2018-08-28 88 views
媽媽特登來幫我執屋,當然要慰勞一下。去附近的酒樓搵食,呢間好抵食,有個八道鮮味海鮮餐,每位只係二百零蚊。橙汁份量亦好夠,又有果肉,幾抵飲。先來每位半隻乳鴿開開胃,幾香口入味。鮮蝦白灼,夠哂鮮甜彈牙,再配埋辣椒豉油,十分美味。鮑魚幾厚肉,真材實料。花甲份量極多,一人可以分到20隻左右。貴妃蚌都幾鮮味,粉絲又吸收哂精華,好鮮甜。清蒸海上鮮係媽媽最愛,火候剛剛好,魚肉滑一滑。龍蝦伊麵無欺場,每人有半隻龍蝦,芝士都好足料,極邪惡但真係忍唔到口。最後仲有時蔬同炒飯,食到捧住肚仔走。
媽媽特登來幫我執屋,當然要慰勞一下。

橙汁份量亦好夠,又有果肉,幾抵飲。

先來每位半隻乳鴿開開胃,幾香口入味。

鮮蝦白灼,夠哂鮮甜彈牙,再配埋辣椒豉油,十分美味。

鮑魚幾厚肉,真材實料。

花甲份量極多,一人可以分到20隻左右。

貴妃蚌都幾鮮味,粉絲又吸收哂精華,好鮮甜。

清蒸海上鮮係媽媽最愛,火候剛剛好,魚肉滑一滑。

最後仲有時蔬同炒飯,食到捧住肚仔走。
2018-07-19
$250 (Dinner)
2018-08-21 64 views
珍珠都無咁真,$438兩位用,有龍蝦伊麵,蒸元貝,白灼蝦,蒸魚,炸生蠔,油鹽水浸花甲, 乳鴿一隻,金銀蛋浸菜苗同埋炒飯仲有嘢飲。好誇張,真係好誇張,重要嘅野要講2次!不過蝦係每人2隻,蠔1人1隻,乳鴿就2個人1隻,其實都真心好夠食,係未上炒飯個陣我直頭叫佢唔好上住,因為怕食唔晒,點知男朋友原來餓鬼爆發,細食人士一定一定唔會食得晒。咁平係咪會覺得d野好差呢,又唔係喎,d野食好正常喎真係,同一段酒樓質素無異。突然想食海鮮,又唔想去西貢/鯉魚門真係可以考慮下喎。我最鍾意係蒸魚,因為佢蒸嘅火喉好好,時間岩岩好無過熟,肉質好滑。而乳鴿就因為係熱辣辣脆卜卜,我個日去到差唔多圍圍台都食呢個餐,好誇張。

,細食人士一定一定唔會食得晒。

2018-08-20 445 views
今晚入土瓜灣找朋友,隨便在附近開飯,上網找到這間囍慶藝廚酒家似乎不錯,一於試試。今晚二位懶人同行,自然選擇不用想菜式的套餐,$438全包宴。酥炸大生蠔新鮮生蠔上脆漿炸至僅熟,一夾蘸喼汁而食,十分香脆可口。 白灼生猛海蝦新鮮海蝦簡單白灼便可,蝦肉甜,頭多膏,肉質爽彈結實。豉汁蒸鮮元貝以惹味的豉汁蒸扇貝,比常見的蒜蓉蒸多了一番新意,同時不失扇貝自身的鮮味。上湯龍蝦伊麵用上真正龍蝦,並非波士頓龍蝦可相比,龍蝦油亮乾爽,微呈焦香,脆口而彈牙。  油鹽水浸花甲純粹的做法,鹹鮮清甜,加上粉絲把湯的鮮味盡吸,滿口鮮香。清蒸海上鮮清蒸鯧魚,簡單的清蒸就能將鯧魚的鮮味引出,肉厚味鮮。紅燒皇子鴿剛炸起上枱,鴿皮香脆,鴿肉嫩滑,蘸以喼汁、椒鹽,惹味非常。金銀蛋浸菜苗鹹蛋白火候控制得宜,軟滑可口,菜苗幼嫩。黃薑炒飯炒得鑊氣十足,不油不膩,香脆甘香,十分精采。
酥炸大生蠔
新鮮生蠔上脆漿炸至僅熟,一夾蘸喼汁而食,十分香脆可口。
白灼生猛海蝦
新鮮海蝦簡單白灼便可,蝦肉甜,頭多膏,肉質爽彈結實。

