Hiring
Salary negotiable
26 days ago
Restaurant: Harlan's
Terms & Details:
尖沙咀the one一間西餐廳,位置高層,日間風景非常不錯,夜晚就變成浪漫的感覺。點了4 道菜的dinner set~#Gold Ostra Regal No.1 Oyster頭盤是非常有特色的生蠔,鋪滿了一整碟的玫瑰,非常賞心悅目,生蠔上加了自家製的西瓜汁,非常fresh。#Parma Ham, Melon西式蜜瓜凍湯,加了薄荷油,味道清甜又帶一點香氣。#Japanese Matsyba Crab超正的蟹肉杯,一整杯蟹肉非常吸引。敲碎杯上的米通,伴入蟹肉內食,再加上魚籽的鮮味,香濃又不膩。#Iberico Pork Pluma非常精緻的豬,嫩滑,肉感完全不粗糙,這就是西餐的特色。#A4 Wagyu Striploin和牛肉反而沒有非常油膩的感覺,不過一樣肉質非常嫩滑。完成主菜後上了一杯pre dessert drink,非常貼心,可先清一下口內的味道。#Brie Cheese Cake最後的甜品都非常特別,是黑松露的蛋糕,好香,不過也不是人人喜歡的松露味。
尖沙咀the one一間西餐廳,位置高層,
日間風景非常不錯,夜晚就變成浪漫的感覺。
點了4 道菜的dinner set~

#Gold Ostra Regal No.1 Oyster
頭盤是非常有特色的生蠔,
鋪滿了一整碟的玫瑰,非常賞心悅目,
生蠔上加了自家製的西瓜汁,非常fresh。

#Parma Ham, Melon
西式蜜瓜凍湯,加了薄荷油,味道清甜又帶一點香氣。

#Japanese Matsyba Crab
超正的蟹肉杯,一整杯蟹肉非常吸引。
敲碎杯上的米通,伴入蟹肉內食,
再加上魚籽的鮮味,香濃又不膩。

#Iberico Pork Pluma
非常精緻的豬,嫩滑,肉感完全不粗糙,
這就是西餐的特色。

#A4 Wagyu Striploin
和牛肉反而沒有非常油膩的感覺,
不過一樣肉質非常嫩滑。

完成主菜後上了一杯pre dessert drink,
非常貼心,可先清一下口內的味道。

#Brie Cheese Cake
最後的甜品都非常特別,是黑松露的蛋糕,
好香,不過也不是人人喜歡的松露味。
2023-12-10 162 views
去咗The One一間人氣嘅西餐廳,午餐性價比超級強勁,可以飽覽到維港一帶景色超級開陽,餐廳所有人都好有禮貌,而且食物質唔差拍得住酒店級嘅水準,午餐係超級抵好值得嚟($298/pp)Bread Basket🥖 幾欣賞佢個麵包腩有四種唔同嘅麵包,每款都好食,仲會主動問使唔使refill👍🏻Artichoke & Black Truffle Cream Soup (+$40)會喺你面前先到個湯,好cream絲滑❤️比較奶香,都有幾香嘅黑松露味Tiger Prawn Tortilla🦐 虎蝦係一個凍嘅前菜,肉質彈牙爽口,蛋餅同樣出色,有好香嘅蛋味同埋中間嘅紅椒味都幾突出,唔錯唔錯❤️❤️❤️Scallop & Fresh Razor Clam Linguine🐚(+$38)意粉個硬度啱啱好,完美al dente😍有麵粉香同煙靭,帶子差不多係XXL size珍寶裝,煎封得好好,面頭微微金黃焦香,入面係非常之鮮嫩Duck Leg Confit with Black Pudding🦆 (+$48)超大隻嘅鴨髀,食落啖啖肉,🍖而且肉質係好軟好淋,好容易咬開,仲有肉汁,比較偏濃味,因為面頭係用咗Black

Bread Basket🥖

Tiger Prawn Tortilla🦐

超大隻嘅鴨髀,食落啖啖肉,🍖而且肉質係好軟好淋,好容易咬開,仲有肉汁,比較偏濃味,因為面頭係用咗Black Pudding 醬圍滿鴨髀,平時鍾意食內臟嘅朋友應該會覺得好香,唔鍾意嘅刮開佢問題都唔大可接受到嘅味,好食嘅👍🏻底下仲墊咗好多豆豆

Chestnut & Caramelized Condensed Milk Mille-Feuille 🌰
唔係傳統嘅拿破崙,用咗朱古力薄脆做分隔🍫但係中間嘅栗子同煉奶吉士醬,味道好濃郁

Banana & Peanut Butter Crème Brûlée Tart🥜
呢個甜品係秋天食係會覺得好幸福💕個tart係會暖暖哋,感覺好舒服而且個朱古力花生味超濃厚,撻皮又有香醇嘅牛油味,正

