2023-07-12 65 views
平時係尖沙咀等車成日都會見到呢間叫"霸王山莊"既餐廳, 今日終於有朋友提議黎呢道食, 真係好橋呢餐廳係食京川滬菜既, 都幾o岩我口味~~內裏環境乾淨四正, 燈光光猛, 座位寬敞, 唔會坐得迫食物方面有好多選擇, 有前菜, 小食, 主菜, 粉麵飯, 甜品等等~~可以選擇單點或套餐, 茶位$15/位, 價錢經濟合理食滿$500仲送$100 coupon下次用, 咁下次黎食又抵左花彫醉雞 $113個醉雞味道好正, 花彫味道香得黎酒味唔會太濃, 恰到好處作為前菜好開胃金黃色既雞皮口感爽彈, 雞肉好入味, 肉質鮮嫩~~北京烤鴨(半隻) $238烤鴨外皮充滿光澤, 皮脆肉嫩~~麼麼皮熱辣辣薄薄地唔會太厚.....烤鴨油脂分量唔算多, 油膩感輕, 配埋麼麼皮, 青瓜, 京蔥同醬汁一齊食, 口感非常豐富!!!霸王小籠包 $55小籠包個皮好薄好透, 湯汁鮮甜又唔會肥膩, 放入口完全爆汁呢!!!而餡料就滑嫩鬆化, 香氣四溢砂鍋雲吞雞 $65雖然係一人份, 但份量都唔少喔~~湯汁非常濃郁, 啖啖鮮味~配料有雲吞, 雞件, 金華火腿, 菜膽等....雲吞好大粒, 入面有大大隻蝦, 爽滑彈牙雞肉鮮味十足, 肉質

餐廳係食京川滬菜既, 都幾o岩我口味~~
內裏環境乾淨四正, 燈光光猛, 座位寬敞, 唔會坐得迫
可以選擇單點或套餐, 茶位$15/位, 價錢經濟合理

花彫醉雞 $113
個醉雞味道好正, 花彫味道香得黎酒味唔會太濃, 恰到好處
作為前菜好開胃

金黃色既雞皮口感爽彈, 雞肉好入味, 肉質鮮嫩~~
北京烤鴨(半隻) $238
烤鴨外皮充滿光澤, 皮脆肉嫩~~
麼麼皮熱辣辣薄薄地唔會太厚.....
霸王小籠包 $55
而餡料就滑嫩鬆化, 香氣四溢

砂鍋雲吞雞 $65
雖然係一人份, 但份量都唔少喔~~
湯汁非常濃郁, 啖啖鮮味~
配料有雲吞, 雞件, 金華火腿, 菜膽等....
雲吞好大粒, 入面有大大隻蝦, 爽滑彈牙

雞肉鮮味十足, 肉質幼嫩~~
上海粗炒 $115
都幾大碟, 炒得好有鑊氣又惹味~~ 而且唔會過咸同唔油膩

配料有椰菜, 冬菇絲, 肉絲等..... 口感豐富又好味

凍豆漿 $20
天氣真係太熱, 點都要點返杯凍飲消下暑~~
呢杯豆漿真係夠晒冰凍, 甜度剛好
  • 霸王小籠包
  • 砂鍋雲吞雞
  • 北京烤鴨
  • 花彫醉雞
2023-07-12 32 views
尖沙咀霸王山莊🍽️🥢😋真係好有回憶,媽媽以前同爸爸拍拖行完街都會嚟識佢嘅片皮鴨。今日帶埋天天一齊去品嚐味道果然10年不變依然Yummy🤤嚟到當然要嗌片皮鴨啦!而家仲做緊優惠,$408片皮鴨半隻加大大盤酸菜魚🍲,真係抵到🤩 即叫即燒片皮鴨半隻 🦆片皮鴨皮薄又唔肥膩,脆卜卜嘅口感實在太誘人啦!小朋友食到勁滋味吹👦🎉!#片皮鴨 #脆皮酸菜魚 🐟酸菜魚魚肉鮮嫩,酸酸辣辣嘅湯底好開胃,真係食多幾碗飯都唔覺得膩😋!#酸菜魚 #開胃小籠包 🥟小籠包皮薄多汁又鮮甜,一咬落去啲湯汁瞬間流出嚟,真係太美味啦😍!#小籠包 #多汁上湯娃娃菜 🥬上湯娃娃菜清新爽口,營養豐富,啱晒喜歡食青菜嘅朋友🤗!

