早前,區區開伙也有介紹西班牙餐廳 LAVA Bar & Restaurant 的土瓜灣分店!可是,土瓜灣對我來說位置實在超不便!反正,太子通菜街有分店!一於來品嚐其水準吧!當我跟食玩  Group 其中一位靚女朋友走入 Lava Bar,見到餐廳經理很面善, 連他都認得我! 原來個餐廳經理曾在上環及灣仔 Foxtail 做過,不過兩間都已結業! 而大廚大由來頭,在香格里拉酒店出身! 所以食物肯定有水準!我們也很期待!這裡以酒吧西餐廳格局,地方細小!供應:西班牙菜及酒類格仔餅配芝士及煙肉火腿 $79薄如紙的格仔餅,拿上手熱辣辣,香口又煙韌,夾住溶化的芝士及鹹香的煙肉火腿,已經美味又開胃!蘸上酸甜帶辣的醬汁更添風味,口味更精彩!西班牙炒飯 $250即叫即製,等上大約 20 分鐘!海鮮包括:新鮮爽口鮮甜的大海蝦、略帶嚼勁而鮮美的墨魚仔、飽滿鮮甜的珍珠蜆;還有洋蔥、青椒等,海鮮陣容相當豐富又足料!粒粒飽滿的意大利飯,盡吸海鮮精華!惹味濃郁,均勻入味! 大家也食得滋味無窮!水準之作!分子蜂巢蛋糕配意大利雲呢拿雪糕 $69蛋糕的外型跟蜂巢有幾分相似! 香甜鬆軟!蛋白餅質感輕盈,入口即溶!平均消費二
 連他都認得我!
 而大廚大由來頭,在香格里拉酒店出身!
 所以食物肯定有水準!
我們也很期待!

這裡以酒吧西餐廳格局,地方細小!
供應:西班牙菜及酒類
格仔餅配芝士及煙肉火腿 $79

蘸上酸甜帶辣的醬汁更添風味,口味更精彩!
格仔餅配芝士及煙肉火腿
西班牙炒飯 $250

即叫即製,等上大約 20 分鐘!

大家也食得滋味無窮!水準之作!
西班牙炒飯
分子蜂巢蛋糕配意大利雲呢拿雪糕 $69

蛋糕的外型跟蜂巢有幾分相似!
 香甜鬆軟!蛋白餅質感輕盈,入口即溶!
分子蜂巢蛋糕配意大利雲呢拿雪糕
平均消費二百有多,價錢合理!
 大家都食得滿足又飽足!
2016-09-27
$219 (Dinner)
格仔餅配芝士及煙肉火腿
西班牙炒飯
分子蜂巢蛋糕配意大利雲呢拿雪糕
2016-10-31 245 views
太子最近會約飯局地方之一,早前約了太子返工朋友在這區飯聚,朋友話有一間西班牙餐廳有水準,提議去lava bar吃飯,就決定去Lava bar,我的方向感其實幾差,由朋友帶路佩帶我去,我們入到餐廳跟著揾位坐下,店内不是太多人,地方亦不是太大亦都好舒適,我們坐下後叫食品,朋友叫西班牙海鮮炒飯+手工啤酒,我就叫蜆肉天使麵+賓治,服務亦幾好,店員好細心講解手工啤酒,亦主動了解客人意見,我覺得這裡食品又幾好,價錢亦不是太貴,平均150元一個味道西班牙海鮮炒飯,這個是朋友,我吃了少許,並不是我個杯茶蜆肉天使麵,蜆肉十分新鮮,味道好鮮甜,天使麵亦都幾好味,又不會太咸賓治,味道酸酸甜甜好開胃,好好飲手工啤酒,這是朋友服務我覺得幾好,.店員服務周到環境地方十分舒適價錢平均150元一個