油鹽水浸花甲
純粹的做法,鹹鮮清甜,加上粉絲把湯的鮮味盡吸,滿口鮮香。
清蒸海上鮮
清蒸鯧魚,簡單的清蒸就能將鯧魚的鮮味引出,肉厚味鮮。
紅燒皇子鴿
剛炸起上枱,鴿皮香脆,鴿肉嫩滑,蘸以喼汁、椒鹽,惹味非常。
金銀蛋浸菜苗
鹹蛋白火候控制得宜,軟滑可口,菜苗幼嫩。
黃薑炒飯
炒得鑊氣十足,不油不膩,香脆甘香,十分精采。
椰子水
2018-08-20
椰子水
紅豆沙
好耐冇一家人👨‍👩‍👧‍👧四個口去食個美麗晚飯😍平平地搵到呢間for 四個人晚飯套餐唔洗食半席咁六個人多得制😍十全十美 十餸一飯😍估唔到佢仲有窗口位👍🏻一家人都有得食下環境架😘中式starter 尼個白灼九節蝦有咩時候九折好過七折就係食蝦的時候了🤫九節蝦大大隻😍 D肉好實 同埋夠新鮮礦泉水灼鮮鮑魚清清淡淡食到鮮鮑魚味肉質又夠淋一點油也沒有㗎上湯青龍蝦伊麵龍蝦肉好結實彈牙又有口感伊麵索晒啲肉汁好入味紅燒皇子鴿炸得趣卜卜入口不算太油膩味度也夠入味不用點醬金粟海鮮湯除咗粟米,仲有甘筍蘿蔔同埋蝦、蛤味道鮮甜酥炸大生蠔🤤🤤🤤生蠔好新鮮,而且炸得唔油膩大大隻,咬開裏面滑溜溜,好想食多隻豉椒炒聖子非常嘢味,亦都有四隻聖子份量足料👍🏻清蒸沙巴龍躉仔四個人食到呢度已經飽飽地,平時爸爸會食魚頭嘅,已經飽到食唔到,今次就等我食咗個魚頭佢啦🤤 魚質嫩滑👍🏻薑蔥粉絲蟹煲估唔到酒樓竟然有fusion菜以為係普通嘅蟹煲,竟然係韓國嘅石頭鍋煲👍🏻尾聲整個銀蛋浸菜苗清清腸胃鍾意飲埋呢啲湯,可惜唔係莧菜,不過菜心到OK嘅最後送咗碟炒飯炒飯都有段故話說媽咪炒飯係出名好食,估唔到細佬話呢條炒飯仲好食過媽咪整嘅平平無奇,但係
好耐冇一家人👨‍👩‍👧‍👧四個口去食個美麗晚飯😍

又有口感伊麵索晒啲肉汁好入味
炸得趣卜卜入口不算太油膩
味度也夠入味不用點醬

金粟海鮮湯
除咗粟米,仲有甘筍蘿蔔同埋蝦、蛤
味道鮮甜

酥炸大生蠔🤤🤤🤤
生蠔好新鮮,而且炸得唔油膩
大大隻,咬開裏面滑溜溜,好想食多隻

豉椒炒聖子
非常嘢味,亦都有四隻聖子份量足料👍🏻

估唔到酒樓竟然有fusion菜
以為係普通嘅蟹煲,竟然係韓國嘅石頭鍋煲👍🏻

尾聲整個銀蛋浸菜苗清清腸胃
鍾意飲埋呢啲湯,可惜唔係莧菜,不過菜心到OK嘅

最後送咗碟炒飯
炒飯都有段故
話說媽咪炒飯係出名好食,
估唔到細佬話呢條炒飯仲好食過媽咪整嘅
平平無奇,但係真係食到每粒飯都係比蛋包住嗰種感覺😂😂😂😂
但係媽咪聽到之後覺得好開心,覺得自己啲炒飯拍得住大師傅炒嘅,笑左😂😂😂

