2019-02-22 55 views
一直好想食小籠包嘅我,成日想食但不知尖沙咀有什麼選擇,有次朋友話這個商場入邊嘅小籠包幾好食,所以就同左朋友兩個一齊嚟試一試。坐得都闊落而都幾大間,我地叫晒野食因爲份量不少而食不完添。水晶蛋以為是滷水蛋,原來中間仲有黑松露,味道增加不少,當然仲有蛋煮得剛增加不少分數。來到這裡當然要食我最愛的金牌小籠包,來到熱呼呼而且一咬之下好多湯汁和肉味,加少少酸醋和湯十分好食。成日食煎餃,朋友話不如試蒸餃,就選擇了香菇素蒸餃,皮軟熟而入面份量多又清新,少了油的感覺不錯。朋友話有一舊計的紅燒豬手十分岩我地,最後要了三舊,豬手夠淋身又入味,大大隻驚喜不錯。面都有好多上海選擇,我地見到有台灣咁特別就叫了一碗,台式麻醬撈面,有濃郁麻醬味而面份量都好多,二人絕對夠食。之後酥炸黃花魚來到嚇一嚇,沒想到咁大條而且夾出來肉十分之嫩滑,我覺得配醋食更好味。見到薑汁炒芥蘭當然叫,因為自己煮常常煮老,這裡竟然保持到翠綠而且有薑的香。喜歡飲湯的我見到這裡有不少湯品好開心,最後選擇了元盅茶樹菇排骨湯,味道濃郁茶樹菇所以十分香,入面材料不少,清香又鮮甜,因為應該放了不少排骨入去。

2019-02-21 54 views
2019年2月21日中午1點,打電話訂明晩食飯,最初又話有位,等我客氣地講哂資料之後就話不如你walk in 嚟,之後又話好多人,一係早過6點到,一係就9點後,浪費時間其實如果謙5個人太小,或者係阻住佢張貴枱,不如訂多D規則,等我唔使唔小心打咗去,又俾你玩咗5分鐘

2019-02-18 73 views
黎得金牌小龍,當然係要點呢度嘅小籠包啦,小籠包鮮出爐,上枱時熱辣辣,皮薄得黎夠煙韌唔容易穿,餡肉肉質鮮味,小籠包湯汁豐富,點埋醋食就更加鮮味。蝦仁燒賣即係小籠包上面再加隻蝦,咁樣又幾有趣。蝦仁炒飯中規中矩,米用左日本珍珠米,炒至粒粒分明,而蝦都幾大隻,之不過不過味道就淡左少少。雞絲粉皮雞絲好嫩唔會太乾,加埋芝麻醬一齊食係唔錯嘅餐前小食。醉雞酒味幽香醇厚,雞肉嫩滑而且相當濃味,啖啖酒香之餘亦遮蓋不了雞嘅鮮味水晶蛋熱杏仁霜

蝦仁燒賣即係小籠包上面再加隻蝦,咁樣又幾有趣。

水晶蛋
熱杏仁霜
2019-02-16
新年剛過,日日食中菜,但我地對中菜仲係百食不厭,呢一日朋友話想睇下d飾物盒,我地就黎isquare行franc franc,之後就望下呢度有咩食。見到3樓呢間食上海菜既金牌小館,企企理理咁,就試下佢啦。❣️環境一入黎就覺得好舒服,牆身有好多綠色植物,燈光柔和,而座位之間既距離都足夠,亦有私隱度較高既卡位。❣️Menu 菜式方面,原來唔止係食上海小籠包架,仲有川菜同台灣菜選擇,例如水煮牛肉、台灣紅燒牛肉麵咁,想食咩都滿足到我地。✨金牌小籠包 ($38/5)呢個小籠包不枉為招牌菜,皮薄餡靚,用左紗布墊住黎蒸,而唔係常見既蒸籠紙,夠哂傳統。夾起又唔會爛,可以輕鬆點埋醋先放落匙更,湯汁充足。✨紅油醬牛肉 ($48)紅油醬牛肉做法同紅油抄手有9成相似,都係比紅通通既辣椒油浸住,微辛辣既辣椒油將牛肉既鮮味帶出,越食越惹味。✨四喜烤麩 ($24)其實係我地打邊爐會見到既冰豆腐,而呢個係上海人既做法,會用豉油啊糖啊,簡單既調味,加埋金針菜木耳等等。調味濃淡剛好,烤麩都夠冧。✨醉雞 ($65)醉雞係用左紹興酒去醃製,酒味夠香,唔會好大陣酒精味。雞肉都好嫩滑,肉質鮮甜。✨薺菜餛飩湯 ($48)薺菜係香港比較少

