Restaurant: Hana Raku (1 Peking Road)
Terms & Details:
2024-05-19 64 views
有時食得多街頭野,都想搵返啲坐得舒服啲,而且可以同朋友傾偈嘅餐廳,今日就同好朋友試咗呢一間係北京道1號嘅日本餐廳,入到去嘅時候已經俾佢海景吸引住,真係完全望住1881同埋維港。輕燒平目魚邊黑松露沙律(柚子醬) ($128): 輕燒完嘅平目魚令到魚油再更加突出,食上去煙煙韌韌而且好香燒過嘅味道,配上新鮮沙律菜夠晒清新。中華風燒賣壽司四粒($118): 望到餐牌有呢一道都已經好想嗌,真係諗唔到可以整到啲咁新潮嘅嘢。上菜嘅時候會有個蒸籠仔,實質其實係蟹肉吞拿魚蓉壽司。燒賣有一張綠綠地色而且食得嘅紙包住嘅,但係絕對唔會影響本身壽司嘅味,反而令到口感幾特別,好似一個包咁樣,但係食到去中段真係有咬到啲飯嘅時候就會變返壽司嘅味道。成件事好特別😂野菜天婦羅盛合($108): 有好多種唔同嘅菜,南瓜,秋葵,菇,茄子,番薯,粟米芯和素麵。全部都係新鮮炸出嚟嘅,而且粉漿唔口,師傅嘅工價做得好好,食上去完全唔油膩,就算放咗喺度一排都完全食唔到油益嘅味道。茗荷黑松露吞拿魚腩芝士卷($148): 自己本身都好鍾意黑松露嘅,食落去嘅時候黑松露嘅味充滿成個口腔,之後就係新鮮嘅吞拿魚味。呢一種嘅芝士卷,好似近排喺日式嘅

茗荷黑松露吞拿魚腩芝士卷($148): 自己本身都好鍾意黑松露嘅,食落去嘅時候黑松露嘅味充滿成個口腔,之後就係新鮮嘅吞拿魚味。呢一種嘅芝士卷,好似近排喺日式嘅餐廳都幾興,呢一隻芝士加落啲飯度又幾Creamy!雖然唔似食緊傳統嘅壽司,不過都可以試吓。

串燒方面就叫咗手羽同埋煙肉日本蘆筍:前者外皮夠乾身,肉汁都可以保留到,而且佢會將兩支骨拆開燒,令火可以均勻啲,調味亦都啱啱好。日本蘆筍嘅蘆筍好新鮮,完全冇根同渣,兩樣完全唔使點任何汁都夠哂鮮。

總結:以呢一個地段同食品質素嚟講絕對係物超所值,加埋夜晚嘅時候望住個海景食飯真係完全值回票價。座位坐得舒服,好適合一大班人過嚟,而且侍應服務態度都好友善!

花樂六味真蠔:柚子伴日本蠔(刺身)三杯醋啫哩蠔, 芝士焗蠔, 蒜蓉焗蠔, 天婦羅蠔, 岩鹽蠔六種不同的調味料,包括醬油、辣椒醬、大蒜、花椒、香菜和蔥花。這種組合帶來了豐富的味覺層次,鮮甜的蠔肉與各種調味料的結合,一次過滿足多個願望!覺得最有印象嘅係柚子伴日本蠔(刺身):。柚子的酸甜味道與鮮嫩的蠔肉相得益彰,柚子的香氣也提升了這道菜的美味程度。芝士焗蠔則融合了奶酪的濃郁和蠔肉的鮮美。蒜蓉焗蠔則帶來了大蒜的香氣和蠔肉的鮮嫩口感。天婦羅蠔則以酥脆的外層包裹著嫩滑的蠔肉,而岩鹽蠔則以岩鹽的鮮味提升了蠔肉的風味。北海道帆立貝壽司:新鮮的北海道帆立貝甜美和柔軟,令人垂涎!九條蔥和牛薄燒:這道菜以嫩滑的和牛薄片和蔥絲為主要食材,經過燒烤後,肉質鮮嫩多汁,蔥的香氣也與牛肉完美融合 😛燒雞皮、燒雞肝、厚切牛舌:燒雞皮的脆脆的口感和濃郁的雞油味道,燒雞肝的濃郁肝味和滑嫩的口感,以及厚切牛舌的嫩度和鮮美的牛肉味道,呢間餐廳串燒嚟講都幾出色鹽燒油甘魚:油甘魚好大,魚肉保持鮮嫩的口感同時散發出淡淡的鹽味。油脂味滿滿,讓人一嚐難忘的美味。餐廳門口位置有一個熟成魚生儲存櫃, 店員解釋魚生經過熟成後味道特別鮮味濃郁,