即叫即燒片皮鴨半隻 🦆
#片皮鴨 #脆皮

酸菜魚 🐟
#酸菜魚 #開胃

小籠包 🥟
#小籠包 #多汁

上湯娃娃菜 🥬
上湯娃娃菜清新爽口,營養豐富,啱晒喜歡食青菜嘅朋友🤗!
2023-07-12 173 views
以前一直好鍾意去霸王山莊食佢地嘅片皮鴨🦆,可惜執下一間執下一間,而家只剩返尖沙咀呢間🥲。今日咁啱經過,阿仔又話未食過,咁就一於再去試下🥰。北京烤鴨(半隻) $238水準依舊高質,片皮鴨🦆足半隻份量,鴨皮燒得又香又脆😍,皮厚帶油香,肉質軟嫩😋。配埋青瓜、大蔥及及甜醬,真係好食到停唔到口🤤。美味翡翠黃金蝦球 $198蝦球🦐有6️⃣隻全部大大粒,肉質爽口彈牙😋,外層包有薄薄嘅炸醬,炸得香脆乾身🥰;每粒蝦球都鋪滿蛋黃醬🥚,味道鹹香鮮美😋。霸王小籠包(4隻) $55小籠包皮薄餡靚,湯汁鮮味🥰,肉餡有口感又帶肉香,加埋黑醋薑絲,味道更加鮮香😍,不愧為招牌菜👍。炸饅頭 $40表面炸得非常香脆😋,饅頭非常軟熟,就咁食已經好香🤗,加埋煉奶🥛一齊食,又係另一番風味🥰。酒釀桂花小丸子 $52桂花味清香☺️,小丸子數量唔少又煙韌,而且帶有淡淡酒味,非常好食😋。凍豆漿 $20一杯又凍又香豆味嘅豆漿🥛,既可解渴又可消油膩,正👍。總括而言,作為一間屹立20年嘅老字號,水準依舊,片皮鴨十分出色。

北京烤鴨(半隻) $238

美味翡翠黃金蝦球 $198

霸王小籠包(4隻) $55

炸饅頭 $40

酒釀桂花小丸子 $52

凍豆漿 $20
一杯又凍又香豆味嘅豆漿🥛,既可解渴又可消油膩,正👍。

2023-07-06
$350 (Dinner)
  • 炸饅頭
  • 北京烤鴨
✅霸王山莊好耐冇黎呢到食飯啦 以前仲有荃灣店個陣鐘意黎食川滬菜店舖既環境同冇太大既變化 保留住舊有既風格😀今晚係為左佢個片皮鴨而黎的喔❤️見到基乎都係每枱既必點菜!😎🔆霸王小籠包 $55黎到食上海菜 一定要叫返個小籠包啦一客有4隻小籠包 真係新鮮熱辣小籠包個皮好薄身 入面爆多湯汁 好juicy💖超重肉味 而入面個肉都係好食 唔會太咸!🔆北京烤鴨 (半隻) $238仲有就係片皮鴨!❤️ 見到每枱都有點到 所以即使兩個人食但都照點啦haha半隻既份量其實都好多🤣 因為呢啲係少吃多滋味🤪個鴨皮好脆口 連住少少既鴨肉 食落油脂感好重 滿口都係鴨油💖 超正驚太漏就可以用餅皮連青瓜條 京蔥絲 仲有甜麵醬一齊食油膩感會迅速下降的喔!記住要趁餅皮熱辣辣既時候快啲食啦!變凍左就唔好食了🫶🏻🔆上海粗炒 $115呢碟上海粗炒超大碟 呢款上海麵比較粗身 而且好有咬口 唔會太腍加左大量既椰菜 冬菇絲 瘦肉絲增加口感食完真係飽了!🫶🏻🔆砂鍋雲吞雞 (位) $65呢到有得叫一位份量既湯品 咁就可以試到多啲款式了砂鍋雲吞雞真係超足料 黎到見到啲湯已經好清晰 一啲都唔混濁!入面有一隻菜肉雲呑同雞件雲呑皮薄而且多餡
✅霸王山莊

