2021-11-15 71 views
主打A5和牛嘅邊爐作為邊爐控,bookmark咗好耐睇menu每碟牛都係A5,都係average幾十至百幾蚊嘅range,唔覺唔覺就叫咗好多哈哈。牛嘅質素同湯底都係唔錯嘅,值得一試,想對自己好啲果時🤣
主打A5和牛嘅邊爐
作為邊爐控,bookmark咗好耐
2021-11-15 58 views
🍲火鍋郎屋企人帶我去食既,聽講係食日本和牛刁轉部位坐位闊既,但後面有舊野頂住,坐得有d唔舒服😮‍💨調味醬汁都係岀面拎,都係個d基本大路野🤣落單就qr code,店員都有禮貌既湯底就簡咗鴛鴦鍋 (花膠雞響螺+野生竹生松茸野菌)$218花膠雞響螺鍋:花膠淋身,無味,唔重膠質,雞另上無醃過,少少雞味野生竹生松茸野菌鍋:大量茹,好濃味,越煮越濃,竹生大條幾好味😋A5熊本黑毛和牛:熊本和牛肉味好濃,肉質嫩滑,油脂含量高,肥而不膩👍🏼👍🏼推薦:沙巴當、肩胛肉、肉眼💯入口即化❌封門柳:好韌A5岩手黑毛和牛:岩手和牛既肉帶有甜味,肉質柔軟,油脂有濃郁香味推薦:雙層肉、千本筋 、牛頸肉 ❌玉子滑和牛:都唔滑既,616既滑尾龍完勝🤣精選本地牛胸爽 $38爽口,但太細舊,616好味d🤣原條日本空運時令鮮魚: 赤伊佐木 $388經理推薦赤伊佐木,配雞湯會好味d條魚嚟到個賣相差少少,有2食刺身:配味付檸醋+wasabi肉質爽口,但魚味唔太岀熱食:放落湯烚3秒熱食佢係連埋魚皮,肉質都係爽既,烚咗之後魚味岀哂嚟,有淡淡既甜味👍🏼七味炸雞軟骨 $38又乾又硬,以為食緊石頭🙅🏻‍♀️脆炸花枝蝦卷 $58一般,食到有一粒粒
🍲火鍋

屋企人帶我去食既,聽講係食日本和牛刁轉部位
坐位闊既,但後面有舊野頂住,坐得有d唔舒服😮‍💨
調味醬汁都係岀面拎,都係個d基本大路野🤣
落單就qr code,店員都有禮貌既

湯底就簡咗鴛鴦鍋 (花膠雞響螺+野生竹生松茸野菌)$218

花膠雞響螺鍋:
花膠淋身,無味,唔重膠質,雞另上無醃過,少少雞味

野生竹生松茸野菌鍋:
大量茹,好濃味,越煮越濃,竹生大條幾好味😋

A5熊本黑毛和牛:
熊本和牛肉味好濃,肉質嫩滑,油脂含量高,肥而不膩👍🏼👍🏼
推薦:沙巴當、肩胛肉、肉眼💯入口即化
❌封門柳:好韌

A5岩手黑毛和牛:
岩手和牛既肉帶有甜味,肉質柔軟,油脂有濃郁香味
推薦:雙層肉、千本筋 、牛頸肉
❌玉子滑和牛:都唔滑既,616既滑尾龍完勝🤣

精選本地牛胸爽 $38
爽口,但太細舊,616好味d🤣

原條日本空運時令鮮魚: 赤伊佐木 $388
經理推薦赤伊佐木,配雞湯會好味d
條魚嚟到個賣相差少少,有2食

刺身:
配味付檸醋+wasabi
肉質爽口,但魚味唔太岀

熱食:
放落湯烚3秒

七味炸雞軟骨 $38
又乾又硬,以為食緊石頭🙅🏻‍♀️

脆炸花枝蝦卷 $58
一般,食到有一粒粒既花枝,但太油

炸響鈴 $35
蔬菜拼盤 $48
蘿蔔 $38
稻庭烏冬 $25
醬油人頭費$10

4個人埋單$1841
其實大部分肉都係$48-$68一份,仲要係A5既日本和牛,真係幾抵食👍🏼
個人徧向鐘意食熊本和牛多d,肉味夠濃正💯
如果想打邊爐又食高級和牛嚟呢到都係唔錯既選擇👍🏼
推介大家可以嚟呢度試下🙌🏻