花樂六味真蠔:

柚子伴日本蠔(刺身)
三杯醋啫哩蠔, 芝士焗蠔, 蒜蓉焗蠔, 天婦羅蠔, 岩鹽蠔

北海道帆立貝壽司
新鮮的北海道帆立貝甜美和柔軟,令人垂涎!

九條蔥和牛薄燒:

燒雞皮、燒雞肝、厚切牛舌:

鹽燒油甘魚:

餐廳門口位置有一個熟成魚生儲存櫃, 店員解釋魚生經過熟成後味道特別鮮味濃郁, 下次有機會必定再來品嚐
眺望維港景色,望到文化中心 廣東道 海港城一帶嘅景色坐近窗邊卡位有着數 座位間隔非常闊落可以話坐得舒服,食得開心 感覺私人空間充足 花係主題 擺盤總會看到不同的花花樂燒賣甲羅燒專人燒俾你食味道豐富 鮮美 蟹膏 松葉蟹肉鵪鶉玉子 魚子盤好似藝術品咁 勁靚 海葡萄沙律 蟹籽蟹肉以及用蔬菜包成嘅燒賣呢個真係超特別 第一次食 賣相吸引另外仲有兩片脆香多士 可以配甲羅燒食鮮蟹肉蟹籽沙律真・蟹肉 作為前菜蟹籽沙律係不二之選青瓜絲切到好幼 好似一條條米線咁唐揚虎蝦金黃酥脆 裡面保持虎蝦鮮嫩 眼見到既紅粉粉蝦肉松葉蟹肉海膽炒飯珍珠米軟糯而不粘 炒飯 粒粒分明 擺盤有幾片炸甜薯片炒飯之間有一絲絲嘅蟹肉 鮮甜海膽建議撈勻炒飯一齊食食日本菜叫個炒飯大家一齊食最好feel
眺望維港景色,望到文化中心 廣東道 海港城一帶嘅景色
坐近窗邊卡位有着數 座位間隔非常闊落

炒飯之間有一絲絲嘅蟹肉 鮮甜海膽建議撈勻炒飯一齊食
食日本菜叫個炒飯大家一齊食最好feel

• 燒賣甲羅燒
  • 松葉蟹肉海膽炒飯
之前都係試西式high tea多,最近我食咗呢個好豐盛嘅日式下午茶!環境真係好寬敞,唔會覺得擁擠。而且可以揀個窗邊嘅卡位,真係好舒服。坐窗邊仲欣賞到維港嘅美景,睇住維港風景嘆個tea,心曠神怡。有三文魚、日式炸蟹鉗同鱈魚乾,作為前菜三文魚係前菜之一,鮮嫩,滋味鮮美。日式炸蟹鉗外脆內嫩,蟹肉鮮甜彈牙。鱈魚乾作為前菜,夠香又脆口,食唔停!增添左層次感🌸主角「花楽日式花園下午茶」tea set整個裝置都以田野森林為主題。熱氣球架上擺滿咗時令嘅海膽、拖羅、油甘魚、甜蝦、火炙粟米沙律同吞拿魚蓉蟹肉最中餅。卷物方面,有巴馬火腿芝士卷、忌廉芝士鰻魚卷同碳之雪雜錦魚生卷。海膽新鮮又鮮甜,質感滑滑嘅,一入口就化開,滋味濃郁。厚切拖羅口感好豐富。油甘魚肉質鮮嫩。甜蝦質感鮮嫩,鮮甜味道同口感絕對會令你滿意。火炙粟米沙律:帶有微焦嘅香氣,同沙律一齊食,清新又開胃。巴馬火腿芝士卷既火腿咸香同芝士嘅濃郁交織在一齊,勁creamy勁濃。碳之雪雜錦魚生卷:呢款卷物有雜錦魚生,配上碳之雪嘅口感酥脆,好有層次感。甜品係另外一個盒裏面,超多日式和菓子甜點有櫻花水信玄餅係款傳統嘅日式糕點🌸日式和菓子係一種精緻嘅日式甜點,形狀

