2023-03-30 22 views
銅鑼灣 cubus 一直都有不同美食可以發掘既然呢間未試過就一於試試佢 前菜 (左至右)鴨胸 蟹肉水雲 麻醬豆腐 鴨胸正常水準 蟹肉水雲蟹肉出奇地有鮮味 刺身三品 (左至右)金目鯛 - 肉質細緻鮮美 牡丹蝦  - 極甜美中拖羅 - 入口即溶赤貝 - 配上青檸汁  - 口感外層爽脆真鯛 - 鮮度十足,肉質一流平目  -肉質爽口彈牙間八 - 非常肥美,口感濃郁香醇梭子魚 - 油脂豐富池魚 - 令人齒頰留香魚鮫 (大拖羅)- 肉質結實北海道海膽 - 味道濃厚甘甜,回甘強江戶前玉子燒 - 做法復雜的玉子燒 口感似蛋糕 拖羅手捲豆腐清雞湯 黑糖糕 最後三味就為一次豐富的日食劃上完美結局
銅鑼灣 cubus 一直都有不同美食可以發掘
既然呢間未試過就一於試試佢
前菜 (左至右)
鴨胸 蟹肉水雲 麻醬豆腐

鴨胸正常水準

蟹肉水雲蟹肉出奇地有鮮味

刺身三品 (左至右)
金目鯛 - 肉質細緻鮮美
牡丹蝦  - 極甜美
中拖羅 - 入口即溶
赤貝 - 配上青檸汁  - 口感外層爽脆
真鯛 - 鮮度十足,肉質一流
平目  -肉質爽口彈牙
間八 - 非常肥美,口感濃郁香醇

梭子魚 - 油脂豐富

池魚 - 令人齒頰留香

魚鮫 (大拖羅)- 肉質結實

北海道海膽 - 味道濃厚甘甜,回甘強

江戶前玉子燒 - 做法復雜的玉子燒 口感似蛋糕

拖羅手捲
豆腐清雞湯

黑糖糕

最後三味就為一次豐富的日食劃上完美結局
2023-03-11
  • 魚鮫 (大拖羅)
2023-03-28 15 views
今日去左銅鑼灣同家人食omakase,今次就揀左$1488既omakase呢個餐食。黎食omakase緊係要坐係bar枱睇住師傅準備食材啦。前菜方面就試咗佢哋嘅水雲毛蟹肉配魚子醬,上面有d金箔同柚子啫喱,味道好豐富好獨特,蟹肉鮮甜而柚子既味道酸酸地,十分之夾。刺身三道都好出色,芥末醬薄切石鯛既肉質爽口而且鮮甜,白蝦配魚子醬既咸鮮味岩岩好,北寄貝配檸檬汁十分之開胃,每道菜都好特別同好好食。真鯛鮟鱇魚肝卷配三文魚子既味道清新而家脆彈,又係一道好開胃既前菜。竹內水產海膽卷都好正,海膽新鮮同味道好恰好,令人食完仲想再嚟一次。大大隻令和怪物,係大船渡灣產既,好creamy同好重海水味,啖啖都好爽。啲壽司都好有水準。手握壽司有八件,分別係鲂鮄魚壽司、帶子壽司、深海池魚壽司、赤貝壽司、沙甸魚壽司、赤鯥壽司、海膽卷同中拖羅壽司都好美味,每一口都好鮮美,當中最吸引既就一定係入口即溶既拖羅壽司同鮮甜到爆既海膽卷。玉子燒清新唔會太甜,食落都幾濕潤,都幾好食。蟹肉豆腐海膽羹,豆腐好滑,海膽都係一貫咁鮮甜,令到成個湯都充滿海膽既甜味。最後就上甜品,包括黑糖厥餅、抹茶奶凍同靜岡蜜瓜,啲甜品都好精緻,味道好好,食完

