🌛Omakase Moon $1580/位先付•刺身五款•御料理壽司•吸物•甜品🌛先付 😍前菜以清新口味為主,蘋果綠茶啫喱微微甜;樽菜配搭少量薑蓉,口感軟嫩酥爛;三文魚籽玉子豆腐正常發揮;榮螺鮮味十足。🌛刺身五款✨鮫鰈魚·甜蝦他他·魚子醬以竹炭鹽同紫蘇花增添風味,最後以鹹香既餘韻作結。別致嘅登場方式,以液態氮整成泡沫形狀🫧 慢慢變大再破滅,如煙霧般消散。✨墨魚·北海道馬糞海膽墨魚切成一絲絲,撈埋海膽、豉油同Wasabi一齊食用。✨北海道白象拔蚌 😍一向都係貝類愛好者,新鮮象拔蚌鮮味十足,口感爽彈,加上青檸汁輕輕點綴。 ✨北海道毛蟹·蟹膏·北海道紫海膽三樣野夾埋爽脆嘅紫菜一齊食,邪惡又濃味嘅組合😆 全部都好新鮮,我就鍾意分開食多啲。✨鰤魚油甘魚既一種,油香豐腴,軟軟滑滑既口感,唔會太過鹹,唔錯。🌛御料理✨新鮮紫菜海膽煎帶子帶子煎得金黃,生熟程度剛好,配搭淡雅風味嘅紫菜醬汁,仲有櫻花蝦乾增加香氣。🌛壽司十款✨真鯛魚:清淡優雅,富彈性。✨銀鱈魚:有黑松露醬香氣。✨石門貝:一拍就會收縮,食落更爽口。✨鹿兒島間八魚✨金線鯛✨帆立貝✨赤龍:軟嫩口感,油香十足。✨中拖羅:肥美又帶點嚼勁。✨鰤魚腩:魚

🌛Omakase Moon $1580/位
先付•刺身五款•御料理
壽司•吸物•甜品

🌛先付 😍

🌛刺身五款
✨鮫鰈魚·甜蝦他他·魚子醬

✨墨魚·北海道馬糞海膽
墨魚切成一絲絲,撈埋海膽、豉油同Wasabi一齊食用。

✨北海道白象拔蚌 😍

✨北海道毛蟹·蟹膏·北海道紫海膽

✨鰤魚
油甘魚既一種,油香豐腴,軟軟滑滑既口感,唔會太過鹹,唔錯。

🌛御料理
✨新鮮紫菜海膽煎帶子

🌛壽司十款
✨真鯛魚:清淡優雅,富彈性。
✨銀鱈魚:有黑松露醬香氣。
✨石門貝:一拍就會收縮,食落更爽口。
✨鹿兒島間八魚
✨金線鯛
✨帆立貝
✨赤龍:軟嫩口感,油香十足。
✨中拖羅:肥美又帶點嚼勁。
✨鰤魚腩:魚油味較濃。
✨北海道紫海膽:鮮甜海膽加埋淡雪鹽,鹹鹹香香。
今日嘅壽司偏向魚脂豐富,炙燒後更甘香,食到最後幾件真係飽到不行😬

🌛甜品
✨西瓜🍉 赤肉蜜瓜🍈 極致既香甜🤍
2024-07-30 327 views
📍 花晨月夕出左糧梗係要食餐好嘅,今次黎食omakase 🥳餐廳裝修以灰色為主調,帶俾人一種好神秘嘅感覺🫢一邊係長吧枱,另一邊係包廂,當晚好好彩被安排入包廂🥳可以同朋友慢慢食住傾偈,私隱度極高😎🌕 Omakase Moon $1580☀️Omakase Sun $1380🌟先付前菜有四款:榮螺、蘋果綠茶啫喱、三文魚籽玉子豆腐同蒓菜配秋葵啫喱~前菜嚟講都幾豐富,榮螺大大粒,食落爽口!個人最鍾意蘋果綠茶啫喱,綠茶味好突出,整體酸酸甜甜好開胃!🌟Omakase sun 刺身三款:1️⃣ 薄切伊佐木真鯛🐟擺盤好靚!食落味道清新帶甘甜,沾埋酸汁一齊食,味道會更加豐富🥳2️⃣三文魚籽海膽杯海膽加上醃製過嘅三文魚籽,鮮中帶甜,三文魚籽亦增添口感~3️⃣北海道毛蟹🦀用紫菜包住啲蟹肉同蟹膏一齊食,蟹既鮮味MAX!🌟Omakase sun 刺身五款:1️⃣鯛魚卷甘海老🫧用真鯛魚包住甜蝦形成卷狀,再喺上面放上魚子醬😋之後店員就直接用液態氮,整成一個煙霧大波波🫧慢慢睇到佢變大到最後煙消雲散,簡直係視覺上嘅享受!真鯛魚肉質比較肥美,同魚子醬嘅味道好夾🥳2️⃣鰹魚好厚身,好肥美!!!肉質較腍,味道好濃郁,食完之後個味道仲係喺口入邊揮之
📍 花晨月夕

🌕 Omakase Moon $1580
☀️Omakase Sun $1380
先付

🌟先付

🌟Omakase sun 刺身三款:
1️⃣ 薄切伊佐木真鯛🐟
2️⃣三文魚籽海膽杯
海膽加上醃製過嘅三文魚籽,鮮中帶甜,三文魚籽亦增添口感~
3️⃣北海道毛蟹🦀
用紫菜包住啲蟹肉同蟹膏一齊食,蟹既鮮味MAX!

