2021-02-22 87 views
良心小店係要支持嘅😎今日就黎咗紅磡依間日式小店😆-🍳和風滑蛋吉列黑豚豬扒丼 $98超足料嘅丼 有成六舊大大件嘅豬扒🐷豬扒外皮炸得香脆 內裏嘅肉保持到嫩滑👍🏻配上滑蛋 洋蔥同紫菜 十分之惹味🤤-🍜日式豚肉叉燒拉麵 $62豚骨湯十分濃味 四件叉燒都非常厚切拉麵係我鍾意嘅偏硬身 好有口感😌-🍘日本可樂餅 $28/2件佢地都有幾多小食選擇😛都幾推介大家嗌可樂餅 (其實姐係薯餅?)🤣我地嗌咗紫芋味同牛肉味兩個都好重味!!! 每啖都好滿足☺️同埋都幾大件😆-兩個人食到超級飽都係二百蚊有找抵食👍🏻🤩
良心小店係要支持嘅😎

2021-02-20
Type of Meal
Lunch
2021-02-21 64 views
今天到紅磡探朋友,之後到佢屋企樓下一間小店食少少野再番屋企食晚飯。牛小排他他燒沙律員工細心提醒原來d牛係生既,問我地駛唔駛稍為燒熟,咁我哋都選擇燒熟,沙律份量足,牛小排燒得七成熟,不會嚡,幾好味,燒得幾香又有牛肉味,質素不錯。日本可樂餅點了一個芝士、一個牛肉,餡料十足,不會炸得很油,外脆內軟。我最鍾意芝士味,芝士爆漿creamy。脆炸魷魚軟骨還是第一次吃,味道調較得幾好,有啲似椒鹽魷魚嘅味道,但可能鱿魚骨始終細,d軟骨冇乜咬囗,不過都幾好味。蟹蓋海膽醬黃金燒個名十分吸引,點了來試試,冇咩蟹肉,不過以價錢來講,都可以接受同合理。慘了有啲蝦肉、薯蓉同洋蔥等等。整體來講,日本小食來說都合格有餘,員工態度都友善。
牛小排他他燒沙律

日本可樂餅

脆炸魷魚軟骨

蟹蓋海膽醬黃金燒

整體來講,日本小食來說都合格有餘,員工態度都友善。
2021-02-16 61 views
假日咁啱嚟呢邊探朋友,見到有個商場仔就醫下肚先啦,行行吓已經聽到舖頭播緊日文歌😗😗有好熱血嘅感覺,睇完Menu都幾吸引就入咗嚟試吓啦💛❤️餐廳都係做街坊生意多價錢都好親民👍🏻👍🏻東京風炭燒雞扒地獄辛辣烏冬( $68 )🍲🍲呢一碗配料好豐富,有冬菇、日本版魚蛋、粟米、昆布、木耳、香蔥,其實就咁食配料已經好好味🍗🍗炭雞扒燒真係有啲炭香味,感覺就好似去咗日本啲家庭料理屋咁樣,地獄辛辣湯底都係幾辣下🌶有少少似韓式辛辣嘅感覺,啱晒我鍾意食辣嘅人滑蛋牛肉丼( $68)🍳🥓滑蛋牛肉份量好多,蓋滿晒個飯面,而且好難得見到滑蛋係真係做到半生熟嘅感覺,連埋牛肉su一聲就吞咗落肚🍚加少少七味粉好惹味啊,同埋份量真係幾多下,我地兩個share都食唔晒脆炸魷魚軟骨( $32 )🦑🦑比較特別少少平時都係見到炸雞軟骨多,魷魚軟骨第一次食,幾得意,又唔會炸到好乾,比起雞軟骨仲好食添牛肉/芝士可樂餅 ( $28兩件)🧀🧀可樂餅有驚喜,同喺日本食嘅味道係一模一樣,芝士爆曬漿😻😻熱辣辣咬落去外脆內軟好正,我當自己係日本掃街咁🤣