壽司都好有水準。

玉子燒清新唔會太甜,食落都幾濕潤,都幾好食。

最後就上甜品,包括黑糖厥餅、抹茶奶凍同靜岡蜜瓜,啲甜品都好精緻,味道好好,食完好滿足。
總括嚟講,呢間日式餐廳真係好出色,菜式好正,服務好好,好舒服好滿足,好推薦俾啲鍾意食日式菜嘅人去試下呢間餐廳!
放假又想享受優質嘅食物同舒服嘅環境可以嚟到位於銅鑼灣嘅日式餐廳,地方位置都幾寬敞,有幾間日式包廂適合一家大細或者朋友聚會訂房一齊享用晚餐。今次中午嚟到,當然要試一試佢哋嘅午市套餐!和牛扒定食 $488 定食包括前菜、刺身兩切、茶碗蒸、白飯、漬物、湯同甜品前菜 慢煮八爪魚片刺身兩切有時令師傅推薦嘅真鯛同鯖魚刺身茶碗蒸蛋味濃厚質感夠順滑漬物特式漬物有牛旁、香蒜、日式珍珠洋蔥等等湯日式麵鼓湯主食和牛扒一般都有特定成熟,脂肪比例好平均,唔會太多脂肪。師傅燒得外脆得黎仲保留肉汁係到🍽️ 配上沙律菜,如果想牛扒熟啲可以同侍應講😎甜品香濃抹茶雪糕,非坊間抹茶雪糕,茶味特別濃🍨

今次中午嚟到,當然要試一試佢哋嘅午市套餐!

和牛扒定食 $488

定食包括前菜、刺身兩切、茶碗蒸、白飯、漬物、湯同甜品

前菜
慢煮八爪魚片

刺身兩切
有時令師傅推薦嘅真鯛同鯖魚刺身

茶碗蒸
蛋味濃厚質感夠順滑

漬物
特式漬物有牛旁、香蒜、日式珍珠洋蔥等等

日式麵鼓湯

主食

甜品
香濃抹茶雪糕,非坊間抹茶雪糕,茶味特別濃🍨

2023-03-28 12 views
前排朋友仔生日🎂見到網上有好多好評即刻book 咗黎試下🔥 點知又幾好喎👏🏻Appetizer呢個作為前菜真係好正 酸酸地超開胃幾秒KO 咗 而且加蟹肉真係好正Sashimi 之後就有3款刺身(羽太、牡丹蝦、赤身)由右邊(淡)開始慢慢食過左邊(重)對於牡丹蝦真係好正🔥 好鮮甜Seasonal Dish講真第一次食白子 真係估唔到個味道又不錯一啲都會覺得好腥 而且會加埋佢啲sauce 又幾鮮味Single Dish超鍾意佢用蝦滑當成飯 再加埋海膽然後變成天婦羅 但係一啲都唔油膩 好正Sushi Total 有8款壽司赤貝、金目鯛、縞鰺、平目、喜知次、小肌、天然大toro、海膽🌈赤貝本身都鍾意食 因為口感較爽脆🌈金目鯛加咗少少柚子 令到味道更多層次感🌈縞鰺爽口帶油份,味道甜美 有脂肪之餘又不膩岩哂啲淡口味嘅朋友仔🌈平目其實係左口🔥🔥I love this so much 佢有2個唔同口感 上面係左口邊(會充滿油脂)下面就係刺身 再加紫蘇葉 令到口感同味道層次感up up up🌈喜知次都好正 魚脂特別肥厚 一食落去啲油脂係我口腔游走 好正🌈第一次試小肌 味道係咁多款最重 但亦意想不到都好好食
Appetizer
呢個作為前菜真係好正 酸酸地超開胃
幾秒KO 咗 而且加蟹肉真係好正

Sashimi
之後就有3款刺身(羽太、牡丹蝦、赤身)
由右邊(淡)開始慢慢食過左邊(重)
對於牡丹蝦真係好正🔥 好鮮甜

Soup
呢個湯真係好鮮甜 對於我黎講嘅VIP
再加埋我fav 海膽甜上加甜 海膽完全冇苦味
佢texture 似湯羹 但你唔會覺得好重身 💯💯
周六中午,要善待自己吃點好的~ 我們去了花貝日本料理享用午市手握雜錦壽司蕎麥麵套餐。這裡的裝修很高級讓人坐得很自在👍🏻 套餐包含前菜、茶碗蒸、漬物、手握雜錦壽司和甜品~手握雜錦壽司包含8貫和一本卷物,其中有真鯛、伊佐木、蝦、章紅、赤貝、池魚、赤身、海膽和干飄卷,還有玉子燒(黑磄味)。每一貫壽司都十分新鮮,口感豐富,而且味道非常地道。我尤其喜歡海膽,它的甘甜味道令人難以忘懷😋此外,前菜和漬物也非常好吃,彰顯出花貝的用心和細膩。茶碗蒸也十分美味,口感滑嫩,是一道非常懷舊的日本料理。最後的甜品是一球抹茶雪糕,味道清新👍🏻

周六中午,要善待自己吃點好的~ 我們去了花貝日本料理享用午市手握雜錦壽司蕎麥麵套餐。這裡的裝修很高級讓人坐得很自在👍🏻 套餐包含前菜、茶碗蒸、漬物、手握雜錦壽司甜品

