Restaurant: Heichinrou
Info:

2014-09-04 3030 views
朋友知我喜歡奶皇月餅送上的今朝有時間叮返暖嚟食 果然good d本身一打開盒已有個別一兩個的餅皮裂紋開餡料都露出現來了翻叮時有放廚房紙吸油 尚算乾爽奶皇餡內有少許蛋黃 甜度適中不會太甜叮完加強了香味和餡料黏度 不過味道其實差不多
朋友知我喜歡奶皇月餅送上的

奶皇月餅
TakeAway
奶皇月餅
2014-07-05 4072 views
朋友為我慶祝生日,特選在「聘珍樓」晚膳!餐廳裝潢帶古典味道,桌與桌之間有一定距離,沒有壓迫感覺! 由於樓底高的關係,感覺特別寬敞。加上在商業區的食肆用晚膳,人流比白天相對的少,多了一份寧靜!葱花芥茉海蜇海蜇爽脆,芥茉味道沒有過濃郁,開胃之選!香煎素鵝表皮煎得酥脆,雖然是素,但入口沒有寡淡的感覺,佐以喼汁更是滋味! 北京片皮鴨輪到主角出場,廚師推著片皮鴨來到我們桌前,即席示範片皮刀法,整隻烤鴨不消幾分鐘,已統統被片皮了,片剩的鴨架便用來煮鴨鬆!熱騰騰的外皮酥脆香口,帶點鴨酥香,咬下去油脂豐腴,薄餅包裹著青瓜、京葱、甜麵醬一起吃,滿足之極!鳳梨咕嚕肉咕嚕肉外脆內軟,沒有吃脆漿的感覺,而且色澤掛面,酸甜度適中,開胃可口,佐飯一流!砵酒焗珍珠蠔很久沒有吃過砵酒蠔,懷念九龍城「路邊雞」的味道。這裏用珍珠蠔去煮,一啖一口,雖然砵酒味欠奉,但蠔身較入味,入口沒有腥味,沒有煮得過火而韌,可以一試!百花蒸釀豆腐這是一道比較清淡的菜式。豆腐入口滑溜,上面的蝦膠彈牙,蘸以豉油一起吃,不錯!蒜蓉炒菜心這道菜可以減卻之前肉的肥膩,菜心的基本要求菜莖不老已做到,吃出蒜蓉炒的鑊氣味!生日飯又怎能沒有壽包呢?拳頭大壽
朋友為我慶祝生日,特選在「聘珍樓」晚膳!
餐廳裝潢帶古典味道,桌與桌之間有一定距離,沒有壓迫感覺!

