2022-06-20 45 views
北角最近新開一間很人氣,以意大利紫藤花隧道為主題的餐廳,餐廳面積是長方形,天花吊滿了一串串不同顏色的紫藤花,形做紫藤花隧道。打卡一流。餐廳食物的選擇很多,有扒類,意粉和pizza等,都相當出色。尤其甜品方面,有很多不同類型的餅點,相當熱賣的。我們點了:前菜:意式烤八爪魚配輕辣煙燻甜醬 八爪魚非常淋軟鮮味,加埋酸甜的 醬汁,十分開胃。主食:慢煮黑豚鞍配紅酒汁 黑豚鞍,扒身很厚,肉味濃又淋軟意式龍蝦湯-龍蝦濃郁,味道唔錯馬天尼忌廉汁煮青口配意大利脆包 青口是新鮮由紐西蘭進口,鮮甜惹味 特級海鮮薄餅- 有特大的蜆和蝦,再加上芝士烤焗, 非常配合。甜品提拉米蘇-香濃軟滑開心果櫻桃慕絲蛋糕-很濃的開心果味 ,蛋糕質感鬆軟,甜味適中。飲品 菠蘿特飲-菠蘿清新 凍朱古力咖啡
前菜:意式烤八爪魚配輕辣煙燻甜醬
八爪魚非常淋軟鮮味,加埋酸甜的
醬汁,十分開胃。
主食:慢煮黑豚鞍配紅酒汁
黑豚鞍,扒身很厚,肉味濃又淋軟
意式龍蝦湯-龍蝦濃郁,味道唔錯
馬天尼忌廉汁煮青口配意大利脆包
青口是新鮮由紐西蘭進口,鮮甜惹味
特級海鮮薄餅-
有特大的蜆和蝦,再加上芝士烤焗,
非常配合。
甜品
提拉米蘇-香濃軟滑
開心果櫻桃慕絲蛋糕-很濃的開心果味
,蛋糕質感鬆軟,甜味適中。
飲品
菠蘿特飲-菠蘿清新
凍朱古力咖啡
2022-06-14
Dinner
我鍾意嘅Giovanni Pina晌北角開咗分店呀!所以上星期六就去食新店有一大片望海嘅落地玻璃以及大量花花佈置 真係好靚!好適合打卡!📸(我以前都出左條reel 環境點影都好靚!)食物方面依然非常高質美味呀!小食、主菜、甜品、雪糕都好食!🔸 蟹肉南瓜忌廉湯($78)滿滿蟹肉!好鮮甜 !南瓜湯好濃好滑!配脆脆香草包好味。🔸鮮青口配意大利脆包片($188)❇️青口十分鮮嫩!好新鮮!以蒜片蕃茄白酒汁去煮,蒜香同蕃茄嘅甜味令鮮味更加突出,個汁好味到可以當湯咁飲!🔸烤八爪魚海鮮墨魚汁意大利飯($268)❇️超級好食!大推!!西班牙八爪魚好彈牙、好鮮!廚師用火爐去燒過,好有炭火香。帶子、蝦又大又甜,意大利飯口感適中,帶少少煙韌口感,成個配搭都好完美!🔸開心果仁焗澳洲嫩羊鞍($298)❇️羊鞍好厚、啖啖肉,烤香後再焗,肉質鮮嫩,外層灑上開心果碎,香濃惹味。🔸烤焗鱈魚柳配地中海式燴番茄($298)❇️厚身嘅魚柳質地爽滑!切開仲有肉汁,大大啖食非常滿足!燴番茄酸酸甜甜,夾雜香草嘅味道,同魚柳好夾,開胃得嚟又唔會搶走魚嘅鮮味。🔸雲石蛋糕🔸士多啤梨/朱古力Gelato❇️叫左2款甜品share食用左意大利朱古力製成
我鍾意嘅Giovanni Pina晌北角開咗分店呀!
所以上星期六就去食
新店有一大片望海嘅落地玻璃
以及大量花花佈置
真係好靚!好適合打卡!📸
(我以前都出左條reel 環境點影都好靚!)
食物方面依然非常高質美味呀!
小食、主菜、甜品、雪糕都好食!