開心一家人食晚飯☺️☺️
2018-08-19 76 views
掂 超級掂 同屋企人食飯當然要豪一豪佢結果成家都食得超級開心十全十美餐果然名不虛傳上湯青龍蝦伊麵( 兩隻青龍蝦)青龍蝦超鮮甜,肉質超好,超有口感上湯味道調教得剛剛好,伊麵質地軟硬適中好耐冇食過禁高質的的上湯龍蝦伊麵豉汁蒸元貝,白灼生猛海蝦呢啲雖然係基本烹調方法,但好明顯感覺到啲海鮮超級新鮮,仲要清潔得好乾淨,元貝個個汁超正記得要留番碟汁點其他野清蒸沙巴龍躉仔滑,爽滑,食個身都好似食緊條魚既面珠禁薑蔥粉絲蟹煲粉絲超有鑊氣,成個石鍋上檯個刻霸氣盡現礦泉水灼鮮鮑魚4隻新鮮鮑爽口,掂豪油食配埋鮑魚既爽滑太正啦金粟海鮮湯超好飲,啲粟米勁甜仲有,酥炸大生蠔四隻,紅燒黃子鴿兩隻金銀蛋浸菜苗仲送埋個炒飯仲要包埋生力/椰青水/橙汁 3選1任飲同紅豆沙如果請客請食個10全10美餐完全夠曬大方得體,好想再食多次啊
掂 超級掂 同屋企人食飯當然要豪一豪佢
結果成家都食得超級開心
十全十美餐果然名不虛傳

上湯青龍蝦伊麵( 兩隻青龍蝦)
青龍蝦超鮮甜,肉質超好,超有口感
上湯味道調教得剛剛好,
伊麵質地軟硬適中
好耐冇食過禁高質的的上湯龍蝦伊麵

豉汁蒸元貝,白灼生猛海蝦
呢啲雖然係基本烹調方法,
但好明顯感覺到啲海鮮超級新鮮,
仲要清潔得好乾淨,
元貝個個汁超正記得要留番碟汁點其他野

清蒸沙巴龍躉仔
滑,爽滑,食個身都好似食緊條魚既面珠禁

薑蔥粉絲蟹煲
粉絲超有鑊氣,成個石鍋上檯個刻霸氣盡現

礦泉水灼鮮鮑魚4隻
新鮮鮑爽口,掂豪油食配埋鮑魚既爽滑太正啦

金粟海鮮湯
超好飲,啲粟米勁甜

仲有,酥炸大生蠔四隻,紅燒黃子鴿兩隻
金銀蛋浸菜苗仲送埋個炒飯
仲要包埋生力/椰青水/橙汁 3選1任飲
同紅豆沙

如果請客請食個10全10美餐
完全夠曬大方得體,好想再食多次啊

2018-08-18 107 views
今晚約了家人食中餐,點了個十全十美餐。上湯青龍蝦伊麵,麵份量不少。 豉汁蒸鮮元貝配粉絲,味道非常配合。 蒸鮮鮑魚,新鮮有口感,剛剛好,易入口。 炸蠔,炸得非常香口,不油膩。 白灼生猛海蝦,大大隻,有不少蝦膏,蝦殼不沾蝦身,亦爽口。 海鮮湯有原隻蝦配粟米同蘿蔔。 薑蔥粉絲蟹煲用石鍋熱辣辣上桌,加上蔥香,是蟹控不可多得之選。清蒸沙巴龍躉仔,加上少量薑蔥蒸已很不錯。紅燒皇子鴿,炸得很香口,肉質頗為嫩口。 金銀蛋浸菜苗,皮蛋及鹹蛋配似幼嫩的菜芯苗,有營之選。菠蘿炒飯中的飯炒得不硬,加上菠蘿味道醒胃。 還有紅豆沙,實在太飽足了。
今晚約了家人食中餐,點了個十全十美餐。

