2018-01-15 54 views
行完花墟後已經接近晚餐時間,記得有一條街有很多酒吧,朋友仔即是上網搵食Lava 位於通菜街,門囗可以泊車由於今天落住雨,餐廳人流唔多,我們可以直接入座意大利原條鹽焗鱸魚由於鱸魚被鹽包住焗,更能鎖住魚鮮味魚肉好滑,有魚味,啖啖肉,加左檸檬汁,鮮味出哂來細什菜,顔色鮮艷,爽甜多汁,健康之選鮑魚 龍蝦小麥捲狀意粉龍蝦肉新鮮,彈牙,鮑魚軟梗度適中捲狀意粉滑溜溜,而且吸哂醬汁,十分惹味,食到停唔到Lava 分子蜂蜜海綿蛋糕配雪糕,賣相既得意,又精緻,好吸引蛋糕軟綿綿,囗感唔錯,又唔甜
Lava 位於通菜街,門囗可以泊車
由於今天落住雨,餐廳人流唔多,我們可以直接入座
意大利原條鹽焗鱸魚
由於鱸魚被鹽包住焗,更能鎖住魚鮮味
魚肉好滑,有魚味,啖啖肉,加左檸檬汁,鮮味出哂來
什菜
細什菜,顔色鮮艷,爽甜多汁,健康之選
鮑魚  龍蝦棬狀意粉
鮑魚 龍蝦小麥捲狀意粉
龍蝦肉新鮮,彈牙,鮑魚軟梗度適中
捲狀意粉滑溜溜,而且吸哂醬汁,十分惹味,食到停唔到
Lava  分子蜂蜜海綿蛋糕配雪糕

蛋糕軟綿綿,囗感唔錯,又唔甜

什菜
鮑魚  龍蝦棬狀意粉
Lava  分子蜂蜜海綿蛋糕配雪糕
1K
舊區重遊,太子還是酒吧林立,要在眾多酒吧中突圍而出也不容易。除了要有特色cocktail,我覺得美食非常重要(果然是吃貨!)這一帶我去過好幾間bar,LAVA Bar & Restaurant挺有驚喜!如果想喝一杯,又想吃得好,我絕對推薦。先講美酒(笑)這裡的手工啤酒款式很多,牆上掛著手工啤酒受歡迎排行榜。我選了這款英國Napoleone,是蘋果和啤梨西打,味道清甜,極易入口,適合女生。來自台灣的荔枝啤酒我覺得也挺有趣,味道偏甜,荔枝味突出,比起Napoleone的果味我個人覺得比較「人工化」,但也值得一試。今天來到酒吧除了喝一杯,也想吃好一點,慶祝波仔終於考入幼稚園(對... 競爭果然是從小開始...)頭盤小吃我們豪一豪點了這個48個月西班牙黑毛豬,跟黑毛豬火腿真是有很大分別~吃到隱約的橡果味,咸香脂豐,簡單配上法包已經好好味(加一口啤酒!)另外一款小食我也很喜歡,慢煮牛腩腐皮手工包,這款包曾經在某拉麵店紅極一時,我覺得LAVA將原本的叉燒換了作慢煮牛腩味道更好,肉汁豐富,滲入煙韌的手工包風味甚佳!加上脆卜卜腐皮,口感和軟稔的牛腩南袁北徹,玩味十足同時非常美味!主菜點了白酒煮法國青口