🔸 蟹肉南瓜忌廉湯($78)
滿滿蟹肉!好鮮甜 !南瓜湯好濃好滑!
配脆脆香草包好味。

🔸鮮青口配意大利脆包片($188)❇️
青口十分鮮嫩!好新鮮!

🔸烤八爪魚海鮮墨魚汁意大利飯($268)❇️
超級好食!大推!!

🔸開心果仁焗澳洲嫩羊鞍($298)❇️

🔸烤焗鱈魚柳配地中海式燴番茄($298)❇️

🔸雲石蛋糕
🔸士多啤梨/朱古力Gelato❇️
叫左2款甜品share食
用左意大利朱古力製成嘅gelato 超香濃,甘香唔會太甜,另外仲有開心果口味,食完好想再食多杯!
2022-06-20 25 views
約左朋友出黎聚一聚揀左間睇落坐得舒服啲既餐廳食食見到餐廳好似會定時轉餐牌今個禮拜係chicken set($268)同pasta set($228)套餐性價比都幾高就各嗌左個—————————————————餐湯係南瓜忌廉湯配香草麵包條南瓜湯濃滑 麵包條香脆烤法國春雞配意大利紅酒汁外皮幾脆 肉質尚算嫩滑黑松露野菌忌廉汁意大利粉意粉煮得恰好有啲硬度松露味幾香濃 有唔少菇菌作配料蛋糕揀左提拉米蘇同芒果千層酥個人特別鐘意後者 個吉士醬幾好食提拉米蘇就酒味香濃 配既係蛋糕體 所以食落感覺比較輕巧經典米蘭咖啡有啲意猶未盡 所以再嗌左牛角包食意式開心果吉士牛角包($24)意式吉士牛角包($24)食落酥脆香甜 吉士奶味香濃開心果口味幾特別 幼滑可口食完真係飽到上心口———————————-特別欣賞既係餐廳分餐上菜時都有預熱碗碟 令食物更加保溫個人係幾鐘意哩啲細微位整體食物質素唔錯不過甜品更加出色環境乾淨企理服務質素良好天花板有一串串紫花鐘意花花既朋友可以黎影相打卡喇
約左朋友出黎聚一聚

提拉米蘇就酒味香濃 配既係蛋糕體
所以食落感覺比較輕巧

經典米蘭咖啡

有啲意猶未盡 所以再嗌左牛角包食
意式開心果吉士牛角包($24)

意式吉士牛角包($24)

食落酥脆香甜 吉士奶味香濃
服務質素良好
天花板有一串串紫花
鐘意花花既朋友可以黎影相打卡喇
2022-06-19 28 views
慶祝新婚食餐好,揀咗百年歷史嘅意大利過江龍Giovanni Pina。餐廳佈置以佛羅倫斯嘅紫藤花為主題,加上維港海景,非常適合打卡📸。🍴手工流心水牛芝士伴櫻桃茄配秘製羅勒欖油意大利陳醋汁 $168Burrata軟滑流心重奶香,配上黑蒜以及秘製羅勒香醋醬,味道層次豐富。羅勒香同蒜香出奇地溫和唔霸道,黑醋酸味亦唔會好刺激。🍴蒜片蕃茄白酒汁煮鮮青口 配意大利脆包片 $188餐廳採用紐西蘭鮮青口,大大隻飽滿彈牙。蕃茄白酒汁酸甜開胃,令脆包片都變成美食。🍴蟹肉南瓜忌廉湯配香草麵包條 $78味道濃郁香甜,質地幼滑。加上蟹肉絲多少少鮮味點綴。🍴烤八爪魚海鮮墨魚汁意大利飯 $268意大利飯表面係滿滿嘅海鮮🐙🦐。八爪魚經過炭火慢烤,鎖住鮮味之餘亦有明顯煙燻香。意大利飯口感煙韌,加上溫和幼滑嘅墨汁,味道口感都恰度好處,令人不顧儀態地食得開懷。🍴特級海鮮薄餅 $268品嚐各款海鮮依然意猶未盡,於是決定加個pizza🍕。即叫即製要等20分鐘,新鮮出爐外脆內軟。餅底麥香誘人,番茄味道唔重,反而更突出海鮮甜味。最誇張係每一片pizza都有帶子、鑽石蜆、蝦肉。帶子依然爽彈唔韌,相當有驚喜。🍴栗子薑朱古力慕絲 $52