有三文魚、日式炸蟹鉗同鱈魚乾,作為前菜
三文魚係前菜之一,鮮嫩,滋味鮮美。
日式炸蟹鉗外脆內嫩,蟹肉鮮甜彈牙。

鱈魚乾作為前菜,夠香又脆口,食唔停!增添左層次感

🌸主角「花楽日式花園下午茶」tea set

火炙粟米沙律:帶有微焦嘅香氣,同沙律一齊食,清新又開胃。

甜品係另外一個盒裏面,超多日式和菓子甜點
有櫻花水信玄餅係款傳統嘅日式糕點🌸

日式和菓子係一種精緻嘅日式甜點,形狀各異,口感細膩,以純正嘅日本風味為特色。

大大件芝士蛋糕:質地柔滑綿密,好香濃味道。

最後都唔少得連埋水果食,係一個完美嘅結尾。水果切得好精美,靚靚擺盤。

而我配咗一壺粉紅玫瑰花茶,真係好搭呀,解油膩又消濟。

整個tea set 體驗真係超正!唔單止菜式精緻,而且味道亦好出色。每一款菜式都有獨特嘅風味同質感,甜品部分都令人回味無窮,好享受呢個放鬆嘅時光。
呢個地方真係環境寬敞,有窗邊卡位,可以眺望到香港維港嘅景色,絕對係一個令人滿意嘅選擇!無論係享受美食定欣賞風景,呢度係一個理想嘅去處。

如果你鍾意日式風味同埋想嚐下高質素嘅下午茶,呢個花楽日式花園下午茶絕對係一個值得推介嘅選擇!
有時想同朋友悠閑地high tea 但又唔想次次都食scone+三文治?花楽既和風afternoon tea set就啱晒!同平時tea set一樣精緻,仲滿足到想食日本菜既癮~一開始有三款小食:三文魚刺身、炸蟹鉗、鱈魚乾(附蛋黃醬)第一啖就好驚喜!第一次食咁脆既鱈魚乾,感覺就咁當零食或者送酒都適合~三文魚刺身夠肥美,食得出係好新鮮!炸蟹鉗炸得金黃,食落卜卜脆!至於今日既主角「熱氣球」都好高質。每一款刺身都好厚切,其中拖羅好肥美!海膽色澤鮮艷,味道非常鮮,而且大大舊,可以滿足口癮!飯團可以補充下碳水,就算男仔黎食都唔驚唔夠飽!甜品set都有三層,櫻花水信玄餅,超級精緻除左日式和菓子,芝士蛋糕好滑好好食!仲有特別既水蜜桃蛋糕,桃味夠出,蛋糕鬆軟!密瓜,士多啤梨都好鮮甜!成個tea set份量啱啱好,鹹點+甜品胃都好滿足!由餐廳裝潢到每一道擺盤都好感受到餐廳既用心!一路食一路同朋友望住海景傾計~係放假relax好去處😙
有時想同朋友悠閑地high tea

一開始有三款小食:三文魚刺身、炸蟹鉗、鱈魚乾(附蛋黃醬)
三文魚刺身夠肥美,食得出係好新鮮!

炸蟹鉗炸得金黃,食落卜卜脆!

至於今日既主角「熱氣球」都好高質。

每一款刺身都好厚切,其中拖羅好肥美!

海膽色澤鮮艷,味道非常鮮,而且大大舊,可以滿足口癮!

飯團可以補充下碳水,就算男仔黎食都唔驚唔夠飽!

甜品set都有三層,

櫻花水信玄餅,超級精緻
除左日式和菓子,芝士蛋糕好滑好好食!
仲有特別既水蜜桃蛋糕,桃味夠出,蛋糕鬆軟!
密瓜,士多啤梨都好鮮甜!