見到3樓呢間食上海菜既金牌小館,企企理理咁,就試下佢啦。

❣️環境

❣️Menu
金牌小籠包

✨金牌小籠包 ($38/5)
紅油醬牛肉

✨紅油醬牛肉 ($48)
四喜烤麩

✨四喜烤麩 ($24)
醉雞

✨醉雞 ($65)
薺菜餛飩湯

✨薺菜餛飩湯 ($48)
薺菜係香港比較少見,通常要係正宗上海菜館先有,幾中意薺菜既味道,餛飩皮薄,餡料充足,抵食!
三杯雞

✨三杯雞 ($78)
用左甜酒釀、豬油、豉油去煮,好似係屬於客家菜。入口微甜,又有豬油香味,適量既豉油又令雞肉顏色好吸引,爆炒過既雞肉有點點脆,幾惹味。
酥炸黃花魚

✨酥炸黃花魚 ($62)
見到成條魚相當完整,炸到脆卜卜可以食埋d細骨。黃花魚夠新鮮,一啲腥味都冇。
杏仁霜

✨杏仁霜 ($15)
夠滑夠濃郁,但又唔會漿住個口咁,幾有杏仁香味。

❣️總結
呢間金牌小籠性價比都幾高,個價錢係小x國既一半,但食物質素又唔會將貨就價,叫野食唔洗太care個價錢。餐廳結合左川、滬、台,各方面都表現平均,冇伏味。幾適合成班唔同口味既frd一齊黎。
2019-02-11
$220 (Dinner)
紅油醬牛肉
四喜烤麩
醉雞
薺菜餛飩湯
三杯雞
酥炸黃花魚
杏仁霜
2019-02-15 1434 views
今年情人節,反傳統唔食西式情人節大餐,同男友去食最愛既小籠包💕 我地揀左依間平靚正餐廳食上海菜。環境裝修又唔錯,地方寬敞冇逼狹感。有好多大大小小的卡位;加上價錢實惠,有很多外國遊客慕名而來。-🌟金牌小籠包 $38小籠包的精粹就在於湯,整粒放入口中,咬破後,暖暖的湯汁爆在嘴裡,滋味無比-🌟翡翠瑤柱小籠包$38因為小籠包太好味,我地點多款再試。 餐廳的小籠包款色尤其多! 翡翠瑤柱也不錯,有菜粒、瑤柱、蝦粒,相對上一款,這款湯汁較為清甜一些。 兩款同樣出色。-🌟雞絲粉皮 $38粉皮色澤光潔,半透明,質感有彈性韌性口感爽滑彈牙;再加上份量適中既惹味麻醬,伴上雞絲及青瓜。清新好味,最適合作頭盤。-🌟什錦豆乾絲 $32豆乾、芽菜、海帶絲,配上少少辣油爽口惹味,必點開胃菜-🌟蒜泥白肉 $52從前總是以為蒜泥白肉就是把豬肉煮熟而已,沒想到看似簡單平凡的一道料理其實也藏著不少的學問。豬肉片份量多肥瘦適中,配合小辣的醬汁口味鮮美!-🌟元盅雞湯麵 $62雞湯和麵是分開上的;暖笠笠的燉雞湯足料之餘又補身;一口熱湯一口爽彈的麵,味道不錯。-🌟薺菜餛飩湯 $45餛飩皮薄料足;薺菜不僅味美可口,而且營養豐富。-🌟台

