2024-01-27 116 views
上次🐷帶我去西營盤九鬼居酒屋,今次他又帶我去銅鑼灣店,仲有2小時6款清酒任飲,好適合想搵地方傾計,飲到清酒又食到串燒。羽太魚薄切:鮮嫩的羽太魚薄片口感柔軟,帶有淡淡的甜味,點醋反而令魚的鮮味更突出。黑豚肉胡麻沙律:黑豚肉的肉質細嫩多汁,搭配胡麻沙律的香氣,口感豐富。烤秋葵串:烤熟的秋葵串散發出淡淡的烤香味,內部保持著嫩綠的色澤簡單而清爽,口感爽脆。烤白鱔:烤白鱔散發出濃郁的烤香味,外皮酥脆,內部肉質鮮嫩。烤香蔥豚腩卷:烤香蔥豚腩卷散發出濃郁的香蔥味,肉質鮮嫩多汁。三文魚籽加洲卷:三文魚籽的鮮味,中間的芝士味道濃郁。波紋純米大吟釀:芳醇的米香味,口感醇厚。白岳仙秋上純米吟釀:清新的果香味,口感爽口。

烤白鱔:烤白鱔散發出濃郁的烤香味,外皮酥脆,內部肉質鮮嫩。

三文魚籽加洲卷:三文魚籽的鮮味,中間的芝士味道濃郁。
波紋純米大吟釀:芳醇的米香味,口感醇厚。

白岳仙秋上純米吟釀:清新的果香味,口感爽口。
九鬼居酒屋(銅鑼灣店),以日本武士為主題,其名稱來自於戰國時代織田信長和豐臣秀吉效力的著名武將家族,常見大班人聚在此共度美好時光,也因諧音而被戲稱為「酒鬼」午市套餐提供了多樣的選擇,包括和風刺身沙拉、味噌湯及甜點,讓食客在用餐過程中品嚐到豐富的日式風味🤩其中推薦的招牌菜品是海膽拖羅蓉丼$138。這道料理以粉色中拖羅為主,口感豐富且肥嫩,每一口都充滿綿滑的細緻感。廚師巧妙地在拖羅蓉面燒上一些拖羅油,使得整體更加鮮美,每一口都帶有油香的層次🍚值得一提的是,海膽的來源來自北海道根室,保證新鮮且飽滿,味道清甜鮮美。搭配上飯,呈現出口感豐富的美妙滋味。菜式上還附上芝麻和蔥粒,並伴以豐富的海帶漬,進一步提升了整體的風味🤤

2024-01-20 113 views
📍九鬼居酒屋(銅鑼灣)銅鑼灣耀華街7號地下朋友之前嚟食過覺得幾好,今日就帶我嚟食下,真係幾唔錯🤪🤪🤪👉黑豚胡麻沙律 💰$98😋😋😋😋.5/5無經調味嘅豚肉加埋新鮮沙律菜,配上胡麻醬,真係非常開胃,清新之餘帶點肉食,個感覺好實在,份量係當一個正餐都可以👉燒白鱔 💰$78😋😋😋😋.8/5燒白鱔一向係我最愛,每逢見到餐牌有都會必叫,鱔皮燒到好香脆,肉好脆好爽口彈牙,又多汁,灑上少許灑同黑椒,更帶出鮮味👉磯煮鮑魚(2隻) 💰$158😋😋😋😋.8/5將鮑魚煮都剛剛好熟,切開數片填上滿滿海膽醬,個味係濃到不得了,係好夾,鮑魚又夠林,嫌一隻唔夠喉,食完想再食👉芝士三文魚卷💰 $98😋😋😋😋.8/5呢個卷係用肉代替飯,中間捲埋舊忌廉芝士,咬落去唧到成口都係芝士,好滿足,仲唔會覺得漏,個配搭仲好夾,值得一試回頭:yesyesyes,佢有一個298清酒之旅SAKEEXPERIENCE,二小時可以有唔同款式嘅清酒超正下次嚟一定要試🤭🤭
📍九鬼居酒屋(銅鑼灣)
銅鑼灣耀華街7號地下