2021-02-16 42 views
今次黎到紅磡,平時都係搭過海巴士先到,好少會行到入去紅磡行下。環海東岸附近好寧靜,佢嘅商場舖頭唔多,但依間餐廳嘅野食幾好味。好耐冇食過鰻魚,所以就點左依個京都風蒲燒鰻魚和風弁當 ,黎到嘅時候,就好驚訝鰻魚嘅份量,好少餐廳會比咁大份嘅鰻魚,食落柔軟而冇腥味。甜甜地嘅醬配埋油脂豐厚嘅鰻魚,好滋味。佢一個lunch set仲包左好多野,有前菜、日替炸物同味噌湯,佢嘅炸物係炸魚糕,味道鮮美。美國特級牛肩胛日本拉麵有幾個湯底可以揀,揀左醬油湯底,食落幾鮮甜,唔會太鹹,佢仲有唔同配料,成碗拉麵好豐富。牛肩胛食落肉質結實,肥瘦均勻,肉汁豐富,食落都好淋,非常好食。拉麵煮得岩岩好,食落仲彈牙,唔會煮到好淋。脆炸魷魚軟骨切成一舊舊,一啖就食到,魷魚好彈牙同好有咬口,炸完非常香口惹味, 外脆內軟。

2021-02-16 38 views
抗疫餐飲辣招令各大小餐廳水深火熱,視員工為資產嘅良心店主不免陷入兩難之中,花火和食老闆做咗多年餐飲生意,儲咗一班得力同事,希望同事都覺得公司有發展空間,所以就膽粗粗喺呢個新商場開店,新餐廳吸納咗大部份同事,「唔少同事都有家室,呢個時勢大家都想保住份工。早排眼見生意唔好,有同事就主動提出停薪留職,大家真係坐埋一條船。」,一間良心小店有住一個咁令人滾動嘅故事,今日,決定撓道前往。花火和食餐廳提供京都風嘅和風定食、拉麵、滑蛋飯等。主打蒲燒鰻魚定食,份量十足嘅鰻魚配上微甜嘅醬汁,令人垂涎三尺,就嗌咗佢哋個原條京都風蒲燒鰻魚定食嚟試下。原條京都風蒲燒鰻魚定食,定食包括麵豉湯、芝士年糕、一口炸芝士、醃漬青瓜同埋白飯一碗,原條鰻魚上枱真係有成隻手咁長,相當之有氣勢,鰻魚汁甜甜地非常開胃;芝士年糕口感煙韌,咬開裏面嘅芝士傾巢而出;一口芝士到上檯嗰刻都仲有微微辣口;鍾意佢連白飯上面都有為數不少嘅飯素,見微知著,製作一絲不苟。脆炸魷魚軟骨,另外仲加多咗個小食脆炸魷魚軟骨,新鮮炸起嘅魷魚上面鋪滿咗炸蒜蓉同埋香蔥,軟骨新鮮,口感脆身,極有大排檔嘅避風塘風味。

2021-02-16 42 views
新年前去咗朋友位於土瓜灣嘅環海東岸新居參觀, 新車雖然骨子, 但係而家樓價高企嘅情況下, 兩口子能夠有一個安樂窩, 已是可喜可賀。屋企樓下嘅商場暫時都未入夥,不過就有呢家黃圈日本居酒屋《花火和食》,可以同朋友一齊食個午餐。呢一間居酒屋價錢相當大眾化, 午餐定食嘅價錢都係一百蚊有找。我就叫咗呢一個『和風滑蛋吉列黑豚豬扒丼』。滑溜嘅蛋汁配以脆炸嘅吉列豬扒, 豬扒嘅質地軟滑而且多汁, 厚度亦相當不錯, 滑蛋入面亦加入洋蔥, 增添了香氣。而且飯嘅份量亦相當多, 撈埋滑蛋同埋鰹魚湯汁一齊食, 一下子就被掃清光。另外亦叫咗呢個海膽蟹蓋黃金燒, 裏面係忌廉雜菜薯蓉加上少少蟹肉, 上邊嘅海膽醬亦帶有鹹香, 十幾蚊一隻黎講就絕對對得住價錢。最後仲叫多一個芝士可樂餅, 日本嘅可樂餅其實即係歐洲傳過去嘅炸薯餅, 便可以加入唔同嘅餡料,例如芝士牛肉。 可樂餅外層金黃香脆, 裏面薯蓉仲熱辣辣,芝士又流心。食物嚟講價錢絕對對得住質素, 有良心食商店絕對要支持一下。

