2022-08-19 4444 views
大公館☀︎ 𝗦𝘂𝗺𝗺𝗮𝗿𝘆:荔枝角ᴅ² ᴘʟᴀᴄᴇ 嘅高級中菜館「大公館」由屢獲獎項嘅總廚陳偉庭師傅為首由點心至晚市推出不少精緻菜餚款款菜式,無論係賣相,味道,口感都比到人不少驚喜除食物質素,菜館裝修設計以優雅別緻為主環境舒適,亦有足夠嘅空間感.◈ 柚子冰鮑魚上枱時以乾冰營造效果,四散嘅仙氣吸睛度爆燈,打卡一流口感彈牙,肉質鮮嫩嘅冰鮑魚配上果香十足嘅柚子肉清新鮮甜,開胃解膩.◈ 桂花蜜燒鴨腳包近乎失傳嘅懷舊鴨腳包,必定要一試呀以芋頭,鴨肝,叉燒,醃肉包紮而成嘅鴨腳包口感豐富,再以桂花蜜嘅香甜迫入味,增加層次感.◈ 話梅鐵棍淮山淮山切成小方塊再淋上話梅汁入口清爽帶點酸甜作為開胃菜,確係不錯,◈ 黃金沙律汁蝦球蝦肉肉厚,經香炸後,肉質彈牙帶點微脆茄子吸入芡汁及蝦球多餘油脂,更香口呢.◈ 花雕桂圓慢煮乳鴿乳鴿經數小時慢煮而成花雕酒滲入肉中令肉質更鮮嫩幼滑,啖啖肉都帶點甜甜的酒香.◈ 木瓜慢煮美國安格斯牛小排原隻木瓜中放入牛小排再加以慢煮熬制而成店員會將木瓜切件牛小排肉質鮮嫩帶點果香甜再配合軟腍腍木瓜肉,意外地十分ᴍᴀᴛᴄʜ呢.◈ 鮑魚海味雞肉窩燒飯窩飯比較濕潤,吸收左鮑魚汁同海味嘅精華濃濃的鮮

☀︎ 𝗦𝘂𝗺𝗺𝗮𝗿𝘆:
荔枝角ᴅ² ᴘʟᴀᴄᴇ 嘅高級中菜館「大公館」
由屢獲獎項嘅總廚陳偉庭師傅為首
由點心至晚市推出不少精緻菜餚
款款菜式,無論係賣相,味道,口感
都比到人不少驚喜
除食物質素,菜館裝修設計以優雅別緻為主
環境舒適,亦有足夠嘅空間感

