2019-07-19 1836 views
全新剛開張,朋友剛租了一間apartment住,所以去探她時,就去了樓下的餐廳5星級高級茶餐廳😀那麼應好有質素😋入到餐廳當然裝修華麗優雅,環境好舒適,服務員d制服都好靚,當服務都好👍🏼我們隨意點了5款菜式食材都好新鮮,烹調味道都有水準,朋友推薦叉燒一定要試😋個鹹蛋黃大蝦都好好味道😋另我叫了杯港式凍奶茶真係幾好飲,因為杯奶茶內d冰都係奶茶做的,所以飲到尾都不會淡;當然食物價錢都係5星星貴🤣但都值得去試試食,因環境+有質素食物👍🏼
2019-07-17 1465 views
📍Holts Cafe 置於全新Victoria Dockside 香港瑰麗酒店 2樓。酒店位置很好,就在維多利亞港星光大道旁。酒店的設計出自設計師季裕棠 ,絕對可以另你有”WOW”嘅感覺。餐廳用上玫瑰金、橡木為主調,靠牆和窗邊座位套上卡位,傢俬配搭走modern classic 風格 。👅 Wine Braised Beef Cheek🥩 ($290),以法國紅酒將美國穀飼牛面頰慢煮至”fork tender”,入口即溶更帶有香濃的葡萄酒香 😋。King Prawn Salad 🥗($220),用上牛油果,柚子配citrus dressing,酸酸甜甜都唔錯!其實平日有set lunch- 2 course ($290), 3 course ($320),每星期都會轉menu!

2019-07-17
$300 (Lunch)
  • Wine  Braised  Beef  Cheek
2019-06-30 2483 views
20190626🌧️Wednesday 🍄生日誌🎂第十三篇,朋友好錫我💋生日由我自己選擇什麼餐廳🍽️我都會揀選大家第一次到既地方,Rosewood Hotel 已於2019年3月17日開幕,瑰麗酒店集團首席行政總裁鄭志雯女士,同時擔任新世界發展有限公司及新世界中國地產的執行董事職務。酒店其中一間中式茶室Holt’s Café, 邀請紐約設計工作室季設計室內裝潢,靈感來自歐洲十九世紀末既咖啡館和小酒館,用了我最喜愛玫瑰金固定裝置和腮紅天鵝絨座椅,感覺富麗堂皇🤩我地選擇A La Carte,Ordered 點心:香煎蘿蔔糕及芝麻蝦多士,主菜:海南雞飯,甜品:Dark Chocolate Ganache, 我地坐個座位有 D 凍,點心已經送上檯,朋友行佐出去影相📸好耐未返,我經常回望出門口👀可能就係這個動作,所以位外籍女經理行過嚟問我👩‍💼你位女朋友有無什麼事?我感覺彼重視😍朋友終於返嚟,我朋友坐低後打個乞嗤🤧外籍女經理立刻問我朋友需唔需要披肩,之後再擺疊紙巾比我朋友,噢!另我地十分感動🥺食材又新鮮🐔感覺用❤️製作👩‍🍳服務態度💯
20190626🌧️Wednesday 🍄
香煎蘿蔔糕
芝麻多士
海南雞飯
Dark Chocolate Gamache (Almond Crumble, Apricot Gel)
2019-06-26
$265 (Lunch)
Celebration
Birthday
芝麻多士
  • Dark Chocolate Gamache
2019-06-29 1829 views
酒店午餐set$300至$400左右,好合理。食物方面推介「口水雞」超好味一般我好少選, 因為佢係餐入面所以先試。 分量足夠, 味道香濃, 辣味適中, 雞好滑, 好惹味。另外食咗個「大蝦海鮮意大利飯」,味道不錯,夠香濃,不過因為食過口水雞,比起來少左份惹味。但係至於最後再試咗分「越南牛河」, 雖然餐牌寫著推介,但就令我失望了, 湯有牛肉味, 但可粉碎曬 ,牛肉一般, 不值推介。但也有一樣嘢非常之好食, 就是他們的甜品, 芒果布甸以及朱古力tiramisu都做得一流整個用餐體驗非常好,服務員非常體貼, 留意我河粉不夠湯, 主動幫我加。 我不在位不會上菜住。常常加水及湯河不好味要否煮過。如果有揸車嘅朋友, 一定要酒店代客泊車, 自己拍停車場就沒有免費泊車優惠。但整座大樓還未完善,揸車缺乏指示牌,用信用卡出車又出唔道。好麻煩。
酒店午餐set$300至$400左右,好合理。
食物方面推介「口水雞」超好味