上湯青龍蝦伊麵,麵份量不少。

豉汁蒸鮮元貝配粉絲,味道非常配合。

蒸鮮鮑魚,新鮮有口感,剛剛好,易入口。

炸蠔,炸得非常香口,不油膩。

白灼生猛海蝦,大大隻,有不少蝦膏,蝦殼不沾蝦身,亦爽口。

海鮮湯有原隻蝦配粟米同蘿蔔。

清蒸沙巴龍躉仔,加上少量薑蔥蒸已很不錯。

紅燒皇子鴿,炸得很香口,肉質頗為嫩口。

金銀蛋浸菜苗,皮蛋及鹹蛋配似幼嫩的菜芯苗,有營之選。

菠蘿炒飯中的飯炒得不硬,加上菠蘿味道醒胃。

還有紅豆沙,實在太飽足了。

2018-08-17 64 views
近期看見囍慶集團經常在各大報章賣有關海鮮餐廣告,網上又有不少好評。於是便一行四人去吃他們的十全十美海鮮宴了。 首先上菜的是上湯青龍蝦伊麵, 十分鮮味和彈牙, 鮮元貝新鮮, 蒸鮮鮑魚,同樣新鮮、炸蠔,炸得非常香口, 並不是好油,白灼生猛海蝦新鮮爽口,同樣海鮮湯十分鮮味!至於薑蔥粉絲蟹煲,粉絲十分夠味、清蒸沙巴龍躉仔,雖然是養斑,但肉質還好的,最尾蔬菜類有金銀蛋浸菜苗. 還有飯及甜品。這餐海鮮餐十分滿足、下次一定再來

2018-08-15 76 views
海鮮永遠都令人期待!想平平地食我就會去囍慶既酒樓,好似幾多分店,探開friend可以食🤩😝同埋都算易搵位同幾多staff👍🏻一坐底都叫左呢個套餐,係任飲架海鮮篇:蝦多膏彈牙新鮮,是日最推介既一碟!花甲較細隻左少少貴妃蚌好惹味粉絲當然要一齊清哂佢啦👍🏻元貝有點黏殼,但味道好鮮甜,要趁熱熱後期有點飽,魚🐟肉覺得冇咁滑🤔呢個酒樓食飯唔少得😂 龍蝦唔錯,但重點係個面真係幾好食!個人唔鍾意淋淋既😝海鮮已值回啦!其他菜式唔錯架又係最後全景😝😝 i will be back.

海鮮篇:
蝦多膏彈牙新鮮,是日最推介既一碟!

花甲較細隻左少少

貴妃蚌好惹味
粉絲當然要一齊清哂佢啦👍🏻

元貝有點黏殼,但味道好鮮甜,要趁熱熱

後期有點飽,魚🐟肉覺得冇咁滑🤔

海鮮已值回啦!其他菜式唔錯架

又係最後全景😝😝 i will be back.
2018-08-06
$220 (Dinner)
2018-08-12 87 views
又係同男朋友盞台腳既星期四。之前聽過朋友講呢間平民酒樓出既海鮮餐超值,所以我地2個突登去土瓜灣呢邊覓食。間酒樓既裝潢都幾新同埋幾西式,應該都係有人會擺酒掛。我地自己2個人都係嗌左個八道鮮味餐($438 免收加一同菜芥)。因為人人都係甘叫,呀媽教落最多人叫即係去得快,一定夠新鮮名不孚其實佢係唔止有八道菜式。。。因為佢仲有送炒飯同糖水,絕對唔相信2個人既份量可以甘多紅燒乳鴿真係好食到不得了!唔單止熱辣辣,仲要係啖啖肉。一定要留肚食!白灼蝦就正正常常,都係大隻既。蒜蓉粉絲貴妃蚌又係超抵食,大大隻之餘又冇沙,我最愛既粉絲又入哂味相反,豉汁蒸仙貝就有點失色,豉汁掩蓋左仙貝既味道,轉一轉醃製手法會更好。呢條沙斑魚係越班既出色!新鮮既魚食落唔係話滑,而係有種彈牙既感覺。唔知係咪游水魚即整,我同我男朋友真係完完整整甘食哂😂😂伊麵又係超入味,好味到我同男朋友爭食最後一條龍蝦亦都係我估唔到甘嫰滑。炒飯係送。但大家未必食得哂,所以真係唔好浪費,可以叫侍應打包的。浸蜆都唔錯。至少好多殻都係有肉係度,唔會呃呈食左甘多海鮮,之後都要食番菜清一清😂😂所以雖然好飽,但我地兩個都清哂成碟菜。最後仲有個紅豆沙。真係飽住成

