2018-12-15 36 views
灣仔chill味fusion菜✨酒吧格局可以坐響門口吧枱傾下計chill返晚,尤其冬天凍浸浸感覺一流✨嘢食走中西合併風,連個menu都玩九龍皇帝風,可樂牛腩腸粉,腸粉包牛腩條配甜甜嘅可樂汁,幾得意只係略嫌牛腩微韌咸檸炸雞連個英文名都叫KFC,甜醬酸汁加埋外脆內嫩嘅雞件夠哂惹味香口講到最欣賞一定係雞肝醬配蔥油餅,個雞肝醬本身好濃味,混埋個花雕啫喱甜甜地帶酒香,中和返肝醬嘅膩度,配上熱辣辣嘅蔥油餅,超推介✨

2018-12-12 21 views
今晚嚟食晚餐嘅時間係八點半,平日時間餐廳唔算太多人 環境幾好,而且佢有一大排窗打開咗好舒服 而且窗邊係有一排吧枱好多人喺窗邊嗰度飲嘢,成個感覺好開揚。食晚飯或者同朋友飲嘢都係一個好地方。呢間餐廳食Fusion野,每樣野都結合左香港風味Gin & Tonic HK Baijiu如果鐘意飲酒味重既可以試呢個,因為加左白酒 酒味比較重 唔錯既Ham + 0Vodak + 青檸 估唔到呢個組合咁好飲 酸酸地 好開胃 味道比較溫和,仲有隻杯都好特別蓮藕片將蓮藕切成薄片拎去炸到好似薯片咁脆,最估唔到係加咗腐乳整成嘅醬汁同蓮藕嘅甜味好match 食唔停口豆豉鯪魚凱撒沙律豆豉鯪魚油麥菜就食得多,估唔到整成凱撒沙律度一樣得,同蛋黃醬都夾,而且d蔬菜都好新鮮 港 式咸檸炸雞呢個咸檸炸雞果醬好特別 酸酸地 既醬汁同埋炸嘅食物一定係好食,加上佢哋嘅炸雞非常香脆皮薄而且炸嘅時間啱啱好 肉質非常嫩滑話梅乳豬乳豬外皮非常之脆,而話梅醬係喺乳豬嘅下邊,估唔到話梅醬同埋乳豬一齊食 都係非常好味,佢個伴碟係薯蓉,薯蓉都係非常香牛油味,食落唔係全部都係蓉,仲冇細細粒既薯仔 口感好好

呢間餐廳食Fusion野,每樣野都結合左香港風味

Gin & Tonic HK Baijiu

蓮藕片

豆豉鯪魚凱撒沙律

港 式咸檸炸雞

話梅乳豬

2018-12-10
2018-12-08 31 views
今日去左灣仔同朋友食飯,上網見到朋友介紹一間餐廳,菜式好有創意又特別,餐廳主打中西fusion菜,賣相仲好靚好吸引!朋友早到先攞定位,我就7:30準時到餐廳啦!menu選擇唔算話好多,但係款款都好想試下呀!我地先叫Bone Marrow Whip,是牛骨髓,牛骨中間充滿肉汁,好香濃又唔會好油膩,我地叫多左一客B&B Ciabatta,配埋牛骨髓食岩岩好,好夾呀!MCDull是一個豬腩肉卷,中間腩肉香濃香口,肉質非常爽嫩唔乾,油脂分佈非常平均,愈食愈滋味!Shelter Crab Cheesy Cheung Fun,中西mix得好夾呀!我超愛芝士!滿滿蟹肉好鮮甜惹味,估唔到同腸粉咁夾呀!腸粉唔會乾唔會好厚,伴上濃郁芝士醬好香濃,蟹肉增加口感!朋友好欣賞餐廳的創意,我地會再黎安歌架!

