2019-01-20 258 views
性价比蛮高,大概四五粒云吞,大大粒,肉比虾多,面也很多,算比较爽口咯;汤比较淡~总的来说,少了点鲜味吧~六七十年龄的老店,还有零售面~一碗只要二十九蚊,还是很便宜了~
2019-01-20 894 views
70年既味道, 唔識同你講有幾咸, 有幾臭😆 我只知道間舖大我一倍😂 還記得幼稚園時, 老竇係會經常黎👴偶爾都有跟過黎一兩次, 樓上雅座既畫面不期然就入咗腦🤯但呢十幾年黎都無去幫襯過, 今日再踏足, 又真係景物依舊, 味道良好🤘 好到底係元朗由舊墟轉去新墟 (合益一帶)既地標, 由大馬路走入千色, 必然會見到佢老招牌🏢 週日黎到好到底, 地下一層依舊多人👨‍👨‍👧‍👦👨‍👨‍👧👨‍👨‍👦👨‍👨‍👦‍👦👩‍👩‍👧‍👦👩‍👩‍👦牆上表既鐘🕰️裝飾鏡,櫃枱🛎️起碼都30年歷史, 每一吋都係時間洗煉, 阿姐指導下, 通過條時光隧道上二樓, 木做扶手令身表面, 白紙皮石既地皮同啡色牆身加埋個綠色鐵窗框, 上到二樓係老土黃色既磁磚牆🧱加埋一排排木櫈卡位同幾張已經絕種既大圓木枱, 同小弟幼年時係一模一樣😮😮牆上面一樣都係個張MENU, 當然價錢唔同咗, 唔通仲係幾錢碗麵, 想見你多幾面咩🤐🤐 阿姐都與時並進, 用手機落單📱同埋舖頭已經放左ROUTER分WIFI方便佢自己 記住兩件事: 黎好到底1️⃣伊麵或者蝦子撈麵唔好慳, 敗下去 同埋 2️⃣佢哋係無雙拼 焗住嗌個雲吞麵🦐牛腩麵🐂加多個淨水餃🐷仲有碟油菜🥬等緊

焗住嗌個雲吞麵🦐牛腩麵🐂加多個淨水餃🐷仲有碟油菜🥬等緊個陣先見到牆身有車胎人既標誌, 呢一刻先知原來好到底2018, 2019米芝蓮都有有份😎

等咗10分鐘多啲, 後面部運食物既LIFT係咁響, 就知有嘢食; 個湯底清澈小黃, 飲落去香醇唔油, 伊麵係清湯下面浮游🏖️淨係食麵, 咬穿個煙韌既麵身🍜入面啲湯之出黎, 正💖💗

伊麵

一碗雲吞麵好似有5️⃣粒雲吞, 佢係細粒款, 一啖啱啱好一隻👄但為咗睇佢既料, 咬一半, 睇到係用上實肉鮮蝦; 後後細淨水餃一碗4隻, 不得了🤤咬落去啲汁澎湃爆出黎, 塊水餃燕皮 (GOOGLE話你知係用肉溝埋澱粉搓出黎🤪)只係簡單咁對摺包住啲饀, 佢用咗肥瘦豬肉、蔥同蝦整出黎, 其實真係有啲似魚皮餃, 食個陣唔明, 後尾FACT CHECK 先明 🤭🤭

雲吞伊

雲吞

細淨水餃

水餃

油菜、牛腩就唔多講喇, 比水餃搶晒FO;食完再細心欣賞條樓梯同啲裝飾先至慢慢落樓, 櫃枱依然係堆滿人買齋麵, 埋單119, 米芝蓮價, 貴嘛? 😈😈

牛腩伊

蠔油生菜

時間…總係將最好既食物, 留到最後💏
2019-01-20
$60 (Lunch)
伊麵
雲吞伊
雲吞
細淨水餃
  • 水餃麵
2019-01-16 220 views
難得陪朋友入元朗做野,做完當然要食下正野啦,有朋友之前推介呢間店,等左5分鐘就入得去,環境普通,同一般茶餐廳無咩分別,我叫左一個雲吞撈麵、朋友就叫左個炸醬撈麵,再加一個蝦子蘿蔔做小食。雲吞撈麵,麵比較淋,唔夠彈牙,雲吞同出名食既分別不大,湯係普通味精湯,味道一般。比較令我驚喜既係蝦子蘿蔔,蘿蔔好入味,好淋,蘿蔔清新既味道再加上蝦子,超級正,真係會令人想ENCORE。

