2008-07-14 56 views
想吃得舒服點,我喜歡去這間香港老飯店.雞可以半隻叫的``蔥油餅都非常好吃~做得很厚~很入味道...也不太油~而且滿佈芝麻在面,非常脆的~和賣相都不錯~也不太貴...水準中上,如果不吃貴價菜,價錢亦不貴的~
想吃得舒服點,我喜歡去這間香港老飯店.
雞可以半隻叫的``蔥油餅都非常好吃~
做得很厚~很入味道...也不太油~
而且滿佈芝麻在面,非常脆的~
和賣相都不錯~也不太貴...
水準中上,如果不吃貴價菜,價錢亦不貴的~
2008-05-22 46 views
朋友生日,飯局設在這兒.11個人叫了8個餸菜,元碲:味道中上,夠軟滑;梅菜扣肉: 比元碲差,扣肉太乾,梅菜不香而且過甜;合桃燻蛋:比想像中好,合桃很香口;砂鍋雲吞雞:可以接受,但那些雲吞像是超市雪藏貨色,好彩有金華火腿,如果唔係會很難入口;素雞:沒有味道;燻魚:這個比較好,可以推薦;賽鎊蟹:有魚肉,很香,很滑,很有咬口,比北京酒樓好;蔥油餅:推薦,很香口,很脆,但$1001客蔥油餅......雞絲煨麵:差,麵質差,一上桌已經是淋的,湯差,死咸壽飽:是豆莎的,好吃,顏色漂亮,壽桃的型像有2片綠色的葉在飽的底部總共差不多要$2000,味道是可以,但這個價錢......我吃過很多上海菜比這裡便宜10倍,但味道好過不止10倍.而且用了很多師傅,回家要大量喝水不過環境好,坐得舒服,服務算好而且有禮貌!
朋友生日,飯局設在這兒.11個人叫了8個餸菜,
元碲:味道中上,夠軟滑;
梅菜扣肉: 比元碲差,扣肉太乾,梅菜不香而且過甜;
合桃燻蛋:比想像中好,合桃很香口;
素雞:沒有味道;
燻魚:這個比較好,可以推薦;
賽鎊蟹:有魚肉,很香,很滑,很有咬口,比北京酒樓好;
雞絲煨麵:差,麵質差,一上桌已經是淋的,湯差,死咸
不過環境好,坐得舒服,服務算好而且有禮貌!
  • 燻魚
  • 元碲
  • 蔥油餅
2K
2008-03-17 28 views
長居溫哥華的的C 「忽然」(!!) 0係香港出現, 落腳於尖沙咀一大型酒店, 一行8 人為0左見0下佢, 今日夜晚同佢0黎食餐飯. 叫了個9 人套餐, 冷盤熱0野雞湯甜品乜都有d, 食到捧住個肚走之餘, 整體質素亦平均, 幾滿意:- 夫妻肺片: 好似係豬耳凍, 食落爽口, 不過唔麻又唔辣(連我都覺得唔辣, 可想而知有幾唔辣!), 無乜味道, 麻麻0地.- 燻魚: d 汁幾甜, 對口味, 不過d 魚幾0鞋幾乾.- 醉豬手: 阿媽之前食過話好正, 今次又叫0黎大家試試. 都幾鮮味, 不過我覺得酒味唔夠, 感覺似食廣東式熏蹄多d.- 合桃燻蛋: 合桃好甜又脆卜卜, 預料之內; 隻蛋幾濃味, 蛋黃亦幾夠溏心, 唔錯!- 清炒蝦仁: 唔係咁油, 河蝦夠鮮味, 唔錯, 如果加埋龍井茶香就perfect 了!- 鮮百合炒鱔片: 即「靚版鱔糊」, 百合又粉又甜, 鱔片夠新鮮, 食落爽口彈牙, 不過d 醬汁實在太鹹了.- 海參豬肉(唔記得乜名堂): 海參爽口, 豬肉好入味, d 肉食落鬆化, 層皮就仲正!- 狀元豆(即蠶豆) 炒莧菜: 莧菜又腍又清甜, 蠶豆夠粉, 食落甘甘地. 清清0地0既一碟
- 燻魚: d 汁幾甜, 對口味, 不過d 魚幾0鞋幾乾.
- 狀元豆(即蠶豆) 炒莧菜: 莧菜又腍又清甜, 蠶豆夠粉, 食落甘甘地. 清清0地0既一碟, 唔錯.
- 砂鍋雲吞雞: 雞湯唔算好油, 非常鮮味, 原來落了勁多金華火腿! 菜肉雲吞味道都唔錯. 另外仲有d 雞, 雖然被當成湯渣, 不過唔會「食之無味」, 唔錯唔錯.
- 蟹粉小籠包: 都夠熱0既, 雖然唔係滾熱... 皮薄, 湯汁多, d 餡就一般靚, 可能始終唔係蟹季啦. 唔腥, 不過都係落少少醋較好食.
- 菜餃: 呢個好好食, 層皮有13 摺, 厚度適中, 帶甜又帶麵粉香, 入面d 菜(亦有細細粒冬菇) 好爽又好多, 勁對胃口!
- 高力雪糕: 即「高力豆沙唔要豆沙要0云呢0拿雪米茲」... 炸得fluffy 0既蛋白入面係溶得好快0既0云呢0拿雪糕, 一咬就beet 晒d 白色liquid 出0黎, 味道唔差, 不過雪糕凍d 當然會好d. 我都係鍾意普通高力豆沙多d.
- 果盤: d 橙砌得好有心機, 仲送上梅粉(?), 果然係上海館子@_@