朋友之前嚟食過覺得幾好,今日就帶我嚟食下,真係幾唔錯🤪🤪🤪

👉黑豚胡麻沙律
💰$98
😋😋😋😋.5/5

👉燒白鱔
💰$78
😋😋😋😋.8/5

👉磯煮鮑魚(2隻)
💰$158

👉芝士三文魚卷
💰 $98
😋😋😋😋.8/5

所有定食都配 沙律/前菜、味噌湯 好豐富沙律裏面融入咗大量魚生 魚多過菜 正!! 肥美鮮嫩.《海膽拖羅蓉丼》下面既米飯🍚係用上日本國產米御飯 口感扎實香濃頂部舖滿豐富既海膽同拖羅蓉海膽口感鮮嫩多汁 每一啖都係好肥美🧡🧡🧡拖羅蓉柔軟滑嫩 鮮甜濃郁 融化係口中每一啖都帶黎滿足同幸福既滋味.《雜莓慕絲朱古力蛋糕》外觀精美 鮮艷粉紅既雜莓形成慕絲層慕絲層同蛋糕層交織埋一齊 有層次朱古力蛋糕質地細膩柔滑 香氣濃郁雜莓既酸甜同朱古力完美結合 平衡了甜度午餐

所有定食都配 沙律/前菜、味噌湯 好豐富
沙律裏面融入咗大量魚生 魚多過菜 正!! 肥美鮮嫩

慕絲層同蛋糕層交織埋一齊 有層次
朱古力蛋糕質地細膩柔滑 香氣濃郁
雜莓既酸甜同朱古力完美結合 平衡了甜度午餐
2023-12-28 96 views
最忙嘅時候梗係要近近地去耀華街食日本嘢唞一唞氣🥰♥ 海瞻拖羅蓉丼 $138海膽同拖羅係Perfect match!滿滿嘅拖羅魚蓉大大啖撈飯一齊食加上時令海膽非常鮮甜好幸福🥰🥰🥰一啲都唔使點豉油同Wasabi,更加能夠食出魚蓉同海膽嘅鮮味!♥ 鹽醬大蔥雞定食 $98凍冰冰嘅天氣就揀咗一款熱食,雞雞🐤 意外地整得好嫩,用咗鹽醬燒嘅雞肉入哂味送飯一流😙免頭仲有少少芝麻粒好香口,配菜仲有大蔥、中華沙律同酸蘿蔔,清新又開胃套餐均配沙律/前菜(是當日係薯仔蓉面頭加上脆煙肉)、味噌湯餐廳仲送咗芝士蛋糕做甜品好滿足😆
最忙嘅時候梗係要近近地去耀華街食日本嘢唞一唞氣🥰

♥ 海瞻拖羅蓉丼 $138

♥ 鹽醬大蔥雞定食 $98

套餐均配沙律/前菜(是當日係薯仔蓉面頭加上脆煙肉)、味噌湯

餐廳仲送咗芝士蛋糕做甜品好滿足😆

2023-12-09 321 views
前幾日去了銅鑼灣耀華街一間很特別的居酒屋,店內有我最喜愛的元素。大部分人都知道我熱愛收藏玩具和畫高達🤩,而這家餐廳的裝修風格正是日式武士風,牆上懸掛著幾幅高達畫作,還擺放著店主的模型收藏品。最引人注意的是一個大型螢光武士頭牌,而入口處則是一幅巨大的武士頭壁畫。店主對日本文化充滿熱情且品味獨特,男士們終於有一個值得打卡的餐廳了。午餐套餐提供了大約20多道選擇,還有少見的生酮餐可供選擇,對於追求養生和減肥的人來說是一大福音。那天我和魔蟹兄選擇了海膽拖羅蓉丼🐱海膽拖羅蓉丼-這道菜的份量十足,拖羅蓉鋪滿整個飯面,並灑上芝麻、蔥粒,有很多海帶漬做伴菜。廚師在拖羅蓉面燒倒了一些拖羅油,令它更加鮮美且每一口都帶有油香。海膽來自北海道根室,新鮮飽滿,味道清甜鮮美。搭配著飯食用,口感豐富。套餐還附有前菜,包括蕃茄、青瓜和生菜,上面撒有香蒜、芝麻粒,配以芝麻醬,口感新鮮爽口。此外,還供應了味噌湯和一小塊蜂蜜芝士蛋糕,我和魔蟹兄感到滿意,非常滿足。居酒屋還提供串燒系列,包括A4和牛串、螢光魷魚、甲羅燒等等……還有手握壽司、時令刺身、甜品和清酒等供應。性價比高,值得推薦。