◈ 柚子冰鮑魚
上枱時以乾冰營造效果,四散嘅仙氣
吸睛度爆燈,打卡一流
口感彈牙,肉質鮮嫩嘅冰鮑魚
配上果香十足嘅柚子肉
清新鮮甜,開胃解膩

◈ 桂花蜜燒鴨腳包
近乎失傳嘅懷舊鴨腳包,必定要一試呀
以芋頭,鴨肝,叉燒,醃肉包紮而成嘅鴨腳包
口感豐富,再以桂花蜜嘅香甜迫入味,增加層次感

◈ 話梅鐵棍淮山
淮山切成小方塊再淋上話梅汁
入口清爽帶點酸甜
作為開胃菜,確係不錯

◈ 黃金沙律汁蝦球
蝦肉肉厚,經香炸後,肉質彈牙帶點微脆
茄子吸入芡汁及蝦球多餘油脂,更香口呢

◈ 花雕桂圓慢煮乳鴿
乳鴿經數小時慢煮而成
花雕酒滲入肉中
令肉質更鮮嫩幼滑,啖啖肉都帶點甜甜的酒香

◈ 木瓜慢煮美國安格斯牛小排
原隻木瓜中放入牛小排再加以慢煮熬制而成
店員會將木瓜切件
牛小排肉質鮮嫩帶點果香甜
再配合軟腍腍木瓜肉,意外地十分ᴍᴀᴛᴄʜ呢

◈ 鮑魚海味雞肉窩燒飯
窩飯比較濕潤,吸收左鮑魚汁同海味嘅精華
濃濃的鮮香又帶點鹹香,十分下飯呢

◈ 金銀蛋濃湯浸木耳菜
濃湯加入鹹蛋同皮蛋熬煮而成
湯頭味濃鮮香,加上木耳菜嘅軟滑,清新解膩

◈ 金箔懷舊芝麻卷
兒時至愛嘅芝麻卷
口感爽滑彈牙又帶濃濃嘅芝麻香

Dinner
1K
近年不少中菜廳在主打傳統工藝同時也加入新意,位於D2 Place的大公館以當代烹調手法為經典粵菜賦予全新形象,不但能滿足食客的口腹之慾,更能帶來與別不同的視覺享受。內裡面積寬敞,裝修散發東方古典韻味,極具中華文化風格。餐牌選擇繁多,由高質素的巧手點心,廣東菜式及手工火鍋皆一應俱全,茶錢每位$22。清香柚子凍鮑魚 $148一上枱已彷如步入仙境般煙霧瀰漫,飄逸著夢幻清涼的仙氣,為炎夏降溫,可說是眼睛與味蕾的感官盛宴。鮑魚口感緊緻,清新酸甜的柚子果香更能帶出鮑魚的香濃甘腴與鮮甜海味,挑起舌頭的慾望,令胃口為之一醒,替這場豐盛的晚餐揭開序幕。話梅鐵棍准山 $78鐵棍准山水分少,糖分多,山藥汁液會特別濃,以酸甘的話梅調味,是屬於夏季的開胃涼拌菜。桂花蜜燒鴨腳包 $108隨著飲食文化不斷變遷,鴨腳包因製作繁瑣而變得罕見,但大公館就將這道瀕臨消失的經典菜式重現餐桌。鴨腳包外觀呈琥珀色,豐腴油潤的烤肉包裹着鴨腳及雞肝,帶來廣東蜜味燒烤的懷舊風味,含蓄芬芳的桂花香氣亦可中和肉食的膩感。花雕桂圓慢煮乳鴿 $138乳鴿肉味向來濃郁霸道,平時滷水、紅燒吃法就食得多,但很多時都會令肉質偏乾柴。經低溫慢煮的鴿肉呈
內裡面積寬敞,裝修散發東方古典韻味,極具中華文化風格。
1987 views
清香柚子凍鮑魚 $148
話梅鐵棍准山 $78
話梅鐵棍准山
桂花蜜燒鴨腳包 $108
花雕桂圓慢煮乳鴿 $138
花雕桂圓慢煮乳鴿
經低溫慢煮的鴿肉呈粉紅色,既保持鴿肉幼嫩口感,又有花雕酒香四溢的效果。
黃金沙律汁蝦球 $258
圓鼓鼓的蝦球炸至外層酥脆,緊緊包裹著大隻肉厚又鮮味爽彈的原隻蝦肉,沾滿甘甜南瓜醬和和沙律汁,下層舖以香煎茄子,層次感豐富。
木瓜慢煮美國安格斯牛小排 $268
正所謂「不時不食」,夏天是開懷吃水果的好時機,木瓜既生津也降火消暑,以時令生果入饌的賣相亦是別出心裁。
木瓜慢煮美國安格斯牛小排
打完卡後,店員就會幫忙切開,入口軟棉的木瓜裡盛載著慢煮美國安格斯牛小排,由另類食材配搭帶出新鮮感。
木瓜慢煮美國安格斯牛小排
一放入口就吃得出是上乘品質的牛肉,每一口鮮嫩多汁,與清甜木瓜搭配亦完全沒有違和感。
金銀蛋濃湯浸木耳菜 $158
吃完如此豐盛的佳餚後,是時候來一個清淡一點的時蔬,全然吸收湯底精華,清爽輕盈無負擔。
金銀蛋濃湯浸木耳菜
鮑魚海味雞粒窩燒飯 $178
窩燒飯溫度夠熱,蒸氣騰騰,從頭吃到底都可保持熱燙溫度。
鮑魚海味雞粒窩燒飯
一鍋飯量亦不少,足夠3-4人分享,濕潤的飯粒全然吸收海味的鮮味精髓。
金箔懷舊芝麻卷 $64
菲林筒是香港茶樓老牌甜點,可惜由於工夫多,現在已經買少見少,想不到竟可在這裡重遇這道懷舊點心,重塑昔日古早滋味。
金箔懷舊芝麻卷
以金箔點綴的芝麻卷捲得層次分明,厚薄一致,質地彈牙煙韌,麻香更是濃得化不開。
2022-08-15
$410 (Dinner)
2022-08-15 3354 views
家人聚餐通常會選擇中菜,今次就去左D2 Place 的大公館,環境舒適別緻,食物亦都高質素。清香柚子凍鮑魚 $148飄煙效果最適合拍片打卡出IG story,清新柚子配上鮮味鮑魚的冷盤,令人一試難忘。桂花蜜燒鴨腳包 $108鴨腳包是近乎失傳的廣東燒味,用烤肉包住芋頭,叉燒等,掃上麥芽糖漿再放入燒味爐烤製,蜜味十足。話梅鐵棍准山 $78鐵棍准山吸收了酸甜的話梅汁,是不錯的開胃前菜。花雕桂圓慢煮乳鴿 $138慢煮乳鴿皮薄而肉質夠滑又入味,花雕酒香味很濃。黃金沙律汁蝦球 $258蝦球大隻彈牙,炸得香脆,配上沙律汁、香煎茄子與金黃色的南瓜汁,配搭有新意。木瓜慢煮美國安格斯牛小排 $268外型好特別,木瓜裡藏著慢煮美國安格斯牛小排,木瓜清甜又可豐胸養顏,牛肉軟嫩不失口感。金銀蛋濃湯浸木耳菜$158金銀蛋即是鹹蛋(金)加皮蛋(銀),配合清爽的木耳菜非常適合夏天。鮑魚海味雞粒窩燒飯 $178窩燒飯熱辣辣上枱,浸滿醬汁的飯粒吸收了海味的鮮甜味道。金箔懷舊芝麻卷 $64芝麻卷好似一卷卷舊式的曝光菲林,難得在這裡找到這款懷舊糕點,加左金箔更高貴,芝麻味極濃。

