2022-08-06 90 views
首先,當日約咗兩點鐘,有個打扮中性化嘅女經理,問佢餐牌上嘅嘢黑哂口面,可能覺得阻住佢收工啦,勁唔滿意嘅面口。叫咗每個差唔多$500嘅吞拿魚腩丼同特選刺身丼。一嚟到見到個份量少得可憐😒精彩嘅事就嚟喇,特上刺身原來係帶骨刺身,真係一生中第一次!吞拿魚腩腥到一個點!真係從來冇食過咁差咁差嘅日本菜😒咁啱有個普通侍應見到,問我係咪有骨?我話係,長食長有,啱止一條,佢就幫我同師傅反映。可能知衰,黑面中性打扮經理過嚟帶番啲好丁丁嘅態度講唔好意思,但吞拿魚腩用話一定係新鮮,我唔知係幾多日前新鮮啦,腥到咁。呢間嘢真係可一不可再,收成$500一個丼,咁嘅質素,食到一肚氣!
2022-06-17
2022-08-02 61 views
即將有backpaid🫣一於先用未來錢,食一餐豪嘅!今日嚟到位於銅鑼灣嘅高級日本料理餐廳,一入門口就感受到箇中氣派前菜柑橘醋配海蜇,相當開胃帶點冰涼感,酸醋不重手,海蜇口感爽滑。和風汁煮螺,白玫貝厚肉帶微甜,汁煮得非常入味。(特上)雜錦刺身真鯛、燒右口邊魚、拖羅、大拖羅、劍魚、海膽、赤貝、牡丹蝦、深海池魚等等新鮮至極嘅食材。來自北海道嘅海膽,堆砌得滿而不瀉,色澤橘紅入口即溶;赤貝鮮甜爽口,放喺檸檬隔離,腥味唔重;深海池魚爽嫩,入口魚香濃郁;燒右口邊魚半生熟嘅口感令人迷醉,大拖羅放置最後進食,魚油豐潤,肉質軟柔,略帶點筋位,但總括而言,魚生片片厚切,味道新鮮,食盡奢華食材。美國牛肉紙鍋第一次嘗試紙火鍋,湯底盡是海鮮嘅鮮甜味,除咗有大蜆、蟹腳,冬菇、大蔥、娃娃菜之外,當然要加入埋紋理清晰,雪花平均、肉質粉嫩嘅牛肉片,及後自己配合豉油或者胡麻醬,再加入蔥花和明太子,自己diy 每塊牛肉嘅口味。最後以雪糕作結,果然大滿足!今餐嘅花費都值得亦都欣賞師傅的用心,對擺盤的細緻

前菜

(特上)雜錦刺身

美國牛肉紙鍋

最後以雪糕作結,果然大滿足!今餐嘅花費都值得

亦都欣賞師傅的用心,對擺盤的細緻
2022-08-02 42 views
疫情之後冇得去旅行,唯有花啲金錢喺飲飲食食度,平衡返工作上嘅壓力。今日嚟到呢一間位於銅鑼灣嘅日本料理餐廳,格局舒適,座位寬敞。雜錦壽司(8貫)一盤放滿新鮮食材,每件壽司嘅米飯唔會太多,而且飯粒都握得幾實。深海池魚口感比較爽口,冇咩魚腥味。海膽包住爽脆嘅紫菜,入口即溶,啖啖鮮味十足,而白蝦黏度較高,非常清甜,瘦拖羅魚味較出,口感細緻一點,赤貝夠晒新鮮,爽爽彈彈嘅口感深得我嘅喜愛。師傅會把wasabi放進各種壽司之中,更帶出當中嘅鮮口感。另外我呢個食肉獸梗係叫咗黑豚串燒拼盤打個底先,全部都係來自日本嘅黑豚肉,各串都有特色。我最鍾意豚肉包蘆筍,食落口感更見清新,唔會太油膩。另一款包着香菜,面頭上嘅調味都做得非常足夠,入口獨特。至於最肥美嘅五花腩串,油脂滿溢,可以加上檸檬汁添!

📌 花貝日本料理📍 銅鑼灣 Causeway Bay🔍 環境環境幽靜宜人✨ 相當高級優雅🤍 有前檯同埋卡位🥰 係廚師發板~👨‍🍳 係我試過最高質嘅omakase!!😍仲有唔少日本式嘅包廂🤍 大家可以同朋友一齊book位💕 🔍 服務服務員態度好好👍🏻 -(👑爲推薦) Omakase $1699▫️先付(三點)▪️ お造り五品▫️ つまみ▪️海鮮土瓶湯▫️一品料理 (2種類)▪️握り寿司 10貫▫️湯▪️甘味-❥ ❥ 先付(三點)中間嘅係沖繩水雲,即係海髮菜✨食落爽口滑溜, 浸係日本醋食酸酸地幾開胃🥢最好食係炸粟米🌽 食落香口, 食得出粟米好香甜🤩❥ ❥ お造り五品分別有帶子、牡丹蝦、拖羅、鰈魚腩、螄魚!!帶子大粒新鮮🥰 鮮甜可口!! 最滿足係中間肥美嘅拖羅🤩 真係一流肥美飽滿,一試難忘💕❥ ❥ つまみ第一個係北海道毛蟹柚子啫喱呢個特別!!❤️ 蟹肉加酸酸甜甜嘅啫喱💛最特別係jelly!! 有少少酒味🥂連埋蟹肉一齊食好夾👍🏻第二個係鮑魚分左三件, 入口彈牙爽口🤓第三個係白梅貝食落清甜而帶嚼口✨口感甘香黏口😍食完仍在齒頰留香🥢❥ ❥ 海鮮土瓶湯土瓶湯就是把蛤蜊,鮮蝦,菇類等食材加入昆布高湯🥣放到特製的茶壺中