🌟金牌小籠包 $38

小籠包的精粹就在於湯,整粒放入口中,
咬破後,暖暖的湯汁爆在嘴裡,滋味無比
🌟翡翠瑤柱小籠包$38

🌟雞絲粉皮 $38

粉皮色澤光潔,半透明,質感有彈性韌性
🌟什錦豆乾絲 $32

豆乾、芽菜、海帶絲,配上少少辣油
爽口惹味,必點開胃菜
🌟蒜泥白肉 $52

🌟元盅雞湯麵 $62

🌟薺菜餛飩湯 $45

餛飩皮薄料足;薺菜不僅味美可口,而且營養豐富。
🌟台灣紅燒牛肉麵$52

紅燒牛肉麵一直是從小到大的最愛。湯頭甘甜濃郁,牛肉片入味鬆化。
🌟元盅茶樹排骨湯 $38

原盅燉鎖著食材原味,令湯水更加滋補醇厚;味道清甜不錯。
🌟蒜蓉西蘭花🥦$62

新鮮的西蘭花,簡單地清炒蒜蓉,健康之餘又美味。
十款美食,十完十美大滿足💕
一頓抵食又好味的情人節大餐
2019-02-13 1139 views
香港有唔少餐廳係上海菜,但一般價錢都較貴,有時想食上海菜都要諗一諗先,但自從我發現左金牌小龍之後,我就可以成日都食我喜愛的上海菜,又唔怕食得貴金牌小龍係ISQUARE,商場走中檔路線,餐廳開係呢度加埋個裝修,完全無諗過佢D食物係賣咁相宜既價錢呢度係酒樓飲茶咁自己動手畫畫紙,選擇都幾多,每次我都要用唔少時間去決定食咩元盅雞湯 ($52)當日有D凍,所以我就叫番盅熱湯飲下,燉湯清清地,仲加左薑,飲完即刻成個人暖曬水晶蛋 ($20)水晶蛋即係燻蛋,可以續隻ORDER,每隻$10,有淡淡煙燻香,上面仲放左少少黑松露蟹黃小籠包 ($48)食上海菜點少得小籠包,蟹黃小籠包都只係$48,相信唔少餐廳需要一倍價錢先食到,價錢雖然平,但真材實料,必點既食品鮮蝦紅油抄手 ($45)呢道抄手屬BB辣,相信大人小朋友都食得到,記得要趁熱食,如果唔係皮就會變硬唔好味架啦黃金大蝦 ($98)黃金蝦好邪惡亦都好美味,將大量鹹蛋黃覆蓋係大蝦外面,大蝦經過油炸,我連殼都食埋,慳番剥殼過程輕鬆得多台灣紅燒牛肉麵 ($52)雖然係食上海野,但有台灣紅燒牛肉麵食,牛展大塊又淋,大大碗有唔少麵食到咁豐富,每人都只係$180,叫
元盅雞湯 ($52)
水晶蛋 ($20)
蟹黃小籠包 ($48)
鮮蝦紅油抄手 ($45)
黃金大蝦 ($98)
台灣紅燒牛肉麵 ($52)

食到咁豐富,每人都只係$180,叫野食的時候都唔係好洗睇價錢叫,因為全部都好抵食,打呢篇食評既同時我又想食多次啦
2019-01-18
$180 (Dinner)
2019-02-12 199 views
在我記憶中, 金牌小籠包已經在尖沙咀立足多年, 終於有機會在過年前的禮拜六來到一試。 原本以為金牌小籠包是一間上海菜的餐廳, 看過菜單後才發現是台灣料理, 所提供的菜式選擇也很多, 可以滿足不同口味的人士的需求。 意大利黑松露小籠包 ($110)小籠包皮薄餡靚, 配上黑松露醬, 令整體味道更香, 但價錢稍貴,下次還是吃普通版本好了,哈哈。 紅燒豬手 ($10/件)豬手是台式的滷法, 煮得又腍又入味,骨膠原滿滿,而且價錢相宜, 十分抵食。 蒜泥白肉 ($52)蒜泥的份量充足, 加上辣油,很重口味的一道菜,吃完這碟整個下午都滿口蒜味! 台灣紅燒牛肉面麵 ($52)麵條是闊麵, 牛肉的部分炆得夠腍,湯底有淡淡藥材味,還不錯。 黃金大蝦 ($98)每一隻蝦都沾滿了鹹蛋醬, 吃完真的是熱量超標。不過, 由於蝦是連殼炒的, 所以吃得會比較狼狽。元盅茶樹排骨湯 ($38) 雖然用排骨來煲, 但是沒有很油, 茶樹菇令到湯變得更清甜, 正好用作消解其他菜式的油膩。 金牌小籠包菜式價錢普遍較便宜, 是在尖沙咀吃台式菜的一個好選擇呢。