Black Coffee ☕️
用意大利kimbo 咖啡,有更深嘅烘焙味,會比較濃,味道香醇,食甜品啱晒
2023-12-09 83 views
踏入12月,充滿歡樂氛圍同朋友好好慶祝一下快要完結的2023位於The One的Harlan’s高貴格調,浪漫氛圍無論食物還是服務都很有水準➰Set Dinner 6 Courses ($1188)▪️餐包▪️Appetizer➿Matsuba Crab Custard, Uni & Shaved Sturgeon Caviar擺盤有心思,上面是海膽同脆餅,下面是蟹肉燉蛋,先將脆餅弄碎再混合一起食用,口感會更多增次➿Diced U.S. Prime Hanger Steak with Beef & Beetroot Consommé是牛肉清湯,入口溫和舒服,香濃而不膩口,加入封門柳牛肉,令牛肉香散發得更好➿Foie Gras, Lemon Grass Ginger Jus & Dark Chocolate Roll鵝肝質地絲滑,幾乎入口即化,配上朱古力卷,兩者意外地配搭,好有驚喜▪️Main Course➿Monkfish Cheek, Pan-Seared Crispy Monkfish Liver香煎鮟鱇魚面頰,魚肉質地好實淨但好嫩滑,本身魚味不濃,靠以醬汁提升風味➿Oyster Bla
踏入12月,充滿歡樂氛圍
同朋友好好慶祝一下快要完結的2023

位於The One的Harlan’s
高貴格調,浪漫氛圍
無論食物還是服務都很有水準

➰Set Dinner 6 Courses ($1188)
▪️餐包

▪️Appetizer

▪️Main Course

➿Oyster Blade Beef, Oyster Leaf Salad with Blue Cheese Dressing
牛板腱香煎到粉嫩,肉味濃郁,油香不重;肉質軟腍,富有咬口

▪️Dessert
➿Classic Apple Pie with Parma Ham & Meat Floss
是蘋果批的進化餅,餅底香脆配上蘋果酸甜,上面再灑上肉鬆,令酸甜感更明顯

➿Lobster Bisque ($198)
大推他們家的龍蝦湯,帶干邑酒香,質感濃稠,底部還有龍蝦肉,我可以一個人來兩碗

➿Sea Scallop & Scampi Tail Pappardelle, Spanish Chorizo, Semi-Dried Tomato, Basil ($428)
意粉賣相擺盤,海鮮非常足料,有帆立貝、龍蝦肉、蜆肉等
意粉富彈性而裹滿蕃茄香草醬汁,每口都鮮味十足!

➿Tiramisu ($148)
吃完蘋果批太高質,決定多點一份提拉米蘇!
我比較喜歡咖啡味重的,所以味道沒太討我歡心;反而口感是我喜歡的,忌廉芝士非常幼滑,加入果仁增加增次,朋友大愛這種!
2023-12-06 148 views
偶爾要去D靚餐廳拍下拖享受下,還記得幾年前我們來過這裡慶祝三週年紀念,今日再同老公來,Lunch set menu 仲有啱佢嘅素食🌿嘅選擇,好難得fine dining 有vegetarian meal揀。好喜歡呢度環境好優雅,樓底高空間感大,仲有戶外位置可以望到維港美麗景色。✨Appetizers:✨🔸Bread 🥖🔸四款不同口味的新鮮麵包,熱烘烘好軟熟食落好香麵粉味,特別鍾意麥包同埋黑芝麻味好香🔸Artichoke & Black Truffle cream soup with Lobster🔸個湯係上枱時候先至倒落去碟,保持到湯嘅溫度,裡面有低溫烹調嘅龍蝦肉好鮮味,配埋黑松露令到成個好滑嘅忌廉湯層次更豐富,我好鍾意呢個湯☺️🔸Confit Byaldi with Cheese Tart🔸把幾款蔬菜切成片狀再卷成tart ,用低溫燉煮嘅方法去保留蔬菜天然甜味,配上Goat cheese leek 奶香味醬汁。✨Main course:✨🧡Scallop & Fresh Razor clam Linguine 🧡北海道帶子同埋新鮮蟶子都好大隻,食落好鮮甜,帶子輕輕煎過保留到中間嘅肉質

✨Appetizers:✨
🔸Bread 🥖🔸

✨Main course:✨
北海道帶子同埋新鮮蟶子都好大隻,食落好鮮甜,帶子輕輕煎過保留到中間嘅肉質仲好鮮嫩,扁意粉質地煮得剛剛好,同個clam cream sauce 好夾。

🧡Japanese Edamame Risotto🧡
呢度菜真係好有驚喜,估唔到青豆可以做到主角🤩用咗味噌同埋camembert cheese 去調味,Risotto 的質地吃起來好似燉飯咁,老公勁鍾意👍🏻連平時好怕食青豆嘅我試完之後真係覺得好好食😙

✨Dessert:✨
🤎Banana & Peanut Butter Crème Brûlée Tart 🤎
焦糖布甸撻裡面加入了香蕉肉,撻皮做得好香脆,點埋佢配的花生醬同埋cream,令成個甜品食落更加香濃。

🤎Chestnut & Caramelized Condensed Milk Mille-Feuille 🤎
用了自製的朱古力薄片來代替酥皮去做千層酥,中間栗子同焦糖煉奶味的餡做得好幼滑,配埋旁邊的栗子碎粒一齊食好夾。

