2018-06-28 97 views
上星期我朋友想吃生蠔,問我有沒有好介紹,我突然間記得上年五月的時候,去過一間在西環食生蠔為主的餐廳。他們的生蠔,真的好食又大。所以我就想帶他到那裡。我就上網找這間餐廳才發現他已搬到中環近蘭桂坊的地方。地點比以前容易找,而且裝修也不錯。服務員態度非常友善。我們坐下來後為我們介紹了不同種類的生蠔和它們的特性,而且也介紹了一些特別受歡迎的美食給我們。我們點了12隻生蠔和一些不同的食物。總括來說食物與以前是一樣可口,而且價錢也合理。我們最後也再叫了多幾隻生蠔來吃,因為很甜和新鮮。我們叫了以下食物:新鮮生蠔(平均大約HKD50一隻)- 每隻生蠔也很新鮮,而好鮮甜。有些海水味比較重,有些味道特別,全部都非常好味。Hand-Cut Potato Chips HKD68 - 薯片好有厚度,炸得非常脆口,口感很豐滿。薯片上面有很香的香蔥味,應該是廚師加了一點蔥油在上面,所以特別香脆可口。如果來到這裏,應該點來試試看。因為用來送酒一流。Grilled Ox Tongue HKD88 - 我最喜歡厚切牛舌,而且牛舌很鬆軟,最緊要燒得香又乾身又有點juicy,所以很好吃。Grilled U.S. Black

Grilled Ox Tongue

Grilled U.S. Black Angus Rib-Eye HKD298 - 牛排燒得很好吃,又香又Juicy。牛排肉質ok滑,又冧又有香濃肉汁。
Grilled U.S. Blk Angus Rib-Eye

2018-06-20
$850 (Dinner)
Grilled Ox Tongue
2018-06-28 443 views
XO仔近月因公事繁瑣而有感壓力大增,收咗工後總想飲番兩杯輕鬆吓。契妹週末回港,話要送贈自己親手製造o既士多啤梨果醬俾契爹娘試,小肥契哥就乘機捉咗佢落老蘭歡樂一番,任由佢揀咗間蠔吧「Glow - Oyster Bar & Grill」晚聚。酒吧餐廳門外展出韓牛推介告示及食半打生蠔送白酒之優惠。店子左方為酒吧區。後方為開放式o既蠔吧區。生蠔冰陣剛巧對應著黑板上列出之新鮮靚蠔款式,確保即叫即開。細佬好奇地問及師傅如何辨認蠔隻品種時,佢真係好有耐性地續一講解架,只係個人只能記下最簡單o既「Gillardeau」蠔殼上有個「G」字印記。蠔吧左邊有個鮮藍色o既水缸,缸內可見活生生o既龍蝦。據悉,週六正做緊每打生蠔送龍蝦之推廣,聽落確真超值。飲得之人不妨考慮一試週六午市及晚市都有o既任飲紅酒、白酒、汽酒、或香檳套餐,個人覺得抵過喺區內o既所謂歡樂時光多多聲。店內全為合拼式散座,當中拍牆一邊有梳化坐。為咗影出黎o既相靚啲,兩口子就選擇入座有天然光o既窗口位。話明係要放工後減壓喎,埋位一刻當然係要點酒飲啦!橫掂意大利汽酒歡樂價格為每杯$68,深覺$298/樽更抵,XO仔就索性開咗樽,盡興啲嘛!晚市多頁餐
酒吧餐廳門外展出韓牛推介告示及食半打生蠔送白酒之優惠
店子左方為酒吧區。
後方為開放式o既蠔吧區。
生蠔冰陣剛巧對應著黑板上列出之新鮮靚蠔款式
,確保即叫即開。
蠔吧左邊有個鮮藍色o既水缸,缸內可見活生生o既龍蝦。
據悉,週六正做緊每打生蠔送龍蝦之推廣,聽落確真超值
店內全為合拼式散座,當中拍牆一邊有梳化坐。
為咗影出黎o既相靚啲,兩口子就選擇入座有天然光o既窗口位。
話明係要放工後減壓喎,埋位一刻當然係要點酒飲啦
Prosecco Cantine dei Dogi
晚市多頁餐牌其實係分哂類,只不過門口貼出黎嗰張就好清晰地一頁印哂。
點餸不嬲任由契妹自由發揮,不過黎得蠔吧第一樣當然係食生蠔啦,二人就應哥哥推介每人點咗三款靚蠔。叫夠半打生蠔剛好送一杯白酒,但因小肥無意溝酒,所以就加$10轉咗杯意大利汽酒
雲石枱桌上餐具齊備,當中梗係唔少得用黎食生蠔o既叉仔啦!
半打生蠔以冰陣拼盤上枱,並由哥哥細心講解淡至濃味之正確次序
生蠔拼盤
生蠔另配四款調味,下圖左起分別為檸檬辣根、雞尾醬、及紅醋。
生蠔調味:檸檬、辣根、雞尾醬、及紅醋
Pacific生蠔($45/隻):第一隻Pacific味道最為淡身,但質感爽脆肥潤,超
Pacific 生蠔
Scottish Rock生蠔($50/隻):跟住隻Scottish Rock入口已嚐到陣陣海水咸香,咬落極之嫩滑,同樣美味