ps: 其實同616有d似,不過用既牛唔同,不過有幾款牛就真係616做得好食d🤫
招牌花膠響螺雞金鍋($198) 湯底好有驚喜!湯濃郁,味道好鮮甜,店員建議先飲湯,然後才落雞肉煮,湯底好多花膠,仲有一碟鮮雞提供,非常足料。A5熊本黑毛和牛西冷($128)肉質細嫩,含有豐富油脂,味道均勻,充滿和牛風味。花枝蝦卷($58)蝦卷爽口彈牙,卷入面有細細隻蝦係度,味道及賣相一流。手打蟹籽墨魚滑($48)新鮮爽滑彈牙,強烈墨魚味,墨魚滑上鋪滿蟹籽,非常好食。士豆粉($28)土豆粉一夾就爛,要扒入口,味道還好。稻庭烏冬($25)一般稻庭烏冬味,沒有特別。醬油人頭費/$10位($20)📍火鍋郎尖沙咀堪富利士道6-6A號爵寓1樓✨評分:7.5/10💰人均消費:$280
招牌花膠響螺雞金鍋($198)

A5熊本黑毛和牛西冷($128)
肉質細嫩,含有豐富油脂,味道均勻,充滿和牛風味。

花枝蝦卷($58)
蝦卷爽口彈牙,卷入面有細細隻蝦係度,
味道及賣相一流。

手打蟹籽墨魚滑($48)
新鮮爽滑彈牙,強烈墨魚味,
墨魚滑上鋪滿蟹籽,非常好食。

士豆粉($28)
土豆粉一夾就爛,要扒入口,味道還好。

稻庭烏冬($25)
一般稻庭烏冬味,沒有特別。

醬油人頭費/$10位($20)

📍火鍋
尖沙咀堪富利士道6-6A號爵寓1樓

✨評分:7.5/10

💰人均消費:$280
2021-11-06 87 views
聽朋友話尖沙咀新開左間和牛邊爐,主打日本A5和牛,啲價錢仲要幾親民,所以行完街就過嚟試一試佢!一去到店員勁nice 係咁介紹唔同湯底 聽佢介紹完揀咗花膠雞響螺金湯同黑松靈竹笙松茸野菌湯啲湯底真係好有驚喜!花膠雞響螺金湯好濃郁,味道好鮮甜,我哋直接當湯嚟飲!湯底入邊好多花膠 仲有一碟鮮雞提供~超級足料第一次用黑松露湯底打邊爐,感覺清清地而且香氣濃郁!好重松茸野菌味,愈煲愈濃!如果鐘意黑松露同菇一定要試!重點嚟啦!呢到嘅日本A5和牛勁多部位揀,樣樣都有試下〜最鐘意係封門柳!牛味濃 油脂分佈均匀 食多幾舊都唔滯!牛胸爽食落爽脆有油香〜 一定要講嘅係自家製嘅和牛餃 好好味好Juicy!!! 有和牛嘅油脂同香 $48勁抵!同埋和牛滷肉飯🍚一定一定要試!牛汁超香油脂 係我食過最好食嘅。講真,見到佢呢個價錢,無諗過$38嘅滷肉飯都咁好食😂Overall 服務好好又坐得舒服,嗌勁多嘢都係一千有找,食肉獸可以試下。

2021-11-06 64 views
香港人對火鍋的熱愛程度,就是在炎熱的夏天都要吃火鍋!最近尖沙咀新開了間日式火鍋,名為「火鍋郎」,由日本A5和牛牧場直營,主打熊本及岩手嘅和牛,即使去不到日本,也都可以來吃日本和牛,一解思鄉之愁!我們點了花膠雞響螺鍋,湯底很滋補,養生人士很適合。湯底內有響螺同花膠,可以先喝湯,然後再吃。這裏有多達十幾款和牛選擇,我們點了幾款和牛,推介「A4岩手黑毛和牛牛頸 」肉味濃郁,質感爽嫩,而且每碟只是$48,非常抵食!另外,「A4岩手黑毛和牛之玉子滑和牛 」同樣是我喜歡的。賣相很討好,先將和牛混合蛋漿,再灼15秒就可以吃,牛肉吃起來很軟嫩,不錯喜歡吃醉雞的我,連打邊爐也點了個「陳年花雕·精選滑雞」,雞肉充滿花雕香味,肉質彈牙。食肉獸們除了點牛和雞,也點了一碟豬肉,這個「日本佐賀名水豚梅花肉」吃起上來肉香夠濃,肥瘦平均,厚度也適中。另外我們也點了幾款火鍋配料,例如:珊瑚蚌,新鮮爽口;手打海中蝦滑,夠彈牙。還有炸魚皮和稻庭烏冬。整體質素不錯,值得一試!
香港人對火鍋的熱愛程度,
就是在炎熱的夏天都要吃火鍋