✨Drinks:✨
🔹Iced lemon tea
🔹Earl grey tea

💫成個用餐體驗都非常好,環境靚、食物高質,Staffs的服務好周到又有禮貌,上菜時仲會詳細介紹菜式特點。
好適合大家來拍拖/ 慶生/ 朋友聚會。
2023-12-06
Type of Meal
Lunch
  • Artichoke & Black Truffle cream soup with Lobster
2023-12-05 99 views
✅ 位於The One,距離尖沙咀地鐵站步行僅需3分鐘。超方便。✅ 菜單提供各種美味且令人垂涎的食物。✅ 油封鴨腿超嫩多汁。✅ 強烈推薦他們的帕瑪火腿瓜!很清爽✅ 座位寬敞,尖沙咀中部全景✅ 食物美味,物有所值✅ 強烈建議提前預訂。✅ 新鮮的食材。✅ 真實且優良。✅ 性價比高,朋友家人聚會的理想場所✅ 整體而言,以這個價格來說,食品品質非常出色✅服務員也很棒,總是有效率、快樂、有禮貌。------------------------------𝙿𝚕𝚎𝚊𝚜𝚞𝚛𝚎 𝚘𝚗 𝚝𝚑𝚎 𝚕𝚒𝚙𝚜, 𝚕𝚒𝚏𝚎𝚝𝚒𝚖𝚎 𝚘𝚗 𝚝𝚑𝚎 𝚑𝚒𝚙𝚜 🐰
✅ 菜單提供各種美味且令人垂涎的食物。
✅ 油封鴨腿超嫩多汁。
✅ 強烈推薦他們的帕瑪火腿瓜!很清爽
✅ 座位寬敞,尖沙咀中部全景
✅ 食物美味,物有所值
✅ 強烈建議提前預訂。
✅ 新鮮的食材。
✅ 真實且優良。
✅ 性價比高,朋友家人聚會的理想場所
✅ 整體而言,以這個價格來說,食品品質非常出色
服務員也很棒,總是有效率、快樂、有禮貌。
2023-12-04 124 views
#港女覓食到尖沙咀#約會慶生好去處12月係港女生日月🥳所以都會陸續有唔同朋友幫港女慶祝生日🤪今次揀左呢間係The One L19的西餐廳去慶祝。餐廳落地大玻璃可以望到維港景色,預早預約可以要求坐窗邊位置,咁就更加好feel啦😍12月,餐廳有冬日Menu ~✨我地揀左6 Courses $1,188 Per Person + 散點生蠔+一份280G美國肉眼扒🥩+甜品🍮✨6 Courses $1188/per person6Courses 可以選擇3頭盤+2主菜+1甜品我地揀左以下3個頭盤:Roasted Frog Leg with Garlic Chives Purée & Crispy Smoked Eel估唔到西餐廳會用田雞腿做餸😂感覺好神奇於是就點左黎食啦🙈有職員會喺旁邊介紹點食及烹調方法。田雞放咗入模具後炸左,上面放上炸鰻魚,而綠色嘅係田雞燉成嘅汁呈mousse狀態。餐廳職員介紹話要三樣嘢一齊放入口,食落去濃味多汁。Matsuba Crab Custard, Uni & Shaved Sturgeon Caviar松葉蟹燉蛋配海膽魚子醬~松葉蟹燉蛋,最底層係燉蛋,入面有松葉蟹肉,
#港女覓食到尖沙咀
#約會慶生好去處

12月,餐廳有冬日Menu ~

✨6 Courses $1188/per person
6Courses 可以選擇3頭盤+2主菜+1甜品
我地揀左以下3個頭盤:
估唔到西餐廳會用田雞腿做餸😂感覺好神奇
於是就點左黎食啦🙈
有職員會喺旁邊介紹點食及烹調方法。

餐廳職員介紹話要三樣嘢一齊放入口,食落去濃味多汁。

松葉蟹燉蛋配海膽魚子醬~
松葉蟹燉蛋,最底層係燉蛋,入面有松葉蟹肉,而上面個層係海膽汁mousse
杯面的係松葉蟹芝士脆片,而上面有韓國嘅馬糞海膽及黑色嘅係魚子醬,將佢篤碎混合燉蛋一齊食,口感更佳。

鵝肝配朱古力多士
有別於煎嘅鵝肝,呢個係煮出嚟,食落嫩滑。
雖然賣相一般,但係食落去鮮嫩可口,味道濃郁。

主菜就各一試下~
煎嘅鮟鱇魚面頰配炸咗嘅鮟鱇魚魚肝
魚肉食落好香,有咬口。

M8 Oyster Blade Beef, Oyster Leaf Salad with Blue Cheese Dressing
M8和牛揀左5成熟,鮮嫩油份重。配藍芝士醬及Oyster Leaf 可以去下油膩感。

