2022-11-29 47 views
銅鑼灣花貝日本料理@cubus$1480 嘅omakase set ,有刺身前菜壽司燒物等等,好多嘢食。先付:水雲+高糖番茄,好清新刺身部分有:帶子+牡丹蝦+劍魚腩酒肴有高級感十足的鱈魚白子一品料理有黃金燒大蝦、日本蔬菜,蝦肉彈牙啖啖肉!北海道產生蠔,口感creamy壽司部分共有8款,分別係:左口魚 辣椒蘿蔔蓉剝皮魚 魚肝赤貝鰤魚鯖魚配白昆布天然大拖羅燒赤鯥 加海鹽海膽個人最愛左口魚同海膽!玉子燒配黑蜜,甜品般的感覺。最後有大蜆清湯及三款甜品:赤肉蜜瓜朱古力泡芙黑糯米芋頭西米露大滿足!
銅鑼灣花貝日本料理@cubus

先付:水雲+高糖番茄,好清新

刺身部分有:帶子+牡丹蝦+劍魚腩

酒肴有高級感十足的鱈魚白子

一品料理有黃金燒大蝦、日本蔬菜,蝦肉彈牙啖啖肉!

北海道產生蠔,口感creamy

壽司部分共有8款,分別係:
左口魚 辣椒蘿蔔蓉

剝皮魚 魚肝

鯖魚配白昆布
天然大拖羅

燒赤鯥 加海鹽
海膽

個人最愛左口魚同海膽!

玉子燒配黑蜜,甜品般的感覺。

最後有大蜆清湯

及三款甜品
赤肉蜜瓜
朱古力泡芙
黑糯米芋頭西米露

大滿足!
2022-11-22 77 views
花貝日本料理是高質居酒屋,店面像日式的庭園風景,配上藝術盆景,風雅脫俗。餐廳有多個榻榻米包廂,加上柔和的燈光,坐在舒服環境,和朋友們細嚐滋味美食,私隱度高。播放古典的日本歌謠,令人身心放鬆。板前omakase搜羅多款時令刺身及海鮮,全心投入於美食之間。前菜三點:✨高糖蕃茄牛油果醬✨毛蟹肉配飛魚子醬✨胡麻菠菜蕃茄爽口清甜,配上軟綿綿的牛油果醬,是絕佳配搭。一絲絲毛蟹肉十分清甜,沾上土佐啫喱,像清爽的香檳口味,酸爽清新,十分醒胃。軟綿的菠菜拌合胡麻醬汁,滋味的開端。刺身五品:✨帶子✨白蝦✨火炙梭子魚✨劍魚腩✨天然大拖羅刺身由清甜到魚脂濃郁,慢慢品嚐,帶子厚身綿潤,白蝦拆肉需要刀工處理,十多隻白蝦滑嫰鮮味,入口冰涼,為味蕾帶來清爽口感。梭子魚盛產於九州,魚皮油脂豐富,連皮用刀切成割痕,用火槍燒至半熟狀態,火炙後油鮨甘香倍升,齒頰留香。劍魚腩有白toro之稱,魚油成份極高,惹味細膩,入口充滿魚油甘香,大飽口福。滿滿的幸福感。大拖羅由岩手縣山田捕獲,雪花滿佈,魚脂豐腴,咀嚼之間漸漸溶化,濃厚細膩的口感,令人難以忘懷。時令三點: ✨白子✨煙燻鰹魚✨鮟鱇魚肝配白身魚米餅🍘白子是魚類的精巢,日本人冬日
前菜三點:
時令三點:
✨白子
✨煙燻鰹魚
✨鮟鱇魚肝配白身魚米餅🍘
白子是魚類的精巢,日本人冬日補身佳品,含有豐富蛋白質,有養顏功效。入口順口,如絲柔滑。鰹魚煙燻香味提鮮下,入口滿咀鮮香。鮟鱇魚肝有「海中鵝肝」之稱,如鵝肝般細滑豐盈,配上香脆的炸米餅,一酥一軟的口感,滋味誘人。
土瓶海鮮湯
熱騰騰的,倒在杯子裏享用,湯頭清澈,加入大量海鮮、白身魚、蜆肉及大蝦,味道鮮味香甜,飲後整個人溫暖窩心。
宮城縣A5和牛
打開蓋子,有煙燻效果,令人注目。粉嫩厚身的A5和牛,油光亮麗,肉質粉嫰,軟腍質感,令人食指大動。香濃肉汁在口中迴盪,純樸的牛香,伴碟的蒜片香脆,蒜香迷人,十分吸引。還有日本蔬菜,茄子及粟米,沾上香甜的粟米蓉,香甜得像柔滑忌廉,倍感蜜甜…

海膽天婦羅
大板澄黃色的海膽,放在粉漿厚薄有致的炸紫菜上,海膽入口即化,十分Creamy,和脆卜卜的紫菜一脆一柔,相輔相成的口感,令人回味。
10件手握壽司:
手握壽司排列有致,每一件都油潤光澤,鮮艷誘惑,有赤貝、牡丹蝦、海膽、火炙真鯛、赤身、秋刀魚、劍魚腩、八角魚、深海池魚及大拖羅,令人心動。火炙真鯛魚油被迫出,有微微火炙焦香,散發惹味魚香,以甜醬油點綴,鮮香撲鼻,一吃愛上。秋刀魚是當造的食材,銀色魚皮下的油脂,沾上特製醬油,滑溜鮮甜。醬油混合了姜茸、香蔥和蘿蔔絲等,帶出油脂甘香,另有一番滋味。
深海池魚晶瑩剔透,肉質紮實、爽脆,鮮味香濃。八角魚口感綿化,彈牙細嫩。大拖羅是魚腩肥美的位置,魚鮨香氣揮之不去,慢慢口中溶化掉,十分醉人。
大蜆清湯
清湯熱燙鮮甜,內有肥美大蜆肉,入口彈牙,鮮味中沁出昆布清香,鮮味十足。
✨抹茶紅豆布甸
✨朱古力泡芙
✨靜岡蜜瓜
布甸震騰騰,抹茶味十分香郁,配上綿密的紅豆綿蓉,入口特別軟滑、順喉,為抹茶增添一份蜜甜,甜絲絲。靜岡蜜瓜香甜潤喉,水份極高,散發純純的清新氣息,畫上圓滿句號。
2022-11-20 1809 views
來到生日月要好好敲賞自己一下!這天就相約相識三十載的好友在銅鑼灣吃飯慶祝生日,吃的是非常精緻的高級日本料理海鮮天婦羅定食 $298和牛扒照燒定食 $488午市定食款式不少,包括肉類、海鮮、天婦羅等,套餐包括刺身、茶碗蒸、漬物、味噌湯、主食、白飯跟甜品,非常豐富~ 前菜是海草莖而漬物就有3款:蘿蔔、蒜子跟牛蒡,全都口感清爽味道調得很好、很開胃!而這天店家提供的刺身就為火炙鰹魚跟章紅魚,刺身鮮甜品質很好,肉嫩味濃!茶碗蒸的高湯跟蒸蛋的比例做得很好令每口軟嫩滑溜,加入特製醬汁令口感更豐富;而味噌湯濃郁不死鹹,而且內有不少蜆肉增添鮮味未食主菜就已經吃了這麼多款美食,味道極佳令人更期待主食了!店員先行端上剛炸好的天婦羅,這個分別有生蠔、鮑魚、帆立貝、蟹腳跟蝦,愛吃海鮮的人士要留意這款啊~ 薄薄一層的天婦羅炸漿,色澤金黃不油膩,除天婦羅醬汁外店家還送上柚子鹽跟檸檬片予客人拌著吃,各款天婦羅都好吃得很,全都是新鮮取材,鮮甜彈牙至於另一款和牛扒照燒就隨後送上,細心的店家已將和牛切成件狀方便客人食用,中心呈嫩紅色的和牛入口即溶,脂香豐腴,油脂分佈均勻細緻,牛味濃厚,肉質軟柔卻帶有嚼勁,肉汁飽滿不用配醬料
海鮮天婦羅定食 $298
和牛扒照燒定食 $488