我們點了花膠雞響螺鍋,
湯底很滋補,養生人士很適合。
湯底內有響螺同花膠,可以先喝湯,然後再吃。

這裏有多達十幾款和牛選擇,

關東壽喜燒鍋 $58 A5熊本黑毛和牛三筋肉 $108 A5熊本黑毛和牛肩胛肉(推廣價) $58 脆炸和牛餃子-原味 $48 鮮蝦雲吞餃 $48 日本佐賀名水豚梅花肉 $68 廣島生蠔(4隻) $68 油麥菜 $38 原條日本空運時令鮮魚 $388 呢間火鍋店新星主打A5黑毛和牛🐂,佢地係牧場直營店,分別來自熊本同岩手嘅自家牧場供應,所以部位選擇會比出面多。 首先揀個湯底,我哋叫咗壽喜燒,香濃得來,裏面嘅配料都多。兩個唔同部位嘅A5熊本黑毛,佢有張墊枱子好清楚列明每一個部位最適合燒幾耐📖,三筋肉其實係前腿近肚嘅位置,肩胛肉就係肩膊位,兩者均是6秒即可⏰。脂肪分布平均,嫩滑嘅牛肉好爽口。除此之外,呢度仲有和牛餃子🥟,我哋叫咗脆炸,皮脆而又食到啖啖嘅香牛味又彈牙。另一款餃子係鮮蝦雲吞餃,同樣係好出色,誠意推薦👍,唔係純粹牛肉先好食。 不得不提有碟菜最貴就係鮮魚刺身🐟,大家平時好少食魚嘅刺身,但係呢度就可以食到。佢係由日本空運過嚟✈️,相當新鮮,而且每日嘅來貨都各有不同,要當日去問店員,而我今次食嘅就係的鯛,可以食到原魚嘅鮮味,而且肉質厚實彈牙又夠滑,而將佢放落去個鍋度一兩秒拎嚟食亦都

關東壽喜燒鍋 $58
日本佐賀名水豚梅花肉 $68
廣島生蠔(4隻) $68
油麥菜 $38
原條日本空運時令鮮魚 $388

不得不提有碟菜最貴就係鮮魚刺身🐟,大家平時好少食魚嘅刺身,但係呢度就可以食到。佢係由日本空運過嚟✈️,相當新鮮,而且每日嘅來貨都各有不同,要當日去問店員,而我今次食嘅就係的鯛,可以食到原魚嘅鮮味,而且肉質厚實彈牙又夠滑,而將佢放落去個鍋度一兩秒拎嚟食亦都有另一番嘅口感,燒完會冇咁軟身,但就熱熱地,同時又唔會失去鮮味😋。

除咗牛肉,呢度嘅五花腩肉同生蠔都係由日本直送,生蠔大大隻同時又有濃烈嘅海水味🦪,鮮甜又有入口即溶嘅口感。

店員仲好用心去講解,值得一讚。而且枱面都好寬敞,坐得舒適,食起上嚟就更加好味啦。另外提提大家佢有醬油費每位$10。

📍火鍋郎 - 尖沙咀堪富利士道6-6A號爵寓1樓 @hinabero.hk

2021-09-10
Type of Meal
Dinner
火鍋郎日式shabushabu供應大量牧場直營A5熊本黑毛和牛選擇🍲 肩胛肉限定推廣價$58 油花分佈均勻 結實既肉感😋 西冷($128) 雪花片片 油脂感重 入口即溶好正❄️ 肉眼(108) 濃厚甘甜既牛肉味🐮 大推三筋肉 ($108) 肩胛骨內側稀有部位,佈滿肉筋坑紋 口感柔軟但又帶爽脆 一塊接一塊停唔到口🙊 野生竹笙松茸野菌鍋湯底勁爆足料,成四五條竹笙仲有蟲草花好多款雜菌等 好濃郁既菇菌味🍄!其它火鍋配料推介自家制麻辣和牛餃 ($48) 牛味濃到好似食緊漢堡扒仲有手打蟹籽墨魚滑 ($48)日本佐賀名水豚梅花肉 ($68)等等👍🏻飲品方面試左比較少有既Radler 姐係檸檬啤酒 酸酸甜甜好意入口 亦都好適合打邊爐解膩!火鍋醬汁配料選擇都唔少~