環境乾淨又好坐, 裝修俾人好優雅0既感覺, 幾舒服; 招呼亦唔係其他食評講得咁差, 充滿「老兄」氣派0既阿叔waiter 雖然講0野好似好粗聲粗氣, 但佢會細心提醒我0地e.g.「蟹粉小籠包要趁熱食呀!」,「仲差個甜品未上喎!」,「仲有好多湯喎, 一人畢多碗好唔好呀?」, 另一阿叔waiter 又間中行埋0黎搞0下爛gag, 服務好唔錯.

埋單約$300 一個頭, 比出面好多上海館子貴, 不過各方面都好好, 好fine dining 0既感覺, 而且呢度係尖沙咀, 都合理的. 當然, 最緊要係大家都食得好開心!
2008-01-23 7 views
由於媽子鍾情小籠包, 於是選擇了在此屋企人飯局地方比想像中細, 裝修算是公整, 有些少懷舊氣息叫o左個八人套餐, 上菜上得極快, 有o的令人懷疑係整定o既砂鍋雲吞雞好鹹, 應該係太多鹽多過太多金華火腿。清炒蝦仁無特別, 份量唔太足。小籠包做得好好, 皮薄, 有彈力, 唔使擔心會穿, 食落好多汁, 肉o既份量o岩o岩好。鮑片扣肉不過不失(本身唔食扣肉)。個炸雪糕沙翁未食到入口已經漏哂出o黎... 唉... 正正經經剩係炸沙翁咪算囉
由於媽子鍾情小籠包, 於是選擇了在此屋企人飯局

地方比想像中細, 裝修算是公整, 有些少懷舊氣息

2008-01-11 21 views
I want to buy myself a new year gift and asked R to meet at TST east. Then I suggest to go to 東來順but R counter suggest to go Old restaurant. I said ok if I can order my favourite dish 紅燒圓蹄. R want to have 烤雙方. Totally agreed as I love fatty food. Then follow with 醉鴿and 小籠包. We really meat lover and finished all. Large portion and taste good. Next station is cheung sha wan - dessert.