2023-03-20 32 views
今次二訪銅鑼灣Cubus 既花貝食佢地既 Omakase Set,佢地依家晚市有兩款: $1488 /$1888 因為 $1888 個對女仔黎講會太多! 所以我就揀 $1488~📍前菜日本番茄/櫻花蝦豆腐配麻醬/蟹肉配水雲📍刺身3品中拖羅/牡丹蝦/帆立貝中拖羅既魚鮮味同油脂平均,至於牡丹蝦肉質細綿帶爽,帆立貝就鮮味彈牙~📍時令料理火灸過鰹魚將魚本身既香氣迫出黎~📍一品料理海膽黃金燒大蝦 上層有兩大片海膽下面係加咗沙律醬再灸燒大蝦,味道超濃超惹味~📍酢物螢光魷魚 濃郁既鮮味壽司8貫📍真鯛:爽口淡味嘅白身魚📍金目鯛:魚油香濃📍伊佐木:味道鮮甜,脂肪含量較高 📍縞鰺:肉質細嫩爽口📍平目:肉質鮮嫩,魚味較清淡📍小肌:呢款魚必須要用鹽同醋漬過,口感酸酸📍大拖羅:肥美油香四溢~📍室根海膽:海膽超鮮甜📍江戶前玉子燒:雞蛋味超濃郁,食既時候仲有陣陣甜味好啱女仔食!📍湯啖啖清雞湯,再加埋師傅手打免治雞肉丸一齊飲啖啖都有濃濃雞肉好滋味📍甜品綠茶蕨餅/綠茶布甸/靜岡蜜瓜綠茶蕨餅香甜Q彈,布甸口感滑溜~又有香濃綠茶味,之後再食一口靜岡蜜瓜就好滿足喇