🔆霸王小籠包 $55
黎到食上海菜 一定要叫返個小籠包啦
一客有4隻小籠包 真係新鮮熱辣
小籠包個皮好薄身 入面爆多湯汁 好juicy💖
超重肉味 而入面個肉都係好食 唔會太咸!

🔆北京烤鴨 (半隻) $238
仲有就係片皮鴨!❤️
見到每枱都有點到 所以即使兩個人食但都照點啦haha
半隻既份量其實都好多🤣 因為呢啲係少吃多滋味🤪
個鴨皮好脆口 連住少少既鴨肉
食落油脂感好重 滿口都係鴨油💖 超正
驚太漏就可以用餅皮連青瓜條 京蔥絲 仲有甜麵醬一齊食
油膩感會迅速下降的喔!
記住要趁餅皮熱辣辣既時候快啲食啦!
變凍左就唔好食了🫶🏻

食完真係飽了!🫶🏻

🔆砂鍋雲吞雞 (位) $65
呢到有得叫一位份量既湯品 咁就可以試到多啲款式了
砂鍋雲吞雞真係超足料
黎到見到啲湯已經好清晰 一啲都唔混濁!
入面有一隻菜肉雲呑同雞件
雲呑皮薄而且多餡!吸哂湯既精華!
雞件仲要係雞脾位 超滑身!
加埋金華火腿熬湯 咸味十足而且感覺零味精!
鐘意飲湯既朋友不容錯過!❤️

🔆酸辣湯 (位) $56
除左雲吞雞 仲叫左酸辣湯!
呢個酸辣湯好啱我口味 酸度剛剛好 唔會死酸
而且有好多唔同既配料 入面仲有肉粒添
飲完呢個湯會更加開胃!👍🏻😝

味道: 8.5/10
賣相: 8/10

2023-07-09 78 views
敏仔最愛就係食片皮鴨啦!最近返學都無咩功課,即刻帶左敏仔去食尖沙咀既《霸王山莊》食餐好既✌🏻✨霸王風沙雞(半隻)$198外皮超香脆,配埋啖啖雞肉,岩岩好👍北京烤鴨(半隻)$238 有全鴨皮拼半肉半皮,鴨皮充滿油香,好有風味,但美中不足係餅皮有d 痴住張紙,除此之外味道係好食既。雞絲粉皮$92 麻醬雞絲配嫩滑粉皮,作為前菜好開胃。雪菜杭椒泡魚塊 $123呢道菜係辣辣地既,有雪菜既咸香,配埋青色辣椒既香氣,令到魚塊昇華🌶霸王小籠包(四隻)$55 爆哂汁既小籠包,正呀,比平時既更多湯汁。蟹粉芙蓉拌麵$198呢碟邪惡既化身我只敢食細碗,蟹粉配埋蟹醋可以令蟹粉既味道更出,而麵質係軟滑既上海麵。法國香梨冰茶$45有d 梳打既香甜梨味茶,好解渴。熱情果百香果特飲$45 酸酸甜甜好開胃,敏仔好快清哂🤣食評總結:我細細個已經黎食ga na, 而家再黎食水準都保持到,沒有華麗的擺盤,但每款食物味道都好食,係同屋企人食飯既好好選擇👍

