Restaurant: Lockcha (Tai Kwun)
Info:

食評:1) 香茹芫荽素牛肉球(3粒) $48原來餐廳主打素食,平時好少食素,呢間嘅素點心相當有驚喜!呢個素牛肉球食落竟然同真牛肉球差唔多,芫荽味非常重,岩曬「茜人」呀XD2) 薑汁素肉小籠包(3件) $58小籠包咬落去有濃濃湯汁,一口一個相當滿足~3) 黑松露燒賣(2件) $48雖然黑松露燒賣只得2粒,但份量一D都唔細,面頭放咗超多黑松露><。再次驚嘆佢雖然係素,但完全唔會俾真燒賣比下去!4) 月光白茶 $68呢間餐廳有好多唔同款嘅茶葉,好茶之人一定要試下。因為平時都係飲開黑茶、綠茶或紅茶,所以今次就揀咗白茶試。飲之前staff有講點樣沖,確保你飲到一杯岩岩好嘅茶,唔會太濃或太淡。月光白茶茶如其名XD,有一股清香茶味,入口甘滑唔澀,推薦大家一試~
食評:
1) 香茹芫荽素牛肉球(3粒) $48

2) 薑汁素肉小籠包(3件) $58
小籠包咬落去有濃濃湯汁,一口一個相當滿足~

3) 黑松露燒賣(2件) $48

4) 月光白茶 $68

2023-09-21 408 views
友輩中越來越多朋友轉吃素,因此不時有機會嚐到不錯的素食。樂茶軒的用餐區用上混合式裝修簡潔明亮,環境寧靜,很適合三五知己一起品茗。朋友對多種玩意都俱興趣,品茶亦不例外,亦因應各自的口味給大家推薦了幾種不同的茶。當中特別提到黃小茶是較少茶室會提供的茶種,可惜平日多飲濃茶,因此味覺有點麻木,浪費了好茶,但清新的茶香依然撲鼻而來。珊瑚球不單有新意亦十分美味,點心的外皮像是反過來的豆腐卜所製,香酥脆口,素肉餡幾可亂真。咖喱角香脆不油膩,咖喱香而不辣是很好的佐餐小吃。素卷上枱時的溫度恰好,腐皮微脆而卷內的蔬菜依然爽脆沒有被輕煎過的腐皮燙軟。腸粉與芽菜、紅蘿蔔絲及素肉條同炒,再以炒香的芝麻增添香氣,配搭余均益辣椒醬同吃,十分美味。餃子底煎得很香脆,素牛肉饀辣得十分有勁度,伴碟的薑絲十分新鮮為餃子增添不少香氣。馬拉糕口感軟糯,適合喜歡香甜軟滑糕點的人士。
友輩中越來越多朋友轉吃素,因此不時有機會嚐到不錯的素食。

黃小茶/有機老欉水仙(位)

高香鐵觀音

香酥珊瑚球

脆香咖喱角

咖喱角香脆不油膩,咖喱香而不辣是很好的佐餐小吃。
龍華寺素卷

川辣素牛肉煎餃子

馬拉糕

馬拉糕口感軟糯,適合喜歡香甜軟滑糕點的人士。
2023-09-07
$180 (Tea)
黃小茶/有機老欉水仙(位)
高香鐵觀音
香酥珊瑚球
脆香咖喱角
龍華寺素卷
川辣素牛肉煎餃子
馬拉糕
👩🏻‍🍳 樂茶軒🧑🏻‍🍳人大左,漸漸愛上喝茶,也愛上茶樓。今天久違吃素的朋友,相約喝茶、吃素點,聚一聚。👣值得科勞指數:🏃🏻🏃🏻‍♂️🏃🏻🏃🏻‍♀️🏃🏻‍♂️🍽️ 香菇芫荽素牛肉球🍽️ 高麗菜餃🍽️ 龍華寺素卷🍽️ 素琵琶豆腐🍽️ 豉油王素肉炒腸粉🍽️ 沙嗲素肉串🍽️ 素芝士春卷🍽️ 紅棗糕🍽️ 薑汁糕🫖 珍選鳳凰單欉🫖 陳年珍藏普洱🫖 薔薇之戀環境裝潢結合現代與傳統之間,鳥籠吊燈、木製枱椅,喫上一口茶,感受活在當下。每款點心外型上與一般茶樓上嘅點心無異,分別在於,所有點心都係素食,但無論口感定味道,都毫不遜色。講到喫茶,平常生活庸庸碌碌,想好好停下來嘆一口氣也難,更何況選一款好茶,慢慢品嚐?今日點了這三款茶,其氣味已知係靚茶,職員會提示不同茶的品嚐方法,就讓我們今天好好洗滌一下心靈吧。📍地點:中環荷李活道10號(舊中區警署)大館總部大樓地下01-G07號舖#hkfood #hkfoodblogger #hkblogger #hkfoodblog #hklifestyle #foodstagram #instafood #foodoftheday #hkiger #hkeat#hkig #f
👩🏻‍🍳 樂茶軒🧑🏻‍🍳

