2021-07-25 604 views
家庭聚餐之選🌟金公館🌟一行五人,叫左一份晚市二人酸菜魚套餐$368😋四餸一湯,有川北涼粉、老壇子酸菜魚、宮保雞丁、燴炒包菜、青紅羅白湯,甜品杞子桂花糕😍以為套餐價份量會唔太多,但意想不到係大份,足夠5-6人份量,酸菜魚味道一流,加上辣椒、胡椒和香料,味道多層次,鱸魚魚肉嫩滑,配搭酸菜食,仲有薯粉👍🏻👍🏻😍正另外的小菜都好有鍋氣,宮保雞丁好香口,花生夠脆,燴炒包菜唔會好油,套餐價抵叫👍🏻👍🏻北京填鴨一隻$368配醬料及配菜,饃饃皮一籠,醬料種類比想像多,有青瓜條 哈密瓜條 京蔥條 甜麵醬 冰梅醬 芝麻醬👍🏻鴨皮片薄香口,滿滿油脂,傳統吃法以皮包著片皮鴨及肉配搭醬料,油而不膩😍😍好食👍🏻👍🏻椒鹽鮮魷$72粉唔會厚,鮮魷大件👍🏻整體好適合一家大細口味,下次會再光顧
家庭聚餐之選🌟金公館🌟

一行五人,叫左一份晚市二人酸菜魚套餐$368😋

北京填鴨一隻$368

椒鹽鮮魷$72
粉唔會厚,鮮魷大件👍🏻整體好適合一家大細口味,下次會再光顧

• 老壇子酸菜魚
2021-07-17 521 views
金公館位於調景嶺嘅屋邨商場,但無論食物質素同埋環境價錢,都覺實令人滿意,性價比高不妨一試。金公館採用咗自動法律灌水機器少咗人手斟茶嘅程序,方便又快捷。我哋叫咗鐵觀音,都係沿用大陸茶包,一包可以用好多壺。味道都好清好純。呢度嘅食物種類款式非常之多任君選擇,我哋就叫咗兩款湯品,其中一款係胡桃酸辣海鮮羹。呢款酸辣湯,辣度比出面嘅酸辣湯更高,味道辛辣刺激。非常足料,又開胃。另一款係青城山杏汁白肺湯,喺呢度嘅招牌菜。杏汁味道濃沃,熱血沸騰白菜煲到好軟淋,飲落去好滋潤,非常推薦。主菜叫咗肥腸血旺煲,一睇個賣相就知非常惹味。辣度適中,又唔會太鹹。肥腸同鴨血炆得好軟淋,食落好香,恨不得一件接一件。另外叫咗碟鹹蛋黃蝦,係我最愛既煮法。今次元用咗大大隻嘅虎蝦,入口啖啖肉,外殼充滿鹹蛋黃香,非常美味。隻蝦有半隻手掌咁大,肉質新鮮彈牙,蝦頭都好香,食過返尋味。終於輪到個主菜,烤北京填鴨配摩摩皮一籠。呢度菜都唔使我多作介紹。烤鴨外皮好香脆,充滿油脂香但又唔係好肥膩,包入摩摩皮內,配以唔同香料同埋醬汁,口感層次非常豐富。最後當然唔少得最好食嘅甜品糍粑。糍粑叫起,一上到枱熱辣辣,口感非常軟熟,做工非常之好,而且充滿
隻蝦有半隻手掌咁大,肉質新鮮彈牙,蝦頭都好香,食過返尋味。
最後當然唔少得最好食嘅甜品糍粑。糍粑叫起,一上到枱熱辣辣,口感非常軟熟,做工非常之好,而且充滿糯米香。呢款甜品係必食嘅。
食完慈巴再加埋呢款透心涼嘅冰粉就真係非常滿足啦。冰品本身味道唔太甜加入咗提子乾,冰冰甜甜嘅口感確實係消暑涼品又解膩。