葱花芥茉海蜇
海蜇爽脆,芥茉味道沒有過濃郁,開胃之選!
香煎素鵝
北京片皮鴨
鳳梨咕嚕肉
砵酒焗珍珠蠔
很久沒有吃過砵酒蠔,懷念九龍城「路邊雞」的味道。
百花蒸釀豆腐
蒜蓉炒菜心
生日飯又怎能沒有壽包呢?
拳頭大壽包,熱騰騰連蒸籠奉上,蓮蓉雖然不是上等貨色,但勝在新鮮出爐,趁熱氣騰騰時咬一口,滋味無窮,為這生日飯劃上完美句號。
Type of Meal
Dinner
Celebration
Birthday
  • 北京片皮鴨
  • 鳳梨咕嚕肉
2014-01-20 707 views
不知怎的總覺得香港近幾年無論是什麼節日慶祝活動等都巳沒有像從前那樣興致勃勃, 氣氛那樣濃厚了, 其實細心一想也不太奇怪, 畢竟本港的民生問題巳堆到上山頂也沒有人理會, 誰又會有心機去慶祝呢. 話雖這樣說, 但作為中國最重要的農曆新年, 多少也要吃些賀年糕點小食才像話吧! 繼早前吃過國金軒跟翠亨村後, 這次再來試試聘珍樓的年糕跟蘿蔔糕.相信喜愛中菜的朋友對聘珍樓應該不會陌生吧, 記得早前身邊比較有貴氣的親朋戚友, 總是喜愛到聘珍樓宴客或擺酒, 印象中水準都頗佳的. 而聘珍樓最初其實是源自日本的, 直到現在都有超過120年的歷史, 現時香港也有四家分店但雖是同名但跟日本的是獨立經營的. 適逢一年一度的農曆佳節又到, 今年他們亦有推出了兩款賀年糕點, 一套內分別有椰汁年糕跟蘿蔔糕各一底.包裝沒有像坊間的以紙盒來裝, 反而把糕點放入了一個大紅色的不織布索袋內, 賣相都幾得體, 而最欣賞的是那個布袋可以循環再用, 亦不用浪費紙盒, 有夠環保.拆開來糕點其實是用了透明硬膠盒來盛著, 先來試試蘿蔔糕吧一底其實不算好大, 淨重730G, 不過都幾厚身, 表面的蝦米又夠大粒. 也有不少臘腸和臘肉作伴.切
拆開來糕點其實是用了透明硬膠盒來盛著, 先來試試蘿蔔糕吧
切開蘿蔔糕成一片片再輕輕略煎一下, 至表面金黃色就食得. 入口表面帶點微脆, 中間的蘿蔔絲不算很鮮明, 感覺份量有點少, 但咬多兩口也能吃到幾條的, 味道都算幾清甜 . 但其中宅女覺得這底蘿蔔糕最突出的反而是那些臘肉和臘腸, 兩者切粒藏在糕身中, 顆粒都幾大, 吃起來充滿著有著臘味的咸香, 加上點點蝦米的鮮味, 亦甚有嚼勁. 算是個幾有份量感的蘿蔔糕.

再來試試椰汁年糕
一底份量跟蘿蔔糕一樣, 但不知怎的覺得這底年糕好重手. 正當其他餐廳都推出不少新款凍糕或創新口味的年糕時, 聘珍樓還是依然來個傳統粵式年糕示人. 當中用了上等片糖, 亦加入了椰漿, 出來的色澤就是一片蔗糖的顏色, 十分亮麗.

既然是傳統的年糕, 當然還是來個傳統的方法去煎好了. 沾一沾蛋漿, 放在平底鍋中煎香就完成, 簡單快捷.
年糕入口質感十分軟糯, 帶點煙韌感, 而且甜度不會好高, 但有著很香的蔗糖味, 混著表面微脆的蛋漿來吃, 兩者配合得天衣無逢! 其實宅女一向不多吃年糕, 因為總覺得吃多兩片就會飽飽滯滯, 但覺得聘珍樓這個吃完一片又不會好膩, 味道亦不會過濃過重, 各方恰到好處. 所以又可以吃多兩片了.....
但當然, 吃年糕還是要適可宜止啊~

感謝店方跟公關之邀令宅女率先品嚐了聘珍樓出品的年糕跟蘿蔔糕.
兩者味道其實都不錯的, 但如果要選的話個人覺得年糕水準會較高一點.
不過原來這個一套兩底的套裝一點也不貴,
一袋分別有年糕及蘿蔔糕各一底, 套裝價只賣HK$168!!
用來送禮都幾得體, 更不會好貴!!
更方便的是除了在聘珍樓幾家分店可以買到之外, 現在起於SOGO, APITA, UNY等等各大百貨超級市場都可以買到了!
TakeAway
Dining Offer
Tasting Event
2013-11-08 4405 views
散席前,主人家千叮萬囑的叫大家不要寫食評。向來我行我素的《陳真》絕對不是一個聽話的學生,一定要為這一個盛事撰文,因為我覺得,是日的這一個盛事,是值得大家留念同分享新人及賓客們的喜悅的。男家女家,都是大家的老朋友,這一次飲宴,除了是恭賀一對新人之外,也是老朋友聚舊的時刻。婚禮的細節不多談了,晚上9點多開席的宴會,誰不肚餓,祝福新人之餘,就是等待乳豬出場的一該。是次,乳豬沒有虛張聲勢地繞場一周,也沒有閃閃下的義眼,簡單地,原隻上檯,最重要其實不是美觀,而是好味道。這兒的乳豬,皮嫩而爽脆,肉雖不厚但夠肥美,這一隻乳豬,絕對有一個令人一吃再吃的吸引力。第二道菜叫做發財多子金元貝,若這席珍不是出現在婚宴上,這一個就是瑤柱扒菜膽,整個菜最重要就是汁,味道濃濃,帶點咸亦帶點甜,味道上若是多一點蒜子香粒,感覺一定會更好。彩虹帶子蝦球,是一個非常清新而又不失貴氣的菜式。紅色的蝦,白色的帶子,更紅的蘿蔔,再加上青綠的西芹,色彩繽紛,而蝦同帶子都非常之鮮甜。正常來說,這菜式點一點蝦醬會更惹味,但不點,這味道也是夠香的。鮮果伴金蟹鉗,是一個熱氣得要命的席菜,但也是香味十足的菜式,飲宴中若有炸蟹鉗,我一定會忍不

