2022-10-16 42 views
一直bookmark咗呢間位於銅鑼灣Cubus嘅日式居酒屋💕 走高端路線,一出𨋢就見到有松樹、石春、長木櫈等擺設,充滿日本風情!餐廳仲返有塌塌米廂房同吧枱~🍭鹽燒日本銀杏($108)一打開見到粒粒飽滿的銀杏,每粒外面都有鹽粒~ 口感綿綿的,微微帶苦~ 🍭胡麻醬燒黑豚肉沙律($208)份量頗多,黑豚肉切成條狀,煎過食落較硬身香口~ 配胡麻醬同沙律一齊食唔錯~🍭三點雜錦刺身($288)刺身三味包括鰤魚、金目鯛,石垣貝,全部新鮮好食,石垣貝爽彈,正~🍭北海三貫($188)包括赤貝、北寄貝,帆立貝😍 赤貝應有的爽口正中下懷~ 帆立貝厚切大大件👍🍭照燒羊架($128)🍭免治雞肉棒串($98)🍭雞臀尖串($88)食左呢3款燒物~ 羊架唔會過熟~ 亦冇咩羊羶味👍 免治雞肉大大粒,點蛋黃+甜醬汁正!雞臀尖用鹽調味,燒得香口好食!🍭和牛紙鍋($438)幾特別嘅紙鍋,都係第一次食!嫁厚身煮食用紙做鍋,點火整熱入面啲蔬菜同菇類~ 附上4片油脂分布極美的和牛,輕輕放入紙鍋烚兩烚就食得,入口即融,好享受😍🍭汁煮油甘魚鮫($268)我很喜歡的油甘魚鮫,因為佢係冇骨😆 而且肉質鮮甜!呢個都幾大份,足夠兩個人shar

🍭鹽燒日本銀杏($108)

🍭胡麻醬燒黑豚肉沙律($208)

🍭三點雜錦刺身($288)

🍭北海三貫($188)

🍭照燒羊架($128)
🍭免治雞肉棒串($98)
🍭雞臀尖串($88)

🍭和牛紙鍋($438)

🍭汁煮油甘魚鮫($268)
我很喜歡的油甘魚鮫,因為佢係冇骨😆 而且肉質鮮甜!呢個都幾大份,足夠兩個人share 食💕
今日同朋友食到間超高水準既LUNCH 食完幸福感UP UP UP 真係好食到呢呢間餐廳整體格局都係行高端路線喜歡佢一開LIFT 門就見到有一張原樹幹做既長椅子下面仲係一些細石鋪成旁邊仲有一棵大既植物設計自然舒服, 日系風重闊落既卡位令人可以慢慢享受服務員俾左兩本LUNCH SET menu 我地黃金色既封面, 金光閃閃, 華麗感再多左, 哈哈lunch set 既選擇都幾多熟食, 刺身, 冷面都有同朋友揀左一個’’和牛扒照燒’’同一個’’季節雜錦魚生’’➽lunch set 包括: 前菜+茶碗蒸+漬物+甜品前菜係日本蕃茄配水雲 呢個滑嘟嘟既口感, 配埋蕃茄, 少少酸又清甜再黎多D 都得, 哈哈漬物, 喜歡個牛蒡同蕎頭, 爽口 前菜同漬物都好開胃茶碗蒸面有一層狀似啫喱既東西 原來係一種店家特別調製既醬汁要讚下, 本身個蛋都滑, 加左呢個汁, 口感更滑, 幾過癮➽和牛扒照燒 $488 佢跟左兩件刺身: 梭子魚同劍魚腩兩者油脂都夠多黎到主角, 和牛扒, 真係好好味外層輕輕咁燒過, 令到個香味出晒黎, 牛香非常之濃郁因為有相當既脂肪, 所以肉質好嫩滑, 軟身肉多汁細嫩, 入口即浴唔洗點咬就好快
今日同朋友食到間超高水準既LUNCH
食完幸福感UP UP UP
真係好食到呢
呢間餐廳整體格局都係行高端路線
喜歡佢一開LIFT 門就見到有一張原樹幹做既長椅子
下面仲係一些細石鋪成
旁邊仲有一棵大既植物
設計自然舒服, 日系風重
闊落既卡位令人可以慢慢享受
服務員俾左兩本LUNCH SET menu 我地
黃金色既封面, 金光閃閃, 華麗感再多左, 哈哈

lunch set 既選擇都幾多
熟食, 刺身, 冷面都有

同朋友揀左一個’’和牛扒照燒’’同一個’’季節雜錦魚生’’
日本蕃茄配水雲
➽lunch set 包括: 前菜+茶碗蒸+漬物+甜品
前菜係日本蕃茄配水雲

呢個滑嘟嘟既口感, 配埋蕃茄, 少少酸又清甜
再黎多D 都得, 哈哈

漬物, 喜歡個牛蒡同蕎頭, 爽口

前菜同漬物都好開胃

茶碗蒸面有一層狀似啫喱既東西

原來係一種店家特別調製既醬汁
要讚下, 本身個蛋都滑, 加左呢個汁, 口感更滑, 幾過癮
➽和牛扒照燒 $488

佢跟左兩件刺身: 梭子魚同劍魚腩
兩者油脂都夠多

黎到主角, 和牛扒, 真係好好味
外層輕輕咁燒過, 令到個香味出晒黎, 牛香非常之濃郁
因為有相當既脂肪, 所以肉質好嫩滑, 軟身
肉多汁細嫩, 入口即浴
唔洗點咬就好快滑入喉嚨
可以配埋佢既醬汁, 令味道更濃厚
真係好正, 呢個食唔停, 食完想即刻ENCORE
➽季節雜錦魚生 $498