• 蝦子蘿蔔
2019-01-03 312 views
好到底果然係好食。朋友推介了好多次我終於有機會食到。誰知一試上癮!水餃好皮薄多汁,湯底好好飲!牛腩撈個麵底好正,牛腩又好嫩。價錢方面係比較貴,五六十蚊碗麵。不好食所以下次會再黎。至於他們好像可以買麵回家煮的,好方便。
好到底果然係好食。
朋友推介了好多次我終於有機會食到。
誰知一試上癮!
水餃好皮薄多汁,湯底好好飲!
牛腩撈個麵底好正,牛腩又好嫩。
價錢方面係比較貴,五六十蚊碗麵。
不好食所以下次會再黎。

至於他們好像可以買麵回家煮的,好方便。
2019-01-03
$80 (Tea)
><自我懂事而嚟 就有記憶去呢度食雲吞麵由事頭婆婆黑髮到白髮 到而家唔喺鋪頭坐鎮隔唔中都會去食 因為由細食到大有attachment每年加價但係冇維持到原有嘅味道真係令人失望雲吞麵($29) 加麵底(+$5)麵 鹼水味係冇 但唔爽彈雲吞好明顯細粒咗 肉哋嚡 蝦有d霉睇咗佢篇訪問 話點都會落少少味精就咁食完都唔太口渴 但冇所謂大地魚嘅湯底味><><><><><><><><><><><><><><><好到底麵家元朗阜財街67號地舖
自我懂事而嚟 就有記憶去呢度食雲吞麵
由事頭婆婆黑髮到白髮 到而家唔喺鋪頭坐鎮
隔唔中都會去食 因為由細食到大有attachment

每年加價但係冇維持到原有嘅味道
真係令人失望
雲吞麵($29) 加麵底(+$5)
麵 鹼水味係冇 但唔爽彈
雲吞好明顯細粒咗 肉哋嚡 蝦有d霉
睇咗佢篇訪問 話點都會落少少味精
就咁食完都唔太口渴 但冇所謂大地魚嘅湯底味
好到底麵家
元朗阜財街67號地舖
2018-10-18 864 views
講起蝦子麵,其實我都唔係食過好多間,有一間比較出名係灣仔,已經結業。黎到元朗,今次朋友帶我黎到好到底麵家。雖然店面唔大,人都較多,但係都唔算太逼。見到有蝦子麵,二話不說就簡左佢喇。蝦子份量好足,啖啖既麵都有蝦子,超鐘意,朋友果然無推介錯。加上麵質爽口彈牙,條條分明,唔會一patpat,所以食得好開心。朋友簡左炸醬麵,幾香口。炸醬麵當然會配碗湯喇,都係唔錯的。雖然份量唔算多,但係價錢都好親民,唔夠既話再叫多碗都唔怕呢。元朗好食既野好多,呢間都真係好唔錯,難怪可以keep到咁多年都仲係咁旺喇。總結黎講,位置方便、食物質素唔錯,係一間值得一試既餐廳。
講起蝦子麵,其實我都唔係食過好多間,
有一間比較出名係灣仔,已經結業。

