2014-05-30 1343 views
其實我早就想像其他朋友一樣,在自己的網誌寫孕記,但又擔心萬一有不幸的事件發生,我還要繼續寫嗎?如今我的女兒順利出生,我亦捱過照顧初生嬰兒的艱苦歲月,現在就要開始把我的懷孕過程好好記錄下來…「蝦米腸」是我女兒的暱稱,指的就是國記的蔥花蝦米腸粉。這麼讓人無語的稱呼當然是蝦米腸他爸-R君幹的好事。某一天吃晚餐的時候,R君忽發奇想,說如果是女兒就叫「蝦米腸」,兒子就叫「叉燒」,在場的奶奶立即反對叫孫子做「叉燒」。對奶奶來說,R君才是一舊叉燒吧(笑)!國記是老字號,價錢也很大眾化,深受街坊歡迎,R君從小已經來幫襯了。與蝦米腸第一次「見面」的早上,我們來到了國記吃早餐。原本我是想反對的,大熱天時來吃粥?但這裡很近預約了的婦產科醫務所,所以就來了。原來國記的冷氣強勁,夏天吃粥也不會汗流浹背。我看餐牌,店家推介的是手打肉丸粥,我就試試吧。粥底沒有什麼特別,正正常常就已經是合格了。可惜肉丸死實,我不太喜歡。反而R君的豬紅粥比較好吃。我吃粥就是為了吃炸兩($13),最喜歡把染滿醬油的炸兩蘸粥來吃。包著油炸鬼的腸粉不薄,油炸鬼也不算脆,但腸粉有米香,自家醬油更是畫龍點睛。自家醬油濃厚,鹹中帶甜,跟腸粉和蘿蔔

R君才是一舊叉燒吧(笑)!
蝦米腸
原來國記的冷氣強勁,夏天吃粥也不會汗流浹背。
手打肉丸粥
肉丸
可惜肉丸死實,我不太喜歡。
豬紅粥
反而R君的豬紅粥比較好吃。
炸兩
我吃粥就是為了吃炸兩($13),最喜歡把染滿醬油的炸兩蘸粥來吃。包著油炸鬼的腸粉不薄,油炸鬼也不算脆,但腸粉有米香,自家醬油更是畫龍點睛。自家醬油濃厚,鹹中帶甜,跟腸粉和蘿蔔糕也是絕配,但就比較油膩。我見人家的炸兩是蔥花蝦米腸粉包的,原來我應該叫「蝦米炸兩」…

R君自己就吃了一碟蝦米腸($7),其實有米香的腸粉加上自家醬油就已經很不錯了。在繁忙時間的腸粉比較好吃,店家是預先製作好部份腸粉,一碟壓著一碟,壓得太長時間的話,味道當然會打折扣。不過這樣才能保持效率,這裡的店員都比快餐店的勤快得多!
我之後還吃過豬膶粥和蒸蘿蔔糕。豬膶份量多,是剛剛熟的,很好吃。蘿蔔糕($13)內有不少蘿蔔絲,比酒樓的好吃。朋友說國記的糉也很好吃,可惜我每次都被炸兩吸引著,還沒有試…
國記的價錢實惠,大部份粥品都是$20以下,小食和油器也是$15有找,即$40就能飽餐一頓,難怪這麼多街坊捧場。
2013-07-13
$40 (Breakfast)
蝦米腸
2014-02-06 337 views
成晚牙痛...以為出智慧齒, 第二朝索性請假睇牙醫...自細最怕就是睇牙醫, 到現在都要媽咪陪, 媽咪當然義不容辭!睇完只是牙肉發炎, 虛驚一場...跟小時候一樣, 睇完牙媽咪都一定帶我去食粥~而食粥就一定要去"為食街"的國記, 原因好簡單...因為媽咪由細幫襯到大!入到去好快就有位, 當然2個人多數要"搭檯"...店內都是圓檯圓櫈~我自己都好多年無幫襯, 同小時候一樣, "兩碗豬紅粥, 牛腸~~~"伙計都不用紙筆記單, 講一連串的"術語"就OK, 甚少出現漏單的情況~好似"一碗擺尾!"...我問媽咪: "乜野擺尾?" 媽咪解答: "魚片粥囉!!" (笑)豬紅粥 - HK$13@國記的粥底是生滾的, 如果你要食好綿好濃的就不是你杯茶!粥底味道夠, 豬紅不是很重味, 一齊食很配! 好足料, 豬紅食極都有!牛肉腸 - HK$13@反而牛腸有少少失望, 皮不夠薄, 勝在入面的牛肉同自家豉油都恰到好處!邊食媽咪一邊話當年..."細細個你呀婆就同我黎...讀書又黎食..." (下刪N字)雖然聽過N次, 不過見到媽咪想完當年滿足的樣子就知道很多回憶呢!走的時候伙計還跟媽咪吹水, 哈哈...果然是熟
成晚牙痛...以為出智慧齒, 第二朝索性請假睇牙醫...
豬紅粥 - HK$13@
國記的粥底是生滾的, 如果你要食好綿好濃的就不是你杯茶!