有9款既刺身, 擺盤好靚
見到七彩繽紛既擺盤已經好開胃

有梭子魚、深海池魚, 甜蝦, 赤背 ,赤身, 大拖羅, 劍魚腩, 真鯛, 左口魚

赤貝鮮而不腥, 好爽口
劍魚腩同大拖羅油脂都好重, 魚油豐富, 味道濃郁, 好食
真鯛經過炙燒, 鮮香味更出

整體既刺身用料超高質
晶瑩剔透, 非常之有光澤
而且一D 都食唔到有筋膜
一次試咁多種高質素刺身, 真係大滿足
甜品
一款係豆乳雪糕, 一款係紅茶雪糕
兩款都好清甜, 前者食得出個豆乳香
個人特別喜歡紅茶味, 茶香好出好香, 比較濃, 而且坊間比較少見呢款口味, 推薦

呢餐真係食得好開心
太好食啦
用料好好
而且服務員好主動細心講解每件刺身既名
呢間下次要帶其他朋友黎
Other Info. : 另加一服務
2022-09-25
$542.5 (Lunch)
日本蕃茄配水雲
  • 季節雜錦魚生
2022-09-27 68 views
朋友約嚟銅鑼灣食日本菜,終於食到想試好耐嘅花貝☺️餐廳裝修好靚好舒服,好似去咗日本咁🇯🇵我地冇食omakase,lunch set🍱都好豐富,食物亦非常高質🌟前菜有日本蕃茄🍅配水雲、茶碗蒸、漬物、麵豉湯涼浸浸嘅水雲酸酸甜甜好開胃👍🏻茶碗蒸好滑,同面層少少似啫喱質地嘅高湯好夾👍🏻🥢季節雜錦魚生 ($498)雜錦刺身好豐富👍🏻有甜蝦、真鯛、竹青魚、深海池魚、左口魚、赤身、大拖羅、赤背、劍魚腩🐟刺身好高質素👍🏻👍🏻每件都厚切有份量左口魚彈牙有咬口,同平時食裙邊位置嘅豐富油脂感覺唔同,有驚喜👍🏻大拖羅好肥美,油脂入口甘香即溶👍🏻🥢和牛扒🐮照燒 ($488)和牛set前菜有兩款刺身竹青魚同劍魚腩都肥美鮮甜👍🏻和牛扒🥩脂肪分布平均,肉質柔嫩咬落去軟綿綿,又係入口即溶嘅感覺👍🏻👍🏻將和牛扒邊嘅脂肪切成小粒,再燒至少少焦香,脆卜卜香口又好食🍨甜品-雪糕豆乳雪糕有濃濃豆漿味紅茶雪糕則茶味清香,兩款都好好味👍🏻
朋友約嚟銅鑼灣食日本菜,終於食到想試好耐嘅花貝☺️
餐廳裝修好靚好舒服,好似去咗日本咁🇯🇵

前菜有日本蕃茄🍅配水雲、茶碗蒸、漬物、麵豉湯

涼浸浸嘅水雲酸酸甜甜好開胃👍🏻
茶碗蒸好滑,同面層少少似啫喱質地嘅高湯好夾👍🏻

🥢季節雜錦魚生 ($498)
刺身好高質素👍🏻👍🏻每件都厚切有份量
大拖羅好肥美,油脂入口甘香即溶👍🏻

🥢和牛扒🐮照燒 ($488)
和牛set前菜有兩款刺身
竹青魚同劍魚腩都肥美鮮甜👍🏻
和牛扒🥩脂肪分布平均,肉質柔嫩
咬落去軟綿綿,又係入口即溶嘅感覺👍🏻👍🏻
將和牛扒邊嘅脂肪切成小粒,再燒至少少焦香,脆卜卜香口又好食

🍨甜品-雪糕
豆乳雪糕有濃濃豆漿味
紅茶雪糕則茶味清香,兩款都好好味👍🏻
1K
2022-09-25 997 views
今天跟同朋去了間超正嘅日本料理,餐廳位於位於銅鑼灣的Cubus,這裡都集中了不同美食,朋友選擇這裡主要係這裡嘅環境設置好有置身於和式料理店嘅感覺,一出升降機就見到門口擺放了松樹、石春、長木櫈的東瀛特色擺設,感覺似走進了和風庭院,可以體現到清淨且禪意深遠的和式美學設計,這裡還有日式塌塌米廂房及吧檯。餐廳午市嘅日式料理定食選擇繁多,但見到這個在蕎麥麵配魚生飯套餐內的海膽魚生飯就不用選其他了!套餐已包括前菜、茶碗蒸、漬物、海膽魚生飯、甜品。首先是前菜,炸魚塊,外面炸得十分香口,外面脆口,咬開魚肉軟滑!接住就係茶碗蒸,熱騰騰的茶碗蒸蛋入口味道香滑濃郁,還有漬物,醃製過嘅漬物,帶點酸酸甜甜味道,刺激胃口大開,好讓食客清一清味蕾再品嘗之後嘅美食。主食就係海膽魚生飯,上面放滿了海膽之餘旁邊有還有大量嘅三文魚籽,入口海膽好creamy又鮮甜,三文魚籽入口爆開嘅感覺真係好似在日本旅行時在市場內品嘗到嘅感覺!飯身十分彈牙有口感,配上海膽或三文魚籽絕對滿足!而跟餐還有蕎麥麵,上面放了大蔥,入口蔥味香濃,蕎麥亦十分有口感!甜品就係豆腐口味嘅雪糕,入口豆腐味道濃郁之餘口感夠晒香滑。在這裡可以感受到日式料理嘅服務