📍前菜
日本番茄/櫻花蝦豆腐配麻醬/蟹肉配水雲

📍刺身3品
中拖羅/牡丹蝦/帆立貝

📍時令料理
火灸過鰹魚將魚本身既香氣迫出黎~

📍一品料理

📍酢物
螢光魷魚 濃郁既鮮味

壽司8貫

📍真鯛:爽口淡味嘅白身魚

📍金目鯛:魚油香濃

📍伊佐木:味道鮮甜,脂肪含量較高

📍縞鰺:肉質細嫩爽口

📍平目:肉質鮮嫩,魚味較清淡

📍小肌:呢款魚必須要用鹽同醋漬過,口感酸酸

📍大拖羅:肥美油香四溢~

📍室根海膽:海膽超鮮甜

📍湯

📍甜品
綠茶蕨餅/綠茶布甸/靜岡蜜瓜
2023-03-19 999 views
🇭🇰花貝日本料理·omakase $1488呢間餐廳嘅裝修都幾靚 佢除咗壽司吧檯之外仲有啲可以盤腿坐嘅房仔 勁有feel🏮而且我地個日既師傅超搞笑 同我地介紹左好多特別既魚生名 我哋傾得幾開心👻👻·先付 l 刺身 l つまみ l 一品料理 l 酢物首先前菜就有個毛蟹肉既醋漬水雲 呢個佢上面真係俾左好多蟹肉蟹膏 所以食落超鮮甜 我自己幾鍾意🦀️刺身方面就有左口魚薄切 真蠔同赤身 赤身都幾有驚喜 佢呢個魚味好濃 而且質感都唔錯🐟之後個煙燻春魚同麻醬鯖魚都好好味 調味恰到好處 完全唔會腥 個天婦羅熱辣辣即炸都唔錯🍤·握り寿司8貫之後壽司方面我好欣賞師傅淨係用簡單既調味料 所以好食到壽司本身既甜味😎第一件真鯛配少少柚子胡椒已經好夠 之後既活北寄貝質感都好好 好彈牙 深海池魚 油甘魚同梭子魚油脂都好好 尤其係梭子魚上面師傅掃左啲鰻魚汁 所以甜甜地咁我自己幾鍾意🤤之後個赤鯥油脂就更加豐富 尤其係師傅有將個皮稍微燒香左 配埋少少竹炭鹽有份豐富得黎唔會漏😍😍之後個根室海膽都好鮮甜 而且師傅都好慷慨 將啲海膽疊到好高 開心🥳最後個野生大拖羅既花紋都超靚 不過我個舊就稍微有少少筋🫢🤣🤣·お椀 l 甘味食完
🇭🇰花貝日本料理
深海池魚
深海池魚 油甘魚同梭子魚油脂都好好
お椀 l 甘味
玉子燒
食完壽司之後佢其實仲有個玉子燒嘅 不過因為佢呢個入邊係有啲蝦肉打左入去 所以我就冇食到啦😗
腐皮清湯
甜品拼盤
之後仲有一個幾特別嘅腐皮清湯同埋甜品拼盤 佢個蜜瓜超甜 超多汁🍈個蕨餅都出奇地好好食 好煙韌 係一個好滿足嘅結尾🥰
#rbyeat
#rby日本菜 #rbyomakase
#rby銅鑼灣
📍銅鑼灣開平道1號CUBUS 6樓
野生大拖羅
赤鯥
$1640 (Dinner)
毛蟹肉醋漬水雲
腐皮清湯
甜品拼盤
野生大拖羅
2023-03-18 21 views
銅鑼灣Cubus一間日本料理~環境好闊落幾舒服~夜晚食omakase性價比都幾高食材都新鮮🙌🏻-ㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤ🥢Omakase $1,488🔸Appetiser🦀毛蟹肉水雲配醋漬好多蟹肉同埋好重蟹膏味🙌🏻🔸Sashimi (三品)▫️左口魚薄切▫️日本生蠔▫️赤身左口魚加左柚子皮粉喺上面好清新好fresh~生蠔都新鮮🦪落左檸檬汁好開胃~🔸Seasonal dish煙燻春魚🐟煙燻味都幾重好香~春魚質感好滑一d都唔鞋都幾好食~🔸一品料理天婦羅▫️蝦🦐粟米🌽南瓜🎃茄子成盤天婦羅好豐富😻炸得好香不過食到南瓜已經覺得有d漏所以都無食哂留返肚食壽司🤣🔸酢物螢光魷魚🦑因為我唔食鯖魚所以師傅好好咁幫我轉左螢光魷魚🙌🏻🔸Sushi (八貫)▫️真鯛配柚子胡椒▫️活北寄貝配岩鹽▫️縞深(深池)▫️鰤魚▫️棱子魚配鰻魚汁▫️赤鯥配竹炭鹽▫️根室海膽配藻鹽▫️野生大拖羅配醬油漬由淡味開始食起去到最尾油份最重既赤鯥同大拖羅好好食🤤💕 最中意係赤鯥燒完之後逼左d份出黎再加埋竹炭鹽調味好正🙌🏻根室海膽都超甜食完好有幸福感☺️仲有佢既大拖既紋路超靚有d似好靚既和牛壽司🍣😂😂🔸Soup佢個湯好多腐竹淡淡地飲落好舒服好啱解膩~🔸Dessert
-ㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤ
🥢Omakase $1,488

🔸Appetiser
🦀毛蟹肉水雲配醋漬
好多蟹肉同埋好重蟹膏味🙌🏻

🔸Sashimi (三品)
▫️左口魚薄切▫️日本生蠔▫️赤身

🔸Seasonal dish
煙燻春魚🐟
煙燻味都幾重好香~春魚質感好滑一d都唔鞋都幾好食~

🔸一品料理
天婦羅▫️蝦🦐粟米🌽南瓜🎃茄子

🔸酢物
螢光魷魚🦑
因為我唔食鯖魚所以師傅好好咁幫我轉左螢光魷魚🙌🏻

🔸Sushi (八貫)
▫️真鯛配柚子胡椒
▫️活北寄貝配岩鹽
▫️縞深(深池)
▫️鰤魚
▫️棱子魚配鰻魚汁
▫️赤鯥配竹炭鹽
▫️根室海膽配藻鹽
▫️野生大拖羅配醬油漬

🔸Soup
佢個湯好多腐竹淡淡地飲落好舒服好啱解膩~

🔸Dessert
最後佢甜品係蜜瓜🍈奶凍, 同埋蕨餅~其實全部都好味但真係太飽所以個奶凍都食唔哂😣
2023-03-13 26 views
食Omakase最鐘意book bar枱睇師傅表演今次我就嗌左すし江户橋 lunch set先付蟹肉水雲 日本大頭蝦 胡麻菠菜水雲清爽開胃 胡麻菠菜鮮嫩有層次刺身牡丹蝦 帆立貝 天然中拖中拖油脂恰到好處 尾段帶有魚油香食完茶碗蒸之後師傅就開始握壽司 好好彩坐正係前面睇師傅表演握壽司八貫😋😋😋金目鯛平目縞鰺北寄貝梭子魚🌟醋漬小肌🌟天然大拖🌟北海道小川海膽🌟江戶前玉子燒洋蔥漬物卷個人最愛梭子魚的魚油焦香 小肌的鮮美細嫩 大拖的入口即溶 同海膽的飽滿肥美🥹食完握壽司飲一啖蜆肉清湯清清味蕾食埋甜品紅豆抹茶奶凍同柚子雪糕大滿足
食Omakase最鐘意book bar枱睇師傅表演

