1 day(s) ago 85 views
香港揾食真幸福,唔駛飛,周不時遇上過江龍,始創於1980年、來自首爾的「韓鍋酒舍Joongang」落腳灣仔,大部分食材包括多個牛肉部位都由韓國直送,保證水準與總店出品一致,正宗地道韓式口味🥰 遇上寒風吹襲,正好入鄉隨俗,食個熱鍋飲杯酒!馬格利米酒 $130韓國燒酒太強唔啱我,但馬格米酒清爽甜美,口感柔和,我非常鍾意。奶白顏色,用碗喝,很有氣氛。小吃免費小吃三碟,都是傳統的辣蘿蔔、泡菜及辣椒洋蔥。牛腩湯火鍋(中)$388珍珠米飯 $18我要吃韓牛,一眼看重中這個採用1++韓牛腩的湯鍋。明火氣爐燒著保溫,上乘牛腩片肉質鬆軟,全熟也不會嚡,自然的味道,不妨蘸一些餐桌上備以的醬料,有辣油、芥末汁、胡椒粉及鹽,更有教學,很細心。湯內只有菇菜冇雜物,清澈不混濁,味道卻醇厚,額外添加一碗韓國珍珠米飯,非常合拍,很有韓劇風味!牛蹄鍋 (跟白飯)$158看中奶白色的牛骨湯,另一種味道,服務員堂前代剪牛蹄,骨膠原非常豐富。這個鍋原味比較清,建議客人按照自己口味調味,隨意加些鹽及胡椒,我覺得可以。裝潢風格仿照韓國總店設計,以古典雅緻的深色木材為主調,配上簡約低調的實木家具設計,帶有一種溫馨平和氛圍。面積頗比
牛腩湯火鍋
遇上寒風吹襲,正好入鄉隨俗,食個熱鍋飲杯酒!
牛腩湯火鍋, 馬格利米酒
馬格利米酒 $130
馬格利米酒
小吃
免費小吃三碟,都是傳統的辣蘿蔔、泡菜及辣椒洋蔥。
牛腩湯火鍋(中)$388
珍珠米飯 $18
牛腩湯火鍋
我要吃韓牛,一眼看重中這個採用1++韓牛腩的湯鍋。
牛蹄鍋 (跟白飯)$158
牛蹄鍋 (跟白飯)
牛蹄鍋
牛蹄鍋
牛蹄鍋 (跟白飯)
面積頗比大,餐桌之間算寬敞,據說佔地3000尺,可容60人;服務有效率,價錢合理,值得重訪。
2025-01-27
$372 (Lunch)
牛腩湯火鍋, 馬格利米酒
馬格利米酒
5 day(s) ago 0 views
知道灣仔開了一間韓國40年韓牛解酒湯,約咗朋友去食。打開餐牌全部都係一人份量湯鍋,另外仲有招牌菜牛腸火鍋,點菜後侍應送上泡菜及泡菜蘿蔔,今晚我就揀選兩個招牌湯鍋,每個湯鍋都會有白飯。Beef Brisket Soup 牛腩湯,湯底充滿牛骨味,韓牛的牛腩非常腍,湯內仲有幼麵,份量真係好豐富。Beef Trotter Soup 牛蹄湯,專人負責幫你切件,熱辣辣,全個湯雪白色完全沒有味精,侍應教我要落少少鹽同埋胡椒粉,湯底非常清甜,牛蹄爽口彈牙,份量真係好多,這個湯鍋充滿骨膠原同埋蛋白質。Deep Fried Mandoo 韓式餃子,外脆內軟, 餡料用牛內臟, 非常惹味Makgeolri 韓式米酒,用金屬碗來承載,好有韓國特色

Beef Brisket Soup

Beef Trotter Soup

Deep Fried Mandoo
韓式餃子,外脆內軟, 餡料用牛內臟, 非常惹味

Makgeolri
韓式米酒,用金屬碗來承載,好有韓國特色
2025-01-21
$260 (Dinner)
  • Deep Fried Mandoo
  • Beef Brisket Soup
2025-01-28 0 views
又一間韓國過江龍,來自首爾的老店,主打解酒湯和牛腸鍋🥣 牛肚解酒湯以內臟和牛骨熬煮,再加上牛肚、菜乾、豆芽等,入口微辣但喝得舒服,牛肚軟淋😚 可以把白飯加入湯中,吸滿湯汁一起吃!😋不想吃得太濃味所以沒有試牛腸鍋,試了另一款牛腩鍋! 牛腩片份量很多,看似偏瘦但不乾柴,蘸一點餐廳特製的芥辣醬同吃😋 牛腩湯也很鮮甜,不夠吃的話可以再加烏冬🤣 煎餃子也不錯,餃子皮煎的薄脆又不油膩,餡料是牛肚和韮菜!! 🥟
又一間韓國過江龍,來自首爾的老店,主打解酒湯和牛腸鍋🥣