前菜是海草莖而漬物就有3款:蘿蔔、蒜子跟牛蒡,全都口感清爽味道調得很好、很開胃!而這天店家提供的刺身就為火炙鰹魚跟章紅魚,刺身甜品質很好,肉嫩味濃!茶碗蒸的高湯跟蒸蛋的比例做得很好令每口軟嫩滑溜,加入特製醬汁令口感更豐富;而味噌湯濃郁不死鹹,而且內有不少蜆肉增添鮮味
至於另一款和牛扒照燒就隨後送上,細心的店家已將和牛切成件狀方便客人食用,中心呈嫩紅色的和牛入口即溶,脂香豐腴,油脂分佈均勻細緻,牛味濃厚,肉質軟柔卻帶有嚼勁,肉汁飽滿不用配醬料已夠好吃;當然想味道層次更豐富,配照燒醬汁、香口炸蒜片或新鮮爽口沙律菜同吃就可以了~ 無論是香酥的海鮮天婦羅還是油香味濃的和牛,再伴著日本珍珠米飯吃絕對是一流享受~
最後出場的當然是甜品啦!是日供應的有豆腐雪糕跟抹茶雪糕,各點一款各有特色,豆腐味清澈的黃豆香,而後者抹茶味濃郁帶茶的甘香,而且兩款同樣奶味十足,作為這個午餐的收結絕對圓滿
店家坐落在一座擁有不少高級日本餐廳的大廈內,一進門就儼如走進和風庭院中:松樹、石春路、長木櫈的東瀛特色擺設,背後就是私隱度高的日式塌塌米廂房,整個畫面雅緻又別具風格,完美展現了和式美學設計;餐廳另一邊就以揉合了現代跟和式裝潢的卡式座位及吧檯,深木系裝潢加上店內環境寬敞,充滿空間感,予人舒適淡雅的感覺
店員的服務態度要讚一下,由入座到介紹每一款菜式都非常到位而且非常細心!另一方面自己很欣賞店家的各款餐具,各款美食都以不同大小跟設計的器皿盛載,有一種和而不同的感覺亦帶出日本料理所重視的精緻感,每一道菜所用的碗碟都各有特色,美侖美奐,令整個用餐體驗更完美!價錢來說雖然不算便宜不過要有這個高品質的美食來說是值得的!最近店家還透過 Openrice App推出不少優惠,CP值可說是增加好幾倍!最好先來預約一下~ 優惠期內相信有不少客人前來光呢~
2022-10-30
2022-11-17 2660 views
餐廳坐落在銅鑼灣 Cubus, 佈置美觀優雅, 環境相當舒適寬敞, 還有榻榻米的廂房, 配上柔和的燈光, 入口處佈置成精緻日式庭園,洋溢著日本居酒風情。Omakase $1488前菜鮮味的毛蟹肉絲, 配上酸酸甜甜的 土佐啫喱, 口感一流 ,是滋味的開端。刺身三品 ▪牡丹蝦 ▪劍魚腩 ▪野生大拖羅牡丹蝦帶淡淡的粉紅色 ,肉質細緻,鮮甜軟嫩,鮮味在口中綻放。劍魚腩,厚切肥美, 柔潤滑溜 , 食後滿口油香。 野生大拖羅,魚油 特別豐盈,柔滑綿潤,魚油甘香細膩,差點兒不捨得吞下去!鮟鱇魚肝配白身魚、米餅鮟鱇魚肝, 口感像鵝肝般 ,綿密滑順滑,有入口即化的感覺,配上白身魚及脆卜卜的米餅墊底 ,滋味加倍提升。黃金燒大蝦 巨型的原隻大蝦, 燒至香脆,鮮香撲鼻, 蝦身放上泛著金黃的海膽,賣相令人垂涎, 用上海膽造成濃稠醬汁 , 蝦肉鮮味爽彈, 加上鮮甜的海膽, 鮮味在口中盡情綻放, 蝦頭有豐富蝦膏,被炸到脆卜卜 ,連蝦頭都十分美味,都給我通通吃掉了 , 伴諜的日本蔬菜, 入口香甜爽脆,簡單而滋味。昆布森蠔配上三文魚籽、蓴菜肥美的北海道昆布森蠔,蠔頭肉特大, 充滿奶油甜味,蠔味濃郁, 配上鮮味的三文魚

Omakase $1488
前菜

刺身三品
▪牡丹蝦
▪劍魚腩
▪野生大拖羅

鮟鱇魚肝配白身魚、米餅

黃金燒大蝦

昆布森蠔配上三文魚籽、蓴菜
肥美的北海道昆布森蠔,蠔頭肉特大, 充滿奶油甜味,蠔味濃郁, 配上鮮味的三文魚籽、 清爽滑溜 蓴菜, 味蕾大享受, 完全俘虜了我的心。

壽司8件
▪赤身
▪大拖羅
▪池魚
▪白身魚
每件壽司新鮮厚切,造型賣相吸睛, 泛著金黃的海膽,質感細滑 , 味道甘甜, 入口即溶, 齒頰留香。 赤身肉質細膩,濕潤豐盈。 大拖羅, 油脂豐盛, 肉質軟綿,口感 melty。雪白的白身魚,嫩滑柔潤,魚油充滿口腔, 全部都是我特別喜歡的壽司

