Restaurant: JADE GARDEN (MOKO)
Info:

Info:

外國回來的鄰居世伯約飲茶啊。現在住在太子道的他,永遠都是喜歡到新世紀廣場的酒樓,飲茶食點心。所以,這一次的聚會,也約了在該商場食肆層的《翠園》,飲茶,食午飯。那天,是星期日,先攞位的我們發現原來不用排太耐隊。咁我們兩家人,一行七人,開心地聚舊,開比地飲茶。當然,睇住我大的伯伯見我帶著兩個小朋友來,更是高興。那天,朋友仍在教會趕來,先到而且帶有小朋友的我們就先行點餐。然而,最啱小朋友食的,就是蝦餃燒賣。而《翠園》,是大集團的酒樓,而且是該集團的一個比較商端既品牌。所以,他們做出來的點心,質素上應該有保證。筍尖鮮蝦餃,皮算是夠晶瑩,但不夠剔透。不過,不會黏著彼此已經是質素好的表現。吃入口,是香筍同鮮蝦共同帶出的香味,絕對是鮮甜香口。蟹籽滑燒賣。電子餐牌把這燒賣形容為滑。吃入口的一刻,就立即感覺到,這燒賣用上了半肥瘦的豬肉,再加上鮮蝦碎粒來製作,入口軟軟的,口感也果然是滑滑的。朋友來到了,我們開始正式落單叫點心。其中的一個北菇棉花雞,是老少咸宜之選。魚肚是份外的 "棉" ,而且汁晒所有的雞味同湯汁。腍腍的,香香的,老人家的牙不好,也很容易食。說真,這美妙的東西,是內外都充滿味道的啊。香麻叉燒

香麻叉燒酥,如其名,充滿了芝麻香,也十分之酥香。輕輕一咬,層層皮的感覺很明顯。而叉燒酥的內心,絕對是充滿了一粒粒的叉燒,配合餡內的香甜叉燒醬,也是美妙得很的一個點心。
豉汁煎釀三寶,有釀茄子,釀尖椒,同釀豆腐。這是外國伯伯的最愛。當年同他們一家在英國飲茶時,都會叫上這一個點心。是日的出品,似乎是油膩了少少,但勝在煎得夠香。食食下,令我懷念小時候,推車仔時代,即叫即煎的更美妙出品。
香煎蘿蔔糕,也是一個老少咸宜的美味點心。這蘿蔔糕很好味,好味在於糕點用上了很多蘿蔔,而不是食到成口粉的一般版。夠香,夠蘿蔔味,點一點辣醬,更是惹味。
懷舊馬拉糕,是一個人見人愛的甜味點心。加上了松籽,感覺又矜貴了不少。顏色深厚,似乎是用了黑糖來製作。因此,吃起來是份外香口的。口感同樣是軟軟綿綿,味道亦是香甜甜的,不錯。
香茜牛肉腸粉,也是一個大人小朋友的喜歡的酒樓美點。酒樓的腸粉,好多時都可以用皮薄餡靚來形容。牛肉香,豉油香,腸粉亦夠薄夠煙韌。不錯。
然後,就是炒飯粉麵了。

飯,是煙三文魚帶子炒飯,因為用上了三文魚,令到炒出來的飯份外的香。有三文魚油的加持,令這飯份外的可口。
粉麵類,就是乾炒牛河。很入味而且不油膩的乾炒牛河是最好食的。加上河粉煙韌而有味,令整碟炒粉都充滿豉香,也是 very good。
地方大,也感覺寧靜。而且,寧靜得黎又不失飲茶既熱鬧感覺。以前都來過《翠園》好幾次。可以說,係一個飲茶傾計既好地方。
Type of Meal
Lunch
2024-10-26 207 views
七點入坐等到八點半,一個鐘上一道菜。而且係有預定而唔係walk-in,飲品亦一早上左,肯肯定唔係漏單。唔夠人手就執左佢算啦。隻碗一摸落手有野凸起嘅,有幾乾淨衛生心照啦。想像唔到咁差,冇下次。
2024-10-21 415 views
上星期五一行七人都翠園吃晚飯 感覺是我多年來餐飲體驗最差的一間酒樓 七人坐四人枱,位置很迫全程冇人執枱,人手嚴重不足冷氣嚴重不足,吃飯也吃到好熱是但一間屋村酒樓 座位舒適度服務也好過它不會再來
上星期五一行七人都翠園吃晚飯
感覺是我多年來餐飲體驗最差的一間酒樓

