認真推介 值得一試!

食飽坐多陣 傾陣計就埋單了,原來用AE卡比錢仲有折
埋單兩個人都係$600左右,食西餐黎講價錢同水準都算唔錯。見到隔離枱叫Duck Platter好似幾吸引,下次有機會試埋先~
2016-03-18
$300 (Dinner)
Credit Card Offers
2016-03-17 588 views
有朋自台灣來 唔帶佢食好野點得先。朋友住上環酒店 醒起家姐之前力推Gees呢間小店 一早訂定枱 決定黎個浪漫西餐。 Gees在上環和西營盤中間 兩邊既地鐵站都方便行去 環境白色簡約feel 好寧靜好home feel 適合女生傾計。侍應先送上暖暖面包藍 三款面包 都是我鐘意既法國feel裸麥 果仁面包 軟綿綿 配上自製滑牛油 正。 陪左朋友成日 掃街食野食到嘔咁滯 去到Gees 實在冇力再食main, 決定食頭盤為主。 Gees Seasonal Salad 驚喜之作!以為係什菜沙律 原來係龍蝦沙律。沙律顏色好鮮豔 好吸引。龍蝦鮮甜 配上酸酸的青檸芒果汁 好match & fresh 車厘茄好清甜 沙律菜好爽脆 新鮮 配上黑醋汁 對於食滯左既我們 實在好清新醒胃。Iberico Ham Ham係燻左36個月既美味版。好甘香 肉質夠嫩 微微的木味 絕對係上品 但Gees最有誠意既係配搭的生果有三種。新鮮無花果 燒菠蘿 西瓜 很有創意。三個食法各有特色 菠蘿酸酸甜甜 爽口。無花果口感軟身 清甜 。西瓜甜得過癮 脆口。我自己

Gees Seasonal Salad

Iberico Ham

Ham係燻左36個月既美味版。好甘香 肉質夠嫩 微微的木味 絕對係上品 但Gees最有誠意既係配搭的生果有三種。新鮮無花果 燒菠蘿 西瓜 很有創意。三個食法各有特色 菠蘿酸酸甜甜 爽口。無花果口感軟身 清甜 。西瓜甜得過癮 脆口。我自己最鐘意配搭無花果黎食。

French Foie Gras Combo

好姐妹一向愛好鵝肝 非吃不可。Presentation已經冇得輸。鵝肝有兩個煮法 香煎的 外脆內軟 配搭的竟然是蜂蜜蛋糕和焦糖菠蘿粒 又一驚喜。另一件感覺像鵝肝凍 好滑 配上酸酸的洋蔥和脆多士 口感豐富 真是好滿足。

雖然只是試了三款頭盤 但已經覺得呢間小店好有心思 材料新鮮質素高 處理手法又有創意 係2016非常好評之小店。力推!

2016-03-17 552 views
白色情人夜今日係白色情人節,一早已經book左枱慶祝。 去到西營盤站,一個唔起眼既入口,但餐廳出奇地有情調。暗暗既燈光再加上柔柔既音樂,我已經知道自己冇揀錯餐廳。 餐牌有中文版同英文版分開。 餐包餐包有三種,各有不同口感,有香脆的,又有鬆軟的,而且三種味道都不一樣。 醃塔斯曼尼亞三文魚可以見到三文魚表面有燒過既痕跡,伴碟有新鮮蔬果,全部都好fresh又清甜。三文魚有口感又多肉,連埋蔬果一齊食,口感味道即時提升。 "Gees"自家製黃金蟹餅蟹餅煎至金黃色,火力剛剛好。切開蟹餅,見到大量既蟹肉,蟹肉又唔會好鬆散。入口蟹肉鮮嫩,而且好香蟹味,感覺冇咩油份,幾健康。 美國頂級風乾西冷扒(9安士)好大件牛扒,牛扒表面可以見到網紋。牛扒好易切,完全唔韌,入面既肉雖然紅色,但唔係過份生既紅色,所以火喉控制得好好。入口可以感覺到牛肉表面既熟度,咬落去牛扒好嫩口,食得好舒服。牛扒既質素好高,因為靚既牛扒唔需要落任何調味已經好好食。而呢塊牛扒都只係比左少少鹽係碟邊做調味,當然,我冇落到調味去食,已經食到牛既味道非常突出。伴碟仲有薯仔,黑蒜同埋露筍。 牛肝菌及什菌意大利飯未食已經見到飯黏黏既質感,入口
白色情人夜