2024-05-14 31 views
餐廳位於北京道1號樓上超級靚景😙淨係個景已經勁加分餐廳座位寬敞舒適環境亦相當乾淨企理Service亦唔錯我哋坐咗差唔多兩個幾鐘久唔久就會過嚟加茶😊***壽司盛合(十貫)$498***有大拖羅、日本海膽、牡丹蝦、帆立貝、三文魚、池魚、金目鯛…….吃得出食材新鮮厚切·肉質Fatty👍😙***六味真蠔***有鹽燒、芝士、天婦羅、蟹膏味蠔亦有生蠔配三文魚籽因為朋友想食呢個就試埋佢個熟蠔件件𧐢都大大隻平時只鍾情生蠔的我都覺得佢哋製作的熟蠔都好好食😋尤其是鹽燒同芝士***燒賣***蟹籽蟹肉吞拿魚蓉壽司***加州卷***同樣好食還有不同款式的鍋物、石鍋飯、串燒作為選擇,見到隔離枱order左,賣相都唔錯👍
餐廳位於北京道1號樓上

吃得出食材新鮮
厚切·肉質Fatty
👍😙

***六味真蠔***
有鹽燒、芝士、天婦羅、蟹膏味蠔
亦有生蠔配三文魚籽

因為朋友想食呢個
就試埋佢個熟蠔
件件𧐢都大大隻

***燒賣***
蟹籽蟹肉吞拿魚蓉壽司

***加州卷***
同樣好食

花樂燒賣甲羅燒($218),擺盤好靚,甲羅燒有將蟹肉、蟹膏、海膽、蛋黃、三文魚籽mix埋一齊,然後放上法包黎食,香味濃郁,燒賣既綠色皮係用左食用皮製成的,口感帶少許煙韌,包住蟹肉絲,成件放入口好滿足,海葡萄爽口味淡,可以將醋汁攪拌來食。花樂六味真蠔($268),層遞式擺設盡顯食材高級,柚子伴日本蠔、三杯酢啫喱蠔、芝士焗蠔、蒜蓉焗蠔、天婦羅蠔、岩鹽蠔,兩款蠔係刺身食法,口感creamy幼滑飽滿,其他煮熟既蠔size會縮左,但用左不同配料煮法,味道各有所長,蒜蓉味最突出。吞拿魚壽司盛合($208),一次過有齊大拖羅、中拖羅、赤身,吞拿魚控既我睇見已流口水,油脂最高必然係大拖羅,入口即溶,但會有較多筋,赤身油脂唔高,而且吞拿魚既鮮味最出。雲丹仲買人魚生卷($198),價錢較貴,但餡料用左幾款不同即刺身魚,加上頂層爆滿既海膽,和用混布包住飯卷,這樣既配搭價錢貴一d都係應該的。免治雞肉軟骨棒($58),軟骨棒因為經燒過煮熟,肉汁或多或少流失少少,附有月見汁,可令雞肉棒juice,而且軟骨釀入雞肉棒中每一啖都咬到粒粒口感。厚切牛舌($58),用左牛舌芯,肉質會嫩滑一d,而且咀嚼時會感覺到更加彈牙有

