2019-01-28 21 views
呢間餐廳位於尖沙咀Isquare,價錢卻非常親民抵食,環境又夠舒服,經開尖沙咀一定要試試喔!$48就有大大碗既台式炸雞脾湯麵,超級抵食呀!雞髀炸得非常酥香炸口,咬落啖啖肉又唔會太油膩非常好味!台式擔仔麵很有水準喔!肉燥味道香濃惹味,蒜香十足,麵條口感爽滑彈牙,撈埋肉臊一齊食,口感很配搭呀!蟹肉小籠包入口非常鮮香,內裏肉汁豐富,非常好味!但包皮略為厚了一些,有少許失色。中意食辣既朋友仔可試這碟水煮魚喔!上檯時已經辣味四溢,口水腺都變得發達了!水煮魚用上魚柳代替魚片,魚柳啖啖肉,沒有魚骨,岩哂唔識食魚既人呀!三杯雞係另一個無辣不歡之選!雞肉色澤誘人,肉質嫩滑,辣中帶點甜,超級惹味!糖醋骨酸酸甜甜勁開胃,豬肉外層既粉醬唔太厚,咬落很有口感喔!

$48就有大大碗既台式炸雞脾湯麵,超級抵食呀!
雞髀炸得非常酥香炸口,咬落啖啖肉又唔會太油膩非常好味!

中意食辣既朋友仔可試這碟水煮魚喔!
上檯時已經辣味四溢,口水腺都變得發達了!

三杯雞係另一個無辣不歡之選!
雞肉色澤誘人,肉質嫩滑,辣中帶點甜,超級惹味!

2019-01-28 21 views
諗住黎食鰻魚飯點知太多人,見到附近新開左呢間台灣菜就黎試吓啦!餐牌都幾多選擇,而且全部都唔貴~《元盅雞湯》$52雞湯清澈味精唔重,飲晒成個都冇口渴~入面都幾多料,雞件都幾滑,唔會太瘦!《台式皮蛋豆腐》$28我自己非常喜歡呢道菜,皮蛋有溏心蛋黃,豆腐夠滑而且有豆香,加埋肉鬆同紫菜增加口感,個汁微辣岩岩好到位👍《手撕杏飽菇》$32雖然呢個望落色水一啲都唔紅,淨係食落佢有幾辣㗎!所以我都唔係幾食到🥵《台式滷肉飯》$28滷肉入面有好多冬菜,加左小小酸味同爽脆口感,肉碎都幾大粒,仲有半隻滷蛋~味道唔錯,不過如果可以多少少油同汁就更好喇《辣味小黃瓜》$32呢個個汁同手撕杏飽菇係同一個,所以都係好辣食唔到🥵 不過呢個小黃瓜本身有少少菜汁,可以中和番啲辣《秘製紅燒肉》$36$36有三舊大大嚿,勁多肥肉,一咬啲油咇晒出嚟,不過都幾濟嫁~如果三個人嚟食, 一人一舊就啱啱好啦!《蟹黃面》$138非常大碗!!不過蟹黃湯底夠杰身,湯底可以依附係麵條上,啖啖面都有勁多蟹黃🤤《蟹黃小籠包》$48小籠包係必嗌!雖然蟹黃就唔係好多,不過佢都算多汁同皮唔算厚,不過不失啦~嗌左勁多嘢食都只不過係$475!!非常抵食呀