Scottish Rock 生蠔
Roumegous生蠔($55/隻):最後隻Roumegous則最為厚身及幼滑。
Roumegous 生蠔
Avocado and Shrimp Tartar($88):此味牛油果蝦肉他他小食甚為輕巧,師傅將牛油果蝦肉切成碎粒,不用點上醬汁已夠鮮香爽潤,塗上玉米片食用即增添脆巧
Avocado and Shrimp Tartar
French Fries with White Truffle Mayo($88):新鮮炸起o既薯條熱辣鬆脆,淨食已覺芳香輕盈。
點埋白雪雪o既松露秘醬就更為香濃柔滑
,堅掂!
Pappardelle with Scallops in Pink Sauce($178):意粉麵條煙韌有彈性,帶子粒粒外脆肉軟,粉紅醬濃滑得黎仍不失蕃茄o既清香及清甜,食後一啲都唔溜滯,組合可以話係無敵呀
於蘭桂坊靜靜地閃出蠔光之酒吧餐廳「Glow - Oyster Bar & Grill」環境簡潔,服務生好客友善,生蠔熱食菜式均新鮮高質,除咗有歡樂時光特價之外,每日食生蠔都一樣有優惠
,週六仲加料有任飲指定酒品套餐,食一打生蠔仲送龍蝦,絕對抵玩!
2018-06-27
$570 (Dinner)
生蠔拼盤
Pacific 生蠔
Scottish Rock 生蠔
Roumegous 生蠔
2018-06-26 226 views
今晚約左男友去蘭桂芳chill一chill,揀左呢間出名食生蠔既Glow。門外裝修簡樸潔淨。入到去更覺舒適,確實蘭桂芳少有的寧靜,難怪在場有班姊妹淘傾計傾得好開心,亦有一大班放工既同事落黎Happy Hour。The Sailorman $78先來杯Cocktail, 帶點奶味既雞尾酒,仲有車厘子同莓味,幾開胃。(上) Namibia $55@1好新鮮既生蠔,入口清爽,尾調有濃濃海水味。(下) Gillardeau $65@1次次食生蠔都點既Gillardeau﹐蠔味好重,好鮮甜。餐廳細心地為生蠔送上伴醬,由上至下分別有檸檬角、辣根、紅酒醋及辣醬。辣根係出面十分少見,入口有點辛辣,似食緊山葵,好特別。Tapas - 白松露薯條 $88Happy hour最鐘意食松露薯條,呢到既松露選用左白松露,味道同樣香氣撲鼻,薯條粗炸,不帶油膩感。Tapas - 烤意大利腸 $68烤肉腸一點都唔乾,反而有點肉汁,食落去有意式香草味道。前菜 - 蟹餅伴烤粟米莎莎蟹餅兩大塊,可以一人一塊好滿足。絲絲蟹肉入面放有香芹粒,口感同味道上都好有層次。6orz 橫城韓牛 $498(Premium Sirloin

門外裝修簡樸潔淨。

The Sailorman $78

(上) Namibia $55@1
好新鮮既生蠔,入口清爽,尾調有濃濃海水味。
(下) Gillardeau $65@1
次次食生蠔都點既Gillardeau﹐蠔味好重,好鮮甜。

Tapas - 白松露薯條 $88

Tapas - 烤意大利腸 $68
烤肉腸一點都唔乾,反而有點肉汁,食落去有意式香草味道。

前菜 - 蟹餅伴烤粟米莎莎

6orz 橫城韓牛 $498
(Premium Sirloin 1++ Grade)
最令我期待既韓牛終於到了!