📌 花貝日本料理
📍 銅鑼灣 Causeway Bay

🔍 環境

仲有唔少日本式嘅包廂🤍 大家可以同朋友一齊book位💕

🔍 服務
服務員態度好好👍🏻
(👑爲推薦)
Omakase $1699
▫️先付(三點)
▪️ お造り五品
▫️ つまみ
▪️海鮮土瓶湯
▫️一品料理 (2種類)
▪️握り寿司 10貫
▫️湯
▪️甘味

❥ ❥ 先付(三點)
中間嘅係沖繩水雲,即係海髮菜✨
食落爽口滑溜, 浸係日本醋食酸酸地幾開胃🥢
最好食係炸粟米🌽 食落香口, 食得出粟米好香甜🤩

❥ ❥ お造り五品
分別有帶子、牡丹蝦、拖羅、鰈魚腩、螄魚!!
帶子大粒新鮮🥰 鮮甜可口!!
最滿足係中間肥美嘅拖羅🤩 真係一流
肥美飽滿,一試難忘💕

❥ ❥ つまみ
第一個係北海道毛蟹柚子啫喱
呢個特別!!❤️
蟹肉加酸酸甜甜嘅啫喱💛
最特別係jelly!! 有少少酒味🥂
連埋蟹肉一齊食好夾👍🏻

第二個係鮑魚
分左三件, 入口彈牙爽口🤓

第三個係白梅貝
食落清甜而帶嚼口✨
口感甘香黏口😍
食完仍在齒頰留香🥢

❥ ❥ 海鮮土瓶湯
土瓶湯就是把蛤蜊,鮮蝦,菇類等食材
加入昆布高湯🥣
放到特製的茶壺中🫖
仲有青檸調味~

❥ ❥ 一品料理 (2種類)
首先係煙燻和牛✨
呢個真係真係真係一流🥹🌹
和牛燒得入味🥢 入口個下瞬間即溶~
重點係其他配菜都超高質🥰
南瓜蓉好creamy, 充滿奶香味!!
同埋蕃薯🍠, 瓜類全部都燒得好入味🔥

第二個係海膽天婦羅🍤
炸物炸得唔油膩🥢
炸衣微脆而唔會太厚
裡面嘅餡料味道好突出❤️‍🔥
個人鐘意蕃薯🍠

❥ ❥ 握り寿司 10貫
次序分別係伊左目, 真雕, 深海池魚, 赤貝,
甜蝦, 中拖羅, 鯖魚壽司, 甘目鯛, 喜之刺🥢
鯖魚同甘目鯛會用火炙🔥 燒得均勻
味道出色, 鮮美豐腴😍

海膽卷物令人回味無窮🤩 新鮮海膽鮮甜多汁✨

❥ ❥ 湯
呢個係蜆湯🤓
味道正常

❥ ❥ 甘味
甜品同樣出色✨
有超甜日本哈密瓜🍈, 蕨餅, 抹茶紅豆布甸🍵
味道三者都出色, 尤其抹茶紅豆布甸
抹茶味極之濃郁~ 嫩滑可口🥰

▪️價錢:7/10
▫️服務:9/10
▪️Overall:9.9/10

🔍 #CY_銅鑼灣 #CY_日本菜 #CY_omakase
🔗 #銅鑼灣美食 #銅鑼灣 #causewaybay #cwbfood #cwb #銅鑼灣 #花貝日本料理 #日本菜 #omakase

2022-07-21 47 views
七月忙到hp負數, 好在都約到朋友仔食下好西, 🤩好味既食物真係有回血作用😆今次試下旺中帶靜係銅鑼灣開平道既日本料理😋💬前菜♔紫蘇葉腐皮卷 日式醬油精製過後酸酸甜甜, 十分開胃, 慢慢咀嚼就會滲出紫蘇葉既香味♔北海道生粟米清甜多汁, 唔會好多渣😊, 食完感覺好fresh! 💬 味噌湯非常足料 裡面仲有唔少海帶同蜆肉配埋香濃味噌湯 💬季節雜錦魚生♔鯖魚本身都喜歡食鯖魚, 鍾意佢重魚味~~🤩 不過鯖魚刺身真係第一次食, 入口皮脂油既甘香慢慢滲出, 好有驚喜!♔金木鯛新鮮爽滑, 魚鮮味濃郁💓幾鍾意!!!♔梭子魚燒過後既刺身, 除咗焦香仲有少少油脂香味, 用海帶包起食又另一個感覺💖正♔甜蝦甜蝦好大隻🥰入口好creamy, 鮮味係口內爆發~~~♔中拖羅非常厚身, 入口軟滑好rich, 油份非常甘香, 亦唔會太膩🥰♔右口魚肉質軟淋滑溜, 捲住幼幼既青蔥, 味道清雅加上青蔥既小清新✨♔赤貝平時食日本菜都鍾意赤貝, 赤貝鮮甜爽口,再加上檸檬汁, 更帶出鮮味回頭食: ⓨⓔⓢ💬海鮮天婦羅 另外仲試咗佢哋既天婦羅, 有超厚身帆立貝天婦羅包住紫菜炸提升味道層次🤤佢哋既炸蝦天婦羅大大隻好新鮮🤭仲有蟹腳天婦羅😚真