🌟Omakase sun 刺身五款:
1️⃣鯛魚卷甘海老🫧
2️⃣鰹魚
好厚身,好肥美!!!肉質較腍,味道好濃郁,食完之後個味道仲係喺口入邊揮之不去~可配埋蒜蓉同蔥一齊食,會解油膩感~
3️⃣ 燒梭子魚
肉質好厚實,而且味道酸酸甜甜,特別開胃!
4️⃣原隻紫海膽✨
係當造嘅新鮮海膽呀!😈海膽色澤鮮明,食落超級鮮甜!配上三文魚籽,口感更佳~
5️⃣日本口岸蠔🦪

🌟 御料理
紫菜漬海膽煎帶子

🥢紫菜漬海膽煎帶子
帶子煎到半生熟,同海膽一齊微微燒過表面,厚肉鮮甜,配埋紫菜同櫻花蝦食,口感更豐富😋

🌟 壽司十貫
7️⃣ 關池魚
8️⃣ 黑目魚
9️⃣ 豉油漬赤身
🔟 拖羅
▶️試曬咁多款之後,個人比較鍾意食紅鯛魚,油脂勁重,食落相當滿足🥳貝類嘅壽司全部都鍾意😎 石坦貝同地貝食落超級爽口,食得出係新鮮嘅!拖羅更加唔使講啦,一定好食!油脂MAX~

🌟吸物
海膽手卷

🥢海膽手卷
成板既海膽鋪喺手卷,海膽鮮甜濃郁,入口即溶,滿足感十足🥰食之前職員會噴上金箔,儀式感滿滿😚
硯清湯

🥣硯清湯
食咗咁多刺身,飲返碗暖笠笠嘅清湯就最適合不過~蜆湯清甜,食埋隻大蜆就啱啱好啦!

🌟甜品
赤肉蜜瓜配紅酒啫喱西瓜

🍈赤肉蜜瓜配紅酒啫喱西瓜
黎自日本熊本皇后蜜瓜,果肉厚密,口感細緻,香甜多汁!同平時食開嗰啲真係冇得比🙈而紅酒啫喱都幾特別,食得出有酒味但唔會話好濃,好有驚喜!

⭐️好味指數:9.3/10

📍 花晨月夕 (尖沙咀)
尖沙咀赫德道2號金麟商業中心2樓

#尖沙咀 #花晨月夕 #廚師發辦 #omakase #刺身 #海膽 #拖羅 #金箔
壽司十貫
  • 海膽
  • Omakase  Moon
  • Omakase Sun
2024-07-28 197 views
🤟🏻唔駛飛日本🇯🇵搵嚟上樓「Kuno·花晨月夕」同朋友仔享受一場Omakase 精緻·藝術之旅✈️橫裝入型入格全🌑黑色作主調🌑坐喺有包箱或吧枱能近距離欣賞師傅手藝,今晚更挑選最時令既優質食材及割烹,每一道環節都凝聚滿滿心思🥰🌕Omakase Moon 💲1️⃣5️⃣8️⃣0️⃣22品Set,包括先付、刺身5款、御料理、寿司十貫、吸い物及時令優果果物💮先付三品💮 奢華別緻🥢蘋果綠茶啫喱 、樽菜、三文魚玉子、榮螺吸收醬油味—順次序食💮刺身五款💮🥢北海道厚岸町牡蠣(あっけし牡蠣まつり)口感Creamy厚肥,海水味突出🥢真雕魚-魚片捲著蝦肉配上魚子醬點綴紫蘇花配蒜汁入口溶化,色彩艷麗🥢北海道白象拔蚌加咗青檸汁後甜味更突出🥢北海道毛蟹 已拆去蟹肉拼馬糞海膽,若然喜愛紫蘇花更突出🥢鰹魚刺身嚟自四國一帶嘅地方,一向醃製為主,今次食到相當滿足;魚味濃郁和嫩瘦,較為淡身冇渣配蒜蓉蔥花💮御料理💮🥢帶子櫻花蝦-以海洋🌊為主題,巨厚帶子、海膽、櫻花蝦配秘製海帶汁,充滿海水鮮味💮寿司十貫💮🍣依佐木- 柔嫩清甜,入口溶化,配暖暖醇醋飯🍣帆立貝-輕掃醬油和唧滴青檸汁後,更加甘甜有彈性🍣黑鯥魚-來自神津島對落小島橫濱出產,油脂唔算豐富