大蜆清湯
肥美大蜆,肉質挺身,完全浸泡在 在鮮味湯中, 蜆肉鮮甜滑溜,讓人樂在其中。

▪靜岡密瓜
▪紅豆抹茶奶凍
▪泡芙
溫室栽培的靜岡密瓜, 入口芳香濃郁,豐富肉汁,甜度高, 令人齒頰留香。抹茶奶凍, 滑溜之餘,帶濃郁抹茶芳香, 配上甜蜜的紅豆, 風味迷人,令人一吃愛上。 泡芙酥酥脆脆的外皮, 中間填滿滑溜的朱古力, 讓人喜歡。

難得週日可以享受半天的MeTime,相約了好姊妹來品嚐一頓高級精緻的日本料理 位於銅鑼灣Cubus 6樓的日本花貝料理,餐廳裝修以日本庭園風格, 門口有張長木椅,旁邊有假山流水,花瓶盤景,滲出一種古代日本庭園,和式美學的風味 正門有兩個榻榻米包廂歡迎小團體私人聚會把酒談天,而我和好姊妹就坐在餐廳吧台前可以直接欣賞廚師烹調的工藝 .今次我們來一個御昼定食午餐 🔸️每份定食除了主食之外,都會有前菜,刺身兩切,漬物,茶碗蒸,漬物,湯,甜品🔮前菜是次餐廳竟然以牛蒡和白蘿蔔作前菜,甜甜酸酸,清新爽脆,開胃醒神 🔮漬物海草莖常作日本餐的傳統前茶,餐廳以海草莖和昆布條等作漬物,酸甜醒胃 🔮蜆肉味增湯味增湯鮮味十足,有別於一般味增湯,這碗湯先是咸味,但之後會有鮮甜味,湯碗雖細細,不過也有數粒蜆肉和腐皮卷作湯料,用料十足 🔮刺身兩切坐係bar枱前面最大既好處就係可以睇到師父切魚生的功架,我真係好欣賞日本廚師那種手起刀落的廚藝,好似整緊一件工藝品咁! 🔸️鰹魚~魚生新鮮不在講,廚師故意保留魚皮,切成條坑紋,加上燒汁再以火燒表面,呈黑金的顏色,焦香的之餘還泛起了少少油脂,上菜時真的靚到唔係好拾得食 🔸️章紅魚~肉

🔮前菜

🔮漬物

🔮蜆肉味增湯

🔮刺身兩切

🔸️章紅魚~肉質通透,魚肉帶點反光,入口鮮甜無腥味,真的無可挑剔呀!

🔮茶碗蒸
相信廚師以黃金比列來煮這個茶碗蒸,蛋滑味鮮,面頭還有層暖暖的啫喱高湯,入口即溶又不咸,驚喜的食茶碗蒸也有層次感;更愛那個盛載的小碗和木湯匙,更增添那份精緻的高雅

🔮主食
🔮和牛扒照燒     $488
終於來到是次的主角,和牛扒!廚師平均的切開一片片,肉食嫩紅,也看得到油脂分佈平均,一入口, 真的很想大聲說Oishi ! 和牛肉質軟腍,肉汁香溢,入口即溶,再食多兩件,那些牛油香味更在口腔內久久不散!真係好正! 而旁邊有烘乾了得蒜片,將蒜片放在和牛上面一齊食, 蒜香和牛油香重疊在一起,簡直是味覺享受!的確讓我回味無窮😋

🔮海鮮天婦羅定食   $298
餐廳海鮮每天也是從日本新鮮空運到港,天婦羅定食入面有;鮑魚,海蝦,生蠔,蟹鉗和帆立貝,天婦羅粉漿薄而脆,薄薄一層把海鮮外面裹著,新鮮炸起即上枱,色澤金黃, 特別大愛帆立貝和海蝦,以刺身級別來作天婦羅,入口非常鮮甜,而海蝦新鮮又彈牙,雖然同時附上檸檬和海鹽,但係我覺得輕輕蘸一蘸自家製天婦羅汁,味道已十分出色

🔮綠茶雪糕
綠茶味濃帶有茶香,且雪糕質地綿滑,減膩的甜品
🔮豆腐雪糕
自家製豆腐雪糕,味道清新帶有豆腐的香味!以這個甜品作結,清淡的甜味剛剛好中和了之前和牛扒的濃郁味道,更加令我覺得這個高貴的日式
定食體驗更加完滿!

還要稱讚廚師侍應都真的很有禮貌,每上一道菜的時候,侍應也會在旁細心解釋這道菜的名稱和特式,而廚師在完成他的工作後,也會有禮地問客人是否滿意今天的食物,今次我真係食得好開心,除了食物質素,令我很滿意之外,餐廳的裝修環境,和員工們的服務態度,令人有一種賓至如歸的感覺,亦令我這個難得的Me Time Lunch好滿足!
蜆肉味增湯
和牛扒照燒定食
綠茶雪糕 / 豆腐雪糕
2022-11-06
$450 (Lunch)
蜆肉味增湯
和牛扒照燒定食
綠茶雪糕 / 豆腐雪糕
  • 和牛扒照燒 定食
2022-11-13 53 views
今日同老婆行街去咗銅鑼灣利園一二期都睇錶,然後心情幾好所以去咗都係位於利園三期隔離的cubus食飯。去到入邊裝修非常之日式風格,我哋被安排咗入去坐一間包房入邊已經有燈籠有和式嘅擺設。睇完餐牌之後我哋揀咗一套日式料理中的廚師發板,叫做江戶橋。包括三份前菜三款刺身日式蒸蛋,同埋壽司八貫。令我覺得最驚喜的要算是係佢嘅日式蒸蛋,打味很濃肉同埋好滑。關於佢個三色刺身,佢俾咗牡丹蝦劍魚腩同埋中tuna,中拖羅顏色好像牛肉刺身一般,但係食起嚟好爽口至於壽司8貫就有池魚,油甘魚,赤貝等等,當然唔少得大拖羅,都係野生嘅,所以會有少少跟食起上嚟入口即溶而且唔覺得肥膩!這個午餐真係食得好爽快!