• 紅糖糍粑
  • 青城山杏汁白肺湯
2021-06-18 164 views
娘親從網上留意到這間吃京川滬菜的餐廳,菜式非常合適娘親口味,便趁着今天假期特意攜她到此用膳。餐廳環境擁有長方形大廳,並用上戲曲、京劇、四川面譜的裝飾作為特色,整體設計是富麗堂皇。店內還有一特色之處,就是設置有一台自動補水電水煲,其水份是可從底部輸送至水壺的,然後再進行加熱並使用,如此的高技術着實讓人感到吸睛。而且餐廳的茶是使用茶包炮製的,讓顧客飲用時不用特意分隔茶葉,服務是非常貼心。餐前小食餐前小食用上炒花生、辣椒乾、花椒三種用料製作而成,咀嚼時酥爽脆口,香濃麻辛。靈芝菇炒萵筍絲把翠綠的萵筍切絲後與靈芝菇一同炒製,食用時富有清新感覺,萵筍脆爽鮮嫩,靈芝菇則細膩滑鮮,整道菜式營養豐富,纖維素高,是道有益腸臟的佳餚。老壇酸菜魚酸菜魚是餐廳的主打菜式之一,皆因其酸菜用料是特意選用四川一所知名且歷史悠久的品牌製作而成的,而使用的魚類亦是根據不同時令有所轉換,因而絕對是精心炮製。湯底用上魚骨煲製,飲用時富有魚味鮮甜,亦同時帶有一股酸香氣味。主角魚肉滑溜無骨,甜酸軟嫩。另外還有大量水晶粉作配料,口感順滑煙韌,彈牙入味,絕對是值得一嚐。北京填鴨半隻此份菜式同樣是主打之一,奉上時除了有一盤鴨肉,還額外
餐前小食
靈芝菇炒萵筍絲
老壇酸菜魚
北京填鴨半隻
此份菜式同樣是主打之一,奉上時除了有一盤鴨肉,還額外附隨有饃饃皮一籠,旁邊則放置上青瓜條、京蔥絲、甜麵醬、冰梅醬的調味醬料和配菜。餐廳中的北京填鴨特色是擁有八款調料,除此以外主角鴨肉亦以瘦肉為主,與一般食法大有不同,師傅特意去除脂肪,以務求更為突出其鴨香。多款食材包裹食用時層次豐富,口感酥香細嫩,鴨味濃郁,滑潤帶汁。
青城山杏汁白肺湯
奶白色的杏汁白肺湯真材實料,碗內亦可見盛載有大量肉類,飲用時鮮甜並富有肉味,同時散發淡淡杏香,是款可口且滋潤養顏的湯水。

總結而言,餐廳裝潢環境富麗堂皇,光亮舒適。菜餚製作精美用心,味道質素超卓高質,是與家人朋友們到此吃飯的好選擇。
2021-06-17 141 views
一家人預早慶祝父親節,就去左老爸去開嘅飯堂試一試。先點了一份椒鹽鮮魷魚試一試,上枱時熱氣騰騰,要先等一等,以免太熱氣,鮮魷魚外表有點白,不像坊間加得太多粉,仍可保持白色的外表,而且相當香口,咬落雖有咬口,但仍然可以輕易咬開,不會太韌,亦保留了鮮味。然後是京香片皮鴨,有片胸皮、胸肉及鴨腿肉,份量適合4人份量左右,亦有配上京蔥,青瓜、黃麵醬與薄餅進食,鴨肉較實,較瘦,亦可保留點點的油份,岩曬怕肥嘅我地進食。金銀蒜粉絲蒸娃娃菜即是我個人最愛,粉絲及娃娃菜吸收曬蒜蓉的精華,簡直是下飯神器。人均百多元,作為父親節飯簡直超值。
一家人預早慶祝父親節,就去左老爸去開嘅飯堂試一試。