七人坐四人枱,位置很迫
全程冇人執枱,人手嚴重不足
冷氣嚴重不足,吃飯也吃到好熱
是但一間屋村酒樓 座位舒適度服務也好過它

不會再來
難得與老朋友聚會,朋友說翠園最近有一個 $728片皮鴨海斑套餐幾吸引,所以就來這裡開餐,我們除了點咗那個片皮鴨套餐外還加咗一份是日例湯,佢哋啲例湯係分一份、半份咁叫的,因為有一位朋友未到,所以我們就先落單,然後跟服務員說待朋友到齊後才通知叫起菜,但服務員當時的態度表演出十分不滿意,還說等齊人才落單,我們說不用等,請幫忙先落單,因為怕朋友到咗嘅時候是日例湯就售完了,因為佢每日都有限定是日例湯的數目,所以就叫服務員先落單預留,待朋友到齊後便通知服務員可以上菜,第一道菜……..片皮鴨,超級唔掂,隻鴨不但凍冰冰,啲肥油完全凝固在鴨上,然之後鴨肉又乾,皮又唔脆,好似放咗成日先至拿出來,跟住等咗差唔多半小時之後才再出第二道菜 …… 涼瓜炆鴨件,又係凍冰冰,一啲都唔熱,我們就即時找了一位服務員處理,不但沒有處理還一個推一個,最後都沒有解決,在此期間有一個服務員走來跟我們說是日例湯已售罄,我們就更加火起,為什麼我在一個多小時前已落單預留的例湯,到現在才跟我說沒有,服務員還說最後一份被隔迫枱叫埋,我們當場就叫那位服務員找一個能話事的主管過嚟理論,在激烈的爭論後,那位主管唔知道從何調咗半份嘅湯來完場,老實講現在巿道已經不景氣,呢啲咁老牌嘅酒樓,不但沒有好好保持食物質素之外,就連服務員呢啲附帶條件上都咁差,還有就是餐具🫖☕️又污糟,杯碟上全是茶漬,好像沒有清洗乾淨,這樣下去,還怎樣可以令人留港消費呢 ?😪😪😪
🔸片皮鴨
🔸涼瓜炆鴨件
🔸金銀蛋浸時蔬
🔸蝦仁炒蛋
🔸清蒸龍躉仔
🔸清蒸龍躉仔
2024-09-15 734 views
真係未試過寫 OpenRice 食評,但今日去完,午市唔夠人執枱,等左45分鐘冇叫過飛,坐低左,啲茶具好污糟 痴立立,隻隻要換,講真翠園一向覺得比其他好,又唔平,但做到好差,好失望
2024-08-17 1405 views
8/8/2024(星期四)難得與老朋友聚會,來這食店開餐。六個人點了一個4位恒生套餐,有以下食物:叉燒併油雞,唔錯,上枱時只有微溫,個人覺得叉燒較油雞好味。XO醬蝦仁象拔蚌,夠味。竹笙海皇燕窩羮,四人餐,足夠六人食。清蒸沙巴花尾斑,蒸得剛好,好滑。花膠北菇炆鵝掌,整個餸都好入味,鵝掌好軟綿,一咬即離骨,北菇厚身好咬口,花膠炆得都好嫩口。合時清潤甜品~陳皮紅豆沙,唔甜,啱口味。另加多二個餸花菇紅燒豆腐,唔錯。露筍山藥炒藕片,清清哋。
8/8/2024(星期四)難得與老朋友聚會,來這食店開餐。
六個人
點了一個4位恒生套餐,有以下食物:
叉燒併油雞,唔錯,上枱時只有微溫,個人覺得叉燒較油雞好味。
叉燒併油雞