霸王風沙雞(半隻)$198
外皮超香脆,配埋啖啖雞肉,岩岩好👍

北京烤鴨(半隻)$238

雞絲粉皮$92
麻醬雞絲配嫩滑粉皮,作為前菜好開胃。

雪菜杭椒泡魚塊 $123

霸王小籠包(四隻)$55
爆哂汁既小籠包,正呀,比平時既更多湯汁。

蟹粉芙蓉拌麵$198

法國香梨冰茶$45
有d 梳打既香甜梨味茶,好解渴。

熱情果百香果特飲$45
酸酸甜甜好開胃,敏仔好快清哂🤣

雪菜杭椒泡魚塊
北京烤鴨
雞絲粉皮
  • 片皮鴨
2023-07-07 48 views
《 😋晴晴港飲港食 #misshcfoodie 》傳統功夫菜識揀梗係揀老字號之前成日行尖東都會見到呢間開業已經20年嘅京川滬菜今次終於有機會嚟試吓入到嚟環境舒適寬敞見到餐牌有2人/4人/6人餐都好抵食每人除開大概$300🤔不過我哋想試吓其他嘢所以散叫試咗好多招牌菜仲有我好耐冇食嘅菜式霸王小籠包(4 隻)$55 👍食上海菜點可以唔食小籠包呢度嘅小籠包都幾抵食皮薄餡多 仲有好多鮮甜湯汁饀料同湯汁比例恰到好處京式賽螃蟹 $120 👍賽螃蟹係除咗小籠包之外必食嘅上海菜🤤呢度嘅賽螃蟹真係有蟹肉🦀可以蘸埋鎮江醋伴食北京烤鴨 (半隻) 👍2個人叫半隻啱啱好呢度嘅就扁皮鴨係即叫即燒需時較耐要15-20分鐘🤔皮烤得又香又脆 油脂比較多 入口即溶🤤 鴨肉夠嫩 食落好有油香 以薄身嘅餅皮配青瓜同大葱再蘸埋烤鴨醬卷住一齊食口感極佳水晶鎮江肴肉 $98好耐無食 所以一見到menu就要叫集香、軟、滑、鹹、鮮、嫩嘅層次😲晶瑩剔透 肉質都好腍略嫌豬皮膠部分太多乾扁四季豆 $99炒得夠乾身 醬汁惹味如果多啲肉碎就正糖醋小排骨 $88原來呢個糖醋排骨係冷盤😲味道唔錯但熱食應該會好食啲🤔人均價錢: $400味道: 8/10
《 😋晴晴港飲港食 #misshcfoodie 》