人均百多元,作為父親節飯簡直超值。
1K
2021-06-04 909 views
昨午去將軍澳香港知專設計學院參觀, 臨走時朋友話一起去吃晚飯, 於是到附近的彩明商場.看見 金公館, 大家在門外看看餐牌, 食品選釋很多,  有北京風味, 四川風, 廣東風, 還有水煮系列, 好吸引.   立即內進. 餐廳面積大, 裝修開揚雅緻,  座位闊落, 有細檯, 也有大圓檯適合家庭朋友聚餐.看見玻璃櫃內有北京鴨.  大大隻, 好想食.店員殷勤有禮, 安排了座位給我們, 整潔舒適, 每張檯設有自動加水壺, 水壺底部會注入清水, 之後自動煲滾, 清潔方便, 水滾茶靚.細看餐牌,  有京, 川, 滬, 特色菜.  價錢吾貴.水煮, 炒, 蒸, 烤, 炸, 燉, 多種,仲有滋補養生湯.   我們點了,  錦繡拼盤, 共有五款冷菜:  皮蛋, 鴨舌,  豬耳肉, 牛展, 青瓜. 夏天最理想涼菜,  爽口開胃,鴨舌,  豬耳肉, 牛展我們特別仲意, 好味,  鴨舌超稔, 牛展好香口.接著送上 烤北京片皮鴨半隻, 片皮烤鴨好閃, 好吸睛;  配菜, 醬汁, 薄餅用特式盤子盛載一同送來. 烤鴨燒得好靚, 色澤均勻, 皮夠香脆, 片皮技巧也好, 下面還藏有去骨鴨肉.好喜歡那特式盤子, 內分格有配
看見玻璃櫃內有北京鴨.  大大隻, 好想食.
店員殷勤有禮, 安排了座位給我們, 整潔舒適,
細看餐牌,  有京, 川, 滬, 特色菜.  價錢吾貴.
水煮, 炒, 蒸, 烤, 炸, 燉, 多種,
仲有滋補養生湯.
接著送上 北京片皮鴨半隻, 片皮烤鴨好閃, 好吸睛;  配菜, 醬汁, 薄餅用特式盤子盛載一同送來.
好喜歡那特式盤子, 內分格有配菜四款:   蜜瓜條, 青瓜條,  京蔥絲, 西芹絲.
而醬汁也有四款:   甜麵醬, 桂花糖漿, 冰梅醬, 胡麻醬.
醬汁配菜比一般酒家更多, 好滿意

薄餅用蒸籠盛載:  每層也有油紙分隔.
這個擺設, 整齊方便, 如果盤子連同轉盤, 更好啊!