2018-12-03 22 views
係香港想同一班三五知己一齊飲杯野食下野 除左蘭桂芳之外 亦都可以行多兩步 搭個叮叮去下金鐘 灣仔既餐廳試試😛今日我同男朋友就係想搵個靜靜地既地方食下野 行行下去到位於灣仔利東街隔離既港🤭睇外表 應該只會覺得佢係一間好有氣氛既酒吧 外面放左不少吧位等大家飲杯野傾下計🍻🥂 但望真的 就見到酒吧入面已經坐滿左幾張枱 一齊開餐🍴👅話明係bar & restaurant 又點可以唔叫杯酒 呢個係老闆推介既花雕vodka😳 冇飲過花雕既我都真係估唔到佢地兩款可以咁夾😂 值得一試😈另一推介豆鼓鯪魚凱薩沙律 大大籃絕不偷工減料😆 鹹鹹既豆鼓鯪魚令到成盤沙律十分開胃🙈 眨下眼就清左😳最令我地驚喜既不得不提避風塘蟹肉芝士腸粉😈上面佈滿鮮甜既蟹肉同芝士 腸粉係呢一刻變到有啲似長通粉 中西合璧 得左✌🏻 一定要試!

最令我地驚喜既不得不提避風塘蟹肉芝士腸粉😈

上星期我才剛帶朋友去灣仔吃泰國菜,想不到這個禮拜又跟另一個朋友來灣仔吃晚飯。灣仔有很多好吃的餐廳,大多屬於小店,不是大集團旗下,所以我挺愛來這區。汕頭街是我最近常來的一個打卡點,而今晚吃的菜是西式,其實也不完全正確,因為當中他們加入了很多港式元素,實在有趣。一踏進汕頭街就看到這小店,格調真好,窗邊的高凳絕對是非常好的打卡位。我們剛好坐在店裡最中心的位置,雖然店不大,但適當的空間是有的,一點也不怕很擠迫。剛坐下沒多久,一個老外,應該是老闆就過來招呼我們,他很清楚地告訴我們餐牌上他喜歡的食物,原來他來自英國,卻對港式的食物很喜歡呢。閒聊一下後,我們兩個人又不能點太多,其實糾結了一會,最後點了兩個starters, 一個老闆推薦的牛腩腸粉,和一個港式咸檸炸雞加兩杯飲品。一上來的是一份蓮藕片,我本來就愛吃蓮藕,但估不到的是他們用腐乳來做了一個dressing, 絕!對!要!試!這個讓我一片一片不停吃,哈哈哈。另外一個小吃是加了魚露煮的椰菜仔,還有淡淡的青檸味,微辣,作為開胃小菜太好,而且份量其實不少,別看那碗很小,我們一直在吃也沒吃完呢。之後就是老闆推薦的cherry kola 牛腩腸粉,真沒

蓮藕片 $48

魚露椰菜仔 $78

之後就是老闆推薦的cherry kola 牛腩腸粉,真沒想過在一家西式餐廳能吃到一份比起很多中式餐廳都好吃的腸粉。牛腩的煮法是西式的,配上腸粉,出奇的好吃,而且有一些蔬菜絲,整個碗搭我是很欣賞的。

車厘子可樂牛腩腸粉 $88

最後出場的是港式咸檸炸雞,老闆笑說這肯定比KFC 好吃一百倍,果然沒錯,皮脆肉嫩,雖然很熱氣但我仍吃了三大件,唯一的是,平常吃得比較清淡的我覺得有一點咸,但同行朋友覺得剛剛好,而且大家一直認為吃得很爽。

"港"式咸檸雞 $158

飲品方面,朋友選了一杯homemade lemonade, 絕對真材實料,我則挑了杯人蔘ginger ale, 如果不加冰我會覺得很養生。
homemade lemonade, ginger ale

吃完飯後,老闆送了兩小杯酒給我們嚐嚐。嘩,這個下一次我一定要點一整杯自己喝,花雕vodka soda, 好正!
說不出來該如何形容,自己點一杯吧!!