人大左,漸漸愛上喝茶,也愛上茶樓。
今天久違吃素的朋友,相約喝茶、吃素點,聚一聚。

👣值得科勞指數:🏃🏻🏃🏻‍♂️🏃🏻🏃🏻‍♀️🏃🏻‍♂️

🍽️ 薑汁糕
🫖 珍選鳳凰單欉
🫖 陳年珍藏普洱
🫖 薔薇之戀

#hkfood #hkfoodblogger #hkblogger #hkfoodblog #hklifestyle #foodstagram #instafood #foodoftheday #hkiger #hkeat#hkig #foodie #hkfoodpic #hkrestaurant #相機食先 #香港美食 #followme #followmetasting #中環探店 #中環美食 #中環探食 #樂茶軒 #lockchahk #素食 #茶

@lockchahk

2023-09-10 3446 views
中環一天繁忙過後,想找個地方放鬆一下。朋友是素食者,帶我來到中環大館的【樂茶軒】,在法定古蹟內,一邊茗茶吃素食點心,一邊享用茶雞尾酒和樂茶啤,來個中西交融的體驗。茶館分室內及室外用餐區,室內以木製傢俱為主,雙扇木窗、鐵皮茶葉罐、雀籠吊燈裝飾,加上牆上對聯,雅致舒適。室外則有歐洲露天茶座情調,很適合與朋友把酒談心。餐廳供手工素食點心,除蒸煎素點心外,還有佐酒小食、懷舊小碟、傳統糕點。飲品方面,單是茶葉選擇就多達40多種,還有自家製支裝冷泡茶、雞尾茶酒及以採用低溫發酵技術,以多重浸泡形式製作的"樂茶啤"。黑松露燒賣 2件 ($48)見很多人都點上"黑松露燒賣",當然不能錯過。黑松露下得慷慨,香氣濃郁但自然淡雅,燒賣皮搓得薄中帶煙韌,內餡素肉紥實有口感,幾可亂真。孜然彩椒羊肉串 2串 ($58)一串有齊素羊肉、三色椒、菠蘿和洋蔥,色彩繽紛。素肉由香菇頭製成,有肉般的嚼勁,以孜然稍稍調味更香口,加上大量蔬果,整體清新。龍華寺素卷 4件 ($48)一客4件,腐皮卷外皮煎得香脆充滿豆香,內餡椰菜、木耳和紅蘿蔔切得幼細,與腐皮層層相叠,吃下既有蔬菜的爽脆,又有腐皮的煙韌彈性,層次豐富。香煎芋絲餅2件
室外則有歐洲露天茶座情調,很適合與朋友把酒談心。

黑松露燒賣 2件 ($48)
孜然彩椒羊肉串 2串 ($58)
龍華寺素卷 4件 ($48)
香煎芋絲餅2件 ($42)
芋頭切成細絲,外表煎至金黃香脆,紥實不會散開,絲絲芋頭外脆內裏帶點軟糯,雖然沒放臘腸臘肉,仍鹹香惹味。
上湯浸白玉菇娃娃菜 ($48)
清淡不油膩,白玉菇微微鮮味可提升娃娃菜的清甜。