西班牙海鮮炒飯,這個是朋友,我吃了少許,並不是我個杯茶

賓治,味道酸酸甜甜好開胃,好好飲

手工啤酒,這是朋友

我覺得幾好,.店員服務周到

地方十分舒適

價錢
平均150元一個
2016-09-11
$150 (Dinner)
2016-10-25 273 views
這間位於通菜街旺角警處後面的 Lava 西餐廳,細細間但食物真的有水準,而且質素高味道出眾,令人一試難忘尤其是龍蝦扁意粉真的很好味龍蝦扁意粉 - 一上枱龍蝦的香味立即湧上真的很香,龍蝦新鮮彈牙扁意粉條條充滿龍蝦汁,意粉軟硬適中每一口都非常滿足籃青口 - 用了洋蔥牛油白酒來煮非常滑口肥美,青口味濃非常嫩口Lava 慢煮牛腩手工包千層腐皮 - 牛腩軟腍手工包香甜有口感再加上千層腐皮,一口咬下"軟甜脆"都有齊十分有趣
Fresh  Fruit  Smoothie  Strawberry
Blue  Mussles
Lava  慢煮牛腩,手工包,千層腐皮
Lobster  Linguine
龍蝦扁意粉 - 一上枱龍蝦的香味立即湧上

,一口咬下"軟甜脆"都有齊十分有趣
$300 (Dinner)
Blue  Mussles
Lava  慢煮牛腩,手工包,千層腐皮
Lobster  Linguine
2016-10-22 215 views
跟大人買完野, 諗住響附近食埋野, 記得太子警署後面好多餐廳, 就過黎呢邊睇下有咩好食.行左前後兩條街, 呢間西餐外觀唔錯, 睇睇menu原來係西班牙野, 少食呢類一於試下先.時間尚早所以無訂枱都有位, 雖然店唔算大, 不過坐得幾舒服. 環境暗暗地幾有情調.侍應介紹除左menu上既野食之外, 仲有幾款是日special, 聽完要左黑毛豬火腿沙律, 火腿保持軟腍, 唔算太咸, 加埋沙律菜食剛剛好, 菜好新鮮夠爽甜, 加埋少少沙律醋好開胃.另有西班牙脆皮豬腩肉, 脂肪跟肉一層一層分隔, 肉質腍身而軟嫩, 入口夠香.蒜香大蜆扁意粉, 大蜆鮮甜, 漲卜卜夠飽滿, 意粉唔算太濕, 咬落夠彈牙爽口, 淡淡既蒜香幾惹味, 又唔會太濃.食物有水準, 服務亦好好, 時不時會幫忙加水, 環境舒服.

食物有水準, 服務亦好好, 時不時會幫忙加水, 環境舒服.
$250 (Dinner)
早前與友人係聯合行完街後, 便係附近食飯, 今次選擇了一間叫LAVA Bar & Restaurant西班牙餐廳食嘢. 一睇個名就知道這間餐廳有不少酒精飲品選擇, 但我唔飲酒, 就點了Fresh Fruit Smoothie , 有幾款口味, 我選擇了桃味. 味道幾清新, 唔會太甜, 但也怕太稀, 太多冰打成, 但這杯卻不會. 小食點了鵝肝金莎85%黑朱古力. 見到這個菜式覺得好特別, 鵝肝配朱古力, 我從未試過, 幾有諗頭. 上枱時賣相精緻, 外型真係好似一粒金莎. 外層是金薄整成, 內裡是榛子, 再加上一層黑朱古力和鵝肝. 入口有鵝肝味道, 又有朱古力的香濃, 加埋榛子, 又咸又甜, 多重口感. 西班牙式香蒜虎蝦. 虎蝦幾大隻, 肉質夠爽口彈牙. 調味帶有些辣, 多了一份惹味. 而碟上一點點又黃又綠的顏色, 原來是加入海藻分子精華的青檸汁和檸檬汁, 除了令賣相更靚外, 可以點蝦食, 中和一下辣味, 啱晒較為怕辣的我. 西班牙海鮮飯. 份量大碟, 足夠兩至三人食用. 材料相當豐富, 有蝦, 蜆肉, 八爪魚, 辣肉腸等. 這個海鮮飯整法是焗, 再炒, 所以飯的質

小食點了鵝肝金莎85%黑朱古力.

上枱時賣相精緻, 外型真係好似一粒金莎.

外層是金薄整成, 內裡是榛子, 再加上一層黑朱古力和鵝肝.

西班牙式香蒜虎蝦.

西班牙式香蒜虎蝦
虎蝦幾大隻, 肉質夠爽口彈牙.

調味帶有些辣, 多了一份惹味.

西班牙海鮮飯.

西班牙海鮮飯
份量大碟, 足夠兩至三人食用.

材料相當豐富, 有蝦, 蜆肉, 八爪魚, 辣肉腸等.

這個海鮮飯整法是焗, 再炒, 所以飯的質感是較濕, 無咁乾身, 加上調味汁, 非常好味.