鮮果伴金蟹鉗,是一個熱氣得要命的席菜,但也是香味十足的菜式,飲宴中若有炸蟹鉗,我一定會忍不住口,點都要食一隻。是日席上的炸蟹鉗,配上了芒果沙律,利用了水果來中和炸物的熱氣,吃完香口炸點,再來一口甜甜的水果沙律,絕對有中和熱氣的效應。
是日的宴席,是環保的無翅宴,而是晚的湯羹就是蟹肉海皇燴燕窩,這個燴燕窩,味道上同一般的魚翅沒有太大的分別,味道一樣的,而爽口味,不是殘忍的魚翅,而是比較慈祥的燕窩。
蠔皇花菇鮮鮑脯,也是汁好才味道好的菜式,蠔油配上冬菇的汁,再加上鮑片的汁,三者混合在一起,是鮮味加鮮味再加鮮味,當中最吸引的,是吸收了所有精華,沈在底上的生菜。
魚,是一條星斑。魚,一定要蒸得夠熟;魚,也不能蒸得太老。是日的魚,時間控制得剛剛好,肉能夠保持到香滑,全熟的,好容易就把骨拆走,再加上美味的甜豉油,是大堆頭製作的席宴蒸魚,能控制得那麼好,的確不是容易。
鸞鳳喜和鳴,也就是席宴憤例的尾聲,炸子雞。這一席,是環保的八道菜,所以到了這一道菜,大家依然是有食力去品味的。這雞皮脆,帶著香味的雞油及香嫩的雞肉,非常之美味。
席中的飯麵及水果不評了,那我就直接的點評是日的甜點,這點點做心心相印,是一些心形的曲奇再配上紅豆糕,夠甜又不膩,不錯。
開心的一夜,美味的一宴,美妙的開飯情源,又有一對開花結果了。因為主人家想低調,所以不點名祝賀了,總之,簡單說一句恭喜吧。
Celebration
Anniversary
2011-11-27 3398 views
晚市, 伙記多過客, 2人點左個4人套餐 (湯 + 3小菜 + 4支細汽水), 另自費白飯! 迷李版小菜送上後, 仲以係3碟前菜, 全個餐份量, 1個男人都食得晒! 蜜餞咕嚕肉~ 肉冇味, 又乾又硬, 汁又冇乜味斑塊 ~炸簿片, 魚肉冇味, 只係食到胡椒粉味紅菇野菌西蘭花 ~ 碎切茶樹菇放在5舊西蘭花上菜乾豬肺湯 ~ 味幾好! 服務態度差: - 問侍應今日餐牌上的時蔬係咩菜時, 不願地答我”冇得揀”....九唔搭八, 只係想知咩菜! - 埋單時, 見到單內有XO醬收費, 我地即刻話: 冇叫過, 亦冇放過係檯上, 侍應仲要駁咀話有, 只係收走左......我地堅決唔比, 要求改單! 茶餐廳、大排檔都以比佢好食十陪, 得個名, 又貴又難食! 不知所謂, 貼錢買難受!