餐牌都幾多選擇,而且全部都唔貴~

《元盅雞湯》$52

《台式皮蛋豆腐》$28

《手撕杏飽菇》$32

《台式滷肉飯》$28

《辣味小黃瓜》$32

《秘製紅燒肉》$36

《蟹黃面》$138

《蟹黃小籠包》$48

嗌左勁多嘢食都只不過係$475!!
非常抵食呀

2019-01-28 34 views
今晚約咗舊同學食飯, 大家提議 中間點尖沙咀站。 兩大一細路我哋揀咗去金牌小龍。餐廳內籠頗大, 座位闊落。每款份量唔係好大,價錢中等, 點心,小菜,麵食,多種選擇大人細路人多人少都啱。金牌小籠包 $38唔使40蚊一籠,水準都有返咁上下。皮好薄,肉餡有肉汁湯汁, 咬落爆汁好過癮,一個人一口氣吃了幾隻。台灣擔擔撈麵$48麵底個汁麻辣味, 混入花生碎和炒香的肉碎, 麵質唔會太淋, 惹味有特色!原盅雞湯麵 $62湯和麵分開上。 燉湯清甜滋補,湯料足, 熱辣辣加在白麵上,非常美味。雞絲粉皮 $38覺得份量也不少, 青瓜爽脆, 醬汁比較一般, 欠缺一些麻香。開胃小木耳$22醋嘅酸味啱啱好, 調味唔错。 木耳一啲都唔小,發到好大塊, 又爽又滑, 唔辣嘅,小朋友都非常啱食。 依款餐前小食好推介! 菜肉蒸餃($35 5 隻)菜肉切得幼細,鲜味有肉汁!台灣甜不辣炸魚片 ($32)好香口,外皮炸得脆脆, 魚片煙煙韌韌, 冇魚蛋咁爽,但味道唔錯。 上面放了 辣醬但係帶甜嘅醬汁。附設嘅酸瓜酸酸地好開胃!爆汁牛肉餡餅(每個$15)牛肉餡餅肉汁果然係滿瀉, 不過個皮唔知係唔係隔咗一陣先食, 好韌, 唔鬆化,好難咬開

餐廳內籠頗大, 座位闊落。

金牌小籠包 $38
唔使40蚊一籠,水準都有返咁上下。

台灣擔擔撈麵

台灣擔擔撈麵$48

原盅雞湯麵 $62
雞絲粉皮

雞絲粉皮 $38
開胃小木耳

開胃小木耳$22

菜肉蒸餃

菜肉蒸餃($35 5 隻)
菜肉切得幼細,鲜味有肉汁!
台灣甜不辣炸魚片

台灣甜不辣炸魚片 ($32)
。 上面放了 辣醬但係帶甜嘅醬汁。附設嘅酸瓜酸酸地好開胃!

爆汁牛肉餡餅(每個$15)
牛肉餡餅肉汁果然係滿瀉, 不過個皮唔知係唔係隔咗一陣先食, 好韌, 唔鬆化,好難咬開。
熱豆漿

熱豆漿$15
好濃郁嘅豆味, 一杯熱飲,一杯凍飲都唔錯。
酥炸黃花魚

酥炸黃花魚 $62
漏了單,到最後先嚟。 魚皮炸得酥脆, 差不多年連骨都掉, 裏面嘅肉仲係好嫩滑! 唔會喺屋企炸魚, 所以多數喺餐廳食。

糯肉燒賣

糯肉燒賣 ($38五隻)
喺北京住過嘅朋友仔話呢種係好普遍嘅民間小食,而且價錢好平。

蒸過嘅糯米好軟熟裏面有少許臘腸, 新鮮熱辣蒸起好暖胃, 比啖啖肉嘅燒賣更有風味。

台灣擔擔撈麵
開胃小木耳
菜肉蒸餃
台灣甜不辣炸魚片
熱豆漿
酥炸黃花魚
糯肉燒賣
2019-01-28 132 views
在Isquare看完電影,隨便找個地方吃晚飯,看見金牌小龍門外人龍最多,看起來最受大眾歡迎,反正上海菜亦正合我意,就抱著試一試的心態拿了籌號。沒想到不用十分鐘便有位置,原來店舖別有洞天,L字型的舖位座位非常多,亦很寬闊。整個餐牌給人的感覺不太吸引,設計老套,不過選擇十分多,而且反正食物好吃就夠。食物款式令人花多眼亂,光是小籠包經已有十款之多,想點一道五福臨門,可惜已賣光,那就先試最普通的金牌小籠包($38/5隻)吧。小籠包性價比十分高,才不到八元一隻,亦算皮薄多汁,熱騰騰的十分好吃。我們還點了蝦肉蒸餃,同樣地$38/5隻,蝦肉尚算爽口彈牙。看見價錢如此相宜,忍不住點了好幾道小菜。紅燒豬手($10/件,兩件起),豬手並不是我所喜好的食物,男朋友卻說十分好吃,於是兩件都歸他所有,我只淺嚐了一點。豬手的確煮得軟腍入味,每一啖也在吃骨膠原的感覺。麻辣金錢肚($48),麻辣味道十足,麻而不辣,金錢肚亦帶嚼勁,只是整體感覺較為油膩。雞絲粉皮($38),青瓜爽脆,雞絲可以更滑嫩,也是平價抵吃之選。乾拌菜肉餛飩($38),這裡的蒸品、餃子、餛飩類確實出色,不論是蒸的、水煮的,都能吃出它們的皮很薄,肉嫩