主菜點了白酒煮法國青口,這一道基本上是每一枱都有下單,看來是LAVA的廚師推介(笑)的確是出色的,青口細細隻但是肉很滿,是上級用料。白酒加上羅勒葉、洋蔥、蒜片和蕃茄,味道簡單,卻更能帶出海鮮的鮮味,製作認真。酒吧來說,菜式的用料和質素實在是無械可擊。環境也不錯,有舒服的沙發,唯獨是始終位於太子,寸金尺土,檯和檯之間有點擠迫,靜靜的談心還是可以的,最重要是和誰一起嘛(笑)
$300 (Dinner)
2018-01-14 61 views
每次由太子坐直通巴士回中國,都見到這一間酒吧餐廳,今天便和hubby來試一試。餐廳面積不算大但也坐得很舒服,廚房是開放式,主打西班牙tapas, 雖然是閒日但晚上七時已差不多坐滿了客人。大部份客人都有飲酒,有三個客人還開了兩支紅酒。我們很想試試它的手工啤酒,但今天天氣很冷而且我們狀態不是很好,所以便沒有飲酒了。侍應招待很好,不停為我們添水,而且很好笑容。LAVA慢煮牛腩,手工包,千層腐皮 甜甜的手工包似蒙古手抓包,慢煮牛腩煮後撕成絲,很軟腍和充滿肉汁,加上脆卜卜的腐皮,口感很豐富,真的很特別和美味。白酒煮法國青口 藍青口很新鮮和嫩口,雖然不大重白酒味,但也很好吃。西班牙海鮮飯 (加半隻龍蝦) 端上桌時賣相很吸引而且香氣四溢,份量很大足夠3至4人享用。用海鮮湯煮過的飯粒非常美味,除了爽口彈牙的龍蝦,還有非常新鮮的大蝦、大蜆、魷魚和辣肉腸,hubby覺得飯濕了一點和濃味了一點,但我卻覺得很好味。焦糖燉蛋 燉蛋很香滑,甜度適中,焦糖很脆,真是做得不錯。
白酒煮法國青口
藍青口很新鮮和嫩口,雖然不大重白酒味,但也很好吃。
焦糖燉蛋
燉蛋很香滑,甜度適中,焦糖很脆,真是做得不錯。
2018-01-09
焦糖燉蛋
好耐無食西班牙菜,見到d野食都幾吸引就入去了。🐑西班牙小羊肩 $418西冷同羊肩都好想食,最後簡左小羊肩,雖然貴左D,但唔係度度有得食,食完亦無後悔。小羊肩賣相好靚,皮超薄香脆,肉質軟腍,羶味淡,肉汁多唔油膩,好味道丫。希臘乳酪味道唔錯,薄餅交叉形狀,伴碟夠哂心思。🍝蒜香大蜆扁意粉 $148蜆夠哂大隻,粒粒飽滿鮮甜,亦充滿酒香味。意粉煮得口感剛好,整體除咸左少許外都唔錯。🍰Lava分子蜂蜜海綿蛋糕配意大利雲呢拿雪糕 $72色彩繽紛,海綿蛋糕充滿蜂蜜香氣,食落鬆軟,口感似棉花糖。食埋個雲呢拿雪糕就夠哂滿足。
好耐無食西班牙菜,見到d野食都幾吸引就入去了。
🐑西班牙小羊肩 $418
西班牙小羊肩

🍝蒜香大蜆扁意粉 $148
蒜香大蜆扁意粉

🍰Lava分子蜂蜜海綿蛋糕配意大利雲呢拿雪糕 $72

2018-01-07
$400 (Dinner)
西班牙小羊肩
蒜香大蜆扁意粉
2018-01-11 73 views
死黨升職請食飯,帶了我去太子酒吧街的Lava Bar。餐廳不算很大,但座位舒適更不會窄迫迫。菜單上小食比較多,主菜亦分了海鮮、肉類及飯粉,不過肉類有些份量比較多,要先預訂及要多人分享。Lava慢煮牛腩手工包千層腐皮外層麵包有點似中式包點,麵包帶點甜味而且鬆軟,包著煲到鬆散的牛腩肉及炸腐皮,牛腩肉被撕成肉鬆,腐皮又薄又香脆,整體口味豐富且有特式,絕對要一試。西班牙薯仔奄列有薯仔、蛋、洋蔥,表皮焗至微乾,帶點煙韌,裏面有薯蓉加上蛋及洋蔥,中間比較腍,有點似蒸過火的水蛋,帶點鞋口。西班牙海鮮飯海鮮飯非常大份,足2-3人份量,焗好後以鐵盤上枱,新鮮熱辣,海鮮十足,有蝦、蜆及魷魚等,另外還有些西班牙臘腸伴在飯內,飯粒不會太腍,以茄糕煮過,但沒有太酸的感覺。Lava分子蜂蜜海綿蛋糕配意大利雲尼拿雪糕海綿蛋糕有香濃的蜂蜜味,而且非常鬆軟,感覺似吃綿花糖般輕身,雪糕奶香味十足且軟滑,旁邊還有些糖餅,入口即溶。
死黨升職請食飯,帶了我去太子酒吧街的Lava Bar。