蜜餞咕嚕肉~ 肉冇味, 又乾又硬, 汁又冇乜味

斑塊 ~炸簿片, 魚肉冇味, 只係食到胡椒粉味

紅菇野菌西蘭花 ~ 碎切茶樹菇放在5舊西蘭花上

菜乾豬肺湯 ~ 味幾好!

服務態度差:

2011-11-24
Type of Meal
Dinner
2011-03-30 2989 views
為同事餞行,有人提議來聘珍樓,姑且一試,不過不失啦!先說環境,裝修雅致,門口有座鋼琴,令人感覺氣氛優雅食物方面,點心選擇頗多,亦有小菜選擇;甫坐下,我們先點了一隻片皮鴨二食,片皮鴨片得好薄,個皮幾脆,不過略油,但係用嚟包片皮鴨個塊皮就好唔掂,淋pai pai 嘅反而二食個鴨崧生菜包又幾好食喎另有點心:賽螃蟹餃,清清地,幾好味;炸兩,啲油炸鬼唔靚,唔好食芋絲春卷,跟喼汁會好味啲,佢跟嚟個醬麻麻地流沙奶黃包,個皮厚到可以整多個小籠包,都係個皮出事虎皮尖椒,好多”銀”係中間椒鹽鮮魷 ,可以更入味另有幾款無咩特別嘅菜包括燒賣,叉燒腸,燒腩仔,炒面,芥茉海哲等最差的,是侍應的態度,個個都目口目面,十問九唔知或唔應,除咗嚟收錢個部長之外,全部都無笑容嘅
為同事餞行,有人提議來聘珍樓,姑且一試,不過不失啦!
先說環境,裝修雅致,門口有座鋼琴,令人感覺氣氛優雅

食物方面,點心選擇頗多,亦有小菜選擇;

反而二食個鴨崧生菜包又幾好食喎

另有點心:
賽螃蟹餃,清清地,幾好味;

炸兩,啲油炸鬼唔靚,唔好食

芋絲春卷,跟喼汁會好味啲,佢跟嚟個醬麻麻地

流沙奶黃包,個皮厚到可以整多個

小籠包,都係個皮出事

虎皮尖椒,好多”銀”係中間

椒鹽鮮魷 ,可以更入味

片皮鴨
鴨崧生菜包
2011-03-29
$160 (Lunch)
片皮鴨
鴨崧生菜包
2011-01-17 2091 views
第一次來聘珍樓飲茶, 這裡的裝修真的很乾淨舒服, 枱與枱有一定的距離, 侍應們的服務態度也很好, 在這區來說 “真係 NO.1”. 食物方面 :1/ 川拍黃瓜青爽的小黃瓜, 配上白醋加香油, 真的很開胃.如果加埋蒜泥, 真的一絕.2/ 鮮蝦豆苗餃子餡料十足, 不過外皮略微厚了點. 相對隔離街的酒樓, 功力似乎仍有待進步.3/ 馬拉糕沒有香味, 口感也不夠鬆軟, 4/ 油菜菜心被弄至偏淋, 導致口感有些霉.5/ 帶子腸粉帶子片太薄, 而且亳無鮮味.6/ 臘味糯米飯用料十足的糯米飯, 但略為偏濕且淋, 完全沒有粒粒的咀嚼感. 勝在賣相不錯而已.7/杞子桂花糕足料的桂花及杞子, 軟硬適中, 清甜可口. 不錯.後記 : 環境、服務和收費絕對可稱為全區之冠. 但食物的質素絕對比不上隔離的好彩, 希望聘珍樓加以改善.以上盛惠 $380.

食物方面 :
1/ 川拍黃瓜

青爽的小黃瓜, 配上白醋加香油, 真的很開胃.
如果加埋蒜泥, 真的一絕.

2/ 鮮蝦豆苗餃子

3/ 馬拉糕

沒有香味, 口感也不夠鬆軟,

4/ 油菜

菜心被弄至偏淋, 導致口感有些霉.

5/ 帶子腸粉

帶子片太薄, 而且亳無鮮味.