清香柚子凍鮑魚 $148

桂花蜜燒鴨腳包 $108

話梅鐵棍准山 $78
鐵棍准山吸收了酸甜的話梅汁,是不錯的開胃前菜。
話梅鐵棍准山
花雕桂圓慢煮乳鴿 $138
慢煮乳鴿皮薄而肉質夠滑又入味,花雕酒香味很濃。

黃金沙律汁蝦球 $258
木瓜慢煮美國安格斯牛小排 $268

金銀蛋濃湯浸木耳菜$158
金銀蛋濃湯浸木耳菜

鮑魚海味雞粒窩燒飯 $178
窩燒飯熱辣辣上枱,浸滿醬汁的飯粒吸收了海味的鮮甜味道。

金箔懷舊芝麻卷 $64
2022-08-15
$410 (Dinner)
2022-08-15 2482 views
大公館 【Overall 評分】食物質素:★★★★環境感覺:★★★★服務質素:★★★★☆衛生指數:★★★★☆抵食指數:★★★★打卡指數:★★★☆回頭指數:★★★★🔜 以前去荔枝角出Job時,Client便會帶我地黎呢間「大公館」食商務午餐。由於食過的關係,知道食物質素不錯,加上係中菜館,裝修古典雅緻,空間感大,亦吾會覺得有狹迫感,服務態度貼心有禮,特別適合帶埋媽媽等老一輩的家人黎用餐。────────────────────【柚子冰鮑魚】。一口Size 的迷你小鮑魚。咬落彈牙帶嚼勁,加上淡淡的柚子香,十分開胃.【話梅鐵棍淮山】。口感清脆帶黏力。粒粒方塊淮山都沾上話梅汁。酸甜開胃.【桂花蜜燒鴨腳包】。懷舊鴨腳包,迷你而精緻,製作手法繁複。將叉燒,芋頭,雞肝及冰肉與鴨腳捆綁一齊。醃製後再加入桂花蜜。入口軟脆不韌,層次感豐富又帶淡淡嘅桂花甜香.【花雕桂圓慢煮乳鴿】。全隻乳鴿浸在花雕酒之上,香氣迫人。乳鴿肉完全吸收花雕酒同桂圓的精華。肉質極之幼滑,入口帶淡淡嘅酒香加上桂圓甜.【黃金沙律汁蝦球】。蝦球酥炸後加入沙律汁調味。依家保持蝦的鮮味同香脆感。底下嘅茄子既可吸收蝦球多餘油份。亦可作伴碟,一舉

【Overall 評分】
打卡指數:★★★☆
回頭指數:★★★★

────────────────────
【柚子冰鮑魚】
。一口Size 的迷你小鮑魚
。咬落彈牙帶嚼勁,加上淡淡的柚子香,十分開胃

【話梅鐵棍淮山】
。口感清脆帶黏力
。粒粒方塊淮山都沾上話梅汁
。酸甜開胃

【桂花蜜燒鴨腳包】
。懷舊鴨腳包,迷你而精緻,製作手法繁複
。將叉燒,芋頭,雞肝及冰肉與鴨腳捆綁一齊
。醃製後再加入桂花蜜
。入口軟脆不韌,層次感豐富又帶淡淡嘅桂花甜香