薄餅先塗上甜醬, 麻醬.......加上青瓜, 西芹, 哈密瓜, 再加上片皮鴨, 包住一齊食, 超正.
配菜新鮮, 爽脆, 味道清新又解油膩.   桂花糖漿和冰梅醬, 非常好味, 甜甜酸酸,  有新意又開胃.
片皮鴨入口香脆, 越食越愛.   無骨鴨肉, 入口滑, 啖啖肉, 鴨味香濃, 令人回味.
我們選擇片皮鴨二食, 涼瓜炆鴨架,
是一款很適合夏季的菜,  涼瓜涼性, 清暑去熱, 去火.
和鴨肉一起炒, 開胃降暑.
青城山杏汁白肺湯,  原盂上, 每人一盂.
好熱,  聞到燉湯的香氣, 立即想飲 !  大家好仲意那杏汁湯味.
有豬肉豬肺, 白菜, 厚肉冬菇,  雞腳........
滋潤養顏的手工湯水, 飲落潤喉清甜.
腰果黑椒牛肉粒
牛肉粒鬆軟可口, 油香滿溢, 份量足.
配料是嫩綠萵筍,  和炸脆腰果, 炒得好夠鑊氣, 好食又惹味.
餐廳提供有質素的食材, 烹調不錯, 食品有齊: 色, 香, 味,  價錢合理.
位置近地鐵站, 交通方便, 下次要和家人來吃個水煮系列及川菜晚飯 !
$340 (Dinner)
  • 錦繡拼盤
  • 烤北京片皮鴨
  • 青城山杏汁白肺湯
  • 腰果黑椒牛肉粒
近排我個肚腩凸咗出嚟,A姐話我升呢成為大叔喇!為咗希望唔好再升級,所以我近期去咗跑步,不過,對我嚟講,跑步都唔係為咗減肥,只係為咗減少下一餐嘅罪惡咁,哈哈!今日就嚟到調景嶺嘅金公館,呢度粵菜、川菜、京菜都有,款式多而且質素都唔差,又可以放肆大食一餐。青椒黃金皮蛋蛋黃有溏心感覺,而蛋白金黃透明,充滿彈性。口感又軟又彈,加埋青椒一齊食,又辣又香,非常爽口開胃。蒜泥白肉呢度嘅蒜泥白肉好啱我口胃。首先賣相一流,因為出面好多蒜泥白肉只係放一大pat蒜蓉喺面就算!另外,佢嘅蒜蓉份量啱啱好,加上放有青瓜,充滿口感,而味道又唔會太蒜太濃。麻辣水煮魚落單嘅時候,職員細心提醒,呢個可能會比較辣,但食嘅時候,我哋又覺得好辣,反而帶有麻香味,層次非常豐富。水煮魚嘅魚片份量唔少,但略嫌魚片有唔少骨,食嘅時候要小心。其他配料仲有鴨血、萵筍、薯粉同芽菜等,全部都夠晒入味。鳳梨咕嚕肉本身諗住水煮魚比較辣,就叫個酸酸甜甜嘅鳳梨咕嚕肉中和一吓啦!咕嚕肉表面非常香脆,而肉質嫩滑,形成對比嘅口感,加上酸酸甜甜嘅醬汁,非常好味!竹笙鼎湖上素鼎湖上素俾人嘅感覺就係大量生菜囉,但呢度嘅竹笙鼎湖上素,除咗竹笙同菜心之外,佢嘅主要材料

青椒黃金皮蛋

蒜泥白肉

麻辣水煮魚

竹笙鼎湖上素
鼎湖上素俾人嘅感覺就係大量生菜囉,但呢度嘅竹笙鼎湖上素,除咗竹笙同菜心之外,佢嘅主要材料都係菇,菇嘅款式好多,加上蠔油嘅炆煮,好惹味!

五代同堂炒飯
五代同堂即係包括蝦子、櫻花蝦、蝦米、蝦乾同鮮蝦嘅五種蝦。炒飯炒到乾身,粒粒分明,另外欣賞餐廳將炒好嘅飯放入一個熱鍋上,除咗可以保持飯嘅乾身同溫度之外,亦有飯焦,增加飯嘅焦香味同口感。至於五款蝦嘅份量都非常多,成個飯都充滿蝦嘅香濃味。
2021-06-03
今日行經將軍澳,經過金公館見到個二人餐好吸引,而且有我鐘意食既酸菜魚,急不及待同友人入去坐,原來除左二人餐外,餐牌仲有好多野食,選擇困難症既我樣樣都想食😂,最後簡左$368二人餐再加點小食。🥢招牌口水雞(例)$78呢個係我食過數一數二好食既口水雞,個醬汁調配得太好了,食落唔會太辣,又香又麻,味道層次豐富,有麻辣鮮香嫩爽等味,難怪係招牌菜,真係必叫之選。🥄青城山杏汁豬肺湯(位)$52整杏肺湯要花好多時間,所以唔係周圍有得飲,見到呢度有梗係要試下。杏仁味清香,豬肺給煮得完全唔腥,而且乾淨,飲落潤喉濃郁清甜。🥄是日老火湯估唔到二人餐個湯份量會甘多🤣,不過鐘意飲湯既我係唔會浪費,今日係青紅蘿蔔豬展湯,足料好清甜。🥢川北涼粉係四川一道風味小食,價落微辣鮮香, 滑爽利口,食多都唔覺膩。🥢老壇子酸菜魚呢度既酸菜魚唔會太辣,好岩香港人口味,而家個湯鮮味好好飲,唔會太油,魚夠滑,酸菜味美,酸菜差唔多比我食哂😂😂底下仲有好多配料,個人覺得甚至好食過好多專做酸菜魚既餐廳。🥢宮保雞丁雖然睇落好多辣椒,但食落辣味並不明顯,雞似嫩滑好香口。🥢燴炒包菜看似普通,但其實炒得好惹味😋。🍴杞子桂花糕甜度剛好,好清新。🥢紅