令我覺得最驚喜的要算是係佢嘅日式蒸蛋,打味很濃肉同埋好滑。

這個午餐真係食得好爽快!
2022-11-13 41 views
因為Sogo大減價,去左行街,順便搵下好野食享受下,平時星期一至五銅鑼灣午餐周圍都係人,難得今日星期六銅鑼灣可以試吓食啲平時多人嘅餐廳。呢間花貝離sogo 大概唔到10分鐘嘅路程,坐落開平道cubus六樓。裝修非常新,格局豪華,我哋二人比安排坐係包箱,需要除鞋,好有傳統日式料理嘅感覺。今日有時間慢慢食,我哋就揀江戶橋既lunch,每人$688,包括前前菜、蒸蛋、刺身、壽司、湯及甜品。刺身方面值得推介嘅牡丹蝦,大隻得來好鮮甜。另外今日食到嘅拖羅全部都係野生,所以望落去好似有啲生牛肉咁,未道入口即溶,有少少筋,但可以接受。最後個甜品有日本嘅蜜瓜,非常多水,結束午餐非常滿足。
因為Sogo大減價,去左行街,順便搵下好野食享受下,平時星期一至五銅鑼灣午餐周圍都係人,難得今日星期六銅鑼灣可以試吓食啲平時多人嘅餐廳。呢間花貝離sogo 大概唔到10分鐘嘅路程,坐落開平道cubus六樓。裝修非常新,格局豪華,我哋二人比安排坐係包箱,需要除鞋,好有傳統日式料理嘅感覺。今日有時間慢慢食,我哋就揀江戶橋既lunch,每人$688,包括前前菜、蒸蛋、刺身壽司、湯及甜品刺身方面值得推介嘅牡丹蝦,大隻得來好鮮甜。另外今日食到嘅拖羅全部都係野生,所以望落去好似有啲生牛肉咁,未道入口即溶,有少少筋,但可以接受。最後個甜品有日本嘅蜜瓜,非常多水,結束午餐非常滿足。

2022-11-10 57 views
琴日同老公去咗食呢間日本野,環境好靚,食物都幾好食。前菜前菜係日本蕃茄配水雲,漬物係牛蒡同蕎頭,老公好鍾意食蕎頭,好清新爽口。 茶碗蒸茶碗蒸上面有一層芡,加咗呢個芡令到口感更滑。入面仲有好多配料,好足料。 吞拿魚腩魚生飯配蕎麥麵 $498我叫咗蕎麥麵配魚生飯套餐,魚生飯好多選擇,我就揀咗吞拿魚腩。吞拿魚腩好多,啱啱好撈得晒啲飯,加埋蔥花紫菜更加有層次。季節雜錦魚生 $498 擺盤好精緻,一盤有9款刺身,根據季節而定。嗰日有鯖魚、真鯛、左口魚、牡丹蝦、赤身、大拖羅、赤貝等等。赤貝爽口,赤身魚味重,大拖羅同左口魚魚油都好多,入口即溶。牡丹蝦大隻鮮甜,真鯛炙燒完好香。一盤都夠兩個人share。甜品有豆腐雪糕同黑芝麻雪糕,兩款都幾好食。豆腐味重豆味,芝麻幾幼滑。
琴日同老公去咗食呢間日本野,環境好靚,食物都幾好食。

前菜

吞拿魚腩魚生飯配蕎麥麵 $498

季節雜錦魚生 $498

2K
2022-11-10 40 views
同朋友慶祝生日要食好D🥳佢鐘意食日本菜但係又未食過omakase所以今次就黎左花貝品嚐第一次嘅廚師發板🤩-🦞伊勢海老 北海道海膽-🦀(前菜)水雲毛蟹肉配土佐啫喱大廚一早已經拆好一絲絲嘅蟹肉🦀再配上酸酸地嘅水雲、啫喱同魚子醬 作為前菜味道開胃 擺盤仲好有心思🥰-🍣(刺身) 伊勢海老、赤貝、大吞拿魚腩、赤鯥、海膽店員教我地由淡味食起(龍蝦/赤貝)龍蝦刺身鮮甜又彈牙 切成一口size方便易食🦞赤貝新鮮又爽口海膽鮮味濃郁 配埋托底嘅青瓜一齊食更加清新大吞拿魚腩超級肥美厚肉 令人好滿足🤤至於赤鯥呢款白身魚加上醬汁輕輕燒過 油脂香氣滿溢😛-🥣(椀物) 龍蝦凍湯凍湯好特別 唔係平日嘅橙紅色但係味道份外清甜 令我試到與別不同嘅龍蝦湯😳亦都幫助清理上一道菜殘留喺口腔嘅油香-🦞(一品料理) 伊勢海老海膽黃金燒伊勢龍蝦喺日本好出名 大廚將龍蝦尾起左肉 再加上海膽、雲丹汁同芝士將所有好食嘅要素放埋一齊🤪龍蝦肉質彈牙結實 配埋醬汁更有鮮味而且仲有其他日本蔬菜伴碟 擺放得好優雅😚-🐚清酒煮地蛤圓型嘅餐具份外精緻一打開就見到好大隻地蛤再配埋清酒簡直係絕配🍶-🦪(醋物) 時令生蠔呢隻係產自昆布森嘅生蠔🦪有成隻手掌咁大
同朋友慶祝生日要食好D🥳
佢鐘意食日本菜但係又未食過omakase
所以今次就黎左花貝品嚐第一次嘅廚師發板🤩
🦞伊勢海老 北海道海膽
🦀(前菜)水雲毛蟹肉配土佐啫喱

大廚一早已經拆好一絲絲嘅蟹肉🦀
再配上酸酸地嘅水雲、啫喱同魚子醬
作為前菜味道開胃 擺盤仲好有心思🥰
🍣(刺身) 伊勢海老、赤貝、大吞拿魚腩、赤鯥、海膽
店員教我地由淡味食起(龍蝦/赤貝)
龍蝦刺身鮮甜又彈牙 切成一口size方便易食🦞
但係味道份外清甜 令我試到與別不同嘅龍蝦湯😳
亦都幫助清理上一道菜殘留喺口腔嘅油香
🦞(一品料理) 伊勢海老海膽黃金燒

伊勢龍蝦喺日本好出名
大廚將龍蝦尾起左肉 再加上海膽、雲丹汁同芝士
將所有好食嘅要素放埋一齊🤪

上菜嘅次序都有按菜式嘅濃淡排序
令食客可以嚐到每道菜嘅鮮味👍🏻
臨走嘅時侯仲見到原來可以包房
啱晒一班朋友邊食邊談心🤓
📍花貝日本料理 (銅鑼灣)