牛肉腸 - HK$13@

走的時候伙計還跟媽咪吹水, 哈哈...果然是熟客仔!
Other Info. : 印象中鹹肉粽都好好食, 隻牙好番再黎食先!
2014-01-21
$19.5 (Lunch)
  • 豬紅粥
2014-01-15 481 views
今日朋友突然話想食粥,諗起講係鋪頭自家出品仗坊嗰間國記來試試,我哋外賣咗魚片粥同皮蛋瘦肉粥,返到去打開碗食,非常足料,好正 魚片食極都有,碗粥味道又啱啱好,食完又唔會好口渴,我好怕有d粥鋪落咗好多味精,食完要不停飲水,我朋友食嗰碗皮蛋瘦肉粥,佢話好好食,皮蛋多到好似俾咗成粒佢咁,d瘦肉又係一片片嗰種,唔似連鎖嗰間海x粥店咁d粥浠又無咩米,d料又少到得幾條肉絲同幾粒仔皮蛋碎,少得可憐。另外我地都買咗炸倆食,不過不失,尚有少少微脆,但外賣的話一定要記得問佢拎醬汁,因為你唔問佢地係唔會俾埋你,幸好我當時發覺立刻問佢地拎。我地都外賣咗炒麵、蛋黃咸肉糉同啡色味砵仔糕,我覺得d炒麵好淡口,無咩味道,食落有d好似膠質嘅味道怪怪哋 ,蛋黃咸肉糉好好食,送粥一流 砵仔糕賣相雖然麻麻,但聽講係鋪頭自家新鮮米䊢整,所以就買來試試,同埋價錢唔貴3蚊一個,都好大隻同好厚身,d紅豆又好多,奈何佢地無熱住d砵仔糕,買嘅時候已經係凍冰冰,失色。
魚片粥
缽仔糕
魚片粥同皮蛋瘦肉粥,返到去打開碗食,非常足料,好正
,蛋黃咸肉糉好好食,送粥一流
2014-01-12
TakeAway
魚片粥
  • 魚片粥,皮蛋瘦肉粥,蛋黃咸肉糉
2013-11-26 210 views
自從囡囡出世之後,我們大多三人行甚至四人行(包括印傭),難得只有我倆。前一天看到這間粥店,令我蠢蠢欲試,因為現在不容易找到這些舊式粥店。我倆㸃了及第粥、炸両、炒麵、油條。及第粥:粥底不錯,豬潤也新鮮,可惜只有少許豬潤、豬肉及豬肚,粉腸肉丸也沒有炸両:腸粉不滑、易散,油炸鬼已淋,一般炒麵:不錯,有兒時風味,如沒有紅蘿蔔絲更好油炸鬼:很脆但較油
炸両:腸粉不滑、易散,油炸鬼已淋,一般
炒麵:不錯,有兒時風味,如沒有紅蘿蔔絲更好
油炸鬼:很脆但較油
2013-11-20
$30 (Lunch)
  • 油炸鬼、炒麵
2013-09-03 225 views
今日得我同百厭仔兩個, 難得放假瞓到10:00, 跟住就入元朗shopping, 行之前就嚟國記食個中式brunch先.叫咗一碗碎牛粥, 炸兩,炒米粉同埋油炸鬼 碎牛粥--夠足料, 味道唔錯 炒米粉--夠乾身, 唔會油立立, 而且味道...唔知點形容...好有兒時嘅風味 炸兩--配上甜醬同麻醬, 好味. 但內藏嘅油炸鬼就林咗少少. 油炸鬼--硬身咗啲, 但浸粥食就一流.埋單$40.00
叫咗一碗碎牛粥, 炸兩,炒米粉同埋油炸鬼

碎牛粥--夠足料, 味道唔錯

油炸鬼--硬身咗啲, 但浸粥食就一流.