再蘸埋烤鴨醬
卷住一齊食口感極佳

水晶鎮江肴肉 $98
好耐無食 所以一見到menu就要叫
集香、軟、滑、鹹、鮮、嫩嘅層次😲
晶瑩剔透 肉質都好腍

👍=必食

📍 霸王山莊
電話: 27231003
2023-07-06 30 views
好耐無食過中式野,行過尖東見到呢間食中式野嘅——🌟霸王山莊🌟啱曬我嘅胃口,佢餐牌選擇好多好豐富,就連酸菜魚都有,仲有小龍包😍好多都好想試呀!🤤一入到黎會先上茶壺先._.🐦|北京烤鴨(半隻)|🐦竟然有北京烤鴨,當然要食啦,仲要有得揀半隻定全隻,兩個人食都唔洗驚👍🏻自己包上配菜,烤鴨皮薄而大塊,仲有少少脆,鴨香味濃,皮係熱辣辣上👍🏻·🌶|尖椒皮蛋|🌶凍盤嘅尖椒皮蛋好夠味,尖淑砌碎粒,令到皮蛋更香·🍚|霸王炒飯|🍚個炒飯估唔到咁好食🫣炒到好香濃又夠味,材料都好豐富,好食到清曬整碟飯·🥠|霸王小龍包|🥠小龍包新鮮蒸起,熱辣辣,個皮好堅固,唔會一夾就穿,原汁原味食埋小龍包嘅湯,咁先係正👍🏻·🥟|老重慶紅油龍炒手|🥟紅油炒手又係我必點嘅食物,件數都算多,唔會辣,好夠味·🌼|杞子桂花榚|🌼好鐘意食桂花糕,勁香濃嘅桂花香味,清清地唔算太甜💕._.
._.
🐦|北京烤鴨(半隻)|🐦
🌶|尖椒皮蛋|🌶
凍盤嘅尖椒皮蛋好夠味,尖淑砌碎粒,令到皮蛋更香
🍚|霸王炒飯|🍚
🥠|霸王小龍包|🥠
🥟|老重慶紅油龍炒手|🥟
紅油炒手又係我必點嘅食物,件數都算多,唔會辣,好夠味
🌼|杞子桂花榚|🌼
好鐘意食桂花糕,勁香濃嘅桂花香味,清清地唔算太甜💕
._.
2023-07-03 50 views
以前細個第一份工在尖沙嘴工作,記得當年經理便帶我哋去尖沙咀的霸王山莊品嚐美食,原來霸王山莊在這個位置已有20年! 菜式包括京、川、滬、杭等中國菜式的,早前來到水準味道仍然好好👍北京烤鴨 (半隻) 🦆這絕對是皇牌我認為必點,皮身烤得無比香脆,肉質充滿油脂,入口即溶,以薄身餅皮包起來,內夾上青瓜韭黃,蘸上烤鴨醬,卷起來一口咬下去,滋味十足!糖醋松子桂魚酸酸甜甜的糖醋魚熱乎乎上卓桌,新鮮的煎得外脆內軟,開胃又可口!霸王山莊 📍尖沙咀漆咸道南67-71號安年大廈地下

北京烤鴨 (半隻) 🦆

糖醋松子桂魚
酸酸甜甜的糖醋魚熱乎乎上卓
桌,新鮮的煎得外脆內軟,開胃又可口!

霸王山莊
📍尖沙咀漆咸道南67-71號安年大廈地下
2023-07-01 23 views
[ 霸王山莊 ]行完街嚟咗尖沙咀嘅霸王山莊食北京烤鴨,即點即烤好吸引🦆🤤🤤。茶介 $15/位✿ 春產雪花海蜇頭 $108✿ 雞絲粉皮 $92兩款冷盤份量充足,海蜇頭爽脆,另外可沾醋/辣醬食;雞絲粉皮用上麻醬拌勻,花生🥜味香濃而不膩。✿ 北京烤鴨 半隻🦆🦆 $228每隻烤鴨現場即叫即燒,需時約45分鐘。新鮮烤起,皮脆多肉汁💦餅皮熱辣辣,比較厚身,配上京蔥、青瓜條、烤鴨醬食,好滋味。✿ 新鮮時蔬 $89時蔬可簡選香蒜/清炒/上湯,上湯娃娃菜鮮甜美味。✿ 酒釀桂花小丸子 $52酒味香濃,淡淡桂花味,丸子軟糯有口感,好有咬口😋。總結🫦烤鴨喺店舖招牌菜,半隻都足夠2-3人食用,即點即烤,非常新鮮。而且有唔少京滬菜選擇,喜歡食烤鴨可以一試🦆🦆。✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿霸王山莊地址: 尖沙咀漆咸道南67-71號安年大廈地下電話: 27231003✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
[ 霸王山莊 ]