💬前菜
♔紫蘇葉腐皮卷
♔北海道生粟米
清甜多汁, 唔會好多渣😊, 食完感覺好fresh!

💬 味噌湯
非常足料 裡面仲有唔少海帶同蜆肉配埋香濃味噌湯

💬季節雜錦魚生
♔鯖魚

♔金木鯛
新鮮爽滑, 魚鮮味濃郁💓幾鍾意!!!
♔梭子魚
♔甜蝦
甜蝦好大隻🥰入口好creamy, 鮮味係口內爆發~~~
♔中拖羅
♔右口魚
♔赤貝
回頭食: ⓨⓔⓢ

💬海鮮天婦羅
佢哋既炸蝦天婦羅大大隻好新鮮🤭
仲有蟹腳天婦羅😚真係啖啖肉 炸完仲好鮮甜!
原隻鮑魚天婦羅都好吸引🤗濃濃鮑魚味 入口唔會韌~
最後鮮蠔天婦羅🥰外酥脆內嫩滑 加埋檸檬汁一齊食就一流
回頭食: ⓨⓔⓢ

💬甜品 豆腐雪糕
入口有淡淡既牛奶味 愈食豆腐味就愈濃, 幾鍾意🥰

🥰整體個人感想:
環境舒適, 食物新鮮高質, 擺盤有乾花作裝飾, 滿足打卡少女心哈哈哈☺️
2022-07-19 1221 views
Cubus樓上嘅花貝🌸寬敞舒適~一睇個格局就知係食#廚師發板 啦~ | Omakesa $1488/位 | 【先付】《 金箔蕃茄 》浸喺酸醋啫喱中,特別鮮爽~ 【時令魚】 《 鮟鱇魚肝 》口感滑嫩細滑、入口即化,配上以沙甸魚造嘅脆片,入口薄脆有口感~ 【一品料理】 估唔到食日本野都有《 雪耳桃膠 》而且唔係放到最後作甜品,味道清甜滋潤~ 【三品刺身】 《 劍魚腩、赤背、拖羅 》由淡至濃味嘅三款魚刺身都好新鮮~ 【酢物】 《 蟹肉炸蟹餅 》熱辣辣好香脆,入口啖啖混合忌廉芝士嘅蟹肉,好正~ 【手握8貫】 🍣深海池魚🍣蜜柑鯛🍣金線鯛 配牧之蘭麵豉醬🍣金目鯛🍣沙甸魚🍣北寄貝🍣火炙吞拿魚黑松露醬🍣海膽 - 以薄脆嘅鱈魚片作底,入口既香濃又有口感~壽司都用上我喜愛嘅赤醋飯~加上刺身鮮甜,基本上我無蘸醬汁。 【碗物】《 豆腐濃湯 》 豆腐加上洋蔥,湯味香甜~ 【甘味】 《 抹茶奶凍、蜜糖黑豆、靜岡蜜瓜 》 滿足~