🥢招牌口水雞(例)$78

🥄青城山杏汁豬肺湯(位)$52

🥄是日老火湯

🥢川北涼粉

🥢老壇子酸菜魚

🥢宮保雞丁
雖然睇落好多辣椒,但食落辣味並不明顯,雞似嫩滑好香口。

🥢燴炒包菜
看似普通,但其實炒得好惹味😋。

🍴杞子桂花糕
甜度剛好,好清新。

🥢紅糖糍粑 $42
最後就係必食既紅糖糍粑,未食過或鐘意食既都要試下😀入口先是黃豆糖粉香甜的味道,接著係糍粑軟糯口感,再蘸上紅糖醬,食落滿嘴香噴噴😎口感味道一流啊。

最後結論係🤣我平時好少食川菜,金公館令我鐘意食川菜。
2021-05-11
Type of Meal
Dinner
2021-05-14 425 views
我們瀏覽完畢「知專」的展覽,順著天橋的便利,信步到彩明商場覓食。尋尋覓覓選擇有八五折扣下午茶的「金公館」,因為沒有吃午飯,所以下午茶吃得豐富些。椒鹽鮮魷~魷魚很爽脆,脆漿畧厚,但勝在不油膩。鳳梨咕嚕肉~甜甜酸酸的咕嚕汁與菠蘿、三色椒蠻開胃,咕嚕肉也可口。兩份小菜份量很適合兩三人分享。海鮮湯稻庭烏冬麵~~主打海鮮湯湯味鮮甜,蝦肉、魷魚肉質脆嫩,還有日式蟹柳,海鮮湯隱藏了腍甜菜心,這款湯烏冬吃得很有滿足感。桂花冰粉~是起源於四川的一道夏日凉品,主要原料是冰粉籽。這碗桂花冰粉有來自桂花的清香,與來自青提子乾的果甜,入口冰涼且有滑滑口感的冰粉,清爽解暑又解膩。

椒鹽鮮魷~魷魚很爽脆,脆漿畧厚,但勝在不油膩。

鳳梨咕嚕肉

兩份小菜份量很適合兩三人分享。

海鮮湯稻庭烏冬麵

桂花冰粉~是起源於四川的一道夏日凉品,主要原料是冰粉籽。

2021-05-14
$121 (Tea)
2021-05-03 96 views
朋友想食片皮鴨話他附近家有間餐廳是京川粵菜,難得他搵個借口約我吃飯,那就一於陪他吃吧!近排出外吃晚飯都見很多酒樓或餐廳都有個流動沖茶機,方便食客自己沖茶同加水。椒鹽鮮魷金黃色的椒鹽鮮魷很吸引,熱辣辣炸得香脆鮮魷鮮甜彈牙。烤北京填鴨(半隻)很久沒有吃兒時感覺返晒嚟!片皮鴨很鬆脆醬汁也有好幾款,不像平時吃的只有甜醬,而在這裡有個細心位,就是放包皮的蒸籠下放著暖水蒸住,很貼心。燕京菜膽雲吞雞湯半隻也很大窩,雞件鮮嫩湯底非常濃郁而雲吞多汁皮薄餡靚。加$98可選一食 (5選1)生菜包鴨崧、涼瓜炆鴨架、豆腐鴨湯、野菌炒鴨絲、雪菜鴨絲炆年糕生菜包鴨崧生菜鮮嫩爽脆,鴨崧炒得入味加入冬菇菜粒等味道很夾。

椒鹽鮮魷
金黃色的椒鹽鮮魷很吸引,熱辣辣炸得香脆鮮魷鮮甜彈牙。
烤北京填鴨(半隻)