吃飽喝夠,還聊了很久,我們走的時候還有很多人在店裡喝酒,果然是個吃飯聊天好地方。
蓮藕片 $48
魚露椰菜仔 $78
homemade lemonade, ginger ale
2018-12-03 406 views
經朋友介紹黎到灣仔呢間主打Fusion菜既Bar,一去到就個應該係老細既外國人好親切咁介紹有乜好食店舖雖小 不過五臟俱全 裝修都幾清新餐牌型格到一個點!葱油餅 $48 + 黑蒜蛋黃醬 $48簿得黎完全唔油膩 有咬口又鬆化 單叫唔點醬個人認為都ok!事關食開都係無醬點黑蒜蛋黃醬 一見到就嗌左 因為好想知係咩既味同咁貴個醬黑蒜味唔算重同蛋黃醬應該64開,香味十足令到個葱油餅更好味 !避風塘芝士蟹腸粉 $168呢一道菜簡直係衝擊我嘅味覺,每一條腸粉都沾滿左蟹籽同蟹肉,辣辣地既避風堂汁加埋芝士做出黎個醬好食到不得了!絕對值回票價!糖醋豬腩塊 $78 大家都應該有食過肥牛金菇,呢一個係豬腩版用豬腩包住配料 蘿蔔絲 青瓜汁就係vinegar glaze 酸酸甜甜配合得天衣無縫咁好豆瓣醬浸椰菜花 $78Cauliflower店長推介的招牌菜之一,廚師將原個椰菜花加秘製微酸的醬汁加豆瓣醬烹調,味道酸辣,而整個椰菜花都沾滿味道,好入味,面頭鋪上少許辣粉作點綴。得意之處當然就係原個椰菜花上碟,店員會附上刀叉進食,第一次用住西式餐具切椰菜花,感覺特別。蜂蜜烏龍茶飲品方面就點了一杯蜂蜜烏龍茶,抵讚之處系餐廳用

店舖雖小 不過五臟俱全 裝修都幾清新

餐牌型格到一個點!

葱油餅 $48 + 黑蒜蛋黃醬 $48

黑蒜蛋黃醬 一見到就嗌左 因為好想知係咩既味同咁貴

避風塘芝士蟹腸粉 $168

糖醋豬腩塊 $78

大家都應該有食過肥牛金菇,呢一個係豬腩版
用豬腩包住配料 蘿蔔絲 青瓜
汁就係vinegar glaze 酸酸甜甜
配合得天衣無縫咁好

豆瓣醬浸椰菜花 $78
Cauliflower

蜂蜜烏龍茶
飲品方面就點了一杯蜂蜜烏龍茶,抵讚之處系餐廳用上新鮮蜜糖製成的,而非市面一般用上的糖漿,所以整體感覺好清新。若客人喜歡飲酒類飲品,餐廳亦提供多種類的雞尾酒等選擇,適合下班一大夥人過黎happy hour!

總結,朋友真係無介紹錯 唔係佢話我知既 我唸好難先會發現到一間咁正食fusion菜既Bar!真心推薦比大家

2018-11-27
$250 (Dinner)
2018-12-02 21 views
難得遇到一間高質fusion餐廳-KONG.Bread & Beast,不得不推介。餐廳位於汕頭街,合和中心附近。餐廳裝修簡約,大約20座,門側做左個高枱,供客人室外飲酒淡心。餐牌上有不同種類飲品,酒精&非酒精均有,同時提供特別菜式供客人享用。避風塘芝士蟹腸粉($168)腸粉由細食到大,撈厚厚芝士醬去食,真係第一次。芝士醬味道濃郁,腸粉亦出奇地滑身,芝士醬上鋪滿蟹肉、蟹籽蔥,混合醬料,味道好合襯。豆瓣醬浸椰菜花($78)上菜一刻,認唔出係一道菜。原隻椰菜花,簡單煮法,配有豆瓣醬湯,味道偏辣,總體都好滿意。糖醋豬腩塊($78)每款菜式都好似一幅藝術品,起初還誤以為肥牛金菇。認真望多兩眼,原來係腩肉,此為凍食小食,用腩肉卷有糖醋青瓜,紅蘿蔔,味道開胃又醒晨。

避風塘芝士蟹腸粉($168)

豆瓣醬浸椰菜花($78)