洋蔥漬物卷

食完握壽司飲一啖蜆肉清湯清清味蕾
食埋甜品紅豆抹茶奶凍同柚子雪糕大滿足
2023-03-13 33 views
星期六好難得一早起身,目的為左去食Lunch Omakase😂今次去左位於銅鑼灣Cubus 6樓嘅花貝日本料理🫣未到12點已經到左,暫時未有其他客人,可以包場🫶🏼我哋Order了$688的すし江戶橋Omakase,總共有三款前菜、三款刺身、碗物、8件壽司+1卷物、湯及甜品😋非常豐富🥰🥒前菜店員話由左至右食用,首先係汁煮鴨胸,食落醬汁同鴨胸非常配合,鴨胸肉嫩,不會太鞋。然後係蟹肉配水雲,調味有點微酸,但食落很開胃,配上蟹肉令味道更出。最後係麻醬豆腐配木魚,有點想收一收味蕾,但比另外兩款更加燶味,加了木魚令口感豐富。🐟刺身今次由右至左開始食🥰右係金目調,本身已有醬汁,非常新鮮鮮甜🫣然後牡丹蝦,大大隻,身同尾已幫你分開左,蝦肉晶瑩剔透,非常鮮甜🥹最後係天然中拖羅,由於係野生,油脂無咁豐富,但魚味比較燶,而且肥美🤪師傳用左佢地自家調嘅wasabi 山根醬,所以不用沾醬汁。🥚茶碗蒸茶碗蒸的高湯及蒸蛋非常分明,每一啖都有少量菇類及蒸蛋,而家蒸蛋是非常滑溜軟嫩🤪🍣壽司、玉子燒、卷物所有壽司已沾了醬汁及Wasabi,非常細心💜而且會放上三款漬物在旁,包捨生薑、牛蒡及茗荷,所有壽司都比我想像中新鮮,特別

🥒前菜

🐟刺身

今次由右至左開始食🥰
右係金目調,本身已有醬汁,非常新鮮鮮甜🫣

🥚茶碗蒸

🍣壽司、玉子燒、卷物

所有壽司已沾了醬汁及Wasabi,非常細心💜而且會放上三款漬物在旁,包捨生薑、牛蒡及茗荷,所有壽司都比我想像中新鮮,特別係拖羅,因為佢地都係野生天然的,油脂分布平均啲,但入口還是即溶,非常肥美🥰整體感覺非常舒適,魚質新鮮鮮甜🫶🏼

▪️赤貝 - 用了青檸汁
▪️北海道海膽
▪️江戶前玉子燒 - 吃落口感甜甜的 像蛋糕
▪️拖羅手卷

🍲湯

係豆腐清雞湯,非常鮮甜,一點也不油膩,可以清一清味蕾😌

🍰甜品

牛奶奶凍配紅豆及黑糖蕨餅,兩款都是甜中帶點小清新,不會太甜,作為這一餐的結尾非常好😊

2023-03-13 82 views
同朋友訂左中午omakase!難得有位,滿心期待嘅心情最終試到啦!今日我哋兩個人分別試咗2款唔同,我就揀咗-江戶橋$688先付(三品)Appetizer 螢光魷魚、蟹肉水雲、櫻花蝦冷伴豆腐魷魚有少少辣味,外觀好靚識落好爽口。蟹肉非常新鮮!冷豆腐配櫻花蝦好香!刺身 (三品) Sashimi (3items)帆立貝、鰆魚、中拖羅佢嘅3品刺身非常之驚喜!帆立貝鮮甜非常!鰆魚有特色!中拖羅夠香!食材方面刺身來講呢間算係非常新鮮!背後嘅師傅真係有特別去搵返黎!茶碗蒸茶碗蒸落咗柚子喺上面,蒸蛋好滑,食落去有淡淡柚子香壽司8貫金目鯛-師傅切得好靚!魚肉透明有亮澤!好新鮮!奧深-肉質彈牙鮮甜!魚子醬牡丹蝦- 魚子醬不會搶過牡丹蝦既鮮味!牡丹蝦大大隻夠新鮮!平目魚- 肉質爽甜!火炙梭子魚-火炙後入口即溶!醋漬少姫- 有啲似醋鯖魚同秋刀魚嘅混合!大拖羅- 賣相吸引非常,入口脂香十足,入口即溶!北海道根室海膽非常吸引嘅一件!食落去好鮮甜,好多時都係用馬糞!今次用咗根室海膽,值得嘗試!江戶前玉子燒玉子燒甜甜地,口感有啲似蛋糕~乾漂魚 (冬瓜皮)呢個手卷非常特別,特別之處原來佢唔係魚,而係用冬瓜皮去做!冬瓜皮經