多得店員推薦四成熟,我地先食到熟成度剛好既韓牛。外面燒出誘人網紋,內裡十分Juicy﹐口感軟滑。佐以海鹽同食,更食出牛味。
旁邊既長枝西蘭花亦好特別,有露荀既口感,但又有西蘭花既味道。

都未埋單,已經同男友決定下次要係星期四再來到訪,因為逢星期四生蠔係半價,好抵食呀。
2018-06-13
$500 (Dinner)
  • 橫城韓牛
2018-06-24 316 views
知道女兒從旅途歸來,急不及待到中環機鐵站迎接,知道她腹似雷鳴,倒不如在中環午餐後才回家。走上蘭桂坊一帶,食肆繁多,襯未到午市繁忙時間,可有很多選擇,最後我們看上了這家的午市套餐,父女倆可喜久別後再聚。午市有來自世界各地的生蠔供應,也有套餐五款,龍蝦,牛扒,雞胸,意粉,素菜,女兒選了龍蝦,而我則選了牛扒。先送來的是凱撒沙律,用小白瓷碗盛著,配以長木盤襯托,讓整個賣相多份優美和高雅,女兒十分欣賞。清、爽、脆的羅馬生菜被醬汁輕纏,份量恰到好處,美味非常,煙肉碎是吃凱撒沙律的獎賞,因日常甚少吃煙肉,還要是脆煙肉,雖然祇是幾粒,香脆惹味,最令人回味。炭燒波士頓龍蝦的擺盤顏色鮮豔,除原隻開邊龍蝦外,紅色番茄串,洋蔥炒薯,旁邊有紙包著的蒜香麵包,位置襯托得亂中有序,不經意的美。龍蝦的外殼經炭火烤炙,誘發出陣陣濃香,蝦頭有很多膏,烤乾後味道鹹鮮,龍蝦肉頗爽甜彈牙,而螯鉗已由廚師去殼,方便食客進食。我的炭燒安格斯肉眼扒同樣擺放得吸引,看肉中間的顏色嫣紅有光澤,肉紋細膩,外層深褐色帶炭火烤過的痕跡,入口嫩滑,有美國牛肉一貫的嚼勁和肉味,番茄很甜美多汁,洋蔥炒薯香糯,麵包過得去,整體很滿意。餐後父女倆都點了

餐後父女倆都點了咖啡,深鬱濃厚的味道,勁力十足,人像汽車入了偈油一樣,精神煥發。
結賬時送上優惠券,下次到來的機會更大!
Type of Meal
Lunch
2018-06-23 73 views
中環上班的打工仔,不乏午飯選擇,唯平日午餐只有一小時,想舒服歎,慢吃頓好哪是易事?幸好皇天不負苦心人,好不容易等到小半天的休假,下班還可去食個午飯😇真幸福喔!跟餐的凱薩沙拉🥗小巧卻見精緻,菜超新鮮,甜又爽口,包粒和煙肉粒很脆,芝士跟汁醬亦下得足夠☺️燒原隻波士頓活龍蝦288龍蝦實在好新鮮,彈牙之外更是啖啖肉,有芬芳燒烤香,連蝦鉗也預先甩殻,十分貼心。另外配上外面脆入面鬆軟的蒜蓉包及重薯味的焗薯。美國安格斯牛扒158賣相好靚下,一上台,香氣逼人。五成熟剛剛好,肉質鮮嫩,容易入口,帶有濃郁肉香,配菜也岀色美味。凍奶茶可以自己加奶同糖漿,味道ok凍檸茶要求少冰,喝了也沒有過甜。食後感:環境輕鬆,樂曲輕快,岀品水準佳,中區來說價格定位合理,換來一個恬靜休閒的小休👍🏻高興😊P.S.好支持同鐘意店方不用飲管,雖然有少許不習慣,但是值得的。

