Restaurant: Kyoto Joe
Info:

香港人特別鍾意食日本菜,如果食素就要記低中環這間,逢星期一至三供應高質素食放題,一個價錢任食二十幾道精緻素式,主食仲可以揀非常特別的西瓜扒,想食就即刻約朋友訂位啦!位於中環蘭桂坊的日本餐廳,已經開業多年了,素食放題最近轉了新餐牌,所以要來吃吃看。紅色主調的裝修,新派日本設計,環境幾有型㗎。身處23樓高層,景觀開揚,天氣好的日子可以看日落magic hour,想坐外面的話露台設少量座位。逢星期一至三晚市供應的素食放題,每人可以揀一款主食,如果你同非素食朋友來,對方好想食魚生都可以滿足。價錢HK$480/位,飲品另外叫,加一服務費。有幾款特價果汁飲品和酒精飲品。Yuzu Sunrise HK$68/Strawberry Surprise HK$68飲品都是冰沙類果汁為主,我飲的柚子橙汁好清新,配日本菜唔錯㗎。綠天使他他 / 菠菜沙律/日本海雲/冷奴這幾款前菜建議全部都試,日本海雲是一杯海藻,滑潺潺咁幾有趣。用生菜包的是一堆天婦羅粒粒,調味好好食,係脆脆地的沙律。菠菜的芝麻汁好重花生醬味,我幾鍾意。墨西哥卷/雜菜天婦羅卷/辣味啦啦卷/山芋卷/秋葵卷/黑金卷六款壽司卷物都好特別,全部細細件很可
紅色主調的裝修,新派日本設計,環境幾有型㗎。
設少量座位。
有幾款特價果汁飲品和酒精飲品。
綠天使他他 / 菠菜沙律/日本海雲/冷奴
墨西哥卷/雜菜天婦羅卷/辣味啦啦卷/山芋卷/秋葵卷/黑金卷
六款壽司卷物都好特別,全部細細件很可愛。三角天入面有牛油果、辣椒和忌廉芝士,入口軟滑不過都幾辣嘅。另一款辣的是辣味啦啦卷,下面中間那舊,蔬菜感比較重。

最好食我會推介秋葵卷(左下),外面的腐皮有燒過,吃起來香口兼有獨特焦香味。另一個比較特別的是山芋卷(上中),入面的山芋很爽口,味道特別。
京都獅子唐/豆腐/宮崎甜蕃薯/銀杏/素雞
爐端燒各項都不錯,當中最普通可能係豆腐,上面有炸蒜香氣十足。這裡用的素雞是非常港式在豆品店買那種素雞,還以為是日本素肉啊,串燒燒得好好食,必須試下。
素菜盒
主食之一素食盒有四道小菜,估唔到最好食係炸粟米配紫薯,我平常不大喜歡吃紫薯也覺得好吃,粟米也甜美和脆口。另外牛蒡蘆筍和炸芋頭都唔錯,沖繩苦瓜夾香蕉就有少少奇怪。
西瓜扒
第一次食西瓜扒,我想像中以為係成片西瓜咁樣。原來西瓜肉要先脫水去乾水份,再用昆布豉油浸過。吃起來是軟滑一片肉感,醬汁是經典日式燒汁,我覺得很好吃而且未食過應該試下。
椰菜花天婦羅
好大舊的椰菜花,熟度剛好唔會太草青或太軟爛,外面是甜酸醬汁,吃起來惹味。
紫蘇葉素雞天婦羅
這個天婦羅很創新,味道我就覺得中規中距,唔太知點形容。
素餃子
入面餡料唔算多,但有隻蒟蒻素蝦幾搞笑,煎得幾靚香口好味。
焗雜菌
全晚最普通的一道菜,就係一堆日本菇類。
雜菜炒名古屋烏冬
望落以為係河粉,原來名古屋的烏冬是扁身的!香港大概沒很多地方吃到,麵條咬落彈牙,麵汁都好好食。

用這個價錢在蘭桂坊吃到高質素日本素食料理,好應該即刻約朋友和訂位啊。
2023-06-26
📍「Kyoto Joe」- 中環今次俾👧🏻搵到間位於中環LKF嘅靚靚日本餐廳,仲係以真鯛同和牛做主題,即刻約埋閨蜜去試吓☺️📷餐廳位於中環蘭桂芳California Towerr2️⃣3️⃣樓,樓層夠高景觀一流,可以俯瞰中環同半山景色,望住呢個景享受美食超正🤩餐廳裝修都充滿日本🇯🇵風,以日本伏見稻荷大社作為設計靈感,四周亦佈滿酒樽🍶 等裝飾,中庭鯉魚壁畫,猶如置身日本🇯🇵半自助餐時間係中午12點至下午3點,可以食足3️⃣個鐘,而且staff 嘅服務態度都好好,好岩同另一半👫、閨蜜👭、朋友👭👬一齊enjoy 吓🤗🍽真鯛及和牛主題半自助餐💰HK$588/head✨推薦指數:8.5/10*四位以上免費贈送北海道鱈場蟹腳、厚揚味噌芝士海膽醬北海道帶子🍴沙律/前菜(無限量供應)🔸京都沙律:雜菜同大大粒新鮮角切魚生,配上芝麻醬,夠開胃😋🔸磯煮鮑魚:勁爽口彈牙,必食😍✨🔸炙燒A4宮崎和牛:咬落去油脂充足😙🔸天使香辣三文魚他他:落落地好惹味,正😍✨🔸日本海雲:經過醋汁調味,食落帶少少酸味,不覺略嚴淡味🍴爐端燒(無限量供應)🔸A4宮崎和牛串:油脂好重,好香牛味,口感好腍,正👍🏻✨🔸宮崎豚角燒:好腍好入味,好似食緊五花
📍「Kyoto Joe」- 中環

🍽真鯛及和牛主題半自助餐
💰HK$588/head
✨推薦指數:8.5/10

🍴沙律/前菜(無限量供應)
🔸京都沙律:雜菜同大大粒新鮮角切魚生,配上芝麻醬,夠開胃😋
🔸磯煮鮑魚:勁爽口彈牙,必食😍✨
🔸炙燒A4宮崎和牛:咬落去油脂充足😙
🔸天使香辣三文魚他他:落落地好惹味,正😍✨
🔸日本海雲:經過醋汁調味,食落帶少少酸味,不覺略嚴淡味