🍴手工流心水牛芝士伴櫻桃茄
配秘製羅勒欖油意大利陳醋汁 $168

🍴蒜片蕃茄白酒汁煮鮮青口 配意大利脆包片 $188

🍴蟹肉南瓜忌廉湯配香草麵包條 $78
味道濃郁香甜,質地幼滑。加上蟹肉絲多少少鮮味點綴。

🍴烤八爪魚海鮮墨魚汁意大利飯 $268

🍴特級海鮮薄餅 $268

🍴栗子薑朱古力慕絲 $52
朱古力慕絲甘甜香滑,配搭清香嘅栗子🌰甜而不膩。加埋淡淡薑味更有特式。

🍴雙球意大利雪糕 $78
口味出乎意料地多,除咗我哋今次試嘅牛奶、開心果,仲有士多啤梨🍓、朱古力🍫、Tiramisu。意大利雪糕口感香滑,不過比較易溶。牛奶味有啲似牛奶糖,開心果味就比較清香。

☕️特濃朱古力 $58
以70%cacao嘅朱古力煮成,芳醇唔苦澀。

☕️藍花伯爵紅茶 $58
比起一般伯爵茶佛手柑味道冇咁突出,相對地會多少少花香。

First of all, the atmosphere is great in this restaurant, very chic and girly at the same time. Perfect for any anniversary or celebration here under the floral setting.We ordered two mains, First, seared foie gras on grilled New Zealand A-grade beef tenderloin. The steak is very juicy, tender on the other hand. Medium is perfectly fit for the tenderness. On top, the fatty goose or duck liver, layering with the steak with another flavour. Squid ink risotto with grilled octopus and seafood, very

Squid ink risotto with grilled octopus and seafood, very creamy, the squid ink source make the whole dish very special. Fresh seafood as the topic to make the risotto less boring with all those meats.

The dessert is signature tiramisu, a well known italian dessert. Not that sweet but creamy and foamy. Coffee flavour just balance the sweetness and layer the taste.
2022-06-16 35 views
今日放假,陪阿媽去了北角這望海景的餐廳食午餐,每人點了一份套餐,包湯、主菜及蛋糕。南瓜忌廉湯配香草麵包條南瓜湯味道未算濃郁,反而有淡淡忌廉香滑,麵包條香脆。烤焗法國春雞配意大利紅酒汁春雞份量十足,有黃油滲出,雞皮焗至香脆,肉質嫩滑且充滿肉汁,紅酒汁帶點甜香,正好平衡一下雞油膩感。黑松露野菌忌廉汁配意大利粉意粉煮至軟硬適中,而且十分creamy,淡淡黑松露香味,而且很多雜菌拌在意粉內。意式蘋果批蘋果批帶點熱,餡料有很香的肉桂味,蘋果酸甜,批邊鬆脆,充滿牛油香。鮮果吉士千葉酥酥皮香脆,中間的吉士醬不會太甜,夾上鮮果更香甜。最後飲返咖啡。這裏除了景觀一流外,還有蛋糕外賣及Gelato。