意大利黑松露小籠包 ($110)

紅燒豬手 ($10/件)

蒜泥白肉 ($52)

台灣紅燒牛肉面麵 ($52)

黃金大蝦 ($98)

元盅茶樹排骨湯 ($38)

2019-02-11 65 views
呢間店既菜式總類算多,主要有上海菜加台灣菜。幾中意佢地用左好多人造草黎裝飾,望落幾舒服,不過燈光較暗,如果調光啲會感覺精神啲🤣.金牌小籠包 $38/5隻有幾款口味既小籠包選擇,我地揀左原味!果然掂!皮薄餡靚,仲爆汁架添!🤤👍🏻糯肉燒賣 $34/5隻比較普通,食落仲有少少乾身🙈下次都係揀番魚肉燒賣😂韭黃鍋貼 $38/6隻煎得好!仲算多餡添👍🏻爆汁牛肉餡餅 $15真係好爆汁!不過個餅皮咬落有點韌🙈雞絲粉皮 $38呢個正正常常吧。紅燒牛三寶麵 $52牛肉吾錯!又腍又入味😋水煮牛肉 $78好辣呀🔥🔥如果牛肉嫩滑啲會更好。

金牌小籠包 $38/5隻

糯肉燒賣 $34/5隻

比較普通,食落仲有少少乾身🙈下次都係揀番魚肉燒賣😂
韭黃鍋貼 $38/6隻

煎得好!仲算多餡添👍🏻
爆汁牛肉餡餅 $15

真係好爆汁!不過個餅皮咬落有點韌🙈
雞絲粉皮 $38

呢個正正常常吧。
紅燒牛三寶麵 $52

牛肉吾錯!又腍又入味😋
水煮牛肉 $78

好辣呀🔥🔥如果牛肉嫩滑啲會更好。
2019-02-11 321 views
和家人這天在iSQUARE逛街,順便就係iSQUARE食埋晚餐。行到3樓見到金牌小龍,主要食上海菜!於是就和家人入左去。餐廳的裝修很雅致,墻上更有綠葉裝飾,而且座位夠多又寬倘,坐得好舒服。入座后可自己點餐,方便快捷!菜式的選擇也很多。金牌小籠包:上海餐廳點可以唔食小籠包!小籠包的外皮夠薄,輕輕一咬湯汁便湧出來!湯汁十分豐富且鮮美,而内餡滑嫩咸淡适宜,係必食的i team 之一。排骨湯面:排骨炸得鬆脆可口!上蝶時已切好一塊塊方便客人食用。湯面教清淡,與炸排骨一拼食用可以減低油膩感,另外湯面是沒有味精,值得一讚。元盅雞湯:雞湯溫潤濃郁!而且燉出來的雞湯清亮不混濁而且也不油膩!鷄湯一打開的時候就飄香四溢,喝起來也是很濃郁美味。豆沙鍋餅:最後當然不少的甜品,餐廳的豆沙鍋餅使用了酥皮,比起傳統油炸的方式更能減低油膩感!但卻依然有熱辣辣燙香口的滋味,而鍋餅的紅豆味道濃郁,口感綿密甜度適中。餐廳的食物的質數不錯,!加上餐廳的環境雅致又座得舒服,價錢合理又不貴,很值得再次光顧。