餐廳不算很大,但座位舒適更不會窄迫迫。

2018-01-11 68 views
太子酒吧街(即通菜街)真的臥虎藏龍,而且地段交通方便,不似得旺角,即使貴價都未必食到好東西!今晚同朋友食生日飯,一入門口就見到有枱人食強勁牛扒,看看餐牌,原來是40oz澳洲M7和牛斧頭扒,不過我們只得兩個人,明知吃不完不想浪費食物唯有忍痛沒有點。點了巴塞隆拿多士,有4款,擺碟功夫相當精緻,師傅將不同的食材磨成醬汁,每款都有自己獨特的味道, 有西班牙鬼蝦、銀魚仔、新鮮魷魚仔和pama ham,還用了食用花瓣伴碟,精美程度一絕,真的色香味俱全,一定要試。西班牙脆皮豬腩肉是半肥瘦的豬肉,肥肉與瘦肉層層分明, 一口咬落去已經感覺到甘香鬆脆,而且皮層脆得驚人。沒有平時食燒臘店燒肉那種豬肉的羶味,可能是這裡用了進口的食材所以肉味完全不同,加上蘋果蓉醬汁 ,甜甜的絕對有解膩的效果,非常出色!西班牙海鮮炒飯 ,份量很大,用料也很足:蜆和蝦都非常大隻,好有口感又滿足, risotto 做得剛剛好,煙韌得嚟又不會太硬,醬汁亦不膩,比起好多大餐廳做得更好。總的來說,這兒的食物水準極高,店員亦好親切,值得再來!
巴塞隆拿多士

西班牙海鮮炒飯

總的來說,這兒的食物水準極高,店員亦好親切,值得再來!
2018-01-08
Celebration
Birthday
巴塞隆拿多士
西班牙海鮮炒飯
2018-01-11 86 views
同朋友去了位於旺角警署對面的Lava食晚餐,這裏主打西班牙菜,有很多西班牙小食。我們先點了兩個前菜,再點了兩個主菜及甜品。紅菜頭火箭菜沙律橘子芥末汁,表面是杏仁絲,火箭菜帶點苦澀味,紅菜頭清甜,西柚帶點酸,整體酸酸甜甜,非常清新開胃。這個店員推介的白酒煮法國青口,青口比較細隻,但味道鮮甜,而且肉質爽滑無沙,以牛油白酒煮成,有香濃的牛油味及淡淡的酒香。主菜西班牙脆皮豬腩肉,有超過十件的豬腩肉,但價錢只是$158,平時在燒臘店買一斤都要百多元,這裏的燒腩肉皮脆肉嫩,而且有肉汁,真是一層肉一層油脂,放在最後都依然保持皮脆,配上蘋果蓉減輕油膩感,整體份量多且高質,是必食之一。另一個主菜鮑魚龍蝦小麥捲狀意粉,捲狀意粉都是第一次食到,比平時的意粉更煙韌,口感更佳,鮑魚切片,煙煙韌韌,龍蝦已拆肉伴在一起,肉質爽口彈牙,以番茄醬為汁,酸酸地幾開胃。最後食埋個焦糖燉蛋,表面的焦糖香脆,燉蛋香滑,蛋香及奶香味濃郁且不會太甜,今餐真係飽到上心口。

我們先點了兩個前菜,再點了兩個主菜及甜品

焦糖燉蛋
今晚下雨下過不停,溫度更驟降至9度,但無損我去品嚐西班牙菜的興致,就讓西班牙美味的熱情把我們燃燒起來。Lava的Tapas都各有特色,在選擇方面確實要花點時間決擇。最後還是被Lava慢煮牛腩,手工包,千層腐皮吸引,慢煮牛腩實在聞所未聞,而且西班牙菜居然有腐皮的搭配,太過不可思議。鬆軟雪白的手工包著香脆的腐皮與絲絲入味的牛腩零唯和感,混合牛腩與洋蔥的氣息,入口齒頰留香,美味與口感兼得,讓人一吃便上癮。白酒煮法國青口風味獨具,透過廚師的巧手,法國青口充滿歐洲風情。青口小巧,肉質滑嫩,黑色的外殼在燈光下照射超美。吃的時候搭配碟內的白酒汁吃滋味無窮,來Lava的話不可錯過的海鮮。來到西班牙菜餐廳怎會不吃西班牙海鮮飯,至今我仍意猶未盡。海鮮豐富的程度不用多說,蝦肉富彈性且蒜香十足,蜆肉飽滿,入口後,海味充斥於口腔裡。擠壓檸檬汁後令海鮮飯變特輕爽,飯粒粒粒分明,又順帶提出海鮮的鮮美。Lava甜品同樣有驚喜,Lava分子蜂蜜海綿蛋糕配意大利雲呢拿雪糕擺盤精緻,色彩繽紛,我也拍了不少相片。蜂蜜海綿蛋糕比平日所吃更為鬆軟,如棉花糖般,但不會過於甜膩,那蜜糖的香氣迴盪不絕,再吃一口綿密絲滑的雲呢拿雪糕,幸