我們還點了蝦肉蒸餃,同樣地$38/5隻,蝦肉尚算爽口彈牙。

乾拌菜肉餛飩($38),這裡的蒸品、餃子、餛飩類確實出色,不論是蒸的、水煮的,都能吃出它們的皮很薄,肉嫩多汁。乾拌餛飩加上豉油調味,肉味更鮮。

台式擔擔撈麵($38),很少吃到如此濃稠的擔擔麵,再加上大量花生、蔥粒,十分喜愛麻醬的我會給他一百分。麵質方面,亦很彈牙,是意想不到的美味。若要挑剔,只能怪用料太豐富,吃過有點飽滯,不過像我們這樣兩個人分享就剛剛好。

的確,包點本身不是貴價食物,但在尖沙咀區,還要是大商場內,即使價位定得更高也相信客源不斷。以這樣的食物價格,還能保持每樣食物的水準,確實是性價比不錯的一家上海菜館,難怪客似雲來。
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
  • 紅燒豬手
  • 台式擔擔撈麵
2019-01-27 17 views
係尖沙咀想食平靚正小龍包?見到isquare有間幾平,正就一於同肥仔去食!裝修比較簡約。都幾多款式又平。金牌小籠包 $38 /5隻超多湯係個小籠包入面,熱辣辣,咬落去的肉味都好香濃,推介。台式擔擔撈麵 $38花生的味道香濃,軟硬適中,仲有香辣的味道,食個不停。蟹黃面$138個湯底一啲都不普通,蟹味好濃郁,撈埋面食好似食埋蟹肉一樣。上海風味肉$52晶瑩剔透,肉味香濃,點埋醋食更突岀肉的味道韭黃鍋貼$38店員會話大概等二十分鐘,即叫即煎,底部勁香脆,咬落去好多肉汁,推介。醉雞$65係雞片黎既,但係醉度有十個醉!酒香滲入每件雞,好滑。

裝修比較簡約。

都幾多款式又平。

金牌小籠包 $38 /5隻

超多湯係個小籠包入面,熱辣辣,咬落去的肉味都好香濃,推介。

台式擔擔撈麵 $38

花生的味道香濃,軟硬適中,仲有香辣的味道,食個不停。

蟹黃面$138

個湯底一啲都不普通,蟹味好濃郁,撈埋面食好似食埋蟹肉一樣。

上海風味肉$52

晶瑩剔透,肉味香濃,點埋醋食更突岀肉的味道

韭黃鍋貼$38

醉雞$65

係雞片黎既,但係醉度有十個醉!酒香滲入每件雞,好滑。
2019-01-27 14 views
Isquare裹面,有好多餐廳,有邊間你覺得性價比超高呢?沿用咗台灣式嘅點菜模式,一張簡單嘅紙,包括晒所有嘅食物同價錢,方便選擇。今次叫咗麻辣金錢肚、薑汁炒芥蘭、紅燒牛三寶面、金牌小籠包同埋豉汁蒸黃花魚。麻辣金錢肚非常入味,份量適中,當中有辣椒絲,薑絲同芫荽做伴碟同調味,唔錯。薑汁炒芥蘭芥蘭非常新鮮,食咗一條即刻忍唔住夾第二條黎食。色水亦都唔錯,係翠綠色嘅。芥蘭硬度適中,所以口感不俗。紅燒牛三寶麵依個麵令我留下幾深刻印象,三寶包括牛肉牛筋牛肚。先唔講佢哋嘅牛筋牛肉炆到幾淋幾好味,淨係講個湯底已經值回票價。$52食到個湯底呢個份量呢個質素,仲要係尖沙咀。個麵亦係一般台灣牛肉麵底,正。金牌小籠包$38有5個小籠包,物超所值,係一定要叫嘅食物。豉汁蒸黃花魚豉汁味濃郁,黃花魚既肉都好滑,感覺依道蒸魚係家常便飯,媽咪用心煮嘅好味道。總結:性價比非常高,尤其係小籠包同埋紅燒牛肉三寶麵,下次再嚟一定會再嗌。
Isquare裹面,有好多餐廳,有邊間你覺得性價比超高呢?