而各式海鮮也夠新鮮爽口.

估不到太子也有一間不錯的西班牙餐廳, 以後又多一個食店選擇.
Type of Meal
Dinner
西班牙式香蒜虎蝦
西班牙海鮮飯
2016-10-18 224 views
第一次向太子食西餐,而且仲有自家製手工啤酒。今晚係girl talk , 相約幾位女性朋友去飲野吹水,見呢度有手工啤一於就去試試.餐廳位置開揚,燈光暗暗,最好就係把酒言歡,先叫咗杯啤酒熱熱身先,味道淡淡易入口好啱女仔飲,之後再叫住個是日special menu炸雞邊食邊飲,炸雞用咗62款香料,不過味道偏辣似印度炸雞多啲,終於等齊人就二話不說叫咗個西班牙海鮮飯,燒魚,流心蛋薯粒,烤魷魚.先講西班牙海鮮飯比想像中有濃厚海鮮嘅甜味,大蝦新鮮又夠大隻,燒魚肉質亦非常滑,我同朋友都好鐘意食魚,轉眼就食唒⋯⋯之後再加多支手工檸檬啤作結尾...今晚真係爽yy
2016-10-04
$300 (Dinner)
  • 西班牙海鮮飯
2016-10-18 238 views
上次來LAVA只吃了一客焦糖燉蛋,難以忘懷,今次特次再約朋友到訪,重溫西班牙的味道。餐廳位於太子酒吧街當眼處,距離太子地鐵站約三分鐘路程,位置方便。餐廳不算大,幸好有事先電話訂座,晚上七時半來到便獲安排中心一張四人桌。LAVA以西班牙fusion菜為賣點,特別菜式有鵝肝金莎、慢煮牛腩手工包及分子海綿蛋糕等,不過這次先試傳統西班牙菜看看水準如何。炸薯粒配溫泉蛋,蕃茄香椒汁 Patatas Bravas $65Patatas Bravas是我最喜歡的一款tapas,簡單而好吃,在西班牙吃過後一試難忘。店員著我們先試炸薯粒的原味,再拌勻底部的辣醬來吃。薯粒香脆而內軟,大小適中,一口一粒;辣醬以蕃茄、甜椒和蒜蓉製成,微辣,非常惹味,略嫌蒜蓉味不夠突出;六十三度煮的溫泉蛋流心度十足,有畫龍點睛之效,大家都吃不停口,侍應來收碟時也忍不住笑我們吃得很乾淨。海鮮飯 Seafood Paella $250Paella算是最廣受認識的西班牙菜,起源於華倫西亞,傳統的Valencian paella主要材料有雞肉、兔肉和豆,當然少不了用蕃紅花調味。地中海地區則喜以海鮮代替肉類,變成Seafood Paell

海鮮飯 Seafood Paella $250
海鮮飯 Seafood Paella
Paella算是最廣受認識的西班牙菜,起源於華倫西亞,傳統的Valencian paella主要材料有雞肉、兔肉和豆,當然少不了用蕃紅花調味。地中海地區則喜以海鮮代替肉類,變成Seafood Paella。後來Paella愈來愈受歡迎,漸漸演變成肉類加海鮮的Mixed Paella,甚至會加入香腸。最近英國廚師Jamie Oliver因為在其網頁分享了加入西班牙辣肉腸的Paella食譜,而受部分西班牙人抨擊,指他破壞傳統,不倫不類,可見西班牙人對Paella的重視和執著。

LAVA這客海鮮飯相當足料,有虎蝦、八爪魚、大蜆等,虎蝦還是去了殼的,只剩蝦尾,方便進食,十分貼心;裡面也有辣肉腸,不過作為一間西班牙fusion菜餐廳,應該不會受到抨擊吧;除了辣肉腸好像吃不出有其他肉,有點像臘肉飯
,幸好有幾片檸檬平衡油膩感;米飯軟硬適中,每一粒都被橙紅色的醬汁包裹著,味道濃郁,應該有加蕃紅花;另外有一片片類似芝麻脆脆的東西,口感味道也蠻特別。$250一客paella大概有三人份量,很划算。