飲酒係韓國人社交入面一個好流行既文化,無論係職場定係讀書,聯誼社交就一定會飲酒!睇韓劇好多時候主角飲到三更半夜,第二日起身阿豬媽就會煲碗解酒湯,飲完當堂醒神晒🤣今次解酒湯終於傳到黎hk😍😍入座會先送幾款韓式小菜,有泡菜、醃蘿蔔、醃洋蔥等開胃菜🌟牛腩湯火鍋 韓牛比較瘦,不過食落口感軟熟,肉質鮮嫩👍🏻👍🏻個底係係菇類,湯底清甜,飲完會覺得好舒服☺️🌟韓式煎餃子餃子皮薄餡靚,入面係滿滿既牛肉碎,好juicy!😍而且個皮煎到脆卜卜,好好食呀!我地叫左個白飯送牛肉同餃子,份量好夠我地兩個人清清地又暖胃,下次再黎encore !☺️

今次解酒湯終於傳到黎hk😍😍

入座會先送幾款韓式小菜,有泡菜、醃蘿蔔、醃洋蔥等開胃菜

🌟牛腩湯火鍋
韓牛比較瘦,不過食落口感軟熟,肉質鮮嫩👍🏻👍🏻
個底係係菇類,湯底清甜,飲完會覺得好舒服☺️

🌟韓式煎餃子
餃子皮薄餡靚,入面係滿滿既牛肉碎,好juicy!😍
而且個皮煎到脆卜卜,好好食呀!

我地叫左個白飯送牛肉同餃子,份量好夠我地兩個人
清清地又暖胃,下次再黎encore !☺️
Noted there was a new Korean restaurant opened in Wan Chai, as a Korean food fan, it is a must to try out the new place!It is well known for the hotpot, especially the Gopchang Hotpot, which consists of hanwoo beef intestines and veggies. However, we go for something light and simple, the Steamed Beef Brisket Hotpot. It comes with the same hanwoo beef, but is steamed instead, which brings out the beef flavor more. The texture is pretty tender, the beed brisket is juicy.We also order the Hangover

We also order the Hangover Tteok Mandoo Soup. The soup comes with the beef bone broth base, sweet , creamy and flavorful. Alone with some kimchi and rice cakes.

For drinks, we try the Makgeolli Korean Traditional Rice Wine. Matching the light flavor of the food with some alcoholic drinks.
之前睇咗YouTuber 介紹話灣仔有間一定要試嘅韓式牛腸火鍋,見抽到時間就嚟試吓。牛腸火鍋 (大)呢個鍋有大量韓牛牛腸,平時唔太食內臟嘅我,食落覺得冇異味,入口唔會太油膩,係幾易入口;加上湯底用咗非常多佢哋自家調製嘅韓式辣醬,飲落充滿麵豉味道,配上大量菇菌類、蔬菜煲出蔬菜嘅甜味,所以呢個鍋可以話精華所在,相對一般火鍋湯底都幾濃厚。解酒煎餃子(八隻)平時較常食日式煎餃,韓式嘅煎餃少啲地方食到,所以點嚟試吓,冇諗過口感同食過嘅餃子咁唔同,皮薄得嚟煎得好脆口,亦冇穿餡嘅問題,沾上佢哋枱面有嘅特製芥末醬同青辣椒醬,食落更加特別,怕肥嘅我都忍唔住食多咗幾隻🤫牛蹄湯呢款牛蹄湯可以形容為有牛蹄嘅牛骨清湯,飲落有非常濃烈嘅牛香,而且煲至好白,原汁原味,牛蹄嘅精髓出哂嚟,鍾意牛骨湯嘅朋友真係要點嚟試吓。如果覺得唔夠鹹,仲可以加入枱上面嘅調味料自行調配屬於自己嘅牛蹄湯。個人幾鍾意嗰牛腸火鍋,(大)份量好足,完全係3-4人食都冇問題,當然我哋二人食有點其他食物,而且處理得幾好,食內臟冇異味係極重要,整體感覺每款都好做到有水準嘅味道,唔錯👍🏻

牛腸火鍋 (大)

解酒煎餃子(八隻)