入座后可自己點餐,方便快捷!菜式的選擇也很多。

金牌小籠包

,另外湯面是沒有味精,值得一讚。
排骨湯面

元盅雞湯

豆沙鍋餅
2019-02-08
$150 (Dinner)
排骨湯面
元盅雞湯
豆沙鍋餅
2019-02-10 331 views
新春期間,特別想吃中菜。今次光顧小籠包專門店,餐廳裝潢樸實,門面有一面仿草牆,裡面還有一處用餐空間,空間頗大。小籠包的關係,加上價錢實惠,吸引力不少遊客光顧。每位茶芥$7,小籠包一籠五顆,價錢只要約$40,點了一些小食和麵食。⭐️台式皮蛋豆腐$28皮蛋配豆腐,亮點在於肉鬆,鹹香的肉鬆將豆腐的味道提升了一個層次。⭐️金牌小籠包$38每個小籠包有14個折褶,咬一口,小籠包的湯汁緩緩流出,喝一口特別甘甜,內餡肉香,小小一口,令人不禁吃了再吃。⭐️蟹黃小籠包$48與金牌小龍包的分別不大,多了一層蟹黃的油脂香味,咬一咬,吸吮湯汁,輕鬆一口送進肚子。⭐️白菜豬肉水餃$38水餃味道不錯,皮有韌性,簡單帶出餃子的鮮甜。⭐️鮮肉包$26包子就普通了一些,皮不夠鬆軟細緻,吃起來略為失色。⭐️爆汁豬肉餡餅$15嚐一口,餡餅的肉汁隨即迸發,外皮略脆,裏面滿滿都是肉,味道不錯。⭐️蒜蓉西蘭花$62西蘭花色澤翠綠,配上蒜蓉很惹味。⭐️台灣紅燒牛肉麵$52湯頭清甜,味道偏淡,麵條容易入口,配上牛肉十分飽腹。

小籠包的關係,加上價錢實惠,吸引力不少遊客光顧。

台式皮蛋豆腐

⭐️台式皮蛋豆腐$28

⭐️金牌小籠包$38

蟹黃小籠包

⭐️蟹黃小籠包$48

白菜豬肉水餃

⭐️白菜豬肉水餃$38
水餃味道不錯,皮有韌性,簡單帶出餃子的鮮甜。
鮮肉包

⭐️鮮肉包$26
鮮肉包

包子就普通了一些,皮不夠鬆軟細緻,吃起來略為失色。

爆汁豬肉餡餅

⭐️爆汁豬肉餡餅$15

蒜蓉西蘭花

⭐️蒜蓉西蘭花$62
西蘭花色澤翠綠,配上蒜蓉很惹味。

台灣紅燒牛肉麵

⭐️台灣紅燒牛肉麵$52
湯頭清甜,味道偏淡,麵條容易入口,配上牛肉十分飽腹。

$183 (Lunch)
白菜豬肉水餃
2019-02-08 54 views
年初三唔使拜年就同屋企人周圍行下街 夜晚黎到尖沙咀咁岩就入左黎試下 上海菜 不錯喔☺️佢地上菜比較慢 可能因為都比較多客 坐無虛席🙈我地叫左三樣小吃 首先係「酸辣土豆絲」對食開小辣既我黎講 佢依碟係屬於中辣🤣唔食辣既朋友就唔好挑戰啦😂第二碟「雞絲粉皮」麻醬份量適中 不過不失 幾好☺️第三碟「鹵大腸」鹵得幾好味 唔算太肥 好快就清哂成碟☺️主食嗌左個「酸辣麵」 同個薯仔絲一樣都係咁辣😆不過辣得黎幾好味 鍾意辣既朋友值得一試👍🏻仲有一份「金牌小籠包」同埋「白菜豬肉水餃」 小籠包包得幾好 唔會好易散開或者穿底😙水餃就一般 清淡左啲😃咁岩埋單去收銀見到有個牌寫住 JCB卡有9折 無啦啦又有優惠 更加抵食🥰🥰