🌕Omakase Moon 💲1️⃣5️⃣8️⃣0️⃣

💮先付三品💮 奢華別緻

💮刺身五款💮
🥢北海道厚岸町牡蠣(あっけし牡蠣まつり)
口感Creamy厚肥,海水味突出

🥢北海道白象拔蚌加咗青檸汁後甜味更突出

🥢北海道毛蟹 已拆去蟹肉拼馬糞海膽,若然喜愛紫蘇花更突出

💮御料理💮

💮寿司十貫💮
🍣依佐木- 柔嫩清甜,入口溶化,配暖暖醇醋飯

🍣帆立貝-輕掃醬油和唧滴青檸汁後,更加甘甜有彈性

🍣黑鯥魚-來自神津島對落小島橫濱出產,油脂唔算豐富輕輕一燒,魚皮燒香,釋出油脂

🍣石垣貝-肉帶橙色,上碟時拍打肌肉瞬間收縮,口感爽身鮮甜,不會過韌

🍣靜岡縣金木雕-輕炙香淡味道帶甜出,油香、嫩、鮮、甜

🍣鯖魚-以養殖法無製過,怕腥可加入薑蓉和蔥花,豐富既油脂,質地細膩

🍣喜知次-火炙過後逼出油分,立立令肉質細嫩,脂香四溢有彈性

🍣赤鯥-日本中南部貴族之一,醮唔算好多舖頭有呢種輕爽嫩

🍣鹿兒島中拖羅唔同人會喜愛紅足夠食到油脂同吞拿魚嘅味道

• 先付
  • Omakase  Moon
  • 甜品
  • Omakase
✅花晨月夕 Omakase都淨係係日本食過一次今次適逢生日月份 可以乘機係香港食一次😝呢到嘅Omakase有total 3款唔同嘅餐分別係Omakase Flower, Omakase Sun & Omakase Moon今次同朋友揀咗一個Sun 同一個Moon餐~Sun & Moon 嘅分別在於Moon餐有多兩款刺身同壽司有多一款Omakase Sun     $ 1380Omakase Moon   $ 1580🔷前菜 首先兩個餐都有先付 即係前菜🔺蘋果綠茶啫喱🔺榮螺🔺三文魚子玉子豆腐🔺牛蒡漬物特別一提蘋果綠茶啫喱 食完個感覺好清新🔹Sun餐刺身🔺金鯛魚刺身 鯛魚刺身好薄身 配埋酸汁好開胃 又唔腥!🔺海膽杯用咗一板板嘅海膽製成嘅海膽杯 中間又有三文魚子🥰🔺毛蟹毛蟹加蟹膏配紫菜食特別能夠特顯蟹嘅鮮甜味!🔹Moon餐刺身🔺日本口岸蠔好鮮甜嘅蠔 又唔會有腥味!帶有少少海水味!🔺鯛魚卷配甜蝦他他打卡十足啊!係玻璃球入面放咗鯛魚卷 鯛魚入面包咗甜蝦刺身 一啖可以食到兩款唔同口感嘅刺身🥰師傅會加入液態氮 整成一個波波 好有美感💛🔺鰹魚🔺燒梭子魚🔺新鮮海膽同Sun餐嘅唔同 就係呢個係原隻新鮮海膽
✅花晨月夕
Omakase都淨係係日本食過一次
今次適逢生日月份 可以乘機係香港食一次😝
呢到嘅Omakase有total 3款唔同嘅餐
今次同朋友揀咗一個Sun 同一個Moon餐~
Sun & Moon 嘅分別在於Moon餐有多兩款刺身壽司有多一款

Omakase Sun     $ 1380

🔺牛蒡漬物
特別一提蘋果綠茶啫喱 食完個感覺好清新

🔹Sun餐刺身
🔺金鯛魚刺身
鯛魚刺身好薄身 配埋酸汁好開胃 又唔腥!
🔺海膽杯
用咗一板板嘅海膽製成嘅海膽杯 中間又有三文魚子🥰
🔺毛蟹
毛蟹加蟹膏配紫菜食特別能夠特顯蟹嘅鮮甜味!

🔹Moon餐刺身
🔺日本口岸蠔
好鮮甜嘅蠔 又唔會有腥味!帶有少少海水味!
🔺鯛魚卷配甜蝦他他
同Sun餐嘅唔同 就係呢個係原隻新鮮海膽上
果然新鮮原隻嘅海膽係唔同啲 好鮮甜 係口入面溶化🥹😆

🔹御料理
🔺紫菜海膽漬帶子
帶子輕輕火炙咗 中間仲保持住好嫩滑 配上新鮮紫菜漬 可以更突顯帶子嘅鮮味!

🔹壽司十貫
🔺紅鯛魚
油脂感十足 好creamy
🔺夾帶魚
🔺鮫鰈魚
🔺燒帶子
帶子輕輕炙燒 上面有少少岩鹽 仲帶有檸檬味!
🔺石坦貝
貝類好爽口 好鮮甜!
🔺地貝
🔺關池魚
🔺黑目魚
🔺豉油漬赤身
🔺拖羅 (moon餐)
拖羅好有油香味 個魚油口感入口即融

🔹海膽手卷
仲有一個海膽手卷
鮮甜嘅海膽 成晚食咗好多海膽 勁滿足🥰

🔹蜆清湯
最後食完壽司會上一個蜆清湯
清湯好鮮甜 仲有一隻大蜆!

🔹甜品
紅酒啫喱西瓜 & 赤月蜜瓜
係黃色西瓜面有自製嘅紅酒啫喱
食到好香紅酒味!
又個蜜瓜真係可以話係劃上完美嘅句號!
蜜瓜真係好好好好鮮甜!同平時食到嘅完全唔同!