那天我和魔蟹兄選擇了海膽拖羅蓉丼
🐱海膽拖羅蓉丼-
還有手握壽司、時令刺身甜品和清酒等供應。性價比高,值得推薦。

2023-12-06
$140 (Lunch)
間唔中就想lunch 食好d 呢間高質又唔太貴~ 短時間已再回頭。👺 海膽拖羅蓉丼 $138午市奉送前菜同湯 一啲都唔揸流灘。 最鍾意前菜沙律啲炸蔥蒜 連埋個汁一齊食 胃口大開 增加不同口感。湯今次係魚湯 飲得出好有誠意~ 海膽係時令 非常鮮甜。配合好朋友拖羅蓉大大啖咁啪 滿足感🆙️🆙️🆙️ 餐廳仲送左件lemon cheesecake 做甜品。細細件但好結實 食到好飽飽~~😋😋 📍九鬼居酒屋 (耀華街)銅鑼灣耀華街21號華耀商業大廈地下7號舖

👺 海膽拖羅蓉丼 $138
午市奉送前菜同湯 一啲都唔揸流灘。

📍九鬼居酒屋 (耀華街)
銅鑼灣耀華街21號華耀商業大廈地下7號舖
每一日出門口之前,求神拜佛一定要有運行,其實最緊要有餐安樂茶飯姐,我份人唔貪心既,簡簡單單食個晏,定食又有沙律又有湯又有甜品,我就心滿意足咖啦。👇🏻📌午 市 套 餐 - ▪️ 海 膽 拖 羅 蓉 丼 - $138▫️ 佢地午市丼飯選擇好多,我就揀左個「海膽拖羅蓉丼」,海膽來自北海道,相當鮮甜,當中鋪滿拖羅蓉、芝麻、海帶漬、wasabi,撈埋一齊食口感層次好豐富;而前菜包左碗魚湯同埋麻醬沙律,估唔到沙律都幾足料,有好多油甘魚、三文魚切粒,面頭有d脆粒,好有咬口;而食哂最後仲有甜品附送埋,今日係士多啤梨mousse cake同埋芝士蛋糕,呢個價位黎講絕對係性價比高!📎
每一日出門口之前,求神拜佛一定要有運行,

其實最緊要有餐安樂茶飯姐,我份人唔貪心既,

簡簡單單食個晏,定食又有沙律又有湯又有甜品

我就心滿意足咖啦。👇🏻

📌午 市 套 餐 -
▪️ 海 膽 拖 羅 蓉 丼 - $138
海膽拖羅蓉丼

▫️ 佢地午市丼飯選擇好多,我就揀左個「海膽拖羅蓉丼」,
海膽拖羅蓉丼

海膽來自北海道,相當鮮甜,當中鋪滿拖羅蓉芝麻海帶漬wasabi

撈埋一齊食口感層次好豐富;而前菜包左碗魚湯同埋麻醬沙律
沙律

估唔到沙律都幾足料,有好多油甘魚三文魚切粒,面頭有d脆粒,好有咬口;
魚湯

同埋芝士蛋糕,呢個價位黎講絕對係性價比高!
甜品

📎
2023-11-21
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$138 (Lunch)
沙律
魚湯
甜品
又Bookmark到間好食又抵既餐廳開心仔🥰三色魚生丼lunch set $138前菜沙律新鮮,配炸蒜夠香口跟餐竟然係送魚湯!😍😍開始轉涼時飲碗暖笠笠既鮮甜魚湯好滿足🥰平時三色丼都係帶子、三文魚之類依度竟然係油甘魚🤤石垣鯛🤤金目鯛超級驚喜上菜時我忍不住望一望餐牌以為自己叫錯咩豪華餐😂石垣鯛魚皮輕燒,魚油送飯好正油甘魚夠肥美,金目鯛鮮甜嫩滑刺身厚切又新鮮,壽司醋飯既調味剛剛好,飯素又夠多乳酸梳打唔會過甜*Openrice訂位仲有午市定食9折!*嚟緊午市定食仲會加送甜品,希望下次去已經有啦😆味道: ❤️❤️❤️❤️❤️環境: ❤️❤️❤️❤️❤️CP值: ❤️❤️❤️❤️❤️用餐體驗: ❤️❤️❤️❤️❤️bookmark:🔖 🔖🔖🔖🔖

又Bookmark到間好食又抵既餐廳
開心仔🥰

三色魚生丼lunch set $138

前菜沙律新鮮,配炸蒜夠香口

跟餐竟然係送魚湯!😍😍
開始轉涼時飲碗暖笠笠既鮮甜魚湯
好滿足🥰

平時三色丼都係帶子、三文魚之類
依度竟然係油甘魚🤤石垣鯛🤤金目鯛
超級驚喜
上菜時我忍不住望一望餐牌以為自己叫錯咩豪華餐😂
石垣鯛魚皮輕燒,魚油送飯好正
油甘魚夠肥美,金目鯛鮮甜嫩滑
刺身厚切又新鮮,壽司醋飯既調味剛剛好,飯素又夠多

