2016-04-22
所謂知己難求, 我話猪酒肉朋友也難求, 特別係啱傾又同樣勇於嘗試的酒肉朋友更難求, 好幸運, 我有好幾位, 可以輪住去試新野。變天前的利東街, 又名囍帖街或印刷街。利東街於2010年2月25日凌晨零時起封閉, 2015年初重開, 是好是壞不能判斷, 只希望都嗲利街及石板街永遠不會變成這樣子。變天後的囍帖街, 大紅燈籠高高掛, 很有中國風。今次找到間較另類及玩味十足的食店……囍碟裝修玩味十足囍碟裝修混合了中西元素, 而食物也是走 fusion路線, 內設酒吧。超愛這裡的牆上油畫餐牌 design 也特別LYCHEE MANIAC & APPLE AND EVA ($70/EACH)紅色這杯荔枝特飲(LYCHEE MANIAC) 是我的選擇, 內有很多新鮮荔枝肉及紅梅肉, 飲落似帶有鮮果香的梳打水, 甜甜地, 又有荔枝肉及紅梅食, 最重要是成杯野好別緻, 顏色又繽紛, 好得BIG PRAWN & CUTTLE FISH CAKE ($98)用烏賊肉包住原隻大蝦炸, 炸得好濕潤, 烏賊肉彈牙有嚼口, 蝦肉亦鮮嫩, 點少許泰式芝麻醬伴食, 泰醬味道豐富, 似泰式的青檸、魚露加芝麻醬汁, 味道好
LYCHEE MANIAC ($70)
用烏賊肉包住原隻大蝦炸, 炸得好濕潤, 烏賊肉彈牙有嚼口, 蝦肉亦鮮嫩, 點少許泰式芝麻醬伴食, 泰醬味道豐富, 似泰式的青檸、魚露加芝麻醬汁, 味道好 LIGH, 絕不搶去蝦卷鮮味
又係玩味十足, 以 SHOOT TUB 及點心蒸籠上檯, 好明顯係度玩緊中西合壁。
NYONYA TUNA FISH SHOOT ($88)
NYONYA TUNA FISH SHOOT ($88)
即肉骨茶豬手, 肉骨茶豬手連火爐上, 包保食幾耐仍熱辣辣。
BAK KUT KNUCKLE ($128)
MOUSSE 以70%朱古力打成, 帶點黑朱古力的微苦, 朋友唔鐘意, 食了兩口就棄權, 我就勁鐘意, 一來唔太甜, 二來朱古力MOUSSE 打得好幼滑, 加上我本身食朱古力都係食 75%-85% 的 BLACK CHOCOLATE, 呢個甜品絕對係我杯茶。
CHOCOLATE MOUSSE WITH COFFEE CRUMBLE ($48)