味道:9.5/10
賣相: 9/10

地址: 尖沙咀赫德道2號金麟商業中心2樓
「花晨月夕」花香早晨.明月夜晚,將最美好的時光和景物呈現。每一道菜品都是主廚精心烹調的匠心之作,視覺與味覺享受。☀️Omakase Sun $1380 ❁ 先付蘋果綠茶啫喱(鮮甜)➛ 樽菜(秋葵)➛ ➛ 三文魚子玉子豆腐➛ 榮螺(新鮮甜美)❁ 刺身三款➬ 北海道厚岸牡蠣~肉質肥厚,甘甜香醇。➬ 三文魚子海膽杯~自家醃製三文魚子,所以較為甜身,加上日本青柚子皮。面頭配上海膽,兩者配合鮮甜美無比。➬ 梳子魚~灑上海藻鹽再燒,入口即溶、有焦香味。❁ 御料理 新鮮紫菜漬.海膽.煎帶子❁ 寿司九貫➬ 伊左木魚壽司~與一般白身魚相比,脂肪含量偏高,吃起來更柔軟多脂。➬ 帆立貝壽司~面頭經過切割,口感更會豐富。➬ 神津島黑鯥魚壽司~因為魚皮較難咬,用醬油搽面再燒,滲出油香。➬ 石坦貝壽司~夏天當造,食落比北寄貝更爽更甜。➬ 地金目鯛魚壽司~來自靜岡縣,燒起有油香口香。➬ 真鯖魚壽司~日本養殖,油脂比野生更豐富,加薑蔥更加鮮。➬ 喜知次魚壽司~來自北海道,有海中紅寶石之稱,因產量極少,難以捕捉,更顯矜貴。➬ 中拖羅魚壽司~肥瘦均勻,魚香持而恰到好處的魚油脂,入口甘香。➬ 赤海膽壽司~當造月份一般於6至

☀️Omakase Sun $1380

❁ 先付

刺身三款
➬ 北海道厚岸牡蠣~肉質肥厚,甘甜香醇。

➬ 梳子魚~灑上海藻鹽再燒,入口即溶、有焦香味。

❁ 御料理
新鮮紫菜漬.海膽.煎帶子

❁ 寿司九貫
➬ 帆立貝壽司~面頭經過切割,口感更會豐富。
➬ 石坦貝壽司~夏天當造,食落比北寄貝更爽更甜。
➬ 地金目鯛魚壽司~來自靜岡縣,燒起有油香口香。
➬ 真鯖魚壽司~日本養殖,油脂比野生更豐富,加薑蔥更加鮮。
➬ 赤海膽壽司~當造月份一般於6至9月,紫菜包住滿瀉嘅赤海膽,面頭灑上淡雪鹽,再噴金箔粉。

❁ 吸い物
蜆肉昆布清湯

甜品 (デザート)
➬ 紅酒啫喱配西瓜
➬ 赤肉蜜瓜

2024-07-23
Type of Meal
Dinner
2024-07-25 191 views
今日同老公嚟慶祝結婚20周年🩷有三個餐俾我哋揀,我哋揀咗"月Moon "🌙整個餐擺盤好靚🌿☘️🪻,好有心思,有兩個打卡位,氣泡🫧🫧同埋噴金箔💰,滿滿儀式感🩷🩷拍片打卡一流🤩⭐️食物方面,食材好新鮮,而且有幾款都有海膽,尤其係毛蟹海膽卷、原個紫海膽同埋最尾嘅大大舊海膽卷,實在驚喜,海膽亦都好甜,真係好想再食🤩🐟魚類方面,用上比較油脂豐富嘅魚,例如鰤魚、油甘魚、銀雪魚等,充滿油香,我地兩個都好鍾意🥰🥰但係如果怕太油嘅魚,就要訂位時先同餐廳寫明,因為訂位之後係有個link send俾我,可以mark低有啲乜嘢唔食嘅!🐚貝類有北海道生蠔、元貝、馬刀貝、馬甲貝,又鮮又甜,好回味😋🦐但係完全冇蝦就有啲失望🥺🥺🥣最尾個蜆清湯好鮮作為句號👍🏻👍🏻🍈🍉🍰🍫訂位時講咗係慶祝結婚周年,竟然安排咗甜品有特別裝飾,超有心機,好靚🩷試過其他店慶祝生日或者周年只係得個牌仔插住就算數😂😂 赤肉蜜瓜甜到漏,仲有橙色西瓜,蛋糕仔一片,朱古力碎,大滿足😎師傅同女侍應服務態度好好,上菜速度因應客人食嘅速度,唔會太慢等太耐先食下一樣👍🏻👍🏻但係如果想慢啲傾下計,我諗要同師傅溝通一下先😉😉整個餐我哋大約食咗兩個鐘頭多少少就完😄
今日同老公嚟慶祝結婚20周年🩷
有三個餐俾我哋揀,我哋揀咗"月Moon "🌙
🦐但係完全冇蝦就有啲失望🥺🥺
🥣最尾個蜆清湯好鮮作為句號👍🏻👍🏻

2024-07-24
$1500 (Dinner)
Celebration
Anniversary
2024-07-23 246 views
🎉先付🥢🍽️蘋果綠茶啫喱,玉子豆腐魚子,大響螺。呢個前奏嚟得非常恰當,令到你味蕾大開。🎉刺身四款🥢🍽️珍鯛魚刺身肉質彈牙,新鮮😋🍽️日本北海道厚岸蠔Size 適中,好鮮肥美,好有層次感,好正👍😍😋🍽️凹貝海螺刺身彈牙爽口,唔錯👍🍽️三文魚子海膽刺身新鮮即係新鮮, 醃製過嘅魚子加埋新鮮嘅海膽,少少柚子皮令味道更加清新,嘩!簡直係一絕啊😍😋🎉御料理🥢🍽️北海道帶子赤燒海膽半熟嘅帶子加埋燒過嘅海膽,味道豐富,非常出色,值得推介😍😍😋😋🎉寿司六貫🥢🍽️深海池魚壽司新鮮肉質嫩滑,符合預期。🍽️帆立貝壽司肥厚,新鮮,嫩滑,滿足,正👍🍽️鮫鰈魚壽司好特別,有火焰灼過鮫鰈魚魚邊位同刺身混合埋一齊,口感既複雜又鮮味,好正👍👍🍽️靜岡縣金目鯛魚壽司油脂分布均勻,經過火灸令到味道更加突出,有幸福感😋😋🍽️鹿兒島縣奄美大島中拖羅壽司雖然叫中拖羅,但係肥美厚切,脂肪分布恰到好處,魚油入口即溶,簡直難以忘記😍😋😋🍽️金箔海膽壽司厚厚嘅海膽鋪上金箔,只能用豐富來形容,好飽滿。非常滿足😋😋😋🎉湯🥣🍽️大蜆麵豉湯蜆名副其實係夠大隻嘅,肉質好味配麵豉湯好夾😋🎉甜品🥄🍽️赤肉蜜瓜丶紅酒啫喱配西瓜甜,甜,甜。難以抗拒的甜。
🎉先付🥢

