2023-12-09
朋友係荔枝角附近學完日文🇯🇵,話好想食燒肉😋,但係又唔想去咁遠,好彩最後搵到間係附近,網上評價又唔差嘅燒肉店,咁就一於去試下先😆。銀座炎蔵燒肉,顧名思義係嚟自日本🇯🇵銀座嘅燒肉店,除咗用日本A4黑毛和牛外,更加用咗日本🇯🇵燒肉專用網,完全可以享受高質燒肉😍。由於我和朋友都有選擇困難症😂,今次唔好煩,一於叫個2️⃣人餐就算😆。銀座炎蔵二人前 $938前菜:白菜辛奇泡菜🥬唔算辣🌶,就咁食有又得,包住燒好嘅牛肉🐂食亦得。炎藏沙律沙律菜🥗好新鮮,上面放咗我至愛嘅魚乾仔,口感豐富😋。上等牛舌牛舌有6️⃣塊,全部大大片🥰,口感Q彈,肉汁豐富,牛味香濃🤗。炎藏和牛4️⃣點盛🌟和牛笹身油脂分佈平均,牛味濃郁🥰。🌟和牛內腿肉肉質柔軟,油脂較少🤗。🌟和牛唐辛子肉質爽口,有香甜味道😋。🌟和牛三筋肉肉質軟嫩具彈性,香甜多肉汁😍。虎蝦(2️⃣本)2️⃣隻虎蝦🦐大大隻,肉質肥厚、鮮味十足🥰。和牛咖哩飯日式🇯🇵咖哩味道偏甜,唔會好辣🌶,和牛🐂肉質軟嫩多汁,整體十分惹味😋。檸檬雪葩🍋酸酸甜甜,作為飯後甜品最適合不過。本身個餐係會送支Sparkling Wine🍾,但係由於我地兩個都唔飲酒,所以改咗兩杯特飲🍹。巨峰提子🫐乳酸梳打白桃乳酸
銀座炎蔵二人前 $938
前菜:
白菜辛奇
泡菜🥬唔算辣🌶,就咁食有又得,包住燒好嘅牛肉🐂食亦得。
炎藏沙律
沙律菜🥗好新鮮,上面放咗我至愛嘅魚乾仔,口感豐富😋。
上等牛舌
炎藏和牛4️⃣點盛
🌟和牛笹身
油脂分佈平均,牛味濃郁🥰。
🌟和牛內腿肉
肉質柔軟,油脂較少🤗。
🌟和牛唐辛子
肉質爽口,有香甜味道😋。
🌟和牛三筋肉
肉質軟嫩具彈性,香甜多肉汁😍。
虎蝦(2️⃣本)
2️⃣隻虎蝦🦐大大隻,肉質肥厚、鮮味十足🥰。
和牛咖哩飯
檸檬雪葩
🍋酸酸甜甜,作為飯後甜品最適合不過。
巨峰提子🫐乳酸梳打
白桃乳酸梳打
兩杯飲品甜度適中,酸酸地幾醒胃😋。