套餐已包括前菜、茶碗蒸、漬物、海膽魚生飯、甜品

接住就係茶碗蒸,熱騰騰的茶碗蒸蛋入口味道香滑濃郁,

甜品就係豆腐口味嘅雪糕,入口豆腐味道濃郁之餘口感夠晒香滑。

在這裡可以感受到日式料理嘅服務同高質嘅食物質素!
2022-09-24 101 views
最近契女週末要去銅鑼灣補習,契媽們趁機會相約銅鑼灣,吃一頓美味精緻午餐。開平道 1號 CUBUS 可說是高級日本餐廳的集中地,當天我們選擇了高級日本料理 HANAGAI 花貝日本料理。門面的松樹、石春路、木櫈都充滿了東瀛特色,擺設猶如走進日式庭院,禪式美學,更設有日式塌塌米廂房充滿私隱度。店內環境寬敞,裝潢簡約,吧檯可以欣賞師傅用心製作,坐卡位充滿空間感,舒適自在。午市日式定食選擇多多,有日本壽司、刺身、時令料理、和牛等等。和牛扒照燒 $488我見到和牛即刻垂涎三尺,點了一份和牛扒照燒定食,豐富的包括了前菜、刺身兩切、茶碗蒸、白飯、漬物、湯、甜品。前菜擺盤細緻,炸白魚清爽滑溜,獨特軟滑口感。刺身兩切原汁原味非常新鮮,晶瑩通透有光澤,白身魚味道鮮甜,入口軟滑充滿油脂香。精緻茶碗蒸吃得優雅,吃起來保持鮮甜軟嫩的口感,熱騰騰質地彈滑。自家醃製漬物,口感清脆,酸酸甜甜好開胃。味噌湯,味道濃郁,內有不少蜆肉,增添鮮味十足啊!主菜賣相精緻的和牛扒照燒,貫徹花貝日本料理的精髓,新鮮至極嘅食材。和牛扒照燒脂香肉嫩,肉質粉嫩嘅牛肉入口即溶;鮮味入口牛香濃郁,半生熟嘅口感令人迷醉,牛脂豐潤,肉質軟柔,厚切

午市日式定食選擇多多,有日本壽司刺身、時令料理、和牛等等。

和牛扒照燒 $488

前菜
擺盤細緻,炸白魚清爽滑溜,獨特軟滑口感。

刺身兩切

自家醃製漬物,口感清脆,酸酸甜甜好開胃。

味噌湯,味道濃郁,內有不少蜆肉,增添鮮味十足啊!

主菜

和牛扒照燒脂香肉嫩,肉質粉嫩嘅牛肉入口即溶;鮮味入口牛香濃郁,半生熟嘅口感令人迷醉,牛脂豐潤,肉質軟柔,厚切食盡奢華。

上乘品質油脂分佈均勻,細緻肉質鬆軟,肉汁飽滿有光澤。也可以配香口炸蒜片或新鮮爽口沙律菜同吃,肉味更有層次。

這樣高質的和牛伴珍珠日本白米飯吃是一流享受,豐腴油脂食落更嫩滑細緻。

最後以雪糕甜品作結,芝麻醇香清甜不膩,完美滿足的一餐。

$500 (Lunch)
  • 和牛扒照燒
2022-09-20 107 views
生日第二日,繼續omakase🥰今次呢間除咗廚師發板之外,仲有龍蝦餐,好啱我龍蝦餐仲係期間限定,採用北海道海膽、伊勢海老,食材高質有保證《🎌Omakase》- 先付 -🍅水雲糖漬蕃茄- 刺身 -🦐魚子甜蝦、帶子、拖拿- 季節料理 -🐡炸門鱔配上酸莓醬,酸甜去膩- 一口料理 -🦐黃金燒大蝦、燒大蝦本身已經香,原來仲有芝士㗎,加埋海膽,真係一流享受,大蝦肉質爽口,配燒溶過嘅芝士啖啖芝味- 酢物 - 🦐甘醋大蝦配上秋葵、酸醋啫喱,為之後嘅壽司美食揭開序幕清清口腔- 壽司 -🍣金鯛、右口魚裙邊、喜之次、海膽、貝、赤身、小鯛、玉子燒先食海膽軍艦再到白身魚再到紅身魚,海膽鮮甜,右口魚裙邊油鮨豐富,玉子燒質感似蛋糕- 吸物 - 🦐大蜆清湯蜆肉好大粒- 甘味 -🍈赤肉蜜瓜、紅豆芝麻奶凍、長崎蛋糕芝麻奶凍比想像中好,奶凍好滑芝麻味香濃,配微甜紅豆好好食😋《🦞北海道海膽伊勢海老》- 先付 -🦀水雲毛蟹肉配土佐啫喱蟹肉鮮甜,土佐啫喱微酸- 刺身 -🎌海膽、赤貝、赤目、大拖、魚子龍蝦肉有紫菜可以包住海膽食,龍蝦肉本身只有鮮味,但加埋魚子可加添鹹味- 椀物 -🦞龍蝦凍湯橙紅色龍蝦湯配上幾件龍蝦肉,爽口彈牙,凍湯
生日第二日,繼續omakase🥰今次呢間除咗
廚師發板之外,仲有龍蝦餐,好啱我