麻辣金錢肚

薑汁炒芥蘭

紅燒牛三寶麵

金牌小籠包
$38有5個小籠包,物超所值,係一定要叫嘅食物。

豉汁蒸黃花魚

$100 (Dinner)
  • 金牌小籠包
  • 紅燒牛三寶麵
  • 豉汁蒸黃花魚
2019-01-25 17 views
前排家人生日,我們一家就去左位於尖沙咀既金牌小龍食上海菜。我一直好期待,因為家人說依度又好食又抵食。餐廳空間好大,坐滿晒食客;大家不防可以訂位。由於餐廳供應有限,不是每款食品也無限供應,所以當寫了點菜紙要立即比職員,職員會話比食客知哪款已售罄。蟹黃小籠包:本身想食金牌小籠包,可惜已經一早售罄了之後再揀左蟹黃小籠包。蟹黃料好香濃,啖啖甘甜肉汁在口中,而當中既鮮豬肉又很嫩,真系吾錯啊!翡翠瑤柱小籠包:瑤柱味道好香口,小籠包入面同樣帶有不少汁;當中仲有少瓜,食得好味又健康呢!所以,從依間餐廳讓不同食客可以選擇不同口味既小籠包。蟹黃麵:見menu上食物圖好吸引,所以order左!麵質是幼身的,口感好彈牙,蟹黃汁味濃郁;帶點點鮮味,超級中意食;另有幾隻爽口蝦呢。台灣紅燒牛肉麵:份量剛好,麵質彈牙爽口;紅燒牛肉口感林身又多汁!喜歡牛肉麵既朋友可以一試啊~蟹黃瑤柱扒西蘭花:西蘭花煮得剛好,口感不硬不林;上面帶有瑤柱碎,可惜味道過咸,大概是因為以蟹黃來煮的。豆漿(凍):食上海菜當然不少得飲豆漿,味道甜甜地;帶有豆香味。豆沙鍋餅:幸好我地仲可以食到,豆沙料不少而甜度十足,鍋餅好香脆又吾會太油啊!

2019-01-24 86 views
金牌小龍在The One時期經常拍拖光顧,貪其抵食見稱~ 今次趁喺i Square睇完戲,再次黎晚餐!睇睇餐牌,當然少不了小籠包~本想點黃油蟹小籠包,但原來過了時令季節,沒有供應。只好改點蟹粉小籠包。一客5個,皮唔算薄但軟滑,唔會一夾就穿。一啖入口肉汁跟蟹粉流出~紅燒豬手係每件計,$10件好經濟,豬手係豬既前爪位置,軟身入味,豬皮充滿彈性,滿滿骨膠原!脆皮松板豬($52),即係豬頸肉。煎得外層乾身香口脆邊,肉質爽口紋路如霜降。加入雪菜既黃魚麵,如黃魚用碟分開上檯會更好。紅紅的水煮牛肉,薄切的牛肉吸收了花椒油既香麻味,分外嗆口。底下放有芽菜,幼身既瀬粉比平時食既水晶粉更滑更入味,有質感~一客六隻既九層塔鍋貼,底部煎得非常香脆,醉雞,花雕酒味濃,酒香滿溢,帶點人參既清香,香而不太辣既酸辣湯,木耳、滑豆腐、肉絲、筍絲等等,用料頗多,芡汁調得剛好。流感高峰期喝一盅養生燉湯就最好不過,點了健脾胃的原盅茶樹菇排骨湯,清清甜甜,補而不燥。
金牌小龍在The One時期經常拍拖光顧,貪其抵食見稱~
今次趁喺i Square睇完戲,再次黎晚餐!

蟹粉小籠包

紅燒豬手

脆皮松板豬

加入雪菜既黃魚麵,如黃魚用碟分開上檯會更好。
蟹粉小籠包

水煮牛肉
水煮牛肉

一客六隻既九層塔鍋貼,底部煎得非常香脆,
九層塔鍋貼

醉雞,花雕酒味濃,酒香滿溢,帶點人參既清香,
醉雞

酸辣湯

原盅茶樹菇排骨湯
Type of Meal
Dinner
九層塔鍋貼
醉雞
2019-01-22 21 views
一個人睇完夜間藝術劇場,肚餓搵食。突然好想食小籠包,咁啱呢度有,仲要話係金牌,仲見到店內好多外國人,唔食都唔得啦。食一籠小籠包梗係唔夠。但又唔想食太多,於是嗌多個油豆腐湯粉絲。小籠包真係皮薄餡靚,湯汁多,非常好食,難怪咁多外國人都喺度食。油豆腐湯粉絲一樣好食,清湯有麻油香,令粉絲唔會淡如無味。油豆腐,即豆卜,浸埋湯軟綿綿幾好食。仲有自家台式腐皮豬肉卷,更鮮味。減少少磅就係食呢啲😆係非常好嘅選擇。