🍴爐端燒(無限量供應)
🔸A4宮崎和牛串:油脂好重,好香牛味,口感好腍,正👍🏻✨
🔸宮崎豚角燒:好腍好入味,好似食緊五花腩咁🤣
🔸蒲燒鰻魚串:外皮超脆,咬落啖啖肉,肉質肥美,醬汁甜甜地,不過小心有少少幼骨🤗✨
🔸免治雞肉棒:食落夠鹹香,軟骨好咬有口感😋

🍴炸物(無限量供應)
🔸黑松露汁炸蝦:炸得好香脆,配埋黑松露醬好夾🤩✨
🔸九州華味鳥唐揚:食落較淡味,比較厚炸粉🫠
🔸牛油果天婦羅:無其他醬汁點,食落無味😕
🔸溫室茄子天婦羅:咬落好juicy,但同牛油果一樣無味😕

🍴刺身(一人一客)
🔸北海道帶子:鮮甜肥美,超中意😍😋✨
🔸牡丹蝦:好大隻,肉質gel口夠新鮮😚
🔸吞拿魚腩:食落好腍身,無筋超正🤤
🔸真鯛:新鮮,正常發揮😙

🍴壽司(一人一客)
🔸吞拿魚腩:肉質腍身少筋,充滿油香😚
🔸比目魚:比較淡味嘅魚,冇燒過油脂味唔重,飯質比較硬
🔸A4宮崎和牛壽司壽司上放咗鮮甜海膽,食落油脂幾重好香🤩✨
🔸三文魚籽拖羅蓉:芝麻好脆好香,三文魚籽又大粒又甜,不過有少少遮左吞拿魚蓉

🍴主食(一人一客)

🔸A4宮崎和牛西冷陶板燒:整份和牛係陶板想慢慢燒,可以享受燒嘅樂趣😜呢個燒法逼哂啲油份出嚟,食落好重油脂味,記住燒熟少少,會入口即融🤤

🔸銀鱈魚西京燒:外皮煎得好香脆,個汁嘅甜度岩岩好,食落肉質超嫩滿,勁正🤤🤩
佢仲有黑豆甜同玉子燒做伴碟,玉子燒好香蔥味😙

🔸素食盒:四款特色素食,分別係沖繩苦瓜釀香蕉🍌、大和芋紫蘇葉天婦羅、露荀及准山漬物、菠菜沙律🤗
苦瓜香蕉好特別,食落苦瓜比較硬身😗
炸淮山幾硬身,紫蘇葉味好出🤣
露荀准山漬物食落爽口😗
菠菜沙律同炸蓮藕,食落比較清淡,連埋芝麻醬食幾夾😙

🍴甜品(附送每人一客)
🔸分別有抺茶蕨餅配紅豆蓉、卷蛋、黑白芝麻麻糬、多款時令水果,擺盤好靚🤩
抹茶蕨餅食落煙韌,不過抺茶味唔多出,紅豆蓉大粒香甜😗香蕉朱古力卷蛋幾軟熟同香甜🍌🍫芝麻麻糬幾煙韌,水果就夠新鮮😌

🍴四位以上贈送(每人一客)
🔸 北海道鱈場蟹腳:好香好大隻,肉質就正常不過幾痴蟹殼😗🦀
🔸厚揚味噌芝士海膽醬北海道帶子:呢份超好食🤩🤤🤤🤤首先豆腐外皮香超脆,但內裡保持住豆腐嘅嫩滑同juicy,帶子超鮮甜,連埋加咗芝士嘅味噌海膽醬勁香濃勁夾😍🤩✨強烈建議搵夠4個朋友嚟食‼️‼️‼️

🍴飲品
🔸 柚子清酒特飲🍶
💰HK$238/head (free flow)
食日本野又點可以唔飲清酒呢😎飲蓉味道清新好fresh,酒味唔會太重😋

🔸Berry Beri🍹
💰HK$68
由士多啤梨🍓、藍莓🫐、蘋果汁🍎、益力多沖製而成,飲落酸酸甜甜,好飲😋
Type of Meal
Lunch
2023-06-05 721 views
💡高質日式半自助餐放假就緊係要搵朋友chill下放鬆,朋友介紹之下去左呢間位於蘭桂坊加州大廈日式餐廳,今次係第一次食日式Weekend Brunch,餐廳以日本嘅伏見稻荷大社作為設計靈感,牆身仲有一大幅鯉魚壁畫,充滿日式風情。今次個櫻鯛及和牛Weekend Brunch個餐包咗可以無限refill包括前菜、沙律、爐端燒、炸物,同一人一客嘅刺身、壽司、主菜同甜品。另外我地加錢叫埋Cocktails🍸Mocktails🍹🍽爐端燒🍢4款串燒包括:A4宮崎和牛粒🐂鰻魚🐟宮崎豚角燒🐖免治雞肉棒🐓串燒整體質素都好高,唔會覺得乾身。和牛粒充滿油脂香,雞肉棒內加入雞軟骨碎,有咬口。鰻魚肉質好肥美,燒得好香。豚角燒肥瘦均勻,味道岩岩好。🍽炸物🍤4款串燒炸物:天使蝦天婦羅🍤紫蘇櫻鯛天婦羅、溫室茄子天婦羅🍆九州華味鳥唐揚🐓炸漿不厚身,非常薄脆,食落唔會覺得油膩。🍽刺身6款刺身:櫻鯛、北海道帶子、吞拿魚腩、牡丹蝦、拖羅、金目鵰刺身。每款都厚切,新鮮肥美,拖羅好厚切、魚油味重。牡丹蝦大隻得黎勁爽口。🍽壽司🍣4款壽司:深海池魚、吞拿魚腩、比目魚同A4宮崎和牛細細件唔會太飽,吞拿魚腩入口即溶,油脂感豐富。和牛配上海
💡高質日式半自助餐

今次個櫻鯛及和牛Weekend Brunch個餐包咗可以無限refill包括前菜、沙律、爐端燒、炸物,同一人一客嘅刺身壽司、主菜同甜品。另外我地加錢叫埋Cocktails🍸Mocktails🍹