佢地上菜比較慢 可能因為都比較多客 坐無虛席🙈

2019-02-07
$75 (Dinner)
2019-02-05 62 views
尖沙咀金牌小龍,晚上6时員工服務太差,好冇禮貌!食物又油又肥, 蒜泥白肉好難食,非常油膩; 薑汁芥蘭太多油,又大棵; 原盅雞湯麵,麵又乾湯又少! 甜不辣亦係非常油! 獅子頭和小籠包尚可。總之一句好油好難食!沒有下次!
尖沙咀金牌小龍,晚上6时
員工服務太差,好冇禮貌!
總之一句好油好難食!沒有下次!
又是一個懶洋洋的星期天。看完兩個小時的早場電影已經下午一點,開始肚餓。於是到附近看看有什麼好吃醫肚。金牌小龍位於Isquare三樓。從尖沙咀地鐵站一出不用三分鐘便到,十分方便。這裏的裝修簡單,而且寬敞,枱與枱之間有足夠距離,坐得舒服。我們一行二人叫了幾樣小菜一起分享。手撕杏鮑菇(⭐⭐⭐⭐💢)清新開胃的前菜。杏鮑菇本身十分爽口,配合味酸的白醋辣椒令人食慾大增。夫妻肺片(⭐⭐⭐⭐⭐)經典的麻辣頭盤包括了牛心、牛舌、牛肚等等不同的牛部位。廚師巧手地把他們切得十分薄,而且鹵水十分入味,配合蔥花,花生碎等等不同配料,吃起來十分惹味,層次感豐富。 香糟豬脷(⭐⭐⭐⭐⭐)豬脷無骨無筋,吃起來十分有嚼口,配合淡淡的香糟味,令人停不了口。一份大約有八至九片,兩個人分享剛剛好。金牌小籠包(⭐⭐⭐⭐💢)相比起其他上海餐廳,這裏的小籠包價錢經濟實惠得多,38元就有五隻。質素方面一點也不遜色,小籠包外皮十分薄,一咬下去流出啖啖肉汁。餡料的調味也做得不錯,不會覺得太鹹。簡簡單單的配合薑絲和黑醋已經很好吃。韭菜鍋貼(⭐⭐⭐⭐💢)一份六隻的韭菜鍋貼煎得金黃香脆。韭菜味道十分香,簡簡單單的配合香醋已經很好吃。元盅雞湯麵

這裏的裝修簡單,而且寬敞,枱與枱之間有足夠距離,坐得舒服。

我們一行二人叫了幾樣小菜一起分享。

手撕杏鮑菇(⭐⭐⭐⭐💢)
手撕杏鮑菇

夫妻肺片(⭐⭐⭐⭐⭐)
夫妻肺片

香糟豬脷(⭐⭐⭐⭐⭐)
香糟豬脷

金牌小籠包(⭐⭐⭐⭐💢)
金牌小籠包
簡簡單單的配合薑絲和黑醋已經很好吃。

韭菜鍋貼(⭐⭐⭐⭐💢)
韭菜鍋貼

元盅雞湯麵(⭐⭐⭐⭐⭐)
真材實料的老火湯一喝便知龍與鳳,火候足,而且十分鮮甜,不會太油膩。特別一讚這個雞湯味精不算多,喝完也不會覺得很口渴。元盅雞湯原本是52元,另外加了10元配了湯麵都算價錢合理。
元盅雞湯麵

蟹王麵(⭐⭐⭐⭐⭐)
最後還叫了一個蟹王麵,吃點澱粉質才飽肚。湯底味道十分濃沃,而且有蟹膏味。另外還有大約五至六隻鮮蝦,吃起來都算爽口,而且大隻,為這午餐畫上完美的句號。
蟹王麵

總括而言,這間餐廳食物質素不錯,而且價錢十分大眾化。下次經過也一定會再來。

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
金牌小龍 尖沙咀彌敦道63號iSQUARE國際廣場3樓301號舖