Cubus樓上嘅花貝🌸寬敞舒適~

一睇個格局就知係食#廚師發板 啦~

| Omakesa $1488/位 |

【先付】
《 金箔蕃茄 》浸喺酸醋啫喱中,特別鮮爽~

【時令魚】

【一品料理】

【三品刺身
《 劍魚腩、赤背、拖羅 》由淡至濃味嘅三款魚刺身都好新鮮~

【酢物】

🍣金目鯛

🍣沙甸魚
🍣北寄貝

🍣火炙吞拿魚黑松露醬
🍣海膽 - 以薄脆嘅鱈魚片作底,入口既香濃又有口感~

壽司都用上我喜愛嘅赤醋飯~加上刺身鮮甜,基本上我無蘸醬汁。

【碗物】
《 豆腐濃湯 》 豆腐加上洋蔥,湯味香甜~

【甘味】
《 抹茶奶凍、蜜糖黑豆、靜岡蜜瓜 》 滿足~
2022-05-19
$1639 (Dinner)
2022-07-19 628 views
餐廳環境相當高級,一進門便被這一個活像老松樹的佈置所吸引,加上木色的配搭,就好像去了日本一樣。先付(三點)。胡麻醬菠菜,口感冰涼清爽,胡麻醬跟面頭的木魚絲是一個很好的配搭。水雲又稱為海髮菜,喜於清澈的海洋與珊瑚礁之間生長,只生長在零污染的乾淨海域,和昆布同屬褐藻類,並含有豐富的的褐藻素。於高品質產地的水雲可以直接生食,肥厚口感佳,具有獨特的滑順口感與嚼勁,營養豐富且熱量低,富有礦物質及膳食纖維,加點日本醋當作冷盤品嘗,微微的酸味十分開胃。海草莖,海草莖是一種不常見的海藻,主要產自日本及韓國對開的海域。市面出售的羊棲菜一般都是短而粗的乾碎條,顏色接近黑色,富含膳食纖維和鈣、鐵、鎂等必需礦物質。廚師以紅蘿蔔、蒟蒻加上獅子狗入饌,調味是簡單的醬油和麻油,更能食出食材的原味道。刺身五品,按進食順序由右至右分別是象拔蚌、帆立貝、牡丹蝦、大拖羅及劍魚腩,由甜入鮮再進而肥美飽滿,令人回味。鮫鰈壽司,鮫鰈魚體扁平,跟比目魚一樣是在海底生活,肉質緊實爽脆,脂肪含量適度,口感細嫩鮮美。鰤魚腩壽司,鰤魚從稚魚至全成熟就有6至8種叫法,譬如長至40至60厘米會叫油甘魚,成長至80厘米或8斤以上則稱為鰤魚,肥美

先付(三點)。

鰤魚腩壽司,鰤魚從稚魚至全成熟就有6至8種叫法,譬如長至40至60厘米會叫油甘魚,成長至80厘米或8斤以上則稱為鰤魚,肥美的鰤魚是魚中的極品,特別是腹部,魚油豐滿,口感肥嫩,非常誘人。上面以 Whole grain mustard 稍作調味,意想不到這來自法式的味道跟鰤魚腩是多麼的配。

深海池魚壽司,白身的深海池魚上面的是柚子皮蓉,入口先是淡淡的柚子味,池魚口感非常爽脆,脂肪比例適中,首先是清甜的感覺,繼而魚油在口中爆發,慢慢滑入喉嚨,餘韻在口腔中游走。

甜蝦壽司,甜蝦肉神異常飽滿,飽滿得呈半圓形狀,就好像有點像要爆開的感覺,入口新鮮甜美,膠質很重,上面黑色是經過醃漬的紫菜,起了畫龍點睛的作用。

赤貝壽司,赤貝肉質以鮮甜聞名,新鮮的赤貝外表呈橙紅色、帶光澤,一如上圖所示,肉質爽厚脆嫩,鮮味十足,赤貝貝足最常見的切法是蝶切,廚師從中間切開展平,做成蝴蝶的型狀,令口感爽脆之餘更多了更多層理感,那血紅蛋白的味道,令我到現在也念念不忘。

拖羅壽司,拖羅亦即吞拿魚下腹,由於魚腩位置運動量少,最容易積聚脂肪,因此亦成為全條魚最肥美的部分,所佔不足30%。如此矜貴之物入口即溶,油脂豐富,魚味濃郁,深得我心。

小肌魚壽司,這亮皮魚中的橫綱事先需經過鹽漬和醋漬處理,小肌、鯖魚、竹莢魚等一類亮皮魚都是非常容易變壞的魚,造成牠們變壞的原因來自於三甲胺(Trimethylamine),也正是魚腥味的來源,由於三甲胺是鹼性,如果以酸性的醋醃漬過後,其成份就會起了變化,從而壓抑了其腥味;而之所以要用鹽漬,則是為了讓魚身的表面進行脫水作用,令魚表面的蛋白質產生凝膠化,變成如同果凍一般的柔軟狀態。而每條魚的大小有差異,身形的厚薄也不相同,脂肪亦有多有少,廚師需跟據其豐富的經驗,依照每條魚質的不同,斟酌調整灑鹽的份量和醋漬的程度。圖中小肌魚上面綠色的是薑蔥蓉,味道清新,魚肉入口微酸脆甜,層次極豐,薑蔥跟醋漬處理過後的小肌魚相當的配。

金目鯛壽司,金目鯛棲息於水深約八百米的深海之中,眼睛帶金色光澤的原因是因為視網膜後面有一層照膜,可以更好地匯聚和反射海底微光,以便於黑暗中能更好地看清水世界。金目鯛油脂含量適中,味道細緻鮮美,肉質細膩。

赤鯥,赤鯥壽司,赤鯥被譽為白身魚中的頂級魚,只可以於天然的環境之中成長,不能人工飼養,因此非常珍貴;赤鯥魚的魚身光亮,魚皮滑溜,口感柔軟,肉質鮮甜而富膠質感;廚師還將赤鯥微微的火炙過,將魚脂稍稍迫出,經過輕微炙烤的赤鯥散發着誘人的焦香味,惹味非常。