燕京菜膽雲吞雞湯
半隻也很大窩,雞件鮮嫩湯底非常濃郁而雲吞多汁皮薄餡靚。
加$98可選一食 (5選1)

生菜包鴨崧
生菜鮮嫩爽脆,鴨崧炒得入味加入冬菇菜粒等味道很夾。

• 烤北京填鴨(半隻)
2021-04-18 100 views
屋企附近要食酸菜魚真係得呢間金公館,開左咁耐終於一試,酸菜魚要好食要酸辣協調得好,不太酸少辣係最好食,魚要夠滑先正宗,金公館的酸菜魚推薦!鐘意食北京烤鴨可以一試,餐廳有二人/四人套餐,比散叫抵好多,今次叫左酸菜魚未試到烤鴨,下次心試。食主菜前叫左皮蛋做前菜,開胃!雞絲粉皮係另一樣必點的前菜,麻醬味好足夠,一路食一路等主菜上菜岩岩好!菠蘿咕嚕肉係食中菜必點,大大碟,酸酸甜甜又夠脆,肉質嫩滑。金銀蒜粉絲蒸娃娃菜,粉絲吸晒個汁,一入口濃濃的蒜香出晒黎,好食!

食主菜前叫左皮蛋做前菜,開胃!

菠蘿咕嚕肉係食中菜必點,大大碟,酸酸甜甜又夠脆,肉質嫩滑。

2021-04-14 76 views
疫情下每枱只能坐四位 ,枱與桌之間有足夠嘅空間, 冷氣強勁 !細心觀察這裏裝修,有點似70年代的味道!懷舊壁燈,吊燈,一磚一場,牛皮枱櫈,還有充滿懷舊感的 收銀處, 令我想起兒時和父母到酒樓食飯既時光!有即熱式茶水煲 ,滾辣辣的熱茶不絕供應!推介點上雲南普洱,口味濃郁,而且非常解膩食可散點或叫套餐,疫情期間也有提供優惠套餐我們點上了二人套餐 $368, 有頭盤,有主菜,有湯,有飯有甜品,非常優惠 !份量亦十分之足! 雖然是川菜,但為了配合番本地口味,味道只是帶點微辣,即使一家大細來食也不是很大問題川北涼粉 ,夏日清爽之選 ,麻辣粉皮有點花生碎,食起來好清爽!老壇子酸菜魚 ,份量非常足!我計過可以分到六大碗 ,魚肉用上了鱸魚,魚沒有骨,也沒有淡水魚的草青味!啖啖肉!而那酸菜湯底有一點微辣但是小孩子也能夠接受的!但沒有遮掩住魚的鮮味令人不禁一口一口食光宮保雞丁, 好惹味!裏面用上菜脯,雞肉加點辣椒去炒!是很開胃的一道尚炒包菜 !沒有想到這個是最大的驚喜!看似簡單,但食起來好有層次!小小辣用上了上好的包菜炒!食起來清爽甜美,而加了一點花椒令簡單的菜加上了不一樣的風味蓮藕排骨湯, 份量非常大方

