2023-08-13 25 views
🍴餐廳:吉氏 📍地址:屯門青善街28號康景花園地下1號舖屯門置樂花園轉入去青善街,發現開左間西餐廳,自成一角好有格調,好似去左南丫島咁,睇完餐牌,價錢合理而且有BB櫈,所以我哋決定呢度午餐點完餐之後聽到廚房炒意粉既鑊氣好犀利🔥哄哄聲,老闆娘好Nice,會同客人傾計,原來呢間餐廳係兩位年輕夫婦經營,先生係好有經驗既廚師,係度用餐比人感覺好舒服,叫左兩個午餐,追加餐湯&甜品先$199,下次會再來晚餐🍷🥩🍝香蒜欖油炒蜆意粉意粉質地好食,好多切到好薄既蒜片可以連意粉一齊食,意粉唔會好咸,小朋友都食到。🍕莎樂美手工薄餅批底係脆皮薄批,夠多芝士,細細件唔錯🍮意大利奶凍爸爸好鍾意食,好濃奶味,入口即溶🍵南瓜湯質地唔係好杰好厚果種,無加好多牛油,係天然甜味既南瓜湯,感覺幾健康🍹☕餐飲:凍檸茶、咖啡
🍴餐廳:吉氏
📍地址:屯門青善街28號康景花園地下1號舖

睇完餐牌,價錢合理而且有BB櫈,所以我哋決定呢度午餐

🍝香蒜欖油炒蜆意粉

🍕莎樂美手工薄餅
批底係脆皮薄批,夠多芝士,細細件唔錯

🍮意大利奶凍
爸爸好鍾意食,好濃奶味,入口即溶

🍵南瓜湯

🍹☕餐飲:凍檸茶、咖啡
2023-08-11 17 views
鍾意去餐廳小店,全因為小店總會帶俾你驚喜。嚟到屯門康景花園,喺眾多街坊美食小店之中,能夠吸引我哋嘅當然係餐廳嘅口碑同食物出品。吉氏由夫妻檔經營,由踏入門口開始,就能感受到阿吉同吉太嘅人情味,再聞到食物出品嘅香味,味絕對係吉氏嘅靈魂。煙三文魚班尼迪水波蛋係班尼迪嘅靈魂,而靈魂嘅精髓取決於生熟度。吉氏嘅半生熟水波蛋就恰到好處,用刀一切開,金黃色嘅蛋液就爭先恐後咁流出。微酸嘅荷蘭醬正好中和煙三文魚本身嘅鹹鮮味,再夾埋本身烤到脆身嘅英式鬆餅,令呢個醬演活咗一個恰如其分嘅大配角。蘑菇意大利飯意大利飯充分吸收咗蘑菇汁濃厚嘅味道,入口有嚼勁同時食到蘑菇汁嘅奶滑。而蘑菇嘅大小亦切到好配合送飯,兩者嘅口感都係軟硬適中。自家製雜莓醬奶凍本來已經食到飽飽地,但當一啖微酸嘅雜莓醬進入口腔之後,微酸嘅味道一下子激發甜品嘅胃登場,而雜草莓醬混和甜而不膩嘅香滑奶凍,相得益彰。法式焦糖燉蛋表面嘅焦糖薄脆甜度啱啱好,一口薄脆嘅金黃焦糖再加一口香滑嘅燉蛋,口感嘅衝擊非常強烈。加上為數不少嘅雲呢拿籽,正式填滿屬於甜品嘅胃!