跟餐的凱薩沙拉🥗

燒原隻波士頓活龍蝦288

美國安格斯牛扒158

凍奶茶
可以自己加奶同糖漿,味道ok

凍檸茶
要求少冰,喝了也沒有過甜。

Type of Meal
Lunch
  • 美國安格斯牛扒
  • 燒原隻波士頓活龍蝦
2018-06-21 77 views
今日終於搞掂左公司一個大project,同個同事放咗工之後去,決定去中環度飲杯酒慶祝下。行上蘭桂坊嘅途中,俾我哋發現左呢間餐廳,就決定入去試吓。真可惜今日係星期一,我哋入左去先發現原來呢到星期四優惠,支裝啤酒,Cocktails,Housewine同所有生蠔都有半價!星期日叫滿一打生蠔仲會送一隻龍蝦!不過唔緊要啦,難得今日咁開心我哋都決定照食!由於朋友腸胃炎岩岩好翻,就算我幾想食生蠔都唔想自私食,所以我哋今次都全部要晒熟食。加上大家都唔係好肚餓,都係志在傾吓計,所以我哋要左兩份小食,一碟意粉。首先有燒意大利香腸,香腸夠晒味,黑椒味重但又唔會好鹹。香腸表面亦燒到好香脆。之後有蟹餅伴燒粟米沙沙。蟹餅外層煎到金黃色,入面真材實料,切開全部都係滿嘅蟹肉,十分鮮甜。伴菜燒粟米沙沙亦非常有驚喜呀,燒過嘅粟米更加香甜,加埋沙律醬同檸檬汁,好開胃。最後叫咗一碟帶子闊條麵。雖然唔知點解叫pink sauce但又唔係粉紅色,反正就係好味既忌廉汁!主角帶子用上刺身級,好新鮮,煎到半熟外脆內軟,正。朋友要咗杯普通嘅啤酒,而我自己就要左呢杯cocktail - Glow Tai。入面主要成份係Rum酒同埋菠蘿汁

星期日叫滿一打生蠔仲會送一隻龍蝦!

不過唔緊要啦,難得今日咁開心我哋都決定照食!

之後有蟹餅伴燒粟米沙沙。

最後叫咗一碟帶子闊條麵。

入面主要成份係Rum酒同埋菠蘿汁,比較甜,好適合一啲唔太飲得酒嘅人/女仔,好容易入口。

傾吓傾吓好快就一晚,我哋都好滿意呢度嘅環境同食物,下次會等有優惠既日子再黎!

2018-06-20 59 views
又到左每個月同男朋友既紀念日,今次佢帶左我去喺中環蘭桂坊附近一間新開嘅餐廳食晚飯。餐廳環境好舒服,一邊係酒吧,一邊係蠔吧,兩樣野都分別對我同男朋友都好吸引!見到蠔吧既生蠔咁新鮮,我地當然忍唔住要嗌返幾隻黎食啦!當日總共有七隻蠔選擇。其實我哋雖然鍾意食蠔,但自問對蠔嘅認識都唔算深。好在店員都好細心,逐款蠔為我地推介,我哋最後揀咗四款,每樣兩隻。廚師係擺碟嘅時候,已經將生蠔嘅味道由淡至濃排列。而且亦配上四款醬汁,包括新鮮檸檬,紅酒醋,cocktail cause,同埋最特別嘅辣根,好似新鮮Wasabi咁,微辛,唔會好攻鼻之餘又可以增加刺激感。我自己就最鍾意第二淡味嘅Pacific Oyster,入口比較清新,海水味適中,帶點爽口,非常新鮮。男朋友就鍾意Scottish Rock,比較濃味厚身而且creamy。食完頭盤就當然到主菜,男朋友本身要左份肉眼扒,但店員問我地有冇興趣試下韓牛,我地就決定食喇。外層既燒烤紋令牛排變得好吸引,五成熟既內層仲保持到粉紅色,肉質好嫩。而且本身牛肉味已經好重好濃,唔需要什何醬汁都好好食!而我自己就要左份燒龍蝦,原隻龍蝦開邊燒,方便將龍蝦肉起出黎。表面十分香脆,

餐廳環境好舒服,一邊係酒吧,
一邊係蠔吧,
兩樣野都分別對我同男朋友都好吸引!