干瓢卷,瓢,粵音「嫖」,意指剖開的葫蘆瓜,至於干瓢卷,就是用加了醬油醃製的胡蘆瓜、米飯和紫菜製成的卷物,現在香港有賣干瓢卷的日本餐廳不多,其製作步驟繁複,失敗率不低,實際很考工夫。前一天就要把幹瓢放在水裡泡,又要適時按摩,否則煮時就會硬掉或散開,又要用上醬油、味醂、㕛目糖(喜界島產以甘蔗為原材料的一種粗砂糖)等材料下去煮,火侯控制非常關鍵,直到變成透明入味的狀態,是看出一間壽司店實力、心機、風格的重要一環。

蟹肉鮮魚湯,湯底鮮甜,新鮮的蟹肉球味道清清的,加上菇菌的香氣,和魚湯很配。

日本蜜瓜及黑糖糍粑, 日本蜜瓜的甜度人所共知, 比較特別的是這個黑糖糍粑,口感軟糯煙韌, 比較少機會在鮨店裏吃到。
  • 赤貝
  • 拖羅
2022-07-18 38 views
見到有人分享呢間日本料理,一直都想試😆 終於有時間就即刻約埋朋友去食啦😚我哋每人都叫咗個lunch set💕前菜:紫蘇葉腐皮卷 +北海道生粟米鮮甜嘅腐皮包住紫蘇葉,一咬爆汁,慢慢淡出紫蘇葉的香氣💕北海道生粟米有淡淡的牛奶香清甜得嚟好爽口~好開胃刺身:真鯛深海池魚賣相好精緻,食落好鮮甜,肉質細緻爽口😋海鮮天婦羅🌟蠔:外表脆卜卜,入面嘅蠔好柔軟😚半生熟的程度,有種在口腔慢慢溶化嘅感覺👍 🌟飽魚:飽味濃郁,口感煙韌鮮嫩✨🌟帆立貝:包咗紫菜的帆立貝,鮮嫩帆立貝在紫菜的襯托下,特別鮮甜,外脆內軟💕🌟蟹腳:好鮮甜,滿滿的肉,口感順滑油彈性👍🏻🌟蝦:外層酥脆,內層鮮嫩✨仲有搭配檸檬🍋海鹽,有提鮮嘅作用✨同行朋友叫咗季節雜錦魚生~係Omakasa 🤩有鮮味鯖魚、清香赤貝、柔嫩金目鯛、灸燒棱子魚、甜蝦、厚切中拖羅及包住蔥嘅幼口魚~ 每種刺身都有特別嘅擺盤,真係好精緻,恍如一幅藝術品🤩茶碗蒸蒸蛋醬汁比較creamy,配埋蛋食特別滑配料有菇、白果及魚板等~麵豉湯入面有蜆肉,特別鮮甜😆 甜品:豆腐雪糕 🍦香濃雪糕+清香豆腐,令人覺得整餐真係好滿足😋

前菜:紫蘇葉腐皮卷 +北海道生粟米

刺身:真鯛深海池魚
賣相好精緻,食落好鮮甜,肉質細緻爽口😋

海鮮天婦羅
🌟飽魚:飽味濃郁,口感煙韌鮮嫩✨
🌟蟹腳:好鮮甜,滿滿的肉,口感順滑油彈性👍🏻
🌟蝦:外層酥脆,內層鮮嫩✨
仲有搭配檸檬🍋海鹽,有提鮮嘅作用✨

同行朋友叫咗季節雜錦魚生~係Omakasa 🤩

茶碗蒸

麵豉湯
入面有蜆肉,特別鮮甜😆

甜品:豆腐雪糕 🍦
香濃雪糕+清香豆腐,令人覺得整餐真係好滿足😋
2022-07-16 477 views
假期同朋友仔一齊食銅鑼灣「花貝」嘅Omakase, Lunch Omakase $888就有,一打開lift 門就見到日式小庭院🪨仲有榻榻米房間~店內環境舒適空間感十足,可以靜靜咁享受美食😋今次喺楊師傅負責我哋~🔸前菜3款有沖繩水雲、櫻花蝦海蜇、高糖蕃茄🍅水雲超開胃!高糖蕃茄本身含糖量夠多,不用添加處至已經好夠味👍🏻🔸刺身 5品有間八、中拖羅、牡丹蝦、北海道帶子、赤身。中拖羅魚脂感濃厚肥美入口即化🥹牡丹蝦大大隻,肉質鮮甜!赤身魚味濃郁~🍣壽司10貫伊佐木、深海深魚、鮫鰈魚、小肌、金目鯛、池魚、甜蝦、赤鯥、赤身、海膽魚籽伊佐木、鮫鰈魚+烤裙邊、金目鯛、季節性池魚都用火槍輕烤過,將魚油滲入壽司飯中,食落魚油感濃郁又帶有少少焦香感🔥深海深魚、小肌、赤身本身嘅魚味同鮮味都好香🥹 甜蝦加入用蝦殼自家熬製嘅豉油,蝦味超濃!赤鯥深海魚類夠哂肥,用紫蘇葉同紫菜包住解贖之餘仲有清新感🌱北海道海膽加上大大粒魚籽,表面再加上魚子醬,超鮮甜一啲都無腥味🤩作為最後一道壽司好奢華好滿足!🔸卷物一本赤鯥深海魚類夠哂肥,用紫蘇葉同紫菜包住解贖之餘仲有清新感🌱🍲湯品純雞肉製作而成嘅雞肉丸雞湯+薄切淮山片,湯品味道超清雞