煙三文魚班尼迪

蘑菇意大利飯

自家製雜莓醬奶凍

2023-08-08
吉氏 (屯門)地址 : 屯門青善街28號康景花園地下1號舖味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐環境指數:⭐⭐⭐⭐⭐服務指數:⭐⭐⭐⭐食物推介:白酒忌廉青口意粉, 煙三文魚班尼迪, All Day Breakfast今日中午係置樂發現有間新開西餐廳,位於康景花園地下。身為街坊的我真的感到開心,因為屋企附近終於有間像樣的西餐廳!正!老闆娘說廚師是在中環、上環高級地方工作了十多年,可想而知當然有品質保證!白酒忌廉青口意粉 $68青口有十隻,白酒忌廉香濃順口,意粉份量十足。😋😋😋煙三文魚班尼迪 $98在麵包上,simple上三文魚和芝士,最後加上流心蛋。切開的時候,蛋汁慢慢流出,外表和味道都相當之吸引!極力推介!👍👍👍All Day Breakfast $128食物有沙律菜、流心蛋、蕃茄、午餐肉、法蘭克福腸、自家製麵包、大扒菇等。我超級鐘意食All Day Breakfast ,見到呢間餐廳有,當然要食,非常滿足我嘅慾望!食到我舐舐脷!餐湯-粟米湯 +$10真材實料,粟米味濃,可以飲得出是粟米打碎而成的,真的好飲!😍😍😍意大利奶凍+$25稠密緻滑,配上紅莓醬,味道更加更加突出!#筆記靈感#
吉氏 (屯門)
地址 : 屯門青善街28號康景花園地下1號舖
味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐
抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐
環境指數:⭐⭐⭐⭐⭐
服務指數:⭐⭐⭐⭐

白酒忌廉青口意粉 $68
青口有十隻,白酒忌廉香濃順口,意粉份量十足。😋😋😋

煙三文魚班尼迪 $98

All Day Breakfast $128

餐湯-粟米湯 +$10

意大利奶凍+$25
稠密緻滑,配上紅莓醬,味道更加更加突出!

#筆記靈感#探店#日常碎片#香港探店#香港打卡#跟我來探店#香港#香港美食#香港必試#香港美食推介#香港生活#美食分享#屯門美食#置樂美食#吉氏

2023-08-08 200 views
聽朋友講佢最近食左間夫妻檔西餐,老闆之前係中上環既西餐廳做左超過10年既廚師,而點解叫吉氏係因為老闆叫阿吉😆聽完有興趣所以都想黎體驗下,唔洗去中上環都可以食到高質既西餐麵包呢個係老闆娘自己整,識整麵包都係因為自己小朋友先學整麵包🥯滿滿的愛💕蕃茄水牛芝士沙律(半份)$54水牛芝士淡淡既酸甜味,唔乾,質地係較固體,用番茄、黑醋、橄欖油一齊食用,係一款清新可口既經典沙律是日餐湯粟米濃湯*2 $70呢個粟米濃湯非常濃郁,將粟米粒攪碎融入湯入邊,一嚟令到湯嘅質感更加濃稠,口感更順滑。威靈頓牛柳 $338-五成呢個小編非常鍾意食,外層酥皮唔會太厚,夾層蘑菇醬非常香濃。值得一提嘅係酥皮切完唔會甩皮甩骨非常加分。入邊仲有鵝肝,口感豐富。牛柳火候控制非常好,唔會乾唔會柴,肉感軟嫩。西班牙燒乳豬 $218聽講呢個係餐廳嘅一個主打。乳豬外皮燒得非常香脆,好似食薯片咁。肉質非常嫩滑,中間脂肪唔會厚,但非常香會回甘,雖然邪惡但非常享受。酸菜亦都非常推薦,除咗酸亦都帶有甜味,中間會有少許煙肉,味道非常有層次。巴伐洛娃蛋白餅 $68首先外型已經非常打卡,主體大致分為兩層,由上層嘅cream到下層嘅烤過蛋白霜。配以多