🎉刺身四款🥢

🍽️珍鯛魚刺身
肉質彈牙,新鮮😋

🍽️日本北海道厚岸蠔
Size 適中,好鮮肥美,好有層次感,好正👍😍😋

🍽️凹貝海螺刺身
彈牙爽口,唔錯👍

🍽️三文魚子海膽刺身

🎉御料理🥢

🍽️北海道帶子赤燒海膽

🎉寿司六貫🥢

🍽️深海池魚壽司
新鮮肉質嫩滑,符合預期。

🍽️帆立貝壽司
肥厚,新鮮,嫩滑,滿足,正👍

🍽️鮫鰈魚壽司
鮮味,好正👍👍

🍽️靜岡縣金目鯛魚壽司
油脂分布均勻,經過火灸令到味道更加突出,有幸福感😋😋

🍽️鹿兒島縣奄美大島中拖羅壽司

🍽️金箔海膽壽司

🎉湯🥣

🍽️大蜆麵豉湯
蜆名副其實係夠大隻嘅,肉質好味配麵豉湯好夾😋

🎉甜品🥄

🍽️赤肉蜜瓜丶紅酒啫喱配西瓜
甜,甜,甜。難以抗拒的甜。
食過嘅omakase每次都過千,但無試過落咁重本嘅食材🥹 人生一定要黎食一次,係好好體驗💕 另外omakase lunch 由$288起,超高性價比✨食材品質、菜式設計、師傅刀工、服務都達致廚師發辦嘅最高級別,性價比相當高🥹Omakase Sun $1380前菜⭐️ 蒓菜 配秋葵、薑蓉 口感好特別,似菇、秋葵同啫喱嘅混合體,味道酸甜,好開胃✨⭐️ 磯煮榮螺 大大粒🤩肉質爽甜⭐️ 三文魚籽玉子豆腐⭐️ 蘋果綠茶啫喱刺身🐟⭐️ 薄切鯛魚海膽卷刺身 入面捲着北海道鹽水海膽,魚子醬點綴🤤灑上竹炭鹽、金箔粉飄係空中已經好靚,再加埋液態氮泡泡🫧 極之華麗夢幻🦄 💗喜歡花香味嘅可以連同紫蘇花蕊一齊入口⭐️ 北海道昆布森生蠔 🦪肉質肥美,creamy幼滑細緻,配辣椒檸檬汁⭐️ 北海道原隻紫海膽 ✨原隻海膽😍 配自家調味三文魚籽(清甜口感)加入柚子調味,每一啖都係極致享受🤤⭐️ 鰹魚刺身厚身肉質軟腍,油份唔高,加埋蔥薑蓉、點醬油食,質感似半生熟牛扒🥩🤣御料理⭐️ 新鮮紫菜海膽煎帶子 超巨型帶子,底層鋪滿煎香嘅海膽🤤 新鮮紫菜、櫻花蝦、紫蘇葉令醬汁帶濃郁而有層次感嘅味道 ~壽司 🍣⭐️ 真雕魚 — 清新爽彈牙⭐️ 燒高部魚
另外omakase lunch 由$288起,超高性價比✨

Omakase Sun $1380

前菜
⭐️ 蒓菜 配秋葵、薑蓉
口感好特別,似菇、秋葵同啫喱嘅混合體,味道酸甜,好開胃✨
⭐️ 磯煮榮螺
大大粒🤩肉質爽甜
⭐️ 三文魚籽玉子豆腐
⭐️ 蘋果綠茶啫喱

刺身🐟
⭐️ 薄切鯛魚海膽卷刺身

⭐️ 北海道昆布森生蠔 🦪
肉質肥美,creamy幼滑細緻,配辣椒檸檬汁

⭐️ 北海道原隻紫海膽 ✨
原隻海膽😍 配自家調味三文魚籽(清甜口感)
加入柚子調味,每一啖都係極致享受🤤

⭐️ 鰹魚刺身

御料理
⭐️ 新鮮紫菜海膽煎帶子

壽司 🍣
⭐️ 真雕魚 — 清新爽彈牙
⭐️ 燒高部魚 — 夏天季節魚 高油脂🤤軟腍口感
⭐️ 凡立貝 — 巨型貝 超鮮超甜
⭐️ 甜蝦他他 — 加金箔粉末 紫蘇葉味香濃
⭐️ 長崎中拖羅 — 油分高而無筋,入口即溶魚油香味濃郁
⭐️ 北海道赤海膽手卷配淡雪鹽💓 — 大🈵足 ‼️ 海膽份量多,紫菜脆身,淡雪鹽同時帶淡咸味同米香🤤🤤🤤