《🎌Omakase》

- 先付 -
🍅水雲糖漬蕃茄

- 刺身 -
🦐魚子甜蝦、帶子、拖拿

- 季節料理 -
🐡炸門鱔配上酸莓醬,酸甜去膩

- 一口料理 -

- 酢物 -
🦐甘醋大蝦
配上秋葵、酸醋啫喱,為之後嘅壽司美食揭開序幕清清口腔

- 壽司 -
🍣金鯛、右口魚裙邊、喜之次、海膽、貝、赤身、小鯛、玉子燒

- 吸物 -
🦐大蜆清湯
蜆肉好大粒

- 甘味 -
🍈赤肉蜜瓜、紅豆芝麻奶凍、長崎蛋糕
芝麻奶凍比想像中好,奶凍好滑芝麻味香濃,配微甜紅豆好好食😋

《🦞北海道海膽伊勢海老》

- 先付 -
🦀水雲毛蟹肉配土佐啫喱
蟹肉鮮甜,土佐啫喱微酸

- 刺身 -
🎌海膽、赤貝、赤目、大拖、魚子龍蝦肉

- 椀物 -
🦞龍蝦凍湯
橙紅色龍蝦湯配上幾件龍蝦肉,爽口彈牙,凍湯似飲龍蝦醬汁咁好濃味,如果有熱相信熱更好飲

- 一口料理 -
🦞芝士龍蝦
食過omakase 嘅芝士燒大蝦,呢款一樣係芝士燒,不過係龍蝦啊😍肉質更實淨爽口,配海膽食好矜貴

- 醋物 -

多汁又甜

🕙食咗1.5小時
💰$1488/omakase
💰$1888/板前omakase
💰$1288/北海道海膽伊勢海老 (期間限定)
🚩花貝日本料理 (銅鑼灣) @hanagai_japanese_dining
📍銅鑼灣開平道1號CUBUS 6樓
2022-09-19
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
$1488 (Dinner)
Celebration
Birthday
花貝的菜式一直都保持高水準,所以已經第三次來了,這次沒有食omakase,而是試下他們的料理,每一道菜都印象深刻!-雜錦刺身拼盤 非常之豐盛而且全都是季節刺身,真的是必食呢。包括有依佐目、真鯛、油甘魚、池魚、大拖、甜蝦、赤貝、帶子等-吞拿魚牛油果他他吞拿魚超級新鮮!加上牛油果和柚子醋,清新又開胃。-吞拿魚·右口魚·和牛壽司吞拿魚魚味濃郁!和牛壽司更不用多說,油脂滿溢。-鹿兒島赤雞好少機會在高級料理吃到整隻的燒雞!赤雞是比一般雞體型較少的雞,想不到這麼的嫩滑啊!-黃金燒大蝦上面有炙燒過的芝士,燒大蝦保留了原有的海鮮味道,口感鮮嫩彈-串燒盛有日本橋頭、茄子等,應有盡有-豚肉紙火鍋豚肉比起一般的更濃肉味,而且裡面的蔬菜和菇都超級甜。
雜錦刺身拼盤
非常之豐盛而且全都是季節刺身,真的是必食呢。
包括有依佐目、真鯛、油甘魚、池魚、大拖、甜蝦、赤貝、帶子等
吞拿魚牛油果他他
吞拿魚超級新鮮!
加上牛油果和柚子醋,清新又開胃。
吞拿魚·右口魚·和牛壽司
吞拿魚魚味濃郁!
和牛壽司更不用多說,油脂滿溢。
鹿兒島赤雞
好少機會在高級料理吃到整隻的燒雞!
赤雞是比一般雞體型較少的雞,想不到這麼的嫩滑啊!
黃金燒大蝦
上面有炙燒過的芝士,燒大蝦保留了原有的海鮮味道,口感鮮嫩彈
串燒盛
有日本橋頭、茄子等,應有盡有
豚肉紙火鍋
豚肉比起一般的更濃肉味,而且裡面的蔬菜和菇都超級甜。
放工後朋友帶我黎花貝,話一定要試下呢間咁高質嘅日本料理,佢係度食過第三次啦。佢地最近仲做緊全單9折優惠!-吞拿魚·右口魚·和牛壽司三樣都係我最鍾意食嘅壽司🍣!和牛壽司一放入口已經感覺到油脂好豐富。-雜錦刺身拼盤有超多嘅季節刺身,包括有我最鍾意嘅依佐目、油甘同大拖等差唔多10款!-鹿兒島赤雞竟然係度有成隻雞食?係呀,呢個用日本赤雞外皮燒到好脆好脆,但裡面都keep到好嫩好juicy,超勁。-黃金燒大蝦上面超多燒過嘅芝士勁香,蝦肉勁多汁彈牙啊,鍾意海鮮嘅一定要試下呀🤩-豚肉壽喜燒豚肉每塊都好滑嫩,底下湯底留有豚肉和蔬菜的香味,好清甜wor又。
佢地最近仲做緊全單9折優惠!
吞拿魚·右口魚·和牛壽司
三樣都係我最鍾意食嘅壽司🍣!
和牛壽司一放入口已經感覺到油脂好豐富。