食一籠小籠包梗係唔夠。
但又唔想食太多,於是嗌多個油豆腐湯粉絲。

減少少磅就係食呢啲😆係非常好嘅選擇。
2019-01-17
$120 (Dinner)
2019-01-21 42 views
今日同朋友去食上海菜,呢間「金牌小龍」非常方便,在尖沙咀地鐵站R出口搭𨋢上去就到,唔使等就有位,店內地方寬敞座位寬鬆舒適,食物選擇十分多,真的很想全部都試。間食店叫金牌小龍,就叫多幾款小籠包。最後點了金牌小籠包,蟹黃小籠包,翡翠瑶柱小籠包,蝦仁燒賣,韭黃鍋貼,紅燒豬手,尖椒皮蛋,一品獅子頭,紅燒牛肉麵,仲有原盅雞湯。等了兩分鐘就來個紅燒豬手,師傅炆得好淋好好食超級骨膠原。之後來的原盅鷄湯也很清甜,然後主力小龍包到啦,要熱騰騰食先正,包裡超多肉和湯再點小小紅醋成隻食,韭黃鍋貼香脆好味,紅燒牛肉麵味道也很濃很好味,款款都好好食價錢又不貴,下次可以再來試。
今日同朋友去食上海菜,呢間「金牌小龍」非常方便,

,韭黃鍋貼,紅燒豬手,尖椒皮蛋

,師傅炆得好淋好好食超級骨膠原。之後來的原盅鷄湯也很清甜

,然後主力小龍包到啦,

要熱騰騰食先正,包裡超多肉和湯再點小小紅醋成隻食

• 金牌小籠包
  • 紅燒豬手
2019-01-20 260 views
話說本兔同獅子老公都好喜歡吃上海菜,小籠包,生煎包,酸辣湯,紅燒獅子頭,上湯津白,燻魚,雞絲粉皮等等等等,真係講起都流曬口水。無論平既貴既嘅上海菜,我哋都會好踴躍去試😅😅😅今日就去到位於尖沙咀iSQUARE既<金牌小龍>開餐。店內環境唔算好豪華裝修,不過位置都夠寬敞而且坐得舒服嘅👌🏻👌🏻👌🏻<水晶蛋>餐前小菜當然要揀考功夫嘅水晶蛋,明眼人一睇都知時間要掌握得好好,要做到好似呢兩隻咁蛋白夠入味又滑嘟嘟,但蛋黃卻流心狀態,真係多一分鐘或少半分鐘都唔得。〈辣味小黃瓜(上左),蒜蓉西蘭花(上右),萵筍絲(下)〉最近吃得太多肉,真的要點多些蔬菜來平衡一下。辣味小黃瓜~爽脆得來浸住有調味嘅辣油,不是純粹的一味辣,面頭的脆花生碎更有畫龍點睛之效蒜蓉西蘭花~夠爽脆新鮮,不過慣於重口味的我們覺得再多點蒜蓉會更好。😅😅😅萵筍絲~吹落又爽脆的萵筍浸在酸酸啲白醋中,口感清爽,越食越開胃。〈金牌小籠包(上),翡翠瑤柱小籠包(下)〉如果我說小籠包是主角,應該沒有人反對吧!!所以我們無論基本的小籠包還是翡翠瑤柱小籠包都各點了一籠。驟眼看小龍包的皮的確不算薄,但是更有助保存肉汁和溫度,

無論平既貴既嘅上海菜,我哋都會好踴躍去試😅😅😅
今日就去到位於尖沙咀iSQUARE既<金牌小龍>開餐。

水晶蛋

<水晶蛋>

辣味小黃瓜(上左),蒜蓉西蘭花(上右),萵筍絲(下)

〈辣味小黃瓜(上左),蒜蓉西蘭花(上右),萵筍絲(下)〉
最近吃得太多肉,真的要點多些蔬菜來平衡一下。

金牌小籠包(上),翡翠瑤柱小籠包(下)