雲丹仲買人魚生卷

厚切牛舌($58),用左牛舌芯,肉質會嫩滑一d,而且咀嚼時會感覺到更加彈牙有口感。

• 免治雞肉軟骨棒&厚切牛舌
2024-05-10 61 views
今晚朋友找到這間位於尖沙咀中間道的日本菜,一踏進餐廳便被餐廳的落地大玻璃所吸引,原來餐廳是可以看到維多利亞港的景色。今晚我們叫了幾樣特色日本菜▶️ 海老野菜天婦羅盛盒師父把天婦羅炸得酥酥脆脆,火侯剛剛好,海老有三隻,每一隻都很新鮮。其餘蔬菜亦炸得很清爽,完全沒有油膩感。▶️ 茗荷黑松露吞拿魚腩芝士卷吞拿魚腩十分新鮮,配芝士卷口感很豐富,黑松露的味道非常濃郁,略微有點蓋過刺身的味道,但整體來說是不錯,讓人很滿足。▶️ 中華風燒賣壽司這個燒賣很有特色,外層是用千張(豆皮),內裡是蟹肉跟吞拿魚。一口咬下去啖啖肉,非常特別。▶️鯖魚一夜乾鯖魚的魚油十足,調味剛剛好,可配搭柚子酸汁一起吃。▶️安格斯牛肉鍋物牛肉鍋的肉和蔬菜份量十足,鍋物是壽喜燒湯底,牛肉可配搭生雞蛋 / 麻醬,風味十足。整體而言,吃得出這裡的廚師製作十分用心,環境舒服而而有無敵海景,是一間可以選擇到來慶祝生日/ 紀念日的好地方。📍花楽 (北京道1號) (尖沙咀)尖沙咀北京道1號8樓801室

▶️ 海老野菜天婦羅盛盒

▶️ 茗荷黑松露吞拿魚腩芝士卷

▶️ 中華風燒賣壽司

▶️鯖魚一夜乾
鯖魚的魚油十足,調味剛剛好,可配搭柚子酸汁一起吃。

▶️安格斯牛肉鍋物

📍花楽 (北京道1號) (尖沙咀)
尖沙咀北京道1號8樓801室
2024-05-05
Type of Meal
Dinner
2024-05-09 52 views
創意日本料理 - 尖沙咀 花楽今日去花楽餐廳食嘢,真係驚喜好多🎉!首先係鹽水紫菜芝士三文魚蟹肉卷,真係好有創意!三文魚同蟹肉,配埋芝士同埋紫菜,味道好層次,每口都好滿足😋!仲有個酒盜芝士,味道好豐富,鹹香十足,用嚟送酒真係一流,唔怪得叫做酒盜!另一個小食係昆布螢光魷魚,魷魚口感好軟糯,加埋微微嘅海草香氣,味精特別,都係佐酒小食🦑!然後嚟到日本燒牛肉石鍋飯,燒牛肉好鮮嫩,石鍋底部煮到香脆,每口都係一種享受!加啲醬汁同配菜,味道更加豐富,飯食得好滿足🍚!特式中華風燒賣壽司🍣,係吞拿魚蓉壽司,但係有中華燒賣嘅外表,好特別。呢次係好特別嘅用餐體驗!菜式創意多元,味道出眾,環境舒適,服務周到🌟,不錯!
創意日本料理 - 尖沙咀 花楽
今日去花楽餐廳食嘢,真係驚喜好多🎉!

2024-05-07 34 views
花樂既景觀同埋地理位置都係無敵。一上到去就有好大張卡位,D燈好似花咁靚,望住維港既靚靚海景食野特別開心。平時好中意食蟹甲羅燒,見佢有蟹甲羅燒當然試左啦!有好多蟹膏、有日本既流心肉、有好多魚子同埋蟹肉,混合完食,有濃濃既蟹膏,有啖啖既蟹肉,味道一流呀!叫左加州卷,好大件同埋有好多件,仲要擺到好靚。中華燒賣有熟既蟹肉同埋吞拿魚蓉,連個皮都食得,真係睇得又食得呀!日本炸蠔配黑松露醬,食法創新,蠔係新鮮炸起, 黑松露醬好濃味,兩者好夾。三文魚頭同埋油甘魚都好大份,個醬汁唔錯,魚好香好滑。真係令人回味無窮。
2024-05-02
2024-05-07 33 views
今晚Date Night 同男朋友嚟食日本菜🥰 坐咗喺窗口位,一入到嚟就覺得環境好舒服,到到八點仲可以睇到維港個light show,浪漫💕頭先叫咗個好特別嘅海膽甲羅燒,配上吐司,超正勁多蟹肉蟹膏海膽三文魚子🤤 隔離有一個係生菜包住蟹肉同壽司飯,整到好似燒賣咁,個樣幾特別,味道就正常🤣芝士三文魚蟹肉卷所有我鍾意食嘅嘢都喺度,冇得輸😌 個名冇寫但係上面有黑松露,好食!串燒鵝肝冇諗過係可以日式炸鵝肝🤣 但係食落去又幾好食,鵝肝重味不過唔係太油個種,所以炸咗食都好食燒雞心推薦👍 好有咬口,燒得夠香