⭐️ 蜆肉清湯— 海鮮味濃

甜品
⭐️ 紅豆啫喱西瓜 日本蜜瓜 —超甜
  • 三文魚籽海膽杯
  • Omakase Sun
2024-07-22 198 views
現在吃Omakase不僅要滿足肚子,還要滿足眼睛👀 之前看照片很漂亮,所以來試試~ 這次選擇了 Omakase Sun $1380 / person🍀🍽️ 先付先付有四款:磯煮榮螺、玉子豆腐配三文魚子、蘋果同綠茶啫喱、植物蒓菜製成的醋。最特別係植物蒓菜製成的醋,酸酸的,滑捋捋,超開胃!🍀🍽️ 刺身 - 真鯛魚真鯛魚包住甜蝦🦐 上面再加上魚子醬!少少鹹味,帶出了蝦的鮮甜🍀🍽️ 刺身 - 生蠔日本北海道厚岸生蠔🦪 大大隻,食落感覺很有層次🍀🍽️ 刺身 - 凹貝響螺好爽口呀!加咗 玫瑰岩 同 青檸汁,其實唔使點豉油都夠味~🍀🍽️ 刺身 - 三文魚子海膽杯一碗魚子 多麼幸福🥰 魚子是餐廳醃製過的,甜香!加上柚子皮,清新!🍀🍽️ 御料理半熟嘅北海道帶子 上面放咗 赤燒過嘅海膽🤩 旁邊仲有櫻花蝦調味!🍀🍽️ 壽司 - 深海池魚不會太膩,肉質有點爽口~🍀🍽️ 壽司 - 帆立貝 好耐未食過咁肥美嘅帆立貝!肉質超滑,配上柚子鹽,清新開胃。🍀🍽️ 壽司 - 鮫鰈魚燒過之後魚油味更出☺️ 六款壽司裡面感覺最特別~🍀🍽️ 壽司 - 木雕顏色最鮮艷,但食完未有留下太深印象🙂🍀🍽️ 壽司 - 拖羅鹿兒島拖羅 入口即溶的感覺😍 壽司中的最
🍽️ 先付

🍽️ 刺身 - 真鯛魚

🍽️ 刺身 - 生蠔

日本北海道厚岸生蠔🦪 大大隻,食落感覺很有層次
🍽️ 刺身 - 凹貝

🍽️ 刺身 - 三文魚子海膽杯

🍽️ 御料理

🍽️ 壽司 - 深海池魚

不會太膩,肉質有點爽口~
🍽️ 壽司 - 帆立貝

好耐未食過咁肥美嘅帆立貝!肉質超滑,配上柚子鹽,清新開胃。
🍽️ 壽司 - 鮫鰈魚

燒過之後魚油味更出☺️ 六款壽司裡面感覺最特別~
🍽️ 壽司 - 木雕

顏色最鮮艷,但食完未有留下太深印象🙂
🍽️ 壽司 - 拖羅

鹿兒島拖羅 入口即溶的感覺😍 壽司中的最愛👍🏻
🍽️ 壽司 - 北海道赤海膽

份量超多嘅海膽呀😮 看了讓人流晒口水,配上一口飯和超脆的紫菜,大滿足❤️
🍽️ 甜品 - 赤肉蜜瓜

建議先吃西瓜和紅酒啫喱,再吃赤肉密瓜🍈 因為密瓜真的太甜了🤣
🍀
想收到更多美食資訊,請追蹤@greatfood_grateful
👦:環境樸素單純,但這正是為了讓客人更專注地享受美食。沒有過多的裝飾和分心的元素,只有精心製作的料理和專心的用餐體驗。這家Omakase餐廳雖然沒有極其華麗的裝飾,但卻散髮出一種寧靜和專注的氛圍,讓客人能夠全神貫注地品味每一道美食。整個廚房井然有序,裡面擺滿了各種精美的廚具刀具。廚師們在其中忙碌著,每一個動作都流暢而精確!他們用著細膩的手法處理食材,讓人感受到這裡的料理是經過精心準備和呈現的🥰 本期高能預警,海膽含量極高🌊·《Omakase Moon☽月刺身五品 $1580·🌟先付(前菜)主要是三文魚子玉子和磯煮小榮螺。螺肉鮮甜有嚼勁。三文子魚咸鮮味十足,給接下來的海鮮狂潮穩穩做好鋪墊😌·🌟鯛魚卷甜蝦🦐這道菜簡直就像在變魔術!液氮形成的泡泡🫧加上富貴的金箔,這鯛魚卷甜蝦加魚子醬的味蕾表演簡直讓人瞠目結舌😭·🌟北海道生蠔🦪肉質爽口彈牙,本身就毫無腥味,檸檬汁點綴更加鮮美🙂‍↕·🌟三文魚子海膽杯醃制過的三文魚籽點綴青檸皮,鋪在超大顆的海膽上😍一口下去完全下去就是天然的甜味,小木勺一口一口讓人捨不得停下😭·🌟炙烤鹿兒島鰤魚刺身🐟炙烤逼出的魚油加上少許海藻鹽,口感棉柔悠長🎣·🌟北海道毛蟹蟹肉+
《Omakase Moon☽月刺身五品 $1580
🌟先付(前菜)

🌟鯛魚卷甜蝦🦐
🌟北海道生蠔🦪
肉質爽口彈牙,本身就毫無腥味,檸檬汁點綴更加鮮美🙂‍↕

🌟三文魚子海膽杯

🌟炙烤鹿兒島鰤魚刺身🐟
炙烤逼出的魚油加上少許海藻鹽,口感棉柔悠長🎣

🌟北海道毛蟹蟹肉+蟹膏+海膽🦀️
蟹膏搭配海膽,把疾風怒濤都一口吃進口中,什麼神仙組合😭

🌟御料理:紫菜海膽煎帶子
帶子一口都快塞不下,上面還釀了熟海膽😳紫菜帶著勾芡,入口順滑!