麵包

蕃茄水牛芝士沙律(半份)$54

是日餐湯粟米濃湯*2 $70

威靈頓牛柳 $338
-五成

西班牙燒乳豬 $218

巴伐洛娃蛋白餅 $68
首先外型已經非常打卡,主體大致分為兩層,由上層嘅cream到下層嘅烤過蛋白霜。配以多款新鮮水果嘅甜品。上層美味嘅甜空氣感比較重下層烤過嘅蛋白霜外脆內軟,甜度更加升級。配埋酸酸甜甜的水果為呢餐晚餐作結。
西班牙燒乳豬 $218
威靈頓牛柳 $338
蕃茄水牛芝士沙律
  • 威靈頓牛柳 $338
  • 巴伐洛娃蛋白餅 $68
  • 西班牙燒乳豬 $218
2023-08-07 149 views
Guts令我想起膽量的意思。Guts的位置在屯門青善街康景花園地下一號舖,它的位置不是在大街大巷,人流多的地方。老闆在這兒開舖真係有Guts😆他絕對是用實力厨藝和滿腔熱誠去綁住人客嘅心❤️老闆娘笑容甜美,十分友善。😍環境:舖子小小,木板加上橙色紅磚地,桌上舖上格仔枱布,充滿温暖家庭式味道。有室內和室外,室外擺放兩三枱木桌子和木椅子,充滿田園簡约氣息。點餐:酸種包🥖自家製作,暖笠笠,蓬鬆柔軟,濕潤而有嚼勁。⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️爆星是日餐湯:🍅湯$35⭐️⭐️⭐️⭐️🍅水牛芝士沙律$108⭐️⭐️⭐️⭐️水牛起司與蕃茄切片搭配起來非常清新可口。西班芽炵燒乳豬🐷配薯蓉及燴皺椰菜$218⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️爆星😆暖烘烘的,外面脆卜卜,裏面肉質嫩滑,有肉汁,一口唊乳豬肉,一口唊紅酒🍷,perfect match梳乎厘$68⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️已往在別處食過🍓,朱古力味,但今次在這兒居然有開心果味,而且很成功。外觀高高的小圓球狀,外皮烘至金黃,外面微微的酥,內部鬆軟,入口即化。法式燉蛋🍮$68⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️非常出色,居然用上雲呢拿籽,落足成本。🩷新張期內,逢一至四dinner送一客甜品🍮。
點餐:
是日餐湯:🍅湯$35⭐️⭐️⭐️⭐️
🍅水牛芝士沙律$108⭐️⭐️⭐️⭐️
水牛起司與蕃茄切片搭配起來非常清新可口。
西班芽炵燒乳豬🐷配薯蓉及燴皺椰菜
$218⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️爆星😆
梳乎厘$68⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
法式燉蛋🍮$68⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
非常出色,居然用上雲呢拿籽,落足成本。
🩷新張期內,逢一至四dinner送一客甜品🍮。

• 疏乎厘
  • 法式燉蛋
  • 西班牙炵燒乳豬配薯蓉燴皺椰菜
吉氏 (屯門)屯門青善街28號康景花園地下1號舖味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐環境指數:⭐⭐⭐⭐服務指數:⭐⭐⭐⭐食物推介:白酒忌廉汁青口意粉 $68,煙三文魚班尼廸 $98,All Day Breakfast $128,是日餐湯 +$10,甜品 +$25白酒忌廉汁青口意粉:青口是藍青口,Size較小但有9隻之多,隻隻新鮮有咬口,白酒忌廉汁奶油味濃有酒香,意粉軟硬適中,可謂平靚正超值之選!👍👍👍煙三文魚班呢尼廸:賣相討好,煙三文魚柔軟有彈性,味道鮮甜不會太咸,上面放了微焦的流心蛋,一咬蛋汁噴灑而出,大大增添了滋味!😍😍😍All Day Breakfast $128:有厚切午餐肉、珍寶腸、冬菇、流心蛋扒蕃茄、自製麵包及沙律菜,厚切午餐肉煎至煙靭有口感,珍寶腸腸味濃,自製麵包份外鬆軟脆口,水準之作!👏🏻👏🏻👏🏻是日餐湯:餐湯天天不同,今日係粟米湯,煮至綿綿的粟米湯,有很香濃的粟米味,麵包糠脆脆的有奶油味!❤️❤️❤️甜品:今日的甜品是意大利奶凍、奶凍香甜而軟滑,輕輕一推會震好一陣子,伴著酦酸甜甜的紅莓醬享用,味道更佳,!😋😋😋
吉氏 (屯門)

屯門青善街28號康景花園地下1號舖

味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐
抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐

環境指數:⭐⭐⭐⭐

服務指數:⭐⭐⭐⭐

2023-08-03 72 views
雖然呢間嘢仲試業緊,但係今次已經係我第二次嚟。上次貪得意同班friend路過試下,掂喎,呢間係少數係食得飽嘅西餐,唔係齋得個樣。今次帶另一班friend去試,佢哋都覺得掂喎。希望呢間嘢長做長有,咁我以後就唔洗諗同friend去邊度食,而價錢都ok嘛,出去食四、五百蚊都可以食垃圾又食唔飽。講返呢間小店先,樓面得一個女人做(原來係廚師嘅老婆),氣氛係輕鬆嘅,我短褲踢拖都無問題,當然呢個位都係做街坊生意。重點:好食!今次大膽d開支白酒飲,所以就叫左個芝士拼盤餸酒。見到有coffin bay oyster,我係抗拒唔到,嚟一打!新鮮,鮮甜👍👍👍👍跟住上嘅係重點!。。。。白汁煮青口!識食一定食個汁,個汁超好食👍👍👍👍沾麵包食真係無得頂煎鵝肝係我推薦俾朋友食,上次為陪friend食,食左一小角,我唔食內臟,至憎肝嘅味,我都食得落,仲覺得佢煎得好香,好嘢好嘢好嘢👏👏👏👏👏朋友去到邊都飲蘑菇湯,一出就非常香,睇得出好滑,朋友話好飲。下一味羊架,朋友覺得佢好食係因為佢唔騷,我就想佢騷d,我覺得佢好食係因為佢焗得剛剛好海鮮意大利飯,入面個煎魚,好有魚味,個飯唔會濕漉漉以下呢個餸係我玩嘢,我見到個menu有

重點:好食!

今次大膽d開支白酒飲,所以就叫左個芝士拼盤餸酒。
芝士拼盤

coffin  bay  生蠔

白汁煮青口

煎鵝肝

蘑菇湯

焗羊架

海鮮意大利飯,入面個煎魚,好有魚味,個飯唔會濕漉漉
海鮮意大利飯

以下呢個餸係我玩嘢,我見到個menu有個叫「炒雜菜」,西餐都有炒雜菜?🤣咩料呀?原來係牛油蒜蓉黑椒炒,咁ok嘅,d豆好爽脆,蘑菇都好香,廚師無hea炒俾我嘅🤣🤣
炒雜菜

以下呢個係西廚界嘅乾炒牛河,叫香蒜欖油意大利粉,要炒到d油掛哂上意大利粉,碟底一滴都唔淨,呢個廚做到👍👍👍👍
香蒜欖油雞柳意粉

甜品時間到!巴伐洛娃蛋白餅好少餐廳整,雖然係糖加蛋白,但係佢唔會甜到漏,因為佢有酸嘅汁(唔記得咩汁😅😅😅),又有咁多生果,同人share食,無問題。

個焦糖燉蛋,上次食到encore,今次都食到encore

疏乎厘食得多,上次食朱古力味,今次有開心果味,未聽過有開心果味疏乎厘,有驚喜,好香開心果味。一上枱,即打卡,趁熱即時掃晒
焦糖燉蛋
開心果疏乎厘

呢餐叫嘢無睇價錢,開左支白酒,又飲左sangria ,又叫檸檬茶,每人都係六百幾,飽到一個點,抵啦。間餐廳又好坐,聚餐好地方呀👍
Type of Meal
炒雜菜
香蒜欖油雞柳意粉
焦糖燉蛋
開心果疏乎厘
屯門置樂有間西餐廳而家係試業階段😎主打Fine Dining🍴 食物菜式有多國菜式☺️餐廳係由中上環廚師主理 夫妻檔嘅形式經營同埋係四季嘅Menu 因而季節可採用合適嘅食材👍🏻👍🏻店主好nice☺️ 好貼心介紹食物同埋會問下客人嘅comment🥰 從製作食物睇得出廚師嘅用心☺️香煎鵝肝伴龍珠果醬 先叫左Starter🍴 鵝肝煎到好香😍可以配埋香脆嘅多士一齊食 每啖都食到好香鵝肝味多士仲係自家製架🫶🏻小妹都係第一次食龍珠醬✨加埋一齊食 唔影響鵝肝嘅香味之餘最尾帶點香甜 食落即刻冇咁膩 有種清新嘅感覺🌱是日餐湯 (甘荀湯) 🥕 同樣配上自家製多士 麵包都係咁好香脆🍞餐湯都好正好好飲 飲到好濃甘荀味道😋可以用麵包沾埋黎食 味道同口感都有另一番風味❤️西班牙燒乳豬 燒乳豬外皮整到好香脆👍🏻 每啖肉都好嫩滑 仲保留好多汁😍配上乳豬醬汁 仲可以配埋芥末食另外 仲配上薯蓉同酸菜 酸菜仲可以解膩😌黑松露野菌意大利飯 黑松露香味聞落剛剛好😋 食落都剛剛好 好易入口❤️加埋野菌 成個意大利飯更香✨面頭仲有好多塊芝士😍配埋一齊食 味道更香濃之餘 加多份層次🥰香香嘅芝士味😈正法式焦糖燉蛋 面頭嘅焦糖整得好香脆🤤再加埋佢
屯門置樂有間西餐廳而家係試業階段😎