牛蹄湯

2025-01-20
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Dinner
我真係好鍾意食韓國牛腸😭 見到社交平台上有人介紹呢間韓國過江龍黎左香港😍😍 唔洗飛韓國都食到地道牛腸鍋🔥係海外第一間分店來的🏆 我發現越黎越多韓國過江龍黎香港了✌️呢間韓鍋酒舍我真係大推!如果你都係好鍾意食牛內臟的話!呢間千萬不要錯過🤩·🌟牛腸火鍋(M) $488人氣no.1之選😋 當然要食佢個牛腸火鍋啦🍲 中size也份量巨多既牛腸 適合2-3人🤤 牛粉腸非常爽口!!! 帶有少少油脂 但完全唔會好油膩😭 處理得好好 食落一啲都吾腥🤩 同埋湯底岩岩好 唔會好辣🎉 好迎合到香港人口味👍 BTW 建議牛腸點黃芥末食!打開新世界🤣🤣🎉·🌟炒飯 +$48得火鍋類可以最後加炒飯🔥🔥索曬啲牛腸火鍋既精華🤤🤤店員會幫手過黎炒飯✌️加入巨量泡菜、紫菜!帶麻油🤩 超香~必叫!·🌟牛腩湯 $128冬天熱辣辣食一流 泡飯😍 非常爽口唔油膩 湯底偏清淡~ 牛腩片係選用1++韓牛 牛味濃郁😌 難怪食落一啲都吾乾👍建議可以加少少胡椒粉同鹽😊·人均:$350+·評分🪄 (滿分5🍑)味道:🍑🍑🍑🍑環境:🍑🍑🍑🍑性價比:🍑🍑🍑🍑服務態度:🍑🍑🍑🍑🍑回頭率:🍑🍑🍑🍑
🌟牛腸火鍋(M) $488
🌟炒飯 +$48
🌟牛腩湯 $128
人均:$350+
評分🪄 (滿分5🍑)
味道:🍑🍑🍑🍑
環境:🍑🍑🍑🍑
性價比:🍑🍑🍑🍑
服務態度:🍑🍑🍑🍑🍑
回頭率:🍑🍑🍑🍑
  • 炒飯
2025-01-26 0 views
凍冰冰,要食返d暖野先得🤭同朋友去食公司附近開咗無幾耐嘅韓式餐廳,餐廳主打熱鍋,大部分都係解酒湯。我地叫左個牛肚湯,再加個牛腸鍋,暖下胃。牛肚湯嘅湯底係比較清爽嘅泡菜底,再加上好多牛肚絲,伴住飯食,好味!成個湯都有好多料,一d都唔求其呀👍🏻而辣度亦係恰到好處。個牛腸鍋就係俾佢慢慢由生煮到熟,係用上韓國辣醬做湯底,味道比較濃,而亦有滿滿嘅牛腸,同大量嘅蔬菜,非常豐富。我地食到七七八八嘅時候,可以追加一個飯,侍應就會黎幫我地用少少嘅湯去炒個飯,好正呀。
凍冰冰,要食返d暖野先得🤭

2025-01-09
Lunch
2025-01-23 0 views
好耐無食過韓式鍋品😚 今次試咗依間新開嘅🌟 韓鍋酒舍🌟 叫咗幾款超地道嘅韓式食品😋 真係好滿意👍 首先當然係主打嘅鍋物🤤 牛腩湯火鍋勁大盆超足料🤗 牛腩片片軟嫩,每一啖都充滿牛嘅鮮和香✅ 湯底用黎送飯或者烏冬都好夾😎 解酒煎餃隻隻勁大粒,煎得好香好脆口😋 食落好惹味,油香滿溢,送酒超啱👍 牛蹄湯都好正😍 牛蹄勁大隻大過拳頭🤣 食落啖啖骨膠原🌟 好補好好味喲🥳 覆盆子美容酒貪新鮮試下☺️ 飲落超甜美好易入口,酒味醇香令人回味不已😋 值得一試喲🤗