雜錦刺身拼盤

鹿兒島赤雞
竟然係度有成隻雞食?

黃金燒大蝦

豚肉壽喜燒
2022-09-16 50 views
喺香港食Omakase餐廳越開越多🍽️前幾日朋友就帶我去左一間令佢食過返尋味嘅日本餐廳,即刻好似返左轉鄉下咁🇯🇵見到有個期間限定​嘅「伊勢海老 x 北海道海膽祭」menu,就即刻決定要食佢😳🌟水雲毛蟹肉配土佐啫喱毛蟹肉肉質結實彈牙🦀配上微酸嘅土佐醋啫喱增加口感,酸甜開胃而水雲口感爽滑,清新可口,作為前菜非常適合🤤🌟刺身龍蝦🦞當日主角之一嘅龍蝦片片晶瑩剔透肉質鮮嫩甜美,富有彈性,鮮度與別不同赤貝🐚燈紅色嘅赤貝鮮味十足,味道鮮甜外面肉質爽滑爽脆,裏面柔軟幼嫩海膽海膽非常足料,而且厚身肥美,質感細膩🤩味道清甜中帶香濃,入口慢慢化開大拖羅🐟非常肥美,脂肪分佈好似雪花咁精緻甘香嘅油脂入口即溶,鮮甜無比赤鯥🐟宜家正值當造嘅高級魚赤鯥,肉質細緻,非常可口由於味道濃郁,店家特別提醒先食淡口嘅刺身,先再品嘗極富油質嘅赤鯥🥢🌟龍蝦凍湯凍湯香味濃郁,非常真材實料🥣而表面嘅紫菜絲更添日本風味食完肥美嘅刺身,飲凉快清新嘅凍湯,一掃之前嘅油膩之餘,仲提升食慾🌟清酒煮地蛤清酒煮蜆就成日食,地蛤真係好少食而今次嘅地蛤仲非常大隻肥美,肉質細嫩清甜清酒香氣濃郁香醇,碗內嘅蒟蒻麵條吸晒湯汁嘅鮮香🍶🌟伊勢海老海膽黃金燒龍蝦配上

🌟水雲毛蟹肉配土佐啫喱
毛蟹肉肉質結實彈牙🦀
配上微酸嘅土佐醋啫喱增加口感,酸甜開胃
而水雲口感爽滑,清新可口,作為前菜非常適合🤤

🌟刺身
龍蝦🦞
當日主角之一嘅龍蝦片片晶瑩剔透
肉質鮮嫩甜美,富有彈性,鮮度與別不同
赤貝🐚
燈紅色嘅赤貝鮮味十足,味道鮮甜
外面肉質爽滑爽脆,裏面柔軟幼嫩
海膽
海膽非常足料,而且厚身肥美,質感細膩🤩
味道清甜中帶香濃,入口慢慢化開
大拖羅🐟
非常肥美,脂肪分佈好似雪花咁
精緻甘香嘅油脂入口即溶,鮮甜無比
赤鯥🐟
宜家正值當造嘅高級魚赤鯥,肉質細緻,非常可口

🌟龍蝦凍湯
凍湯香味濃郁,非常真材實料🥣
而表面嘅紫菜絲更添日本風味

🌟清酒煮地蛤
清酒煮蜆就成日食,地蛤真係好少食
而今次嘅地蛤仲非常大隻肥美,肉質細嫩清甜
清酒香氣濃郁香醇,碗內嘅蒟蒻麵條吸晒湯汁嘅鮮香🍶

🌟伊勢海老海膽黃金燒
龍蝦配上蛋黃醬燒製,肉質結實又夠鮮香惹味🦞
海膽輕輕火炙令味道更甘甜,鹹香濃厚
碟旁配上唔同嘅日本野菜,有齊茄子🍆蘆筍、珍珠洋蔥🧅南瓜🎃
非常鮮甜、清爽,帶走油膩感

🌟生蠔
生蠔產自北海道昆布森,非常大隻厚肉🦪
正正因為產地海流強勁同海水寒冷🌊
令生蠔甜味強烈濃郁、口感鮮美爽脆
餐廳更加喺蠔肉下面鋪上一層昆布
連同特製醋汁一齊食用,別具風味🤤