2008-01-07 6 views
早幾日黎左呢度食晏, 其實呢間食店師傅前後都黎過幾次, 但次次都冇寫到係評, 點解? 因為師傅又懶又善忘, 加上次次食完既感覺係好似冇食過咁, 但係今次終於的起心肝喇!一去到已經即刻叫左好多野食, 有小籠包, 蒸素餃, 鮮肉鍋貼, 合桃燻蛋, 紅油抄手, 擔擔麵, 菜肉雲吞等等!先講下個小籠包, 一籠有五隻, 皮唔算薄, 餡唔算好靚, 汁又唔算多, 好一般; 蒸素餃一籠有四隻, 素菜幾爽口但唔硬, 而塊皮蒸得都唔硬, 幾好; 鮮肉鍋貼今次冇食到, 所以不便評論; 合桃燻蛋鮋 合桃好香好甜好鬆脆, 而燻蛋燻得好香, 溏心蛋加上半溶, 賣相幾好口感一流, 好味; 紅油抄手夠香夠辣, 而雲吞就皮薄餡靚, 師傅至愛, 正呀; 擔擔麵既麵就幾硬, 完全唔似拉麵, 加埋d醬汁一般, 麻麻地鎹 ; 菜肉雲吞其實即係唔辣既紅油抄手, 所以都唔差!總括黎講食物質素都幾參切, 有d野食都幾好, 但有d又不敢供維, 加上價錢偏貴, 而服務水準又唔算好, 普通料黎鎹 ! 如果比師傅揀, 師傅寧願去翡翠喇, 所以一定唔會主動叫黎!

(Non-member)
2008-01-03 33 views
以前成日上來openrice 睇食評, 而家輪到我寫食評, 仲係第一次,皆因頂唔順! 要發洩!兩個女仔, 叫左:小籠包, 炒年糕, 上湯豆苗小籠包--唔夠熱! 質素平均無奇,台灣鼎泰豐好味過佢!炒年糕--又唔夠熱! d 年糕煙勒, 但唔夠軟熟!上湯豆苗--$100,扼錢! 我地點菜時見到有個叫"干煸豆苗"問佢咩黎,佢話係清炒,我地怕肥,佢就話:「上湯都得ga!」點知埋單時先知上湯豆苗貴成$12!!!! 但係個侍應一d 都冇提個價錢唔同,離譜!!結果,埋單成$160一位! 好唔抵!我都唔明點解佢地碟碟野都唔夠熱,上左檯好快就凍晒! 唔通佢地個廚房好遠既?d 服務...sorry, 係一d 服務都冇!叫個女侍應將碟花生換酸菜,佢面黑黑兼聲都唔聲就走左去,都唔知佢係咪會換! 個豆苗,催左十世都未黎!唉,唔會左去咯!

兩個女仔, 叫左:
小籠包, 炒年糕, 上湯豆苗

小籠包--唔夠熱! 質素平均無奇,台灣鼎泰豐好味過佢!

炒年糕--又唔夠熱! d 年糕煙勒, 但唔夠軟熟!

結果,埋單成$160一位! 好唔抵!

d 服務...sorry, 係一d 服務都冇!

唉,唔會左去咯!

2007-08-22 21 views
11/8(六) 7:30pm男友親戚的餞行宴;身負重任,不失有所!經過嚴挑細選若干家中菜館後,最後晚宴落實於此--香港老飯店.一行十六人被安置於貴賓房,環境比外面清靜多;沒啥豪裝,格局帶點傳統中菜館的俗套.事前早已選定套,餐原價$2980的十二人餐頓變$3220十六人餐:夫妻肺片,醉雞,燻蛋,青笋哲頭,烤雙方,火肪燉瓜球,樟茶鴨,清炒蝦仁,油泡鮮魚球,荷葉粉蒸骨,豆瓣莧菜,生煎包,芋泥餅;另加了高力豆沙$112十四隻.夫妻肺片--片片大而薄至透光,混合數款牛製成品;層次豐富甚爽口,麻辣度溫文鮮香!醉雞--醉雞肉地鮮嫩緊緻,酒香輕輕滲進內.燻蛋--燻蛋燻香,溏心蛋半溶狀態,賣相全合規格!置中的芝麻合桃富蜜糖清香也不失香口!青笋哲頭--青笋爽脆無渣,清爽得很;海哲頭厚身有肉地!烤雙方--上乘的肉色火红金華火腿;肉質酥糯;伴以味甜馥香的蜜汁,上品!火肪燉瓜球--金華火腿瘦肉鹹香,墊底的火方膏皮膏相連;甘香透頂;質感幼軟如啫喱,絕沒膩感,精彩絕倫!樟茶鴨--鴨肉沒絲毫肉羶;更帶煙燻茶香清幽,要挑剔是肉質不夠嫩滑.清炒蝦仁--入口爽口彈牙,卻吃不出河蝦之鮮甜!荷葉粉蒸骨--肉質確之然鬆化非常;且
11/8(六) 7:30pm