有即熱式茶水煲 ,滾辣辣的熱茶不絕供應!
推介點上雲南普洱,口味濃郁,而且非常解膩

食可散點或叫套餐,
疫情期間也有提供優惠套餐
我們點上了

蓮藕排骨湯, 份量非常大方!用上足夠的排骨和蓮藕用時間煲出來的,好有益

北京填鴨半隻 ,半隻也足夠一家人享用!用餅皮包住鴨片有助減低肥膩感

,也可以加點錢去做兩食但因為實在太多食物呀沒有再加~

杞子桂花糕
小小的兩件為這餐畫上完美的句號

2021-04-02 814 views
之前經過這家餐廳被片皮鴨吸引,今日等妹妹下班之後一起過來試一試。椒鹽豆腐粒$42香脆嘅外皮,裏面係滑嘟嘟嘅豆腐,好重豆味,好香口。片皮鴨半隻$198半隻片皮鴨嘅份量其實都唔少,每塊皮都晶瑩剔透,唔會好似其他餐廳咁面上一個厚厚嘅肉,食到片皮鴨淡淡油香。喜歡嘅加$98就可以多一款餸菜,五款揀一款。老壇子酸菜魚$138酸菜魚酸味十足,但有香香的花椒味,滑溜的魚塊,感覺正宗,經理表示廚師是由四川請過來,所以他們的川菜十分正宗。雖然係叫咗細份但係其實兩個人食,份量已經係超級多。靈芝菇炒萵筍絲$78吃了多款濃味餸菜,清新爽口的萵筍絲,配上靈芝菇嘅鮮味,健康之選。乾鍋豬大腸$108香脆帶有少少辣的豬大腸,配上乾鍋上的配菜,大量的芹菜蒜,香味四溢。紅糖糍粑$45食埋甜品先會令一餐晚飯圓滿,甜甜嘅紅糖,配上香脆外層的糍粑,我一直以為糍粑就是麻糬。原來佢係一啲米飯造成,食落入邊帶有米香,有驚喜。兩個人食咗咁多款菜式都唔需要$700,真係好抵,適合一家大細過來。

椒鹽豆腐粒$42
香脆嘅外皮,裏面係滑嘟嘟嘅豆腐,好重豆味,好香口。

片皮鴨半隻$198

老壇子酸菜魚$138

靈芝菇炒萵筍絲$78

乾鍋豬大腸$108

紅糖糍粑$45

• 老壇子酸菜魚
2021-03-17 117 views
之前家人吃過這家片皮鴨讚不絕口,強烈推薦我和老公前來吃。 反正今天在附近放工,和老公二人世界一下。二人烤鴨套餐1. 是日靚湯-蓮藕湯餐湯用料足,火喉夠, 很香蓮藕味。2. 雞絲粉皮粉皮口感彈牙,青瓜清新爽口,配上美味的芝麻醬汁,開胃又美味。3.四川回鍋肉 回鍋肉是四川家傳戶曉的美食,這道菜有豬肉、蒜苗、青椒等...... 好味獨特,色澤鮮豔,肥而不膩。4.熗炒花菜 椰菜花美味而且營養豐富,味道清甜,由紅辣椒熗炒,帶點小辣,可口開胃。5. 片皮鴨醬料及配菜金公館的片皮鴨很讚,因為片皮鴨會先切去皮和肉之間的油脂部分,令鴨片部分更油香脆口。 鴨肉嫩口有肉汁,用麼麼皮包着配料與醬,鴨皮和鴨肉,每口都充實而有層次。6. 杞子桂花糕 蔥花瑤柱蛋白炒飯寫碟炒飯很美味,火候剛好,因為蛋白口感清新嫩滑,飯粒粒粒分明,乾爽不油膩。瑤柱香甜鮮美, 把這碟飯推向更高層次。紹菜肉絲炒年糕年糕煙煙靭靭,很有嚼勁但不黏牙,醬油味濃,香濃醬汁炒肉絲, 非常滋味。

