依家停左堂食,唯有叫外賣拎返屋企整熱嚟食😌用自己啲碗筷硬係冇左食拉麵嘅風味😂😂我叫左碗極濃雞白湯拉麵、慢煮雞胸同炸雞。首先個炸雞調味啱啱好,唔會太膩,如果堂食熱辣辣一定仲好食!然後個慢煮雞胸好掂!非常之滑,有少少雞皮嘅部分有咬口,唔錯!然後湯底好好飲!雞湯味好濃,係有漿口嘅感覺!!好味到我成碗飲晒!佢個湯底真係令我諗起以前去日本食果間小店嘅雞白湯拉麵嘅味道!溏心蛋都ok,如果可以再濃味啲會更好。拉麵入面嘅筍我覺得普通,唔算特別好食。下次會想堂食,堂食先有炸牛蒡🤤
溏心蛋都ok,如果可以再濃味啲會更好。
拉麵入面嘅筍我覺得普通,唔算特別好食。

下次會想堂食,堂食先有炸牛蒡🤤
2022-01-15
TakeAway
Type of Meal
Last Night Supper
  • 日式唐揚炸雞
  • 唐揚炸赤雞
  • 慢煮赤雞胸
2022-01-13 55 views
雖然禁了晚市堂食,但辛勞一天也要好好慰勞自己,今日放工專程揸車正好泊在店外,Order了期間限定的北海道花咲蟹濃湯拉麵和招牌金鶴雞白湯拉麵,再加了一個必食浦燒鰻魚串燒,平時高朋滿座,今日可以細心欣賞店面的細緻裝飾,真是與造菜一樣絕不馬虎,再看看靓女廚師,像做堂食一樣用心炮製,不消廿分鐘,已經外賣到家,湯底仍燙熱,串燒鰻魚仍多汁香脆惹味,。真心,花咲蟹肉舖滿碗面,蟹味加上湯底香厚濃郁,老婆大讚真無攪錯,而雞麵水準保持與堂食無甚差別。真希望快快恢復正常晚市吧。
2022-01-13
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2022-01-05 76 views
今日政府剛宣布過兩日就要開始兩星期唔可以堂食, 當晚立即要出去食野, 有得食就食喇😔朋友介紹過呢間金鶴拉麵個湯底唔錯就一於試下佢🤩1/ 極濃·雞白湯拉麵🍜- $138湯底十分十分之濃稠, 帶住強烈的雞湯味, 滿滿的膠原蛋白😎😎麵質爽彈, 而面頭有一啲炸牛蒡好香口😋2/ 黑蒜醬油拉麵🍜 - $98配料十分足, 慢煮雞肉都有兩件, 黑蒜味好出, 醬油濃烈, 紫菜都好脆👍🏾👍🏾3/ 日式唐揚炸雞🍗 - $38即叫即炸新鮮滾熱辣, 雞皮香口, 肉質嫩滑😋4/ 日式餃子🥟 - $38餃子唔係好大, 男仔一口咬得哂, 餃子皮炸得好脆口而且好薄, 內裡肉質鮮甜😃另外, 佢地既服務係無微不至, 而且好快手, 我只係舉高左少少手, 店員已沖過黎serve我地, 整到我地都唔好意思!而且餐廳有好多細緻位, 個入廁所位置好有日本風情, 而廁所都提供左牙刷,牙膏,頂夾,棉花棒,牙籤,甚至女性用品… Amazing!!👍🏾👍🏾