南瓜忌廉湯配香草麵包條
南瓜湯味道未算濃郁,反而有淡淡忌廉香滑,麵包條香脆。

黑松露野菌忌廉汁配意大利粉

意式蘋果批

鮮果吉士千葉酥
酥皮香脆,中間的吉士醬不會太甜,夾上鮮果更香甜。

最後飲返咖啡。

這裏除了景觀一流外,還有蛋糕外賣及Gelato。

2022-06-16 598 views
餐廳的天花用了很多紫藤花做裝飾,瀰漫著一片浪漫的氣氛,打咭絕對一流!👍Set Dinner 包括了湯、主菜、蛋糕、咖啡或茶!有兩款可供選擇:-(1)Chicken Set ($268)(2)Pasta Set ($228)南瓜忌廉湯配香草麵包條好creamy 的🎃忌廉🥣,配上脆卜卜的麵包條🥖。烤焗法國春雞配意大利紅酒汁鷄的外皮很香脆,但內裡肉仍很嫩滑!黑松露野菌忌廉汁意大利粉松露味很香濃,意大利粉夠爽口。紐西蘭特級牛柳伴香煎鵝肝 ($308)鵝肝係我嘅至愛之一,鵝肝好香滑,牛柳煎得恰到好處,能夠鎖住肉汁,沒有令我失望!特級海鮮薄餅($268)有齊海蜆、大蝦、帶子、蟹肉、水牛芝士及蕃茄醬,好豐富的食材,這個薄餅真的很值得推薦!💯💯五漁村蟹肉帶子天使麵 ($238)帶子頗大和夠新鮮,加埋已剝好的🦀️肉,天使麵煙靭度適中,如果🦀️肉多啲就更好!😝😝精選🍰原來跟餐是可以自選任何一款🍰,聽到就已經超開心,在這裡用餐是不可以缺少甜品的,結果我們除了跟餐的兩款之外,再加兩款來滿足我哋第二個胃!😋😋提拉米蘇、意式蕯赫蛋糕、芒果乳酪慕絲和米蘭芝士餅。各有各特色,那兒的🍰很多,實有一款啱你!最後還要了牛奶雪糕
(1)Chicken Set ($268)
(2)Pasta Set ($228)
南瓜忌廉湯配香草麵包條

好creamy 的🎃忌廉🥣,配上脆卜卜的麵包條🥖。

烤焗法國春雞配意大利紅酒汁

鷄的外皮很香脆,但內裡肉仍很嫩滑!

黑松露野菌忌廉汁意大利粉

松露味很香濃,意大利粉夠爽口。

紐西蘭特級牛柳伴香煎鵝肝 ($308)

特級海鮮薄餅($268)

五漁村蟹肉帶子天使麵 ($238)

精選🍰

最後還要了牛奶雪糕和開心果雪糕🍧🍧!好滿足的一個晚上!
2022-06-10
  • 芒果乳酪慕絲
  • 米蘭芝士餅
  • 牛奶雪糕
  • 開心果雪糕
北角匯Giovanni Pina 海景紫藤花主題新店今天終於和朋友來潮聖,我們好像走進了鬧市中的秒密花園一樣,整片紫藤花海,落地玻璃海景,加上精致擺盤美食,令我們無論在視覺上抑或味覺上,都得到滿足。前菜方面,我們點了手工流心水牛芝士伴櫻桃茄秘製羅勒橄欖油意大利陳醋汁 ,我十分愛芝士,特別鍾情水牛芝士,這個如剝殼雞蛋的白滑芝士球,沒有刺鼻味,只有淡淡鹽味與清爽奶香,而且其他伴菜如櫻桃茄十大新鮮,不會切開水水的。主菜方面,我們點了龍蝦意大利飯,龍蝦大大隻,香味道撲鼻而來,廚師把龍蝦殼開邊,方便客人取出整隻龍蝦肉非常用心,龍蝦肉爽口彈牙,而且每粒意大利飯都沾滿香濃龍蝦汁,非常美味。主菜二:紐西蘭特級牛柳伴香煎鵝肝主廚秘方陳醋汁,鵝肝厚身,煎到外皮金黃色,咬一口鵝肝,入口即溶化,牛柳方面,我們點了五𢦓熟,牛柳鮮嫩,仲有淡淡焦香味,十分有驚喜。飲品: Affogato一種近乎甜點的飲料,一杯義大利濃縮咖啡和覆蓋在上面的雪糕,讓濃咖啡倒入後不會立即融化冰淇淋,品嚐其冰火交融、苦甜平衡的美感,女仕們最愛甜品: 鮮果吉士千葉酥多層酥皮,薄而脆,加上吉士忌廉、鮮果、開心果仁,口感十分豐富📍Giovann
北角匯Giovanni Pina
海景紫藤花主題新店