肩胛肉限定推廣價$58 油花分佈均勻 結實既肉感😋

西冷($128) 雪花片片 油脂感重 入口即溶好正❄️

仲有手打蟹籽墨魚滑 ($48)

日本佐賀名水豚梅花肉 ($68)等等👍🏻

火鍋醬汁配料選擇都唔少~
2021-10-24 91 views
今次食呢間火鍋位於尖沙咀, 裝修主打日式風地方幾新淨!    地方寬敞舒適乾淨 店舖主打日本和牛湯底有成隻雞仲有黑松露仲有刺身可以食牛肉質素勁好,入口即溶這間店舖性價比好高, 食物質素都唔錯

今次食呢間火鍋位於尖沙咀, 裝修主打日式風地方幾新淨!

地方寬敞舒適乾淨

店舖主打日本和牛

湯底有成隻雞仲有黑松露

仲有刺身可以食

牛肉質素勁好,入口即溶

這間店舖性價比好高, 食物質素都唔錯
2021-10-20 93 views
呢間尖沙咀新開張嘅火鍋郎真係不得不介紹 首先環境乾淨企理而且坐得好舒服 而且佢哋個花膠雞湯底真係好好飲啊未開始打邊爐我哋已經忍唔住飲咗人哋半兜湯啦!🤣🤣😆😆😆 真心濃郁足料夠味! 冇得彈一定要嗌然後打邊爐嘅主菜 都好有料!竟然用到A5嘅和牛! 和牛嘅肉質嫩滑之餘口感軟熟 仲好重牛香 😍😍 一定要瘋狂encore 不過刺身類我就覺得一般正常~ 所以我覺得嚟得呢度一定要食佢哋嘅花膠雞湯底同埋A5和牛!
然後打邊爐嘅主菜 都好有料!
2021-09-11
2021-10-16 66 views
天氣開始轉冷又係打邊爐的季節,火鍋店一直是香港人的至愛而我也不例外最愛圍爐而坐。九月尾開始我的生日月份,打邊爐必有之物。朋友們介紹左一間位於尖沙咀的一間火鍋店【火鍋郎】。入內的格局有點回到日本的模樣,有岩手縣的和牛、黑毛和牛並此餐廳會以日本的和牛均為牡場直營,的確令我有所期待。餐牌上以自助點單的模式方便客人下單並會提高餐廳的放率。餐牌上的種類繁多,除了各款的和牛之外不得不提湯底有花膠雞湯,女人滋補養顏之選。另外火鍋店會有醬料費每位$10/位。招牌花膠響螺雞金鍋 $188成為此店的招牌鍋不得不試下,不過如果要吃和牛的牛香定必以鴛鴦鍋;追加鰹魚蘿蔔昆布湯$30。招牌花膠響螺雞金鍋滿滿的花膠及鮮雞肉飲湯相當滋補。以及花膠足料又大份,加有紅棗及香菇唔錯的配搭。鰹魚蘿蔔昆布湯特別要吃蘿蔔,吸收湯底的精華又甜又有口感。原條日本空運時令鮮魚 $388日本空運到港的確相當新鮮,四人同行必點之作。活魚都會有幾種的食法,以刺身食法可以加入芥末,另外可以放入鍋中熱食,不同的口感。魚骨可以放入鰹魚蘿蔔昆布湯內,會有魚香鮮甜度。A5 熊本和牛西冷 $128沒有到訪日本兩年,A5和牛太耐無食。和牛西冷紋理分明,放