一齊食 先至食到精髓嫁❤️
由香香嘅甜味 同埋 香脆口感
之後輪到醬汁嘅開胃酸甜味
配埋水果嘅天然香味 配合得宜

2杯 White Wine (glass)
2杯 Red Wine (glass)
食西餐點食得叫杯House White 🥂
一路食飯仲可以飲杯酒 同朋友Chill下☺️
兩款都好易入口 配埋咁正嘅美食😎👍🏻
朋友仔都可以叫黎飲下嫁😍
2023-07-24 178 views
朋友屋企樓下間餐廳轉左手,改左名做吉氏,個名幾得意😙新餐廳係食高質西餐的,老闆熱情招呼,見餐牌又唔算好貴,就入去試下啦。餐牌暫時只有一版,好多野都未list上個牌度,如果你好有主見想食,都可以問下老闆有無㗎,我地呢餐幾乎都係老闆拍板咁濟😆🦪法國生蠔Fine de Claire頭盤先來份生蠔,店內做緊$188半打送house wine優惠,不過我倆怕食唔哂就只要兩隻淺嚐。隻蠔好新鮮,裙邊有咬口,正喎。🥣是日餐湯配🍞自家製麵包是晚嘅餐湯係甘荀湯,好杰身,除左紅蘿蔔味仲左好綿滑嘅甜味,似係南瓜(?)黎🤔另外附上嘅mini roll已烘熱,軟綿綿暖笠笠,做得好好食。🍸青口配白酒忌廉汁比起個啲大大隻嘅青口,呢個藍青口真係高質好多,本身已經較鮮甜,雖然細隻但肉質嫩滑,加上個白酒汁真係好香口,啲汁正到用麵包點埋黎食😆🐂威靈頓牛柳坊間有好多冰鮮貨,話返屋企焗一焗就食得,但比起餐廳現做嘅總係差啲。呢間個威靈頓牛柳真係好正😍,用上巴馬火腿包著牛柳同鵝肝,再加上蘑菇泥,裏邊肉汁飽滿又鮮味,牛柳勁嫩滑,外邊個酥皮夠香口,唔過厚又唔覺膩。而伴碟嘅配菜都唔馬虎,用上小白薯同green bean,唔係平常啲港式打卡
🦪法國生蠔Fine de Claire
🥣是日餐湯配🍞自家製麵包
🍸青口配白酒忌廉汁
🐂威靈頓牛柳
坊間有好多冰鮮貨,話返屋企焗一焗就食得,但比起餐廳現做嘅總係差啲。呢間個威靈頓牛柳真係好正😍,用上巴馬火腿包著牛柳同鵝肝,再加上蘑菇泥,裏邊肉汁飽滿又鮮味,牛柳勁嫩滑,外邊個酥皮夠香口,唔過厚又唔覺膩。而伴碟嘅配菜都唔馬虎,用上小白薯同green bean,唔係平常啲港式打卡西餐嘅翠玉瓜🤣
🐖西班牙炵燒乳豬配薯蓉及燴皺紋椰菜
另一份主菜就揀左乳豬,個皮超級脆,而豬肉鹹香有肉汁,十分嫩滑,不過啲油脂都幾勁,好彩有配上酸椰菜中和番,個酸椰菜有用煙肉炒過,一啲都唔寡㗎😆
🍰巴伐洛娃蛋白餅
最後就係甜品啦,揀左少見嘅巴伐洛娃蛋白餅,上枱時意外地大件呢,上面佈滿鮮果,雖然唔係個啲靚靚嘅打卡蛋糕,但其實賣相唔差㗎,影相技巧唔夠,哈哈😅蛋白餅偏甜,忌廉香滑,再連埋上面嘅鮮果一齊食就啱啱好,因爲生果帶酸味,一酸一甜正好平衡返😋

真係好好味,店家咁有誠意,支持下小店啦😘
2023-07-22
$500 (Dinner)