飲品: Affogato

甜品: 鮮果吉士千葉酥

📍Giovanni Pina Ristorante, Bar & Pasticceria
2022-06-15 225 views
浪漫「紫」叢下、配合維港日落景緻、加上美酒佳餚,怎不會瞬間意亂情迷! 兩年前認識 Pasticceria Giovanni Pina  是一家由意大利甜品大師主理的甜品店,後來知道不只有甜點,意麵、薄餅等意大利菜同様出色,來到北角店,愈覺它親民。 兩款晚市三道菜套餐包括咖啡或茶,每位$228 或 $268。Chicken Set $268南瓜忌廉湯配香草麵包條烤焗法國春雞配意大利紅酒汁精選蛋糕咖啡或茶 Pasta Set $228南瓜忌廉湯配香草麵包條黑松露野菌忌廉汁意大利粉精選蛋糕咖啡或茶 南瓜忌廉湯濃郁味甜,與香草麵包條非常合拍。 烤焗法國春雞肉嫩味美;黑松露野菌意大利粉的忌廉汁濃稠香滑,緊貼包攬每條意粉,混合松露及野菌,滿嘴滋味。 套餐包括一件自選蛋糕,我們四人多加兩款:提拉米蘇意式蕯赫蛋糕芒果乳酪慕絲米蘭芝士餅 散點每一件$52,今次我覺得提拉米蘇最好美味,忌廉幼滑,食感輕巧,尤勝我最愛的意式蕯赫蛋糕;相比之下,米蘭芝士餅感覺太重。 除此之外,我們散點以下分享: 蕃茄白酒汁煮鮮青口 $188白酒忌廉汁非常出色,香滑味醇,脆多士蘸點吃怎美味;青口鮮嫩,大大隻足料。 同伴保留醬汁不

Chicken Set $268

精選蛋糕

咖啡或茶

Pasta Set $228

精選蛋糕

咖啡或茶

南瓜忌廉湯配香草麵包條
南瓜忌廉湯濃郁味甜,與香草麵包條非常合拍。

黑松露野菌忌廉汁意大利粉

套餐包括一件自選蛋糕,我們四人多加兩款:

提拉米蘇

意式蕯赫蛋糕

芒果乳酪慕絲

米蘭芝士餅

提拉米蘇, 意式蕯赫蛋糕, 芒果乳酪慕絲, 米蘭芝士餅
除此之外,我們散點以下分享:

蕃茄白酒汁煮鮮青口 $188

蕃茄白酒汁煮鮮青口
同伴保留醬汁不捨被取走,多加一份多士 $28,考慮的是胃納可有沒有空間,等等!

五漁村蟹肉帶子天使麵 $238
五漁村蟹肉帶子天使麵
帶子預先煎香至半熟,灑上青蔥添辛香,入口鮮美。蒜片及蟹肉混合天使麵,效果一流。

開心果仁烤焗澳洲嫩羊鞍 $298
開心果仁烤焗澳洲暖羊鞍
其一特色是石燒的,也許因為溫度均勻,果然肉質超嫩,香滑味佳,完全無羊臊味,外層塗滿了開心果仁,成功增色彩及口感層次,一舉兩得。
紐西蘭特級牛柳伴香煎鵝肝 $308
紐西蘭特級牛柳伴香煎鵝肝
煎至金黃焦香,肉汁保持,食材優質,期望的理想水準。
特級海鮮薄餅 $268

海蜆、大蝦、帶子、蟹肉、水牛芝士及蕃茄醬
特級海鮮薄餅
見到已經開心,如海鮮拼盤,選用意大利優質麵粉,薄餅特別香,厚度適中,片片香軟脆口並重,調味可口,心水推介。
開心果及牛奶雪糕  $78