【花雕桂圓慢煮乳鴿】
。全隻乳鴿浸在花雕酒之上,香氣迫人
。乳鴿肉完全吸收花雕酒同桂圓的精華
。肉質極之幼滑,入口帶淡淡嘅酒香加上桂圓甜

【黃金沙律汁蝦球】
。蝦球酥炸後加入沙律汁調味
。依家保持蝦的鮮味同香脆感
。底下嘅茄子既可吸收蝦球多餘油份
。亦可作伴碟,一舉兩用

【木瓜慢煮美國安格斯牛小排】
。木瓜入面裝滿安格斯牛小排
。經慢煮後,木瓜的果香迫入肉中
。牛小排肉質軟腍,牛味香濃之餘又帶點甜香

【金銀蛋濃湯浸木耳菜】
。木耳菜入口清甜爽脆
。再吸收埋濃郁湯汁
。味濃而不油膩

【鮑魚海味雞粒窩燒飯】
。米飯粒粒分明更沾滿鮑魚汁
。窩飯味濃又帶鮮香
。有雞粒,菜粒等增加口感

【金箔懷舊芝士麻卷】
。入口細滑富彈性
。芝麻味突出,但不會過甜

Dinner
2022-08-14 1649 views
今晚同幾位朋友去咗荔枝角D2 Place「大公館」食中菜晚餐🥢餐廳主打高級中菜,裝修充滿中式韻味,感覺舒適川味口水竹絲雞口水雞就食得多,第一次食竹絲雞整嘅口水雞~雞件口感彈牙,沾滿紅油微微香辣,好味道金甲脆魚皮魚皮口感香脆,炸脆後沾上鹹蛋黃,口感沙沙的,充滿鹹蛋香翡翠酸辣花膠凍花膠凍表面加咗芫荽碎、黑魚子及金箔作點綴,夠晒矜貴!入口滿有彈性,充滿骨膠原的感覺,微微酸辣,味道特別三色藜麥金沙蝦球一客有四件,金沙蝦球脆卜卜,表面沾滿鹹蛋黃,味道濃郁,入口鮮甜彈牙,好好食呢香茅沙薑銅盤焗龍躉球店員以錫紙蓋着銅盤上桌,充滿神秘感,同時有助鎖住香茅沙薑嘅香氣喺餸菜。龍躉片大大件,滑溜彈牙,魚皮的膠質感豐富,滿有魚鮮味脆米蒜香雞表面沾了脆米,增添口感。雞件啖啖肉,鹹香滋味且充滿蒜香豆漿杞子鮮黑腐竹浸時蔬表面舖了黑腐竹,滿有豆香。娃娃菜煮得軟腍入味,配上豆漿製成的醬汁,味道頗特別呢金瑤櫻花蝦蛋白炒飯炒飯粒粒分明,軟硬適中,富米香。加咗瑤柱、蛋白、菜芯等等一齊炒香,味道同口感都好豐富!櫻花蝦乾令到個炒飯味道更昇華清心柚子糕賣相造型好精緻❤️柚子糕加入咗真柚子肉,底層係奶凍,清甜透心涼

金甲脆魚皮

魚皮口感香脆,炸脆後沾上鹹蛋黃,口感沙沙的,充滿鹹蛋香

翡翠酸辣花膠凍

脆米蒜香雞

表面沾了脆米,增添口感。雞件啖啖肉,鹹香滋味且充滿蒜香

清心柚子糕

$400 (Dinner)
2022-08-12 396 views
聞名已久嘅大公館,今晚終於約到朋友一齊嚟試! 總共叫咗九道菜,大快朵頤。先有爽口嘅年藕做餐前小食。川味口水竹絲雞涼拌竹絲雞十分少見,川式風味香香辣辣,竹絲雞比普通雞雞味更濃!金甲脆魚皮咸蛋黃薄薄粘滿脆魚皮,陣陣咸蛋黃香但唔會膩,魚皮夠鬆脆。翡翠酸辣花膠凍金箔顯高貴,黑色圓珠係甜醋,整個啫喱凍似係將花膠湯煮到粘身起膠凝固,再鋪試上綠色嘅西蘭花碎,設計非常特別!入口膠質十足,味道酸酸甜甜,花膠味頗濃,有趣嘅開胃前菜!三色藜麥金沙蝦球非常大件!入面原隻大蝦球!啖啖爽口彈牙,而且食得出新鮮蝦味,超抵食!香茅沙薑銅盤焗龍躉球焗龍躉球用錫紙封好,上枱時吱吱聲,一剪開個吓香味沖出真係聞到流哂口水!香茅砂薑味都好出,雖然香茅墊底,但味都完全滲入魚肉,帶出龍躉厚實鮮味。脆米蒜香雞賣相好有氣炸質感,配上炸米,外脆內軟又不失油香。雞肉嫩滑充滿蒜味,佢嘅咸香非常惹味。豆漿杞子鮮黑腐竹浸時蔬第一次見豆漿芡同黑腐竹!黑腐竹味道無咁甜,而且比起一般腐竹硬身,唔會浸到一夾就散,娃娃菜浸豆漿出奇地好食!金瑤櫻花蝦蛋白炒飯炒飯唔會過油,但飯粒仍然香軟柔潤,而且每啖食到蛋白同瑤柱絲。而且鋪滿櫻花蝦,蝦味香濃!清心柚子糕非常

先有爽口嘅年藕做餐前小食。

金甲脆魚皮
咸蛋黃薄薄粘滿脆魚皮,陣陣咸蛋黃香但唔會膩,魚皮夠鬆脆。

翡翠酸辣花膠凍

清心柚子糕
非常精緻,應該用啫喱做法,中層大量柚子果肉,下層似係椰汁,入口酸爽,非常解膩開胃。
2022-08-07 450 views
大公館 (荔枝角).適逢女朋友媽媽生日,佢哋都係比較鍾意食一啲中菜,呢度個人食完之後覺得性價比好高,價錢唔貴,仲要每樣菜式都非常之精緻. 川味口水竹絲雞.竹絲雞平時用嚟煲湯,但係用咗川味口水汁,而且肉質好嫩,凍食開胃.清香柚子凍鮑魚.頭盤用乾冰華麗登場,符合返鮑魚高貴嘅氣質。每人一口,鮑魚入味,再配埋柚子嘅清香!.金甲脆魚皮.鹹蛋黃魚皮好香,連鹹蛋黃⼀齊炸.三色藜麥金沙蝦球.金沙同樣係鹹蛋黃,炸得香脆嘅外皮再加大蝦,炸粉略嫌厚,但係好足料.香茅沙薑銅盤焗龍躉球.一上枱就充滿香茅味,菇菌類伴碟配上厚實龍躉魚肉.脆米蒜香雞.半隻雞四人都非常夠食,皮脆肉嫩,脆米加強脆卜卜口感。.豆漿杞子鮮黑腐竹浸時蔬.比較新穎嘅配搭,豆漿汁香濃豆味配上我們坐未見過嘅黑腐竹,唔錯!.金瑤櫻花蝦蛋白炒飯.夠鑊氣夠香口,蝦米乾量超多,夠乾身.清心柚子糕.一咬入口全部係紅柚果肉,清新唔甜.大公館 (荔枝角)荔枝角長義街9號D2 Place 1期10樓A號舖舖
大公館 (荔枝角)