黎到元朗,今次朋友帶我黎到好到底麵家。
雖然店面唔大,人都較多,但係都唔算太逼。

見到有蝦子麵,二話不說就簡左佢喇。
蝦子麵

蝦子份量好足,啖啖既麵都有蝦子,超鐘意,朋友果然無推介錯。
炸醬麵

朋友簡左炸醬麵,幾香口。

炸醬麵當然會配碗湯喇,都係唔錯的。

元朗好食既野好多,呢間都真係好唔錯,
難怪可以keep到咁多年都仲係咁旺喇。

總結黎講,位置方便、食物質素唔錯,
係一間值得一試既餐廳。
蝦子麵
炸醬麵
2018-10-13 406 views
車呔人都有推薦呀!有幸唔洗點排隊,就真係要食下先講湯底,好正,係魚湯哦,同無鹼水味雲吞有成5粒咁多,仲要粒粒都會食到蝦肉水餃都大大隻!麵質彈牙,唔會淋~食撈麵一樣好食,蠔油份量岩岩好,唔會好咸。整體佢啲麵完全對得住個價錢,三十幾蚊邊到搵呀!喜歡懷舊,都要去下,樓上雅座、卡位等等。
車呔人都有推薦呀!
有幸唔洗點排隊,就真係要食下
先講湯底,好正,係魚湯哦,同無鹼水味
雲吞有成5粒咁多,仲要粒粒都會食到蝦肉
水餃都大大隻!
麵質彈牙,唔會淋~
食撈麵一樣好食,蠔油份量岩岩好,唔會好咸。
整體佢啲麵完全對得住個價錢,三十幾蚊邊到搵呀!
喜歡懷舊,都要去下,樓上雅座、卡位等等。
2018-09-26 410 views
一間歷史悠久的麵店,一定有他的吸引力。雲吞是傳統細細粒的,容易入口蝦肉爽脆。湯是魚湯,就是「好到底」店的特色,但本人都是比較喜歡大地魚做雲吞麵的湯底。本人惠顧的主要原因是抱著懷舊的心態。
一間歷史悠久的麵店,一定有他的吸引力。
雲吞是傳統細細粒的,容易入口蝦肉爽脆。

本人惠顧的主要原因是抱著懷舊的心態。
2018-09-07 485 views
元朗有好多小店都自己經營幾十年,依然屹立不倒!今日去咗一間1946年到而家,已經有大約70年了,依然生存,依然客人多,生意額多😊對上一次來已經是一年前,今日比起一年前已加價😢每一年都加價,應該物價上升地方懷舊,古老,歷史悠久嘅裝修見到好多獎杯,大部份都是慈善心思獎,同埋慈善精神奬👍🏻要俾個叻佢水餃麵,加左底👍🏻大碗d, 但係都唔夠飽!水餃入邊有好多蝦,豬肉,啲肉好新鮮,而且爽口,皮又薄雲吞皮又薄又滑,入面隻蝦又大隻,雖然雲吞size不太大粒,一碗麵有五粒雲吞,每碗面都加油少許蔥花,正
每一年都加價,應該物價上升
地方懷舊,古老,歷史悠久嘅裝修
2018-07-24 581 views
今日中午肚餓,又去了平時經常去的麵家,好到底麵家,雲吞麵加底係我指定嘅動作,雲吞麵送到第一時間試吓佢嘅大地魚湯底,湯底係一碗麵嘅靈魂,微甘香嘅湯底加上自己工場製造嘅面底,果然一絕,佢哋嘅面底沒有加鹼水都可以做到爽口,煮麵嘅師傅煮麵時間拿捏得很好,一口咬落去面是爽的,雲吞也不錯,每粒雲吞瘦肉和蝦嘅比例都好平均,蝦是爽的,雲吞裏面他加了蝦子落去包,這樣可以令雲吞增加蝦的香味,其實不消5分鐘就可以食完一碗,我是連湯底都飲埋
2018-07-24 389 views
這間老字號的雲吞麵,我聽媽媽說她年幼的時候已經開始食,相信應該有幾十年歷史😊我每逢去元朗都會去吃碗水餃麵,有時不夠飽,還會加多一碗淨雲吞😁今天我叫了一碗水餃麵😆水餃入面的餡料非常新鮮,蝦夠爽👍🏻皮夠薄,而麵質也非常爽口,職員話湯底是用大地魚蝦煲出,所以鮮甜
2018-07-22 466 views
開業於香港六十年代,有超過六十年歷史,能屹立不倒,總有原因,剛巧路過,內進點了一碗他們的名物水餃麵,吃一吃,評一評。老店刻意保留七八十年代的裝潢,地面及牆身磚瓦,餐桌座椅以至燈飾及掛牆吊扇,都有最少二三十年歷史,散發着一股老港味道。老港味豈止裝潢,他們所賣的無論麵、湯、以至水餃等等的味道,都並非現在港式雲吞麵店的主流,幾十年前的香港,才有其他麵店有雷同出品。湯 - 沒有蝦殼,亦沒有大地魚的味道。以純豬骨熬成湯,帶有一股甘香的豬油味,是在麵煮熟之後蘸上的,甘香濃郁。這種麵湯的味道,現今市面上根本沒有相近風格。麵 - 並非主流的梘水生麵,而是新鮮黃麵,梘水投放量很少,蛋香及麵香俱重。水餃 - 水餃皮用魚肉及麵粉製成,裹著豬肉鮮蝦及木耳冬菇,少少一顆水餃包含多重滋味口感,風格獨特。能造出一碗如此出色,風格獨特的麵,並非偶然,他們有自家廠房製麵及餃皮,當然可以隨心所欲。門市有賣麵廠各款出品,龜龜最愛他們的蝦籽麵,由於沒什梘水味道,不用出水,煮法簡單,只需以沸水把麵煮至軟身,便可湯跟麵同吃,比煮即食麵更簡單方便,連湯粉都不用添加,鮮味會從麵身䆁出,使麵湯帶有鮮甜蝦味。