招牌花膠響螺雞金鍋 $188

原條日本空運時令鮮魚 $388

A5 熊本和牛西冷 $128
沒有到訪日本兩年,A5和牛太耐無食。和牛西冷紋理分明,放下鰹魚蘿蔔昆布湯牛味濃郁入口即溶。

A5 熊本和牛肉眼 $108
另外和牛肉眼想比西冷比較鮮嫩,牛味的味道更重並有口感,富有嚼勁。

A5岩手黑毛和牛後腰肉 $58
岩手縣的黑毛和牛後腰肉,相對油脂度較重不過其肉味都相當不錯。

A5 岩手黑毛和牛之玉子滑和牛 $58
最後我覺得無論打卡及味道上都相當好,岩手黑毛和牛之玉子滑和牛。有玉子蛋的東西我都相當喜歡,肉質較原身連同玉子蛋有口感。

蔬菜拼盤 $48
最後會有蔬菜拼盤,不過份量多一點會較好。個人應該為加多一點生菜及娃娃菜。

梅酒 $48
我至愛的梅酒,配上打邊爐的確不二之選。

巨峰梳打特飲 $38
朋友不喜酒類選擇,都會有梳打特飲選擇。
2021-09-15
$400 (Dinner)
尖沙咀新開嘅和牛shabu shabu店~火鍋郎,喺日本有自營和牛牧場,所以牛肉高質之餘,價錢仲好合理。難怪新開無耐已經好有人氣,當晚平日去已經full booking!原條日本空運時令鮮魚($388)A5熊本黑毛和牛肩胛肉($58)A5熊本黑毛和牛沙巴當($108)蔬菜拼盤($48)岩手和牛滷肉飯($38)麻辣和牛餃($48)鬼馬手打海中蝦滑($78)廣島生蠔($68)關東壽喜燒湯底($58)餐廳每日都有幾條日本空運時令魚,餐廳經理以前做開omakase,所以對食材非常熟悉!佢會根據我哋揀嘅湯底,而推薦返最啱食嘅魚,又會教我哋點食先係最好,好professional!我哋呢晚揀咗黑曹以配搭壽喜燒湯底。我係第一次食呢隻魚,原來黑曹以油份較低,肉質較結實,所以經理建議一半刺身蘸點酸汁,帶出魚嘅鮮甜味,一半則打邊爐淥3秒,食半生熟嘅口感。成碟刺身食完之後,店員再將魚骨放在湯底熬煮15min,令湯底更加鮮香。每日供應嘅魚有限,我哋嗰晚諗多咗一陣已經有幾條魚賣晒,好誇張!和牛係呢度嘅重點,當然不能錯過!呢度嘅A5和牛全部都係來自岩手縣牛匠同熊本縣和王,除咗常見嘅肉眼、西冷、牛頸脊、牛小排之外,

原條日本空運時令鮮魚($388)
A5熊本黑毛和牛肩胛肉($58)
A5熊本黑毛和牛沙巴當($108)
蔬菜拼盤($48)
岩手和牛滷肉飯($38)
麻辣和牛餃($48)
鬼馬手打海中蝦滑($78)
廣島生蠔($68)
關東壽喜燒湯底($58)

和牛係呢度嘅重點,當然不能錯過!呢度嘅A5和牛全部都係來自岩手縣牛匠同熊本縣和王,除咗常見嘅肉眼、西冷、牛頸脊、牛小排之外,仲有好多少見嘅刁鑽部位,例如:坑腩肉肉眼之間嘅『兩層肉』、內腿肉下側嘅『和尚頭』、肩胛骨裡側嘅『三筋肉』等。

我哋揀咗A5熊本黑毛和牛沙巴當,係肩胛接近肋骨嘅部位,油花纖細綿密,同時肉味濃郁,入口即溶。
肩胛肉同樣油香均勻,肉味偏重,口感鮮嫩略帶嚼勁,$58抵食!

火鍋配料都頗有特色,自家製嘅麻辣和牛餃子值得一試。和牛餡料飽滿,唔單止肉味突出,仲好juicy,配上陣陣麻辣香,好惹味!
鬼馬手打海中蝦滑就係將蝦滑釀喺油炸鬼上,面頭再灑上蟹子,口感豐富!