🍽爐端燒🍢

🍽炸物🍤

炸漿不厚身,非常薄脆,食落唔會覺得油膩。

🍽刺身

🍽壽司🍣
4款壽司:深海池魚、吞拿魚腩、比目魚同A4宮崎和牛

細細件唔會太飽,吞拿魚腩入口即溶,油脂感豐富。和牛配上海膽,無腥味,咬得開唔會韌,味道好突出😎

🅼🅰🅸🅽
🍽 A4宮崎和牛陶板燒 🐮
和牛以陶板呈上,好特別,可以自己控制牛既生熟度。和牛油脂非常充足,肉質嫩滑多汁,牛香滿溢🥰

🍽銀鱈魚西京燒🐠
銀鱈魚色澤好靚,魚肉厚身得黎非常滑身,入面仲幾juicy。配埋西京燒做法,令味道甜甜地好開胃。

🍽素食盒
有沖繩苦瓜釀香蕉、大告芋紫葉天婦羅、露荀及淮山漬物及菠菜沙律。整體都發揮不錯,清新特黎又健康。

🍽甜品
整係擺盤都覺得好靚,仲好豐富。有紅豆抹茶蕨餅、紅豆糯米糍同蛋卷。水果有西瓜🍉哈密瓜🍈及火龍果,食完好解膩,好好的享受😋

free flow beverages +$368
🍾Champagne
🍸Strawberry Surprise mocktail
🍸Berry Beri mocktail

ps/四位戓以上可額外獲贈一客北海道鱈場蟹腳、厚揚味噌芝士、海膽醬北海道帶子

2023-06-03 612 views
人氣高企的ᴋʏᴏᴛᴏ ᴊᴏᴇ假日週末推出3小時的半自助ʙʀᴜɴᴄʜ,滿足了一班日料控,除了任吃櫻鯛沙律,還有A4宮崎和牛串爐端燒、大蝦炸物等等,充滿日本風味。sᴇᴍɪ ʙᴜғғᴇᴛ 長達三小時,不擔心不夠時間點菜。此價格在中環地段,可以接受!在蘭桂坊加州大廈23樓,居高臨下,落地玻璃採光度十足,邊吃邊俯瞰中環景色。記得提前訂位窗邊位喔。餐廳會先安排一輪食物,之後不夠飽也可以再點部分食物。雖然是半自助餐性質但全部食物用料上乘,製作認真,賣相精緻,比一般任食高質好多,整體用餐體驗非常滿意。sᴇᴍɪ ʙᴜғғᴇᴛ ʙʀᴜɴᴄʜ ($588/ᴘᴘʟ) 真鯛及和牛主題ᴄᴏғғᴇᴇ / ᴛᴇᴀ ɴᴏᴛ ɪɴᴄʟᴜᴅᴇᴅ ᴡᴇᴇᴋᴇɴᴅ ᴀɴᴅ ᴘᴜʙʟɪᴄ ʜᴏʟɪᴅᴀʏ ᴏɴʟʏ
◷ 12時〜15時
-而以下款式就無限量供應,全部即叫即製:
∗ 沙律/前菜 - 櫻鯛及剌身沙律
- 磯煮鮑魚
- 天使香辣三文魚
- 日本海雲- 炙燒A4宮崎和牛由前菜開始就已經有肥美櫻鯛刺身—口牛很香口,彩用一小撮入味金菇鋪底天使香辣三文魚他他—表面好似輕輕炸過口感脆脆地,辣味脆脆跟三文魚粒意外地夾鮑魚經慢煮後,

櫻鯛刺身
sᴇᴍɪ ʙᴜғғᴇᴛ ʙʀᴜɴᴄʜ ($588/ᴘᴘʟ)
真鯛及和牛主題

- 天使香辣三文魚

- 日本海雲
- 炙燒A4宮崎和牛

由前菜開始就已經有肥美櫻鯛刺身
—口牛很香口,彩用一小撮入味金菇鋪底
天使香辣三文魚他他—表面好似輕輕炸過
口感脆脆地,辣味脆脆跟三文魚粒意外地夾
鮑魚經慢煮後,入口軟嫩中富嚼勁
天使香辣三文魚

- 宮崎豚角燒

- 蒲燒鰻魚串

- 免治雞肉棒

宮崎和牛以爐端燒方式處理
能突出其牛油的香氣,入口即化

∗ 炸物
- 天使蝦天婦羅

- 紫蘇櫻鯛天婦羅

- 溫室茄子天婦羅

- 九州華味鳥唐揚
炸物

以下是重頭戲的一人一客刺身壽司,裡面包括:
- 櫻鯛
- 北海道帶子
- 牡丹蝦
- 吞拿魚腩及廚師推介刺身

其中厚切櫻鯛刺身魚肉質地緊緻柔韌
魚味愈嚼愈見突出
四位戓以上可額外獲贈一客櫻鯛薄切刺身
透薄魚肉鮮爽細滑,蘸上酸汁吃有夠清甜
吞拿魚腩
- 櫻鯛魚紙火鍋
- A4宫崎和牛西冷陶板燒

將肉質帶有粉紅色的櫻鯛魚肉切成一口大小的尺寸
並放入以濃魚湯等萃取高湯所製湯頭中輕輕涮過後享用
紙涮涮鍋配以鯛魚、竹輪、山茶茸和春菊菜
清新淡雅的配搭,最能嘗到櫻鯛的真味,是鮮甜之首選
雪花紋分佈均勻的 A4 宮崎和牛西冷陶板燒,也是入口即化
由於油脂含量較高,所以5粒的份量已經非常足夠
櫻鯛魚紙火鍋
最後以廚師精選甜品為早午餐作結。
$600 (Lunch)
天使香辣三文魚
櫻鯛魚紙火鍋
Free flow 3 小時brunch 名為: 真鯛及和牛主題半自助早午餐🍱🤤🤭🤭,以櫻鯛魚為主題,超開心體驗我是剛剛母親節同佢慶祝一番安排左窗邊位,可以望海,ifc先黎沙律菜🥗,裡面有三文魚,櫻鯛魚,帆立貝,建議大家可以唔洗食曬沙律,留肚食其他,好多項目都可以refill 先黎4樣前菜磯煮鮑魚,炙燒A4 宮崎和牛,香辣牛肉他他,日本🇯🇵海雲以上全部係refill item 鮑魚,海雲都值得再refill 跟住就會上刺身&sushi ,這都是一次性項目介紹下刺身: 櫻鯛,北海道帶子,牡丹蝦,吞拿魚腩同一款廚師的魚類,全部都好新鮮🤩🤤🤤緊接着有天婦羅🍤,燒物天婦羅整體質素幾好,特別推介‘紫蘇櫻鯛天婦羅’燒肉質素睇落係靚,但食落有點油膩,例如雞肉棒裡面會有碎骨,不知道是雞軟骨還是什麼喇😂,鰻魚串的皮好乾好硬😕,豚肉燒中間的肥肉太肥膩主食可每人選一🩵櫻鯛魚紙火鍋🍲,大推佢個湯好鮮甜,材料都好豐富,有大大舊櫻鯛魚&蔬菜🥬🤍A4 宮崎和牛西冷陶板燒牛好幼嫩,肉汁鎖係裡面,只要不燒太耐,就好好味,惟份量較少🤣🤣無論慶生,定同至愛食都係一個好選擇要上官網比左deposit,同預約時間
Free flow 3 小時brunch