而我自己就要左份燒龍蝦,原隻龍蝦開邊燒,方便將龍蝦肉起出黎。表面十分香脆,入面就好鮮甜彈牙,就咁加少少檸檬汁已經夠。

飲品方面,叫左一定數量既生蠔會有杯白酒送,而我自己就要左杯冇酒精既Ciao Bella。主要係一杯士多啤梨味既梳打,唔會有藥水味,入面仲有d青瓜,非常refreshing。

好滿意呢間餐廳呀!海鮮同肉類食材本身都好新鮮好高質,用左最簡單既烹調方式已經好好食。而且店員都好好傾,一齊交流下飲食心得好開心。埋單仲有coupon送,下次再黎先!
2018-06-18 61 views
Happy Hour又要去揾好野食,今次去左蘭桂芳一間主打食生蠔的小店食好西。星期二晚的關係,小店人唔多,可以靜靜享受晚餐,相比外面的酒吧,算是自成一角。頭盤首先,梗係主打既蠔啦,今晚有6款生蠔,不同地方既都有,由淡至濃味。我個人比較唔重口味,所以揀左頭3款。由揀選至上蠔,侍應哥哥都好好,細心講解蠔既特質以至配料特性。其中一款是芥末類的植物,新鮮生磨,侍應哥哥特別推薦,味道比起醋、蕃茄醬更配合到生蠔的鮮味。雖然我最愛都係少許檸檬汁,但都可以一試。今次真係食到高質生蠔,爽口鮮甜,最好係唔洗自己開蠔,價錢又唔算貴。同朋友仔每一人3隻蠔,重送左一杯白酒。主菜:Crab Cake with Roasted Corn Salsa入口係滿滿的蟹肉,充滿蟹味,清清地,再配粟米沙津。Kurobuta Pork Chop with Roasted Potatoes and Cherry Tomatoes呢個黑毛豬又係我食過最好食既豬扒之一,係小數有入口即溶的口感,但先要唔怕有少少生。今次廚師整到有兩個口感,一邊較熟的較有咬口,一邊有小許生的便入口即溶,我當然喜歡後者啦。甜品:Crispy Puff wi

頭盤

同朋友仔每一人3隻蠔,重送左一杯白酒。

主菜:

入口係滿滿的蟹肉,充滿蟹味,清清地,再配粟米沙津。

甜品:

Crispy Puff with Custard & Strawberry Port Wine Sauce
我們的第三個胃,當然要填飽埋去啦! 有水準,鬆脆,啱返香港人口味,唔會好甜,配上新鮮的水果。
2018-06-05
2018-06-16 68 views
昨晚跟朋友二人到了蘭貴坊附近的一家餐廳吃生蠔!Happy Hour時間點五隻生蠔會送一杯白酒。我們點了四款生蠔,分別是Queens Bay, 和法國的Fine De Claire, Foylemore, Gillardeaw, Gillardeau No.2Queens bay 味道清爽 蠔肉爽口 ,Fine de Claire 也差不多,Foylemore 飽滿 creamy, juice 同 後面帶甜 ,比較突出。Gillardeau 就是爽口鮮甜 喜歡海水味重的就可以點這個。前菜點了Avocado & Shrimp Tartar, 擺盤很精緻,牛油果味道很香,份量也很多。還點了一個 Nachos, 他們家加了粟米番茄和芝士在上邊,分量剛剛好。最後主菜點了一個,Grilled Yamato Spare Rib 豬肋骨味道濃郁,還有一個BBQ醬汁。他們有個酒吧,我點了一杯clock tail, Pan fried Smoke Mozzarella,很精美,蛋白泡打得不錯!