二人烤鴨套餐
1. 是日靚湯-蓮藕湯
餐湯用料足,火喉夠, 很香蓮藕味。
2. 雞絲粉皮
3.四川回鍋肉
4.熗炒花菜
5. 片皮鴨醬料及配菜
6. 杞子桂花糕

蔥花瑤柱蛋白炒飯

紹菜肉絲炒年糕
在疫情下根本放不下心到食肆開餐,梗不用說上茶樓,數數手指,已經差不多半年沒有喝茶了,最近疫情好像有點緩和,我決定帶著媽媽重拾周六「飲茶」時光。我是第一次到這家分店開餐,以往都是到太古城分店,個人挺欣賞這個設計,就是將熱水放在電磁爐車上,讓水溫可長期保持溫熱。點心紙上的選擇不少,價錢非常貼地親民,我們就隨意的點了些來吃~蠔豉豬骨粥粥底很綿滑,入口帶有濃濃肉香,豬骨及蠔豉份量都很多,感覺真材實料~碧綠鮮蝦腸粉腸粉粉皮薄落一層,內裏放了大大隻鮮蝦,蝦肉爽口彈牙,讚。京川蔥油餅蒽油餅外層非常酥脆,入口脆卜卜,帶有青蒽的香味,油份感不重,惹味香口。醬皇色鳳爪鳳爪煮得淋滑入味,味道調得剛好,不會過鹹~沙律明蝦角蝦角入口酥脆,餡料結實,口感彈牙,蝦味濃郁,吃時蘸上沙律醬會更好吃~流沙奶皇包奶皇包包身軟熟,入層是流沙奶皇餡,甜度適中,即使放涼了,奶皇餡仍然能保持流沙效果。黑椒薑蔥牛柏葉牛栢葉份量足,入口爽脆得來又帶點煙韌,而黑椒是亮點,令牛栢葉變得香辣惹味。豉椒炒牛河牛河送上來時香噴噴,可謂鑊氣十足,牛肉肉質嫩滑,不粗鞋,河粉滑捊捊,最重要是醬汁夠多,基本上所有河粉都能掛汁,我和媽媽都對這個牛炒讚口不

蠔豉豬骨粥

碧綠鮮蝦腸粉
腸粉粉皮薄落一層,內裏放了大大隻鮮蝦,蝦肉爽口彈牙,讚。

京川蔥油餅

醬皇色鳳爪
鳳爪煮得淋滑入味,味道調得剛好,不會過鹹~

沙律明蝦角

流沙奶皇包

黑椒薑蔥牛柏葉

豉椒炒牛河
牛河送上來時香噴噴,可謂鑊氣十足,牛肉肉質嫩滑,不粗鞋,河粉滑捊捊,最重要是醬汁夠多,基本上所有河粉都能掛汁,我和媽媽都對這個牛炒讚口不絕。

擂沙湯圓
甜品點了擂沙湯圓,湯圓煙煙韌韌,芝麻餡香香甜甜,超好吃,吃後令人感到很滿足~

吃了這麽多點心,埋單也不過HK$300,個人認得超級抵食,下冰會再來幫襯~
2021-02-27
Type of Meal
Tea
2021-03-04 199 views
以前公館嘅主人,非富即貴,其廚子必須精通大江南北菜,方能綁得住主人的胃,也能令主人的餐桌在客人面前體體面面據聞這間金公館的大廚也身懷十八般武藝,唯以京、川、粵菜最洒家👍甫入店中,最吸引眼球的,竟然是這台“高科技”自動補水電水煲,方便到不得了。。。京菜代表不得不試片皮烤鴨,鴨烤得香脆,大廚还很贴心將鴨皮的皮下脂肪片走,食落不觉得油腻,鴨香充滿口腔之中,另外鴨肉雖是全瘦,但軟滑可口、肉汁充盈川式酸菜魚,湯頭鮮香,酸、辣、鮮、甜共冶一爐,加上滑滑魚片,相得益彰!粵式主打點心,選擇很多,應有盡有!蝦餃皇皮夠薄、餡飽滿,鮮蝦夠哂彈牙!幾款點心都是水準之上,尤其是這碟排骨,吃得出不是用雪藏貨,落重本呀!飯炒得粒粒分明,簡單配料先能顕出師傅功力!只聽店名以爲貴價食店,其實價錢平民化,而且用料新鮮,唔怪之疫症期間都座無虛席,果然有實力。

烤北京填鴨

酸菜魚

金公館蝦餃皇

粵式主打點心,選擇很多,應有盡有!
蝦餃皇皮夠薄、餡飽滿,鮮蝦夠哂彈牙!
香茜海皇腸粉

蘿蔔千絲酥

時菜鯪魚球、蟹籽燒賣王

醬皇蒸鳳爪

豉汁蒜蓉蒸新鮮排骨

松子古法馬拉糕

蔥花瑤柱蛋白炒飯

飯炒得粒粒分明,簡單配料先能顕出師傅功力!
2021-02-28
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$15 (Lunch)
烤北京填鴨
酸菜魚