✨法國Gillerdeau生蠔🦪 4隻送白酒一小杯 $240
生蠔鮮甜美味🤤

✨280g US 肉眼🥩 $668
肉眼扒選了7成熟,烤得剛剛好。
食落肉味香濃。

甜品前會有一個免費嘅雪碧雪葩俾你清一清味蕾,
飲落酸酸甜甜有檸檬味,之後再享用甜品

Set Dessert 只得一款
蘋果酥配個食落鹹鹹甜甜嘅mousse.
還可以啦🙊

✨朱古力撻配雪糕 $148
軟心朱古力撻配雲呢拿雪糕
撻皮鬆化都好食~

餐廳環境舒適,服務好好,職員都有主動問我地要唔要幫手合照。經OpenRice訂枱亦都有八五折優惠。不過餐廳餐牌單點就唔算多選擇啦~

✨總結
人均消費💸:$2651/2人
味道:🌕🌕🌕🌕🌑
份量:🌕🌕🌕🌑🌑
服務:🌕🌕🌕🌕🌑
質素:🌕🌕🌕🌕🌑

🍴 Harlan's (尖沙咀)
📍尖沙咀彌敦道100號The ONE 19樓

::::::::୨୧::::::::୨୧::::::::୨୧:::::::::୨୧:::::::::
#hkfoodie#eat#gathering
#food #foodphotography #foodblogger #foodstagram #instafood #hkfood #foodpics #photooftheday #foodie #foodlover#foodholiceatdiary #foodielife #尖沙咀美食
#尖沙咀慶生
2023-12-04 80 views
💃💕每逢特別嘅日子,都必定慶祝一下,今次揀咗呢間靚景餐廳,有落地玻璃可以欣賞維港海景,仲有露天平台,無論食飯或者打卡都拿滿分!👅 Harlan's Set Dinner (4 courses $888 per pax +$288 wine pairing)點好餐就送上一籃麵包🥖,然後再黎一個湯Parma Ham Melon Soup:係味道好清甜既蜜瓜凍湯,龍蝦肉超彈牙好味!Gold Ostra Regal No 1 Oyster 🦪:被生蠔的玫瑰花擺盤浪漫到了🌹肉質新鮮飽滿,加上西瓜醬汁更顯清爽甘甜!Japanese Matsuba Crab🦀️:之後係一個好精緻既蒸蛋,鮮甜既海膽配上松葉蟹蟹肉、魚子醬,上面仲有脆脆餅乾,口感超級豐富!A4 Wagyu Striploin🐮:主菜揀左A4和牛,肉質肥美非常粉嫩,油脂感豐盈,少少份量大大滿足!Truffle Cheese Cake🍰 :混合黑松露脆片同爆谷,配搭非常有心思!
💃💕

👅
Harlan's Set Dinner

二訪去尖沙咀The One 19/F的Harlan’s午餐,剛好天朗氣清,可以享受半空中柔和陽光與美食☀️餐廳室內環境優雅,燈光悠和,亦設有戶外露天雅座俾人飲酒chill吓,更可以飽覽全天際維港美景。餐廳供應時尚歐陸美食,點了兩客Lunch Set,餐廳亦有素食套餐選擇🌱🍞餐前麵包: 有四款不同的口味,麵包口感紮實,配上牛油更是奶香濃沃Appetizers🥗Confit Byaldi :將茄子、蕃茄、洋蔥和彩椒等切成薄片疊放,低溫慢燉保持天然蔬菜的甜味,配上 Cheese Tart, Goat Cheese Leek 奶香更令味道相得益彰 (係我至愛動畫5星級大鼠内的經典菜式🐭)🦐Tiger Prawn Tortilla de Patatas: 以西班牙炒蛋為基礎,加入了新鮮的海鮮香草醬和混合蕃茄,味道非常鮮美Main CoursesWagyu Beef Tongue Croque Monsieur (Hk$328) : 金黃酥脆的麵包夾着融化的芝士和薄片牛舌,肉質不會腍韌,味道咸香強烈,帶有膻味Japanese Edamame Risotto (Hk$298): 燉飯以淡雅豐滿的日本青

Appetizers

Main Courses

Japanese Edamame Risotto (Hk$298): 燉飯以淡雅豐滿的日本青豆為主角,米飯質感柔軟,混合Camembert Cheese 、麵豉令層次豐富,猶如置身日本的田園風光中

Desserts

🌰Chestnut & Caramelized Condensed Milk Mille-Feuille:栗子焦糖煉乳千層酥外觀細膩,以薄片狀的酥皮交替堆疊,栗子香甜與酥脆相互融合
🍌Banana & Peanut Butter Crème Brûlée Tart:焦糖燉蛋布丁撻由香蕉蓉和花生醬融化而成,温暖軟滑、香氣撲鼻讓人難以抗拒

☕Coffee latte:熱的咖啡latte奶香味比例充沛,口感十分柔順絲滑

🍹Ice Lemon Tea: 冰凍檸檬茶怡人回甘,消滯解膩

(All subject to 10% service charge)

📍Harlan's
尖沙咀彌敦道100號The ONE 19樓
(港鐵尖沙咀/尖東站 B1/ N5 出口)
2023-12-02 86 views
Weekend約左朋友嚟左呢到食lunch,之前嚟呢到都係因為朋友wedding,呢到個環境同景觀確實唔錯!星期日都有set lunch,店員好nice好詳盡咁介紹每一道菜式!落單無幾耐就上左籃熱辣辣既餐包😊。雅枝竹黑松露忌廉湯配慢煮龍蝦肉🦞熱辣辣既湯,黑松露味好香,仲可以配埋餐包一齊食!虎蝦西班牙蛋餅配海鮮香草醬及蕃茄冷盤既蛋餅😋虎蝦幾大隻而且肉質好結實!帶子蟶子意粉配紫蘇大蜆忌廉汁好鐘意Linguine既口感!帶子都幾大粒!蟶子好彈牙,紫蘇忌廉汁同香草醬好似😆。鹽焗烤羊腿羊腿肉好大件,忌廉菠菜好好食。🌰栗子焦糖千層酥千層酥好酥脆,中間夾住粟子蓉同焦糖忌廉,甜而不膩。香蕉花生忌廉焦糖燉蛋無敵既配搭,好特別既Crème Brûlée!花生控必食!幾full下,記得book位!