銅鑼灣開平道1號CUBUS 6樓
今日老公帶左我去銅鑼灣利園區CUBUS的花貝日本料理開餐。花貝日本料理佔左CUBUS全層,餐廳樓底很高,分左Omakase吧枱區、卡位同埋廂房,我地兩個就係廂房入面開餐😋花貝日本料理菜色種類很多,單單刺身已經差不多有30款,另外仲希多款申燒、燒物同一品料理,啱哂唔可以食太多刺身嘅我🥰冷絹豆腐 $98絹豆腐係日本常見嘅冷食豆腐,豆香濃郁又香滑。 配搭師傅以鰹魚汁調製嘅汁同其他材料,味道非常清新醒胃😙黃金燒大蝦 $298開邊大蝦加上海膽烤香,入口充滿海膽嘅甘香,再嚐到彈牙大蝦嘅鮮甜味,加上金黃色醬汁,味道層次非常豐富😍免治雞肉棒串 $98雞肉棒串非常有水準,外層烤至微脆,雞肉口感豐富,沾上蛋汁食,非常惹味😋法國生蠔 $68呢款法國生蠔大大隻,蠔肉飽滿多汁,蠔鮮味濃👍🏻特上雜錦壽司 $688特上雜錦壽司有10件,每一件都非常精緻,當中昆布蝦壽司我都係第一次食,非常彈牙而且好鮮甜,另外除左大拖羅油脂豐盛之外,中拖羅同赤身都非常甘甜😍雜錦天婦羅 $328天婦羅非常酥脆,蝦肉爽嫩,其他配料味道都唔錯👍🏻

冷絹豆腐 $98

黃金燒大蝦 $298

免治雞肉棒串 $98

法國生蠔 $68
呢款法國生蠔大大隻,蠔肉飽滿多汁,蠔鮮味濃👍🏻

特上雜錦壽司 $688

雜錦天婦羅 $328
天婦羅非常酥脆,蝦肉爽嫩,其他配料味道都唔錯👍🏻

Dinner
因為學校假期同老婆帶個仔連續放左四日電,今晚我就喺OPENRICE訂左位於銅鑼灣Cubus嘅花貝日本料理嘆返餐同老婆鬆一鬆。花貝日本料理逢星期二生蠔買一送一,另外OPENRICE訂位亦有8折。呢度其中一個吸引之處係除左Omakase專用吧檯同卡位雅座之外,仲設有傳統優雅的日式塌塌米廂房,我地今晚就係預訂左廂房二人世界。三拼小食 $128由三款日式餐前小食拼盤質素相當高,入口香脆而且溫熱,鱈魚棒同河豚魚干鮮味突出,配上蛋黃沙律醬,非常惹味。刺身吞拿魚三色刺身 $568 刺身我地點左吞拿魚、秋刀魚同埋生蠔,師傅將刺身拼成拼盤,賣相非常吸引,吞拿魚三色刺身分別有大拖羅、中拖羅同赤身各兩件,每件都係厚切而且大大件,拖羅油脂飽滿充滿光澤,魚油脂香醇鮮甜。秋刀魚刺身 $218 秋涼時節秋刀魚特別飽滿肥美,用新鮮上乘嘅秋刀魚製作嘅刺身特別鮮嫩香甜。法國生蠔 $68餐廳星期二有生蠔買一送一優惠,今日呢款法國生蠔蠔肉飽滿爽滑,海水味濃。特上雜錦壽司(10貫) $68810件的雜錦壽司拼盤用料非常高級,當中除左有大拖羅同中拖羅之外,仲有用鹽水海膽製作嘅海膽壽司,由於鹽水海膽僅用海水保存,所以比常見的板海膽

三拼小食 $128

刺身
吞拿魚三色刺身 $568
吞拿魚三色刺身

秋刀魚刺身 $218
秋刀魚刺身

法國生蠔 $68

特上雜錦壽司(10貫) $688

10件的雜錦壽司拼盤用料非常高級,當中除左有大拖羅同中拖羅之外,仲有用鹽水海膽製作嘅海膽壽司,由於鹽水海膽僅用海水保存,所以比常見的板海膽更保持到海膽嘅原味,入口更鮮甜香滑。

黃金燒中蝦 $298

花貝日本料理其中一款招牌菜式黃金燒中蝦真係好好食,烤新鮮龍蝦肉上再加上用火槍微微燒香嘅新鮮海膽,入口鮮味特濃之餘龍蝦肉又爽口。

豚肉露筍卷 $98
豚肉露筍卷

牛肋肉串 $168
2022-10-25
吞拿魚三色刺身
秋刀魚刺身
豚肉露筍卷
2022-10-24 1178 views
花貝日本料理 (銅鑼灣)📍銅鑼灣開平道1號CUBUS 6樓-鐘情日本菜嘅我地想豪一次食好啲,經好友力推之下揀左花貝食Omakase 🤍 為左呢日我期待左兩星期🤭-Research 完一輸發現呢間omakase 都做緊幾多優惠,首先OpenRice 訂坐有折扣,而且逢星期二四都有🈹特別優惠🈹。現時逢星期二法國🦪生蠔🦪買一送一,而星期四就係🍶Sake 🍶第二瓶半價 ! (最好去之前同職員先確認,有可能係限時優惠)反正都去,緊係揀優惠日啦,我地就揀正❤️🦪Oyster Tuesday 🦪❤️-花貝樓面面積都好大,佔左Cubus 6 樓全層,一出Lift 個迎賓位置設計左一個好有思意嘅日式花園場景,一張淺啡長木椅放係灰系石礫細砂上,長椅旁亦有日式庭院常見嘅石組。 因為門口位有兩間隱藏式VIP Tatami 房,所以呢個擺設估計係方便客人換鞋,好貼心❣️-除左Tatami 之外職員好好客地介紹埋另一間可以容納到十幾人嘅VIP 房。-餐廳走fine dine式Omakase 路線,地方大自然吧枱位置都比一般可以容納到更多客人。我地亦被安排左個正中位置,可以清晰欣賞到師傅們嘅功架!花貝有好幾個價位嘅oma
花貝日本料理 (銅鑼灣)
📍銅鑼灣開平道1號CUBUS 6樓

法國生蠔

餐廳走fine dine式Omakase 路線,地方大自然吧枱位置都比一般可以容納到更多客人。我地亦被安排左個正中位置,可以清晰欣賞到師傅們嘅功架!花貝有好幾個價位嘅omakase 套餐俾客人揀,今次選擇左🍱板前Omakase $1888 🍱, 極豐富滿足!