糖醋豬腩塊($78)
2018-12-01 250 views
土生土長的 L 忽發其想,到底香港在外國人眼中到底是怎樣的呢? 到這裡一趟,會有所答案。位於灣仔的 Kong (對,就是 Hong Kong 的 Kong !) 鄰近利東街是一間酒吧,亦提供很多特別的小食。今晚跟女友到附近拍照後就於這裡吃點東西。餐牌上有着自號「九龍皇帝」曾灶財的塗鴉作品風格,最利害的是其墨寶更是第一位香港人於威尼斯雙年展展出作品,威震中外。L 選了一杯 Ham+0 咸加檸(諗起個名就衰衰咁😂),入口甜酸苦辣咸都有齊,是一杯伏特加、裡面有咸檸桔及薑汁等組成, 一口能體驗咸加檸的滋味😜港式鹹檸炸雞 Kong Fired Chicken (KFC),這個比德州上校做的炸雞更出色, 外皮香脆裏面肉質嫩滑加上獨特以檸汁及七味粉調味,令炸雞的味道層次更豐富。魚露椰菜仔看似一小碗但實則份量都多,配合青檸、蒜頭及辣椒等材料很惹味。女友則點了簡單點了一杯烏龍蜂蜜茶,但味道都不錯,比台式飲料濃度淡小小但清香。於店內細意欣賞的話,你會發現很多帶玩味的擺設。將中西合璧玩得很盡!

到這裡一趟,會有所答案。

2018-11-21
$196 (Dinner)
  • 港式鹹檸炸雞(KFC)
2018-11-28 28 views
位於灣仔的Kong,是一間港西合璧的新派酒吧餐廳。餐廳原本主打麵包三文治等輕食,近日加入港式原素,推出一系列創新美味,是日便帶媽媽一同品嚐。車厘子可樂牛腩腸粉$88車厘子可樂配牛腩?又鹹又甜的配搭,吸引我點選一份。兩條肥大的腸粉,包著滿滿的慢煮牛腩,醬汁微甜微鹹,感覺有趣,刺激開胃,唯牛腩不夠腍,腍一點更好啦。港式鹹檸炸雞$158英文名命名為KFC,Kong Fried Chicken,完全感受到餐廳的創意呢。一大盆炸雞香氣引人,是下酒必備佳品。雞件大件肥厚,炸皮香脆惹味,肉汁豐富,調味充足,超喜歡的唷。蔥油餠$48西餐廳提供蔥油餠作小吃,果然是一間玩味餐廳呢。蔥油餠不算很油,但放久後頗硬,建議盡早吃完啦。
位於灣仔的Kong,是一間港西合璧的新派酒吧餐廳。

車厘子可樂牛腩腸粉$88

港式鹹檸炸雞$158

蔥油餠$48

2018-11-26
2018-11-26 43 views
知道呢間”港”重新裝修過,經過左幾次都未有機會試。今日難得放假,終於可以和朋友一齊黎試下!呢到啲店員主要都係外國人,有一兩位識啲廣東話。佢地非常熱情!又會好體貼介紹餐牌比我地。但好驚訝的是,餐廳卻有好有香港本地元素和特色,例如餐牌設計、食材、餐具同埋餐廳所播映嘅港產電影。餐牌好有心思,好本土。避風塘芝士蟹腸粉呢道菜非常特別,無諗過腸粉可以用呢種西式煮法加工烹調,而整個味道一啲都唔怪,反而意外地夾!芝士好濃郁,再加埋新鮮蟹肉,為本土的腸粉帶來另一種味道。蔥油餅 、 花雕雞肝醬雞肝醬帶有花雕嘅香味,搽上蔥油餅黎食,非常獨特。諗都冇諗過咁樣的配搭。好正!'港'式咸檸炸雞啲炸雞有好香咸檸味,好有香港特色!好親切。絕對係另一個成功的fusion嘗試。份量亦好足,三四個人食都夠。埋單500左右,絕對值得再黎!我地同店員都傾左陣計,睇得出呢間餐廳真係好有心去嘗試設計fusion菜式,擺左好多心機。好值得欣賞

餐牌好有心思,好本土。
避風塘芝士蟹腸粉

蔥油餅 、 花雕雞肝醬

'港'式咸檸炸雞

埋單500左右,絕對值得再黎!

