2020-02-13
情人節元宵節又點可以無蛋糕同情人一齊甜蜜一下? 肯花心機嘅我 當然唔會搵連鎖麵包鋪求其買個蛋糕就算。 喺一眾小店之中, 今次就揀咗La Famille 的盛莓藍蝶, 喜歡其簡單的賣相,而有豐富的內涵 。 La Famille 係以濕潤的戚風蛋糕作為主打。 當然我呢個盛莓藍蝶 的base都係戚風蛋糕。 然而最讓人 覺得甜絲絲的是佢外層溫馨的粉紫色,配上內層戚風蛋糕成熟的紫色, 加埋不同種類又 繽紛的莓果, 一整個設計就係營造了與情人共享的浪漫色調。 蛋糕咁靚實在唔捨得切。 但冇理由唔食㗎。 當 粉紫色甜中帶酸 的忌廉,配搭深紫色的戚風蛋糕送到口邊, 加埋內裏 奶白色 柔軟香滑 的忌廉, 蛋糕 柔軟濕潤口感,讓人深深著迷。新鮮雜莓清甜而且富有果香, 配搭濕潤的戚風蛋糕 ,令味道變化更多,加上不同莓果的微微酸香,可以中和甜點的膩口感。 順帶一提, 喺舖頭攞蛋糕時會附設冰袋及蠟燭切刀等等, 即使車程比較遠, 亦都唔怕蛋糕會溶掉。 服務真的很貼心呢。