醉雞--醉雞肉地鮮嫩緊緻,酒香輕輕滲進內.

青笋哲頭--青笋爽脆無渣,清爽得很;海哲頭厚身有肉地!

清炒蝦仁--入口爽口彈牙,卻吃不出河蝦之鮮甜!

荷葉粉蒸骨--肉質確之然鬆化非常;且不乏荷葉香;以南瓜中和其膩感,做法高明!

油泡鮮魚球--魚球新鮮彈牙,扁豆清脆爽口!

豆瓣莧菜--蠶豆帶草青腥;莧菜入口略嚡口,不討好的一味!

生煎包--外貌微隆;包身鬆軟兼備;甫咬開,肉汁溢出;豬肉餡奇鮮嫩;雞蛋裏挑骨頭的是包身軟卻不夠彈.

高力豆沙--高力豆沙撒滿砂糖,蛋白入口柔如棉花,細意咀嚼還有輕微的彈性,豆沙甜得來不涸喉,更沒滲出半滴油,鬆化美味!

芋泥餅--等了又等,壓軸上場;餅底入口薄身香脆乾爽;芋泥綿密香軟,口感極佳!

上乘的食材,高超的水準,專業的服務=拍案叫絕的老上海!
2007-01-22 22 views
19/1(朋友生日+farewell)第1次去,7點到已經有8成滿,見到唔少遊客幫襯.點咗樟茶鴨,蒜蓉豆苗,鱔糊,生煎包,炒蝦球等等.上菜都幾快,味道ok喇,唔覺得特別好食.之前買咗個cake叫佢攞出嚟,咁有個侍應(or部長)同我個朋友講要收$50切餅費,我地話自己切,佢個樣好似好為難咁話算數,唔駛我地比.(之後睇晒成個menu都唔見有呢項收費)埋單$15xx(8大1細).service又唔算好,應該無下次囉.
19/1(朋友生日+farewell)

第1次去,7點到已經有8成滿,見到唔少遊客幫襯.

2007-01-03 11 views
朋友飯局, 都是老地方, 香港老飯店!朋友訂了枱, 到了門口, 等位的Counter沒有侍應/知客, 咁我同朋友就直接入去見到部長問一問朋友訂枱的位置, 怎料他都頗為不耐煩咁答我唔知......叫我問番知客!我和朋友都頗為錯愕, 心想不論你知與否, 都不用這個態度吧!!我和朋友又走到門口, 問知客, 良久, 才找到朋友的位置!不知是否生意興隆的關係, 加了枱或什麼的, 不論枱與枱或坐位之間都很迫, 侍應是很難很難才能上菜!而且可能枱多的關係, 真的很嘈雜, 大家說話時細聲點都聽不到呢!說回食物, 前菜四小碟, 醉雞很夠味, 雞肉亦很嫩, 另外泡夫亦做得不錯!主菜, 醬爆蝦球不錯, 蝦夠爽口, 新鮮, 整體微辣!上湯雲吞, 湯低清而鮮, 雲吞每人三小粒, 但雲吞真的很鮮味!蜜汁火方, 不蜜(不甜)......可能個人口味, 喜歡甜一點的, 但金腿尚算鬆化無渣!熏鴨偏鹹, 鴨肉亦不很嫩。酒糟蒸時魚, 時魚雖鮮, 但真的很多骨蟹粉小籠包不錯, 皮厚度適中, 肉亦夠鮮, 亦能吃出蟹粉味!!甜品方面, 荔蓉紅豆餅, 非常香口, 荔蓉很香, 紅豆亦不會太甜, 非常不錯!侍應服務質素卻令人失望, 木
朋友飯局, 都是老地方, 香港老飯店!