2018-11-22 241 views
今日男朋友放工一齊食晚餐,黎到灣仔。灣仔有好多餐廳,今日我們選了這間在汕頭街的Kong! 餐廳好寬敞明亮,舒適的空間及簡單的設計及坐位,服務員好友善風趣,會主動同客人溝通傾談,也會推薦這間的美食,服務態度好一個大大電視播放著舊式港產片,見返舊的演員,如:劉德華,好攪笑餐廳的餐具簡單,我喜歡這樣的不做作這個就是香港友精神(踏踏實實、刻苦耐勞)我們先點飲品:(咸加檸)好特別的飲品,喜歡這個杯子,好有型格又好揸手;這杯咸加檸好得意的味道!咸青檸的味道,帶上微微薑味及酒味,又夠凍,好好味又潤喉唔會太強烈、易入口(避風塘芝士蟹腸粉)推薦這個!香滑的腸粉配上蟹籽爆爆的口感、加上好多新鮮蟹肉及濃郁芝士,好野味又獨特口感,第一次食這個配搭的腸粉,估唔到咁好味(港式咸檸炸雞)韓國炸雞就食得多,第一次有港式炸雞,好大件又香噴噴炸出爐!個碟好有特色!是一個大大貝殼,好得意啖啖肉,好滑又新鮮的雞肉!好有口感喔,去骨的、外皮正的好香脆配上內面軟腍,推介食這個(豆瓣醬浸椰菜花)好似肉類咁!是有刀叉一同上枱!椰菜花是脆口的,硬身的;浸了豆瓣醬是微微辣味野味的!我比較喜歡軟腍的感覺(服務員大部分是外國人,好有趣又親民

餐廳的餐具簡單,我喜歡這樣的不做作
這個就是香港友精神(踏踏實實、刻苦耐勞)
我們先點飲品:
(咸加檸)
咸加檸Ham  +O

(避風塘芝士蟹腸粉)
Sheltered  crab  cheesy  Cheung  Fun

(港式咸檸炸雞
King  Fried  chicken

韓國炸雞就食得多,第一次有港式炸雞,好大件又香噴噴炸出爐!

Kong  fiied  chicken

個碟好有特色!是一個大大貝殼,好得意

(豆瓣醬浸椰菜花)
Angry  cauliflower

好似肉類咁!是有刀叉一同上枱!

服務員大部分是外國人,好有趣又親民)
2018-11-21
$260 (Dinner)
咸加檸Ham  +O
King  Fried  chicken
Kong  fiied  chicken
Angry  cauliflower
2018-11-21 30 views
今晚同個同事收工的時候,經過灣仔汕頭街見到 (KONG by Bread & Beast)便入去食埋飯先回家,餐廳連酒吧是一站式,原來食fusion菜,真係啱曬我哋,可以收工的時候,來這餐廳,吃美食之外又可以輕鬆一吓,明天再繼續努力工作。外面有個酒吧的位置,用左黄色的鐵櫈都幾特式,係到吹吹風抖抖氣,又是另外一種享受。糖醋豬腩塊$78 煎到脆口的豬腩肉,肉質非常軟諗,配上餐廳自家製的醬汁,酸酸甜甜,好有咬口。Ciabtta Bread$48 麵包條烤到外脆金黄,食落口卜卜脆的感覺,好有層次感。車厘子可樂牛腩腸粉$88,用車厘子及可樂煮牛腩再配上腸粉,甜甜酸酸好醒胃。

2018-11-20 21 views
Blue Monday放工約左朋友去happy hour,早前見到利東街既聖誕裝飾已經開始左,就起附近飲杯野先去!餐牌好有港式既味道,設計得好靚。餐廳播緊周星馳既戲,好有香港風味!Ham + 0 $88 (咸+0)咸柑桔味既Vodka再加上青檸出奇地襯!酸酸地,好開胃!Yeung Je Gum Lo $118 (楊枝甘露)平時次次去糖水舖都會叫楊枝甘露,估唔到呢杯楊枝甘露同Rum酒既配搭可以咁match!Cherry Kola Brisket Cheung Fun $88 (車里子可樂牛腩腸粉)飲茶食得多蝦腸,牛肉腸,牛腩腸粉就第一次食!個醬汁係用左可樂去整,甜甜地,辣辣地咁。腸粉好滑溜,牛腩都好足料,唔好睇少下面既韭菜芽菜,連埋腸粉,再點埋個醬汁,提升左個口感!Crispy Prawn Angel Hair $188 (龍蝦汁雙面黃)雙面黃炸到脆卜卜,龍蝦汁好濃味,好香。再加埋3隻煎大蝦,呢個mix and match又幾夾。飲飽食醉,黎到呢間玩味十足既fusion菜,kick away Blue Monday!