XO醬蝦仁象拔蚌,夠味。
XO醬蝦仁象拔蚌

竹笙海皇燕窩羮,四人餐,足夠六人食。
竹笙海皇燕窩羮

清蒸沙巴花尾斑,蒸得剛好,好滑。
清蒸沙巴花尾斑

花膠北菇炆鵝掌

合時清潤甜品~陳皮紅豆沙,唔甜,啱口味。
陳皮紅豆沙

另加多二個餸
花菇紅燒豆腐,唔錯。
花菇紅燒豆腐

露筍山藥炒藕片,清清哋。
露筍山藥炒藕片

2024-08-08
Type of Meal
Dinner
2024-07-27 1637 views
我最近與親友一起到翠園餐廳聚餐,本以為能享受到一頓溫馨美滿的團聚時光,誰知卻遇上了令人失望的用餐體驗。我們事先預訂了一個大桌子,以方便大家輕鬆聚會。不過,在點好套餐後,我們最初還是陸陸續續收到一些菜餚。然而,在只上了一半菜的情況下,等待下一道菜上桌時, 時間一分一秒地過去,我們始終等不到服務生送上任何其他菜品。即使我們多次主動詢問進度,也沒有得到任何有效的回應。整個用餐過程中,我們不得不完全靠自己服務,上菜速度緩慢到令人感到困擾。 等了一個半小時都還沒有上齊!!!更加令人憤怒的是,等了一個鐘才上的麵條,甚至還未煮熟!!!我們不得不耐心等待,但實在是修煉了太多耐性。服務態度冷淡,根本沒有顧及我們的需求,讓人感到被冷落和忽視。這實在是大大影響了我們本應歡愉的聚會氣氛。我真誠地希望翠園餐廳能夠重視這一情況,檢討並改善服務質素,以提供更好的用餐體驗。作為顧客,我們理應得到貼心周到的服務, 差評 差評 差評

更加令人憤怒的是,等了一個鐘才上的麵條,甚至還未煮熟!!!

2024-07-27
$300 (Dinner)
今次爸爸生日飯要諗食咩本身係因為想食烤鴨餐,所以就搵好多地方,然之後發現原來呢度有一個比家庭嘅烤鴨餐有五樣餸,所以就試吓啦。北京烤鴨同埋薄餅嗰份量都好足夠四個大人食,啲鴨嘅油香味都好足,同埋唔會韌;至於自選餸菜嗰度我比較鍾意食佢個小炒王,因為入邊真係有蝦肉,而唔係蝦乾或者蝦米🦐。除此之外,我個人認為佢個蛋白杏仁茶都非常之好食,因為唔會太甜,同埋嚟到嘅時候仲係熱辣辣嘅,十分滑。另外清蒸沙巴龍躉仔都唔錯,佢唔會蒸得過火,四個大人食呢個份量,我覺得係合理嘅。
今次爸爸生日飯要諗食咩