推介菜式:夫妻肺片,香糟豬脷,元盅雞湯麵,蟹王麵

👍🏻地點方便
👍🏻環境舒適
👍🏻價錢大眾
2019-01-27
$200 (Lunch)
手撕杏鮑菇
夫妻肺片
香糟豬脷
韭菜鍋貼
元盅雞湯麵
蟹王麵
2019-02-04 141 views
呢間餐廳由佢係新蒲崗,到去到The One,已經食過幾次,一直都覺得呢間D野食唔錯,同埋價錢唔貴!之前見佢開左係I Square已經好想再去食下,今晚終於約左友人同我再次去食下。餐廳比我想像中大,座位舒適唔會好局促。餐廳牆身已綠色植物來佈置,感覺很清新。由於太耐冇食,有好多野都想試,但係可能因為太夜(夜晚8點半左右先去到),所以最想食既雞絲粉皮同埋酸辣湯都賣完了,唯有下次早D黎食!金牌小籠包($38),呢度的小籠包雖然好平,但係絕對唔馬虎,皮算薄,多湯汁,食落很惹味!生煎包($36),以前這裡的生煎包會用上小煎pan上菜的,雖然而加冇左,但味道仍然,底部有脆卜卜的脆皮,生煎包的鮮肉都有肉汁!香糟豬腳($36),豬腳都滲得幾入味,爽口,唔會淨係得骨食!上海風味肉($52),即係肴肉,每次食呢D舖頭都一定會食,就好似食緊凍肉啫哩咁,點埋醋食更加惹味!台式擔擔撈麵($38),雖然唔係我想像中咁冇湯,但係花生醬唔會太多,食落唔會好漏!蟹黃瑤柱扒西蘭花($88),感覺好似去左大型酒樓食緊圍餐咁,因為個味道是一樣的!蟹黃唔算好多,但係瑤柱都唔少!紅燒牛肉湯($42),其實就係台灣紅燒牛肉麵的湯底,

香槽豬腳
台式擔擔撈麵
台式擔擔撈麵
蟹黃瑤柱扒西蘭花

紅燒牛肉湯
紅燒牛肉湯($42),其實就係台灣紅燒牛肉麵的湯底,有少少辣,味道濃郁,附有3片牛展和菜!

總括黎講,餐廳環境舒適,食物價錢平但係高質,而且一定會食到好飽!一定會再黎食!

2019-02-01
$230 (Dinner)
蟹黃瑤柱扒西蘭花
2019-02-04 256 views
位於尖沙咀的金牌小籠,是一間性價比很高的中菜餐廳。餐廳主打上海菜和台灣菜,價格超級便宜,在人來人往的尖沙咀區,兼大型商場中,飯麵只需港幤$30-40,難怪座無虛席呢。餐廳的地方很大,坐位跟坐位之間非常寬敞,感覺上很舒適,加上價格相宜,超值得推介大家光顧阿。蟹黃小籠包 $48餐廳名為金牌小籠,小籠包當然是招牌貨吧。小籠包的款式超多,有原味,麻辣,蟹黃,豆沙,朱古等,有鹹有甜,超特別呢。一客五顆的蟹黃小籠包,賣相不俗,小籠包皮薄而煙靭, 拿起來又不易破爛,完全符合小籠包的標準「 坐著像口鐘,挾起似燈籠 」哦。肉餡鮮甜多汁,蟹黃味特出鮮香,很好吃哦。豆沙包$27/3個原本是想點芝麻包,卻點錯了豆沙包,幸好我也很愛豆沙,但下次一定要點芝麻阿。蒸包子一籠三個,每個小巧可愛,略厚的包皮,非常非常煙靭,內裡的豆沙餡超多,起沙香甜,若包皮軟熟更好。蟹黃瑤柱扒西蘭花 $88蔬菜之中,我最愛吃西蘭花。大大個西蘭花堆疊成球體,淋上蟹黃和瑤柱醬,賣相吸引,味道又好,想小朋友吃菜就必點啦。腐衣蝦丸 $42人人推介的腐衣蝦丸,金黃色彩,意頭很好呢。用薄薄的腐皮,包著原隻鮮甜和蝦肉丸,超脆的外皮,彈牙的內餡,是大推
位於尖沙咀的金牌小籠,是一間性價比很高的中菜餐廳。

蟹黃小籠包 $48

豆沙包$27/3個

蟹黃瑤柱扒西蘭花 $88

腐衣蝦丸 $42

人人推介的腐衣蝦丸,金黃色彩,意頭很好呢。用薄薄的腐皮,包著原隻鮮甜和蝦肉丸,超脆的外皮,彈牙的內餡,是大推介的小吃類。

裝牛肉捲大餅 $30

超愛吃這種中式大餅,採用類似手抓餅的酥皮大餅,充滿麵粉香氣,內裡夾著牛肉絲和青瓜,抹上甜甜的醬汁,感覺上好像在吃北京填鴨,但味道不夠濃啦。
2019-02-01