埋單$40.00
2013-09-01
Type of Meal
Lunch
2013-01-28 161 views
果度其實仲有另外2間粥店, 但唔知點解係都要行嚟呢間? 唔知係咪羊群心理, 見呢度人多, 所以感覺上呢間好食d...........我企咗响度睇食乜好耐, 中途係完全冇人理過我, 到我想叫的時候, 亦都係冇人理, 唔知d伙計去哂邊, 等咗一陣先有個亞姐理我, 我先叫粥, 等粥期間, 再加d送粥食品, 雖然分開幾次叫, 但只要叫番同一個亞姐, 就唔會搞錯,,,,,,,,,,由於我1個人得2隻手, 佢包咗3袋比我, 我係咁意立下齊唔齊數就算, 公方面都係亞姐講幾多就幾多, 因為佢個牌只係列咗有乜食品, 但全部都係冇價錢, 咁我見都係幾十蚊, 都無謂叫亞姐逐樣計比我睇, 而且亞姐都唔得閒, 找完錢比我就即刻行番入去做嘢.............返到屋企打開先發現, 3碗粥入面, 有2碗大1碗細, 炸両又冇落甜醬, 到食果陣發現D粥料仲怪, 完全同以前食果D都唔同, 變哂種.......... 艇仔粥以前食開係有豬皮、肉碎、花生、魚片、魷魚等等, 但佢竟然只得魷魚同豬皮, 其餘乜都冇, 都唔係艇仔粥, 係豬皮魷魚粥, 呢碗仲要係細果碗, D魷魚又腥, 完全唔係我想像中的艇仔粥lor~ 及第

艇仔粥

及第粥
只有少許豬肚、豬腸同豬潤, 跟住乜都冇lu~~

豬紅肉丸粥
有3粒豬肉丸, 係用豬肉同蝦整成的, 因為都好清楚見到隻蝦, 肉質未算好爽口, 但ok可接受, 至於d豬紅係整到碎哂, 唔通咁樣好食d?
炸両
好唔開心冇落我最鍾意的甜醬, 所以感覺上冇好食, 但其實都唔錯, 好腸粉皮唔算滑, 但都唔係好粉果種, 中間條油炸鬼都好新鮮, 唔會謝哂皮果種

炒麵
得好少, 一飯碗多少少左右, 都見到有少少菜絲、紅蘿蔔絲、蔥等材料, 少少油咁啦~

油炸鬼
好脆, 但好油, 一咬落去係bit哂d油出嚟, 好彩佢夠脆咋, 如果唔係會超難食lor~~

牛脷酥
我至愛的牛脷酥, 因為佢係甜的, 呢個反而冇油炸鬼咁油, 雖然大家都係炸, 但可能質地唔同, 所以吸油方面都唔同, 好味~
2012-04-06
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$20 (Lunch)
2011-10-02 150 views
今日心血來潮黎到元朗食國記粥,我一向都食開既,2個人每人叫左個粥同炸兩:豬紅粥:豬紅比起以前少左;以前好足料;味道好夠味;但而加可能通脹;所以少左份量;不過都依然好好食;我食親豬紅粥都會黎呢度食;我要求唔算高柴魚花生粥:呢個味道比較淡啲;材料略少;勝在蔥和芝生夠多;因為我都幾喜歡蔥既味道;認真唔錯;配埋炸兩淋淋地幾好味炸兩:呢個就真係無咁好味;第一唔脆第二為左省時間;拎涼左既炸兩放入微波爐叮;搞到唔好食;炸兩即叫即做會比較好環境個啲已經見怪不怪,一早知道就唔會覺得差
柴魚花生粥
炸兩