🔸前菜3款
有沖繩水雲、櫻花蝦海蜇、高糖蕃茄🍅

🔸刺身 5品

🍣壽司10貫

赤鯥深海魚類夠哂肥,用紫蘇葉同紫菜包住解贖之餘仲有清新感🌱

🔸卷物一本
赤鯥深海魚類夠哂肥,用紫蘇葉同紫菜包住解贖之餘仲有清新感🌱

🍲湯品
純雞肉製作而成嘅雞肉丸雞湯+薄切淮山片,湯品味道超清雞味濃郁!解解口中魚油贖感,舒服哂😉

🍡甜品
🍇甜甜黑提子青提子,配搭煙靭嘅抹茶蕨餅🍵滿足啲一餐~
Type of Meal
Lunch
2022-07-16 42 views
☆ 花貝日本料理銅鑼灣開平道1號CUBUS 6樓✦ 雜錦刺身拼盤(上)好靚呀,燒左口魚、甜蝦、帶子、赤貝、Toro仲有好多,足足有成9款唔同嘅刺身,好新鮮鮮甜,而且仲放得好靚,睇見就開心(〃ω〃)✦ 鱈魚棒 + 燒沙甸魚苗王 + 味淋河豚魚王開胃前菜,3款都係我鍾意嘅野,如果飲埋酒仲正呀!✦ 胡麻醬燒黑豚肉沙律本身胡麻醬嘅沙律點整都咁好味,配埋黑豚肉真心正,而且佢份量仲要勁多,岩晒食肉獸。✦ 黑椒燒赤雞真心!皮脆肉嫩,連雞胸位置都一樣,完全唔”鞋”口,好好味!✦ 米牛壽喜燒呢個又係必食無得輸系列,本身個壽喜燒味道調得好好,牛肉嫩滑,點埋蛋汁更加好食,食埋呢樣真係大滿足。✦ 甜品楊枝甘露 焦糖布甸 生果餐廳環境好靚,有幾間獨立房,服務又好好,食飯慶祝又多一個選擇啦,下次試下佢嘅omakase先(*´꒳`*)

☆ 花貝日本料理
銅鑼灣開平道1號CUBUS 6樓

✦ 雜錦刺身拼盤(上)

✦ 鱈魚棒 + 燒沙甸魚苗王 + 味淋河豚魚王
開胃前菜,3款都係我鍾意嘅野,如果飲埋酒仲正呀!

✦ 胡麻醬燒黑豚肉沙律

✦ 黑椒燒赤雞
真心!皮脆肉嫩,連雞胸位置都一樣,完全唔”鞋”口,好好味!

✦ 米牛壽喜燒

甜品
楊枝甘露 焦糖布甸 生果

2022-07-16 42 views
前幾日同朋友去CWB搵飯食,咁岩去呢頭又想食日本野,所以就試試呢間。胡麻醬燒黑豚肉沙律 – 喺熱辣辣嘅天氣食清新沙律真係享受,呢個沙律好足料,黑豚肉份量都好多,沙律菜脆口新鮮,小蕃茄酸酸甜甜好開胃。燒物三味分別係 – 鱈魚乾、燒沙甸魚笛干同埋味醂河豚魚干,噢!如果配埋冰凍啤酒真係人間享受。(上)雜錦刺身拼盤 – 總共有9款刺身,每款都新鮮,特別一提係赤貝同吞拿魚腩,肥美之餘味道香濃,唔錯唔錯。黑椒燒赤雞 – 看似平平無奇,但係真係好好食🤩🤩,4個字「皮脆肉嫩」。講緊雞胸位都做到嫩滑唔係湯渣質感,果然每樣野都不可以貌相。米牛壽喜燒 – 上枱時我同朋友都嘩一聲,好!足!料!喎!米牛都重牛味但無和牛咁膩,其餘配料都係壽喜燒嘅好朋友,吸曬湯底精華,食完好滿足好飽。飯後仲有甜品 – 焦糖燉蛋、楊枝甘露同水果,我覺得食嘅次序應該係楊枝甘露,然後焦糖燉蛋,咁樣就可以完美發揮到兩種甜品嘅味道喇😀呢一餐我同朋友都滿足,加上餐廳環境幾好,座位之間距離充足,都係聚會嘅好地方。❤️