芝士三文魚蟹肉卷

串燒鵝肝

燒雞心
推薦👍 好有咬口,燒得夠香

位置北京道1號,坐擁靚靚海景🌊加上高樓底,空間感十足,有bar 枱area,岩哂飲返杯清酒🍶環境一流✨ 裝修好精緻,有日本風格🌸 🔸 中華風燒賣壽司(4本) 🍣呢款fusion燒賣壽司好特別鮮美吞拿魚蓉,配上蟹肉、蟹子,用一層薄薄的燒賣皮包住,帶嚐獨特Fusion風味,好創新🔸 鮮蟹肉蟹沙律 🦀蟹肉同青瓜沙律一齊拌埋,味道豐富清爽非常開胃😀🔸 海老天婦羅-海老3本 🍤三隻海老天婦羅,炸得香脆味美海老肉質鮮甜,外層炸得金黃酥脆沾埋醬汁食真係絕配🤤🔸 蒲燒白鰻魚呢道蒲燒白鰻魚口感獨特鰻魚原條大大件,燒得入味,蒲燒醬汁帶嚐甜味🔸 大蔥雞肉串燒大蔥雞肉係一道簡單但美味嘅串燒雞肉鮮嫩多汁,一口雞肉一口蔥,配搭簡單卻不失風味😍🔸 黑豚肉腩串燒豬腩肉半肥瘦好邪惡,燒到微微焦香,啲油脂香味釋放晒出嚟😆🔸 鹽燒雞肉串燒🍗鹽燒雞肉雞肉烤至金黃色外層鹹香,肉汁鎖住,保持肉質嫩滑🔸 日本牛肉石鍋飯 牛肉份量都幾多,石鍋上枱嗰陣時超級熱能夠保持飯菜熱度,等一陣先撈埋個石鍋飯就會有飯焦總結: 👉坐擁漂亮海景,環境一流👉日式菜帶有Fusion創新風味,有新鮮感
位置北京道1號,坐擁靚靚海景🌊
環境一流✨ 裝修好精緻,有日本風格🌸