食物嚟講價錢絕對對得住質素, 有良心食商店絕對要支持一下。

2021-02-15 33 views
因為曾經住在這裏10年有多,今天便舊地重遊,紅磡這個舊區近年變天,越來越多新起的屋苑,亦有新開的超市。和風大餃子四件麵豉湯底烏冬$68 ,大餃子🥟比平常吃到的餃子大1.5倍異常,肉汁豐富,可惜外皮吸了湯底之後變軟,未能做到香脆的效果。麵豉湯的味道十足,加上爽口彈牙的烏冬,作為午餐就最適合不過。美國特級牛肩胛肉配日本拉麵豚骨湯底$78,牛肩胛肉被熱騰騰的的湯底淥熟,鮮嫩味濃。豬骨湯底味道十足,加上爽口彈牙的拉麵,非常有日本風味。名古屋雞翼$48兩隻,雞翼被炸過之後,香脆可口,可惜雞皮被炸得過火,有點老了,加上醬汁味道太濃,有點失色。

2021-02-12 34 views
今日去左紅磡做野 周圍搵下有咩黃店食去左呢間食日式料王理的黃店價錢都合理 位置舒服A8京都風蒲燒鰻魚 熱玄茶便當就係樣樣有 有埋湯 炸物 漬物炸物係炸芝士 好好味!!!鰻魚都算大條 同埋有味之素的飯食 都唔錯B10美國特級牛肩甲配蕃茄湯烏冬+6蜂蜜檸檬水牛肩甲比肥牛瘦 少好多脂肪佢無煮到好熟 可以等佢自己慢慢煮 唔會太老蕃茄湯比較普通可樂餅 叫左芝士味同牛肉味可樂餅 好脆好好食牛肉味超正 推介!!
價錢都合理 位置舒服
A8京都風蒲燒鰻魚 熱玄茶
便當就係樣樣有 有埋湯 炸物 漬物
炸物係炸芝士 好好味!!!
鰻魚都算大條 同埋有味之素的飯食 都唔錯
B10美國特級牛肩甲配蕃茄湯烏冬
+6蜂蜜檸檬水
牛肩甲比肥牛瘦 少好多脂肪
佢無煮到好熟 可以等佢自己慢慢煮 唔會太老
蕃茄湯比較普通
叫左芝士味同牛肉味
可樂餅 好脆好好食
牛肉味超正 推介!!
Other Info. :
2021-02-12 48 views
上網睇到好多人介紹,餐廳提供京都風的和風定食、拉麵、滑蛋飯。好似好正咁就去左食,而且仲係同路人開,一定要去支持下既💕餐廳開係商場入面,成個商場都冇幾間鋪,唔講真係唔知有好野食😂😂!不過餐廳鋪位幾大,坐得都舒適,重點野食真係冇失望😝😝💕-🤍醬汁慢煮豬軟骨烏冬 $72🤍京都慢煮蒲燒鰻魚箱盒 $118✨外賣85折-🤍 醬汁慢煮豬軟骨烏冬
🤍醬汁慢煮豬軟骨烏冬 $72
🤍京都慢煮蒲燒鰻魚箱盒 $118
✨外賣85折
🤍 醬汁慢煮豬軟骨烏冬
[滿星]⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️‼️
湯底六選一,我就揀咗豚骨湯底,湯底味道夠濃,醬汁豬軟骨都蚊到入晒味!每淡都食到濃郁醬汁,肉都夠軟腍!而且size仲要大之餘有2至3件,中意食豬軟骨既話一定要試下!
🤍京都慢煮蒲燒鰻魚箱盒
[滿星]⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️‼️
唔係講笑,我覺得佢真係做到我係京都食過既鰻魚飯既7成,不論外貌定味道都似!可以睇得岀佢每樣野都好細心咁做到似,可以話係平價版,京都價錢接近300hkd,依到118hkd就食到!
環境:9/10
服務:9/10
好味指數:9/10
回頭率:9/10
2021-02-06
$100 (Tea)
住左咁耐都唔知原來呢到有間日本餐廳🍴呢到主打便當🍱拉麵🍜同炸物小食有Lunch Set仲有下午餐選擇 仲要唔收加一 最好系有埋USB方便叉電🔋每枱座位間距都有一段距離 傾計都好舒服😌上面睇下有咩介紹嘅時候先發現原來呢間餐廳🍴老闆好有良心 ☑️☑️☑️承諾保住員工飯碗喺呢個疫情下共渡難關 呀!真系好難得呀無嚟錯🙂🙂👍🏻👍🏻👍🏻叫左二個Lunch Set 鹽燒鯖魚便當🍱仲有miso soup同二件炸雞🍗珍珠米加埋飯素 真系好夾😋😋😋咁凍天氣飲返杯老公就要左鰻魚飯每個餐都miso soup同二件炸物加飲品🥤🥤叫多份海膽蟹蓋黃金燒🦀燒到外皮好脆好香 每人一隻啱啱好😋食完飯落到去商場地下左邊👈原來有間隱世大超級市場 點解我住左咁耐都無為意到呢到有呢個商場🥲😂