蒜香大蜆扁意粉 $138
蒜香大蜆扁意粉
蒜香大蜆扁意粉
我們怕不夠飽再點了一客意粉,想不到吃完paella已經飽了大半。最後一道菜也是最失色的,配料只有大蜆和蕃茄,吃不出蒜香味,只有海水味,意粉倒是蠻彈牙。定價$138有點貴,早知道多試一款tapas算了。

想不到在酒吧街能吃到這種質素的西班牙菜,環境整潔,侍應友善,價格相宜,光是為了溫泉蛋辣醬炸薯粒也值得再來!
$167 (Dinner)
2016-10-15 219 views
話說這晚我來到太子附近, 放眼望入來這間食店, 坐得滿滿的進是猛男, 莫非它位於太子差館的對面有關? 見到裝修和食物看起來都ok, 也不妨試一試吧? 而且坐得舒服,架調又好,想不到價錢卻不算貴, 見到他的招牌菜西班牙海鮮炒飯, 也不過是定在二百多元的價位,。 西餐通常要來點餐前小吃是常識吧 ?西班牙式香煎虎蝦 配以加入海藻分子精華的青檸汁和檸檬汁, 實在是推介之選! 尤其喜歡那 爽口彈牙的蝦肉,香辣味道配青檸原來都幾夾~ 這款LAVA慢煮牛腩、手工包、千層腐皮, 完全有喜出望外嘅感覺! 完全冇諗過牛腩都可以慢煮,咁高檔, 配那脆卜卜的腐皮, 夾在哪軟淋淋的手工包內,三重口感食得好滋味! 手心般大小, 啱曬我哋兩個女仔分着食! 西班牙海鮮飯用料認真十足! 見到好多隻反曬肚的八爪魚嗎? 而且有青口、 大蝦 、辣肉腸。 個人幾鍾意嗰個醬汁嘅味道, 加入了少少香辣粉和茄醬, 味道夠又夠多汁,送飯一流! 平時食好少飯的我也食了兩大碗! 意大利原條鹽焗鱸魚是比較少見的菜式, 先將調味放魚身,再將整條魚都用鹽巴來封好, 再放入焗爐焗, 工序都頗為繁瑣! 廚師還細心的將鹽巴切開,方便食客

見到裝修和食物看起來都ok, 也不妨試一試吧?

意大利原條鹽焗鱸魚是比較少見的菜式, 先將調味放魚身,再將整條魚都用鹽巴來封好, 再放入焗爐焗, 工序都頗為繁瑣! 廚師還細心的將鹽巴切開,方便食客食用,單是這條魚就值得我回頭再幫襯啦! 而且焗出來的魚肉格外嫩滑,再帶兩分輕煙味, 比一般的清蒸又多了點層次感!

如此心滿意足的一晚, 食物的質素也完全鎖住了我的心, 也沒閒情逸致留意猛男不猛男呢!

2016-10-11 199 views
Lava-made Brisket Bao | Lava慢煮手腩手工包.w/ pickle n soybean mille feuille! 這個前菜與中式的刈包相類似! 軟熟綿綿的手工包夾著經慢煮的牛腩😈 牛腩煮得軟稔而不失油香 在後的千層腐皮絕對是神來之筆☺️ 層層酥脆的腐皮增加口感 令整件事更加豐富 推薦推薦😋Waffadilla flour Tortilla | 格仔餅配西班牙芝士黑毛豬火腿.另一推介前菜! 西班牙格仔餅口感好像墨西哥薄餅tortilla 脆脆的😌 內裏夾著我最愛的黑毛豬火腿碎 咸香十足😋 略嫌芝士味道不明顯 如果兩者味道可融合就好了Seafood Paella with Lobster | 龍蝦西班牙海鮮飯.吃西班牙菜當然不少得paella! 份量頗多 足二至三人分享😌 飯粒煮得軟硬適中 但比較油 和略嫌不太吸到海鮮的味道 而海鮮的用料很不錯 全都好新鮮 特別是蝦肉和另外加錢加的龍蝦🦂 肉爽味鮮👍🏼Lava份子蜂蜜海綿蛋糕配意大利雲呢拿雪糕.有小驚喜的甜品☺️ 原以為這類藝術型甜品 只有賣相 味道會普通 但原來是兩者兼備呢😋 好喜歡蜂蜜海綿蛋糕! 清香微甜的蜂蜜味