2018-06-13 343 views
在蘭桂坊附近晚膳,朋友推介 Glow Oyster Bar & Grill 之前在西環挺有名氣,便去一試虛實。有數種生蠔,由淡至濃排列,我們淡及濃味各選了一款。Scottish Rock -先試味道比較淡的蠔,清新爽口。Foylemore -來自法國的 foylemore, 很飽滿,礦物味比較濃,鮮甜餘韻在口中慢慢滲出,層次豐富。幾款配生蠔的醬料,推介辣根,令生蠔的味道更突出。Mixed Mushroom Soup - 雜菌蓉打得很細緻,口感 creamy,加了不少松露醬,香氣四溢。French Seabass Fillet - 鱸魚皮煎得香脆,魚皮下一層薄薄的魚脂,使魚肉更嫩滑可口。Pappardelle with Scallops - 帶子煎至剛熟,嫩滑彈牙, 配以 light tomato cream sauce 加點白蘭地做成的 pink sauce,一點也不膩,而且帶淡淡的酒香,看似普通卻充滿驚喜。餐廳環境浪漫舒適,除了蠔新鮮外,其他菜式同樣出色,下次來要點其他生蠔!

有數種生蠔,由淡至濃排列,我們淡及濃味各選了一款。

Scottish Rock -
先試味道比較淡的蠔,清新爽口。

Foylemore -

幾款配生蠔的醬料,推介辣根,令生蠔的味道更突出。

Mixed Mushroom Soup -

French Seabass Fillet -
鱸魚皮煎得香脆,魚皮下一層薄薄的魚脂,使魚肉更嫩滑可口。

Pappardelle with Scallops -

$350 (Dinner)
2018-06-12 271 views
蘭桂坊附近的安和里,入夜後本來是一條像後巷一樣人跡罕至的小街,但可能附近租金實在太貴,所以越來越多食店進駐這條小街,而Glow就是街內一間新開蠔吧。************作為一間蠔吧,加上又在蘭桂芳附近,相信晚上才是最旺場的時候,所以周末中午時份食客不多,只有一兩枱客,但反而多了一種悠閒的假日感覺。餐廳中午有提供Lunch Set,價錢由$98至$288不等,包前菜、主菜和餐茶,可謂豐儉由人。Pear Salad前菜是雪梨沙律,幾清新,很少見。雪梨切成條狀,上面放上小量藍芝士,下面墊有沙律菜。雪梨清甜,藍芝士味道濃郁,可說是整個沙律的靈魂,不過霸道的味道可能未必人人能夠接受。Char-grilled U.S. Black Angus Rib-Eye($158)主菜終於上枱,最特別是肉眼旁邊除了薯仔和番茄等配菜外,還有蒜蓉包。蒜蓉包非常軟熟,蒜蓉味超香濃,食到停不了口。安格斯肉眼我點了五成熟,中間肉質呈嫩紅色,肉質軟嫩沒有筋,碟邊雖有燒汁,但個人覺得配芥辣醬更好吃。Grilled Pork Spare-Ribs($158)侍者說因為沒有ribs所以改了豬扒,豬扒有成隻手掌般大,他說這款

************

Pear Salad

蒜蓉包非常軟熟,蒜蓉味超香濃,食到停不了口。

Grilled Pork Spare-Ribs($158)

侍者說因為沒有ribs所以改了豬扒,豬扒有成隻手掌般大,他說這款豬扒可以不用全熟,建議我們點七成熟,我們就試試。
Grilled Pork Spare-Ribs
雖說是七成熟,但中間肉質不會像牛扒般呈粉紅色,食落豬味都幾濃,不過豬扒偏瘦,所以只有近邊位比較肥的部份特別軟腍,整體沒有肉眼令人驚喜。
Grilled Pork Spare-Ribs
餐茶是一般普通咖啡奶茶檸茶檸水,食完扒,飲返杯凍檸茶就最啱!
買單時,侍者還送來優惠券可以下次光顧時用。