金甲脆魚皮
鹹蛋黃魚皮好香,連鹹蛋黃⼀齊炸

香茅沙薑銅盤焗龍躉球
一上枱就充滿香茅味,菇菌類伴碟配上厚實龍躉魚肉

脆米蒜香雞
半隻雞四人都非常夠食,皮脆肉嫩,脆米加強脆卜卜口感。

金瑤櫻花蝦蛋白炒飯
夠鑊氣夠香口,蝦米乾量超多,夠乾身

清心柚子糕
一咬入口全部係紅柚果肉,清新唔甜
大公館 (荔枝角)
荔枝角長義街9號D2 Place 1期10樓A號舖舖
2022-08-06 879 views
之前聽朋友講呢間嘅中菜好高質,餐廳喺D2一期搭𨋢上去,門口裝修有特色,紅黑主色嘅配搭頗有氣勢;營造咗一種一開門入面富麗堂皇嘅感覺😘 內部裝潢古色古香,格調典雅,服務員都好親切有禮貌 !濃香鮮蝦金魚餃🥟:外型超級可愛的金魚造型,金魚餃皮薄嫩滑,內餡也不馬虎,用些許芹菜粒吊味提香,略略減低鮮蝦腥味 ,蝦肉彈牙爽口刺蝟脆香叉燒包🍞 : 造型非常精緻,刺蝟身上每條刺都係用手雕出黎,好考手工,刺蝟啲刺口感好特別,叉燒包似係都有煎過,脆脆地口感特別!大公館鮑魚雞粒酥:第一眼見到賣相以為咁多鮑魚汁入口會幾鹹,但係隨住鮑魚入口後下層的雞粒酥,完美平衡上層嘅鮑魚汁!鮑魚新鮮彈牙,雞粒酥內應該有切粒的雞腿菇,可以感受到點心師傅嘅用心黑毛豬咸水角:咸水角係豬仔形狀,外型討好到差啲唔捨得食,食落脆口入味,唔算太鹹,亦唔太肥膩!龍皇脆米腸粉: 一入口完全感受到腸粉幼滑薄嫩,內裹有一層脆口的網狀米漿製品,然後再咬到鮮蝦,口感十分多層次,好好食!花雕桂園慢煮乳鴿🦆:一上臺有窿窿的花雕酒香氣,全隻乳鴿架勢登場,擺盤細膩具創意,濃濃的花雕酒香與桂圓甜味,好夾乳鴿細嫩肉質,大大推介俾鍾意花雕酒嘅朋友👍🏿海鮮濃湯泡飯🍲:

海鮮濃湯泡飯🍲:個人超推介,食咗上面咁多嘢點都會有啲膩,最後上呢個主菜可謂完滿點綴咗咁多道菜。龍蝦濃湯湯底好鮮甜,加上滿滿嘅海鮮同跟餐我最愛嘅脆米,一啖入口 超級豐富嘅口感,脆米、干貝肉、龍蝦濃湯、蝦肉🍤⋯幸福!最後超級飽但都飲哂啲湯 😋

清心柚子糕:最後甜品作結,淡淡嘅甜味,食完之後口腔維持著甜甜的幸福快樂感🥰

總括嚟講大公館環境得體高雅,職員服務超好,價錢頗為合理,食物質素唔洗講,可以帶雙親嚟呢到孝敬一下。
2022-07-26
  • 黑毛豬咸水角
  • 刺蝟脆香叉燒包
  • 芹香鮮蝦金魚餃
2022-08-03 341 views
⋆⁺₊⋆.大公館..芹香鮮蝦金魚餃 (2件)/ $46 /外型出色可愛的金魚造型,內餡也不馬虎,用些許芹菜粒提香,還能有壓低鮮蝦腥味的效果(*´∇`*)刺蝟脆香叉燒包(2件)/ $46 /🦔刺蝟樣的包身,一根根的麵刺經過蒸焗後,吃起來有脆香的口感,很有創意的製作\( ˆoˆ )/♡大公館鮑魚雞粒酥(2件)/ $78 /一口咬下後,鮑魚新鮮彈牙可口٩(。˃ ᵕ ˂ )و接著嚐到下層的雞粒酥,上面應該是有切粒的雞腿菇和雞粒經過爆香後加鮑魚汁調味,可以感受到點心師傅有用心製作雞粒酥~龍皇脆米腸粉 / $78 /入口先感受到腸粉幼滑,內裹著一層脆口的網狀米漿製品,第一次吃到這種特色腸粉,最後咬到鮮蝦收尾,很有趣ㅋㅋㅋ花雕桂圓慢煮乳鴿 / $138 /首先先嚐了上面三粒新鮮很甜的桂圓肉,貼心去了籽,有淡淡的花雕酒香氣𓏲 ๋࣭ ࣪ ˖真空低溫烹調的乳鴿,中菜用法式煮法,極具創意,濃濃的花雕酒香與桂圓甜味,皆鎖進乳鴿小小的身軀裏面( ᵒ̴̶̷̥́ωᵒ̴̶̷̣̥̀ )海鮮濃湯泡飯 (2位 )/ $156 /服務生呈上海鮮泡飯後,我看了下炸脆米與白胡椒粉,立馬加了進去ㅎㅎ龍蝦濃湯若落下很精準的白胡椒比例,凸顯龍蝦湯底的鮮與