雅枝竹黑松露忌廉湯配慢煮龍蝦肉🦞
熱辣辣既湯,黑松露味好香,仲可以配埋餐包一齊食!

虎蝦西班牙蛋餅配海鮮香草醬及蕃茄
冷盤既蛋餅😋虎蝦幾大隻而且肉質好結實!

帶子蟶子意粉配紫蘇大蜆忌廉汁

鹽焗烤羊腿
羊腿肉好大件,忌廉菠菜好好食。

🌰栗子焦糖千層酥
千層酥好酥脆,中間夾住粟子蓉同焦糖忌廉,甜而不膩。

香蕉花生忌廉焦糖燉蛋
無敵既配搭,好特別既Crème Brûlée!花生控必食!

幾full下,記得book位!
人大左就食唔到咁多野,所以更加開始注重質多過量,留意多左fine dining多過自助餐,見到呢排幾多人食呢間,我都貪高興黎試下😂 感覺有驚喜🤩 一入去就已經見到有落地玻璃既海景,樓底夠高,地方闊落,景觀開揚,夜晚黎食暗暗地咁真係浪漫又舒服😌 如果想chill chill地入下野仲可以坐outside, 有啲風出埋黎都幾正~ 野食方面用料高級,配搭同烹調方法都落左心思,同埋以呢個價錢食fine dining都幾抵👍🏻(5 😍 係滿分,🤩係半分)4 course - $888Gold Ostra Regal No.1 Oyster 🦪 (好味指數:😍😍😍😍🤩)上一枱已經見到蠔🦪下面墊左好多玫瑰🌹,感覺浪漫🥰 隻蠔🦪望落幾大隻,厚肉飽滿,味道濃厚鮮美,海水味🌊重所以會比較有鹹香,口感creamy綿滑,感覺唔錯~ 另外仲配左清爽香甜既西瓜雪葩🍉🍧,成個感覺幾refreshing~ 上面仲有少少菲達芝士🧀同埋有馬山椒,用個鹹味同麻味黎提鮮,感覺幾得意~Parma Ham, Melon 🥓🍈🦞 (好味指數:😍😍😍😍)Parma ham🥓配哈密瓜🍈呢個經典組合大家一啲都唔陌生~ 今次有新意同比較特

(5 😍 係滿分,🤩係半分)

4 course - $888
Gold Ostra Regal No.1 Oyster

Parma Ham, Melon
Parma ham🥓配哈密瓜🍈呢個經典組合大家一啲都唔陌生~ 今次有新意同比較特別既地方係哈蜜瓜🍈嗰部分變左凍湯🍈🥣,幾清爽涼喉同消暑,有幾馥郁既果香同埋濃醇既甜味,更加清到Parma ham🥓既油膩感~ 個Parma ham🥓唔會一味死鹹,口感細緻,鹹鹹地又有甘香既餘韻~ 另外有一舊煮到啱啱好既龍蝦肉🦞,鮮甜彈牙,仲滴左幾滴清新既薄荷油🌱作為點睛之筆,味道更加特別~
Japanese Matsuba Crab

Japanese Matsuba Crab 🦀🐡🥚 (好味指數:😍😍😍😍😍)
首先個賣相好似個沙漏⏳咁已經機靚🤩 跟住個店員就教我地整碎個芝士脆片🧀連埋個海膽🐡撈落個蒸蛋🥚到,真係有鹹香又鮮味~ 另外個蛋🥚上面有海膽醬🐡,入面有超多梳松葉蟹蟹肉🦀😍,顏色鮮豔,質感軟嫩綿密,鮮甜無雪味~ 個蛋🥚落上湯🥣既比例啱啱好,唔會水汪汪,依然保持到嫩滑既口感又有蛋香🥚,整體口感creamy軟滑又有啲咬口,呢個堅好食😋
Iberico Pork Pluma

Iberico Pork Pluma 🐷🥬 (好味指數:😍😍😍😍)
西班牙🇪🇸既伊比利亞豬🐷的確係好食啲😜 廚師👨🏻‍🍳一早已經去左骨🦴,呢個係豬梅肉🐷,啖啖肉咁幾正🤤 用六十幾度慢煮,所以肉質鮮嫩細膩,豬味🐷濃郁juicy,有獨特既橡果🌰芳香~ 油脂唔算多但都肥瘦適中,入口有淡淡既油香,油潤甘香👍🏻 個自家製醬汁幾惹味同開胃🤤 配埋酸酸甜甜既菠蘿🍍就更加唔覺漏~ 另外仲配左少少腍甜既娃娃菜🥬~
A4 Waygu Striploin

A4 Waygu Striploin 🐮🍄⚫️🥔 (好味指數:😍😍😍😍😍)
今次既牛🐮係日本既A4和牛🐂~ 和牛🐮會肥美啲,所以多數sukiyaki會食到,食落一啲都唔會漏~ striploin 即係上腰肉、上等腰肉牛排🥩,將T bone去除菲力既部分同埋骨🦴就可以起到呢塊肉~ 小編叫左五成熟,煎得🔥啱啱好,入面仲有粉嫩既紅色,口感柔嫩juicy,脂肪紋路細緻,油香夠出,肉味香濃,入口即融,感覺滿足😌 另外配左個菇汁🍄同埋黑松露薯蓉⚫️🥔,個菇🍄既芳香更加吊到牛🐮既鮮味出黎,加埋惹味既黑松露⚫️就仲多層次😜
Pre-dessert