另外食咗個「大蝦海鮮意大利飯」,味道不錯,夠香濃
,不過因為食過口水雞,比起來少左份惹味。

但整座大樓還未完善,揸車缺乏指示牌,用信用卡出車又出唔道
。好麻煩。
口水雞
越南牛肉河
口水雞
2019-06-22 2305 views
位於Rosewood hotel 裡的Holt’s cafe, 裝潢古典華麗,在這裏用膳,有如置身古堡裡。我們點了大蝦牛油果沙律, 龍蝦蕃茄意粉, 炸魚薯條和甜品Tea garden baba。點好餐,暖笠笠的麵包就馬上端上。麵包很香脆鬆軟,新鮮美味。沙律的大蝦肉質很結實,有蝦味,不是軟林林沒口感的那種。沙律汁配合得很美味,沙律份量很大,絕對夠2 -3 人份量,不過沙律菜比例比牛油果多很多,喜歡牛油果的可能會有點失望。龍蝦蕃茄意粉,不是平常一條條的spaghetti, 也不是闊長通心粉,而是幼長煙韌的意粉,吸收了香濃的蕃茄龍蝦汁,美味非常,加上鮮美的龍蝦肉,不錯!炸魚薯條也做得很好味夠脆,和在外國吃到的新鮮炸魚薯條一樣。甜品Tea garden baba,像一個吸收了茶香的軟棉棉凍馬拉糕,口感難以形容,配上新鮮雜莓和sorbet, 很特別。

炸魚薯條也做得很好味夠脆,和在外國吃到的新鮮炸魚薯條一樣。

2019-06-13 14482 views
襯住平日放假人少少,決定去試下Rosewood既餐廳。今次去左Holt's Cafe食午餐,如果唔係搭車去到大門口,其實要行過去都幾遠下,第一次去又搵唔到個酒店門口喎,行左少少冤枉路。終於黎到酒店大堂,話就話間餐廳喺2樓,其實大堂嗰層已經係2樓,唔使搭電梯嫁。去到餐廳個邊,好華麗呀!左手邊係食cake既餐廳,右手邊入就係Holt's Cafe!有Set Lunch的,前菜我地要哂2款試下,主菜我要左Risotto,朋友要左牛腩。奇怪地我發現有好多人都叫A La Cart menu上既單品而非個個都叫會Set Lunch,唔通散叫個啲好食啲🤔?呢間係食多國菜既普通餐廳,絕對唔係fine dining!有中式點心,海南雞飯,越南湯河,叉雞飯,炸魚薯條,漢堡包etc.真係咩都有。Setting都偏向中式,因為枱上嘅醬料係豉油,浙醋同豆瓣醬。叫咗set lunch,會有餐前麵包,麵包係熱嘅,不過2個包都好普通,牛油應該只係unsalted,都係普通野,麵包個底仲燶咗少少添....有少少失望。呢碗係是日餐湯👇🏻個名大概係海參鮑魚羹,我作嘅,因為服務員都介紹唔到佢個名係咩。入口充滿好香既冬菇味,有

餐前麵包
餐前麵包

呢碗係是日餐湯👇🏻個名大概係海參鮑魚羹,我作嘅,因為服務員都介紹唔到佢個名係咩。入口充滿好香既冬菇味,有海參,鮑魚絲,金菇,好似仲有啲雞絲,同豆腐絲,用料名貴同十足,味道又好,成餐最有驚喜係佢!
海參鮑魚羹