🌟海膽三文魚子丼
三文魚籽大粒分明,一入口就充滿咸香鮮味🐟
今餐主角之一嘅海膽甘潤鮮美、綿密細滑
配上壽司飯一齊食,真係好味到停唔到🍚

🌟龍蝦清湯
龍蝦清湯用埋昆布、鰹魚熬出,每一啖都飲到海鮮嘅鮮甜🍲
用呢碗清湯收尾,暖胃又解膩消食,非常完美

🌟時令水果
蜜瓜產自靜岡縣,清甜多汁,齒頰留香🍈
用佢作為作甜點,圓滿作結

不得不提餐廳嘅staff都非常親切有禮,亦會詳細介紹菜式👍🏻
最重要係大家完全唔需要擔心呢間Omakase會食唔會飽嘅問題😛
絕對會令你捧住肚子走
而且環境優美舒服,仲有唔同包廂可以選擇
睇黎之後屋企做冬已經有著落lu😙
2022-09-11 709 views
講到食omakase食材新鮮一定係基本,但講到某d特定既食材一定要係當造既季節食先最原汁原味.今日朋友就帶我黎到花貝試一試伊勢龍蝦既專屬omakase. 前菜-水雲毛蟹肉配土佐啫喱底下酸酸甜甜既士佐啫喱同水雲菜同樣開胃,加上蟹肉同魚子既鮮香好醒胃.刺身-伊勢海老/北海道海膽/赤貝/大吞拿魚腩/赤鯥刺身豐富而且款式又多,每款刺身厚切得黎又夠飽滿.尤其係大吞拿魚腩同赤鯥,質感彈牙又充滿濃郁既魚甘香.北海道海膽夠晒鮮甜又滑.最重要既主角伊勢海老鮮甜又帶有爽彈既口感.椀物-龍蝦凍湯龍蝦鮮味好突出而且帶住濃厚蝦香.凍湯香滑再加上紫菜既脆感令層次感更豐富.一品料理-伊勢海老海膽黃金燒將新鮮既伊勢海老烤香,龍蝦肉上配上新鮮海膽.海膽用火槍微微燒香後海膽味道更鮮甜.海膽加上龍蝦後唔會蓋過龍蝦自身既鮮味,每啖都好幸福.-清酒煮地蛤清甜而鮮味十足,食完較濃味既伊勢海老海膽黃金燒後食呢道暖湯地蛤夠晒暖胃.醋物-時令生蠔生蠔好大隻!見到咁肥美既蠔肉即刻好驚喜.蠔身外層內綿,味道甜又鮮.食事-海膽三文魚子丼最後既一道鹹食同樣都帶黎極鮮既體驗.滿滿晶瑩剔透既三文魚子同鮮橙黃色既海膽充滿啖啖甘甜鹹鮮味.椀-龍蝦清湯

前菜-水雲毛蟹肉配土佐啫喱

-清酒煮地蛤

醋物-時令生蠔

食事-海膽三文魚子丼

椀-龍蝦清湯
鮮味十足既三文魚子丼後飲返呢碗龍蝦清湯好舒服,蝦味鮮而清甜,淡化口腔既膩感.

甘味-時令靜岡縣蜜瓜
甜而香綿既蜜瓜作為最後一道菜係一個完美既終結.
Dinner
2022-09-11 485 views
又黎到omakase系列ꪔ̤̮ 今次特別少少試下有主題既omakase.撞正伊勢龍蝦盛產既日子,將伊勢龍蝦做主題食出龍蝦既鮮味.前菜水雲毛蟹肉配土佐啫喱帶住醋酸香既水雲菜加上大量毛蟹肉帶住濃厚海洋鮮香.鮮甜既蟹肉配上開胃既土佐啫喱相當清新.蟹肉上亦有金箔及魚子,豪華又驚喜.刺身一人份既刺身拼盤同樣帶黎奢華既享受!一整盤帶住各款高級刺身映入眼簾,每件刺身都充滿光澤,肉質飽滿.伊勢海老鮮而甜美又爽彈既龍蝦肉好有驚喜!味鮮而不腥.啖啖結實而彈牙既質感帶出幸福感.北海道海膽帶淡淡橘黃色既海膽一板板排得整齊,入口甘甜creamy,味道帶出海洋鮮味.配上清爽既青瓜及紫菜令海膽鮮味更突出之餃亦增添一份層次感.赤貝肉身厚而爽脆,味帶甘香而且鮮甜.大吞拿魚腩大吞拿魚腩入口即溶,不帶任何魚筋.魚油脂香醇而香甜.赤鯥鮮甜而肥美既白身魚,經輕輕炙燒後帶出自身豐腴既油香,入口滑嫩彈牙.椀物龍蝦凍湯凍湯香滑而且帶有香濃蝦香,每啖都感受到濃郁既蝦殼香味.凍湯上層既紫菜脆卜卜帶甜味,配搭龍蝦湯又幾match.一品料理伊勢海老海膽黃金燒整個presentation都好靚!金黃色既海膽經微微炙燒後帶出少少焦香味.香滑而且鮮甜

水雲毛蟹肉配土佐啫喱

刺身
伊勢海老

北海道海膽

赤貝
肉身厚而爽脆,味帶甘香而且鮮甜.

大吞拿魚腩
大吞拿魚腩入口即溶,不帶任何魚筋.魚油脂香醇而香甜.