鮟鱇魚乾真鯛卷
👩‍🍳 先付三点 (Appetizers)
由清新蕃茄🍅至酸甜蟹肉🦀嘅開胃小食做個開場白
1. 糖霜蕃茄 :清新剔透,入口清甜。
2. 水雲:柔軟黏滑,冰涼爽口,帶有微酸。
3. 毛蟹肉配土佐啫喱 : 一梳梳鮮甜嘅毛蟹肉配以酸酸甜甜晶瑩透亮嘅土佐啫喱,再加上魚子嘅微鹹嘅味道更加提升蟹肉嘅鮮甜。
👩‍🍳 お造り 五品 (Sashimi with 5 items) :
刺身五款包括:帶子,赤鯥,劍魚腩,牡丹蝦,大拖羅
擺盤精美,帶子厚肉爽口,煎香過嘅赤鯥油脂更豐盛,劍魚腩肥美甘香。牡丹蝦肉已細心拆好,容易拉出一束完整剔透彈口鮮甜蝦肉。最後食埋個油脂滿滿又冇筋嘅大拖羅。
👩‍🍳 法國Ptolemee XV 生蠔🦪 $68
中間串插左額外order嘅法國生蠔,極之飽滿! Creamy 得來又略為爽口,海水味或金屬味淡。買一送一真係好抵👍🏻
👩‍🍳 つまみ 三点 (Seasonal Dish 3 kinds)
1. 鮟鱇魚乾真鯛卷:真鯛被譽為 “花中之櫻,魚中之鯛”! 味道淡雅口感脆彈,一大片真鯛魚包裹住鮟鱇魚乾作外層,配合酸酸甜甜醬汁,又係一道開胃小食。2. 煙燻鰹魚:第二道開始比較濃味,聽聞用炙烤來享用鰹魚係最佳方法。微微煙熏味更加帶出鰹魚本身嘅香氣,因為仲處於一個半生熟狀態,所以有入口即溶嘅效果!
3. 穴子八幡卷 :八幡卷係以魚同牛蒡混合嘅佳餚,師傅解釋穴子即係鰻,外面脆脆地,入口即時湧出滿滿魚脂香!
👩‍🍳 椀物 (Bowi Dish)
龍蝦凍湯好creamy, 龍蝦鮮甜,濃郁而不膩!-
👩‍🍳一品料理 (2種類)(Grilled Dish)
1. 煙燻和牛寶盒:寶盒打開有煙燻效果,和牛味濃入口即溶,即使配角亦都做到一絲不苟,日本蔬菜爽甜,最值得讚賞係有一個好特別嘅粟米蓉,雖然只係陪襯品,但creamy度極高,滑到好似雪糕。第一次品嘗粟米蓉,真係唔好睇小啲閒角,好味到想叫師傅添啲🫣。
煙燻和牛
2. 海膽天婦羅:配以柚子鹽加檸檬汁係比較新鮮嘅配搭。海膽一啲都唔吝嗇,甘甘甜甜又脆脆地好特別。
👩‍🍳 握り寿司十貫 (Sushi 10 pieces):
煙燻和牛

1. 八角魚壽司 : 清甜鮮美,油脂豐富。
2. 昆布漬白蝦壽司:昆布醃漬白蝦一段時間嘅技術突出蝦嘅鮮味,淡雅清甜嘅蝦肉配以柚子醬油提鮮!
3. 石貝壽司:有啲似象拔蚌,口感鮮甜爽脆
4. 秋刀魚壽司:秋天嘅秋刀魚魚脂豐厚又軟滑,最緊要係鮮甜得來又唔會腥!
凍龍蝦湯
5. 鰤魚壽司:爽彈回甘,味道淡但偏甜
6. 赤背壽司 :橙紅色成個蝴蝶結咁, 肉質爽脆得來又偏柔軟,鮮甜又耐看
7. 中拖羅壽司:雪花比例平均,充滿魚脂甘香,偏愛肥美嘅魚,所以加分!
8. 池魚壽司:油脂算豐厚,入口爽脆冇腥味
海膽天婦羅
9. 車子壽司:即賴尿蝦,意外發現橙色膏❤️,蝦肉比較紮實,口味偏淡
10. 海膽壽司:奶滑濃郁,入口甘甜,份量好多,所以絕對係齒頰留香!
👩‍🍳 玉子燒
蛋糕質感嘅玉子燒,冇一般嗰啲咁甜!蛋味亦都好香❣️

👩‍🍳 Soup
大蜆清湯,蜆肉肥美豐厚,入口爽滑清甜!
👩‍🍳 甘味 (dessert):
日本赤肉蜜瓜,長崎蛋糕,仲有師傅自己整嘅抹茶紅豆奶凍!奶凍香滑微甜,綠茶奶味香濃!連職員都話好鐘意食😆
❤️整個Omakase體驗有種賓至如歸嘅感覺,除咗食才優質之餘,呢間日本料理嘅職員服務亦相當殷勤細心又有禮!滿足度極高☺️
2022-10-18
$2076 (Dinner)
凍龍蝦湯
  • 穴子八幡卷
  • 煙燻和牛寶盒
2022-10-20 48 views
小編嘅朋友話想食日本嘢,就帶咗佢試吓呢間嘅omakase😛Onakase $688🍅先付 (三点盛)- 前菜上菜嘅時候侍應講呢個係要順時針咁食~最左糖漬蕃茄,味道酸酸甜甜,好fresh同開胃日本髪菜,口感順滑,食落酸酸地同好爽口禾稈草鰹魚,口感會偏硬啲,有咬口,識落就會有啲煙燻嘅香味😙🐟刺身 -三份刺身就係逆時針咁食~最左手邊係日本白象拔蚌,顏色比起平時食開嗰啲象拔蚌鮮艷,食落好爽口鮮甜🥰 牡丹蝦大大隻,已經去咗頭尾,可以一啖食嚿蝦肉🦐 中拖羅好厚切😍 識落口啲魚甘香即刻爆出嚟🥹🍣 寿司八貫-壽司第一本係右口魚鰭邊壽司,一咬落去啲魚油爆出嚟🤣 金目鯛壽司,師傅炙燒咗嚿魚,上面仲加咗啲柚子皮,食落好fresh,中和油膩感😝 瀨尿蝦壽司,比較硬身嘅質地😛 池魚壽司比起前幾舊魚味會濃啲🤤中拖羅壽司入口即化😄小肌魚壽司上面放咗啲漬物,所以食落酸酸地赤鯥壽司,炙燒之後啲魚油香帶晒出嚟,比起其他壽司,呢嚿好厚肉,入面仲加左啲黑芝麻,味道出奇地又好夾🤩 玉子燒,甜甜地,質感似蛋糕,幾特別~ 海膽壽司,海膽入口好甘甜同creamy,上面仲鋪咗啲三文魚子😍🍙卷物一本卷物內涵幾有咬口,紫菜好脆😜🐠魚湯 魚
小編嘅朋友話想食日本嘢,就帶咗佢試吓呢間嘅omakase😛

Onakase $688
🍅先付 (三点盛)- 前菜
上菜嘅時候侍應講呢個係要順時針咁食~
最左糖漬蕃茄,味道酸酸甜甜,好fresh同開胃
日本髪菜,口感順滑,食落酸酸地同好爽口
禾稈草鰹魚,口感會偏硬啲,有咬口,識落就會有啲煙燻嘅香味😙

🐟刺身 -三份
刺身就係逆時針咁食~

🍣 寿司八貫-壽司
第一本係右口魚鰭邊壽司,一咬落去啲魚油爆出嚟🤣
瀨尿蝦壽司,比較硬身嘅質地😛
池魚壽司比起前幾舊魚味會濃啲🤤
中拖羅壽司入口即化😄
小肌魚壽司上面放咗啲漬物,所以食落酸酸地
玉子燒,甜甜地,質感似蛋糕,幾特別~

