2023-08-31 215 views
石塘咀開左一間螺絲粉,未試過喺香港食螺絲粉嘅我當然要一試啦!去到門口見到大大個招牌寫住好螺記,仲要用紅色為門店主色,未食當堂都sharp醒哂!即刻對佢抱有好大期望!睇左一陣餐牌,決定試下佢個招牌鍋燒螺絲粉,結果大失所望......首先,小辣但淨係feel到咸味、無辣味;其次,鍋燒好似肥豬肉咁,口感非常之一般;再者,$52一碗螺絲粉但唔包野飲,性價比低。以上幾個原因,都令我對呢間餐廳蓋上一個Not Recommended嘅印章。
2023-08-25
$52 (Lunch)
名叫好螺記,食完就覺非常非常一般去到舖頭附近,好大陣“螺螄粉”味,真係唔好聞🫢係門口睇咗餐牌諗左一諗,中午12:30全店6個職員36個位得一個客🤔不過特登嚟,聞到伏味都唯有試吓,點知真係伏左🤦🏻‍♂️叫左碗招牌螺螄粉小辣跟汽水$58,總之就一般以下,花生唔脆又唔香,炸腐竹皮都係,湯底配菜都好一般,性價比好低。食完行出舖頭第一件事:食完冇飽,即刻諗去買野食,失望本身唔值為間咁嘅嘢寫咁多,但為左警惕大家,點都打夠200字出負評😤
名叫好螺記,食完就覺非常非常一般

去到舖頭附近,好大陣“螺螄粉”味,真係唔好聞🫢

不過特登嚟,聞到伏味都唯有試吓,點知真係伏左🤦🏻‍♂️

食完行出舖頭第一件事:食完冇飽,即刻諗去買野食,失望

招牌螺螄粉
2023-07-24
$60 (Lunch)
好螺記 (西環)西環石塘咀德輔道西406號地舖終於喺香港食到正宗螺絲粉!♥️-一直心心念念想食碗正宗螺絲粉😇朋友推薦西環呢間好螺記主打桂林米粉同柳州螺絲粉今次先試柳州螺絲粉(要加足料🤭)-招牌肥腸螺絲粉 (加鴨掌、叉燒、炸蛋)每碗都有花生、酸筍、木耳、黃花菜、油炸豆皮同青菜🍜湯底香濃,酸味撲鼻好開胃🤤個人略嫌唔夠辣,可以自行再加辣油同醋調味🌶️啲螺絲粉嘅質地值得一讚 好滑身好彈牙😋口感非常好👍🏼絕對不比其他配料失色!肥腸處理得好乾淨 冇異味同肥膏 鹵得好香好入味越咀嚼越香☺️鍾意食肥腸必點!炸蛋必點!好邪惡但超吸湯汁!🍳叉燒薄切香口,係推介之一,同平時食開嘅叉燒不一樣,可一試👌🏼整體來講層次好豐富,湯底、粉質同配料都恰到好處,會令我回頭再食嘅一碗正宗螺絲粉🫶🏼-招牌牛腩螺絲粉朋友叫咗牛腩螺絲粉,牛腩切粒,大大粒連啲筋位,口感豐富,牛味香濃👍🏼唔食芫荽同葱記得叫走青🤭
好螺記 (西環)
西環石塘咀德輔道西406號地舖

終於喺香港食到正宗螺絲粉!♥️
一直心心念念想食碗正宗螺絲粉😇
朋友推薦西環呢間好螺記
主打桂林米粉同柳州螺絲粉
今次先試柳州螺絲粉(要加足料🤭)
招牌肥腸螺絲粉 (加鴨掌、叉燒、炸蛋)
每碗都有花生、酸筍、木耳、黃花菜、油炸豆皮同青菜🍜
湯底香濃,酸味撲鼻好開胃🤤
個人略嫌唔夠辣,可以自行再加辣油同醋調味🌶️
啲螺絲粉嘅質地值得一讚 好滑身好彈牙😋
口感非常好👍🏼絕對不比其他配料失色!
肥腸處理得好乾淨 冇異味同肥膏 鹵得好香好入味
越咀嚼越香☺️鍾意食肥腸必點!
炸蛋必點!好邪惡但超吸湯汁!🍳
招牌牛腩螺絲粉
唔食芫荽同葱記得叫走青🤭

2023-07-10 239 views
專登行去食,非常失望。一點都唔好食!叫做叉燒螺螄粉中辣,加炸蛋湯底完全沒辣味!只有小小鹹味炸蛋完全唔香,口水偏硬而去好渣。米粉好硬,唔夠爽滑價錢仲要唔平!沒下次
專登行去食,非常失望。一點都唔好食!
叫做叉燒螺螄粉中辣,加炸蛋
湯底完全沒辣味!只有小小鹹味
炸蛋完全唔香,口水偏硬而去好渣。
米粉好硬,唔夠爽滑
價錢仲要唔平!
沒下次
2023-07-10
$70 (Dinner)
2023-07-01 1317 views
好螺記 地址: 西環石塘咀德輔道西406號地舖G/F, 406 Des Voeux Road West, Shek Tong Tsui, Western District=====================又酸又濃味,食開酸辣米線架人都會相對愛吃。想食螺獅粉以前要去淘落來,一包連運費都要成$25元。要吃現煮有料,發現到有間專食螺獅粉的店哦。$52有碗叉燒螺獅粉,一場來到,食盡d 加餸先,另加$15 鍋燒同滷蛋各$8個麵一定要有酸筍, 木耳、花生、油炸豆皮、黄花菜、青菜等,個湯是一上已傳出濃郁的酸味, 加上滑身的米線麵條,, 而叉燒是切薄片, 瘦肉為主。鍋燒原來是炸到表面金黃脆身的肉片$招牌牛腩柱林米粉,額外加田螺肉,通菜,肥腸。螺肉細粒彈牙,加上肥腸入面的脂肪,重口味人仕架必選。食法是先撈起,再喝湯$6 跟汽水螺獅粉是兩極, 喜歡的人會超級愛, 而不喜歡的人會蓋著鼻默默走開。在家煮時成日比人投訴,說受不了那刺鼻味道, 我而家想食可以明正言順, 出街吃都不擔心比人話。因來到的店客人, 一定是同道中人。#香港美食 #hkfood #hkfoodie #yummy #foodpo
好螺記

地址: 西環石塘咀德輔道西406號地舖

=====================

$6 跟汽水

#香港美食 #hkfood #hkfoodie #yummy #foodporn #delicious #cuisine #restaurant # #好螺記 #螺獅粉
2023-06-25 183 views
很多人覺得螺絲粉很臭,而事實上不是這樣的。我帶著好奇的心態,試這廣西風味。前一段時間,翡翠台有套古裝劇『川內相親』,劇中有介紹過螺絲粉,是黛川~東北部,山脈縱橫、盛產礦產,愛吃螺螄粉、臭豆腐,它擁有特別的風味。今天外賣了一碗桂林牛腩粉,很香的酸筍和酸豆角,很多配料,吃後整天都嗅到酸筍味,好想encore,下次一定吃螺絲粉。大家不妨一試,配杯爆檸茶,一樂也,多謝肥哥哥和Mandy,為石塘咀,帶來別一番風味和新鮮感。
TakeAway