6/ 臘味糯米飯

7/杞子桂花糕

足料的桂花及杞子, 軟硬適中, 清甜可口. 不錯.

後記 : 環境、服務和收費絕對可稱為全區之冠.

但食物的質素絕對比不上隔離的好彩, 希望聘珍樓加以改善.

以上盛惠 $380.

2011-01-01 1825 views
2009年10月11日一對新人在觀塘聘珍樓擧辦了結婚宴宴會親朋當晚那一點一滴還印在腦內,一直很想再來這裡再吃飯的,只是好像很貴的終於等到社長來到還帶我們到聘珍樓飲茶好不興奮,再踏上那條走廊,記憶又再浮現那一晚的光景一張張愉快的笑臉..一點多的時份,酒樓坐滿了客人,幸好我們訂了位子端上我們貪心的點心紙,慢慢的喝茶,點心上了枱,我們叫了蝦餃燒賣腸粉奶黃流沙包等要不是坐在這裏的話,就真只是以為在商場一般的酒樓一樣沒有感覺是特別好吃的但唯一要讚的是芝麻糕,端上枱時看著那分明的層次黑白色太漂亮了未放入口已嗅到那陣陣的芝麻香,還有是軟硬得宜的糕身,入口是漫著香味的可惜只能淺嘗一件,但真的很美味同事們不如外賣一客回家吃吧,但我則說不用了因為回憶總是令人回味的
2009年10月11日一對新人在觀塘聘珍樓擧辦了結婚宴
宴會親朋當晚那一點一滴還印在腦內,
一直很想再來這裡再吃飯的,只是好像很貴的
終於等到社長來到還帶我們到聘珍樓飲茶
好不興奮,
再踏上那條走廊,記憶又再浮現那一晚的光景
一張張愉快的笑臉..
一點多的時份,酒樓坐滿了客人,幸好我們訂了位子
端上我們貪心的點心紙,慢慢的喝茶,
點心上了枱,我們叫了蝦餃燒賣腸粉奶黃流沙包等
要不是坐在這裏的話,就真只是以為在商場一般的酒樓一樣
沒有感覺是特別好吃的
但唯一要讚的是芝麻糕,

端上枱時看著那分明的層次黑白色太漂亮了
未放入口已嗅到那陣陣的芝麻香,
還有是軟硬得宜的糕身,入口是漫著香味的
可惜只能淺嘗一件,但真的很美味
同事們不如外賣一客回家吃吧,但我則說不用了
因為回憶總是令人回味的