侍應服務質素卻令人失望, 木口木面, 而且有點粗聲粗氣, 明白那天人客很多, 但亦不可太馬虎, 好像「趕下場」一般, 偶有粗聲粗氣的情況出現!!!

坦白說, 食物質素確有水準, 食肆裝潢亦光鮮, 唯侍應服務質素卻令人失望, 非此價食肆應有的水準!給予中立平分是因食物質素而已!!!
2006-10-25 19 views
我覺得尖沙咀老飯店算是質數比較穩定的一間上海菜館,我最愛吃它的清抄河蝦和蔥油大餅.另外火瞳雞燉大排翅也很有水準.但如果那兒一多人客時便會非常嘈吵,因我也是上海人,所以清楚知道上海人說話的聲浪普遍也偏大.
2006-10-25 15 views
我講真ga, lee 間野都係名過於實貴就不在話下, 我覺得無一樣真係特別好食普普通通$80 10粒小籠包, 包薄? 唔覺! 多汁? 都唔覺非常非常普通鹽水鴨, 雪得好凍, ok!金華火腿津白, 火腿得個咸字, 無香味, 差其餘0既, 都可以一概不提.........丫, 最好食, 就係0個碟酸菜, 但佢竟然問都無問就收起左, 價錢不合理兼且趕客走, 實在太過份, 實在太黑我憎!!!!!!!!!
我講真ga, lee 間野都係名過於實
貴就不在話下, 我覺得無一樣真係特別好食
普普通通
$80 10粒小籠包, 包薄? 唔覺! 多汁? 都唔覺
非常非常普通

鹽水鴨, 雪得好凍, ok!

金華火腿津白, 火腿得個咸字, 無香味, 差

其餘0既, 都可以一概不提

2006-08-17 21 views
晚上在尖沙咀偶遇朋友,決定约埋另一朋友一起晚飯,左看右看,最後決定到美麗華商場内的香港老飯店試一吓,一到便有靠邊的靚位,不用等太久。坐下後詳細看菜牌,有幾款的二人套餐,由二百多元到一仟多塊都有提供,但菜式大致上没什麼特色,所以我選擇了散叫,要了五款菜式: 火腿津白($80)、南翔小籠包($80)、螞蟻上樹、無鍚燒脆鱔及一客嫩鷄煨麵,甜品則叫了酒釀丸子($32)及擂沙湯丸($32),飯後送上果盤。菜式一般由七十元至百多元不等,用料不俗,味道方面,最滿意的是火腿津白及無鍚燒脆鱔,火腿帶鹹味,一小片夾着一大片津白來吃剛好中和火腿强烈的鹹味;脆鱔十分香脆可口是下酒上品;南翔小籠包($80)一籠有10隻,一分錢一分貨,皮薄又夠多汁;螞蟻上樹感覺只是一般而已。甜品方面酒釀丸子偏甜了一點,酒味太淡不及我在上海蘇浙吃的,擂沙湯丸也不錯,不愛甜品的我也吃了兩粒,其餘的由朋友的肚皮包辦。這裹的價錢算是中上的了,埋單每人科款差不多二百元,菜式方面如可加入些准揚菜就更理想了,那些著名的菜如蜜汁火舫、蝦子大烏參等索價$48O一客實在咋舌,都是留待下次再去上海時再大快朵兒!