環境個啲已經見怪不怪,一早知道就唔會覺得差
2011-09-30
$35 (Breakfast)
2010-12-21 211 views
國記炸一両我一個人食, 數一數, 有成十二件, 外層腸粉皮唔算厚, 內有少許葱花, 油胙鬼重脆, 再加D甜醬 (可惜無加芝麻), 嚫未冬食晒佢.豬潤腸 即叫即蒸, 要等十分鐘, 腸粉皮比炸一厚, 有D失望, 幸好豬潤份量唔少同幾爽囗, 可以加分.碎牛粥老店煲粥, 非同少可, 夠绵, 因為我食牛扒鐘意5成熟, 所以見到碎牛由生慢慢轉熟特別開心, 而且碗粥要夠熱先得.註:近期發覺幾間我有光顧開食店都加左價, 包括國記.當日早上氣溫得8度, 所以食碗熱粥會覺得特別好味, 食完成身暖晒 .食完有點囗渴, 但可接受.
國記

豬潤腸

碎牛粥

註:
近期發覺幾間我有光顧開食店都加左價
, 包括國記.
食完有點囗渴, 但可接受.

早上氣溫得8度
碎牛粥
豬潤腸
2010-12-15
$32 (Breakfast)
早上氣溫得8度
2010-05-17 163 views
大西北之行第一站爽爽已經有一個好的開始,便即時轉往第二站~~~國記.又是一間多年歷史的老店,店內陳設簡單,大既這類型店舖都是主打自家即製腸粉,油器一類民間食品.反正之後仲有幾站要去,只好簡簡單單要了:豬紅粥 : 豬紅粥是一大煲煮好,而不會即叫即整,所以就算是豬紅都是熱辣辣,份量又足,但師傅好重,食兩啖已經知.牛肉粥 : 碎牛粥一向是個人喜歡粥品之一,用滾粥灼熟的碎牛肉,味道鮮而且嫩,粥底夠綿又不會太杰,是廣東粥的做法,不過同豬紅粥一樣,食完個口好口乾,真係師傅唔駛錢.炸兩 : 皮厚油條軟韌,完全可以用唔合格或者差來形容,山長水遠一場黎到,結果係勁失望.其實炸兩即做都唔難,皮厚都勉強可以接受,油條一點兒都不脆,唔好將 d 賣唔去食物用第二種方法賣就得架.蘿蔔糕 : 蘿蔔味尚可,但食落好粉,而且鬆散,大概是漿粉太稀了,個人認為酒樓特價點心水準仲好過佢.p.s : 店內小昆蟲多,四周圍飛,結果睇住佢空降落碗粥,自殺身亡,乜咁睇唔開呀!!!!!!!!!

反正之後仲有幾站要去,只好簡簡單單要了:

2009-11-07
2010-05-15 92 views
有一日病了, 嚟呢度諗住清清地食粥啦叫了牛肉粥同豬紅豬膶粥, 粥底好綿, 入口時好似好鮮味,點知過咗陣, 愈食愈咸, 應該係落咗好重的味精.......豬紅豬膶都好足料嘅炸兩: 入面的油炸鬼唔夠新鮮唔係脆, 所以整體感覺一般....
有一日病了, 嚟呢度諗住清清地食粥啦

叫了牛肉粥同豬紅豬膶粥, 粥底好綿, 入口時好似好鮮味,

豬紅豬膶都好足料嘅

$25 (Lunch)
糉 ~ 這種美味, 同年紀的都似乎吾多欣賞但我呢~~~~就係超級fans, 未食滯之前。溫書溫到悶, 最好就係落街食嘢架啦, 係咪?!心血來潮(次次都心血來潮, 點解我咁多心血?)好想食糉端午節試過明星茶果店既糉, 可能由於買咗上自修室食冇糖點既關係, 我覺得普普通通。今次呢, 就去國記搵下有冇糉食先!呵!真係抵錫~~~~~~~哩度係有糉食架!點了一隻鹹肉蛋黃糉($11)~~~~當然要點糖啦!不過好可惜, 哩度用幼砂, 我鍾意粗砂煻;<anyway~好大隻~我食完都好大隻~好大個黃~好多膽固醇~隻糉夠實吾會散~好啊!最後都係食吾哂成隻, 因為真係好鬼大隻~~~ ;>
糉 ~ 這種美味, 同年紀的都似乎吾多欣賞
但我呢~~~~就係超級fans, 未食滯之前。

溫書溫到悶, 最好就係落街食嘢架啦, 係咪?!
心血來潮(次次都心血來潮, 點解我咁多心血?)好想食糉
端午節試過明星茶果店既糉,
可能由於買咗上自修室食冇糖點既關係, 我覺得普普通通。
今次呢, 就去國記搵下有冇糉食先!