朋友介紹過呢間金鶴拉麵個湯底唔錯就一於試下佢🤩

1/ 極濃·雞白湯拉麵🍜- $138

2/ 黑蒜醬油拉麵🍜 - $98

3/ 日式唐揚炸雞🍗 - $38
即叫即炸新鮮滾熱辣, 雞皮香口, 肉質嫩滑😋

4/ 日式餃子🥟 - $38

2021-12-29 1255 views
是日經過佐敦, 又要趕住返屋企餵飽家中的相公, 那就快快手叫個外賣帶回家吃.之前見新假期有介紹這間金鶴拉麵, 佢嘅鰻魚及極龍雞白湯拉麵見到好似好吸引咁, 今次就嚟試下啦~嚟到都見到幾多人堂食, 不過今次時間關係我就叫外賣, 另外外賣更有自取折扣優惠, 當堂覺得好抵食 落單後十分鐘都已經可以自取, 咁我就拿拿林返屋企~雖然今次我就冇叫到佢的鰻魚飯, 但我都叫了他的蒲燒鰻魚串, 雖然到家時候已經差不多是半小時後, 在微溫的狀態下, 一啲鰻魚腥味都冇, 肉質軟淋香滑, 我想如果堂食即時吃的話味道應該更加提升~跟住就立即試 極濃雞白湯拉麵, 一打開蓋已經聞到浸好濃郁嘅雞湯味, 飲一啖湯, 就感到好似將成隻雞吞落肚咁, 非常鮮甜叉燒大大塊, 加上雞肉味道也不像雪藏雞的, 非常嫩滑, 正~而麵底也不錯, 不過始終都係堂食即時食的話就最好食啦~另外我就叫了個辛味拉麵, 賠了上就多了蘆筍, 叉燒及雞肉也是和極濃雞白湯拉麵一樣, 而這個湯底不算太辣, 但大有麻香的味道, 拉麵吸收了麻香湯底, 可謂越食越滋味呢~

落單後十分鐘都已經可以自取, 咁我就拿拿林返屋企~

而麵底也不錯, 不過始終都係堂食即時食的話就最好食啦~

2021-12-11
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$150 (Dinner)
  • 蒲燒鰻魚串
2021-12-28 86 views
今日行開佐敦,就決定去一去試下人氣雞白湯拉麵既金鶴拉麵,因為我大概成四點幾去,完全唔係午市或者晚市既時候,所以完全唔使排隊就可以入座👍🏻金鶴拉麵 @ 佐敦📍佐敦閩街3號地舖強推極濃雞白湯拉麵,湯底真係極濃極Creamy, 雞肉亦好嫩滑👍🏻👍🏻👍🏻炸牛蒡又夠酥脆😋最後一滴湯都冇剩😋食完有大大既滿足感😊極濃雞白湯拉麵 $138日式餃子 $38餃子就正常發揮,但有時食拉麵就係想配一份餃子😆

金鶴拉麵 @ 佐敦
📍佐敦閩街3號地舖

最後一滴湯都冇剩😋食完有大大既滿足感😊

極濃雞白湯拉麵 $138

日式餃子 $38
餃子就正常發揮,但有時食拉麵就係想配一份餃子😆
今日放咗工已經好夜啦,所以就決定買外賣返去同屋企人食。我哋就去咗佐敦嗰度買金鶴拉麵🍜 首先我點左一個 黑蒜拉麵🍜因為我比較鍾意食濃味嘅拉麵 咁樣配埋啲湯真係好好食😋佢嘅份量都幾多 最值得讚嘅係佢嘅雞肉 配埋個拉麵同啲湯真係好好食 因為我唔鍾意食太軟嘅拉麵 佢嘅拉麵軟硬適中好好食 之後仲點咗好多唔同嘅小食 例如炸雞皮炸雞🍗 我超鍾意食炸雞類嘅嘢食 雞軟骨雞皮炸雞等等 佢嘅炸雞皮好好食 一咬落去好爽 佢嘅炸雞份量都好多 每件都比較大嚿💕😋 最後想讚下佢哋嘅燒香腸 因為好耐冇去旅行都好耐冇食過這種香腸 燒得剛剛好 好入味人均$150 食到超級飽 下次有時間嘅話會試吓去堂食😃😃

之後仲點咗好多唔同嘅小食 例如炸雞炸雞🍗 我超鍾意食炸雞類嘅嘢食 雞軟骨雞皮炸雞等等 佢嘅炸雞皮好好食 一咬落去好爽 佢嘅炸雞份量都好多 每件都比較大嚿💕😋

人均$150 食到超級飽 下次有時間嘅話會試吓去堂食😃😃
2021-12-26 90 views
見咁多人讚好 🙈😆 專登過嚟食拉麵 味道好濃郁 好鮮甜👍🏻👍🏻-唔同嘅日式拉麵都會有佢哋專門嘅湯底做主打今次呢個餐廳就用上雞湯為主打製作唔同口味嘅拉麵 🍜 -🦀 北海道極濃蟹湯拉麵 $138 湯底呈奶白色 有淡淡的雞油浮面 味道好濃郁的雞香 及蟹肉的鮮甜味 口感豐厚綿密😋😋 會飲到底的湯👍🏻 配料豐富 🤩 足料的手拆蟹肉 勁大塊叉燒 糖心蛋 筍 木耳絲 紫菜 麵條粗幼軟硬適中 掛汁力足夠沾上湯汁一起食用😝😋😋 正👍🏻 -🐥🐥🐥🍜🍜🍜🍜🍜🐥 極濃雞白湯拉麵 $138奶白的雞湯 同樣勁鮮甜 好creamy 😋😋🤩🤩 配料除了叉燒 糖心蛋 筍 木耳絲 紫菜 之外 仲有赤雞胸肉 及炸牛蒡 🤩 炸牛蒡好酥脆 份量亦好多 口感十足赤雞胸肉 用低溫慢煮而成 肉質好鮮嫩 仍保存鮮甜的雞味😋 👍🏻-🍜🍜🍜🍜🍴🍽 總結🍴🍽日式拉麵雞湯底十分濃郁 餐廳環境佈置典雅充滿日式風情店員十分友善 有耐性地教導我哋點樣用OpenRice嘅優惠券🤩🙈值得下次再黎😋😋