Lava慢煮牛腩,手工包,千層腐皮

Lava分子蜂蜜海綿蛋糕配意大利雲呢拿雪糕

蜂蜜海綿蛋糕比平日所吃更為鬆軟,如棉花糖般,但不會過於甜膩,那蜜糖的香氣迴盪不絕,再吃一口綿密絲滑的雲呢拿雪糕,幸福感油然而生。
Strawberry smoothie

Strawberry smoothie挺濃果香好入口,甜度剛好,新鮮的士多啤梨打成沙冰口感細緻柔嫩,清新無比,飯後喝更能消除飽足感。
Blueberry smoothie

Blueberry smoothie酸甜的好滋味,讓朋友精神為之一振,藍莓香味慢慢滲出,不過很快就喝光光了,實在太好喝吧。
$327.5 (Dinner)
Lava慢煮牛腩,手工包,千層腐皮
2018-01-10 42 views
其實早幾年前我對西班牙菜一D都唔熟悉,不過自從一個公司飯局之後,我就四處搜尋各類型嘅西班牙菜餐廳,而最近我亦愛上左酒吧類型嘅。位於太子嘅LAVA Bar & Restaurant,正正係旺角警署對面,由地鐵站行過去都相當方便。餐廳燈光較暗,同時間都比較開揚,頗有情調,絕對係同朋友情人傾計飲野嘅好地方。食西班牙菜叫D餐前小食相信係常識吧,我地一行兩人,叫左一份主菜同兩份小食。西班牙式香蒜虎蝦第一份小食我地叫左「西班牙式香蒜虎蝦」。虎蝦加左少少辣汁同香蒜,非常惹味,賣相唔單止大隻, 而且肉質夠爽口彈牙添。除此之外,碟旁仲加左一D又黃又綠嘅顏色襯托住碟虎蝦,店員話呢D係加入左海藻分子精華嘅青檸汁同檸檬汁,可以用黎點蝦食嘅。LAVA手工包,自製日式叉燒,千層腐皮 講明係LAVA手工包,唔洗問都知係呢度嘅招牌菜啦,咁我地又點可以唔試下呢?手工包口感有啲似饅頭,唔同嘅係佢比較薄身,咬落夠鬆軟,味道甜甜地,加埋日式叉燒,脆得黎又唔油嘅千層腐皮同埋醬汁後,咬落去有多重口感,真係令人難忘。西班牙海鮮飯加半隻龍蝦食西班牙菜又點少得食西班牙海鮮飯呀。加入左各式各樣海鮮同辣肉腸炒成嘅飯,上檯時香氣十足,意大利

西班牙式香蒜虎蝦
LAVA手工包,自製日式叉燒,千層腐皮

西班牙海鮮飯加半隻龍蝦
食西班牙菜又點少得食西班牙海鮮飯呀。加入左各式各樣海鮮同辣肉腸炒成嘅飯,上檯時香氣十足,意大利飯吸晒海鮮湯同茄汁濃郁既味道同精華後,賣相呈黃色,非常吸引,入口軟綿綿,軟硬適中,令人越食越開胃。海鮮除左有虎蝦、八爪魚同蜆之外,仲混入左半隻龍蝦嘅肉添,非常新鮮,入口鮮甜,最值得一讚嘅係虎蝦去了殼,淨係剩返蝦尾,方便客人進食,真係感謝店方咁貼心。