🍙卷物一本
卷物內涵幾有咬口,紫菜好脆😜

🐠魚湯
魚湯煲到奶白色,入面仲加咗豆腐同洋蔥🧅 飲落好清甜,魚味好濃😁

🍈甜品
日本哈密瓜超甜,蜂蜜蛋糕仔面上加咗一層薄薄地嘅糖,連埋哈密瓜一齊食就冇咁膩😙

同朋友想試埋呢度啲串燒,所以額外加咗兩款試下🤤
🐟 白鱔串燒,個皮燒到好脆,魚肉肉質軟熟,仲配咗黑醋沙律🥗
🍡免治雞肉棒串,配咗生雞蛋黃同日本醬油可以點,雞肉丸本身有調味,配埋個生雞蛋醬油味道好有層次~

呢間餐廳食物質素好高😝 環境清幽,門口嘅設計參考咗和風庭園,好似真係去咗日本咁🥰 臨走前發現原來餐廳嚟緊做緊個優惠係set lunch 4人同行1人會免費😍 set lunch包哂前菜、漬物、主食同甜品,食物質素高,仲有優惠真係好抵食~🍲 小編都準備帶朋友encore呢間😁
2022-10-19 1272 views
銅鑼灣高質omakase🤍-👀沒有立場資訊-Omakase($688)🥗前菜 (三款)店員話呢三款前菜係由左至右,順時針咁樣去食☺️首先係糖漬番茄,食落好甜好多汁,幾開胃🍅之後係水雲菜,調味帶點微酸,食落好開胃,口感好爽口,味道比番茄會再濃多少少😚最後係禾稈草鏗魚,有燒咗嘅禾稈草係鏗魚上面,魚肉好香煙燻味,口感同味道都好豐富🤩🐟刺身 (三款)首先由日本白象拔蚌食起,象拔蚌嘅顏色比香港嘅象拔蚌會鮮艷啲,食落味道清甜,咬落好爽口🙈之後係牡丹蝦,餐廳好細心咁將蝦頭、身同尾分開,蝦肉夠鮮甜同口感細滑,蝦膏都有好多而且完全唔腥🥰最後係中拖羅,口感好滑,充滿油香,入口即化🥹另外值得一讚嘅係wasabi幾新鮮,一加豉油就即刻化開😚🍣壽司 (八貫)食壽司之前會俾三種漬物,包括有生薑、牛蒡同茗荷😋第一貫係右口魚壽司,另外魚肉上面仲有右口魚鰭邊,食落充滿油香同埋魚肉嘅鮮味,口感好滑,而且飯粒分明,好正😍第二貫係金目鯛壽司,師傅有微微炙燒咗先上,上面有啲柚子皮令魚味更加突出,金木雕嘅口感比較爽,加上清爽又提鮮嘅柚子皮,味道幾清新😛第三貫係瀨尿蝦壽司,小編都係第一次食瀨尿蝦壽司…食落味道鮮甜,口感幾軟熟🤣第四貫
銅鑼灣高質omakase🤍
👀沒有立場資訊
Omakase($688)
🥗前菜 (三款)
店員話呢三款前菜係由左至右,順時針咁樣去食☺️
首先係糖漬番茄,食落好甜好多汁,幾開胃🍅

🐟刺身 (三款)
最後係中拖羅,口感好滑,充滿油香,入口即化🥹
另外值得一讚嘅係wasabi幾新鮮,一加豉油就即刻化開😚

🍣壽司 (八貫)
壽司之前會俾三種漬物,包括有生薑、牛蒡同茗荷😋
第四貫係池魚壽司,味道比起前三款壽司強烈啲,而且魚味都濃啲😋
第五貫係中拖羅壽司,上面有幾甜嘅燒汁,一樣充滿油香入口即化,口感細膩🥰
第六貫係小肌魚壽司,味道好清新,有啲漬物係上面,微酸,令味道同口感都更豐富😚
第七貫係赤鯥壽司,裏面仲有黑芝麻,上面有竹炭碎,令到魚嘅味道更加濃同埋鮮甜,口感幾滑😙
食最後一貫壽司之前有一塊江户前玉子燒,口感綿密,充滿蛋香,味道微甜,幾清新🥰
最後一貫係海膽三文魚子壽司,海膽超級鮮甜,口感幾綿密,配上三文魚子,味道幾濃🫶🏻

🍙卷物 (一本)
幾爽口幾甜,口感幾新鮮,而且都比想像中大份👀

🍲湯品
每日都有唔同嘅湯,我哋嗰日係魚湯,湯頭係好靚嘅乳白色,味道清甜,裏面仲好足料,充滿蔥香,有好滑嘅豆腐同埋冬菇😌

🍰甜品
有蜂蜜蛋糕同日本密瓜,蛋糕上面有焦糖,口感鬆軟,味道好甜,好香蜂蜜味🤩
至於密瓜就好甜好多汁,好清新,作為一餐嘅結尾啱啱好😚

🍢白鱔串 ($138)
鱔肉入口即化,味道鮮美,魚皮燒得好脆,充滿油香🥹
另外仲有黑醋沙律,食落啱啱好可以中和返油膩嘅感覺☺️

🐔免治雞肉棒串 ($98)
有跟個味道香甜嘅燒汁,裏面有日本蛋黃,令成個醬汁都充滿蛋香,配埋有用薑同埋蔥醃過嘅雞肉棒,味道好豐富好濃郁🙈

餐廳有吧枱同埋卡位,仲有包廂可以選擇,座位幾闊落幾舒服,而且就算唔想食omakase都可以選擇其他午市嘅定食套餐😉
聽佢哋講午市套餐有個優惠係四人同行一人免費,星期一至日都適用😋
個人覺得味道同服務都唔錯,可以一試☺️