我是剛剛母親節同佢慶祝一番
安排左窗邊位,可以望海,ifc

先黎4樣前菜
磯煮鮑魚,炙燒A4 宮崎和牛,香辣牛肉他他,日本🇯🇵海雲
以上全部係refill item
鮑魚,海雲都值得再refill

跟住就會上刺身&sushi ,這都是一次性項目

緊接着有天婦羅🍤,燒物
天婦羅整體質素幾好,特別推介‘紫蘇櫻鯛天婦羅’

主食可每人選一
🩵櫻鯛魚紙火鍋🍲,大推
佢個湯好鮮甜,材料都好豐富,有大大舊櫻鯛魚&蔬菜🥬

🤍A4 宮崎和牛西冷陶板燒

無論慶生,定同至愛食都係一個好選擇

要上官網比左deposit,同預約時間
前菜
櫻鯛魚沙律
2023-05-20
$600 (Lunch)
Celebration
Mother's Day
前菜
櫻鯛魚沙律
  • 磯煮鮑魚
  • 鯛魚刺身
  • 櫻鯛魚紙火鍋
受疫症影響,病了一個多星期,身體回復健康後,當然要去吃一餐豐富的主題套餐,今次選擇吃以日本萬魚之王「真鯛」及宮崎「和牛」為主題推出的任食半自助早午餐,上菜安排會是全部菜式順序上一次,任食款式可再叫再加單😋。餐廳〔Kyoto Joe〕位於蘭桂坊加州大廈高層,一出電梯,已經看到店中壽司吧檯上懸掛了很多日式燈籠,餐廳以奪目的紅黑色為主調,店中有一大幅牆身畫有日本文化風情的鯉魚壁畫,抬頭一望,天花更用大型紅色字母燈箱拼湊成餐廳名字,非常有特色,裝潢除了充滿著濃厚的日式風情,更有落地玻璃飽覽中環景色,而且開揚的景觀亦可以遠眺維港海景,餐廳更設有露天坐位,整體感覺坐得舒適又令人放鬆,感覺吃完這餐精緻的真鯛和牛早午餐,又再一次充滿精神力量😎。【真鯛及和牛主題半自助早午餐】(Adult HK$588/per)Red Sea Bream & Wagyu Semi- Buffet Brunch🌟 Seating: 12:00pm-3:00pm (Last order: 2:30)📌(四位戓以上可額外獲贈一客櫻鯛薄切刺身)〔一人一客:刺物︱壽司︱主食︱精美甜品〕1️⃣【刺身】:櫻鯛、北海道帶子、牡丹蝦、吞拿魚腩

📌(四位戓以上可額外獲贈一客櫻鯛薄切刺身)

〔一人一客:刺物︱壽司︱主食︱精美甜品
1️⃣【刺身】:櫻鯛、北海道帶子、牡丹蝦、吞拿魚腩及油甘魚廚師推介刺身

刺身大部份都是厚切,入口新鮮肥美肉質柔軟。
2️⃣【壽司】:櫻鯛、吞拿魚腩、比目魚、A4宫崎和牛海膽壽司

壽司每人有五件,壽司飯帶輕微醋酸,吞拿魚腩壽司入口都很肥美。
3️⃣【主食】:四選一,一人可以有一款
櫻鯛魚紙火鍋︱A4宫崎和牛西冷陶板燒︱銀鱈魚西京燒︱龍蝦湯拉麵 另加+ $100

⭐櫻鯛魚紙火鍋,令人很有驚喜,櫻鯛煮熟後入口肉質爽而結實,鍋內更配有竹輪、豆腐、白靈芝菇、冰菜,魚湯味很濃郁突出。
⭐A4宫崎和牛,可以自行控制生熟程度,輕輕煎一煎就可以吃,入口即溶。
⭐【櫻鯛薄切刺身】(四位戓以上可額外獲贈一客)

切得透薄的櫻鯛,肉質爽滑細緻鮮甜,蘸上酸汁吃感覺清新又美味。
⭐【沙律/前菜】〔無限量供應〕
櫻鯛及剌身沙律︱磯煮鮑魚︱炙燒A4宮崎和牛︱天使香辣三文魚︱日本海雲

前菜有五款,擺盤都很精緻,磯煮鮑魚,入口軟嫩中富嚼勁。天使香辣三文魚入口香脆特別又口感有層次。
⭐【爐端燒】〔無限量供應〕
A4宫崎和牛串︱宮崎豚角燒︱蒲燒鰻魚串︱免治雞肉棒
爐端燒有四款,新鮮熱辣燒製,以爐端燒方式處理,使串燒鎖住了不少肉汁,而宮崎和牛串更是油脂豐腴。