赤鯥

椀物
龍蝦凍湯

一品料理
伊勢海老海膽黃金燒
整個presentation都好靚!金黃色既海膽經微微炙燒後帶出少少焦香味.香滑而且鮮甜既海膽配上結實彈牙既伊勢龍蝦肉帶出雙倍鮮味!2者既鮮味同樣突出.配搭時令烤蔬菜清新又香.

清酒煮地蛤
珍寶size地蛤肉肉質相當鮮甜,咬入口彈牙得黎蛤肉又吸晒清酒湯既精華.清酒湯鮮甜中帶出蛤肉既鮮味.

醋物
時令生蠔
當日既時令生蠔源自岩手縣.蠔身飽滿肥美,肉質奶滑甘甜,帶一陣奶油香亦帶淡淡海水既香氣.

食事
海膽三文魚子丼
丼飯上鋪上滿滿三文魚子及海膽,望落已經感受到鮮味爆發.三文魚子脆身爽滑,內裏蘊含住鮮甜既魚油精華,輕輕咬開後迅即湧出大量鮮味.海膽同樣鮮而香滑,每一啖都帶有滿足感.

龍蝦清湯
相比龍蝦凍湯,清湯帶出龍蝦淡雅既香氣.入口清而香甜,好暖胃.

甘味
時令靜岡縣蜜瓜
充滿香氣又甘甜既蜜瓜香軟多汁,甜而不膩,作為最後既甜品都唔會好heavy.

Dinner
2022-09-05 61 views
第一次嚟,原來環境又大又靚!✨👍🏻Bar台設計有氣派!卡位坐得舒適,另外有私隱度高既房間,好岩一班人聚下、傾下計,或者慶祝生日、紀念日都幾適合👌🏻店員成日主動fill水👍🏻當日前菜有蕃茄、白母貝,蕃茄清新、白母貝好彈牙~揀咗刺身拼盤,咩都有啲,望落好豐富、新鮮👍🏻然後有雜錦壽司拼盤,岩晒選擇困難既人🤣都幾吸引,唔錯呀👌🏻主菜有驚喜!揀咗蒲燒鰻魚同羊架。鰻魚方面,口感同味道都正!🤤 值得一試!羊架方面,肉質軟腍,唔痴牙👌🏻幾好食!
第一次嚟,原來環境又大又靚!✨👍🏻

店員成日主動fill水👍🏻
當日前菜有蕃茄、白母貝,蕃茄清新、白母貝好彈牙~

揀咗刺身拼盤,咩都有啲,望落好豐富、新鮮👍🏻

然後有雜錦壽司拼盤,岩晒選擇困難既人🤣
都幾吸引,唔錯呀👌🏻

主菜有驚喜!揀咗蒲燒鰻魚同羊架。
鰻魚方面,口感同味道都正!🤤 值得一試!

羊架方面,肉質軟腍,唔痴牙👌🏻幾好食!

2022-09-05 99 views
最近去了銅鑼灣開平道1號CUBUS 6樓《花貝日本料理》吃了一頓非常美味的精緻午餐。餐廳環境寬敞舒適,裝修典雅高級,充滿京都裝潢風格,古色古香,配合柔和燈光,感覺非常舒適。中間開放式廚房配合上吧檯,拉近食客和廚師距離。見入口位置有拖鞋提供,餐廳裡提供了日式tatami 廂房,方便食客私人聚會把酒談歡。今次午餐點了一份和牛扒照燒定食$488,包前菜、刺身兩切、茶碗蒸、白飯、漬物、湯、甜品。侍應每道菜都細心講解食材。首先是前菜,經過醃製的漬物,酸酸甜甜,胃口大開,先讓食客清一清味蕾。另外還有雲土佐啫喱配熟蝦,水雲盛產於沖繩,擁有獨特的黏滑口感,清爽滑溜溜。兩片刺身非常新鮮,鮮甜軟滑,充滿油脂。茶碗蒸在日式料理中很常見,因為和食都是一人一份餐點,所以用茶杯這樣的小容器裝更能吃得優雅,展現日式和食的精緻感,高湯與雞蛋的黃金比例,吃起來保有鮮甜度與軟嫩的口感,質地軟嫩鮮甜。主菜是和牛扒照燒,脂香肉嫩的和牛被切割成一片片,咀細女士們進食時亦可以保住儀態,和牛中心仍保持嫩紅色,一放入口就吃得出是上乘品質,油脂分佈均勻細緻,肉質鬆軟卻仍帶有嚼勁,肉汁飽滿,突出濃郁而有層次的肉味,入口即融。高質和牛送珍
今次午餐點了一份和牛扒照燒定食$488,包前菜、刺身兩切、茶碗蒸、白飯、漬物、湯、甜品侍應每道菜都細心講解食材。
和牛扒照燒定食
主菜是和牛扒照燒,脂香肉嫩的和牛被切割成一片片,咀細女士們進食時亦可以保住儀態,和牛中心仍保持嫩紅色,一放入口就吃得出是上乘品質,油脂分佈均勻細緻,肉質鬆軟卻仍帶有嚼勁,肉汁飽滿,突出濃郁而有層次的肉味,入口即融。高質和牛送珍珠日本白米,一流享受。配菜有香口炸蒜片和新鮮爽口沙律菜,沙律菜的醬汁亦非常出色,帶有檸檬汁味道的酸甜汁,配合上沙律菜,化解了和牛的膩,廚師每道菜都處理得極盡細心。
最後喝了一碗有蜆肉的味噌湯,暖胃暖心。
豆腐雪糕
甜品有豆腐雪糕,帶有柔和豆香,清甜不膩。餐後喝幾口玄米茶,完美滿足的一餐。
和牛扒照燒定食
豆腐雪糕
2022-09-05 49 views
朋友生日同消費劵既加持,決定食餐好嘅過下口引!壽司新鮮又爽口玉子好特別,唔係普通既玉子味,口感仲有啲似蛋糕,好岩我口味串燒都好好味,又唔會太喊,最欣賞係個鰻魚串燒,燒到皮脆肉嫩超
朋友生日同消費劵既加持,決定食餐好嘅過下口引!