優質水準,香幼的同時,開心果香四溢。
開心果及牛奶雪糕
最後不妨下載這個程式,入會後下享九折,兼且下次光顧有小蛋糕送。
樂極忘形,我們吃到10點商場已經休息,許久沒有這麼夜返了,Happy Friday 本該是這樣。

2022-06-10
$500 (Dinner)
開心果及牛奶雪糕
  • 提拉米蘇
  • 意式蕯赫蛋糕
  • 芒果乳酪慕絲
  • 米蘭芝士餅
2022-06-15 45 views
意大利百年品牌 Giovanni Pina 喺意大利本土享負盛名,近年喺香港開設全球首間海外餐廳,喺北角匯呢間已經係第四分店喇。北角匯分店對正九龍東維港海景,落地玻璃設計夠開揚,任何時間都享受到良晨美景;店內佈置亦不遑多讓,連串紫藤花形成嘅紫紅花廊美不勝收,不讓維港景色專美。餐廳全日都有CIAO MENU,二百幾蚊就有餐湯、主菜、甜品、餐飲,非常抵食。我哋叫咗一個Chicken Set再加其他單點嘢食開心share~先講吓個Set:【南瓜忌廉湯配香草麵包條】 非常幼滑,鮮南瓜味唔係得個甜字,香濃美味。 【烤焗法國春雞配意大利紅酒汁】 原隻春雞分開四件,外皮封煎得香脆,雞肉算嫩滑,下庄最好食。 配搭蕃薯蓉、法國邊豆同蕃茄,唔知點解,個蕃茄特別好食。【Tiramisu】跟餐甜品係橱窗一樣嘅原件蛋糕,單買都要$52一件,跟餐可以任揀呀,超多選擇,款款都咁吸引。 Tiramisu大大件,如果再重啲咖啡味就好喇。【特色牛奶咖啡Latte with coconut favor】 餐飲可以揀特色咖啡,唔駛加錢呀,出面飲一杯都要幾廿蚊啦! 椰子味好香,有少少椰絲,味道易入口,連唔太like咖啡嘅朋友都

先講吓個Set:

【特色牛奶咖啡Latte with coconut favor】 餐飲可以揀特色咖啡,唔駛加錢呀,出面飲一杯都要幾廿蚊啦! 椰子味好香,有少少椰絲,味道易入口,連唔太like咖啡嘅朋友都話good!

成個餐二百幾蚊真係超抵!!

另外單點咗其他嘢食,同樣精彩。

【黑松露野菌忌廉湯】
口感濃稠,落咗忌廉更加creamy,野菌磨成蓉再加埋黑松露,味道濃郁。

【馬天尼白酒忌廉汁青口】不愧係餐廳推介菜式,紐西蘭青口肉唔係大,但肉質爽嫩,白酒汁清香creamy,加入番茄、洋蔥、蒜片調味。 連蒜蓉包都做得好好食,真係正,值得推介。

【紐西蘭特級牛柳配香煎鵝肝】
牛柳雖然厚身,但依然煮到好嫩,牛味濃。 香煎鵝肝甘香無羶味,上面加咗粉紅胡椒碎,香氣四溢。 配搭嘅唔係薯蓉,係白甘筍蓉,味道特別清新,質地輕盈。

【熱特濃朱古力】
必點之選!唔係用朱古力粉沖,係用70%以上嘅意大利朱古力片溶出嚟,真真真朱古力味。

【開心果雪糕】
同樣係必點推介! 開心果雪糕好少地方有得食,而且仲要做得好食,啖啖都係濃厚開心果味。

望住個海景,嘆住美食,賞心樂事!
2022-06-15 40 views
環境超級美,情侶怎麼可以不來黑松露忌廉野菌湯~香濃的湯完全是我的愛不會很咸,配上脆脆的餅乾很不錯~蝦非常q彈而且很新鮮,帶子超大一顆非常鮮甜,意粉軟硬剛剛好,一點辣辣的非常開胃卡邦尼雲吞~芝士超級多,咸咸香香的,豬肉一點都不老超大一塊的黑毛豬扒雖然很厚肉質卻非常嫰,肉汁也多~配著芥末醋汁一起食酸酸甜甜的非常解膩~肥肉部份也不會很多~雜莓吉士撻~雜莓很新鮮但有點酸啦哈,不過加上吉士醬酸甜就中和了~撻皮很香脆~開心果櫻桃慕絲~開心果味超級濃,有點甜,兩個人一起吃分量剛好
環境超級美,情侶怎麼可以不來