味道 9/10
服務 9/10
環境 9/10
回頭率 9/10
總評 9/10😋🤍
人均消費 $886💰
📍 花貝日本料理
銅鑼灣開平道1號CUBUS 6樓

#米食銅鑼灣 #米食日本菜 #米食廚師發板 #米食omakase #米飲嘢 #銅鑼灣 #美食 #hkfood #hkfoodie #hkig #hkeat #hkgirl #hklifestyle #foodiegram #hkrestaurant #香港美食 #香港餐廳 #食評 #thefoodieinitiative #internationalfoodiesunite #foodadmirersoftheworld #globaleats #internattionalcuisinefamily #foodsharinggroup
$886 (Lunch)
食Fine Dine🍽️/ Omakase🍣,除咗食佢嘅食材,仲要食埋佢個環境、氛圍、服務等。而「花貝日本料理」在各方面都係水準之上👍🏻今次我哋㨂左平日嘅夜晚,我哋被安排坐吧枱座位,可以同廚師交流一睹廚師嘅功架,當然要一嚐佢嘅廚師發辦!晚餐Menu Set有兩款: 🍽️Omakase $1488 🍽️板前Omakase $1888我同友人各自叫一款,試晒兩個餐😁 啲個食評就淨係介紹$1488 個set,已經夠晒豐富😆前菜: 土佐啫喱配毛蟹肉🦀前菜是土佐啫喱配毛蟹肉,賣相挺吸引!梳梳鮮嫩嘅蟹肉,鮮甜味美,底下配以晶凝通透嘅土佐醋啫喱,整體很清新很配合。加埋士佐啫喱的酸,完全打開了胃子。Sashimi三品:帶子🐚、牡丹蝦🦐、大拖羅🐟帶子大大隻鮮甜爽口;牡丹蝦夠新鮮蝦肉爽彈;大拖羅淨係睇個樣就知超肥美!師傅切得好厚大大舊,油脂入口即溶,令人回味。(咁啱兩舊拖羅都有筋,有些少失色,如果師傅切埋個筋位就100分了)額外order:法國凱撒蠔 🦪$68 咁啱星期二做緊promotion,法國凱撒蠔 $68 買一送一,我哋就叫左兩隻試吓。正確名稱應該係Ptolemee XV(Google大神話我知啲個名係
🍽️Omakase $1488
🍽️板前Omakase $1888
前菜: 土佐啫喱配毛蟹肉🦀
土佐啫喱配毛蟹肉
Sashimi三品:帶子🐚、牡丹蝦🦐、大拖羅🐟
額外order:法國凱撒蠔 🦪$68
咁啱星期二做緊promotion,法國凱撒蠔 $68 買一送一,我哋就叫左兩隻試吓。正確名稱應該係Ptolemee XV(Google大神話我知啲個名係古埃及托勒密王朝的末代國王:Ptolemee XV Caesar),暱稱「小凱撒」。
凱撒蠔大小適中,口感非常特別,既爽脆又Creamy,金屬味不太明顯,但有足夠海水味。整體就係好均勻,在口感、鹹甜度、金屬味等都好平衡,每一個優點都有啲,鍾意食蠔嘅朋友千其唔好錯過。
時令菜色:鮟鱇魚肝配真鯛魚🐠
下一道菜係鮟鱇魚肝配真鯛魚,第一次食人稱「海中鵝肝」嘅鮟鱇魚肝,啲種貴價食材,口感嫩滑,容易入口,味道唔算濃烈,沒有腥味,配合真鯛嘅鮮甜,再加上柚子醋,酸酸甜甜又係好開胃。
鮟鱇魚肝配真鯛魚

一品料理:黃金燒大蝦 🍤
大蝦🍤好大隻,大隻到要用刀叉🍴食😂 開邊燒再加上沙律醬,上面配以海膽非常野味,而蝦肉彈牙,一起食口感層次非常豐富!不過個人口味就唔太愛好沙律醬,少啲會更好食。
酢物:甘醋海蝦🦐
海蝦好大隻肉身好紮實,配以甘醋調味酸酸甜甜好醒胃~
甘醋海蝦
🍣手握壽司 8 貫:
1)真鯛
真鯛口感Q彈,味道淡雅,通常會作為壽司套餐嘅開場。建議點少少岩鹽或檸檬汁食用,不需要沾醬油,以不掩蓋其原本嘅味道。
2)八角
八角魚因為橫切面成八角型而因此命名,據說在以前因為長相醜陋所以是種冷門、只有食客至知道嘅魚種,今日第一次有幸可以品嘗,味道鮮美,魚味較上一道真鯛濃厚。
八角
3)赤貝
平時壽司店嘅赤貝都係急凍無味,今次啲個新鮮嘅赤貝口感完全冇得比,外表充滿光澤,大隻之餘肉質非常鬆脆,美味!
4)赤身
赤身粉紅剔透,充滿光澤同彈性,證明非常新鮮。雖然不帶油脂,但肉質鮮嫩,入口即溶不帶筋,魚味濃厚
赤身
5)鰤魚
鰤魚肉質甜美,脂膏豐厚,入口即融化在舌尖之上,真係回味無窮!除左海膽壽司,佢係眾多壽司中嘅賣飛佛👍🏻
6)池魚仔
池魚仔肉質緊實而爽口、略帶油香,比起鰤魚一啲都唔輸蝕。
池魚仔
7)海膽
海膽唔洗講一向都係香港人嘅最愛。啖啖新鮮香滑嘅海膽,配以紫菜一齊放入口,完全係衝擊味蕾嘅極限!
8)玉子燒
一向都覺得玉子燒係平平無奇嘅菜式,但啲個玉子燒能夠俾到驚喜。除咗蛋味香濃,佢仲有好濃郁嘅海鮮鮮味,可能係加入左海鮮熬製嘅高湯,所以味道層次完全唔肛。
湯: 大蜆清湯
食完壽司其實都已經飽左9成,送上一道大蜆清湯確係來得合時。蜆肉飽滿鮮嫩,再配合鮮甜清湯,為豐富嘅晚餐劃上完美句號。
大蜆清湯
甜品:日本赤肉蜜瓜🍈、紅豆抹茶奶凍🍮、長畸蛋糕🍰
蜜瓜冰凍清甜,入口爽脆,抹茶奶凍係師傅自家制,奶味香濃之餘亦帶有抹茶嘅香味。至於長畸蛋糕亦都好香濃,表面仲有一啲糖粒增加口感同味道層次,不過個人就覺得略為太甜。
環境:
裝修非常別緻,能夠做到一種高級日本料理嘅感覺。除左地方大同闊落,仲設有多間VIP房(經理話唔收min charge架!),非常適合親戚朋友飯局!
服務:
店舖走高檔路線,當然上等嘅服務係唔少得。除左主動沖茶之外,有好多細微位都知道佢哋係好著重服務,例如佢哋會幫你個袋、外套加上椅套,會主動問你凍唔凍,每度菜亦會耐心同你講解等等。啲啲服務其實五星酒店都未必有。

總結:花貝日本料理帶比我一個高級嘅omakase體驗,無論食材、環境、服務都係做得好出色。雖然以價錢黎講唔算平,但我覺得係一分錢一分貨😊。

食物:❇️❇️❇️❇️❇️
環境:❇️❇️❇️❇️❇️
服務:❇️❇️❇️❇️❇️
價錢:❇️❇️❇️❇️
翻兜指數:❇️❇️❇️❇️
2022-10-18
$1600 (Dinner)
Celebration
Anniversary