2010-11-22
2010-09-02 1452 views
打算與好友在觀塘相約共進晚餐,怕人多又唔想去axm,好友在觀塘區工作,話呢間野最近有平靚正晚市優惠,$188 加一三餸一老火湯+4支汽水。本來此優惠係4人份,但係見實在超抵食,所以只有2人食都照叫~3餸分別係1)咕嚕肉2)栗米班塊3)腰果蝦仁4)椰子雪耳響螺老火湯雖然係家庭式小菜,但每樣野都好有水準~4樣野最正係咕嚕肉~啖啖肉,唔會覺得粉多過肉,冇骨,咬落去肉汁,酸甜剛好,送飯一流~其次係蝦仁,隻隻蝦都好新鮮,唔覺係雪藏蝦,又大隻,點鎮店xo醬超野味~栗米班塊的魚有魚味,栗米汁香濃,食唔停口~所有食品都標榜冇味精,個湯稍微感覺味道較淡,但並不是稀,係足料既,我估佢地唔想做太咸,健康d~整體黎講係唔錯,可能因為晚市而又唔係觀塘區中心點,所以人流比較少,但論環境設計食物都好有心思,行多兩步都抵番啦~原來呢個優惠只在觀塘先有~其他分店係冇ga!
3餸分別係
1)咕嚕肉
2)栗米班塊
3)腰果蝦仁
4)椰子雪耳響螺老火湯
雖然係家庭式小菜,但每樣野都好有水準~
栗米班塊的魚有魚味,栗米汁香濃,食唔停口~
原來呢個優惠只在觀塘先有~其他分店係冇ga!
2010-09-02
$130 (Dinner)
  • 咕嚕肉
2010-05-16 967 views
自從觀塘區轉型成為商業區後,陸續開始出現一些中高檔食肆,以中菜來說當以聘珍樓和利苑為首。就本蟲的同事之間來講,有所謂「聘派」同「利派」之爭,前者以裝修服務稱著,後者以食品質素秤先。我自己是「聘派」的支持者,因為覺得要找一間坐得舒服的酒樓實在不容易,而觀塘這間分店絕對不比他們其他分店遜色。十幾尺樓底,大堂設有等候的座位並有一副鋼琴,單是裝潢已具氣派,而如果有幸坐在貴賓房用膳就更為舒適。枱與枱之間也有足夠距離,既不用擔心隔枱有耳,也不用與其他食客背靠背而坐。服務更是他們最優勝的一環,侍應明顯受過較好訓練,對僱客的態度即使是午市也是從容不迫。食物方面,我最喜歡的點心是芋角,因為已經越來越少茶樓有售。他們的腸粉也做得非常滑,不過每當吃帶子腸總是給同事偷了我的帶子,所以我會選擇蝦腸。燒腩仔亦是我另一摰愛,火候控制得剛剛好,皮脆肉香拿揑得很準。由於本蟲快將調離該區,臨別秋波於是再去光顧一次。今次不想煩因此叫了個商務午餐,點心有蝦餃和春卷,正菜是炒飯和津白,算是一貫水準,但當然還是一班人散叫不同點心菜式會開心一些。近年該集團好像有意在香港大展拳腳,不斷開設新的分店,相信遲些我也會再找機會陸續試他們其

食物方面,我最喜歡的點心是芋角,因為已經越來越少茶樓有售。他們的腸粉也做得非常滑,不過每當吃帶子腸總是給同事偷了我的帶子,所以我會選擇蝦腸。燒腩仔亦是我另一摰愛,火候控制得剛剛好,皮脆肉香拿揑得很準。由於本蟲快將調離該區,臨別秋波於是再去光顧一次。今次不想煩因此叫了個商務午餐,點心有蝦餃和春卷,正菜是炒飯和津白,算是一貫水準,但當然還是一班人散叫不同點心菜式會開心一些。近年該集團好像有意在香港大展拳腳,不斷開設新的分店,相信遲些我也會再找機會陸續試他們其他幾間店鋪,不過暫時我仍然是最喜歡到銅鑼灣的舊店。
2010-05-12
$100 (Lunch)
  • 芋角、腸粉、燒腩仔
(Non-member)
2010-04-23 667 views
如不是趕時間, 實在唔會幫襯公司附近呢間酒樓... 打去confirm booking, 由於忘記了早前預約的人數是否正確, 再次打去double confirm, 因為出席的包括公司高層, 不能有閃失..遇到的是超級差的態度:我: 是xx公司xx訂位, 人數是xx,是不是已經有booking聘: 係呀 (無尾音,超不耐煩)我: 人數想改xx聘: 人數改xx我: 係呀xx公司xx先生xx 點xx位聘: 知啦!!! (提高聲線,無尾音,不耐煩)我: booking no. 幾號聘: xxx (超快,含糊不清)我: 咩話?聘: xxx呀 (提高聲線,無尾音,不耐煩), 爭在未用粗口罵我然後對方無講任何野就大力cut我線...唔係公司食飯我做乜事要幫襯佢呀做咩要貼錢買難受好嬲呀!!!!!!!!!!!

聘: 係呀 (無尾音,超不耐煩)
我: 人數想改xx
聘: 人數改xx
我: 係呀xx公司xx先生xx 點xx位
聘: 知啦!!! (提高聲線,無尾音,不耐煩)
我: booking no. 幾號
聘: xxx (超快,含糊不清)
我: 咩話?

然後對方無講任何野就大力cut我線...
唔係公司食飯我做乜事要幫襯佢呀
做咩要貼錢買難受
好嬲呀!!!!!!!!!!!