Pre-dessert 🟢🍋 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
跟住店員就上左個雪葩青檸梳打水,味道清新自然,酸酸地咁夠晒refreshing, 上面打到好似綿密既泡沫🫧咁,咁就有兩個層次既口感~ 呢杯特登用黎清一清味蕾先食甜品,係標準fine dining 既配置👍🏻
Brie Cheese Cake

Brie Cheese Cake 🧀🍰 (好味指數:😍😍😍😍)
最後甜品係一個黑松露蛋糕🍰,口感比較濕潤,厚實creamy, 有啲似New York cheesecake🧀🍰既質地,有清香濃郁既黑松露味⚫️,令人有錯覺好似食緊意粉🍝咁😂 芝士味🧀都出,唔會比黑松露味⚫️蓋過左,配埋芳香既雲呢拿醬味道更加香甜~ 另外仲有香脆既爆谷🍿同香醇既朱古力脆片🍫,口感更加豐富~

好味指數:😍😍😍😍🤩
推介指數:😍😍😍😍🤩
$900 (Dinner)
Gold Ostra Regal No.1 Oyster
Parma Ham, Melon
Japanese Matsuba Crab
Iberico Pork Pluma
A4 Waygu Striploin
Pre-dessert
Brie Cheese Cake
2023-11-24 105 views
想食高質西餐,又想有靚景睇,呢間位於尖沙咀The One 19樓嘅西餐都係唔錯嘅選擇餐廳裝修得令人感覺好舒適,環境開揚,樓底高,空間感十足!一入去就見到落地大玻璃,一覽無遺嘅維港夜景🌃 好grand 喔!💕不過我今日著錯衫🤭(¯`◕‿◕´¯)ღ 同朋友揀咗4 courses (Set Dinner )每人有兩款前菜、一款主菜同甜品ღAppetizer 前菜ღ-Gold Ostra Regal No.1 Oyster生蠔上面放咗清新嘅西瓜雪葩再加上feta cheese 🧀 arima sansho ,入口鮮甜清爽-Parma ham, Melon呢個以湯製作,Parma ham嘅密瓜凍湯好清甜,入面仲有慢煮龍蝦肉,上枱嘅時候仲加咗幾滴自家種植嘅有機薄荷油,好有特式-Japanese Matsuba Crab蟹肉蒸蛋,杯面放咗塊香濃嘅芝士脆餅仲有海膽,食落鮮甜濃郁ღMain 主菜ღ-Iberico Pork Pluma慢煮伊比利亞豬梅頭肉,肉味濃郁,入口嫩滑-A4 Wagyu Striploin叫咗5成熟,顏色粉嫩入口油脂豐富,肉質嫩滑多汁配上黑松露薯蓉同炒牛肝菌,滋味無窮—Harlan

餐廳裝修得令人感覺好舒適,環境開揚,樓底高,空間感十足!
不過我今日著錯衫🤭(¯`◕‿◕´¯)ღ

同朋友揀咗4 courses (Set Dinner )

每人有兩款前菜、一款主菜同甜品

ღAppetizer 前菜ღ

-Gold Ostra Regal No.1 Oyster

-Parma ham, Melon

呢個以湯製作,Parma ham嘅密瓜凍湯好清甜,

-Japanese Matsuba Crab

蟹肉蒸蛋,杯面放咗塊香濃嘅芝士脆餅仲有海膽,食落鮮甜濃郁

ღMain 主菜ღ

-Iberico Pork Pluma
慢煮伊比利亞豬梅頭肉,肉味濃郁,入口嫩滑

-A4 Wagyu Striploin
叫咗5成熟,顏色粉嫩

入口油脂豐富,肉質嫩滑多汁
配上黑松露薯蓉同炒牛肝菌,滋味無窮

—Harlan's Pre-Dessert—
Lime Sorbet Soda

味道酸甜清爽,入口好清新

ღDessert 甜品
-Brie Cheese Cake

黑松露芝士蛋糕,黑松露味濃郁,搭配Popcorn同熱香草醬,層次感豐富
2023-11-20 114 views
由於要慶祝生日,所以友人特登選擇左近我收工嘅尖沙咀高級西餐請我食飯。當我知道要去邊間餐廳嘅時候好驚喜,因為呢間餐廳我想食好耐㗎啦!一直都聽到好高嘅評價,而結果都接對冇失望,食物好食,環境裝修夠elegant,服務態度都好好!更加開心就係個無敵海景!因為都有好多野想試,所以我地要左個6 course menu $1288 再加a la carte items。首先上嘅當然就係熱騰騰嘅麵包,有四款,每一款都好好食,加埋海鹽牛油更加yummy yummy!Gold ostra regal no. 1 oyster 個擺盤超靚,用咗好多個玫瑰花放喺底,完全襯得起呢種好rare嘅生蠔!成隻生蠔其實都好大隻,味道清新,加埋西瓜sorbert同日本pepper代替tobasco,成個感覺好正啊!Parma ham and melon 用咗超新星嘅方法去呈現,首先將melon變成juice,再將Parma Ham刨碎,最後加埋自家製嘅薄荷油,成個dish好refreshing!Japanese matsuba crab 其實就係高級茶碗蒸,入面用咗超多松葉蟹腳肉,加埋面頭個脆餅同uni,又creamy

Japanese matsuba crab 其實就係高級茶碗蒸,入面用咗超多松葉蟹腳肉,加埋面頭個脆餅同uni,又creamy但又有脆脆感,超有層次感!