茶介 $15/位
✿ 春產雪花海蜇頭 $108
✿ 雞絲粉皮 $92

✿ 北京烤鴨 半隻🦆🦆 $228

✿ 新鮮時蔬 $89
時蔬可簡選香蒜/清炒/上湯,上湯娃娃菜鮮甜美味。

✿ 酒釀桂花小丸子 $52
酒味香濃,淡淡桂花味,丸子軟糯有口感,好有咬口😋。

總結🫦
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
霸王山莊
電話: 27231003
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
  • 雞絲粉皮
  • 北京烤鴨(半隻)
2023-06-29 41 views
上星期行街見到呢間餐廳滿滿回憶,因為多年前幫襯過,當時已覺得好味所以成為圍內朋友gathering每次飯局地方,不過疫情後飯局已越嚟越少,成日覺得咁大間餐廳唔係有實力好難敵過疫情,3年後再幫襯味道依舊好味。北京填鴨我今次係第一次食,鴨皮好香好脆,最鍾意佢有大量嘅青瓜,一份夾兩至三條都冇問題,新鮮又好味。套餐配埋兩碗鴨骨湯,飲得出冇味精但有龍龍嘅鴨味,但又唔會好溜,唔會好油。上海粗炒超級大碟,鍾意有好多蔬菜,麵條軟硬適中,每次食上海粗炒,我都會點一碟紅油抄手,呢間紅油抄手非常好食皮薄餡好多,辣椒油可以自己鍾意落幾多都得,唔會非常辣,但係有好香,小朋友就最愛食小籠包,入邊爆湯嘅感覺,好多湯汁好好味。甜品店員推介豆沙鍋餅,因為新鮮炸起,外脆內軟,入邊豆沙唔會好甜,今餐真係非常滿足,而且超級飽。

2023-06-28 196 views
位於尖沙咀的「霸王山莊」開業已有20年,菜式包括京、川、滬、杭等中國菜式。餐廳裝潢簡潔光猛,座位寛落,店員招呼周到👍北京烤鴨孖寶 $308🔹️ 北京烤鴨 (半隻)片皮鴨份量頗多,有2個部份嘅片皮鴨片,首先有鴨皮片,皮身烤得非常香脆可口,又充滿油脂,入口即溶;另外有鴨片連鴨肉,片皮鴨皮脆肉嫩,肉質細膩,以薄身嘅餅皮,配搭青瓜同韭黃,蘸埋烤鴨醬,卷住一齊食口感極為豐富啊!🔹️ 津白豆腐雲吞鴨骨湯 (2位)奶白色的津白鴨骨湯真係好鮮甜,菜肉雲吞皮薄餡料十足,豆腐好嫰滑,我仲食埋湯裡面既鴨肉🥰韭黃炒鱔糊 $188呢個小炒嘅主角只有黃鱔和韭黃,黃鱔份量好多,黃鱔肉質腍中帶爽,夾埋韭黃同食,整體入口濃香惹味而不太鹹。霸王小籠包 $55小籠包皮薄煙韌,一不小心大力左就會夾穿了,湯汁美味鮮甜,肉餡香濃鮮味,真係啖啖滋味!上海灘豆沙鍋餅 $58豆沙鍋餅係傳統嘅上海甜點,外面香脆煙韌,餅面仲鋪滿芝麻,內餡嘅豆沙香甜軟滑,令人一塊又一塊咁放入口。✨️茶位 $15@
餐廳裝潢簡潔光猛,座位寛落,店員招呼周到👍

北京烤鴨孖寶 $308
🔹️ 北京烤鴨 (半隻)
北京烤鴨 (半隻)

🔹️ 津白豆腐雲吞鴨骨湯 (2位)
津白豆腐雲吞鴨骨湯

韭黃炒鱔糊 $188
韭黃炒鱔糊

霸王小籠包 $55

上海灘豆沙鍋餅 $58
上海灘豆沙鍋餅

✨️茶位 $15@
2023-06-27
$355 (Dinner)
北京烤鴨 (半隻)
津白豆腐雲吞鴨骨湯
韭黃炒鱔糊
上海灘豆沙鍋餅
2023-06-28 27 views
呢間餐廳食京川滬菜,我哋嚟到咁啱做緊優惠,北京填鴨+酸菜魚套餐都只係四百幾蚊,咁啱我同朋友都兩樣都好鍾意食😋😋,勁正🐧北京填鴨(半隻)招牌菜,現場即叫即燒,鴨皮脆,油脂剛剛好,有肉唔會切得太薄,包住食勁滿足😋😋真係好出色🐟酸菜魚可以叫唔辣,唔會太酸,魚肉好嫩滑,飲埋湯好正。😚🍲酸辣湯真係有返d辣度😂😂好足料🥠高力豆沙呢個甜品都係必點推薦,甜甜味道好岩解味今次第一次食過後,我諗之後都會想返嚟食