Lava份子蜂蜜海綿蛋糕配意大利雲呢拿雪糕.
有小驚喜的甜品☺️ 原以為這類藝術型甜品 只有賣相 味道會普通 但原來是兩者兼備呢😋 好喜歡蜂蜜海綿蛋糕! 清香微甜的蜂蜜味 加上彈彈鬆軟的口感 的確不錯😉 雲呢拿雪糕新鮮做起 味道自然 看到當中的雪呢拿籽呢! 在旁的蛋白脆餅是意外的不死甜 入口即化 整體很不錯👍🏼

2016-10-07 1095 views
又喺轉季 啊姐我又喺時候要出動行街買衫轉季 結果行街行到迷失花園街咁 行到不知時日 結果都唔知食咩好 行行下見到呢間Lava 好多人食 不如就搏一搏睇下有無位食飯😂 好彩啱啱好有最後兩位✌🏼-由於行街行得太攰太肚餓 所以一口氣就叫咗4樣野醫醫肚先 -首先上咗個西班牙式炸薯粒配溫泉蛋 番茄香椒汁 ($65)個賣相喺會令人食指大動 你睇下隻溫泉蛋喺吹彈可破❤ 真喺令相都唔想影咁多 就開始影相😂見到溫泉蛋蛋汁破蛋白而出 就已經忍唔住食😭 炸薯粒非常香脆😭 再撈埋蛋汁同鋪底嘅蕃茄香椒汁 作為前菜 喺非常開胃~ 不得不講喺呢個蕃茄香椒汁好惹味 香香辣辣 有啲似食緊mix 咗蕃茄嘅咖喱汁 之後配埋蛋汁 喺會令人食到幸福嘅味道👅-黑松露 Risotto ($168)呢個喺是日special 啊姐一聽到黑松露就忍唔住叫咗 結果都無令我失望 上枱時黑松露香氣十足❤ 陣陣黑松露香氣撲鼻 食落黑松露味十足😭 但飯略嫌煮得淋咗小小 如果硬返小小 就perfect👍🏼-LAVA 慢煮牛腩 手工包 千層腐皮 ($62)呢個有啲似fusion 千層腐皮炸得好脆但唔會好油 慢煮牛腩已成絲 食落唔會痴牙 牛味濃之餘 亦
由於行街行得太攰太肚餓 所以一口氣就叫咗4樣野醫醫肚先

西班牙式炸薯粒配溫泉蛋 番茄香椒汁
首先上咗個西班牙式炸薯粒配溫泉蛋 番茄香椒汁 ($65)

黑松露 Risotto
黑松露 Risotto ($168)

LAVA 慢煮牛腩 手工包 千層腐皮
LAVA 慢煮牛腩 手工包 千層腐皮 ($62)

呢個有啲似fusion 千層腐皮炸得好脆但唔會好油 慢煮牛腩已成絲 食落唔會痴牙 牛味濃之餘 亦會傳出陣陣胡椒香味

個包食落好煙韌 而且畫龍點精嘅喺佢個紅洋蔥條 夾埋食完全喺會令成個味道昇華 食過你就會明😏

西班牙脆皮豬腩肉
西班牙脆皮豬腩肉 ($128)

先嚟個擺盤就已經好靚😍 個皮超~級~脆~

之後唔知點解食落好似食緊燒肉咁😂

而且個sauce 好酸酸甜甜 帶走咗肉嘅油膩❤

2016-10-04
黑松露 Risotto
LAVA 慢煮牛腩 手工包 千層腐皮
西班牙脆皮豬腩肉
2K
2016-10-03 2984 views
今日放左工,朋友話帶我食好西。太子通菜街餐廳林立,但甚少踏足,幸好今日有朋友帶路,去試一下正宗西班牙菜。 LAVA慢煮牛腩 手工包 千層腐皮($62) 牛腩是通過慢煮方式煮24小時的,所謂的功夫菜。手工包鬆軟綿滑,夾著的千層腐皮香脆可口,伴在一起非常滋味。西班牙龍蝦海鮮飯($315) 配合半隻龍蝦顯得高貴,龍蝦肉質彈牙,鮮味突出,還配上惹味大蝦、大蜆、魷魚、青口等海鮮。海鮮飯吸收醬汁味道,軟腍有嚼口,帶有creamy口感。 西班牙脆皮豬腩肉($128) 豬腩肉切成薄片,層次口感豐富,肥瘦分明,皮香肉嫩。旁邊還有青蘋果醬,吃時可蘸來一同吃可以減低膩感。 白酒煮法國藍青口($128) 藍青口來自法國的,每天新鮮送到。白酒煮成的青口肉質不算很大,但鮮味卻非常突出,肉質鮮嫩可口,難怪我們都吃不停口。 65味炸雞($89) 65種香料製成的炸雞外層炸得香脆可口,香料味道甚為濃郁,香惹可口。 LAVA分子蜂蜜海綿蛋糕配意大利雲呢拿雪糕($69) 最後來一份甜品,海綿蛋糕造型極似蜂巢,帶有蜂蜜味道,配上雲呢拿雪糕,超好吃! Strawberry Fresh Fruit Smoothie ($