今日係白色情人節,一早已經book左枱慶祝。

餐牌有中文版同英文版分開。

餐包

醃塔斯曼尼亞三文魚

"Gees"自家製黃金蟹餅

美國頂級風乾西冷扒(9安士)

牛肝菌及什菌意大利飯
未食已經見到飯黏黏既質感,入口味道唔算好濃。飯係偏向硬身既飯,食落感覺到粒粒飯既口感,而飯既濕度適中,唔算好creamy。整體嚟講,係意大利飯之中佢係比較清新既一類。

在這個餐廳渡過了我們2016年的白色情人節。
2016-03-14
Type of Meal
Dinner
2016-03-17 555 views
今日係白色情人節,老公早早就book好左餐廳同我慶祝。Gees入面都幾靚,有分上層同下層,下層主要比人飲下野,幾張bar枱,而上層就係食野既餐廳,仲可以搭lift上。 入到去覺得幾有情調,播住英文歌,燈光昏暗,仲有個房仔好似private room咁。但店內座位唔多,所以建議想黎要預先book定枱。 menu唔算好多野揀,有中英文版,不過冇set,要散叫。 餐包有三款唔同既包,左上面薄薄一片既食落口脆脆地,沾埋牛油好香,而右面圓圓地既餐包都焗得好鬆軟,帶少少香草既味道,而啡色嗰塊有d似竹碳包。 醃塔斯曼尼亞三文魚 $118揀左2款前菜試下,伴碟有唔同顏色既蕃茄同沙律菜,食落去都幾新鮮,三文魚外層被煎香了,入口既魚肉較腍身,配埋d沙律菜食味道都好夾。 Gees自家製黃金蟹餅 $118蟹餅被炸到金黃色,一切開入面就見到一絲絲既蟹肉,而蟹餅入面全部都係蟹肉,完全食唔到殼,一面食一面喺度諗師傅點樣可以拆到咁多蟹肉出黎,而且煮完都唔會令到蟹肉鬆散,啱晒鍾意食蟹又懶得拆殼嘅人。蟹肉入口鮮甜,食到有蟹味,真材實料。 美國頂級風乾西冷扒(9安士) $398伴碟有黑蒜,燒薯仔同燒露荀,估唔到竟然有
今日係白色情人節,老公早早就book好左餐廳同我慶祝。
menu唔算好多野揀,有中英文版,不過冇set,要散叫。
餐包
醃塔斯曼尼亞三文魚 $118
Gees自家製黃金蟹餅 $118
美國頂級風乾西冷扒(9安士) $398
伴碟有黑蒜,燒薯仔同燒露荀,估唔到竟然有黑蒜可以食,味道都幾濃,而露荀係粗身,燒得幾香口,入口好清甜多汁。
西冷扒揀左5成熟,真係好好食,廚師煮得剛剛好,牛扒嫩滑無比,唔似一般既平價貨,唔怪得稱為頂級,無需要點任何醬汁已經好有牛味,另配有少許鹽,沾上的話令牛扒味更錦上添花。
牛肝菌及什菌意大利飯
牛肝菌及什菌意大利飯 $68

意大利飯呈杰杰地,飯粒少許硬身,入口有少許什菌的味道,食埋個飯呢餐就飽哂肚。
法式焦糖燉蛋伴牛油核桃雪糕
法式焦糖燉蛋伴牛油核桃雪糕 $60
外層脆既焦糖味幾濃,入面既蛋都幾香滑,如果熱d會好食d。而核桃雪糕都甜甜地,好有咬口。

白色情人節食到咁美味而又浪漫既一餐,非常開心。
Other Info. : 去廁所時發現餐廳廁所係自動坐廁😂😂第一次見,好新奇!