乳酸梳打唔會過甜

*Openrice訂位仲有午市定食9折!
*嚟緊午市定食仲會加送甜品,希望下次去已經有啦😆

味道: ❤️❤️❤️❤️❤️
環境: ❤️❤️❤️❤️❤️
CP值: ❤️❤️❤️❤️❤️
用餐體驗: ❤️❤️❤️❤️❤️
bookmark:🔖 🔖🔖🔖🔖
2023-11-10 64 views
耀華街除咗百樂中心多嘢食, 地舖都有唔少低調高手. 呢間居酒屋通常晚市比較擠擁, 晏晝過嚟食個lunch靜靜地一樣高質素. 👺 九鬼秘製銀鱈魚定食▪︎附送 沙律▪︎味噌湯 $158+1 味噌湯一d都唔馬虎. 濃濃鮮魚味, 飲多兩啖條脷仲有麻麻嘅感覺. 銀雪魚處理得非常好. 肉質非常嫩滑, 油脂豐富, 入口即溶. 魚油味喺口腔內栩栩如生, 配一口日本白飯, 剛好取得平衡. 嫌太油膩 就點少許沙拉醬, 瞬間清新. 店員服務親切, 非常有禮. 食完又有氣力返去做嘢了.

店員服務親切, 非常有禮. 食完又有氣力返去做嘢了.
2023-11-08 71 views
幫屋企人慶祝生日,且大家都鍾意食日本菜就係銅鑼灣搵了呢間居酒屋🏮⭐️刺身沙律有三文魚刺身、青瓜、牛油果、蝦米、沙律菜,好清爽,好豐富⭐️燒厚切牛舌外層微焦,內部嫩滑多汁。所以每次食串燒都會叫😋⭐️薩摩赤雞手羽外皮好脆口,調味剛剛好⭐️燒雞粒⭐️燒雞腎⭐️燒豆腐每款都好正,最鍾意❤️係燒豆腐,燒完仲係軟嫩⭐️深海池魚每一塊切得厚度適中,可以一口食完。本身魚肉無咩味,所以要點酸汁⭐️九鬼吞拿魚盛(大拖壽司、中拖壽司、赤身壽司、拖羅蓉小卷)今次個吞拿魚唔錯,油脂好足但唔會太多,剛剛好

⭐️刺身沙律
有三文魚刺身、青瓜、牛油果、蝦米、沙律菜,好清爽,好豐富

刺身沙律

⭐️燒厚切牛舌
外層微焦,內部嫩滑多汁。所以每次食串燒都會叫😋

⭐️薩摩赤雞手羽
外皮好脆口,調味剛剛好

⭐️燒雞粒
⭐️燒雞腎
⭐️燒豆腐
每款都好正,最鍾意❤️係燒豆腐,燒完仲係軟嫩

⭐️深海池魚

深海池魚

今次個吞拿魚唔錯,油脂好足但唔會太多,剛剛好

九鬼吞拿魚盛
九鬼吞拿魚盛
銅鑼灣耀華街特別多酒吧及小店.當中有間居酒屋以日本武士為主題,牆上掛起武士壁畫,簡約裝修下隱藏著誠意滿滿菜單.午市套餐有二十多款選擇,更有為生酮人士而設的生酮餐單.所有定食均配前菜,味噌湯及日本國產米御飯▫️ 前菜▫️味噌湯前菜沙律有生菜,蕃茄及青瓜,各樣都非常新鮮爽口.上面更放上炸過香蒜,增加口感,配合份量剛好芝麻醬.雖則簡單,卻不馬虎!湯品並不死鹹,出奇地飲到魚肉鮮味🔸海膽拖羅蓉丼($138)上枱目睹海膽及拖羅蓉堆積如山時已雙眼發光,份量十足!海膽提供了兩款品種,一款甘甜,另一款鮮味.拖羅蓉新鮮無根,大口大口地配合底層已調味醋飯,已不用多加醬油,令人滿足!