🍣壽司10貫
🌟深海池魚: 加了柚子胡椒,搭配其彈嫩的口感,好像jelly在口中似化非化🙂‍↕
🌟真鯛魚: 白身魚加入青檸皮賦予了它清新的香氣🥰
🌟炙烤鮫鰈魚: 炙烤過的肉質柔軟,油脂豐富的魚永遠不缺粉絲🤩
🌟帆立貝:口感松化,雖然是貝類,但是一抿就能在口中化成絲絲纖維👅
🌟佐賀關鯖魚: 沒想到SABA也能生吃到這麼高的品質😝
🌟北海道喜知次魚: 切花刀後炙燒,生熟兩種口感兼得😋
🌟金鱔鯛: 味道偏清淡,可以吃出魚肉特有的甜味👍🏻
🌟貝: 廚師一拍能看到其自主收縮,可見其新鮮程度,爽脆的口感也真的是一絕😌
🌟大拖羅: 大拖羅的魅力無需多言,只怕是不夠吃😍
🌟北海道赤海膽Taco: 海膽特有的鮮甜濃郁🤩完全就是邊吃邊在感嘆在最後居然還有這麼巨量的海膽上來!😋

🌟蜆清湯
蜆清作為結尾洗去濃厚的海膽,給舌尖留下一絲清甜😌為甜品做好準備!

🌟甜品
紅酒Jelly配西瓜🍉、赤月蜜瓜🍈,水果品質無需懷疑,日本進口的蜜瓜才能有如此色澤和甜度,Best ending🎉

人均:$1500+
評分🪄 (滿分5🍑)
味道:🍑🍑🍑🍑🍑
📍花晨月夕KUNO
尖沙咀赫德道2號金麟商業中心2樓
🚇港鐵尖沙咀/尖東站 N3 出口, 步行約2分鐘
2024-07-21 154 views
一共有三款Omakase,我揀咗Moon Set,無論係種類嘅豐富度定味道,我覺得都好對得住個價位,高質😋👍🏻🌕Omakase Moon $1580🌙先付:有調味帶點酸嘅秋葵䔿菜,到滑溜玉子豆腐配三文魚籽,汁煮榮螺彈牙爽口,最後係酸甜開胃嘅青蘋果啫喱。🌙刺身五款🔸薄切青鯛配紫蘇花、酸汁師傅加入液態氮,上枱時帶煙霧到產生朦朧嘅氣泡,視覺效果十足!青鯛肉質嫩滑,又香又鮮味。🔸北海道厚岸蠔厚岸蠔鮮滑多汁,入口溶化。🔸粒貝刺身粒貝好脆身,帶些咬口,加入玫瑰岩更有層次。🔸北海道毛蟹肉、馬糞海膽😍😍依款真係好食到尖叫!毛蟹肉搭配超級滑嘅海膽,香味濃郁,鮮味係口中散發,太正啦!🔸獅魚聽師傅講即係大條油金魚,而獅魚味道就更豐富。🌙御料理煮北海道帶子加入海膽、紫菜碎及櫻花蝦。帶子煎煮火候剛好,嫩滑又多汁。配上海膽和櫻花蝦,層次豐富。🌙壽司十貫🔹依佐目壽司🔹帆立貝壽司🔹深海池魚壽司🔹石垣貝壽司🔹靜崗縣地金目鯛壽司🔹鮫鰈魚壽司🔹鯖魚棒🔹喜知次壽司🔹中拖羅壽司🔹海膽卷物🍣壽司種類豐富,用上唔同嘅烹飪及處理技巧,整體食材都十分新鮮肥美,好好食!例如✨帆立貝壽司入口好鮮甜冰凍。✨深海池魚壽司面層加上醬汁及柚子皮,

🌕Omakase Moon $1580

🌙先付:

🌙刺身五款

🔸薄切青鯛配紫蘇花、酸汁

🔸北海道厚岸蠔
厚岸蠔鮮滑多汁,入口溶化。

🔸粒貝刺身
粒貝好脆身,帶些咬口,加入玫瑰岩更有層次。

🔸北海道毛蟹肉、馬糞海膽

🔸獅魚
聽師傅講即係大條油金魚,而獅魚味道就更豐富。

🌙御料理
煮北海道帶子加入海膽、紫菜碎及櫻花蝦。
帶子煎煮火候剛好,嫩滑又多汁。配上海膽和櫻花蝦,層次豐富。

🌙壽司十貫

🔹鯖魚棒
🔹喜知次壽司
🔹中拖羅壽司
🔹海膽卷物

例如✨帆立貝壽司入口好鮮甜冰凍。✨深海池魚壽司面層加上醬汁及柚子皮,味道清新。✨石垣貝壽司入口爽脆。✨金目鯛壽司肉質綿密嫩滑,入口溶化。✨鮫鰈魚壽司加入油脂較重的魚邊,十分香濃。✨鯖魚棒經過炙燒,油脂香氣更散發開,口感綿滑。