2022-07-15 569 views
上星期同朋友係離港講前道別, 揀咗呢一間位於銅鑼灣CUBUS嘅《 花貝日本料理》食Omakase 。一踏出𨋢門,就感受到呢度嘅高雅氣息。松樹加上原木,感覺自然亦高貴。 呢度嘅Omakase有幾款選擇。由$588起,任君選擇。今次就選擇咗最豐盛嘅板前Omakase $888, 嚟餞行友人。先來《前菜三小碟》胡麻醬菠菜,菠菜選用咗最幼嫩嘅部分, 加上咗日本麻醬及木魚絲,配搭雖簡單,但美味。日本醋水雲, 係沖繩嘅特產。海雲其實係一種海藻,加入醋來涼拌,帶有微酸,既健康亦開胃。醬油海草莖,伴隨獅子狗卷及蒟蒻,鹹鹹香香, 令人食慾大增。《刺身五品》師傅先了解食客喜好, 再挑選出幾款新鮮嘅刺身。白色的劍魚腩, 肉質較為實淨、而且爽身。 油份十足, 帶有魚油香。粉紅色嘅大拖羅, 入口即溶, 魚油融化在味蕾之中,回甘十足。牡丹蝦,味道鮮甜,一入口就感受到蝦肉彈牙。帆立貝, 同樣以鮮甜味取勝。象拔蚌, 肉質爽嫩,咬落有質感。 鮮甜得黎亦帶海水味, 夠曬新鮮。之後來一個小間場, 幾款漬物《牛蒡、紅蔥頭、生薑》《手握壽司十款》鮫鰈魚壽司, 肉質較為鬆軟,但係味道鮮甜。鰤魚壽司, 選用咗魚腩部位,油份充足,

一踏出𨋢門,就感受到呢度嘅高雅氣息。

松樹加上原木,感覺自然亦高貴。

呢度嘅Omakase有幾款選擇。由$588起,任君選擇。

先來《前菜三小碟》

醬油海草莖,伴隨獅子狗卷及蒟蒻,鹹鹹香香, 令人食慾大增。

刺身五品》

師傅先了解食客喜好, 再挑選出幾款新鮮嘅刺身

牡丹蝦,味道鮮甜,一入口就感受到蝦肉彈牙。

帆立貝, 同樣以鮮甜味取勝。

之後來一個小間場, 幾款漬物《牛蒡、紅蔥頭、生薑》

《手握壽司十款》

鮫鰈魚壽司, 肉質較為鬆軟,但係味道鮮甜。

鰤魚壽司, 選用咗魚腩部位,油份充足, 配上一抹芥末籽, 感覺新奇有趣。

深海池魚壽司, 肉質細嫩爽口帶油份 ,配上麵豉醬,意想不到配合。

甜蝦壽司,不負其名,清甜可口。

赤貝壽司, 橙色嘅肉身爽脆, 配上一抹檸檬,清香撲鼻。

拖羅壽司, 油脂分佈平均,紋理細緻,入口即溶,魚油香佈滿味蕾。

小肌魚壽司, 小肌魚並非屬名貴魚種。醋漬之後加上一抹薑蓉,酸度適中。

金目鯛壽司, 粉紅嘅魚身經過微微火炙,令油份逼出,肉質細緻肥美,加上少少柚子蓉, 提升味覺。

赤鯥魚壽司, 赤鯥魚和喜之次齊名。口感非常之綿滑, 入口即溶,肉質非常之鮮甜, 油脂豐富, 果然不負眾望。

海膽壽司, 用咗金黃色嘅北海道海膽, 細緻,回甘十足,令人回味無窮。

《卷物》

日本有一道平民美食名干飄卷,指經過醃製嘅葫蘆瓜, 酸甜甜, 容易入口。

《湯品》

蟹噌醬湯, 湯頭清甜,裡面放了用蟹肉搓成嘅球, 用料十足,鮮甜無比。

甜品

赤肉蜜瓜配黑糖蕨餅, 赤肉蜜瓜帶有蜂蜜嘅蜜香,清甜無比。 黑糖蕨餅口感煙Q彈,讚!

整體而言,這一餐Omakase 價錢公道,所選用嘅材料新鮮, 值得推薦。

2022-07-14 46 views
呢間以木系和風裝飾,感覺舒適,設有格枱和多個日式和室,一班人嚟都好有私隱度🥰午市Omakase《板前》$888/位前菜三點係酸酸地好開胃嘅「水雲」、「櫻花海蜇」、清甜爽口嘅「蕃茄」刺身五品就有「間八」、「牡丹蝦」、「大拖羅」、「帶子」、「赤身」, 新鮮香甜, 最深刻就係粉潤色嘅大拖羅,魚油味濃郁,另外就係色澤鮮艷嘅赤身。壽司十貫:伊佐木➡️經炙燒再加左昆布豉油,魚香味突出深海池魚➡️肉厚肥美,入口甘香交蝶魚➡️上面放咗炙燒嘅交碟魚裙邊。魚油香爆發,魚肉甜美小肌➡️我最喜歡之一,雖然唔係好貴嘅魚,但魚味香濃,配壽司最夾金目鯛 ➡️ 炙燒後魚油香滿滿,上面加左柚子皮,份外清新池魚 ➡️肉質扎實爽口甜蝦 ➡️醬汁係用蝦殼製作,好花心思💕赤身➡️脂肪比較少,好有咬口赤綠 ➡️魚肉肥美,用紫蘇葉及紫菜包主食,可以一減油膩感,而且入口芳香海膽三文魚籽魚籽醬➡️ 呢道極為名貴✨,甘香鮮甜嘅海膽,加上晶凝通透嘅三文魚籽,最後放上華麗嘅魚籽醬~~每一啖都好滿足💓成餐最後以啖啖肉又香濃嘅雞肉丸湯🍲及精緻嘅甜品水果🍇作結好開心🥳 就係師傅👨🏻‍🍳全程都好友善又有耐性咁講解每道菜💓