Iberico pork pluma 係我食過最好味嘅黑毛豬梅頭肉dish!肉質嫩滑但外皮脆脆,每一口都好香,而配埋旁邊個菠蘿紫蘇葉醬就更加特別!

A4 wagyu striploin肉味超濃,油脂分佈好正,有入口即溶嘅效果!旁邊個黑松露蘑菇mash potato都好出色,口感細膩,味道濃郁。

a la carte 我地要左北海道帶子淡水小龍蝦闊條麵 $428 個pasta口感好好,個sauce都夠creamy,加埋新鮮嘅帶子同小龍蝦,呢個配搭簡單得來都夠memorable。

當然都有點埋$58 一杯嘅mulled wine啦,講明慶祝一定要d酒先夠圓滿!

不過提醒大家記住一定要係the one嘅UG2樓先有lift直達餐廳,唔係架架都去到㗎!
( ˘ ³˘)♥︎今晚同家姐來到尖沙咀The One商場呢間❤︎︎Harlan’s❤︎︎食Fine Dining😋無敵海景,超有情調,野食精緻高質👏🏻酒店式招呼🤤外面重有露台位置,出去睇海景感覺重震撼😍打卡呃like是必須的,超推介大家來呢到慶祝生日,周年紀念,派對用餐等等⋯⋯我地餐飯由入門口開心到返屋企🤭❤︎︎Harlan’s Set Dinner❤︎︎ 4Courses$888 Per Person ( ˘ ³˘)♥︎(兩個前菜+主菜+甜品)❤︎︎Gold Ostra Regal No.1 Oyster❤︎︎生蠔底鋪滿大量乾玫瑰花😍一見到已經超心心眼,生蠔海水鮮味層次豐富🤤超肥美甘甜,再配搭埋Homemade Watermelon Sorbet, Feta Cheese, Arima Sansho做醬汁,酸酸甜甜更加清新👍🏻❤︎︎ Japanese Matsuba Crab❤︎︎呢個前菜超特別😋松葉蟹海膽燉蛋,面頭係芝士薄脆加海膽Mousse,個底就係蟹肉🦀燉蛋,記得全部材料一齊食一啖過,噤先最滋味🤤蒸蛋好滑加埋松葉蟹鮮味,真係一試難忘。❤︎︎ Iberico Pork Pluma❤︎︎呢款橡果黑毛豬豬肋眼,係豬中最嫩最好嘅

$888 Per Person
( ˘ ³˘)♥︎(兩個前菜+主菜+甜品

❤︎︎ Japanese Matsuba Crab❤︎︎

❤︎︎ Iberico Pork Pluma❤︎︎
呢款橡果黑毛豬豬肋眼,係豬中最嫩最好嘅部位🤤稱之為豬中和牛👍🏻口感非常嫩滑而柔軟,配以菠蘿來食,減低油膩感。

❤︎︎ A4 Wagyu Striploin❤︎︎
A4和牛西冷😍鮮紅肉質,油花細緻均勻,極具光澤,肉味香濃,入口齒頰留香,醬汁係牛肝菌蘑菇黑松露薯泥,我最鍾意黑松露🤤超大滿足🈵

❤︎︎青檸雪葩梳打❤︎︎
之前食左噤多好野,都要清一清🤭品嚐一下呢個青檸雪葩梳打岩晒,酸酸甜甜,口感清新。

❤︎︎ Brie Cheese Cake❤︎︎
又係我啲至愛🤤黑松露芝士蛋糕,配上爆谷,雲呢拿醬同朱古力,多重口感,為呢餐飯畫上完美句號。

2023-11-16
$488 (Dinner)
  • Gold Ostra Regal No.1 Oyster
放假後當然要食餐好啦🤩朋友仔識飲識食 帶咗我嚟哩間西餐廳Chill 下嘆下☕️裝潢好靚好有氣派!打卡影相都好靚😍係唯港景 見到都心曠神怡🩵==============================𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐋𝐢𝐬𝐭📌🥖自家製麵包籃 4款唔同款式 非常有心思🫡麵包熱辣辣非常鬆軟少少牛油令到個麵包香發揮得淋漓至‼️🍄Truffle Porcini Cappuccino White Truffle Oil 造型好似一杯cappuccino😆好足料飲到粒粒蘑菇😍🥬Baby Spinach 簡單一道菜食得出菠菜非常新鮮👍🏻🍟French Fries with Truffle Mayo 最欣賞係佢個黑松露Mayo 簡直將薯條好食程度Double up😊🥣海鮮薄荷青瓜凍湯及刺身級帶子子希臘乳酪泡沫 Starter叫咗呢兩款 好特別青瓜mix薄荷好Fresh嘅感覺 感覺好輕盈飲落肚完全冇罪惡感🫶🏻🐟醃油甘魚配青檸檬手指 巴馬火腿及巴馬臣芝士脆片賣相好靚好靚 識落口油甘魚脂肪比例一流 配埋芝士雙重口感🫶🏻🐮香料牛肩膊肉,鴨肝及龍蝦汁 呢個Flat Iron簡直係完美🩵識落口軟腍 肉味更濃郁😋🍝青醬燒龍蝦尾
𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐋𝐢𝐬𝐭📌