總括黎講呢度嘅食物相當正宗,服務唔錯,地點都幾就腳,絕對係適合同朋友們聚舊嘅地方。
  • LAVA手工包
2018-01-09 35 views
放工同朋友去太子搵食。見到呢間食西班牙菜感覺幾好feel就入去試下。見到個 溫泉蛋配薯仔粒。好似幾特別就叫黎試下。份量不算多。 職員先介紹兩種食法。先未整爛的蛋。試吃薯粒……同普通的炸薯無太大分別。再整爛左溫泉蛋,撈黎食。感覺有點奇怪。覺得兩者不太夾……同無咩味道食出咁。🤔🤔有點失望另外叫了西班牙海鮮飯 再加錢 半隻龍蝦。望落幾靚!龍蝦都幾好味,但細隻,肉不多。價錢好像有點不值。海鮮只得蝦 蜆 八爪魚……😣……味道一般般。覺得d飯濕左d.同味道不夠濃。這 西班牙海鮮飯 不夠正宗。😣
見到個 溫泉蛋配薯仔粒。好似幾特別就叫黎試下。

份量不算多。 職員先介紹兩種食法。
先未整爛的蛋。試吃薯粒……
同普通的炸薯無太大分別。

再整爛左溫泉蛋,撈黎食。
感覺有點奇怪。覺得兩者不太夾……
同無咩味道食出咁。🤔🤔
有點失望

另外叫了西班牙海鮮飯 再加錢 半隻龍蝦。
望落幾靚!
龍蝦都幾好味,但細隻,肉不多。價錢好像有點不值。
海鮮只得蝦 蜆 八爪魚……😣……
味道一般般。
覺得d飯濕左d.同味道不夠濃。

這 西班牙海鮮飯 不夠正宗。
😣
2018-01-08 31 views
西班牙菜不是常吃,今次就試試Lava Bar的西班牙菜,果然沒有令我們失望。Lava慢煮牛腩,手工包,千層腐皮$69外面是中式的包皮,包著牛腩和脆卜卜的腐皮。牛腩很腍又入味。配著腐皮一起吃,很有咬感,很特別。白酒煮法國青口$128法國青口雖有白酒來煮,亦加入牛油,吾怪得未食已聞其牛油香。青口雖然不算大隻,但鮮味突出,令我們停不了口一隻又一隻地吃。西班牙黑毛豬$200有很多火箭菜沙律承托著西班牙黑毛豬,加入香椒,雞油菌。黑毛豬肉質嫩滑。黑松露意大利煙肉蛋汁意大利粉$158端上來時候,陣陣的黑松露味撲鼻,每一條意大利粉也滲著蛋汁,很美味。

Lava慢煮牛腩,手工包,千層腐皮$69

白酒煮法國青口$128

西班牙黑毛豬$200

黑松露意大利煙肉蛋汁意大利粉$158

2018-01-07
$300 (Dinner)
2018-01-04 47 views
下午茶時段, 啱啱做曬手頭上嘅嘢,一於同個同事落去下午茶食餐好, 今次揸車落到嚟太子, 又要搵位泊車, 又要搵嘢食, 去到啤酒街都算幾方便。點了LAVA慢煮牛腩手工包配千層腐皮, 慢煮牛腩,夠曬淋,又夠入味, 舖頭自家製手工包, 口感唔錯, 有啲似饅頭, 最重要完全唔黐牙, 咬落又夠鬆軟, 至於千層腐皮令到成個手工包, 更加多層次, 脆口得嚟又帶點油香,真係驚喜之選。飲品方面點了Strawberry smoothie, 可惜揸咗車 如果唔係一定叫手工啤賀一賀佢。

2018-01-01 59 views
約咗朋友放工食飯飲下酒,行過太子見到間環境唔錯嘅西班牙菜,價錢又唔貴所以決定同朋友走入去。•LAVA慢煮牛腩,手工包,千層腐皮 $69•必食前菜!軟身牛腩配脆卜卜腐皮,再加上鬆軟嘅手工包,咬落去有多重口感,好味到就算一個人都可以食哂一碟兩個😋•西班牙薯仔奄列 $72•厚身奄列蛋入面一層層薯仔,比想像中無咁濃味。用鐵pan上,熱辣辣,鍾情薯仔菜式嘅人唔可以錯過!•白酒煮法國青口 $128•個醬汁除咗白酒,仲加入埋牛油,一上菜就已經好鬼香。配埋檸檬汁好開胃,食完一隻又一隻。自己比較鍾意重酒味,稍嫌酒味唔喺太夠濃。•西班牙脆皮豬腩肉 $158•不過不失,豬腩肉唔算好肥膩,就算配上脆皮都唔會太過漏。醬汁較為淡口。