有Lunch Set
無嚟錯🙂🙂👍🏻👍🏻👍🏻

叫多份海膽蟹蓋黃金燒🦀燒到外皮好脆好香 每人一隻啱啱好😋

2021-02-08 24 views
💁🏼‍♀️今次推薦大家黎到呢間位於土瓜灣(?)附近一個新商場既和食餐廳。雖然位置唔係好近地鐵站,但係食完呢一次,大家都覺得好值得,食物高質,價錢好合理,環境都好舒適闊落既餐廳!餐廳裝修好簡潔,播完一首首既日本歌曲,可能我地2點半黎食既關係,人流雖然唔多,空間都闊落,都吸引唔少住附近既居民一家大細黎食飯!👨‍👩‍👧‍👦野食方面種類算多,有便當、飯,拉麵烏冬同其他小食。💰價錢睇落就唔算貴,另外係唔洗加一,但應有服務都係有既,上菜都好快,所以我都覺得抵食!食物方面B10美國特級牛肩胛手打烏冬地獄辛辣($78)🔥有人為左睇我食到流哂汗,就叫我挑戰地獄辛辣湯底,不幸地,我又真係咁岩個日食得辣,湯底味濃得黎食完唔會覺得好口渴。辣味都夠,但唔會係辣到食緊川菜咁,所以好開胃。🔥🔥🍜手打烏冬好有咬口,唔會過軟過冰硬,作為非專業烏冬試食專員,呢款烏冬係高質的。🥩牛肉有牛味,肥瘦合適,以呢個價錢黎講成個配搭都好高質,值得讚!份量方面都唔細,女士一定夠飽!京都風蒲燒鰻魚便當($88) 🍱🥢 雖然我又真係唔太好饅魚,但呢個都唔錯!便當配芝士年糕同味增湯芝士年糕好香口,外面脆裏面軟,上菜個陣仲好熱。味增湯有啲太淡。
,食物高質,價錢好合理,環境都好舒適闊落既餐廳!

野食方面種類算多,有便當、飯,拉麵烏冬同其他小食。

食物方面

美國特級牛肩胛手打烏冬地獄辛辣

B10美國特級牛肩胛手打烏冬地獄辛辣($78)

🔥🔥

京都風蒲燒鰻魚便當

京都風蒲燒鰻魚便當($88) 🍱🥢

味增湯有啲太淡。饅魚都幾香,配埋個汁送飯一流!但飯稍為太軟身,但都冇影響成個便當既味道!