🔸 中華風燒賣壽司(4本) 🍣
呢款fusion燒賣壽司好特別

🔸 鮮蟹肉蟹沙律 🦀
蟹肉同青瓜沙律一齊拌埋,味道豐富清爽
非常開胃😀

🔸 海老天婦羅-海老3本 🍤
三隻海老天婦羅,炸得香脆味美
海老肉質鮮甜,外層炸得金黃酥脆
沾埋醬汁食真係絕配🤤

🔸 蒲燒白鰻魚
呢道蒲燒白鰻魚口感獨特
鰻魚原條大大件,燒得入味,蒲燒醬汁帶嚐甜味

🔸 大蔥雞肉串燒
大蔥雞肉係一道簡單但美味嘅串燒
雞肉鮮嫩多汁,一口雞肉一口蔥,配搭簡單卻不失風味😍

🔸 黑豚肉腩串燒
豬腩肉半肥瘦好邪惡,燒到微微焦香,啲油脂香味釋放晒出嚟😆

🔸 鹽燒雞肉串燒🍗
鹽燒雞肉雞肉烤至金黃色
外層鹹香,肉汁鎖住,保持肉質嫩滑

🔸 日本牛肉石鍋飯
牛肉份量都幾多,石鍋上枱嗰陣時超級熱
能夠保持飯菜熱度,等一陣先撈埋個石鍋飯就會有飯焦

總結:
👉坐擁漂亮海景,環境一流
👉日式菜帶有Fusion創新風味,有新鮮感
2024-05-03 44 views
餐廳環境舒適闊落仲可以坐窗邊位望海景今次同個fd 黎食好野咩都想試😂松葉蟹肉海膽甲羅燒石鍋飯,海膽份量足,唔會腥,蟹殼底層有蟹膏,味道香濃,建議盡快攪拌食用,避免米飯起飯焦厚切牛舌鮮嫩香油,一啲都唔硬,咬落多汁,唔會好鹹,配埋個芥末籽,味道一流,個醬完全唔攻鼻,有少少酸味好開胃八貫壽司盛合迷你刺身丼蟹肉鮮甜,蟹膏質感綿密唔會澀都唔會腥牡丹蝦壽司,蝦肉大隻口感清爽,入口蝦味新鮮化開後微甜,令人回味中拖羅壽司,入口即化,富滿油香,唔會有油膩感三文魚壽司片三文魚肉夠厚深海池魚肉質厚實,清甜肉嫩,過後口腔留有油香玉子燒唔會太甜,食落柔軟唔會粗糙六味真蠔嘅柚子汁配日本刺身蠔同啫喱刺身蠔,都好大隻,肉肥飽滿,新鮮唔會腥芝士焗蠔重芝士味岩鹽蠔皮脆肉嫩,鹹香適中,唔會多油都唔會乾身甜品個紅豆雪糕超好食,唔會太甜,好香豆味,冇紅豆皮透明水晶花球,造型獨特,有朵花係入面,味道清甜,個汁係黑糖味兔子造型糕點Q彈,味道清新唔甜,適合消滯粉色玉糰子有梅子味道,十分特別芝麻糰子,咬落粒粒芝麻,重芝麻味方形一口小蛋糕食落有層次感佢個menu 都好豐富下次有機會再黎過
餐廳環境舒適闊落

仲可以坐窗邊位望海景
今次同個fd 黎食好野
咩都想試😂

松葉蟹肉海膽甲羅燒石鍋飯,
海膽份量足,
唔會腥,蟹殼底層有蟹膏,
味道香濃,建議盡快攪拌食用,
避免米飯起飯焦

厚切牛舌鮮嫩香油,
一啲都唔硬,
咬落多汁,
唔會好鹹,
配埋個芥末籽,味道一流,
個醬完全唔攻鼻,有少少酸味好開胃

八貫壽司盛合
迷你刺身丼蟹肉鮮甜,蟹膏質感綿密
唔會澀都唔會腥
牡丹蝦壽司,蝦肉大隻口感清爽,
入口蝦味新鮮化開後微甜,令人回味
中拖羅壽司,入口即化,
富滿油香,唔會有油膩感
三文魚壽司片三文魚肉夠厚
深海池魚肉質厚實,清甜肉嫩,
過後口腔留有油香
玉子燒唔會太甜,食落柔軟唔會粗糙

芝士焗蠔重芝士味
岩鹽蠔皮脆肉嫩,鹹香適中,唔會多油都唔會乾身

甜品個紅豆雪糕超好食,唔會太甜,好香豆味,冇紅豆皮
兔子造型糕點Q彈,味道清新唔甜,適合消滯
粉色玉糰子有梅子味道,十分特別
芝麻糰子,咬落粒粒芝麻,重芝麻味
方形一口小蛋糕食落有層次感
佢個menu 都好豐富

下次有機會再黎過
2024-05-02
Type of Meal
Dinner
  • 壽司八貫盛合
  • 松葉蟹肉海膽甲羅燒石鍋飯
趁住五一假期又係出動食好西嘅時候,近排見到好多朋友都去打卡「花楽」嘅日式花園下午茶,我又點可以執輸呢😆店員安排咗我同BFF坐喺窗邊位置,可以一邊欣賞靚景一邊high tea🩷Tea set一上枱時我地即刻瘋狂打卡,熱氣球入邊裝住各式各樣嘅咸點,另一個花花架就裝住甜品🥰熱氣球上面包含咗四款刺,有海膽、拖羅、油甘魚同甜蝦,海膽味道清甜,大拖羅超級肥美充滿油脂,入口即溶,厚切嘅油甘魚鮮味無比,魚味濃郁,甜蝦爽口鮮甜,全部刺身都夠晒新鮮👍🏻巴馬火腿芝士卷咸香嘅巴馬火腿包住creamy嘅奶酪芝士,入口幼滑,奶和味濃,兩者配搭令味道更加提升火炙粟米沙律沙律菜清爽而新鮮,加上火炙栗米口感更加豐富,燒過嘅粟米香味更加濃郁吞拿魚蟹肉pancake米餅上加上吞拿魚蓉同蟹肉,入口軟綿味道鮮甜,多重口感享受熱氣球上包括兩款卷物,有忌廉芝士鰻魚卷同磯之雪雜錦魚生卷,鰻魚卷配上忌廉芝士,cream cheese香濃嘅奶香加上鰻魚嘅鮮味,最佳配搭✌🏻雜錦魚生卷裏面包裹住各式各樣嘅魚生,味道豐富口感一流三文魚新鮮肥美yummy😋日式炸蟹鉗蟹酥脆嘅炸蟹鉗,咬落去脆卜卜入邊充滿蟹肉,點上他蝦醬滋味無比鱈魚乾香脆鱈魚乾點上