話說抱住開心心情同屋企人去飲茶。去到就話只有房可以坐,收費一樣,只係點心車唔會推入嚟。 咁冇問題照坐。 一行人三大一小, 入到去呢個服務員擺低兩set 餐具, 問飲咩茶, 「鐵觀音」到洗完杯發現係「普洱」。 其間一直冇再拎餐具入嚟, 之後就一直係家人親自出去拎。我就出去同佢講, 「靚女, 呢壺係普洱, 我想要鐵觀音。」果刻佢都仲有講唔好意思。 之後拎過一壺新嘅入嚟,就話「係咪要香片呀?」, 唔係呀,我係話鐵觀音呀。問左幾次再拎嚟都唔岩嘅。 仲有坐咁耐你都只係俾兩套餐具, 一直都係我哋自己去拎。 佢出番去果時講左句,「又冇叫你去拎!」 當刻真係扯火! 我問番佢, 咁係咪我要問完你先去拎呀? 洗唔洗我做埋你果份呀? 坐低擺好位基本啦係咪呀? 自此佢冇再入嚟服務過, 仲要係特登! 水都一直冇人斟, 到我行出去拎水佢對眼就一直望都唔做。 我唔會歧視你嘅工種, 只不過你選擇得呢份工作,就係本身你要做好嘅嘢! 吃得鹹魚抵得渴!食完正當行出去賣單, 佢望轉頭「秒」我! Ok! 咁唯有同你部長投訴! 我要俾錢消費, 點解我要俾錢貼難受? 聽部長嘅語氣,我一定唔係第一個投訴佢! 俾5舊水食餐又唔好食嘅嘢
食完正當行出去賣單, 佢望轉頭「秒」我!
Ok! 咁唯有同你部長投訴! 我要俾錢消費, 點解我要俾錢貼難受? 聽部長嘅語氣,我一定唔係第一個投訴佢! 俾5舊水食餐又唔好食嘅嘢, 仲要受氣。難怪個個北上啦, 俾兩舊水食物質素高又服務好!
我以後唔會再幫襯!
2024-07-21
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
2024-07-08 610 views
好久沒來翠園飲早茶 星期日心情大好準備飲茶 大概十點到 不用排位 沒有對面餐廳人多 記得以前有推車點心 現在已經沒有了 落單大概等了十五分鐘左右都一次性到齊 共8樣點心 後來我對單發現上錯了一個 原本點咖喱土魷 上成了咖哩金錢肚 叫來服務員想換 一個穿黑衣服的服務員說你吃了一口 所以不能換不能退 並沒有任何道歉 理直氣壯 請問好像是你們餐廳先上錯了🤣 🆗那就只有繼續食咯😮‍💨最後買單等了超長時間 點餐紙收走20多分鐘都沒人來買單 中間問了2-3個服務員 都說已經在買啦 等陣啦 🤷‍♀️最後實在坐不住了 耽誤我下一個行程 就跟著收單的服務員走 最後才買完單 共465.3 性價比不高 服務堪憂 來這裏飲茶不容易 隨時做好自給自足的準備🤣下次不會考慮來了😅還有好多優質餐廳可以選擇
2024-03-17 1659 views
今日星期日到此飲茶,門口有少部分客等候,知客叫飛,冇客回應,她就算數,沒有繼續再叫客進入,我等了很久,自行入內看看環境,不下有10張中枱是吉係度,我出去問知客,她強詞奪理話沒收到通知,所以唔會叫客入座,咁嘅服務態度 香港再咁落去,食肆一定冇運行,唯有迫我哋想繼續留港消費的也改北上了!
2024-03-13 1517 views
翠園中菜出品一向都有點水準,做得比較好嘅系菠蘿咕嚕肉,外皮口感酥脆,酸甜適中,粉唔厚,好食。賣相一般嘅蠔汁炆花膠,花膠質地軟嫩,但有少少腥味。脆炸妙齡鴿真系好細隻,肉質鮮嫩,不會過於油膩,味道唔錯。椒盐豆腐粒火喉剛好,外脆包裹住嫩滑嘅豆腐,椒鹽也很均勻。脆皮燒腩仔,肥瘦相間,咬落聽得到嘅皮脆,聞得到嘅香口。新鮮彈牙嘅蝦仁混合蛋液一齊炒,色香味俱全。Moko系1個好地段,翠園不失為一個品嚐中菜嘅好地方。
翠園中菜出品一向都有點水準,做得比較好嘅系菠蘿咕嚕肉
,外皮口感酥脆,酸甜適中,粉唔厚,好食。