LAVA慢煮牛腩 手工包 千層腐皮($62)

西班牙龍蝦海鮮飯($315)

海鮮飯吸收醬汁味道,軟腍有嚼口,帶有creamy口感。

西班牙脆皮豬腩肉($128)
豬腩肉切成薄片,層次口感豐富,肥瘦分明,皮香肉嫩。

旁邊還有青蘋果醬,吃時可蘸來一同吃可以減低膩感。

白酒煮法國藍青口($128)
65味炸雞($89)

LAVA分子蜂蜜海綿蛋糕配意大利雲呢拿雪糕($69)

Strawberry Fresh Fruit Smoothie ($68)

Fruit Punch ($55)
2016-09-29
2016-10-03 202 views
之前去過lava土瓜灣店,覺得唔錯,所以今次同朋友再黎太子店再食過。太子店比較細,座位比較迫,枱都好似細張d~野食2間分店都一樣,2個人點左一份炸雞,加拿大黑毛豬配黑醋洋蔥暖沙律同西班牙煙肉車厘茄手捲通粉。飲品叫左virgin sangria, 味道似fruit punch~小食點左呢份menu無既special item炸雞,店員話係用左65種香料醃既,有無咁多Vi就食唔出啦xd只係食到炸雞味道好香好濃,賣相都好令,一點點綠色既係青檸汁,加埋食幾清新,另外一提呢份雞都幾辣下。加拿大黑毛豬配黑醋洋蔥暖沙律份量2個人share都ok, 黑毛豬8成熟,肉味香濃,有咬口, 不過有少少韌,旁邊既洋蔥暖沙律幾特別。最後既西班牙煙肉車厘茄手捲通粉就普普通通,煙肉唔算多,手捲通粉幾彈牙,不過整體無咩特別。整體呢度食物都唔錯,但個人中意土瓜灣店多d~