呵!真係抵錫~~~~~~~哩度係有糉食架!
點了一隻鹹肉蛋黃糉($11)~~~~
當然要點糖啦!
不過好可惜, 哩度用幼砂, 我鍾意粗砂煻;<
anyway~好大隻~我食完都好大隻~
好大個黃~好多膽固醇~
隻糉夠實吾會散~好啊!

最後都係食吾哂成隻, 因為真係好鬼大隻~~~ ;>
$11 (Lunch)
2009-02-21 62 views
真的很久很久沒有吃過這裡的炸両了。三數年前經常在元朗出沒,很喜歡到這兒吃碟炸両。滿滿的一大碟,吃完後就跟同吃了個午飯無異一年一度的流浮山野外考察又來臨。到了元朗轉車,望望手錶,時間尚早,心想不如來先吃碗粥及炸両打打底,到下午考察完結時再吃個tea,才是上算店子裝修依舊,人面也依舊,叫的東西當然也是一樣這兒的艇仔粥是沒有牛肉碎的,只以朱皮條及魷魚鬚為主。粥底依然是很稀及有濃烈師傅味,吃完後帶點口渴及口亁對小弟來說,炸両才是主角,來碗有味粥只是為了"送"炸両而已不斷地在說吃炸両,查實每次吃的只是"炸一" (即等於半份炸両)。時至今日,買"炸一"的地方只有舊式的粥店,印象上記得上次在大坑的小粥店便曾吃過。這裡炸一的份量實有如外頭粥店買炸両的size,而且外層的腸粉皮極厚,吃完後難怪飽得要緊了跟普通的粥品不一樣,在這裡你不用特別表明,在腸粉皮已加上很多的青葱碎及蝦米碎,香味自然是勝人一籌了;內層的油條新鮮炸起,還帶點脆的喜歡吃"厚皮"炸両的如小弟,吃得不亦樂乎不知何時有機會再來,就算是已大半飽,相信再吃多碟,也應沒問題吧

店子裝修依舊,人面也依舊,叫的東西當然也是一樣

對小弟來說,炸両才是主角,來碗有味粥只是為了"送"炸両而已
喜歡吃"厚皮"炸両的如小弟,吃得不亦樂乎

$20 (Breakfast)
(Non-member)
2009-02-11 46 views
今日放假一早打算出去國記食lunch補返上次年初四去到摸門釘既遺憾今日兩點半左右去到客人唔算多有兩張檯空左行到入去無人招呼(唔知係唔係一向都係咁既呢?)好快手叫左個炸兩佢亦都好快手咁攞左黎外表就麻麻啦食落就實在失望呢度其他食家都話炸兩脆我碟炸兩一D都唔脆既......後尾補多個皮蛋瘦肉粥我無比較過其他鋪既粥所以未必準確食落第一個感覺就係有D稀水好似多左D但係味道OK既皮蛋同瘦肉既份量適中瘦肉亦都幾嫩, 完全唔覺"孩"但係粥品好似又加左價而家要$15
今日放假
一早打算出去國記食lunch
補返上次年初四去到摸門釘既遺憾

今日兩點半左右去到
客人唔算多
有兩張檯空左
行到入去無人招呼(唔知係唔係一向都係咁既呢?)

好快手叫左個炸兩
佢亦都好快手咁攞左黎
外表就麻麻啦
食落就實在失望
呢度其他食家都話炸兩脆
我碟炸兩一D都唔脆既......