廣島生蠔新鮮肥美,大隻飽滿。
蔬菜拼盤種類多樣化。

正常嚟打邊爐,我哋係唔會食飯嘅,不過見其他foodie介紹,一於試下岩手和牛滷肉飯,點知又真係好有驚喜喎!$38一碗,但和牛鋪得滿滿,個飯吸收牛肉嘅肉汁與油香,好香!可以留肚試下!
2021-10-09 68 views
最近見FB提到尖沙咀新開左間火鍋店,看照片環境舒適而且由日本A5和牛牧場直營,多達十幾款和牛選擇,新張期間還有全單88折優惠,今日去試下先。餐廳用QR Code 電子落單好方便。醬油人頭費 $10/位我地一睇就揀左花膠雞響螺鍋$178,夠曬滋補養顏,鍋一上可以先喝两碗湯先,跟住再慢慢放火鍋料。鍋底本身已有雞,我地再點了份陳年花雕·精選滑雞$138,我地真係好鐘意食雞,所以來多round加量,雞肉嫩滑、雞味香濃。當然要試餐廳招牌A4岩手黑毛和牛牛頸$48,色澤紋理均勻,下鍋十多秒便可,肉味香濃又軟腍,黑毛和牛就是不一樣。另再點了日本佐賀名水豚梅花肉$68試試,份量足,肉幼嫩。這個手打海中蝦滑$48,夠彈牙,蝦味鮮,口感一流。炸魚片頭 $38蔬菜拼盤$48有數款蔬菜、菇類、粟米等。

餐廳用QR Code 電子落單好方便。
醬油人頭費 $10/位

另再點了日本佐賀名水豚梅花肉$68試試,份量足,肉幼嫩。

這個手打海中蝦滑$48,夠彈牙,蝦味鮮,口感一流。

炸魚片頭 $38

蔬菜拼盤$48有數款蔬菜、菇類、粟米等。

2021-09-20
Type of Meal
Dinner
話說近來成日喺屋企打「自家平靚正」邊爐,少出街食驚同行情市價脫節,所以就同女朋友去尖沙咀搵地方打邊爐(其實係某人唔想煮唔想洗😝),撞撞下就去咗呢間新舖,主打日本A5黑毛和牛,就試試佢。環境☑️☑️☑️☑️☑️呢個場並非任食任飲場,所以一入門口乾淨企理好多,連隔離枱客人傾計都淨過其他邊爐場(其他日子我唔知,戴定頭盔先!),加上當日早去安排到窗口位,所以坐得非常舒服。味道☑️☑️☑️☑️☑️當日叫咗招牌花膠響螺雞金鍋,配野生竹生松茸野菌鍋做鴛鴦鍋。個花膠響螺雞金鍋湯底好好飲,香甜補身!未打邊爐已經先飲3杯,搞到好快要加湯,唔係hardsell,堅推介前者湯底。當日個鍋上枱前,大約有10分鐘空檔時期,叫咗支盛田尾張男山大吟釀720ml嚟飲,chill下。支酒清醇唔辣,帶少少米香,雖然唔係一支驚天地 泣鬼神嘅清酒,但用來伴火鍋恰度好處,再者咁大支只係$168,仲想點!交到功課有餘。Menu上A5黑毛和牛總共有17款,價錢介乎$48-$128,當然無可能試哂,錢多咩!隨心點咗4道和牛,分別係三筋肉、牛頸、牛肩胛肉同封門柳,4款之中重點推介封門柳,牛味與𡁻口質感並重;第二是牛肩胛肉,牛味濃!其餘兩款都好味,只係無一、

環境☑️☑️☑️☑️☑️

味道☑️☑️☑️☑️☑️

Menu上A5黑毛和牛總共有17款,價錢介乎$48-$128,當然無可能試哂,錢多咩!隨心點咗4道和牛,分別係三筋肉、牛頸、牛肩胛肉同封門柳,4款之中重點推介封門柳,牛味與𡁻口質感並重;第二是牛肩胛肉,牛味濃!其餘兩款都好味,只係無一、二位咁出色。