⋆⁺₊⋆
芹香鮮蝦金魚餃 (2件)/ $46 /

刺蝟脆香叉燒包(2件)/ $46 /

大公館鮑魚雞粒酥(2件)/ $78 /

龍皇脆米腸粉 / $78 /

花雕桂圓慢煮乳鴿 / $138 /

海鮮濃湯泡飯 (2位 )/ $156 /
服務生呈上海鮮泡飯後,我看了下炸脆米與白胡椒粉,立馬加了進去ㅎㅎ龍蝦濃湯若落下很精準的白胡椒比例,凸顯龍蝦湯底的鮮與甜₍ᐡ- ̫-ᐡ₎一口下去,脆米、干貝肉、龍蝦濃湯、米飯,瞬間變得非常和諧ᰔᩚ

清心柚子糕 ( 2 件)/ $32 /
用無填加糖純榨柚子汁,加啫喱粉做上層果凍,中層鋪墊柚子果肉,下層應是椰汁糕,吃起來完全無負擔感(*´∇`*)

茶介 (2 位 )/ $44 /
⌫ 大公館 (荔枝角)
荔枝角長義街9號D2 Place 1期10樓A號舖
#荔枝角咔嚓
#大公館 #dimsum #中式小菜
#舌尖上的懷舊粵菜 #鮮蝦金魚餃
#慢煮乳鴿 #鮑魚雞粒酥 #刺蝟脆香叉燒包大公館
2022-08-01 281 views
今日係Happy Sunday。🐽仔帶我飲啖茶食個包。真係開心仔❤️。💟刺蝟脆香叉燒包點心造型非常可愛😙。真係好巧手工。💟黑毛豬咸水角豬仔形狀鹹水角。真係有啲唔捨得食🥹。好耐未食過鹹水角。味道真的不錯👍🏻。💟黑魚子燒賣飲茶例牌食燒賣。頂頂加入黑魚子。味道昇華不少😋。💟龍皇脆米腸粉呢個我超鍾意食😚。腸粉皮薄薄的。油炸鬼裏面包着蝦肉。蘸上小小豉油真係100分🤪。💟大公館秘制稻草肉其實係東坡肉嘅朋友😎。肥瘦均勻。一磚磚🧱用稻草扎住呈上。非常美觀😍。💟松茸星斑棉花泡飯白色一大個波波球係乜東東?食落口感軟綿幼滑😛。原來係魚腐。自由添加脆米。泡飯頓時變得豐富極了🤩。💟金箔懷舊芝麻卷懷舊點心唔係度度有。點綴金箔顯得特別矜貴❣️。
💟刺蝟脆香叉燒包
點心造型非常可愛😙。真係好巧手工。
💟黑毛豬咸水角
💟黑魚子燒賣
飲茶例牌食燒賣。頂頂加入黑魚子。味道昇華不少😋。
💟龍皇脆米腸粉
💟大公館秘制稻草肉
💟松茸星斑棉花泡飯
💟金箔懷舊芝麻卷
懷舊點心唔係度度有。點綴金箔顯得特別矜貴❣️。
2022-07-30 775 views
放假約朋友食lunch,意外發現呢間隱世高質精緻嘅點心,餐廳由門面至內部裝潢都古色古香,格調高雅,店員服務有禮,感覺賓至如歸。至於食物,手工精細,擺盤認真,味道不錯,水準極高。食完好嘢感覺非常良好🥰黑魚子燒賣2件($32)💕燒賣上面有黑魚子,入口已經食到好香魚子味,燒賣多肉少粉高質👍刺蝟🦔脆香叉燒包2件($46)💕第一次食到咁精緻嘅點心,刺蝟身上每條刺都係用手雕出黎,真心佩服,刺蝟啲刺口感好特別,原來叉燒包都煎過,都脆脆地黑毛豬咸水角2件($42)咸水角係豬仔形狀,好可愛差啲唔捨得食食落好脆口,唔算太肥膩龍皇脆米腸粉1份($78)腸粉入面包住好脆炸漿同蝦,好脆好好味,最鐘意食脆脆嘅腸粉方魚竹笙灌湯餃2份($156)好耐冇食過灌湯餃啦,上湯好鮮味,灌湯餃大大隻,加入紅醋中和更好味大公館秘制稻草肉2件($156)💕好精緻嘅稻草肉,即係類似東坡肉,不過用草紮住,店員會讓客人影完相再切開切開後的樣子都好好稻草肉肥瘦均衡,肥肉好淳,瘦肉嫩口旁邊仲有栗子🌰同杏甫可以解膩,唔錯嘅伴碟松茸星斑棉花泡飯2份($156)💕💕連一碗泡飯都可以咁花心思先講魚湯,湯底超濃,一定好足料松茸以為只係配角,但出奇地鮮