🐟醃油甘魚配青檸檬手指 巴馬火腿及巴馬臣芝士脆片

🍝青醬燒龍蝦尾扁意大利麵 唔係出面creamy 既texture 比較清爽 食完唔會有種好飽膩嘅感覺👍🏻唔係100%全熟 有種半刺身嘅感覺 非常好食🙌🏻

只可以講全部都高質出色💯不愧係尖沙咀優質西餐廳👍🏻性價比超高 fine lunch黎講份量非常足夠😍
2023-11-17 112 views
由 "Harlan's" 望出去嘅香港美景,真係經常睇都睇唔厭。呢日中午我哋一齊上嚟輕鬆下 ~Harlan's嘅樓底高,加上長長大落地玻璃窗外嘅開揚璀璨維港景色,感覺寫意又浪漫。無論係好友聚餐又或者拍拖約會都適合既好地方。午市套餐 $298 有幾款選擇,可自由配搭  ;  套餐包括有前菜、主菜、甜品及咖啡或茶。我哋各點一份。首先送上係麵包,熱騰騰的,有喜歡嘅穀物包同全麥麵包,散發淡淡麵粉香氣,質感鬆軟,然後塗抹一層牛油,溶溶口感,與麵包很配。前菜  ; 每片瓜切到薄薄一片捲起來,面層放有車厘茄同菜苗,底下鋪左用羊奶做成嘅醬料,食落少少凍,味道清新,蔬菜鮮甜爽口,口感輕盈嘅羊奶,好creamy,全部拌勻一齊食,將味道層次大大提升。前菜   ;  虎蝦都幾大隻,淡淡甘甜,肉質細嫩,巴班牙蛋餅混合海鮮香草醬及鮮甜蕃茄,鹹香四溢,鮮香美味。主菜   ; 酥皮焗至金黃,外脆內軟,牛油味非常濃厚,裡面食材一層疊一層,餡料和牛舌好粉嫩香濃,肉質軟嫩,芝士有拉絲效果,濃厚而不膩,和牛肉汁豐富,好juicy,點上自家製嘅海鮮香草醬更惹味,蔬菜翠綠鮮爽。依個主菜選用極優質嘅牛,鮮味十足,創意料理。主菜

前菜  [法式羊奶菜撻] ; 每片瓜切到薄薄一片捲起來,面層放有車厘茄同菜苗,底下鋪左用羊奶做成嘅醬料,食落少少凍,味道清新,蔬菜鮮甜爽口,口感輕盈嘅羊奶,好creamy,全部拌勻一齊食,將味道層次大大提升。
法式羊奶菜撻
前菜 [虎蝦巴班牙蛋餅 , 海鮮香草醬及蕃茄]  ;  虎蝦都幾大隻,淡淡甘甜,肉質細嫩,巴班牙蛋餅混合海鮮香草醬及鮮甜蕃茄,鹹香四溢,鮮香美味。
虎蝦巴班牙蛋餅 , 海鮮香草醬及蕃茄
主菜 [和牛舌芝士脆三文治 , 海鮮香草醬]  ; 酥皮焗至金黃,外脆內軟,牛油味非常濃厚,裡面食材一層疊一層,餡料和牛舌好粉嫩香濃,肉質軟嫩,芝士有拉絲效果,濃厚而不膩,和牛肉汁豐富,好juicy,點上自家製嘅海鮮香草醬更惹味,蔬菜翠綠鮮爽。依個主菜選用極優質嘅牛,鮮味十足,創意料理。
和牛舌芝士脆三文治 , 海鮮香草醬
主菜 [帶子及蟶子意粉 , 紫蘇大蜆忌廉汁] (另加 $38)  ;  擺盤已經好精美,帶子同蟶子非常新鮮,食起嚟爽口,好鮮甜,扁意大利粉散發淡淡麵粉香,煙韌彈牙,爽滑度十足,意粉掛滿紫蘇同大蜆味嘅忌廉汁,香濃美味,配合翠綠鮮爽嘅菜苗,鮮嫩可口。
帶子及蟶子意粉 , 紫蘇大蜆忌廉汁
甜品 [香蕉及花生忌廉焦糖燉蛋]  ;  焗至金黃焦香嘅燉蛋,食落似曲奇脆餅,入面係香蕉,口感溶溶,食落散發香甜味,配埋粒粒花生及幼滑忌廉,甜蜜滿足。
香蕉及花生忌廉焦糖燉蛋
甜品 [栗子及焦糖千層酥]  ;  賣相精緻,薄薄千層酥入口即化,口感軟軟的,栗子味特別濃香,焦糖又唔會太膩,甜度適中,配搭焗栗子粒又甜又有精美。
栗子及焦糖千層酥
餐飲點咗熱咖啡,口感幼滑,咖啡香味濃郁,真係唔錯  ;  以及檸檬茶,茶底唔會過濃,飲到清香嘅茶同檸檬味,清爽解膩。
2023-11-16
Type of Meal