可樂餅:牛肉/南瓜

南瓜可樂餅

可樂餅 - 牛肉&南瓜 ($28/2件)🎃🐮

因為有人係咁講想食,就叫左兩件可樂餅試!上菜個陣熱到不得了,超脆口之餘,炸粉好薄!餡料好足,牛肉味好夠,南瓜好甜!可能我得係係香港食過最好食既可樂餅之一。真心推介!

作為日本食物瘋狂愛好者,真係好推介花火和食俾各位,尤其是好多唔食魚生既朋友。單單係炸物方面,就知佢唔係炸完一陣擺好耐再賣俾客人!而且仲要唔加一,真係好有良心! 希望長做長有,有機會會再返黎食!

2021-02-07
$100 (Lunch)
美國特級牛肩胛手打烏冬地獄辛辣
京都風蒲燒鰻魚便當
可樂餅:牛肉/南瓜
南瓜可樂餅
2021-02-07 596 views
餐廳位於新既環海東岸商場,位置都算隱世,可能需要多啲商店開左先帶旺到個度既商場,但無意間發現,鐘意日本料理既我當然要去一試🤩✅炭燒雞扒和風便當炭燒雞扒食落真係帶有淡淡煙燻味,再配上甜甜既日式醬汁,真係好和風;便當餐配有前菜、炸物、珍珠飯同主菜,珍珠飯今次就加左12蚊轉配貓飯,加左日本蒜香牛油、昆布同木魚🤩每啖都有好香既蒜味,鐘意蒜既朋友一定要試下😋✅京都風蒲燒鰻魚便當蒲燒鰻魚既醬汁足夠,厚薄適中,普通既珍珠飯都有灑上少許飯素,所以唔會覺得寡;另外值得一讚既係炸物,是日炸物係炸蠔,漿粉夠薄而且蠔新鮮唔會有腥味,上枱熱度非常夠,值得推介✅可樂餅(紫芋粟子、南瓜)可樂餅都有多款唔同既味道,今次試左兩款甜既餡料,兩款都有驚喜🤩南瓜甜味清甜,而紫芋粟子芋好香,真係有小粒既粟子在內,有口感,餡料軟糯做得好好,重點夠熱,值得一讚👍🏾🌟整體便當🍱質素唔錯,而且價錢好合理,一份便當有齊前菜、主食、珍珠飯、炸物小食,再配埋飲品,特別推介呢度既炸物,漿粉夠薄而且真係即叫即整,保持到食物既熱度👍🏾👍🏾評分:🔴🔴🔴🔴🔴🔴🔴🔴(8/10)

✅炭燒雞扒和風便當

✅京都風蒲燒鰻魚便當

✅可樂餅(紫芋粟子、南瓜)

評分:🔴🔴🔴🔴🔴🔴🔴🔴(8/10)
2021-02-06
$100 (Lunch)
今日咁啱喺紅磡附近攞嘢,完成任務後,好似日劇<孤獨的美食家>咁,突然好想食鰻魚飯!見到花火和食有鰻魚飯,就入去食硬佢🤪打開menu,見到有三款唔同價錢嘅鰻魚飯!我諗咗一陣,就揀咗👉🏻原條!京都風蒲燒鰻魚定食!定食已經包埋味噌湯、飯、炸物、前菜同飲品!我仲加咗兩件可樂餅,分別係紫芋甘栗味同牛肉味!🤩原條!京都風蒲燒鰻魚定食原條!係原條!真係好大條嘅鰻魚!鰻魚油脂飽滿,又夠軟身!入口無耐就即溶,好正呀😋鰻魚味夠濃!但如果少啲鰻魚汁嘅話,味道會再完美啲!碟上有啲蛋絲同紫菜碎,送飯一流😍珍珠飯上加咗啲味素,單食已經好開胃!不過配鰻魚飯味道好似多咗啲!但點都好,整睇嚟講都好好食!大🈵足😋😋😋😋😋至於跟定食嘅炸物分別有日本芝士魚餅同芝士魚豆腐!日本芝士魚餅口感比較煙韌!芝士魚豆腐口感比較腍,兩款咬到中間原來有一層芝士夾心,正👍🏻🐮牛肉可樂餅牛肉溝薯蓉嘅可樂餅,炸得好脆口!食入口仲有啲隱約嘅洋蔥香味,齋食呢個可樂餅已經好開心😃勁好食😋🍠紫芋甘栗可樂餅🌰可樂餅中間有粒栗子肉,食落香甜,當飯後甜品一流😍