見咁多人讚好 🙈😆

日式拉麵雞湯底十分濃郁
餐廳環境佈置典雅充滿日式風情
值得下次再黎😋😋

2021-12-08
$138 (Dinner)
Dining Offer
Coupon
  • 北海道極濃蟹湯拉麵
  • 雞白湯拉麵
等位:🧍🏻‍♀️🧍🏻‍♀️🧍🏻‍♀️/5 (其實我地係openrice上面book左八點嘅位🤔點知早辦完事過到去都只系七點🙊所以都係要係門口排隊等位🙆🏻等左3-4檯左右最後7點8終於落座)環境:🍴🍴🍴🍴/5(個門口好靚😌特別係個玻璃窗花。店入面有個開放式廚房👀坐係吧檯位置可以即場欣賞廚師地如何用心為你炮製拉麵同燒烤。)Lam脷:😋😋😋😋/5(😌好正!!!尖生同我都搵到款“我的最愛”🙈)飽肚:🤰🏼🤰🏼🤰🏼🤰🏼/5(一人一碗湯底極濃嘅拉麵,再加多兩款燒物🍢其實好飽,但因為太好食我地有努力食完噶)價錢:💸💸💸/5(總共$387。作為一趟承載住我地思鄉之情嘅“旅程”🤔覺得算可以接受)史上極濃雞白湯拉麵($138)(💙尖生極推💙)拿拿拿大家留意翻尖生平時對食物嘅評價好保守噶通常都係“可以喇”但今次佢飲完啖湯即刻同我講“好好味啊”🤔我就知係正野喇佢個雞湯底超級濃郁鮮甜上台之前仲打埋泡沫入口果個creamy同幼滑feel🤤d麵亦都軟硬適中配左片叉燒同兩片赤雞片最後真係差d想連碗都吞埋蒲燒活鰻魚串($68)(❤️我的最愛❤)黎之前已經聽講鰻魚飯都係佢嘅特色雖然糾結左好耐食左拉麵但係都忍唔住點個鰻魚串試試一上台

等位:🧍🏻‍♀️🧍🏻‍♀️🧍🏻‍♀️/5
環境:🍴🍴🍴🍴/5

Lam脷:😋😋😋😋/5
(😌好正!!!尖生同我都搵到款“我的最愛”🙈)
飽肚:🤰🏼🤰🏼🤰🏼🤰🏼/5
價錢:💸💸💸/5

史上極濃雞白湯拉麵($138)
(💙尖生極推💙)
但今次佢飲完啖湯即刻同我講“好好味啊”🤔我就知係正野喇
佢個雞湯底超級濃郁鮮甜
上台之前仲打埋泡沫
入口果個creamy同幼滑feel🤤
d麵亦都軟硬適中
配左片叉燒同兩片赤雞片
最後真係差d想連碗都吞埋

蒲燒活鰻魚串($68)
(❤️我的最愛❤)
黎之前已經聽講鰻魚飯都係佢嘅特色
雖然糾結左好耐食左拉麵
但係都忍唔住點個鰻魚串試試
一上台佢“閃閃發光”嘅外表已經殺死人🤩
食落口d鰻魚外脆內嫰
加埋少少甜口嘅汁
完全fall in love😌