酒樓既裝潢都幾新同埋幾西式,應該都係有人會擺酒掛。

因為人人都係甘叫,呀媽教落最多人叫即係去得快,一定夠新鮮

白灼蝦就正正常常,都係大隻既。

伊麵又係超入味,好味到我同男朋友爭食最後一條
龍蝦亦都係我估唔到甘嫰滑。

浸蜆都唔錯。至少好多殻都係有肉係度,唔會呃呈

最後仲有個紅豆沙。真係飽住成個肚甘走
2018-08-02
上月布袋澳食完海鮮又想再食過海鮮,但想去近些食,亞女就介紹土瓜灣"囍慶酒家"原來呢間酒家套餐都是食海鮮多,幾啱好食海鮮人呢!套餐有2人4人6人8人同12人👍好特別!我們4人就選"十全十美"了,份量真的太足夠,環境很光猛,侍應生很有禮貌和好笑容,還給予我們向窗的座位,食環境都是一種享受呢!見我哋鍾意食花生又額外送多碟是不加錢呢!細心又體貼,講真服務行業不是人人做得到的 "讚"一入門 就見山招牌 慢慢睇下坐位向窗 食埋環境添上湯青龍蝦伊麵 兩隻龍蝦肉結實 連小腳仔都食埋 太鮮味豉椒炒蟶子 四隻蟶子啖啖肉沒有沙味道有點濃白灼九節蝦 好彈牙 厚肉 大隻清蒸沙巴龍躉仔 肉質嫩滑薑蔥粉絲蟹煲 蟹肉肥尾礦泉水灼鮮鮑魚 四隻 一滴油都沒有 好健康 好清甜 好淋金粟海鮮湯有紅加白蘿蔔 粟米 蝦 蜆肉 配搭清甜 每人飲了超過兩碗酥炸大生蠔 四隻 蠔很新鮮 不太油利紅燒皇子鴿 兩隻 乍得好脆 熱辣辣任飲 橙汁 椰子汁好清甜

一入門 就見山招牌 慢慢睇下

任飲 橙汁
椰子汁好清甜

2018-08-07
2018-08-08 100 views
睇報紙廣告介紹土瓜灣馬頭圍道,囍慶酒家有多款抵食海鮮餐,免加一免茶介仲有甜品和炒飯送,一於約friend 去試試。叫咗個八味鮮二人海鮮餐,有上湯龍蝦伊麵、鮑魚、貴妃蚌、生猛海蝦、花甲、紅燒乳鴿、清蒸倉魚同一大碟金銀蛋菜心仲送大大粒紅豆沙同炒飯,食到我哋捧著肚走😋👏🏻
2018-08-02 102 views
母親大人生日,這餐晚飯是不可以缺少的,平時母親為我地煮飯,為左我地,煮得大汗淋漓,食完又幫我地洗碗筷,一個晚上,總是忙得不可開交。今天,是她的生辰,應該讓她休息休息,等我們為她慶祝,讓她有一個不忙碌的晚上,好好食一餐生日晚飯。心知她,是喜歡中菜的,特別是小菜。我們為她選了在酒樓晚宴,讓她坐得舒適,又開心的晚上。精美小菜,套餐、多款多樣,價錢適中,而且都好低食,又有特價。上湯青龍蝦伊麵、龍蝦細隻,但啖啖肉,肉質鮮甜,彈牙爽口,伊麵幼滑,吸收了龍蝦的鮮味及汁醬,入口香濃又美味。勁蒜蒸元貝,好新鮮又鮮甜、元貝大大粒、又厚肉,粉絲吸收了元貝海鮮精華,爽滑可口。酥炸大生蠔,薄槳酥炸、外脆內軟、一口咬下去,蠔汁彈出,鮮甜又幼滑,鮮味散發出來。紅燒皇子鴿,我地的至愛,必食、即叫即燒、皮脆肉嫩、好入味、肉質鮮嫩多汁、啖啖肉,鮮甜可口。