Dinner
見到灣仔新開左間老字號既韓國牛腸店~平時係韓國食燒牛腸多~今次試下火鍋牛腸🥰新開非常滿座~見到店裏面七成都係韓國人😬.🐂牛腸火鍋(中)兩個人食中size好夠👻牛腸處理得好好,一啲無腥味,非常香嫩~油脂剛剛好,唔會太肥太瘦,咬落去好 juicy!!😆香辣湯底好惹味,而且鍋裏面好足料~豆腐、冬菇、大白菜吸收左牛腸既油脂非常濃郁😛.🥟解酒餃子年糕片湯牛骨湯清澈鮮甜,加入彈韌的年糕片~再配上以豬肉和白菜為餡的大大粒餃子,非常暖胃🥰.🍻馬格利米酒食牛腸點可以唔配燒酒🤭馬格利米酒口感柔和,略帶甜味,岩哂想飲酒但唔想酒味咁濃烈既朋友~清爽的風味非常適合搭配牛腸😆
見到灣仔新開左間老字號既韓國牛腸店~
平時係韓國食燒牛腸多~今次試下火鍋牛腸🥰
新開非常滿座~見到店裏面七成都係韓國人😬
🐂牛腸火鍋(中)
兩個人食中size好夠👻
牛腸處理得好好,一啲無腥味,非常香嫩~
油脂剛剛好,唔會太肥太瘦,咬落去好 juicy!!😆
香辣湯底好惹味,而且鍋裏面好足料~
豆腐、冬菇、大白菜吸收左牛腸既油脂非常濃郁😛
🥟解酒餃子年糕片湯
牛骨湯清澈鮮甜,加入彈韌的年糕片~
再配上以豬肉和白菜為餡的大大粒餃子,非常暖胃🥰
🍻馬格利米酒
食牛腸點可以唔配燒酒🤭
2025-01-22 0 views
天氣凍凍地想食下鍋物🤩 今次🐧 來訪位於灣仔嘅韓鍋酒舍,食個鍋暖下個胃☺️ 裡面裝修充滿韓國古風感,清雅又美觀❤️ 打下卡都唔錯🤗 首先叫咗個牛腩湯火鍋😚 兩個人食叫個M size 啱啱好👍 牛腩切成片狀舖成花形,賣相好吸引✅ 湯底清清地幾鮮美,令牛腩嘅原味更突出🤩 有興趣可以加埋烏冬一齊食喲😋 跟火鍋除咗可以加麵食,記得一定要加勁出色嘅解酒煎餃子🤩 餃子新鮮即煎,入口焦香薄脆,內餡油而不膩,濃厚多汁,真係勁惹味😚 另叫了一客骨膠原勁豐富嘅牛蹄湯✅ 職員勁熱心幫忙剪開牛蹄,值得一讚🥴 牛蹄食落爽滑彈牙,啖啖軟嫩可口,感覺好滋補😋 食鍋物點少得叫返枝酒🥴 🐧🐧 們㨂咗美容效果一流嘅覆盆子酒🤩 入口甜甜地,好順口唔會嗆👍 啱曬女仔飲😚

Dinner
韓國🇰🇷首爾開業40年老字號「韓鍋酒舍Joonganghaejang」首間海外分店正式進駐灣仔,其中兩大招牌菜解酒湯及牛腸火鍋。「韓鍋酒舍」的解酒湯種類繁多,最人氣的首推牛肚解酒湯,湯頭以內臟為主料,加入牛骨、牛肉及蔬菜等多種材料熬煮數小時而成,除了牛肚解酒湯,也有牛內臟湯、牛腩湯、牛蹄湯及餃子解酒湯可供選擇。🥟 解酒煎餃子(八隻) $68~ 呢款煎餃子,用韓牛牛肚、什錦蔬菜做餡料,煎到外脆內軟,仲有微辣感覺。🥟🍲解酒餃子年糕片湯 「香港限定」 $108~餃子用泡菜牛肉做餡料,外型相當飽滿,配埋牛骨解酒湯底,仲有年糕片,食完暖身又夠飽肚!🐃牛腩湯火鍋 (中size) $388~ 韓牛牛腩、秀珍菇、洋蔥,湯底清淡不腥,建議加白飯一齊食,吸收湯底嘅精華。🍷Bokbunja 覆盆子美容酒 $130😬😬 以後唔使飛到韓國,留喺香港都可以食到啦!