〈金牌小籠包(上),翡翠瑤柱小籠包(下)〉

驟眼看小龍包的皮的確不算薄,但是更有助保存肉汁和溫度,而且重點是雖然皮不算薄但是口感是非常Q彈煙韌的,不影響小龍包爆汁效果之餘,更是另一番的美好體驗。

先吃基本的金牌小籠包,粉嫩的小肉團多汁味美又夠彈牙,肥瘦比例適中,但更重要是看圖也知道超多湯汁,不容置疑。

(值得一提,可以用$38在尖沙咀高級商場內吃到五隻熱辣辣的小籠包,絕對超值👍🏻👍🏻👍🏻)

接著就係翡翠瑤柱口味的小籠包。有別於豬肉餡小籠包的鮮豬肉味,這款小龍包有的是海鮮的鮮味。同樣鮮甜多汁而且每顆內也有鮮蝦,清甜鮮味,別有另一番滋味。

菜肉紅油抄手

〈菜肉紅油抄手〉
辣辣的紅油抄手也不遜色,皮薄多汁,內裏的豬肉切得細細再配上大量蔬菜,適合我這些不喜歡啖啖肉的人士。

爆汁牛肉餡餅

〈爆汁牛肉餡餅〉
沒想到壓軸的爆汁牛肉餡餅才是這晚最喜出望外的菜式!!

爆竹的程度超乎我們意料之外!!幸好我們習慣吃上海包點類事會用匙羹和碗仔兜著。你敢相信圖中的肉汁全部原是藏在餡餅中的嗎??

除了會爆汁外內裏的牛肉餡料肉質也超高,口感結實,牛味超濃。似〈牛魔王〉多D既獅子老公對此讚不絕口!!!

總結:好吃而且地點方便,環境也坐得舒適,雖然沒有豪華裝修,但絕對值得再來!!

2019-01-12
水晶蛋
辣味小黃瓜(上左),蒜蓉西蘭花(上右),萵筍絲(下)
金牌小籠包(上),翡翠瑤柱小籠包(下)
菜肉紅油抄手
爆汁牛肉餡餅
2019-01-20 63 views
聽聞尖沙咀國際廣場有間超抵食平民價既上海菜餐廳,同朋友兩個人特登走去探探,去到門口已經見到很多相片和餐牌,果然無錯,價錢真係平民化,小籠包一籠五隻都係四十幾蚊,圍返都唔洗十蚊隻,尖沙咀來講超抵食,就入去食啦。出其地星期六都洗等位,地方大到好似酒樓,這店專食小籠包,款式有成十多款,點左金牌,蟹黃,翡翠瑶柱小籠包三款,各款都很美味多汁。這個獅子頭,中心包住嗰粒是蛋黃,超正。還有這個豬手真的一定要試,很淋很入味,應該用左很多時間整,很用心。

這個獅子頭,中心包住嗰粒是蛋黃,超正。

2019-01-18 459 views
尖沙咀地段方便,難得找到一家價錢便宜味道又不錯的。本人推薦熟食,價格平份量大即叫即製味道佳,相反冷盤感覺不太突出。金牌小籠包 Hkd48原味小籠湯包皮厚度適中里面滿滿餡及湯汁,小心享用避免弄破。入口肉餡綿絮,湯汁豐富帶肉香,吃完不膩。黃金大蝦 Hkd98整碟份量不少,大蝦🍤黏附咸蛋黃再香炸,咸蛋黃香氣四溢,大蝦入口外殼酥脆,肉質爽口彈牙,咸香味及鮮蝦味俱全。蒜茸油麥菜 Hkd60A菜即油麥菜,蒜香味足。紅燒豬手 Hkd40超抵價錢每隻hkd10兩隻起,豬手紅燒炆至超軟腍,外皮咬落滑溜,肉質柔軟,筋肉軟滑有豐富骨膠原,脂香味十足,偏重口建議配飯或面吃。秘制紅燒肉 Hkd36紅燒肉每件均肥瘦相隔,入口油香軟嫩,醬汁充分慘透在肉里,味道出色,味道也是偏濃建議配飯。台式擔擔撈麵花生香味濃郁配上秘製麻油及香蔥佐料,麵質軟硬剛好,味道香濃滋味。建議上桌即撈即吃,否則待涼後麵條會粘在一起。台灣紅燒牛肉麵 Hkd52以濃郁牛肉湯底製作,牛肉足足四大片,牛味較香較有口感。麵質不太像台灣那種彈牙煙韌,反倒像上海那種白寬麵,口感軟熟吸附湯汁。元盅茶樹菇排骨湯 Hkd38