後尾補多個皮蛋瘦肉粥
我無比較過其他鋪既粥
所以未必準確
食落第一個感覺就係有D稀
水好似多左D
但係味道OK既
皮蛋同瘦肉既份量適中
瘦肉亦都幾嫩, 完全唔覺"孩"

但係粥品好似又加左價
而家要$15
$25 (Lunch)
2009-01-27 46 views
過年前跟大人到大橋街市購物,走到附近炮仗坊見到這間元朗有名粥店,雖然附近還有其他類似食店,不過我還是想一試!傳統舊式粥店的店內高朋滿座,跟大人坐在有天然風的門外,看著粥檔裡那蒸氣騰騰和各款食物,本來不太餓的肚子也響起來了,由於太多客人關係,快快地點了幾款食物....炸兩造型粗豪,澆上少量豉油的腸粉,一看而知是老式製法,米白色厚厚的腸粉吃來軟滑稍欠但仍帶一點糯口, 吃完一定飽肚!油條是少有地仍帶脆口貨色,能吃到脆的炸兩真的機會不大,幸運地今次仍可遇到。豬潤腸粉即叫即製,腸粉外皮依舊厚厚,不過新鮮蒸起的確好吃得多;豬潤份量不少,生熟程度非常好,不會過老或太生,爽口的豬潤實在好吃!!對個人而言,豉油份量就要多一點了,不夠豉油的腸粉總是吃得不夠痛快!大人的艇仔豬紅粥看來材料十足,裹著炸米粉的碎牛肉也有不少,大人稱讚那豬紅實在美味,已經很久沒有吃過那麼嫩滑的豬紅了,也許老店還可買到真正豬紅吧?!自己的及第粥等了一會才有,粥底的確很綿,而且還有很多薑絲在內,不喜吃薑的朋友要留意。豬肚沒異味很爽口,豬潤仍舊爽脆好吃,肉片也很滑溜,要是有粉腸的話會更完美。店裡有位長頭髮的阿姐勤快非常,記性又好!看到我

店裡有位長頭髮的阿姐勤快非常,記性又好!看到我只在吃腸粉已主動幫我追及第粥,在那麼多客人中仍舊記得有欠缺,真的不容易!! 利害~~~

雖然這裡的腸粉水準不錯,不過我還是喜歡發記的腸粉多一點!!而且這裡食物的師傅不少,未走到街市已感到其威力了。
豬潤腸粉
脆的炸兩
欠缺粉腸的及第粥
  • 炸兩
2008-12-28 42 views
小時候不喜歡吃粥, 因為媽媽只會煮白粥和菜干豬骨粥, 白粥無味, 菜干我又不喜歡。近兩年倒愛上吃粥, 只因知道了世上有樣嘢叫生滾粥, 可以在吃粥的同時吃到不同的鮮味的肉和魚。吃過不同店舖的粥, 才知道好粥難求。今天在自修室溫習至一點左右, 擕帶銀包落樓搵嘢食。心血來潮想要吃吃國記的粥, 所以出發去炮仗坊!在門口站了五六分鐘都未有人理我, 忙吾係藉口。提高嗓門叫句:『吾該!!』終於一位阿姐面黑黑地問我食乜。我要了皮蛋瘦肉粥,買回自修室食。( 很乞人憎的行為)碗粥很大碗, 而且很多皮蛋, 皮蛋無怪味, 很滿足。但很奇怪, 明明痾打了『瘦肉』, 但我食到的卻是肉片。不過肉片都吾錯, 很嫩!粥底就麻麻地啦, 吾夠綿!連我這偽食家都食得出味精好重,印象中池記既粥底都靚佢。再加胡椒粉或鹽的話, 會很難下嚥吧?!還有下次我一定會叫走薑, 很麻煩!最大的優點是大件抵食。

今天在自修室溫習至一點左右, 擕帶銀包落樓搵嘢食。
心血來潮想要吃吃國記的粥, 所以出發去炮仗坊!

在門口站了五六分鐘都未有人理我, 忙吾係藉口。
提高嗓門叫句:『吾該!!』
終於一位阿姐面黑黑地問我食乜。
我要了皮蛋瘦肉粥,
買回自修室食。( 很乞人憎的行為)

碗粥很大碗, 而且很多皮蛋, 皮蛋無怪味, 很滿足。
但很奇怪, 明明痾打了『瘦肉』, 但我食到的卻是肉片。
不過肉片都吾錯, 很嫩!
粥底就麻麻地啦, 吾夠綿!
連我這偽食家都食得出味精好重,
印象中池記既粥底都靚佢。
再加胡椒粉或鹽的話, 會很難下嚥吧?!
還有下次我一定會叫走薑, 很麻煩!

最大的優點是大件抵食。
看!明明就是肉片粥!!
$14 (Lunch)