舅父生日, 當然要找間 一家大細都啱食既中菜館/酒家去食生日飯吧~ 其實我幾星期前已開始揾中菜了, 好彩同事有好介紹, 介紹我去土瓜灣既囍慶酒家 話呢度食物好食, 而且地方又夠大, 價錢都好相宜, 老人家應該中意~ 囍慶酒家係土瓜灣馬頭圍海悅廣場2 樓, 雖然地方有少少駁腳, 但我係金鐘再搭巴士, 大約唔洗半個鐘就到了~ 來到真係覺得地方好闊落喎!! 而且服務員全部好好笑容, 態度都非常親切, 成餐飯老人家好開心呢~ 呢度推出左好多好好好抵食既套餐, 由於一行都有四人, 所以叫左個"十全十美"套餐, 只係HKD 898, 就包括 - 上湯龍蝦伊麵 - 豉椒炒蟶子皇 - 白灼九節蝦 - 清蒸游水龍躉 - 勁蒜蒸元貝 - 薑葸粉絲蟹煲 - 酥炸大生蠔 - 紅燒皇子乳鴿二隻 - 金粟海鮮湯 - 金銀疍浸菜苗 呢度飲品都係任飲既! 我地叫左一楂椰子水, 清涼入心, 甜甜地好好味~! 上湯龍蝦伊麵 份量十足, 龍蝦有2-3大隻, 肉質又肥美又結實, 而且非常新鮮! 上湯煨入晒味, 伊麵底都又彈又好食! 豉椒炒蟶子皇 - 新鮮蟶子皇都好好食又爽脆, 呢度啲海鮮真心不惜工本又唔錯! 白

- 上湯龍蝦伊麵
- 紅燒皇子乳鴿二隻
- 金粟海鮮湯
- 金銀疍浸菜苗

上湯龍蝦伊麵

上湯煨入晒味, 伊麵底都又彈又好食!

白灼九節蝦 - 大蝦真心隻隻都肥0都0都又大大隻, 而且肉質好爽身, 唔會甩頭甩骨, 而且蝦頭有肥美既膏, 真心好味!

清蒸游水龍躉 - 超級大條!! 龍躉肉質鮮美,入口一啲都唔腥, 充滿魚既鮮甜味,
就連我唔太愛食魚都覺得好味!

勁蒜蒸元貝 - 味道一般, 元貝好似老左少少, 所以入口較鞋身, 而且粉絲太多, 相比起其它海鮮, 呢個失少少分~

薑葸粉絲蟹煲 - 美味又翻番來!!! 用石窩上好夠熱!!! 原隻蟹用薑葸粉絲來屈, 好入味又惹味!!!
而且肉蟹好多肉, 食落去肉質好爽身, 係新鮮貨先有此鮮味~

酥炸大生蠔 - 酥化又夠蠔味, 一口咬落去, 濃濃既蠔味都係化唔開, 好食~

紅燒皇子乳鴿二隻 - 食到呢度都好飽了~~~ 不過見到燒到咁脆卜卜既乳鴿真心忍唔住咬二啖!
嘩, 個皮真心脆, 再加上肉質好嫩滑, 咬落去仲有滿滿肉汁, 好食呀!

金粟海鮮湯 - 清香醇喉, 用上多款新鮮既海蝦來熬製, 湯底又鮮又清甜,
而且充滿濃濃既粟米味道, 成個味道好夾!

金銀疍浸菜苗 - 份量都唔少, 菜湯一啲都唔咸, 鮮味十足, 再加上有少少惹香既金銀疍,
送飯一流!

以為食飽了- 未呀, 笑意滿面又招呼親切既服務員送上疍炒飯, 一大碟份量超多, 炒飯充滿疍香, 最後都係食唔晒打包走...