先付(三品)Appetizer
螢光魷魚、蟹肉水雲、櫻花蝦冷伴豆腐
魷魚有少少辣味,外觀好靚識落好爽口。
蟹肉非常新鮮!冷豆腐配櫻花蝦好香!

刺身 (三品) Sashimi (3items)
帆立貝、鰆魚、中拖羅
佢嘅3品刺身非常之驚喜!
帆立貝鮮甜非常!鰆魚有特色!
中拖羅夠香!
茶碗蒸
茶碗蒸落咗柚子喺上面,蒸蛋好滑,食落去有淡淡柚子香

壽司8貫
金目鯛-師傅切得好靚!魚肉透明有亮澤!好新鮮!
奧深-肉質彈牙鮮甜!
平目魚- 肉質爽甜!
火炙梭子魚-火炙後入口即溶!
醋漬少姫- 有啲似醋鯖魚同秋刀魚嘅混合!

大拖羅- 賣相吸引非常,入口脂香十足,入口即溶!

北海道根室海膽

江戶前玉子燒
玉子燒甜甜地,口感有啲似蛋糕~

乾漂魚 (冬瓜皮)
呢個手卷非常特別,特別之處原來佢唔係魚,而係用冬瓜皮去做!冬瓜皮經醃漬過,鹹鹹酸酸,口感軟淋,之前真係未試過!

椀-日本地甲湯
佢嘅湯非常之鮮甜,蜆肉好肥美!鮮味十足!
甘味
甜品就有抹茶奶凍,佢呢個綠茶有綠茶味但又唔苦。

綜合嚟講下次要嚟呢度試夜晚~
因為見到夜晚嘅壽司更加豐富!
食咗兩個鐘頭非常之圓滿嘅午餐

$750 (Lunch)
2023-03-10 798 views
今日嚟銅鑼灣同朋友食omakase~上網見到呢間幾多人介紹 openrice仲有訂座預付優惠($619)入面環境好闊落 可以揀bar枱同卡位-Menu方面有兩個set可以揀 我就揀咗懷石料理set 除咗食到刺身之外 有較多熱食-🍴懷石料理午餐 $688~先付三品前菜就有蟹肉水雲 日本大頭蝦 胡麻菠菜 蟹肉食落鮮甜 水雲口感嫩滑 原隻大頭蝦肉質飽滿👍🏻~刺身五品入面有牡丹蝦 帆立貝 天然中拖羅 深海池魚 鰹魚 鰹魚經過煙燻 僻去鰹魚本身的腥味 中拖油分適中食落無筋 入口即溶🤤 魚味仲好濃郁~一品料理三種類🍴西京燒銀鱈魚 - 以西京醃漬魚肉後再直接燒 表皮燒得金黃 魚肉香滑帶有微微白味噌嘅甜味🍴斑節蝦天婦羅配烤青椒仔 - 班節蝦好厚肉仲好結實 口感彈牙 天婦羅炸皮炸得香脆🍴蟹肉海膽豆腐 - 炸豆腐同海膽非常夾 層次豐富 紫菜清湯芡飲完好清爽~和牛牛柳飯牛柳煎得岩岩好 牛柳油脂分佈平均 牛味香濃 肉質嫩滑 仲有好多肉汁😋加埋滿滿嘅蔥花同脆蒜片好岩餸飯😆~蜆湯加左清酒煮嘅蜆湯味道鮮甜😋 去咗野食嘅油膩感~甜品最後甜品就有紅豆綠茶奶凍同朱古力泡芙 食完好滿足❤️
🍴懷石料理午餐 $688