✨海膽卷物非常多海膽,入口軟滑綿密,面層加上金箔粉點綴,好夢幻嘅卷物🤤

🌙吸物
蜆肉湯熱辣辣,鮮甜暖胃。

🌙甜品
蜜瓜、西瓜配紅酒啫喱,兩款水果都極甜又多汁,啫喱清爽,好refresh嘅甜品

整體好滿意,值得再訪!😋
2024-07-19 155 views
最近係日本返來,一直都係好想食omakase,不過始終喺日本返嚟,所以一定要搵啲高質素嘅~上網搵咗一輪之後就決定嚟呢間位於尖沙咀,好多人推介嘅高cp值店:花晨月夕。呢到裝修行高雅路線,所有碗碟都感覺係特別挑選過嘅,好有質感。今晚我要左omakase sun, $1380 一位,對於晚餐omakase來講,都算抵食。呢晚所有野都好新鮮,就連蜆湯同埋生果都絕對冇馬虎!不過我最鍾意嘅就係個煙燻鰹魚、青鯛、銀鱈魚同埋大toro。大toro近較位,少筋d,口感更加滑,超級超級好食。

2024-07-16 138 views
又到工作比較忙嘅月份,難得今日可以準時收工,就決定獎勵一下自己,去食omakase dinner. 花晨月夕一直都係人氣極高嘅一間omakase店,但我一直都未食過呢到嘅dinner,次次來都係食lunch。果然,dinner真係好特別,同比起lunch我覺得更加抵食!今日雖然冇book位但剛好walkin都係得返bar枱最後兩個位 天公造美,當然要個最高級嘅set。omakse moon $1580 包5款sashimi,御料理,10件sushi。最值得推介嘅,一定係個又好食,又睇得又新奇嘅bubble pop sashimi,用上鯛魚捲住海蝦他他,再加埋魚子醬,本來已經十分吸睛,但係竟然用埋食用番梘,整咗個波波出嚟,會慢慢變大變大,然之後爆開嘅時候仲會有煙霧出出嚟,成件事勁有鮮意,但係記住一個人要影片一個人要影相呀,真係好值得打卡!另外個海膽配ikura都好正,本身呢間嘅ikura比較甜,但係配埋海膽一齊食,就真係剛剛好,又係另一道超好打卡嘅dish!呢度食中午其實水準已經好高,所以食晚餐更加係正啦!

呢度食中午其實水準已經好高,所以食晚餐更加係正啦!
2024-07-14 134 views
今晚去食享廚師發辦 Omakase,三款Omakase 套餐各有特色,今晚選了Omakase MoonOmakase Moon $1580✨️前菜✨️刺身5款✨️御料理✨️壽司10✨️清湯✨️甜品前菜有榮螺、津菜及三文魚子豆腐刺身5款🐟,各款都新鮮帶有清新鮮魚味甜蝦他他配真鯛厚岸蠔北海道白象拔蚌毛蟹海膽鰤魚刺身~大型油甘魚熟食海膽煎帶子帶子大隻又鮮味,配合海膽好有矜貴感壽司十🍣北海道沙甸魚膠蝶魚石門貝帶子深海池魚鯖魚銀鱈魚~用火槍燒銀鱈魚味道特別出色野生拖羅北海道秋山水產海膽噴上金箔,北海道秋山水產海膽金黃色更突出,幼滑而味道鮮甜蜆肉湯🥣好鮮甜嘅蜆肉湯甜品紅豆啫喱西瓜🍉北海道哈蜜瓜🍈

Omakase Moon $1580
✨️前菜
✨️刺身5款
✨️御料理
✨️壽司10
✨️清湯
✨️甜品

前菜有
榮螺、津菜及三文魚子豆腐

刺身5款🐟,各款都新鮮帶有清新鮮魚味
甜蝦他他配真鯛
厚岸蠔
北海道白象拔蚌
毛蟹海膽
鰤魚刺身~大型油甘魚

熟食
海膽煎帶子
帶子大隻又鮮味,配合海膽好有矜貴感

壽司十🍣
鯖魚
銀鱈魚~用火槍燒銀鱈魚味道特別出色
野生拖羅

北海道秋山水產海膽
噴上金箔,北海道秋山水產海膽金黃色更突出,幼滑而味道鮮甜

蜆肉湯🥣
好鮮甜嘅蜆肉湯

甜品
紅豆啫喱西瓜🍉
北海道哈蜜瓜🍈
2024-07-13 131 views
週末去食Omakase,心情特別好,每道菜師傅都細心製作,完全感受到日本料理嘅精粹選了Omakase Sun 菜單,前菜有榮螺、津菜、三文魚子豆腐刺身三款,各有鮮味特色,而且擺盤好精緻真鯛三文魚子海膽杯鰹魚熟食海膽煎帶子壽司九貫🍣款款都好出色,深海池魚特別鮮味,海膽壽司份量好大,用秋山水產出產北海道沙甸魚膠蝶魚石門貝帶子深海池魚鯖魚銀鱈魚野生拖羅秋山水產海膽蜆肉湯~清甜蜆肉湯甜品~好精緻紅豆啫喱西瓜北海道哈蜜瓜好清甜

1992 views

刺身三款,各有鮮味特色,而且擺盤好精緻
真鯛
三文魚子海膽杯