總體黎講佢d食物係高質👍🏻嘅。鋪頭燈光比較昏暗,又有提供燒物,好適合同朋友黎歎個美食飲杯啤酒傾個靚計🤤除左佐敦佢仲有四五間分店,主要係九龍同港島,隨時想食都唔算難搵
2021-12-09 149 views
記得第一次食金鶴拉麵係大概3年幾前喺土瓜灣分店食,之後喺其他區嘅分店食過!今次我地就返去佐敦總店回味下先!🌟雞白湯拉麵由於👧🏻遲到,所以就叫👦🏻先落單,食住等。點知餐廳職員非常貼心,話可以叫起。餐廳既可以確保食物質素,客人既可以食到熱辣辣,軟硬恰到好處嘅拉麵🍜湯底一如既往嘅濃郁+湯色奶白,面層有用雞湯🐔打成嘅泡沫espuma,口感綿密細滑。配料有京蔥、溏心蛋、炸牛蒡、赤雞胸肉、叉燒。炸牛蒡酥脆,份量又慷慨,食食下都忘記左原來牛蒡都係蔬菜🥬🤣 雞胸肉同叉燒都用低溫慢煮,略帶點粉紅色,爽口嫩滑!拉麵有嚼勁,以呢個價位嘅雞湯拉麵算抵食🍜🌟雞白湯沾麵沾麵嘅湯底依舊濃稠重膠質,配料就少咗炸牛蒡。本身預計湯底會比較杰身/漿口,不過飲落就覺得同拉麵湯底冇咩分別🥴 沾麵爽口彈牙,可惜掛湯能力唔算好強。下次都係叫返拉麵先😝

🌟雞白湯拉麵

🌟雞白湯沾麵
2021-12-07 214 views
喺尖沙咀返工,一早就聽同事講,佐敦嘅金鶴拉麵好好食。今日中午就行咗過去食,之前同事試過拉麵了,今次就食鰻魚飯。 兩大條嘅蒲燒鰻魚鋪喺飯面上 ,鰻魚飯裝係一個木製嘅漆器方形盒中 。鰻魚經過烘燒之後,燒得好香脆仲有少少焦香的味道。鰻魚肉質細膩,非常厚實, 而且非常肥美 , 配上濃濃嘅醬汁, 鰻魚下有熱騰騰嘅白飯,圓滾滾的大米,香甜軟糯,口齒留香,非常惹味。 另外鰻魚飯仲附帶一碗海帶味噌湯,味噌湯唔會好咸,裡面還有其他舖頭少有的筍乾。除了味噌湯外,還有一碟山葵八爪魚小菜,有wasabi的辣味,加上蔬菜的爽脆,很惹味。食完飯當然要有甜點,我嗌咗抹茶軟凍,一共有4顆,由綠茶粉包裹住,吃下去的口感像麻薯一樣,甜甜的帶有香濃的抹茶味道,為今天的午餐畫上完美的句號。

2021-12-07 156 views
今日去完戲曲中心,見到呢間拉麵店門面好有日本feel,都有一排冇食過拉麵,今晚一於食番碗。金鶴.鷄白湯拉麵 $98餐牌寫湯底用赤鷄熬製6小麵而成,呈奶白色,一於試吓,先飲頭啖湯,果然鮮味濃,稠度剛好,沒半點油腻感,連一向不飮拉麵湯的我都不知不覺喝到底😅,但絕不黏口或口渴。拉麵彈牙,雞肉瘦滑不嚡口,豚肉是一貫的半肥瘦,肉質嫩滑👍炸過的牛蒡很吸睛,咬落薄脆易入口,還有溏心蛋及大片紫菜,配料豐富😋😋瀬戶內海-𧐢湯拉麵 (期間限定)$138呢個絕對係濃雞白湯嘅升級版,湯底同樣是奶白色, 加入瀬戶內海𧐢嘅精華,鮮味倍增,非常濃稠,鮮蟹肉份量十足🤩🤩,拉麵口感彈牙。鹽燒雞軟骨(2 串)$48雞軟骨不嬲係我至愛,椒鹽平時就食得多,今次試吓鹽燒先。雞軟骨調味不錯,烤得很惹味😍好彩早D入嚟食,之後陸續都有人來光顧,呢間性價比高,味道不錯,推!