至於其他配菜,例如蝦滑、墨魚滑都好彈牙好味。講真成張單入面無一項食物係唔合格要扣分。由於當日仍然天氣好熱,所以叫多杯菠蘿梳打特飲,清爽涼浸浸,真係解暑。

性價比☑️☑️☑️☑️
當日點咗8個菜,1個鴛鴦鍋,1支720ml清酒同1杯特飲,價錢唔算係特別貴或者特別平,最後埋單$996兩個人食,我唔可以話好抵食,但喺尖沙咀食黑毛和牛火鍋,算平!其他地方絕對可以貴多3份1價錢。
盛田尾張男山大吟釀720ml
A5熊本黑毛和牛封門柳
A5熊本黑毛和牛三筋肉
A5熊本黑毛和牛肩胛肉
手打蟹籽墨魚滑
招牌花膠響螺雞金鍋配野生竹生松茸野菌鍋做鴛鴦鍋
菠蘿梳打特飲
2021-08-28
$500 (Dinner)
盛田尾張男山大吟釀720ml
A5熊本黑毛和牛封門柳
A5熊本黑毛和牛三筋肉
A5熊本黑毛和牛肩胛肉
手打蟹籽墨魚滑
招牌花膠響螺雞金鍋配野生竹生松茸野菌鍋做鴛鴦鍋
菠蘿梳打特飲
2021-10-02 67 views
知道尖沙咀開左間新既火鍋店,有和牛食,又有我最鍾意既花膠湯底,當然即刻約埋老公嚟試試。叫左個招牌花膠響螺雞金鍋,侍應叫我地先試下個湯,點知一飲就上癮了,非常清甜既雞湯,最緊要係唔會太咸,又冇好重味精味,湯底仲好多花膠,飲完即刻又想飲!湯底配左一碟雞,俾我地自己落,呢個安排好貼心,唔會令到個湯太多油。啲雞肉肉質亦比一般既滑,簡單咁沾少少醬汁已經好好食。重頭戲當然係呢度既和牛。我叫左一碟A5熊本黑毛和牛西冷同一碟A5熊本黑毛和牛沙巴當,前者冇咁肥,比較有肉味;後者脂肪似雪花一樣,入口即化,食一塊係天堂既享受,食多一塊我就有啲膩了,所以更喜歡西冷既肥瘦適中。另外亦要左一碟佐賀名水豚梅花肉,入口帶少少爽勁,又唔錯喎!海鮮方面要左沙白大蜆同日本帆立貝,大力推介要試帆立貝,大大粒而且入口好鮮嫩!另外亦叫左手打孖寶丸,有海蝦丸同墨丸,水準正常,比起其他食物就冇太特別。食左咁多肉類,最後當然要食返啲蔬菜,估唔到$48既蔬菜拼盤既量係咁多,而且啲菜仲好新鮮,抵!最後一提呢度仲有小食同埋唔同種類既酒精飲品,鍾意飲返兩杯既人就啱哂啦!不過非酒精飲品類既選擇就比較少同普通。

另外亦要左一碟佐賀名水豚梅花肉,入口帶少少爽勁,又唔錯喎!

2021-09-30 117 views
朋友試過覺得幾正,呢晚仲帶左我黎食返餐!!!呢度叫得火鍋郎,當然係打邊爐為主啦呢度仲要有多款直送既A5和牛,價錢仲好貼地,試多幾款都唔怕太貴係火鍋未黎之先,因為太肚餓,我地仲要左碗和牛滷肉飯醫肚添自己習慣食和牛火鍋係用日式甜醬油、壽喜燒呢類偏甜既湯底,估唔到呢度既壽喜燒湯鍋仲配上不少菇菌添~我地一口氣叫左幾份A5和牛,最抵食既一定係呢款和牛肩胛,雪花油脂均勻,依家做梗推廣只係58蚊炸而呢份有玉子既滑和牛就係朋友既心水之選,食落肉質更香嫩手打墨魚滑非常爽彈,有好多墨魚粒混合在內嫁除左和牛,海鮮既質素都幾好不論係蠔、鮑魚定係帆立貝都幾鮮味蔬菜拼盤既款式多樣,份量適中最後仲點左烏冬同葛粉做主食添同好朋友食飽之後一齊飲啖肥仔水倨一倨,感覺特別爽xppp
朋友試過覺得幾正,呢晚仲帶左我黎食返餐!!!

呢度叫得火鍋郎,當然係打邊爐為主啦

火鍋未黎之先,因為太肚餓,我地仲要左碗和牛滷肉飯醫肚添

而呢份有玉子既滑和牛就係朋友既心水之選,食落肉質更香嫩

手打墨魚滑非常爽彈,有好多墨魚粒混合在內嫁

除左和牛,海鮮既質素都幾好

不論係蠔、鮑魚定係帆立貝都幾鮮味

蔬菜拼盤既款式多樣,份量適中

最後仲點左烏冬同葛粉做主食添

同好朋友食飽之後一齊飲啖肥仔水倨一倨,感覺特別爽xppp