椰汁紅豆糕 2件 ($32)
粒粒紅豆香甜軟糯,吃下帶淡淡椰汁香,微微甜度正合我意。
樂茶啤嘗味拼盤 每套 ($78)
可以一次過試齊四款樂茶啤,"茉莉香片小麥啤"、"鳳凰單欉淡啤"、"玫瑰紅茶小麥啤"和"正山普洱英式啤"。當中正山普洱麥芽味强勁,餘韻帶紅棗甜香。鳳凰單欉充滿花香,茉莉香片最清新。
岩韻金觀音 ($68)
最後來杯"岩韻金觀音",一口喝下清香撲鼻,帶一股黃金桂的花香,然後有鐵觀音的回甘,口感鮮爽甘甜,喝下淡然舒爽。
Type of Meal
Dinner
2023-09-07 2213 views
位於中環大館的素食點心茶館。不是素食者,少油少糖低脂健康等從來不是我的目標,但為了陪同素食的朋友,便決定拜訪這間受到各人推介且口碑不錯的素食點心館了。餐廳裝潢以古木系為主,保留了不少懷舊元素的擺設,鳥籠、木制窗框、一個又一個的茶葉罐等,古色古香;餐廳更設有室外座位,置身在匯集古蹟與藝術的大館中央用餐,別具風味。⋆_____ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ______⋆꙳ 黑松露燒賣 $48꙳ 香菇芫茜素牛肉球 $48꙳ 三寶扎 $38꙳ 金菇菜苗餃 $32꙳ 素琵琶豆腐 $42꙳ 龍華寺素卷 $48꙳ 川辣素牛肉煎餃 48꙳ 豉油皇素肉炒腸粉 $58꙳ 有機雲霧冷泡茶 $48꙳ 鳳凰單欉淡啤 $68___⋆ ⋆ ___ 點心的賣相均精緻精美,絲毫不像素食點心;味道亦超出預期,雖然沒有肉類在其中,但口感細嫩可口。當中以下幾款更是深得我心,完全顛覆了我對素食的刻板印象。.✿ 黑松露燒賣 燒賣大隻飽滿,以豆腐、蔬菜和香菇等素菜代替傳統燒賣的肉餡,口感軟嫩多汁,搭配黑松露的香氣,口感豐富。.✿ 素琵琶豆腐  素琵琶豆腐以蔬菜及豆製品為材料,加入秘製醬汁,口感柔軟細膩。.✿ 龍華寺素卷一層層的腐皮包裹著素
⋆_____ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ______⋆
___⋆ ⋆ ___
✿ 黑松露燒賣
✿ 素琵琶豆腐
✿ 龍華寺素卷
一層層的腐皮包裹著素菜材料,腐皮層次分明,肉眼可見的酥脆,香口而不油膩。
✿ 辣素牛肉煎餃
餃子皮薄餡料滿滿,雖然頗辣,但酥脆的外皮加上鮮嫩的素肉餡,金黃酥脆,非常惹味。
✿ 豉油皇素肉炒腸粉
腸粉份量很多,加入豉油炒起後,惹味甘香,米香味突出;搭配素牛肉,味道豐富;幾度我都忘了自己正在吃素食呢~
𓏦
❥ Drinks:有機雲霧冷泡茶┆鳳凰單欉淡啤

𓆠 有機雲霧冷泡茶:
顧名思義茶館,品茶少不了;熱呼呼的天氣下,還是選了冷泡茶。記得小時候家中長老特愛沏茶,告訴我茶有甘有苦有甜有澀,需細品才能悟出真締;長大後,雖然最愛仍是咖啡和牛奶,但對茶的喜愛亦有增長。
雲霧綠茶來自浙江,細嫩美味,餘韻猶長;喝完可以攜走再加水繼續飲用。
𓆠 鳳凰單欉淡啤:
利用大量冷泡鳳凰入酒,因此帶有微微的柑橘香氣,未曾嚐過茶啤的我表示很新奇爽口;茶啤酒味較為輕盈,麥芽味相對較單薄,味甘清淡。
👦🏻:週末來到大館看展,發掘到了這家古色古香的茶樓🏮裝修風格十分古樸,木質的茶櫃中擺滿了瓶瓶罐罐的茶葉🍵當中的對聯解釋到店名:樂章恆普清平調,茶味細嘗淡蕩心。每一種茶都搭配著特殊的茶具😌。週末悠然盤坐於此,吃著素齋,彷彿置身民國時期的茶館🌱了然忘卻工作的疲惫。·🌟黑鬆露燒賣 $48豆製品和菌菇組成的內餡鬆軟可口,雖然不比蝦肉🍤燒賣的鮮甜,但是黑鬆露的濃郁香氣賦予了他們新的風味。·🌟香菇芫荽素牛肉球 $48很神奇的一個牛肉球,不知道是齋真的會以為是肉,口感和鮮甜香味都非常接近真正的牛肉球🐮,不禁感嘆現在的素食發展如此發達。·🌟素蠔皇鮮竹卷 $42最喜歡的一道點心,豆皮潤潤的,豆香很濃,包裹了許多蔬菜絲😋,一口下去口感十分多層次,胡蘿蔔,木耳,香菇還有一些綠葉蔬菜🥕🥒🥬,在口腔中譜寫出一出素食的大和諧樂章。·🌟奶黃包 $38不是那種流心的奶黃包,但是面皮發得十分有韌性,香香甜甜୧(๑•̀⌄•́๑)૭·🌟豉油皇素肉炒腸粉 $58素肉應該是豆乾製成的,第一次吃炒腸粉被它驚艷到,每個白白胖胖的腸粉外面都帶有一層焦褐色😍,和炒豆芽紅蘿蔔搭配著,超級特別!·🌟秘製豉油皇炒麵 $48誰能在早餐拒絕一份充滿