(Non-member)
計埋價錢.....真係食過最唔掂.....(1)冇乜選擇: 可能因為冬至,只得一個套餐同埋少量單點食物! 個套仲份量少同款式少.....(2)唔好食:最唔好食係個 雞!!! 賣相已經似湯渣,點知連味道都係...淡pat pat...又鞋...衰到呀....個翅好淡,一點水準都冇...個帶子都唔知點解咁細粒...同個$$$一d都唔match!!!甜品係合桃糊,又係一樣的淡....好"杰"但味道唔濃!!! 生粉甜品!(3) 份量少:都唔知解d餸可以咁細碟,但又咁貴...好唔合理!!! 一家人真係唔係好夠食...唯獨是個乳豬夠脆....雖然細隻......唔係好夠......絕對唔好選呢間做節!!!!!!

計埋價錢.....真係食過最唔掂.....

(1)冇乜選擇:

(2)唔好食:
個翅好淡,一點水準都冇...

(3) 份量少:

絕對唔好選呢間做節!!!!!!

2009-12-22
$420 (Dinner)
  • 乳豬....雖然細
2009-09-20 392 views
喺觀塘區呢間都算高級中菜,裝修得幾好,又幾寬敞,入到嚟嘅感覺唔錯。我哋三個order 蒜香雜菌牛柳粒($108)、咕嚕龍鳳球($128)和蝦香大馬站煲($88)。蒜香雜菌牛柳粒 - 有雞脾菇、東菇、紅椒、雪豆,當然仲有牛柳粒啦。菇味很香,牛柳粒有牛味又夠淋,味道很不錯。咕嚕龍鳳球 - 龍鳳球即是蝦球和雞球,配料有青椒和菠蘿,蝦球又大隻又爽口,蝦球和雞球都有少少脆,甜酸汁就好味,十分開胃。蝦香大馬站煲 - 有豆腐、雪豆、東菇和燒腩仔。豆腐夠滑,燒腩仔味道不錯。渣打信用咭有10%off,即係免加一,埋單$380。呢度食物質素好、環境又好、服務也不錯,雖然價錢比一般酒樓貴,但都算物有所值。
喺觀塘區呢間都算高級中菜,裝修得幾好,又幾寬敞

,牛柳粒有牛味又夠淋
,味道很不錯。

,甜酸汁就好味,十分開胃

蒜香雜菌牛柳粒
咕嚕龍鳳球
蝦香大馬站煲
$130 (Dinner)
蒜香雜菌牛柳粒
咕嚕龍鳳球
蝦香大馬站煲
2009-09-15 163 views
兩人叫了(1) 金錢肚 - 同平民酒樓一樣(2) 灌湯餃2個 - 好差(3) 生煎飽 - 一般(4) 牛肉球 - 一般(5) 素鵝 - 差到爆 (冇餡的)個場面好靚, service都好, 但d食物好差, 價格又貴!!!!!!
兩人叫了

(1) 金錢肚 - 同平民酒樓一樣

(2) 灌湯餃2個 - 好差

(3) 生煎飽 - 一般

(4) 牛肉球 - 一般

(5) 素鵝 - 差到爆 (冇餡的)

2009-09-02
$300 (Lunch)
2009-09-13 134 views
平日,又係商業區,都預左勁多人,但冇唸過佢地漏單好似老鳳咁。明明點左2個灌湯餃,但黎得一個,催左都冇用,一樣唔黎。坐坐下,發現隔離桌都漏單,再坐坐下,連隔隔離的桌又漏單,嘩! 好誇張。等左成個鐘,個灌湯餃都冇黎到。朋友食完話味道一般喎,冇黎都唔洗失望。。。
等左成個鐘,個灌湯餃都冇黎到。
朋友食完話味道一般喎,冇黎都唔洗失望。。。
流沙包,有蛋黃的
珍珠雞
素腸粉,頗滑
豬頸肉,好硬
灌湯餃,一般
2009-09-11
$93 (Lunch)
流沙包,有蛋黃的
珍珠雞