賣相一般嘅蠔汁炆花膠,花膠質地軟嫩,但有少少腥味。

脆炸妙齡鴿真系好細隻,肉質鮮嫩,不會過於油膩,味道唔錯。
椒盐豆腐粒
火喉剛好,外脆包裹住嫩滑嘅豆腐,椒鹽也很均勻。

脆皮燒腩仔,肥瘦相間,咬落聽得到嘅皮脆,聞得到嘅香口。

新鮮彈牙嘅蝦仁混合蛋液一齊炒,色香味俱全。

Moko系1個好地段,翠園不失為一個品嚐中菜嘅好地方。
滑蛋炒蝦仁
椒鹽豆腐粒
脆炸妙龄鴿
菠蘿咕噜肉
脆皮燒腩仔
蠔汁炆花膠
2024-03-10
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
$200 (Dinner)
滑蛋炒蝦仁
椒鹽豆腐粒
脆炸妙龄鴿
菠蘿咕噜肉
脆皮燒腩仔
2024-03-09 1341 views
我地今次敍會選擇飲茶,因為食物種類多,梗有啱吃的東西,又可以慢慢傾,敘舊一下。我地點了很多點心,有牛肉,煎腸粉,鮑汁鳳爪,水餃,牛柏頁,鴨舌,馬豆糕,金菇柚皮和白灼生菜牛肉魷魚等等。牛肉,煎腸粉等點心水準不錯,而柚皮及灼生菜牛肉魷魚,牛柏頁是一般酒樓少有的,所以今日一定要試試,柚皮味道較淡,配金菇有些怪。最欣賞的是生菜水餃,生菜爽甜,水餃飽滿,肉質嫩滑,好味。整體食物OK,保持一定水準,價錢中上,枱與枱之間不會太迫,可以一試。
最欣賞的是生菜水餃,生菜爽甜,水餃飽滿,肉質嫩滑,好味。

2024-01-25 1671 views
今次去咗旺角MOKO嘅翠園,食咗一頓澎湃嘅飯。先講講個燒鵝拼油鷄,燒鵝皮脆嘅,肉質鮮美,油鷄就滑嫩鮮甜,但份量我覺得真係咁咁地。生拆魚蓉羮味道就正!湯底香濃,而且魚蓉彈牙,當中嘅黑木耳、甘荀粒仔又脆口,真係好開胃嘅一道菜。貴妃脆蝦球呢,外皮金黃酥脆,啖啖蝦肉彈牙🦐,配上嘅芒果汁同腰果諗起都流口水,清新得嚟又唔膩口。至於鷄樅菌油雙椒炒班球,班球肉質真係滑嫩得好戇居,椒香味十足,又有個清香嘅鷄樅菌油,食落真係過癮!荷葉飯荷香四溢,但就係覺得饀料嗰邊可以再豐富少少。整體嚟講,呢一餐飯俾我嘅感覺係質素同價錢揸得上,只係服務又快手快腳嘅,咁多人都搞得頭頭係道👍。下次再嚟,都會考慮再回味,試吓其他菜式!
2024-01-01 1654 views
嚟到翠園,揾啲好料嘅心情真係超級勁!🍴一入口先點咗傳統嘅鹹水角,咬落去得個「咯吱咯吱」口感,皮厚咬勁足,雖然我鍾意啲皮薄嘅,不過呢個古法嘅不失為一試。再來就係义燒酥,酥皮一啖咬落去,簡直脆到飛起,層次分明到令人讚賞不已,入面嘅餡料都係香滿滿嘅香味,食落真係一級棒!🥟蝦餃真係另一番享受,那個皮薄透明,一夾起嚟就見到裡面粉嫩嘅蝦仁,一咬落就「彈牙彈牙」,鮮甜嘅蝦汁即時喺口中四濺,完全係鹹鮮嘅代表!山竹牛肉,賣相吸引之餘,口感溜滑,與喼汁嘅配合「上天入地」,正宗味道完美結合。🍖牛栢葉就係香辣濃郁,黑椒味十足,咀嚼間回味無窮,大小適中,方便食用。今次嘅食評體驗,簡直美味爆燈!這間翠園真係值得一食再食!