•LAVA慢煮牛腩,手工包,千層腐皮 $69•

•西班牙薯仔奄列 $72•

•白酒煮法國青口 $128•

•西班牙脆皮豬腩肉 $158•

2017-12-28 302 views
通菜街我同老友黎過好多次, 不過都係飲野睇波多, 今晚我同老婆食呢間 LAVA Bar & Restaurant 係同事介紹我地先知, 今年原本我同老婆plan左重遊西班牙, 不過因為政局有少少不穩, 結果冇去到, 難得同事介紹左間出色嘅西班牙餐廳俾我地, 今晚一於要食西班牙菜食過夠。😙LAVA Bar & Restaurant唔算大間, 採用開放式廚房, 配合好有格調嘅裝修同聖誕裝飾, 非常有情調。😍餐牌中英對照, 圖文並茂, 除左西班牙菜之外, 仲有其他法國同意大利菜色選擇。老婆話今晚想食多d菜, 佢揀左一份沙律之外, 仲點左西班牙黑毛豬配沙律, 另外點左加泰隆尼亞比堅尼三文治同意大利粉。由於食完飯後仲要去醫院探堂嫂同剛出世嘅侄女,所以我地今晚唔飲酒, 只點左老婆好鍾意飲嘅Mojito。🍸今晚食呢個紅菜頭, 火箭菜沙律都幾特別, 面層加上杏仁薄片, 火箭菜好鮮嫩, 配埋甜甜的紅菜頭, 又健康味道又清新。😋西班牙黑毛豬配沙律菜食我地都係第一次, 呢個黑毛豬表層烤香, 中間肉質仲係好鮮嫩彈牙, 而且肉味好濃, 加上甜椒, 雞油菌, 惹味之餘又唔會油膩。👍加泰隆尼亞比堅尼三文治烤得好靚,

西班牙黑毛豬,甜椒,雞油菌配沙律菜

加泰隆尼亞比堅尼三文治烤得好靚, 餡料除左有芝士同黑松露之外, 仲有Ham, 外脆內軟, 味道層次豐富。😙

加泰隆尼亞比堅尼三文治

黑松露意大利煙肉蛋汁意大利粉好Creamy, 醬汁好濃郁, 當中蛋味同煙肉咸香味最突出, 加埋黑松露, 超好食。👍

黑松露意大利煙肉蛋汁意大利粉

最後飲埋老婆最鍾意食嘅Mojito, 呢餐西班牙菜非常完滿。😁

2017-12-28
2017-12-28 65 views
太子呢條街入夜之後酒吧餐廳就會愈來愈多人,今晚去飲嘢之前就先來呢間lava食晚餐,水準唔錯有驚喜。meun清楚簡單,飲品嘅選擇都唔少。各人點左一杯水果smoothie$68,好重奶味,飲落似水果奶昔,我自己個杯士多啤梨奶昔,飲得出士多啤梨嘅味道,朋友嗰杯芒果奶昔,奶味較搶。西班牙薯仔奄列$72,細細碟,作為前菜啱啱好,薯仔輕輕煎過,味道好香,奄列好厚身,食落好有層次感。牛腩手工包千層腐皮$69,真係第一次試,外面係中式蒸包皮,牛腩夠淋而且入味,腐皮增加口感,上面嘅洋蔥仲係自家製,呢樣真係幾特別。西班牙海鮮炒飯$260,食西班牙菜當然要叫返一份海鮮炒飯,佢哋可以選擇加龍蝦,就價錢大約三百幾蚊,今晚我哋就無叫,但呢個都唔少野,海鮮飯係偏硬身個款,配上海鮮湯煮飯,完全吸盡精華。上面有蝦,蜆肉,魷魚,同埋辣肉腸,味道較重,整體非常好食。
水準唔錯有驚喜。

meun清楚簡單,飲品嘅選擇都唔少。