總結,食物質素不俗,其中肉眼做得最出色,價位以這個質素和位置而論是合理價,如果在附近工作又想食餐好都值得一試。
$174 (Lunch)
Grilled Pork Spare-Ribs
見呢度環境好似不錯,店員話佢哋係賣新鮮海鮮及生蠔,又落緊大雨,於是走入嚟試吓個lunch沙律有沙律菜、梨及合桃,雖然材料唔多,但食落又非常夾。用梨嚟做沙律已經少見,仲要軟硬度適中,份量勁多好似食咗成個梨咁,味道清甜好明顯係新鮮切出嚟冇加過糖水,夏天食呢個沙律真係非常適合,清清哋。食完已經覺得吖,呢間餐廳掂喎!Scottish Rock ($22.5)食完沙律又未有main dish,心諗睇吓生蠔個menu都好喎!點知店員話,lunch食生蠔係半價㗎!諗都唔洗諗,個沙律的確俾咗我好大信心,於是我哋就叫每人2隻食吓!原價$45一隻嘅Scottish Rock偏長身,有彈性海水味唔算好濃。店員介紹可以加少少西洋山葵Horseradish一齊食,佢味道同wasabi差唔多,不過冇咁攻鼻,呢個係幾有趣嘅配搭,雖則我都係鍾意乜都唔加就咁食嘅生蠔!Gillardeau ($37)只需$37就可以食到原價$65嘅生蠔勞斯萊斯,超值!蠔肉大大隻肉夠厚,口感爽脆,蠔味比Scottish Rock鮮明,海水味適中,入口後先有海水嘅鹹味,跟住有陣陣乳香,好有層次Char-grilled Live Boston

沙律

Scottish Rock ($22.5)
Scottish Rock

Gillardeau ($37)
Gillardeau

Char-grilled Live Boston Lobster ($288)
喺未食完生蠔嘅時候已經上菜,要快快趣食完生蠔快啲食龍蝦!成檯都係野,所以店員放咗碟龍蝦喺隔籬檯,香到不得了!!!隻龍蝦都算大,有成隻手咁大隻,食落肉質緊實超級爽口彈牙,一食就知真係新鮮,味道超鮮甜又帶輕微炭燒味道,真係超級好味呀!大廚仲好貼心咁將鉗入面嘅肉起咗出嚟,等客人可以啖啖肉咁食,唔洗失晒儀態咁搣殼。最高興嘅係,一路食仲一路出煙,實在太新鮮熱辣辣喇!

Char-grilled U.S. Black Angus Rib-Eye ($158)
有時喺外面食牛扒都有啲驚中伏,唔係冇味就硬過砧板,但唔知點解,店員講嘢好親切好有說服力,令我喺未食但已經有種放心感覺嘅情況下order咗牛扒。上菜時,比炭燒龍蝦更香!雖然佢唔係一大塊而係切成條狀,但吸引力不減!望落脂肪比例均勻,用高溫炭燒可以極速鎖緊肉汁,外層先食到焦香,咬開後肉質嫩滑一啲都唔韌,肉味濃郁,跟住必晒啲牛肉汁出嚟,超級好味,好在我有叫牛扒咋!旁邊嘅配菜雖然只係薯仔、車厘茄及蒜蓉包,但絕對唔馬虎!燒薯仔外層激脆,一路食仲熱到個口噴煙;車厘茄連柄上,都係熱辣辣而且啲葉完整,代表非常新鮮;蒜蓉包先嚇死我,竟然配菜有我最愛嘅蒜蓉包,仲要係有牛油紙包住,可以保溫不得止,食落雖然好脆但唔會好乾身,蒜味仲要香濃到欲罷不能!!!
Garlic bread