黑松露忌廉野菌湯~香濃的湯完全是我的愛
不會很咸,配上脆脆的餅乾很不錯~

卡邦尼雲吞~芝士超級多,咸咸香香的,豬肉一點都不老

超大一塊的黑毛豬扒

2022-06-14 52 views
自從上年認識到 Giovanni Pina 就一試愛上了這餐廳今次嚟到新開嘅北角分店餐廳裝修易紫色花園為主題落地玻璃對著迷人維港海景環境優雅別緻又不失氣派🦑意式烤八爪魚配輕辣煙燻甜辣醬輕辣醬汁勁香之餘帶出左八爪魚鮮甜味絕對係外國食到既味道八爪魚有少咬口又唔硬口感甚佳🐟烤焗鱈魚柳伴地中海式燴蕃茄鱈魚既油脂100分細滑口感高質過其他餐廳食到既鱈魚好多而蕃茄冇太多調味比較清新🦪香蒜白酒大蜆扁意粉吸滿酒香既蜆味勁鮮高既既意粉帶煙韌口感而醬汁亦恰到好處微咸得黎好有風味甜品都係餐廳既人氣美食🍋蛋白檸檬吉士撻味道清新淡雅口感綿滑細膩🍒開心果櫻桃慕絲超濃開心果味既慕絲相當有驚喜帶微酸既櫻桃醬同果肉令佢食落唔會太heavy🍰提拉米蘇Tiramisu 芝士同咖啡比例完美濕度都控制得好好質素遠勝於唔少高級餅店
自從上年認識到 Giovanni Pina

Tiramisu 芝士同咖啡比例完美
濕度都控制得好好
質素遠勝於唔少高級餅店
2022-06-13 46 views
朋友有心事想談, 想在晚上吃過晚餐後在他屋企附近的北角海濱長廊坐下漫談, 所以今晚便選擇了在北角匯一期1樓的Giovanni Pina Ristorante, Bar & Pasticceria吃個晚餐。餐廳室內裝修得像是置身於花花世界之中, 一條條長長的花瓣在天花垂下, 顯得優雅又美麗。看到CIAO MENU上的兩款晚餐也覺得很吸引, 所以便和朋友各點了一份。黑松露野菌忌廉湯忌廉湯上面灑了少許的黑松露油, 非常惹味可口, 以忌廉來拉花, 畫出餐廳的標誌, 野菌切成小顆粒, 令味道很香濃, 口感幼滑。Kurobuta Set - 慢煮厚切加拿大黑毛豬扒配芥末籽陳醋汁黑毛豬扒擺碟精美, 有格網狀的燒烤紋, 賣相吸引, 豬扒雖然肉厚, 但卻能保存到豐富滋味的肉汁, 吃落很順滑不乾身。Linguine Set - 香煎帶子大蝦意大利欖油辣香蒜炒扁意粉香噴噴的氣味已令人垂涎三尺, 份量十足的新鮮大蝦加上香煎帶子非常吸睛奪目, 吃落爽彈鮮甜, 扁意粉軟硬度恰到好處, 蒜香味加上帶點微辣, 非常惹味。Apple Pie "My Way" 意式蘋果批吃過主菜後, 吩咐侍應可以上甜品的時候才把它加熱,