⭐【炸物】〔無限量供應〕
天使蝦天婦羅︱紫蘇櫻鯛天婦羅︱溫室茄子天婦羅︱九州華味鳥唐揚
天婦羅分別有四款,天婦羅都是新鮮熱辣炸起,炸漿不厚身,炸得薄身酥脆。
⭐【飲品】
有三款任飲追加(HK$108︱HK$238︱HK$368)可以搭配,或可單點其他飲品。
我們就選了單點特式無酒精飲品:
【Yuzu Simrose】(HK$68)
【Berry Beri】(HK$68)
⭐【甜品
小巧精緻的糕點,有抹茶麻糬、芝麻麻糬、紅豆麻糬、迷你香蕉蛋卷、朱古力迷你香蕉蛋卷及水果,水果清甜解膩。
〔Kyoto Joe〕@kyotojoelkf
香港中環蘭桂坊德己立街30-36號加州大廈23樓
23/F, California Tower, 30-36 D'aguilar Street, Lan Kwai Fong, Central, Hong Kong
2023-05-27
Type of Meal
Lunch
久仰Kyoto Joe嘅半自助餐性價比非常高,星期日嘅中午約左朋友嚟試吓,餐廳位於蘭桂坊加州大廈23樓,居高臨下,三面落地玻璃盡覽中環一帶嘅景色。#半自助早午餐 #semibuffet 12:00 - 15:00(成人$588 小童$348)🔸真鯛及和牛主題🔸無限量供應宮崎和牛同萬魚之王-天然真鯛,其肉質細緻鮮甜,無論刺身或熟食皆宜。一人一份:1️⃣刺身2️⃣壽司3️⃣主食4️⃣精美甜品1️⃣刺身:櫻鯛、北海道帶子、牡丹蝦、吞拿魚腩及廚師推介刺身⭐️ 四位戓以上可額外獲贈一客櫻鯛薄切刺身2️⃣壽司:櫻鯛、吞拿魚腩、比目魚、A4宫崎和牛壽司3️⃣主食:櫻鯛魚紙火鍋A4宫崎和牛西冷陶板燒銀鱈魚西京燒龍蝦湯拉麵 + $100而以下款式就無限量供應,全部即叫即製:🥗沙律/前菜櫻鯛及剌身沙律/磯煮鮑魚/天使香辣三文魚/日本海雲🍢爐端燒A4宫崎和牛串/宮崎豚角燒/蒲燒鰻魚串/免治雞肉棒🍤炸物天使蝦天婦羅/紫蘇櫻鯛天婦羅/溫室茄子天婦羅/九州華味鳥唐揚🥂🍹🍸☕️飲品 有三款free flow beverages ($108/$238/$368)可以搭配或可單點,我地飲左cocktail+mocktail+fruit punch+c

#半自助早午餐 #semibuffet
12:00 - 15:00(成人$588 小童$348)
🔸真鯛及和牛主題🔸

🍢爐端燒
A4宫崎和牛串/宮崎豚角燒/蒲燒鰻魚串/免治雞肉棒

🍤炸物

🥂🍹🍸☕️飲品
有三款free flow beverages ($108/$238/$368)可以搭配或可單點,我地飲左cocktail+mocktail+fruit punch+coffee ,各款飲品都高水準

呢度嘅上菜安排係全部菜式順序上一次,任食款式可再加單,每款食一次嘅份量其實已經非常足夠,呢個上菜安排唔會令食物攤到凍晒,雖然係自助餐性質但欣賞呢個細心安排可以令食客可慢慢細味每一款食物,全部食物用料上乘,製作認真,比一般任食高質好多,整體用餐體驗非常滿意。
$640 (Lunch)
真係好好食!一定要再回頭幫襯!罕見日式素食料理放題,逢週一至三供應,素友要食記得提前卜定位啦。餐牌上,9成都係任叫,只有指定食品只限每人叫一款及只限一次。全部都好驚喜!素食都好多元化同選擇!前菜:1.綠天使他他:係有少少辣又脆卜卜的, 味道口感好特別, 超好食2. 菠菜沙律: 配芝麻醬,好夾3. 日本海雲: 有海水咸咸地的鮮味4. 豆腐沙律: 前菜中最平凡, 豆腐粒有炸過, 配柚子汁沙律菜卷物有6款:最愛山芋卷, 有新鮮紫蘇葉, 好FRESH.雜菜天婦羅卷又脆又香滑. 有2款卷物係辣既, 唔食辣的人, 都要細細啖試下味覺新衝擊.  1. 墨西哥卷係墨西哥辣椒的HOT, 食落慢慢先覺得辣, 但有cream cheese中和下, 所以都OK架!幾得意. 2. 辣味啦啦卷都幾辣, 但辣得過癮, 條脷會熱熱地爐端燒, 每樣都做得好, 特別愛吃銀杏同素雞.炸物:1. 素雞天婦羅係有一大片紫蘇葉一齊炸, 好脆脆2. 椰菜花天婦羅係用粉漿再用類似咕嚕汁去整, 灑上芝麻, 好好味HOT DISH: 如果細量細, 可以SKIP. 佢係整得好食, 不過其他菜式太出色, 要留肚食其他。多人SHARE都就可以
真係好好食!一定要再回頭幫襯!
全部都好驚喜!素食都好多元化同選擇!
前菜:
2. 菠菜沙律: 配芝麻醬,好夾
3. 日本海雲: 有海水咸咸地的鮮味
卷物有6款:
最愛山芋卷, 有新鮮紫蘇葉, 好FRESH.
雜菜天婦羅卷又脆又香滑.
2. 辣味啦啦卷都幾辣, 但辣得過癮, 條脷會熱熱地
爐端燒, 每樣都做得好, 特別愛吃銀杏同素雞.
炸物:
1. 素雞天婦羅係有一大片紫蘇葉一齊炸, 好脆脆
HOT DISH: 如果細量細, 可以SKIP. 佢係整得好食, 不過其他菜式太出色, 要留肚食其他。多人SHARE都就可以試一兩啖.
指定一人叫一份同一次:
關東煮: OK的, 出面無素關東. 呢度有得食, 超開心
茄子燒: 好味.
串揚盛盒: 有栗子, 椰菜仔, 豆角. 係用好多芝麻做COATING拎去炸. 味道OK, 不過我唔太鍾意將栗子, 椰菜仔呢D質地較硬的食材拎去炸.
呢餐真係大滿足, 店員招呼好好, 環境居高臨下, 整個用餐經驗100分.
希望餐廳繼續用心經營, 保留素MENU, 多D推出新的素菜式!
前菜三式
燒茄子
咕嚕椰菜花
煎餃子
紫蘇天婦羅
萬魚之王,真鯛參上❗️真鯛在櫻花盛開之時最為當造肥美,因外表帶點櫻花色,又被稱為「櫻鯛」·這間餐廳的weekend brunch放題只在在週末12-3pm提供,提早訂位可坐左窗邊俯瞰中環景色也不錯~餐廳會先安排一輪食物,之後不夠飽也可以再encore部分食物·沙律及前菜🥗🤤炙燒A4宮崎和牛—和牛很香口,底下有一小撮金菇都好入味🤤天使香辣三文魚他他—表面好似輕輕炸過,口感脆脆地,中間亦夾雜了三文魚粒粒磯煮鮑魚—鮑魚煮得很軟腍日本海雲—海草味道酸酸地好開胃刺身沙律·刺身及壽司🍣(每人只限一客)今日刺身有櫻鯛、北海道帶子、牡丹蝦、吞拿魚腩及廚師推介款式,每款都厚切,新鮮肥美,拖羅好好食,魚油味重🤤四位或以上可額外獲贈櫻鯛薄切刺身,蘸上伴碟的酸汁,魚味更突出壽司就有櫻鯛、吞拿魚腩、比目魚和A4宮崎和牛海膽,基本上食到呢度都感覺飽了😂🙈·主食🍲🤤樱鯛魚紙火鍋—滾起後先飲一啖湯,好濃魚味但又不會腥,櫻鯛魚片都有好多塊,肉質嫩滑,配料還有竹輪、白靈芝菇和冰菜🤤A4宫崎和牛西冷陶板燒—每粒和牛的油花紋都好靚,可以根據喜好燒到鍾意嘅熟成度,食落牛香味重,好肥美·爐端燒🍢宮崎豚角燒薄燒鰻魚串🤤A4宮崎和牛串
沙律及前菜🥗
🤤炙燒A4宮崎和牛—和牛很香口,底下有一小撮金菇都好入味
磯煮鮑魚—鮑魚煮得很軟腍
日本海雲—海草味道酸酸地好開胃
刺身沙律
刺身壽司🍣(每人只限一客)
主食🍲
爐端燒🍢
宮崎豚角燒
薄燒鰻魚串
🤤A4宮崎和牛串—牛味突出,肉質亦不會韌
🤤免治雞肉棒—混合了雞軟骨,口感層次豐富
炸物🍤
天使蝦天婦羅
溫室茄子天婦羅
🤤紫蘇櫻鯛天婦羅—薄薄一層炸粉包住大大件櫻鯛魚肉,炸得岩岩好,肉質好嫩滑
🤤九州華味鳥唐揚—咬落好juicy,鹹香惹味,炸粉都唔會太厚
水果及甜品🍧
最後仲會有水果和甜品,抹茶蕨餅煙煙韌韌好食🤤
飲品🍸
Strawberry Surprise(+$68)
Berry Beri(+$68)
我哋另外仲加左兩杯無酒精飲品,兩杯都酸酸甜甜,賣相精緻,真係無揀錯🤤🤤