金牌小籠包 Hkd48

黃金大蝦 Hkd98

蒜茸油麥菜 Hkd60

A菜即油麥菜,蒜香味足。

紅燒豬手 Hkd40

秘制紅燒肉 Hkd36

台式擔擔撈麵

台灣紅燒牛肉麵 Hkd52

元盅茶樹菇排骨湯 Hkd38
  • 蟹黃小籠包
  • 黃金大蝦
2019-01-18 317 views
如果你喜歡吃小籠包,那麼這𥚃定必能夠満足你的慾望。這裡的小籠包不但價錢大眾化,選擇也甚多,有鹹亦有甜。除了有金牌小籠包外,還有蟹黃、牛肉、翡翠瑤柱、香辣、豆沙、芋泥、熔岩、五福臨門小籠包、意大利黑松露小籠包和大閘蟹小籠包等,價錢由$34/5隻起,非常抵食。蟹黃小籠包($48/5隻)👍👍👍👍一籠有五隻的蟹黃小籠包,皮薄並帶點煙靭,餡料的蟹黃豬肉碎十分惹味,配合薑絲和黑醋更能突顯蟹黃的甘香。翡翠瑤柱小籠包($38/5隻)👍👍👍👍如果你喜歡口味清爽一點的饀料,這個正是你的不二之選。饀料有絲瓜粒,蝦仁和瑤柱,味道清新並帶爽口。香槽鳯爪($48)👍👍👍👍這個是餐前小吃,鳯爪帶有微微的酒香,雞腳的口感冰涷和硬身,有點像帶有酒味的白雲鳯爪。萵筍絲($34)👍👍👍👍👍這款涼菜是萵筍絲,青綠的萵筍絲入口爽脆,味道清新自然,是一款健康的前菜。黃金大蝦($98)👍👍👍👍沾滿鹹蛋黃的大蝦,雖然帶點邪惡,但鹹蛋黃十分香口惹味,蝦肉沾滿甘香的蛋黃,味道更濃郁。清燉牛肉湯($42)👍👍👍👍👍牛肉清湯用了薄片牛肉,湯味淸甜並帶有薑葱的香氣,既可淨飲,亦可撈麵。黃魚麵($62)👍👍👍👍湯面上有兩大片黃魚,魚肉鮮嫩,湯底

蟹黃小籠包($48/5隻)

蟹黃小籠包

翡翠瑤柱小籠包($38/5隻)

翡翠瑤柱小籠包

香槽鳯爪($48)
香槽鳯爪

萵筍絲($34)
萵筍絲

黃金大蝦($98)
黃金大蝦

清燉牛肉湯($42)
清燉牛肉湯

黃魚麵($62)
黃魚麵

湯面上有兩大片黃魚,魚肉鮮嫩,湯底味道帶點魚肉的鮮味,而且份量頗大,兩人分享剛剛好。

甜不辣炸魚片($32)
甜不辣炸魚片

這碟有兩片炸魚片,並已預先切開四件方便食用。魚片上淋了一層辣醬,但味道果然跟菜名一樣,甜而不太辣,跟拌碟的酸青瓜同吃更有多層味道。

豆沙鍋餅($45)
豆沙鍋餅

這個豆沙鍋餅跟我平常吃的有點不同,鍋餅的皮是用了酥皮,內面是紅豆蓉,喜歡吃酥皮面的,可以一試。

門面

內在環境

餐牌
2019-01-17
$253 (Dinner)
香槽鳯爪
萵筍絲
黃金大蝦
清燉牛肉湯
黃魚麵
甜不辣炸魚片
豆沙鍋餅
2019-01-17 35 views
上網看到很多人推介這間有尖沙咀的小籠包店,本來以為店開在尖沙咀的高級商場內一定很貴,但一籠五粒小籠包,只需$35,比起在其他地段的店還要便宜☺️☺️當天去到的時間還算早,人沒有很多,一進去就看到有個專業的師父在做小籠包,感覺很高級食物選擇很多,小籠包也有不同的款式我叫了一個金牌小籠包$38 和一個蟹黃小籠包$48😊中間有蒜的是蟹黃小籠包,兩種小籠包都有豐富的湯汁,皮不會硬,性價比很好👍👍醉雞,已經去了骨,食下去很方便豆沙鍋餅,足料,味覺不錯😁

食物選擇很多,小籠包也有不同的款式

醉雞,已經去了骨,食下去很方便

豆沙鍋餅,足料,味覺不錯😁