可樂餅
我仲加咗兩件可樂餅,分別係紫芋甘栗味同牛肉味!

🤩原條!京都風蒲燒鰻魚定食
原條!京都風燒鰻魚定食

原條!係原條!真係好大條嘅鰻魚!鰻魚油脂飽滿,又夠軟身!
原條!京都風燒鰻魚定食
碟上有啲蛋絲同紫菜碎,送飯一流😍

至於跟定食嘅炸物分別有日本芝士魚餅同芝士魚豆腐!
日本芝士魚餅口感比較煙韌!
日本芝士魚餅

芝士魚豆腐

🐮牛肉可樂餅
牛肉可樂餅

🍠紫芋甘栗可樂餅🌰
紫芋甘栗可樂餅

可樂餅中間有粒栗子肉,食落香甜,當飯後甜品一流😍
日本芝士魚餅
芝士魚豆腐
牛肉可樂餅
紫芋甘栗可樂餅
  • 原條!京都風蒲燒鰻魚定食
2021-01-31 24 views
[紅磡土瓜灣]花火和食💛.和風滑蛋鰻魚丼食剩指數:10/100鰻魚份量唔少肉質都肥美唔會腥滑蛋幾滑嫩仲有洋蔥金菇同冬菇片甜甜地配飯都唔錯Lunch set仲有湯同飲品真係好抵食.日式叉燒烏冬食剩指數:0/100意粉飯都好多款叉燒竟然有4大片肉味都好夠湯底揀左鏗魚湯甜甜香香咁都ok糖心蛋幾出色蛋白都入到味烏冬係最驚喜好彈牙好滑唔會成口粉~.整體嚟講都算平價但係又唔會質素低見到佢地仲有學生餐優惠真係良心小店👍🏻
[紅磡土瓜灣]花火和食💛
整體嚟講都算平價
但係又唔會質素低
見到佢地仲有學生餐優惠
真係良心小店👍🏻
如果唔係朋友搬咗黎附近,都唔知呢度有個商場,佢帶左我嚟食呢間日本野💛🔸京都風蒲燒鰻魚便當🍱鰻魚有啲細塊,不過都幾厚身幾肥美😍,加埋啲鰻魚汁好食😋飯的份量好多,珍珠米仲配有飯素。便當除咗有主角鰻魚之外,仲有日式芝士魚餅,輕輕炸過,中間有啲軟心芝士😋🔸東京風炭燒雞扒烏冬🍜塊炭燒雞扒加左甜甜地嘅燒汁的確係幾好食,半隻溏心蛋真係唔夠喉,好食!烏冬都幾彈牙,係稻庭烏冬唔係嗰啲cheap cheap烏冬😛🔸和風炸雞+脆炸一口芝士下午茶餐可以揀兩份小食再加飲品,見都幾抵食,所以除咗煮食之外都加咗呢一份小食大家share。都係平時放題食嘅炸物,個芝士好食啲😛整體來講呢度都唔錯,食物質素OK,坐得幾舒服,住喺附近嘅朋友一定要試吓啦!

🔸京都風蒲燒鰻魚便當🍱

🔸東京風炭燒雞扒烏冬🍜