水餃麵

2018-07-11
$36 (Tea)
水餃麵
2018-07-18 244 views
早輪係報紙見到灣仔永華麵店會在八月中執業,傳統麵店又少一間。這間麵店係我係灣仔工作時常幫襯。雖然每次係度消費百元以上,但每次食完都覺得好滿足。今日下午入元朗,行到阜財街見到好到底麵家,不作考慮即刻入去幫襯。這間店是傳統的店,整間店好耐無裝修,枱椅好舊。但就是這樣使人覺得懷舊,比一般時下集團式麵店感覺另一種風味。入到傳統麵店,碗雲吞麵-定係必食。麵質好彈牙,沒有梘水味。雲吞饀料蝦同豬肉比例好平均。略欠湯底不清及欠決韭黃。
呢間好到底麵家係元朗嘅老字號💁‍♂️💁‍♂️入邊嘅裝修同設施都有返咁上下年紀 係港式麵檔茶餐廳feel 星期六日黎都要排下隊等下位㗎!💁‍♂️今日男朋友同我嚟我哋就等左10分鐘到啦!👫我哋試咗佢one of the 主打嘅 蝦子撈麵!!嘩$56一碟💰💰 仲要你知啦~ 蝦子撈麵本身份量唔係好大碟㗎咋嘛 所以都幾貴下!💰💰蝦子嘅份量都算幾多嘅 鋪滿晒成個麵嘅面😚😚😚 食落啲面都好爽口好彈牙!!!水份收得幾乾身 連埋蝦子食嘅時候又唔會有太乾嘅感覺!係幾好食嘅!不過價錢就真係唔算抵食啦~

蝦子撈麵

Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
2018-05-12 328 views
水餃撈麵- 偏奶白色的湯魚味濃郁,帶大地魚乾的甘香,蔥花新鮮爽脆添清新香氣- 幼麵條條分明、彈牙,帶濃郁豬油甘香,及恰到好處豉油鹹香。混入其中的蔥花,為麵添香氣- 三角形的水餃皮薄、晶瑩剔透,餃子餡若隱若現,很性感。餡料以豬肉甘香為主調,原隻蝦的蝦味不濃亦彈牙,木耳尚算爽脆*偏酒紅色的辣椒醬香口不太辣
水餃撈麵

*偏酒紅色的辣椒醬香口不太辣