最後甜品就有紅豆綠茶奶凍同朱古力泡芙 食完好滿足❤️
Type of Meal
Lunch
和牛牛柳飯
食材新鮮,環境服務唔錯。我唔食芥末,師傅就即場磨新鮮嘅芥末俾我,的確係唔辣,而且可以增加香氣。我揀咗$1488既dInner set ,份量對我來講啱啱好。前菜係土佐啫喱配毛蟹肉,蟹肉有魚子醬金箔,嫩口嘅蟹肉配上啫喱既酸非常開胃,我非常鍾意!而薄切平目配柚子皮同樣清新,食材同調味料嘅配搭得宜。帆立貝配白蝦嘅醬油非常鮮美。仲有我最鍾意嘅天然中拖羅,肥美得黎,又唔會有膩既感覺。禾稈草煙燻鰹魚配上薑蓉和紫菜碎,食到煙燻嘅效果。一品料理就有平時比較少食嘅海膽天婦羅。呢個係一個幾好嘅嘗試,口感幾特別。生蠔配三文魚子,食落感覺清新,好creamy同埋好夠海水味,平時唔食生蠔嘅朋友食完都可能會愛上。之後就係八貫手握壽司,分別係真雕、伊佐木、深海池魚、青魚、火炙喜之次、小肌、拖羅同海膽。個人最鍾意食肥美同入口即溶嘅拖羅。-食咗咁多件壽司開始有啲飽,服務員遞上綿滑嘅腐竹湯湯,清清地好消滯。最後畫上完美句號嘅唔少得三款甜品,分別係抹茶蕨餅、紅豆抹茶奶凍同埋朱古力泡芙。雖然冇咗本身希望有得食嘅靜岡蜜瓜,不過師傅準備嘅甜品都非常出色。花貝日本料理係值得去既,食物質素同埋環境服務都係水平之上,比到我一個好好嘅o

帆立貝配白蝦嘅醬油非常鮮美。
仲有我最鍾意嘅天然中拖羅,肥美得黎,又唔會有膩既感覺。

禾稈草煙燻鰹魚配上薑蓉和紫菜碎,食到煙燻嘅效果。

花貝日本料理係值得去既,食物質素同埋環境服務都係水平之上,比到我一個好好嘅omakase體驗。
忙碌過後,當然要好好犒賞一下,同自己所愛好好享受一餐豐富嘅Omakase,就係雙倍幸福👩🏻‍❤️‍👨🏻 Omakase $1488/位✨水雲毛蟹肉 👍🏻👍🏻第一道菜式已經有小驚喜,微酸嘅啫喱醬汁清新開胃。當水雲遇上香濃既魚子醬同蟹肉,三者融為一體,味道層次豐富。✨薄切平目 👍🏻👍🏻平目本身魚味清淡,加上柚子皮輕輕點綴之後,味道倍感出色。清新怡人,非常適合用嚟打頭陣。✨帆立貝x白蝦 👍🏻👍🏻帆立貝同白蝦鮮甜,鮮味十足,配上特製嘅醬汁同紫蘇葉,真係非常享受!🥹🥹-✨天然中拖羅 👍🏻味道甘甜,魚香滿滿,以芥末醬作點綴,增添風味但唔辛辣。吞拿魚咁多個部位之中,我最鍾意就係中拖羅,油香同魚味嘅比例最岩我口味🫣✨禾稈草煙燻鰹魚帶有獨特嘅禾稈草煙燻香氣,配上辣薑蓉。本來擔心鰹魚口味太過濃厚同偏鹹,但可能加咗紫菜碎,味道比想像中好。✨海膽天婦羅配雜菜薄脆嘅海苔同麵衣下係軟綿嘅海膽,口腔充滿住鹹香。而雜菜經蒸炸後依然保持到水份。✨生蠔 👍🏻👍🏻我對生蠔冇咩好感,抱住一試嘅態度,有驚喜。平時好怕生蠔海水味太重,而呢款生蠔比較creamy,醬汁偏向清新同提升鮮味為主,非常易入口。✨壽司(八貫)真雕✨伊佐木✨深

Omakase $1488/位

壽司(八貫)
真雕✨伊佐木✨深海池魚
鯖魚✨喜之次✨小肌
野生拖羅✨小川海膽✨
👍🏻深海池魚魚味濃,一向係我最鍾意嘅魚類之一。
👍🏻喜之次經火炙後魚香滿溢。
👍🏻野生拖羅使用魚鮫位置,口感較有嚼勁。
👍🏻小川海膽鮮甜,好幸福嘅感覺❤️