另一款前菜係香煎日本帶子沙律配松露醋👇🏻一啲都唔細碟,帶子都有三大粒,好欣賞佢份量好足!但個dressing偏向橙味(橙色一點點個啲係橙皮刨絲),唔多覺松露醋味。
香煎帶子沙律配松露醋

主菜有姫松茸芝士意大利飯👇🏻賣相好吸引,個汁芝士同蘑菇味夠哂濃,好味!不過食咗半碟開始覺得鹹.....
姫松茸芝士意大利飯

香烤阿根廷牛腩👇🏻配菜有蘆筍粒,薯仔,煙肉,蕃茄,味道係中式風味嘅,牛肉上面嗰堆係花生蒜蓉同芫茜,呢個配搭好特別,正常好味,不失不過。
香烤阿根廷牛腩

我地試咗一個甜品:香芒布甸👇🏻
配有芝麻餅同芒果醬,唔差嘅,但唔係我心目中最好味嘅芒果布甸。芝麻餅好香口,好似食緊煎堆咁。
香芒布甸
總括嚟講呢間餐廳不失不過,埋單$726,佢唔係fine dining喎!以呢間酒店呢個價錢,唔算有驚喜,再加上唔就腳,食完唔會特別掛住佢要再返去食過。
2019-06-13
$360 (Lunch)
海參鮑魚羹
香煎帶子沙律配松露醋
姫松茸芝士意大利飯
香烤阿根廷牛腩
香芒布甸
2019-05-31 2495 views
白飯偏硬,無飯味,但未至於散開曬,叉燒切得太厚,肉質亦偏鞋,成個飯既溫度唔夠暖,似擺左好耐先攞出黎,溫度唔夠自然帶唔出叉燒汁既香氣,成百陸蚊個,好辛苦先食曬成碗。
,成百陸蚊個,好辛苦先食曬成碗。
叉燒飯
2019-05-30 1896 views
見酒店新開就約左個姊妹黎食lunch,坐低佢無主動提供 set lunch menu 就主動問佢拎, 叫左個帶子芹菜頭忌廉湯同埋法式油封鴨腿,首先上咗個餐包,個餐包暖暖地,幾好味而個帶子芹菜頭忌廉湯就普普通通啦,個帶子overcook左,唔滑,真可惜!法式油封鴨腿就真係麻麻,又乾又咸,但佢個cherry 醬就幾好味。可能個waiter 都覺得個set lunch 麻麻,所以menu 都費事俾雖然價錢正常,但都未必有下次。
見酒店新開就約左個姊妹黎食lunch,

叫左個帶子芹菜頭忌廉湯同埋法式油封鴨腿,
首先上咗個餐包,個餐包暖暖地,幾好味

而個帶子芹菜頭忌廉湯就普普通通啦,
個帶子overcook左,唔滑,真可惜!

雖然價錢正常,但都未必有下次。
2019-05-30
$350 (Lunch)
2019-05-23 2472 views
🥗煙三文魚柚子沙律 - 煙三文魚上配fennel,另外柚子伴碟,再加埋honey mustard dressing , 成個感覺好refreshing 🦐香煎西班牙紅蝦意大利飯- 紅蝦爽甜,好新鮮,個意大利飯汁好好食🍵宇治抹茶雪糕新地配柚子醬好有驚喜同誠意既甜品,冇揀錯,三大球宇治抹茶雪糕,夠濃,仲配埋杞子,味道又幾夾喎,雪糕底層仲有些西柚菓子,質地好似啫喱咁,岩哂呢個咁熱既天氣食🥖麵包有兩款:法包和甜包都好味