💰成人$588+10%;小童$320+10%
日式Weekend Brunch我哋都係第一次食🤭餐廳喺蘭桂坊 加州大廈23樓,可以俯視中環靚景chill住食嘢➕飲酒🍻.📍櫻鯛及和牛Weekend Brunch ($588/成人;$320/小童)個餐包咗可以無限refill嘅前菜、沙律、爐端燒、炸物,同一人一客嘅刺身、壽司、主菜同甜品。另外加錢可以點埋果汁🍹/Mocktails🍸/酒🍷.🔻前菜沙律一共5款,包括:櫻鯛及刺身沙律、炙燒A4宮崎和牛、磯煮鮑魚、天使香辣三文魚他他同日本海雲。三文魚他他外脆內軟最有驚喜🤤🤘🏻.🔻刺身6款刺身包括:北海道帶子、櫻鯛、吞拿魚腩、牡丹蝦同兩款廚師推介刺身。整體上解凍做得好好,魚肉新鮮柔軟。.🔻壽司4款壽司包括:櫻鯛、吞拿魚腩、比目魚同A4宮崎和牛,細細件唔會太飽🍣,和牛海膽壽司最特別😎,海膽冇腥味,和牛咬得開唔會韌。.🔻櫻鯛薄切刺身4位成人或以上仲會額外贈送一客櫻鯛刺身🐟,肉質軟滑,配上酸汁好開胃。.🔻炸物 4款炸物包括:唐楊炸雞、紫蘇櫻鯛天婦羅、大蝦天婦羅同茄子天婦羅🍤。炸漿非常薄脆,食落唔油膩,仲保持到Juicy😘,紫蘇櫻鯛尤其出色❤️,魚肉超細嫩,有日本食天婦羅嘅質素✌🏻✌🏻.🔻爐端燒4款串燒

日式Weekend Brunch我哋都係第一次食🤭
餐廳喺蘭桂坊 加州大廈23樓,可以俯視中環靚景
chill住食嘢➕飲酒🍻
個餐包咗可以無限refill嘅前菜、沙律、爐端燒、炸物,同一人一客嘅刺身壽司、主菜同甜品。另外加錢可以點埋果汁🍹/Mocktails🍸/酒🍷
🔻前菜沙律

🔻刺身

🔻壽司

🔻櫻鯛薄切刺身

🔻炸物

🔻爐端燒
4款串燒包括:鰻魚、雞肉棒、豚角燒同A4宮崎和牛粒
🐟鰻魚雖然較薄,不過肉質好肥美
🐓雞肉棒唔嚡,中間仲有啲雞軟骨嘅咬口
🐖豚角燒半肥半瘦,有啲似東坡肉,油脂入口即溶,超正❤️‍🔥
🐂和牛粒超重油脂,好易膩

🔹主食可以4選一
🔻A4 宮崎和牛西冷陶板燒
和牛西冷一客5粒🐃,可以自己控制幾熟,牛脂甘香,唔錯!

🔻銀鱈魚西京燒
魚肉非常細嫩🐟,外皮燒得焦脆,加上惹味醬汁,真心超好食, 推薦😎!