壽司新鮮又爽口

玉子好特別,唔係普通既玉子味,口感仲有啲似蛋糕,好岩我口味

串燒都好好味,又唔會太喊,最欣賞係個鰻魚串燒,燒到皮脆肉嫩

Celebration
Birthday
  • 鰻魚串燒
2022-09-05 65 views
同Fd約咗好耐要黎食依間終於都夾到時間,而且間野串燒有折都幾吸引下上到去見到個門面都幾特別,好日式風格,似疫情前去日本食果d勁想飛日本值得一讚嘅係樓面員工都好熱情咁招呼,平時好少去依啲食高檔日本野感覺到服務真係高級啲首先係前菜,我無點聽講解🤣太餓,食咗先算2碟好開胃既野最好食係一條條酸酸甜甜好開胃,配搭幾樣野好夾牛蒡橋頭都好食(蘿蔔應該要送飯)跟住就到茶碗蒸,上面好似係芡汁,入面好多料,果下食得太快蛋夠滑,料夠足 🤣跟住到雜錦天婦羅🍤有蝦有魚有蔬菜,最驚喜係粉漿好薄同埋好鬆脆,食完都覺得唔夠喉串燒方面真係好好食平時食開放題串燒,口感燶咗、過乾一係就好難食依個燒鰻魚真係勁推薦!!!!!好好好好食魚皮勁脆口,魚肉又滑,而且個味岩岩好第一次食咁好食既燒鰻魚宜家打緊食評都回味無窮勁想再去食燒牛舌入口好Juice,加埋檸檬汁🍋好好食黑椒唔算辣,牛舌每次食野真係必點燒黑豚腩肉肥瘦相間,不過不失燒雞翼雞皮有啲位脆,好味😋肉質幾好雜錦壽司雖然送餐服務員有講解,但係我聽完已經唔知邊個打邊個反正最緊要好食左邊2舊野一開始我以為係甜品,原來係玉子燒!諗住應該都係普普通通咁,點知一入口正呀喂好濃郁嘅蛋味同想像
同Fd約咗好耐要黎食依間
終於都夾到時間,而且間野串燒有折都幾吸引下

上到去見到個門面都幾特別,好日式風格,似疫情前去日本食果d
勁想飛日本

感覺到服務真係高級啲

首先係前菜,我無點聽講解🤣太餓,食咗先算
2碟好開胃既野

最好食係一條條酸酸甜甜好開胃,配搭幾樣野好夾
牛蒡橋頭都好食(蘿蔔應該要送飯)
前菜

跟住就到茶碗蒸,上面好似係芡汁,入面好多料,果下食得太快
蛋夠滑,料夠足 🤣
足料蒸蛋

雜錦天婦羅

串燒方面真係好好食

平時食開放題串燒,口感燶咗、過乾一係就好難食

依個燒鰻魚真係勁推薦!!!!!好好好好食

魚皮勁脆口,魚肉又滑,而且個味岩岩好

第一次食咁好食既燒鰻魚
宜家打緊食評都回味無窮
勁想再去食
燒鰻魚

燒牛舌
入口好Juice,加埋檸檬汁🍋好好食
黑椒唔算辣,牛舌每次食野真係必點

牛舌

燒黑豚腩肉
肥瘦相間,不過不失
黑豚腩肉串

燒雞翼
雞皮有啲位脆,好味😋肉質幾好

雜錦壽司

雖然送餐服務員有講解,但係我聽完已經唔知邊個打邊個
反正最緊要好食

左邊2舊野一開始我以為係甜品,原來係玉子燒!
諗住應該都係普普通通咁,點知一入口
正呀喂
好濃郁嘅蛋味
同想像中差距勁大
好好食
蝦🦐:好鮮甜又大隻
海膽:入口即溶
咩咩魚:全部都好爽口,勁新鮮!
北寄貝:鮮甜爽口
蕎麥麵:麵質好食,無影到相,當時食得太快

最值得介紹係依個吞拿魚腩
大概有印象聽佢講係野生吞拿魚,好似話係比較有肌肉咁💪🏻要切一片片容易食
入口爽脆
勁正!!!
吞拿魚腩

最後到甜品方面:
正常應該係由淡到甜食,我直接食咗中間舊缺餅🤣最想食既奶凍留最後🤣

缺餅:有黑糖點綴
日本密瓜