黑松露野菌忌廉湯

Apple Pie "My Way" 意式蘋果批
吃過主菜後, 吩咐侍應可以上甜品的時候才把它加熱, 令香甜的蘋果肉及醬微微溶化, 同時亦令餅底更加鬆脆可口。

Orangeraie 咖啡橙香蛋糕
橙香味道比咖啡味更為突出, 橙香的味道很清新怡人, 不會令人有吃膩的感覺。

Tiramisu "My Way" 提拉米蘇
Tiramisu是我朋友最愛的甜品之一, 鬆軟的蛋糕帶有空氣感之餘, 味道亦充滿了香濃的咖啡味。

Sacher all'Italiana 意式薩赫蛋糕
這個絕對是朱古力控必點的甜品, 多重的朱古力味道極為香濃, 朱古力濃度這麼高的甜品是絕對值得慢慢品嚐的。

Coffee
吃精緻的蛋糕, 香濃的即磨咖啡絕對是公認的絕配。
2022-06-12 30 views
唔經唔覺到咗今日同老婆大人結婚23年喇老夫老妻都要慶祝吓嘅!佢最鍾意紫色就搵間紫色嘅餐廳同佢食番餐。揀咗喺北角匯嘅意大利餐廳Giovanni Pina,入面除咗有落地玻璃窗仲有滿天紫藤花,喱個環境啱晒紫迷老婆大人。話晒慶祝整杯紅酒是常識吧!酒杯入面嘅老婆大人真係特别正哈哈哈。鍾意食鮮味嘢嘅我哋叫咗兩個前菜都係海鮮,第一樣係蒜片番茄白酒汁煮青口配意大利脆包片,青口有好多隻仲幾肥仔跟埋脆多士上枱,用番茄煮過嘅青口酸酸哋吊起晒青口嘅鮮味連埋塊脆卜卜嘅多士食仲正。另外一個前菜係老婆大人最like嘅意式烤八爪魚配辣煙燻甜椒醬,八爪魚食落淋滑牙力唔好嘅我都食得好鬼舒服,而且唔會淡茂茂有鮮味幾唔錯喎。主菜老婆大人揀咗食烤伊比利亞豬鞍配黑椒汁,我試咗一嚿又幾香仲好有咬口添,而且仲有好多烤雜菜和同薯仔份量好足。我就梗係食牛肉啦叫咗一個紐西蘭特級牛柳香煎鵝肝配主廚祕方陳醋汁$308。厚切鵝肝夠滑夠香肯定係靚貨,牛柳點咗五成熟嚟到切開睇到煮得好準,牛柳鮮嫩淋滑仲有陣陣嘅焦香味極度好味。甜品揀咗雙球意大利雪糕味道係開心果同埋Tiramisu,開心果雪糕勁濃味又滑嘟嘟,Tiramisu就交比老婆大人食好喇,希望

話晒慶祝整杯紅酒是常識吧!酒杯入面嘅老婆大人真特别正哈哈哈。

甜品揀咗雙球意大利雪糕味道係開心果同埋Tiramisu,開心果雪糕勁濃味又滑嘟嘟,Tiramisu就交比老婆大人食好喇,希望佢食得滿意同開心啦!期待下年可以出國外遊去慶祝我哋嘅薩丁婚。

電話: 27550013

地址:北角北角邨里1號北角匯一期1樓111號舖
2022-06-01
Dinner
北角滙一期人流較少,但這店其實有數間分店,見報紙介紹,又有泊車優惠,於是去試試。由於我們18:00到,又是星期二,所以不多人。店員態度很好,推介我們吃是日晚餐,有蘑菇湯,慢煮豬鞍或蝦帶子意粉,任選蛋糕及咖啡奶茶等,都是二百幾元,十分合理。餐廳面積不算大,會盡量安排客人坐窗邊,望海景。雖然後來客人漸多,但環境仍很幽靜。主菜份量不大,但感覺是用心做的。最欣賞甜品是櫃內任揀蛋糕,很多選擇。試過星期五即日訂位失敗,6月8日(星期三)再去,今次晚餐是薯仔青蒜湯,烤焗新西蘭免翁牛柳配忌廉菠菜$298,或大虎蝦濃蝦意大利飯$228,同樣是任揀蛋糕及咖啡奶茶,今次要了咖啡,有熱奶及曲奇,食物仍很滿意。可能是日下雨,亦不多人。

蘑菇忌廉湯
蝦帶子意粉