2006-07-05 9 views
琴晚好友歡聚,不亦樂乎,揀咗呢間老鋪食上海菜,之前未嚟過,昨夜一試之後,睇怕都冇下次la...去到發覺都人頭湧湧,大部份顧客都係上咗年紀嘅,成場最後生就係我哋。一望吓個menu,發現唔單只有滬菜叫,仲有其他川及湘菜食,呢個係部份香港上海菜館嘅習慣,我自己就唔係太過buy la...原本諗住散叫,但發覺套餐入面有D我想試嘅嘢,就決定叫餐...先嚟三個冷盤--- 醉鴿、烤麩及燻蛋。醉鴿肉嫩,好香酒味,係我覺得成晚最好味嘅一碟菜;烤麩係手掰嘅,不過唔係好夠凍,調味亦偏淡,似乎已經迎合咗香港人嘅口味,我就唔多喜歡la;燻蛋亦係水準之下,蛋黃不夠多及油之餘,有部份蛋黄邊仲有D死實實嘅情況出現,亦無乜煙燻味,唔合格...再嚟係鹹蛋黃炒蝦,蝦夠大隻,肉頗鮮,配合鹹蛋黃嘅鹹香,確實係絕配,可惜似乎D蛋黃並唔能夠完全黐响D蝦度(因發現碟底有頗多嘅鹹蛋黃碎),故並不完美。呢尾嘢都係留園雅敍做得最出色...跟住係紅燒肉,呢味係典型嘅湖南菜,亦係我哋偉大嘅毛主席最鐘意食嘅。用嘅係五花腩,肥嘅部份炆得入口即化,不俗,可惜調味過淡,而且用咗白菜仔塾底而無用百頁,味道就爭好遠la...接住係燻樟茶鴨。一上枱就知唔掂

接住係燻樟茶鴨。一上枱就知唔掂--- 非常之乾,無茶味亦無煙燻味,肉係"鞋sup sup"嘅,所以結果就係食淨大半隻...

跟住上嘅係酒糟蒸桂花魚。魚蒸得幾滑,亦啱啱夠火喉,個汁好香酒味,配合鋪响魚上面嘅火腿絲及葱段,可謂相得益彰,唔錯...

食到尾聲,最後嚟嘅主菜係雲吞雞,呢個又係令人大失所望--- 個湯味道鹹而且有苦澀味,應該係D火腿唔靚,我飲咗一啖就擺低咗...

小點係例牌嘅小籠包及生煎包,小籠包皮算薄,餡亦算適中地多,亦有肉汁,叫做食得吓;生煎包包底煎得幾脆口,可惜無乜肉汁,大打折扣;最後甜品又係例牌嘅高力豆沙,皮唔夠鬆軟,豆沙餡死實實,糖霜亦唔夠多,係我食過之中最差嘅...

埋單每人二百三十,呢區嚟講算係差唔多,但食物質素就認真麻麻,只可以講算係二流嘅上海菜館,跟老上海及留園仲差幾班....
2006-06-20 25 views
父親節一早訂定慶祝,分了6點及8點時段,雖然我訂了6點,但全場滿座。燻蛋合桃-合桃是來貨,只係配角。主角的燻蛋我覺得比留園還要濃味,只差了唔夠溏心。燻魚-魚內唔會又乾又"鞋",可惜醬汁較甜。棒棒雞-即是雞絲粉皮,雞肉唔錯,粉皮唔夠滑,而我最鍾意食的麻醬唔夠多又唔夠香。這個冷盤王府做得仲好食。紅燒圓蹄-因為父親節的關係,破例準老豆食一次啦。真的估唔到有咁大隻,食晒佢真係可以唔駛食其他,180蚊唔算貴。雖然顏色好深,但肉質唔夠入味,而且有點兒韌,媽媽認為蘇浙做得最好食。乾燒四季豆-炒得唔會乾。小龍包-一籠10隻,80蚊,唔係平,不過一分價錢一分貨,皮薄又夠多汁。上海粗炒-我鍾意呢個上海粗炒,好有舊式上海舖的味道,不過佢o地嫌麵身較硬。擔擔麵-完全唔正宗。飯後有小生果盤,附上一瓶類似胡椒粉的物體,再細問之下原來係話梅粉,用來點生果會甜D。本來仲想叫甜品,但那隻圓蹄已經消滅我o地,已沒有quota再食甜品。下次有機會再o黎試大大的蔥油餅。
燻魚-魚內唔會又乾又"鞋",可惜醬汁較甜。
乾燒四季豆-炒得唔會乾。
擔擔麵-完全唔正宗。
下次有機會再o黎試大大的蔥油餅。