加拿大黑毛豬配黑醋洋蔥暖沙律
西班牙煙肉車厘茄手捲通粉

整體呢度食物都唔錯,但個人中意土瓜灣店多d~
  • 慢煮牛腩手工包
2016-10-02 2162 views
Happy Friday跟友人到太子揾食,看到充滿西式風情的<LAVA Bar & Restaurant>,門口的酒桶放著光亮的小洋蠋,吸引著行人的注視。餐廳標榜正宗西班牙菜式,連餐廳佈置也西班牙風情洋溢,牆上掛著鬥牛勇士的掛畫,每張枱上也有蠟燭燃點著,十分浪漫。開放式廚房可以見到廚師在忙碌烹調美食。看看餐牌,選擇真不算多,但每樣菜色真頗吸引。經店員推介下,點了<龍蝦扁意粉>及<原條鹽焗鱸魚>,海鮮盛宴令我期待!龍蝦扁意粉的龍蝦鮮味無比,肉質甜而彈牙,可見選料的新鮮。扁意粉帶淡淡的蕃茄味,微酸的蕃茄意粉更加提升了我的食慾,也確保不會蓋過龍蝦的鮮香。一啖爽口的龍蝦肉,再一啖甜酸又煙韌的蕃茄意粉,真的十分滋味。如果可以加入更多車厘茄,感覺更Refresh。意大利鹽焗鱸魚的外表好像平平無奇,原條鱸魚被厚厚的鹽蓋過,我們小心把鹽撥開才食用。鱸魚入口鮮甜,鹽焗的烹調方式既可以保持肉質的濕潤,又可以嚐到魚的鮮甜。肉質嫰滑之餘,也可以嚐到鹽焗下鱸魚的味道原汁原味,而且鱸魚魚骨不算多,享用也十分方便。店員更主動的詢問用否幫鱸魚起骨,頗貼心的。鱸魚入面有原粒蒜頭,作為最天然的醃料,"吱"
龍蝦扁意粉
意大利鹽焗鱸魚的外表好像平平無奇,原條鱸魚被厚厚的鹽蓋過,我們小心把鹽撥開才食用。鱸魚入口鮮甜,鹽焗的烹調方式既可以保持肉質的濕潤,又可以嚐到魚的鮮甜。肉質嫰滑之餘,也可以嚐到鹽焗下鱸魚的味道原汁原味,而且鱸魚魚骨不算多,享用也十分方便。店員更主動的詢問用否幫鱸魚起骨,頗貼心的。鱸魚入面有原粒蒜頭,作為最天然的醃料,"吱"上檸檬汁,也再提升鱸魚鮮味。
意大利鹽焗鱸魚
焦糖榛子配朱古力雪糕賣相有趣,蛋白脆餅加上橢圓形的朱古力雪糕球,像2隻小蝸牛。朱古力雪糕濃甜,夾合榛子果仁食用,軟硬的多重口感,十分滋味。蛋白脆餅薄脆而富空氣感,像吃兒時的水泡餅,很有趣。總括而言,餐廳氣氛浪漫情調洋溢,海鮮食材新鮮,但如果餐廳可以引入set dinner,令客人有full course感覺更佳。
2016-09-30
$220 (Dinner)
2016-10-01 228 views
久久沒有和朋友見面,今天難得一聚,帶了朋友到太子吃我喜愛的西班牙菜。白酒煮法國藍青口($128)這個菜色沒有放在menu上,是店員向我們推介的。藍青口來自法國,是每天新鮮送到。青口配上白酒煮成,香濃惹味。肉質雖小,但粒粒鮮甜肥美,我們都吃不停口。還點了個幾乎每枱也有點的西班牙龍蝦海鮮飯($315)海鮮飯可以選擇配合半隻龍蝦,既然一場來到,當然要試。加入龍蝦的海鮮飯明顯顯得加倍高貴,龍蝦鮮味可口,肉質彈牙,其他海鮮還有惹味無比的大蝦、大蜆、魷魚、青口等。海鮮飯吸收醬汁味道,軟腍口感且粒粒帶有嚼口,還有creamy口感。LAVA分子蜂蜜海綿蛋糕配意大利雲呢拿雪糕($69)最後甜品選了分子料理,蜂巢形狀的海綿蛋糕帶有芳香的蜂蜜味道,配合軟滑的雲呢拿雪糕,為晚餐劃試完美的句號。

白酒煮法國藍青口($128)

還點了個幾乎每枱也有點的西班牙龍蝦海鮮飯($315)

LAVA分子蜂蜜海綿蛋糕配意大利雲呢拿雪糕($69)

2016-09-29
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
2016-09-25 1228 views
太子通菜街有好多野食 亦有不少新開餐廳 今次試下呢間西班牙野 香港西班牙野比較少 所以今次都有幾有期待一去到就試左個推介既炸薯粒 上面仲有溫泉蛋食落好特別 好有驚喜 溫泉蛋好香 炸薯粒好香口 同溫泉蛋好夾跟住就係慢煮牛腩加手工包 個包好得意 唔脆唔軟 牛腩好香口 好入味朋友好鍾意食牛去到邊都會鍾意食牛扒突登叫左個牛俾佢食 配菜好好食 突登炒過同醃過既 牛煮得岩岩好 雖然唔算太重牛味 但煮到入口即溶跟住就係最期待既西班牙海鮮飯喇大大獲咁上 好有風味  海鮮份量都幾多但飯有d濕濕地 好似多水左小小試埋個甜品 簡直不得了 西班牙焦糖燉蛋本身唔太鍾意杏仁 但今次西班牙燉蛋會加炒過既杏仁粒 本身蛋味好香濃 又唔膩😍本身不太愛食肥腩仔 但呢個西班牙燒肉有肥有瘦 非常香口愛食燒腩仔朋友一定要試下招牌手工啤 想飲咩味同waiter 講有好多介紹😁總括 埋單都係250左右一個 西班牙野不錯了
太子通菜街有好多野食 亦有不少新開餐廳

有好多介紹😁

總括 埋單都係250左右一個 西班牙野不錯了
豬腩肉
2016-07-25
$250 (Dinner)
西班牙飯
西班牙焦糖燉蛋