Ham + 0 $88 (咸+0)
咸柑桔味既Vodka再加上青檸出奇地襯!酸酸地,好開胃!
Ham + 0

Yeung Je Gum Lo $118 (楊枝甘露)

2018-11-20 67 views
式Fusions 今日跟女朋友去灣仔行下,因為聽說利東街那邊有英國倫敦的燈飾,所以便去那邊看看燈飾,當做pre Christmas ,感受下倫敦的聖誕氣氛。 睇完就係附近行下揾下晚餐食什麼好,走下走下比我見到間叫「Kong」的餐廳,起初以為是玩食字,同King Kong有關 ,走近睇先知原來是間港式fusions 的西餐廳,我是没有怎麼食過fusions菜,還要是港式的,所以就跟女友走進去試試。 入去餐廳的佈局比較像西式bar and restaurant 的感覺,没有很寬敞但算是舒適自在。 餐牌設計幾特別,但原來最特別是餐牌入面的菜式,叫Angry Cauliflower 的豆瓣醬浸椰菜花、叫McDull的糖醋豬楠塊等,一看就知這是家玩味的港式Fusions西餐廳。 最後我跟女友分別叫左McDull、Crispy Prawn Angel Hair(龍蝦汁雙面黃)、Mama Mia(西瓜.米酒),McDull就係豬腩肉食落外脆內軟,配埋糖醋汁酸酸甜甜好易入口。 Crispy Prawn Angel Hair就更加驚喜,好濃的龍蝦汁和大大隻King Prawn,上枱時仲會點火,食落有少少
式Fusions

最後我跟女友分別叫左McDull、Crispy Prawn Angel Hair(龍蝦汁雙面黃)、Mama Mia(西瓜.米酒),McDull就係豬腩肉食落外脆內軟,配埋糖醋汁酸酸甜甜好易入口。 Crispy Prawn Angel Hair就更加驚喜,好濃的龍蝦汁和大大隻King Prawn,上枱時仲會點火,食落有少少酒味,連炸麵食另有一翻風味,大力推薦。 最後的Mama Mia,是一杯cocktail ,入口酒味不會太多,加埋少少西瓜味和米酒味,雖然味道不太特出,但性在易入口,好適合女仔。
2018-11-14
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
  • Crispy Prawn Angel Hair
  • McDull
2018-11-19 44 views
終於傾成左單生意啦!於是同幫男朋友去慶祝下,佢見到我辛苦左咁耐,而佢又忍讓左我咁耐,真係抵錫。我地去左間叫Kong By Bread & Beast GE西餐餐廳加酒吧食野,因為見佢D裝潢都幾有特色,感覺氣氛應該唔錯。睇左陣Menu,見到我最鐘意食GE炸雞,咦咦,港式口味BO!港式咸檸炸雞($158),咸檸7就飲得多,唔知呢款雞又係咩味呢,一於試下佢GE龍與鳳啦!呢個炸雞炸得非常香口,外皮脆卜卜,但唔會太油,而佢GE雞肉非常嫩滑多汁,食落口仲係好嫩滑彈牙,檸檬汁淋係面,再落左少少梅子粉,味道酸酸甜甜,十分有趣!另外,我地仲叫左豆瓣醬浸椰菜花($78),就咁望落去唔係好覺佢有落到豆瓣醬,但食落口又真係有BO!椰菜花都幾爽甜,呢個配搭都幾新穎有趣。我地叫左個蔥油餅($48)配黑蒜蛋黃醬($48),蔥油餅唔係平時我地去台灣食到果種,佢GE口感比較似烤餅,但比較軟身少少,同埋入面有少少蔥花,個餅唔會太油,輕脆GE,配搭埋個黑蒜蛋黃醬真心未試過,但佢地有意外地夾過WOR,我諗店家應該試過唔少離奇GE 組合先會有呢D特色菜出爐。我叫左蜜糖烏龍茶($76),男朋友叫左杯自家檸檬梳打($76),烏龍茶

我叫左蜜糖烏龍茶($76),男朋友叫左杯自家檸檬梳打($76),烏龍茶茶味足,蜜糖,唔係用糖漿的,XD覺得係養顏野。

呢度GE野創意度十足,各位勇於挑戰GE人不妨黎試下,放心,唔會伏,哈哈!

2018-11-15
$200 (Dinner)