🔻甜品
4款甜品包括:抹茶Mousse、芝麻麻糬、同生果🍉🍈,整體好一般

kyoto Joe以日本嘅伏見稻荷大社作為設計靈感,店內中央有一幅巨大嘅鯉魚壁畫,天花以燈籠作裝飾更顯樓底之高。坐喺窗邊用餐,落地玻璃外嘅中環景色一覽無遺,感覺格外閒適。今次春季weekend brunch嘅主角係於櫻花盛開時當造嘅櫻鯛,主菜、壽司、刺身每人一份,而前菜、串燒、天婦羅係任食㗎。想一睹萬魚之王嘅風采,記得月尾前去食啦。﹆ 春季限定櫻鯛半自助早午餐 $588♙ 沙律/前菜𖦹 櫻鯛及刺身沙律𖦹 磯煮鮑魚𖦹 炙燒A4宮崎和牛𖦹 天使香辣三文魚他他𖦹 日本海雲鮑魚非常入味而且完全唔硬,和牛細細片但極香口,三文魚他他同平時食嘅唔同,食有好似薯片咁嘅脆脆,辣辣地帶啲南美嘅風情。仲有海雲口感幾得意,味道較清淡唔太食得出佢有咩味。♙ 壽司𖦹 櫻鯛𖦹 吞拿魚腩𖦹 比目魚𖦹 A4宮崎和牛 𖦹 深海池魚壽司每人有六件,其中入口即溶、油香充斥口腔嘅以吞拿魚腩,及配上海膽牛味突出嘅A4 宫崎和牛最為出色,深海池魚富嚼勁嘅口感亦令人印象深刻。♙ 刺身𖦹 櫻鯛𖦹 北海道帶子𖦹 牡丹蝦𖦹 吞拿魚腩𖦹 深海池魚櫻鯛晶瑩剔透,配搭嘅醬汁經特別調製,魚肉鮮味突出;其餘刺身新鮮厚切,牡丹蝦勁♙ i 爽口。 ♙

今次春季weekend brunch嘅主角係於櫻花盛開時當造嘅櫻鯛,主菜、壽司刺身每人一份,而前菜、串燒、天婦羅係任食㗎。想一睹萬魚之王嘅風采,記得月尾前去食啦。

﹆ 春季限定櫻鯛半自助早午餐 $588

𖦹 吞拿魚腩
𖦹 深海池魚

♙ 主菜

𖦹 A4宮崎和牛西冷陶板燒

可以自己控制生熟,肉質嫩滑多汁,牛香滿溢。

𖦹 櫻鯛魚紙火鍋

櫻鯛煮熟咗之後魚味更濃郁,配上竹輪、白靈芝菇、冰菜,啲精華落曬個湯到,一定要試下飲。

♙ 爐端燒

𖦹 A4宮崎和牛串
𖦹 宮崎豚角燒
𖦹 蒲燒鰻魚串
𖦹 免治雞肉棒

串燒整體質素高,烤得均勻唔會過乾。最欣賞喺雞肉棒內加入雞軟骨碎,口感瞬間提升。

♙ 炸物

𖦹 九洲華味鳥唐揚
𖦹 溫室茄子天婦羅
𖦹 天使蝦天婦羅
𖦹 紫蘇櫻鯛天婦羅

炸物之中最特別嘅係溫室茄子天婦羅,炸粉夠薄身,一咬落去係香脆嘅表面,茄子裏面軟腍juicy。

甜品

包括水果、芝麻蕨餅以及抹茶芝士蛋糕,食咗咁多嘢嘅味蕾表示很refreshing。

﹆ free flow beverages +$238

特別推薦甜甜地嘅Prosecco Rose同埋富果香嘅Yuzu Sake Highball,與日本菜尤其合襯
2023-04-15
$909 (Lunch)
搵到一間喺中環老蘭食靚Brunch嘅餐廳,呢間Kyoto Joe主打日式精緻料理,先唔講呢個Weekend Brunch放題係由12:00食到3:00可以食足3個鐘,價錢$588/p.p,而且仲要係春季限定嘅春鯛同埋和牛主題☺️先講刺身同壽司,雖然呢part冇得無限refill,但俾你嘅用料絕對係上乘!而且4人或以上booking仲會送一碟薄切😳櫻鯛、北海道帶子、牡丹蝦、吞拿魚腩及廚師推介刺身及壽司,櫻鯛其實係真鯛嘅一種,於樱花盛開之時最為當造肥美,外表帶點櫻花色,更不用說更肥美嘅大拖羅🤤至於無限encore嘅菜式強烈推薦佢地嘅磯煮鮑魚、炙燒A4宮崎和牛、天使香辣三文魚他他、天使蝦天婦羅、A4宫崎和牛串、鰻魚串以及免治雞肉棒,都係呢度平時作為居酒屋嘅招牌菜,整體款式唔算多,但勝在每樣都夠精緻,慢功出細貨,會覺得物有所值☺️每人仲包咗一款主食,可以揀A4宫崎和牛西冷陶板燒 / 櫻鯛魚紙火鍋 / 銀鱈魚西京燒 / +$100 龍蝦湯拉麵,用龍蝦湯做湯底味度十分濃厚,龍蝦啖啖肉🦞,惟獨拉麵較普通。整體黎講假日食返個如此質素嘅weekend brunch都幾滿足☺️👍🏻

先講刺身壽司,雖然呢part冇得無限refill,但俾你嘅用料絕對係上乘!而且4人或以上booking仲會送一碟薄切😳櫻鯛、北海道帶子、牡丹蝦、吞拿魚腩及廚師推介刺身壽司,櫻鯛其實係真鯛嘅一種,於樱花盛開之時最為當造肥美,外表帶點櫻花色,更不用說更肥美嘅大拖羅🤤

2023-03-31 183 views
中環食乜好?想燒烤🥩?想火鍋🍲?想刺身🍣?想串燒🍡?呢間就係乜都有同朋友食飯,你呢度就啱晒啦各種口味都一定有一款啱🥰🔸A4宮崎和牛西冷陶板燒我係為左呢個特突過黎食嫁,肉自己控制生熟🫣肉質嫩滑多汁🥰食完覺得好感動,我終於食到了🔸櫻鯛魚紙火鍋淨係個名都已經好特別,第一次食櫻鯛魚既火鍋🍲原來都好特別㗎👍🏻👍🏻想食火鍋又唔想太多,細細煲就啱晒啦!🔸櫻鯛薄切刺身真係超級薄,薄到晶瑩剔透,食落好鮮味👍🏻入口即溶咁🔸刺身仲有櫻鯛,北海道帶子,牡丹蝦,吞拿魚腩,廚師推介刺身全部都好新鮮,種類好多,有好多未見過🫣口感都唔錯🔸A4宮崎和牛串🔸宮崎豚角燒🔸蒲燒鰻魚串🔸免治雞肉棒串燒燒得岩岩好👍🏻好惹味🥰Kyoto Joe (中環)📍中環蘭桂坊德己立街30-36號加州大廈23樓
中環食乜好?
想燒烤🥩?想火鍋🍲?想刺身🍣?想串燒🍡?
呢間就係乜都有
同朋友食飯,你呢度就啱晒啦
各種口味都一定有一款啱🥰

🔸A4宮崎和牛西冷陶板燒
我係為左呢個特突過黎食嫁,肉自己控制生熟🫣
肉質嫩滑多汁🥰食完覺得好感動,我終於食到了

🔸櫻鯛魚紙火鍋
淨係個名都已經好特別,第一次食櫻鯛魚既火鍋🍲
原來都好特別㗎👍🏻👍🏻想食火鍋又唔想太多,細細煲就啱晒啦!