雞白湯拉麵

金鶴.鷄白湯拉麵 $98

瀬戶內海-蠔湯拉麵

瀬戶內海-𧐢湯拉麵 (期間限定)$138

鹽燒雞軟骨

鹽燒雞軟骨(2 串)$48

2021-12-02
$150 (Dinner)
  雞白湯拉麵
瀬戶內海-蠔湯拉麵
鹽燒雞軟骨
  • 金鶴雞白湯拉麵
2021-12-05 92 views
呢間金鶴印象最深刻個廁所好靚 好有日本feel唔識形容 去睇一睇先知咩料我都忍唔住 對住個廁所打卡😂影相好令 唔係講笑食物食左個雞白拉麵 唔錯唔錯做會員送左個餃子🥟 飽飽離開
呢間金鶴印象最深刻
個廁所好靚 好有日本feel
唔識形容 去睇一睇先知咩料
我都忍唔住 對住個廁所打卡😂
影相好令 唔係講笑
食物食左個雞白拉麵 唔錯唔錯
做會員送左個餃子🥟
飽飽離開
  • 極濃雞白湯拉麵
🥢北海道極濃蟹湯拉麵-唔小心會飲哂好濃好creamy的湯底-每啖配香葱入口好香好夾-拉麵掛湯力很好-唔洗剝蟹就有一大球蟹肉食好滿足🥢燒牛舌串-黑椒燒牛舌-有爽脆咬口唔會係純薄片🥢蒲燒活鰻魚串-極度推薦呢度的燒鰻魚-好厚切 好肥美-每一口都伴隨被烤出的鰻魚油香味非常好吃*・゜゚・*:.。..。.:*・'(*゚▽゚*)'・*:.。. .。.:*・゜゚・*除左白湯拉麵湯底好飲串燒亦好出色好好食的一間日式拉麵店

🥢北海道極濃蟹湯拉麵

好好食的一間日式拉麵店
  • 北海道極濃蟹湯拉麵
  • 蒲燒活鰻魚串
2021-11-24 145 views
*金鶴拉麵*尼間拉麵店雖然吾係好近地鐵站,但係佢地既評價都很不錯,咁岩行開佐敦就試下。*瀨戶內海 - 蠔湯拉麵 $138*尼一個湯底係其他日式拉麵店比較少見,咁岩又係佢地既期間限定的湯底,於是嗌一碗試下。湯底結身,味道好重鮮味,完全飲得出牡蠣既香味!尼一個拉麵雖然味道好濃,不過佢既油膩度吾高,所以飲落吾膩,可以飲多幾啖!配料除左較常見既叉燒同溏心蛋之外,仲有蟹肉!蟹肉份量都好足料,食落蟹肉味都足夠,更加帶出湯底既鮮味。而麵質同粗幼都適中,每條拉麵都可以掛到湯汁。所以尼個拉麵配上尼個咁鮮既湯底味道都幾驚喜。*黑蒜醬油拉麵 $98*相信尼一個係重口味之選!成碗都係黑色,相信落左吾少黑蒜油。未食已經聞到好香既蒜味。而味道都係名副其實的重蒜味,好香濃!好處係尼一碗拉麵既蒜味重得尼之餘一啲都吾嗆吾辣,岩哂中意蒜香味但係又怕生蒜個嗆辣既人。*明太子雞翼 $48*尼個明太子雞翼即叫即燒,新鮮滾熱辣。雞翼好香脆,咬落去仲有肉汁!釀係雞翼入面既明太子份量好多,明太子小辣,令到成隻雞翼好惹味。

*金鶴拉麵*

*瀨戶內海 - 蠔湯拉麵 $138*

*黑蒜醬油拉麵 $98*

*明太子雞翼 $48*
2021-11-13 211 views
自己一直以來都好鍾意去食日本嘢,今日行過呢度附近,上次嚟呢度食完拉麵,今次決定嚟食佢嘅鰻魚飯。佢嘅活燒蒲燒鰻魚飯嘅特色就係會新鮮劏鰻魚,所以一個套餐$238 ,對於我來講,雖然有少少貴,但都算係值嘅。經過15分鐘之後,一整份套餐,就擺喺我眼前。佢仲特別附上香麻嘅調味粉,再配上麵豉湯同埋芥辣八爪魚作為前菜。用一個辣嘅食物,作為前菜,我覺得係特別開胃。佢嘅鰻魚肉,係好大份,而且亦都好口,咬落去嘅時候係一舊完整嘅彈牙嘅魚肉,喺個口裏面慢慢溶化,每咬一啖嘅時候都好似咬緊一啖就一啖嘅肌肉。蒲燒嘅醬汁整得非常香,再配埋珍珠白飯,白飯都有鰻魚味,我覺得整得幾好。最後我叫咗呢度嘅Black Lager作結,味道完全唔苦,仲有一陣麥香味。

用一個辣嘅食物,作為前菜,我覺得係特別開胃。

2021-11-01
$300 (Dinner)