最後食埋唔會太甜既紅豆湯就走了~~

個人覺得用誠意和高質食物去招呼客人才是皇道, 而這間酒家的確是做到了,
日後會多啲幫襯呢~

囍慶酒家
土瓜灣馬頭圍道209號海悅廣場2樓
2018-07-24
2018-08-02 81 views
今日同朋友慶祝生日,諗住食返餐好嘅,見到一個海鮮餐都係四百零蚊同平時啲西餐差唔多但係有八道海鮮咼,梗係試吓佢咩料啦個價錢其實真係抵到爛,見到四百零蚊兩個人有咁多道海鮮,仲要免收+1免茶街仲有甜品仲有炒飯仲有嘢飲添真係唔敢相信。見到台台都大魚大肉。我哋首先叫咗椰青水,椰青水入邊仲有椰青粒甜甜地幾好味。九節蝦,蝦肉10分彈牙而且好大隻彈牙,肉質實實好新鮮嘅感覺。呢個係豉汁蒸元貝,好濃郁豉汁味再加上大大粒元貝,係略嫌鹹咗少少。勁蒜蒸蚌呢個真係不得了,粉絲吸晒啲汁再加上超勁嘅蒜頭味仲有新鮮嘅蚌肉,正到不得了👍🏼上湯龍蝦伊面,龍蝦份量超十足而且調味新鮮得來又感覺到上湯嘅香味,而且伊面味道10分推薦。超厚肉既龍蝦呢個價錢仲要有條大大條嘅魚真係抵到爛呀,魚肉10分新鮮加上葱同芫荽甜豉油,配搭令魚既鮮味更加出。紅燒乳鴿依家都冇乜地方整得特別好食,但係呢間竟然令到我一路食一路話好味。真係誠意之作食到花甲其實已經好飽撐着個肚,可能之前食嗰幾味餸嘅味道都好濃郁,所以花甲就略嫌淡左小小最後食返個金銀蛋時菜,絕對唔馬虎新鮮嘅菜心睇得出好翠綠新鮮而且配搭唔同嘅蛋,食咗咁多海鮮都要來返個健康嘅菜平衡返先。總括來講,

見到台台都大魚大肉。
我哋首先叫咗椰青水,椰青水入邊仲有椰青粒甜甜地幾好味。
超厚肉既龍蝦

總括來講,呢個價錢簡直係價廉物美有質素嘅酒樓,下次朋友生日一定會再嚟幫襯或者叫埋成家人一齊嚟10道菜嘅海鮮餐。
$200 (Dinner)
2018-08-02 247 views
之前睇到報紙廣告,見到囍慶集團有多好抵食的海鮮餐,對海鮮控的我來說立刻心心眼,兩人八道鮮味全包套餐只要$438,好抵食。酒樓環境開揚,枱與枱之間闊落,唔會背貼背,令人坐得非常舒適。 任飲都唔求其,橙汁應該是果汁先生,椰青水則清甜有椰肉,啤酒則採用生力。上湯龍蝦伊麵龍蝦爽口彈牙,而且啖啖肉;伊麵份量十足,而且夾起來是一條條,不是淋Pat pat,抵讚。豉汁蒸鮮元貝元貝新鮮彈牙,用豉汁蒸出來的元貝好治味。白灼九節蝦 蝦隻隻都好大隻,而且蝦頭無黑色的,非常新鮮,爽口鮮甜。清蒸游水海上鮮是日的海上鮮是黃臘倉,用上薑蔥蒸簡單得來可以食出魚本身的味道。勁蒜蒸貴妃蚌貴妃蚌新鮮,配上吸上鮮味的粉絲,唔錯。油鹽水浸花甲花甲無沙,鮮甜可口,配上粉絲及胡椒湯底,唔錯。紅燒皇子乳鴿剛炸好的乳鴿,外脆內嫩。金銀蛋浸菜苗皮蛋及鹹蛋煮菜芯苗,滋味更豐富。炒飯飯炒得唔油膩,而且軟硬適中。紅豆沙甜品最後,當然唔少得甜品,紅豆沙熱辣辣,甜度適中。

橙汁
椰青水

豉汁蒸鮮元貝
元貝新鮮彈牙,用豉汁蒸出來的元貝好治味。

白灼九節蝦
蝦隻隻都好大隻,而且蝦頭無黑色的,非常新鮮,爽口鮮甜。

勁蒜蒸貴妃蚌
貴妃蚌新鮮,配上吸上鮮味的粉絲,唔錯。

油鹽水浸花甲
花甲無沙,鮮甜可口,配上粉絲及胡椒湯底,唔錯。

紅燒皇子乳鴿
剛炸好的乳鴿,外脆內嫩。

金銀蛋浸菜苗
皮蛋及鹹蛋煮菜芯苗,滋味更豐富。

炒飯
飯炒得唔油膩,而且軟硬適中。

紅豆沙甜品
最後,當然唔少得甜品,紅豆沙熱辣辣,甜度適中。
2018-07-31
$220 (Dinner)
橙汁
椰青水