黑魚子燒賣2件($32)💕

刺蝟🦔脆香叉燒包2件($46)💕

黑毛豬咸水角2件($42)
咸水角係豬仔形狀,好可愛差啲唔捨得食
食落好脆口,唔算太肥膩

龍皇脆米腸粉1份($78)
腸粉入面包住好脆炸漿同蝦,好脆好好味,最鐘意食脆脆嘅腸粉

方魚竹笙灌湯餃2份($156)

大公館秘制稻草肉2件($156)💕
切開後的樣子都好好
稻草肉肥瘦均衡,肥肉好淳,瘦肉嫩口
旁邊仲有栗子🌰同杏甫可以解膩,唔錯嘅伴碟

松茸星斑棉花泡飯2份($156)💕💕
連一碗泡飯都可以咁花心思
先講魚湯,湯底超濃,一定好足料
松茸以為只係配角,但出奇地鮮味,菌味香到難以形容
棉花好得意,帶一點魚鮮
仲可以加入脆米繼續食

金箔懷舊芝麻卷2件($32)💕
芝麻卷超香好滑嘅芝麻味,上面仲有金箔,加添貴氣,果然係餐廳招牌

2022-07-25
  • 黑毛豬咸水角
  • 懷舊芝麻卷
  • 刺蝟脆香叉燒包
  • 龍皇脆米腸粉
一生人一次既大事被這裡搞砸了😭😭😭以自身經驗分享給大家,希望不要再有人被呢間酒樓騙!老實講,普通食飯可以,但係到搞婚宴,絕對不可!!!1,說好的寵物友善?結婚一生人一次,因想家中愛寵陪同重要既一刻,所以選擇該間位於寵物友善商場內,證婚和擺酒都可的酒樓,一開始已經同婚宴負責人傾好到時有幾隻狗,大小品種都有,證婚和婚宴都會一齊,而當時婚宴負責人給我們的回覆:婚宴時可係間新娘房,而證婚全程一齊無問題。咁我地當時亦比左訂金。結果,大婚當日既經理/部長(?一位西裝友係婚宴期間,同當時忙於整妝既新娘我本人講:你隻狗唔可以係到,我其他客人唔中意。事後問番新郎,佢話無人同佢咁講,佢唔駛換造型,得閒到行黎行去,個西裝友都唔同佢講,反而黎新娘房同忙於換妝既人講,最重要的是,本身傾好係可以比寵物在新娘房!我仲請左寵物保姆專門照顧狗狗,突然話唔ok,又在喜慶喜日子,不宜爭執,所以要寵物保姆臨時幫手送狗狗回家,非常尷尬!2,我地做足心意,你地呢?所謂既心意,係給每個服務我地既職員一封利是仔,而婚禮負責人,仲要大份d既。但相信無論有無收到主人家既利是,都應該盡責?但我不只自身沒有體會到所謂既服務態度,連當晚出席既
一生人一次既大事被這裡搞砸了😭😭😭

以自身經驗分享給大家,希望不要再有人被呢間酒樓騙!
老實講,普通食飯可以,但係到搞婚宴,絕對不可!!!

1,說好的寵物友善?
咁我地當時亦比左訂金。

2,我地做足心意,你地呢?
但我不只自身沒有體會到所謂既服務態度,連當晚出席既賓客,超過一半同我講d職員態度好差,要水唔斟水,要換筷子唔換筷子。聽到這裡我覺得奇怪,難怪是人手不足,所提供的服務有限嗎?但我收到的服務員是2X位,而我地10席都無,人手分配理應充足。

3,傳統大忌,無貼喜字
呢點長輩事後提醒,我地先前毫不知情。原來,擺酒個度要有個喜字貼出黎,以示辦喜事。但該酒樓聲稱有搞婚宴既經驗,竟然係我地去睇場多次既溝通無提及,直至大婚當晚都無,咁既質素,何以婚宴,同係屋企附近求其搵間搞家宴都得,點解要搵大公館?
照片如下~

睇到呢度,大家可能都好奇係咪一分錢一分貨?平平地係咁架啦?
我諗計埋加10%服務費,每位成千蚊唔算平?當然唔係高,但以上所述3點都係有根有據,對話紀錄同溝通過,而且唔係高要求,但咁既質素,真係要慎之!
最後,若不能按原先傾好既讓寵物在婚宴期間一齊,我無必要選擇呢間擺酒。全港咁多間婚宴場地,點解要揀你呢間言而無信,唔識搞婚宴既場所?