真係,好耐冇試過食西餐食得咁興奮咁開心,食完嘅時候真係好希望,可以由頭再食過

檸檬茶
抵讚嘅係因為一壺上,感覺好開心!
檸檬茶

由於太好味嘅關係,攞咗個dinner menu嚟睇吓,發現咗啲好得人驚嘅事

1:逢星期四晚,所有生蠔、樽裝啤酒、cocktail及某啲紅白酒都係半價

2:逢星期六,只要order 12隻生蠔,就會送一隻一磅重嘅新鮮波士頓龍蝦

好在今日有走入嚟食lunch。我決定咗,要再嚟食!!!
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$310 (Lunch)
Scottish Rock
Gillardeau
Garlic bread
2018-06-06 241 views
今日到左出糧日啦,要食返餐好先今日好幸運呀,原來呢間餐廳每逢星期四,生蠔同cocktail都係半價的真係好抵呀有個蠔吧,show哂所有款式既蠔我叫左Coffin Bay, Scottish Stone, Fine de Claire, 味道是由淡至濃的,3款都好爽口,而且非常新鮮服務員較左我地一個新食法,就係加上新鮮的辣根就更能帶出生蠔的鮮味另外食生蠔當然要配白酒啦,只要叫夠6隻,就會送一杯白酒Hand-cut photo chip面頭加左啲洋蔥醬汁,令味道唔會咁dry而且每塊都脆卜卜,小食佐酒一流Crab Meat呢個真係真材實料一切開,全部都係蟹肉黎架,完全無加任何麵粉的,啖啖都係蟹肉黎架超好味,連埋旁邊既粟米沙律一齊食仲好味Grilled Kurobuta Pork Chop黑毛豬扒真係烤得岩岩好,唔會咬得好辛苦雖然呢塊豬扒都幾肥美,但又唔會好膩,反而令口感層次豐富啲Cocktail: Fresh 75聞落好重檸檬味,好fresh, 雖然好香檸檬味,不過飲落唔會話好酸,而且都好易入口,當中有Gin, Lemon juice,Champagne, Grand Marnier
今日到左出糧日啦,要食返餐好先
真係好抵呀

有個蠔吧,show哂所有款式既蠔

另外食生蠔當然要配白酒啦,只要叫夠6隻,就會送一杯白酒

Hand-cut photo chip
面頭加左啲洋蔥醬汁,令味道唔會咁dry
而且每塊都脆卜卜,小食佐酒一流

Crab Meat
呢個真係真材實料
超好味,連埋旁邊既粟米沙律一齊食仲好味

Grilled Kurobuta Pork Chop
黑毛豬扒真係烤得岩岩好,唔會咬得好辛苦
雖然呢塊豬扒都幾肥美,但又唔會好膩,反而令口感層次豐富啲

Cocktail: Fresh 75
2018-05-31
$350 (Dinner)
位於中環的Glow - Oyster Bar & Grill,是一間具裝修風格的西餐廳。餐廳原舖在西環,現搬往人氣較高的中環地區,希望餐廳生意越做越好啦。Mini Angus Beef Burger $98餐廳提供不少小吃,我便隨便挑選幾道嚐嚐吧。賣相可愛的安格斯小牛漢堡,適合女生拿著拍拍照呢。漢堡包抹上牛油後烤製,微硬微脆,肉扒厚身,具豐富囗感。Grilled Italian sausages $68看似普通的意大利香腸,竟有意想不到的驚人美味哦。香腸外皮香脆,一咬嘭吱裂開,內裡有黑椒調味,經大火烤製,每嚼著一次就溢出香濃油脂,正阿。Walnut Parfait $78全晩的亮點,必定是這個核桃芭菲。芭菲有別於我們的既定印象,一條毫無修飾的圓柱體,內裡竟有滿滿的核桃果仁,囗感超豐富,雪糕本以美味,淋上濃郁的朱古力醬,搭配得宜,非常好吃阿。

Mini Angus Beef Burger $98

,肉扒厚身,具豐富囗感。

Grilled Italian sausages $68

看似普通的意大利香腸,竟有意想不到的驚人美味哦。

Walnut Parfait $78

2018-05-28
2018-05-27 155 views
今晚去蘭桂芳附近的Glow & Oyster Bar, 環境裝修好有格調,環境舒適!一入去有個蠔Bar , 急不及待去選生蠔!價錢都合理呀!選了兩款,分別是法國的Imperial $55 & 蘇格蘭的Scottish Rock $45,Scottish Rock 肉質好肥美飽滿,法國的肉質較脆口較濃礦味,兩款也很鮮味兼且十分新鮮!主菜我們選了燒安格斯肉眼牛扒300g Grilled Angus Ribeye $298!五成熟保持多肉汁,牛肉味濃,沒有筋,非常好食!有兩大塊,足300gm, 還有新鮮外國入口迷你車厘茄好鮮甜同火箭菜作配菜。另一款叫了Pappardelle with Scallop 帶子意粉$178,帶子煎至微香,有6大粒,彈牙鮮甜,寬條麵夠闊,彈牙,唔會好厚粉漿的感覺,好食。在蘭桂芳區這個價錢不錯,最緊要係環境食物同服務都好好。

一入去有個蠔Bar , 急不及待去選生蠔!價錢都合理呀!

Scottish Rock 肉質好肥美飽滿,

法國的肉質較脆口較濃礦味,兩款也很鮮味兼且十分新鮮!

在蘭桂芳區這個價錢不錯,最緊要係環境食物同服務都好好。
2018-05-23
$320 (Dinner)