午市Omakase《板前》$888/位

壽司十貫:
伊佐木➡️經炙燒再加左昆布豉油,魚香味突出
深海池魚➡️肉厚肥美,入口甘香
交蝶魚➡️上面放咗炙燒嘅交碟魚裙邊。魚油香爆發,魚肉甜美

金目鯛 ➡️ 炙燒後魚油香滿滿,上面加左柚子皮,份外清新
池魚 ➡️肉質扎實爽口
甜蝦 ➡️醬汁係用蝦殼製作,好花心思💕
赤身➡️脂肪比較少,好有咬口

成餐最後以啖啖肉又香濃嘅雞肉丸湯🍲及精緻嘅甜品水果🍇作結

2022-07-14 80 views
今晚星期三,不是太多人客。點了2位最貴Omakase, 餐廳還送了1隻龍蝦刺身,但發覺食材大多沒有什麼鮮味,尤其師傅講係西澳龍蝦,真係嚇親,完全冇味!個鮑魚熟食更加了wasabi汁,真係好難食!食個和牛粒時,負責師傅更不知所踪,要另1個師傅走來介紹,真係差勁👎🏻 同師傅反映食材冇乜鮮味,佢就話唔好意思,剛換了供應商!最後個魚湯更有大量古月粉味!呢間供應Omakase日本餐廳真係一大伏店,慘不忍睹😵🤬
2022-07-07 47 views
之前成日比人笑淨係識食平價壽司所以今次就比朋友帶咗嚟銅鑼灣Cubus食日本高級料理一打開𘋢門已經嘩咗聲因為成個日本庭園咁,感覺好高級🤣職員師傅都十分好客,用餐體驗好唔錯先上前菜三點:日本蕃茄仔,沖繩水雲,胡麻豆腐用上甜度較高嘅蕃茄仔🍅加上牛油果醬🥑水雲微酸,好清爽;胡麻豆腐豆香嫩滑之後係三點雜錦刺身($288)分別係火炙竹簽魚,深海池魚,真鯛真鯛仲砌到成朵花咁🌹3款魚都鮮味十足😋火炙三貫($208):右口魚邊,拖羅,和牛🐮脂香感十足活貝三貫($208):北海道帶子,赤貝,炙燒北寄貝帶子肉厚鮮甜🤤第一次食燒過嘅北寄貝,好香好特別之後就到土瓶湯($336)食材有魚肉,蝦,蜆,菇類,銀杏等等湯頭當然都十分鮮甜☺️仲可以吱啲青檸汁落去,即刻清爽哂個湯大大壺飲咗好耐先飲完🤣熱食方面有黃金燒大蝦($298)厚實蝦肉配上沙律醬同海膽好夾🤤另一款雜菌燒帶子($238)帶子大大粒下面個芡汁菇味香濃🍄雜錦魚生飯($376)個容器成隻飛碟咁好可愛🛸入面有好多款角切刺身,仲有豪華嘅海膽同金箔最後甜品環節,係赤肉蜜瓜🍈+抹茶奶凍抹茶奶凍茶味濃郁質地又滑溜😍赤肉蜜瓜香甜多汁間唔中食餐豪嘅好滿足🤣
之前成日比人笑淨係識食平價壽司

所以今次就比朋友帶咗嚟銅鑼灣Cubus

食日本高級料理

一打開𘋢門已經嘩咗聲

因為成個日本庭園咁,感覺好高級🤣

職員師傅都十分好客,用餐體驗好唔錯

先上前菜三點:日本蕃茄仔,沖繩水雲,胡麻豆腐

用上甜度較高嘅蕃茄仔🍅加上牛油果醬🥑

水雲微酸,好清爽;胡麻豆腐豆香嫩滑

之後係三點雜錦刺身($288)

分別係火炙竹簽魚,深海池魚,真鯛

真鯛仲砌到成朵花咁🌹

3款魚都鮮味十足😋

火炙三貫($208):右口魚邊,拖羅,和牛🐮

脂香感十足

活貝三貫($208):北海道帶子,赤貝,炙燒北寄貝

帶子肉厚鮮甜🤤

第一次食燒過嘅北寄貝,好香好特別

之後就到土瓶湯($336)

食材有魚肉,蝦,蜆,菇類,銀杏等等

湯頭當然都十分鮮甜☺️

仲可以吱啲青檸汁落去,即刻清爽哂

個湯大大壺飲咗好耐先飲完🤣

熱食方面有黃金燒大蝦($298)

厚實蝦肉配上沙律醬同海膽好夾🤤

另一款雜菌燒帶子($238)帶子大大粒

下面個芡汁菇味香濃🍄

雜錦魚生飯($376)個容器成隻飛碟咁好可愛🛸

入面有好多款角切刺身,仲有豪華嘅海膽同金箔

最後甜品環節,係赤肉蜜瓜🍈+抹茶奶凍

抹茶奶凍茶味濃郁質地又滑溜😍

赤肉蜜瓜香甜多汁