🥟 解酒煎餃子(八隻) $68

🥟🍲解酒餃子年糕片湯 「香港限定」 $108

🐃牛腩湯火鍋 (中size) $388

🍷Bokbunja 覆盆子美容酒 $130

😬😬 以後唔使飛到韓國,留喺香港都可以食到啦!
2025-01-15
Lunch
《韓鍋酒舍》碌社交平台見到有間韓國40年老店係海外開第一間分店,聽講係韓國深受國民歡迎,餐廳招牌就係解酒湯同牛腸火鍋🍲坐落店員就會上拌菜泡菜同蘿蔔🥕🍲牛腸火鍋 (中size $488)火鍋入面有一堆牛腸、幾款🍄皇帝菜同秘製醬汁,整整一大煲😳一開始見到成pat辣椒醬以為好辣,個湯又紅噹噹,食落覺得完全唔辣,幾啱怕辣又想食韓國鍋嘅人。火鍋用Gas爐即場煮熟食材,湯底滾嘅時候店員會即刻過黎幫手處理,剪到啱啱好一啖食到嘅size👍🏻出面咁凍打個韓式火鍋真係一流🥹牛腸外面嘅脂肪本身見到一點怕,點知食落口,脂肪入口即化‼️香濃牛油味令成個味道升華左,脂肪反而係精髓。唔夠食仲可以加火鍋限定嘅紫菜炒飯🥩牛腩湯 $128餐廳第二個主打就係牛腩火鍋,但係份量太大,好彩有個細份嘅牛腩湯😋牛腩採用1++韓牛,食落肉汁豐富,肉質軟淋,脂肪和肉質完美结合,口感柔软得黎又有嚼勁。湯底清甜,配埋碗白飯,完美👏🏻🍶餐廳飲品種類主要係韓國燒酒、米酒、啤酒為主🍺岩曬收工後同朋友黎收工後小酌🍻超高樓底令餐廳感覺非常寬落,乾淨舒服餐廳設有加一服務費📍 灣仔聯發街18號地舖(港鐵灣仔站 B2 出口, 步行約5分鐘)

《韓鍋酒舍》

🍲牛腸火鍋 (中size $488)

🥩牛腩湯 $128

餐廳設有加一服務費
2025-01-21 10 views
時間途經這間外觀奢華的餐廳,咁凍嘅天氣火鍋都唔錯喎,同同事試下先!裏面座位寬敞,環境一流,服務良好,整個格調很高級🤩牛腸火鍋 $488上菜已經見到超大個鍋,有好多牛腸、菇菌類蔬菜和醬料,排列得好整齊,然後有侍應過來攪拌食材,冇幾耐就滾起食得。有啲辣同埋泡菜味啊我都唔記得小小辣,好香泡菜味,牛腸大大塊,唔會太肥,煙韌可口,加埋其他菇類和菜類,索咗湯底嘅汁,正😍餃子$68 裏面有冬菇,豬肉,好大塊嘅餃子,有泡菜味道,唔錯😎餃子解酒湯$78呢份餃子大大份,個餡同煎餃子差唔多,但同湯一齊食,好香麻油味😙炒飯$48牛腸鍋湯底剩返少少,我哋叫咗個炒飯,侍應將啲白飯同紫菜一齊同個湯底煮,個飯索咗牛腸鍋湯汁,令到個炒飯好有泡菜味,第一次食,幾好食喎!

裏面座位寬敞,環境一流,服務良好,整個格調很高級🤩
牛腸火鍋 $488
餃子解酒湯$78
炒飯$48
2025-01-13
$375 (Lunch)
  • 牛腸火鍋
喺香港終於食到韓國地道嘅牛腸鍋,呢間係韓國已經40年歷史,所以見天氣涼涼地即刻過黎食下。平日夜晚都非常爆滿,店員主要講英文同韓文,仲要隔籬左右都坐滿韓國食客🙈真係好似置身韓國禁。牛腸鍋我都係第一次食,牛腸鍋擺盤十分精緻,鍋中色彩繽紛,勁吸精😍😍。牛腸色澤紅亮,表面裹著香辣調味料,散發出誘人香氣。如果擔心太辣嘅朋友,可以同店員講幫你夾走一半辣醬👍🏻鍋中仲搭配各類新鮮蔬菜如香菇、金針菇、胡蘿蔔和香菜,感覺健康又豐富。牛腸本身口感非常鮮嫩,經過烹煮後,吸收埋湯底精華,讓每一口都充滿了濃郁味道。湯底醇厚而不油膩,仲帶咗少少辣加菜嘅清甜味道,真係好開胃。特別寒冷季節,這樣一鍋熱騰騰牛腸鍋,無疑係最佳慰藉🥰。食完鍋後強烈建議加飯,炒飯係用牛腸鍋湯底炒的,吸收晒湯底嘅精華,再加埋大量紫菜同埋泡菜,每一口都能感受到泡菜脆爽同埋紫菜嘅香味,仲有炒後帶點鍋巴既香脆,真的是一個完美的組合,味道特別豐富。呢個真係必點超級滿足。👍🏻

• 牛腸鍋
  • 泡菜炒飯