🔸櫻鯛薄切刺身
真係超級薄,薄到晶瑩剔透,食落好鮮味👍🏻入口即溶咁

🔸刺身
仲有櫻鯛,北海道帶子,牡丹蝦,吞拿魚腩,廚師推介刺身
全部都好新鮮,種類好多,有好多未見過🫣口感都唔錯

🔸A4宮崎和牛串
🔸宮崎豚角燒
🔸蒲燒鰻魚串
🔸免治雞肉棒
串燒燒得岩岩好👍🏻好惹味🥰

Kyoto Joe (中環)
📍中環蘭桂坊德己立街30-36號加州大廈23樓
2023-03-20 184 views
男朋友好鍾意食日本野 今日就帶左佢尼呢間好多燈籠🏮好有 feel嘅日本餐廳😚😚 咁啱做緊櫻鯛和牛主題嘅 weekend brunch 有好多款式既食物🤩前菜 串燒 同天婦羅仲可以任食架 真係好抵!🥳不過個set 其實真係好豐富 食一轉都已經好飽😂記住食得哂先好嗌唔好浪費食物呀😠櫻鯛及和牛主題 Weekend Brunch ($588/p.p)沙律/前菜櫻鯛及刺身沙律磯煮鮑魚炙燒A4宮崎和牛天使香辣三文魚他他日本海雲前菜嘅沙律好新鮮 亦都有魚生喺入面 酸酸甜甜好開胃🥗 而另外就有四款好精緻嘅小食😍 鮑魚一啲都唔硬 整得非常入味😋和牛燒過非常之香 細細塊充滿油脂好正😚我個人超鍾意呢個三文魚他他 食落除咗辣三文魚 仲有一粒粒脆脆地撈咗喺入面 口感層次非常之好👍🏼最後海雲味道清淡又帶啲薑味 幾適合做前菜🥰爐端燒A4宮崎和牛串官崎豚角燒蒲燒鰻魚串免治雞肉棒呢四款串燒都非常之香 而且燒得好啱火候 唔會乾爭爭🤩特別係雞肉棒 入面仲加咗雞軟骨碎 口落非常有口感😋🥰 另外豚角燒竟然有啲似叉燒😂 肥瘦平衡 食落特別惹味😚炸物九洲華味鳥唐揚溫室茄子天婦羅天使蝦天婦羅紫蘇櫻鯛天婦羅炸物亦都非常香脆 咬落脆卜卜

沙律/前菜

九洲華味鳥唐揚
溫室茄子天婦羅
天使蝦天婦羅
紫蘇櫻鯛天婦羅
炸物亦都非常香脆 咬落脆卜卜🥳 炸粉唔會太厚 特別係紫蘇櫻鯛 加咗紫蘇令到魚肉更加香口 好新鮮嘅配搭😚

刺身
刺身分別有櫻鯛 北海道帶子 牡丹蝦 吞拿魚腩同真鯛😍 每一款都非常足料 好厚身㗎 而且質素非常好 食落好新鮮🤤 色澤亦都睇得出好靚仔🥰

薄切櫻鯛
薄切方法令到刺身更加爽口 有另一種口感🤤🤤 中間醬汁酸酸地 都幾特別🤭

壽司
壽司有4款🍣分別係櫻鯛 吞拿魚腩 比目魚同A4宮崎和牛 但有成12件都真係幾多架🤩櫻鯛同比目魚比較清淡 都分別係面頭有配料令層次豐富😋吞拿魚腩同 A4 宫崎和牛就比較濃味 油脂亦比較重🤤但就非常之香 有入口即溶嘅感覺🥰

主食
A4 宮崎和牛西冷陶板燒
粒粒嘅 A4 宫崎和牛充滿和牛香味🥩可以自己燒到想要嘅熟度😌和牛油脂非常充足真係好邪惡😈feel到油脂係口流哂出尼 肉質就好嫩但同時都幾有咬口架😋

銀鱈魚西京燒
銀鳕魚都幾大件 色澤好靚😍係我好鍾意嘅魚類 魚肉非常滑身 唔會有腥味🐠配合西京燒做法令味道甜甜地帶有日式風味🤗好滿意🤭

甜品
水果好清甜 食左咁多野有水果做完結即刻覺得冇咁濟呀🍉🍈另外甜品有紅豆抹茶蕨餅 紅豆糯米糍同蛋卷🤩紅豆都幾多架👏🏼又唔會太甜 煙煙韌韌好有口感😋而蛋卷都超鬆軟又好滑😍😍

Free flow Beverages (+$238)
Prosecco Rose
呢款唔會有好濃酒味 幾啱brunch時候飲🥂而且rose甜甜地比較啱女仔 同食物配搭都唔錯🥰

Yuzu Sake Highball
本身唔係好飲sake 但呢款又幾易入口😌加左柚子味有種甜甜地幾清香嘅感覺🌱飲落喉嚨都好舒服變左cocktail咁好鍾意🍶
2023-03-13 205 views
每次轉新餐牌都會去捧場,今次聽侍應講有啲唔同, 壽司刺身冇得加單一轉過, 但好同意好嘢食自然貴精不貴多。基本上食完一轉已經飽曬,真係唔使再加單。連我至愛串燒及天婦羅都係一轉夠曬。仲有驚喜係去到先知四人有贈送時令櫻鵰魚薄切,好正😋配埋個酸汁冇得頂!其他朋友見到就已經whatsapp我話好想去。 咁就約齊四人會再去食餐好既!

2023-03-11
  • 磯煮鮑魚