🍵宇治抹茶雪糕新地配柚子醬

🥖麵包有兩款:法包和甜包都好味
2019-05-17 3096 views
抱着興奮嘅心情,相約老友到新開業的Rosewood Hotel Holts Cafe 午餐。餐廳佈置古典簡約,氣氛悠閒恬靜,不愧為五星級酒店!我們分別點了沙律、香煎鱈魚、紅酒燉牛頰肉、芒果布甸和朱古力撻。沙律非常新鮮,主菜煎鱈魚和燉牛頰肉味道鮮甜,配菜一點也不馬虎,非常好吃!端上甜品,我們已心花怒放🥰,甜品是極上等級 - 朱古力味濃郁,內有薄脆,甜絲絲帶點酸果味,很特別,芒果布甸不過不失!每位$320(未計加一),真是超值之選

每位$320(未計加一),真是超值之選
香煎鱈魚
紅酒燉牛頰肉
沙律
2019-04-27 3439 views
一日去2次Rosewood Hotel 食飯係咩玩法? 真係有好多巧合同偶遇... nice food and great ambience! 肥叉同黃金魷魚鬚超邪惡 🤣🤣🤣It’s a pity that servers are not experienced enough to handle proper customer enquiries ........ 🤣🤣🤣 Rosewood 同鄭氏家族冇關係咩玩法, 點解鄭家Sonia小姐會係Rosewood Hotel Group 嘅CEO?

肥叉同黃金魷魚鬚超邪惡 🤣🤣🤣

2019-04-26
$400 (Dinner)
2019-04-22 3096 views
尖東海滂開了間新酒店,一定要參觀和看看有什麽好吃的。選了這裡的多國菜餐廳。今天是復活節假期尾,這裡不太多人,餐點了復活節的特餐,有蕃茄沙津,好新鮮的感覺,主菜選了羊鞍,七成熟,汁多肉嫩,還有特式甜品,甜品有三只復活蛋,提高節日歡樂,配上凍凍的糕點,有種幸福的感覺。還點了龍蝦沙律和牛柳,配幼薯條,真好食。這裡環境好有氣派,待應生笑容親切又殷勤地接待我們,十分滿意。廚房是開放式的,讓客人可以看看廚師的工作。
今天是復活節假期尾,這裡不太多人,餐點了復活節的特餐,有蕃茄沙津,好新鮮的感覺,主菜選了羊鞍,七成熟,汁多肉嫩,還有特式甜品甜品有三只復活蛋,提高節日歡樂,配上凍凍的糕點,有種幸福的感覺。

2019-04-22
$400 (Lunch)
  • 龍蝦沙律
2019-04-01 3863 views
Rosewood hotel 剛開業,所以試新野!breakfast 在於Holt’s cafe, 不設訂座。 我們大約9:30到,沒有太多人。 早餐分兩款$280 和$350。 $280 是continental breakfast buffet ( 各式麵包, danish , cold cut , cheese, salmon, cereals) , 包果汁和free refill 咖啡或茶$350 的是continental breakfast buffet 和 á la Carte. Á la carte 餐牌也有中西款式的選擇, 包括點心炒麵和粥都有。西式有各款雞蛋的煮法, waffle 和pancake我們點了炒麵,粥和香蕉pancake. 我覺得樣樣都好食, 只是炒麵略帶點油。不過buffet 的三文魚是必食!食完早餐後,順便遊覽下新酒店

我們點了炒麵,粥和香蕉pancake.
食完早餐後,順便遊覽下新酒店
2019-03-18 2855 views
同阿女下午時路過Rosewood,佢話想食蛋糕,就盲中中入左去。酒店新開第二日,個場未有咩客,蛋糕櫃員工好細心同我地介紹每款蛋糕口味同材料,侍應又熱心簡介所點中國茶最佳的品嚐方法,可見為開店隆重其事,準備得宜,訓練有素,非臨時搵炒散湊場。個女揀左朱古力撻同黑森林蛋糕,兩款賣相滿分,唯一有d美中不足係杯蘋果汁麻麻地。酒店環境好靚好舒服,好多靚靚打卡位,可惜要湊住女趕返屋企無閒好好坐耐d慢慢enjoy,下次要同朋友再黎。
2019-03-18
$150 (Tea)