✨玉子燒
淡淡既蛋香,食完咁多魚類之後清一清味蕾。

✨湯
腐竹相當綿滑,淡雅既口味,等味蕾暫且休息一下再戰甜品

甜品
本來以為係水果或者雪芭,原來係自家製甜品,分別係朱古力泡芙、抹茶奶凍同蕨餅,由淡味食到濃味,非常圓滿嘅一餐❤️
呢間係位於銅鑼灣嘅花貝日本料理,佢哋嘅omakase出咗名CP值好高,呢次就嚟一試究竟。前菜由右至左分別係日本嘅番茄、櫻花蝦豆腐配麻醬、蟹肉配水雲。建議都係由右至左咁開始食,番茄清新酸甜,豆腐嫩滑,配埋麻醬同櫻花蝦,可以增加豆腐嘅味道層次,最後水雲帶點酸爽,可以突顯出蟹肉嘅鮮甜。刺身有牡丹蝦、帆立貝、黑鯥、間八同埋中拖羅牡丹蝦嫩滑鮮味,帆立貝爽口彈牙,黑鯥經過火炙,可以逼出更多魚油,令其油香更濃。間八亦可以稱為紅鰤魚,冬天正好係佢哋最肥美嘅時節,所以魚肉夠哂肥美,最後中拖羅,我自己會鍾情中拖羅嘅刺身,無大拖羅嘅油膩感。鰹魚用火炙輕烤,可以帶出魚肉本身的香氣和滋味,且中心部位仍是半生狀態,吃來入口即化。鰹魚、白子同埋鮑魚。鰹魚片經過炙烤,可以增添一份煙燻嘅香味。土佐啫喱配白子:鱈魚白子口感綿滑鮮味十足,配埋微酸嘅土佐啫喱就更加突出白子嘅鮮味。肝醬鮑魚:鮑魚用咗汁煮嘅方法處理,仲加埋鮑魚肝所做嘅肝醬同汁煮蘿蔔。鮑肉煮得好軟腍Q彈,蘸埋肝醬就有雙重鮑魚嘅滋味。土壺海鮮湯:入面嘅湯頭極為鮮甜,又夠熱辣辣,入面仲有多款嘅海鮮,足證其用料十足,有大蜆、蝦肉、魚肉等。網燒和牛:用嘅係極級A5飛驒牛,

刺身有牡丹蝦、帆立貝、黑鯥、間八同埋中拖羅

鰹魚、白子同埋鮑魚。
鰹魚片經過炙烤,可以增添一份煙燻嘅香味。

網燒和牛:用嘅係極級A5飛驒牛,牛肉油脂分布均勻,做到入口即化嘅口感,而且醬汁嘅味道唔會搶走牛肉所帶嘅肉味。

海膽魚膠天婦羅:天婦羅你炸衣夠薄,亦都好香脆,外形做到好似卷物,但入面唔係用飯,而係用魚膠代替,所以食落更有口感。
壽司
真鯛:爽口淡味嘅白身魚。
赤貝:爽脆嘅口感,加埋青檸汁嘅清新酸味,更能帶出其鮮味。
金目鯛:魚油香濃,配埋新鮮磨嘅柚子皮碎,可以中和一下魚油所帶嘅油膩感。
伊佐木:味道鮮甜,亦係較高脂肪含量嘅白身魚。
縞鰺:肉質細嫩爽口帶點油香。
平目:肉質鮮嫩,魚味較清淡,配埋經燒過嘅平目魚邊,令魚味變得更濃更香。
八角魚:因頭部呈八角形,所以稱為八角魚,味道極為鮮甜,配埋亦都好鮮味嘅魚子醬一齊食,鮮味十足。
小肌:呢款魚必須要用鹽同醋漬過,可算係江戶前壽司嘅代表魚。味道因醃漬而影響,我個人認為口度嘅醋漬係做到剛剛好,唔會搶走魚肉嘅鮮味,亦有醋酸嘅味道。
大拖羅:係拖羅中最肥美嘅部位,油香四溢,入口即化嘅口感,正好有壽司飯,可以中和一下其油膩感。
室根海膽:用嚟自北海道嘅室根海膽,師傅用香脆嘅紫菜將海膽包住,
江戶前玉子燒:雞蛋味濃郁,味道帶甜,口感嫩滑。
湯:係清雞湯,湯身無多餘嘅雞油,入口清爽,仲有一粒由師傳手打嘅免治雞肉丸,用料豐富,令口感都有多種嘅層次。
甜品:有兩款用綠茶做嘅甜品,分別係綠茶蕨餅同埋綠茶布甸,仲有靜岡蜜瓜。綠茶蕨餅配黑糖,香甜Q彈,布甸口感滑溜,兩者都布有濃郁嘅茶香,而靜岡縣嘅蜜瓜出名清甜,可以中和一下整頓飯嘅油膩感。