▫️ 前菜▫️味噌湯

🔸海膽拖羅蓉丼($138)

2023-11-06 33 views
今日出左銅鑼灣做嘢,下午時問吾知食咩好,行行下去到耀華街,見到都好多食市,經過九鬼居酒居,見到門前的午市套餐都幾抵食,即管一試佢地既午市定食一進餐廳見到裝修都好特別,以日本武士為題,牆上掛著好多日本武士壁畫,好有日本風格的居酒屋鹽醬大蔥雞肉定食 $98鹽醬大蔥雞肉,外層燒到微微焦香,肉質保持幼嫩,食落好惹味,送飯一流,日本米煙煙韌韌 好有咬口。定食仲包括麵豉湯、沙律菜。麵豉湯味道濃郁,沙律菜夠新鮮爽脆 配上麻醬 好開胃乳酸菌梳打 +$10乳酸菌梳打解渴 清新可口整體來說,環境舒服,食物味道很不錯,屬性價比高,值得推介下次有機會會約埋朋友嚟試吓呢度嘅晚市先

鹽醬大蔥雞肉定食 $98

乳酸菌梳打 +$10
乳酸菌梳打解渴 清新可口

整體來說,環境舒服,食物味道很不錯,屬性價比高,值得推介

下次有機會會約埋朋友嚟試吓呢度嘅晚市先

2023-11-02
$119 (Lunch)
2023-10-28 40 views
最近去咗一間叫做九鬼居酒屋嘅餐廳,餐廳以武士為主題,掛滿咗好多唔同嘅武士畫。佢哋嘅特色就係串炸、關東煮、各式小食同埋日本酒,個氣氛好好,好啱同朋友一齊嚟。
🥗 洋風刺身沙律:呢個沙律好新鮮,有牛油果,沙律菜,好靚既蕃茄仲有三文魚同油甘魚,配埋胡麻醬好開胃。🍢 串燒:佢哋嘅串燒選擇好多,我地就揀左牛肩、冬菇、博多雞翼、燒豆腐同埋燒雞腿肉,每款都烤得啱啱好,醬汁都好惹味。1. 牛肩串燒:呢款牛肩肉質鮮嫩多汁,有淡淡嘅炭燒香味,咬落去肉汁四溢,。2. 冬菇串燒:冬菇上面加左平時食章魚燒既鰹魚乾,信唔到咁樣配搭出黎又幾有驚喜!3. 博多雞翼串燒:呢款博多雞翼串燒外酥內嫩,肉質鮮美多汁,配埋醬汁,食落酥脆好味。4. 燒豆腐串燒:以豆腐嘅嫩滑口感為特色,外層烤得微焦,入面仲保持住豆腐嘅柔軟口感。5. 燒雞腿肉串燒:雞肉經過炭火燒烤,肉質鮮嫩多汁,外皮烤得香脆,入口即化,帶嚟濃郁嘅雞肉風味。🍢 吞拿魚盛:呢個料理以吞羅魚為主,有大拖羅、中拖羅、赤身同埋香蔥拖羅蓉小卷。大拖同埋中拖油脂好豐富,十分新鮮,口感一流。赤身感較為緊實,肉質鮮美。香蔥拖羅蓉小卷入口即溶,好有驚喜!九鬼居酒屋氣氛都好熱鬧同埋舒適

九鬼居酒屋氣氛都好熱鬧同埋舒適,啱哂同朋友傾下計、一齊食飯。聽講九鬼居酒屋喺11月18號會有一個和牛清酒晚宴。每位只需1098蚊,就可以品嚐到超過十多款新鮮刺身壽司,仲有清酒任飲!如果你中意飲清酒,記得提早預約位啦!

味道:🌟🌟🌟🌟🌟

環境:🌟🌟🌟🌟🌟
回頭:🌟🌟🌟🌟🌟

📍 餐廳:九鬼居酒屋

🌍 地址:耀華街21號華耀商業大廈地下7號舖
2023-10-27 47 views
九鬼居酒屋🌟洋風刺身沙律🌟牛舌串燒🌟博多雞翼🌟茄子串燒🌟赤身、中拖羅、大拖羅壽司🌟香蔥拖羅蓉小卷今日放假朋友又好早收工,約埋一齊去間居酒屋傾吓偈食吓嘢。我哋叫咗個洋風刺身沙律,沙律入面有牛油果、新鮮蕃茄同埋好多魚刺身,mix埋口感好好,健康又好味。串燒方面叫咗雞翼、牛舌同埋茄子,牛舌爽彈、雞翼好大隻、茄子咬落去仲有汁出嚟。最後都叫咗幾款壽司,冇諗過喺香港都會食到日本質素。赤身壽司血酸味明顯,中拖羅油脂感十足,但係依然有魚香,大拖羅就以魚油香為主,每一款都好高質素。
九鬼居酒屋
🌟洋風刺身沙律
🌟牛舌串燒
🌟博多雞翼
🌟茄子串燒
🌟赤身、中拖羅、大拖羅壽司
🌟香蔥拖羅蓉小卷

今日放假朋友又好早收工,約埋一齊去間居酒屋傾吓偈食吓嘢。