巴馬火腿芝士卷

火炙粟米沙律

吞拿魚蟹肉pancake
米餅上加上吞拿魚蓉同蟹肉,入口軟綿味道鮮甜,多重口感享受

三文魚
新鮮肥美yummy😋
日式炸蟹鉗蟹
酥脆嘅炸蟹鉗,咬落去脆卜卜入邊充滿蟹肉,點上他蝦醬滋味無比
鱈魚乾
香脆鱈魚乾點上蛋黃醬,一條一條食到停唔到口😆

甜品
食完咸點部分,女生就會開動第二個胃食甜品🤭花花架最底層有三款水果,士多啤梨、香印提子同哈密瓜,中間嗰層就放有兩件cheese cake同日本蛋捲,芝士蛋糕唔會太甜,濃濃嘅芝士味入口絲滑細綿,粉紅色嘅蛋捲真係好吸引,蛋糕部份夠鬆軟裏面包住蜜桃同大量忌廉,大愛🤩最頂層櫻花水信玄餅,dun dun嘅質感QQ彈彈,加上黑糖正宗日本嘅味道👍🏻旁邊配有多款日本和菓子,有紅豆、蜜瓜、櫻花等餡料,甜度適中,有兩款裹上黑白芝麻,煙煙韌韌特別香口

花茶
最後點少得嘆返杯花茶呢😌我地揀咗杏仁焦糖薫紅茶,搽底味道濃郁帶甘,加入杏仁焦甜醬剛好中和紅茶嘅甘味,整個下午茶份量十足,推介一定要同BFF黎分享🩷

📍花楽 (北京道1號) (尖沙咀)
尖沙咀北京道1號8樓801室

人均消費:$300
食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭率:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2024-05-01 3363 views
地點非常方便就係位於尖沙咀北京道1號,踏入餐廳就見到無敵大海景,夜景真係眼前一亮,同朋友邊食飯邊傾偈,真係非常舒服,仲要係睇到維港嘅景色,餐廳非常有情調,用好多花花嘅佈置來裝飾吞拿魚壽司盛盒$208大拖羅,中拖羅同埋赤身,最肥美當然係大拖羅脂肪分布好像雪花一樣,顏色較為偏白,有入口即溶嘅感覺,赤身係吞拿魚嘅背部位置,所以脂肪含量都唔多,肉質較為結實有咬口 ,兩款我都非常喜歡松葉蟹肉海膽甲羅燒石鍋飯$238石鍋飯帶有飯焦嘅焦香,又夠香脆,又有口感,非常多嘅松葉蟹肉同埋海膽,每一啖都非常豐富,攪拌後一齊食味道仲好鮮甜,夠晒味道,非常滿意羊架兩件$136羊架份量相當多,入口唔會太油膩,肉質鮮嫩,厚度適中又夠多汁肉味濃郁,唔會有so 味,燒到剛剛好,令人食慾大增中華風燒賣壽司四件$118賣相非常似燒賣,用咗蒸籠來上枱,上面放有一些蟹子,然後用紙包住,而入面係吞拿魚蓉嘅壽司,味道鮮甜,入口即溶嘅魚蓉,夠晒特別,係吞拿魚嘅fusion 菜,好似係食緊非常大件嘅吞拿魚軍艦,啱晒打卡嘅朋友

吞拿魚壽司盛盒$208

松葉蟹肉海膽甲羅燒石鍋飯$238