🐧北京填鴨(半隻)

🐟酸菜魚
可以叫唔辣,唔會太酸,魚肉好嫩滑,飲埋湯好正。😚

🍲酸辣湯
真係有返d辣度😂😂好足料

🥠高力豆沙
呢個甜品都係必點推薦,甜甜味道好岩解味

今次第一次食過後,我諗之後都會想返嚟食
2023-06-26 34 views
每次經過尖東,都想一嘗佢既片皮鴨,今日終於有呢個機會喇!今次試左個二人套餐,見到種類同份量都惹少,用指定信用卡會有特別優惠🤤花雕醉雞🐓對於二人份量黎講,都算幾多,兩個人份2到五六舊,雞件好滑,酒味好重。北京烤鴨(片皮鴨)半隻份量🦆烤鴨皮同鴨肉既份量一半一半,每一塊皮都可以夾一皮一肉,啖啖肉,麽麽皮既份量略嫌唔太夠霸王山莊揚州炒飯呢度既招牌炒飯,每次黎到必點的菜式,份量好足,每粒飯都好有質感,會想食完一碗又一碗,哈哈。

花雕醉雞🐓

北京烤鴨(片皮鴨)半隻份量🦆

霸王山莊揚州炒飯

2023-06-20 189 views
位於尖沙咀漆咸道南的覇王山莊,開業二十年,依然如覇王一般屹立不倒,菜式包括京、川、滬、杭一系列的江南風味名菜,當中現場即叫即燒的北京烤鴨、皮薄多汁的覇王小籠包更是必食之選。覇王小籠包($55)爆汁的覇王小籠包,皮薄饀靚,多汁味鮮,饀料和湯汁的比例恰到好處,佐以黑醋和薑絲,風味更佳。北京烤鴨($238/半隻)即叫即燒北京烤鴨,皮脆肉嫩,在薄餅上加入烤鴨、青瓜和大蔥,淋上海鮮醬,令口感和味道更突出。酸辣湯($56)經典的上海酸辣湯,材料豐富,有荀絲、木耳絲、豆腐絲等等,酸辣味道十分醒胃。宋嫂鮮魚羮($56)另一款湯羮是杭州傳統的宋嫂鮮魚羮,味道雖然比酸辣湯清淡,但就更能突顯魚羮的鮮甜。豬柳扒擔擔麵($93)擔擔麵的酸辣味加上濃香的花生、麻醬,令湯底味道層次更鮮明,幼麵條幼滑又帶點煙靱,炸豬扒用了厚切的豬柳扒,口感外脆內嫩,肉汁仍緊緊鎖住。金華火腿娃娃菜($103)清淡的娃娃菜配合鹹鮮的金華火腿,味道一濃一淡,卻十分合拍。InteriorMenu

覇王小籠包($55)
覇王小籠包

北京烤鴨($238/半隻)

酸辣湯($56)
酸辣湯

宋嫂鮮魚羮($56)
宋嫂鮮魚羮

豬柳扒擔擔麵($93)

豬柳扒擔擔麵

金華火腿娃娃菜($103)
金華火腿娃娃菜

清淡的娃娃菜配合鹹鮮的金華火腿,味道一濃一淡,卻十分合拍。

Interior

Menu

2023-06-19
覇王小籠包
酸辣湯
宋嫂鮮魚羮
金華火腿娃娃菜
2023-05-07 275 views
個6 人餐完全唔掂,一係就勁淡,一係就勁重口味,片皮鴨又唔掂,個炒年糕又勁奇怪,得個小籠包叫做正常少少。早排食個湯麵明明正常,今次間野唔知搞咩,D 餐具又勁污糟邋遢。……………………………….

……………………………….