2008-05-27
常聽聞 Inagiku 嘅 service 好,食物質數高,所以上個星期日同埋3個 girlfriends (其中一個係日本人,本身亦係chef)去 Inagiku 晚飯。點菜的時候:朋友A問 :“請問 Deluxe Sushi Set 同普通嗰個 Sushi Set 的分別喺邊?”部長A答 :“Deluxe D野靚D,普通 Set 冇 Deluxe 咁好。”(呢樣我都知,但有咩魚佢又冇講)晚飯的時候:朋友B問 :“Excuse me, can you bring me another plate please?” (請2次)侍應B答 (佢冇出聲,淨係繼續幫我哋加熱茶,跟住走咗。亦無幫朋友B換碟。埋單的時候Cancel 咗嗰麵,但餐廳照 charge,朋友D簽單後,發現出錯。)朋友D問 :“我巳經 cancel 咗嗰麵,但係張單錯咗喎。”經理小姐 (望一望張單) :“小姐,我哋行埋一邊傾吖。(真係行埋左去一邊…)嗱,只不過係$100啫,不如唔好改,你哋下次嚟食嘢平番$100咪得囉。”朋友D答 :“NO!”經理小姐 :“NO?” (跟住叫部長A幫我哋改單,自己行左去。点知張單收完都仲係錯
點菜的時候:
(呢樣我都知,但有咩魚佢又冇講)
晚飯的時候:
埋單的時候:
(Cancel 咗嗰麵,但餐廳照 charge,朋友D簽單後,發現出錯。)
朋友D答 :“NO!”
經理小姐 :“NO?” (跟住叫部長A幫我哋改單,自己行左去。点知張單收完都仲係錯…,唉!)
食物:
唔差,只不過係啲 Tempura 淋 啲,同埋啲d蝦細啲,個 eggplant with miso 甜啲。
是次消費每人$800,食日本嘢嚟講唔算另人乍舌,但在5星酒店的名店內有咁嘅經歷,我和朋友們都戚戚稱奇。