我愛犬被寵物保姆送走時依依不捨,上車期間都黑面樣,我番去都仲嬲嬲樣,Sorry 阿囡!
2022-06-20 731 views
滿心期待諗住食好嘢,睇食評個個都好評,心諗一定唔會差得去邊,一開始睇落全部細細粒好精緻,一入口,冇味,每一道餸送黎都比到驚喜我,一係冇味,一係肉是鞋口的,每一道餸我都期待會好食,但想不到是咁大間餐廳,竟然冇一道餸係好食,個湯就正宗屋企老火湯,炸子雞比起平時酒樓還欠水準,最後個木瓜甜品更是苦中帶甘,希望藉着呢個小小平台,可以比返一啲真實食評,實在令人好失望,比酒樓還要差,對不上這個價錢🙃🙃🙃完全唔值得
2022-06-19
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$650 (Dinner)
Celebration
Father's Day
2022-06-19 1024 views
是日媽媽到明愛覆完診,一切安好然後帶佢去新地方食午飯 所以就黎左大公館黎到門口真係好隱世,別有洞天餐館裝修好有氣氛,不過媽咪就覺得唔夠光線可能窗戶較小 感覺比較焗促但係檯與檯之間空間好多 都唔會好逼1.化皮燒腩仔表皮夠晒脆 肥瘦剛剛好2.瑤柱蒸魚型蘿蔔糕$58非常之有特色嘅蘿蔔糕 上菜時以為錯咗味道正常 唔會好重粉睇得又食得!3. 五指毛桃雞湯小籠包 $58又係一度出邊冇食過嘅味道好香椰子味(五指毛桃)多汁!高質!4. 蟲草花千層腐皮夾$52稍為覺得比較濃味,醬汁較多唔太合我口味但味道係好味的!5.狀元山渣糕$45非常之好味酸酸甜甜好啱夏天食!總括來講非常之滿意因為好多特色食物,唔似出面一般酒樓咁沉悶!不過就茶界略為較貴(約$30蚊位)但都會再幫襯🥰
是日媽媽到明愛覆完診,一切安好

然後帶佢去新地方食午飯 所以就黎左大公館
黎到門口真係好隱世,別有洞天

餐館裝修好有氣氛,不過媽咪就覺得唔夠光線
可能窗戶較小 感覺比較焗促

味道正常 唔會好重粉
睇得又食得!

3. 五指毛桃雞湯小籠包 $58
又係一度出邊冇食過嘅味道

好香椰子味(五指毛桃)
多汁!高質!

4. 蟲草花千層腐皮夾$52
稍為覺得比較濃味,醬汁較多
唔太合我口味
但味道係好味的!

5.狀元山渣糕$45
非常之好味
酸酸甜甜好啱夏天食!

總括來講非常之滿意

因為好多特色食物,唔似出面一般酒樓咁沉悶!
不過就茶界略為較貴(約$30蚊位)
但都會再幫襯🥰
2022-06-08
  • 狀元山渣糕
2022-06-19 772 views
父親節快樂👨🏻🎁🎉唔想出去同人迫,呢幾日就約埋父親大人爺爺去食父親節大餐,今次揀呢間大公館真係揀得好岩,一嚟裝修高雅,環境感覺大氣,啱晒過嚟慶祝父親節,特別爸爸知道而家食手工火鍋,只需要加480就食到西澳龍蝦🦞,勁興奮😝火焰酒香薑蔥鵝鍋我哋叫咗呢個特色鵝鍋,味道非常之特別,鹹鹹香香之餘,加咗啲酒,非常有酒香,仲要好靚,一炒嘅時候有啲火焰,另外入邊啲薑蔥好好食朔晒啲味道。 入邊嘅鵝類似燒鵝皮嘅質地西澳龍蝦而家只需要480 可以優惠價叫西澳龍蝦刺身,龍蝦非常之鮮甜,啖啖肉好彈牙,另外因為今次同埋爺爺嚟食,老人家食咗幾個刺身之後順便留低淥黎打邊爐,估唔到鮮味更出,用嚟打邊爐或者刺身好正,仲要好大體。招牌四寶丸非常之有特色,以為係普普通通四種味道丸烏雞丸: 黑色仲以為係墨魚丸,口感比較soft ,咬落去口感好得意。XO醬豬肉丸: 豬肉丸入邊有乾瑤柱,XO醬 ,非常惹味芝心墨魚丸: 墨魚丸手打非常之彈左牙,入邊仲有芝士牛肉球:同點心牛肉球嘅味道好相似 本身諗住買單走人不過職員就推薦甜品和牛雪葩 $58,一上到枱俾佢d仙氣震驚到,非常非常之靚,以為自己入咗仙境,個名咁特別叫做和牛雪葩,我哋就問職員
父親節快樂👨🏻🎁🎉

火焰酒香薑蔥鵝鍋

西澳龍蝦

招牌四寶丸
非常之有特色,以為係普普通通四種味道丸
XO醬豬肉丸: 豬肉丸入邊有乾瑤柱,XO醬 ,非常惹味
芝心墨魚丸: 墨魚丸手打非常之彈左牙,入邊仲有芝士
牛肉球:同點心牛肉球嘅味道好相似

本身諗住買單走人不過職員就推薦甜品和牛雪葩 $58,一上到枱俾佢d仙氣震驚到,非常非常之靚,以為自己入咗仙境,個名咁特別叫做和牛雪葩,我哋就問職員係咪真係和牛做嘅甜品,點知佢講笑叫我哋試吓先,原來係藍莓味嘅甜品,但係外型整到好似係和牛咁樣,好有驚喜又好食,推薦。

總括嚟講今次大公館,環境非常之高雅,職員服務超好,價錢仲要合理,為我哋今次父親節晚餐畫上完美句號。