🌟黑鬆露燒賣 $48

🌟香菇芫荽素牛肉球 $48

🌟素蠔皇鮮竹卷 $42
🌟奶黃包 $38
🌟豉油皇素肉炒腸粉 $58

🌟秘製豉油皇炒麵 $48
誰能在早餐拒絕一份充滿鍋氣十足的炒麵😋,他們家的炒麵真的很乾爽,完全不油,搭配著小辣醬🍜,可以享受到一種古早的碳水大滿足。
🌟紅棗糕 $32
吃完之後當然不能忘記來一份小甜品,摸上黏黏的紅棗糕吃到嘴裡變得糯嘰嘰😝,但是完全不粘牙😯,甜度控制得很好,幾乎都是紅棗自己的甜味。

🌟月光白茶 $68
雖然本人對茶不甚精通,但這款月光白茶味道清新典雅😌,茶葉🍃喝了幾泡之後依然很香,很適合獨自安靜慢慢享受。
🌟小青柑紅茶 $58
近幾年十分火的一款小青柑在這家的表現也十分優秀👍🏻,店家很貼心的用三個容器來組成茶具,紅茶的濃郁搭配青柑的清香🍊,非常推薦🍵,是一款一喝就絕對不會忘掉的茶葉。

評分🪄 (滿分5🍑)
人均:$200+
味道:🍑🍑🍑🍑
環境:🍑🍑🍑🍑🍑
性價比:🍑🍑🍑
服務態度:🍑🍑🍑🍑
回頭率:🍑🍑🍑🍑
📍 樂茶軒 (大館) (中環)
🚇香港站 C出口步行7分鐘
  • 黑松露燒賣
  • 龍華寺素卷
  • 豉油皇素肉炒腸粉
  • 紅棗糕
大館充滿藝術文化嘅古蹟,裡面有一間餐廳一直都bookmark左就係一間素食茶居,融合了古典的風格,仲以創新方式呈現素食美食‼️每一道菜都融入左豐富元素,令食物款式更加新穎連啤酒& cocktail都加入左茶嘅元素,真係好有特色Camo Ginger呢杯cocktail主要成份有白茶、薑酒、vodka、蜜糖味道非常柔和,有茶香之餘,又唔會有太強烈嘅酒精味,酒精份量拿捏得好好🍺玫瑰紅茶小麥啤反而同普通啤酒無咩分別我特別推薦孜然彩椒羊肉&串燒五香肉卷🍢素羊肉口感好有彈性,係口腔內微微散發出孜然香,令口感豐富多層次😋而且無羊本身果種羶味,令另一種風味❤️串燒五香肉卷用左腐皮包裏住香氣撲鼻的五香調味的素肉,入口後肉質鮮嫩,令人難以置信呢個係素食‼️豉油王素肉粉腸粉、素三鮮香煎餃子和金菇菜苗餃都是我個人的最愛。豉油王素肉腸粉腸粉非常Q彈軟滑,搭配豉油王醬料,香氣四溢,而重點係會配埋余君益辣椒醬🌶️ 簡直係絕配😋素三鮮香煎餃子餡料主要以切粒嘅菇菌,口感非常豐富,外皮煎到幾香口,又唔會好厚皮❤️入口竟然有juicy嘅感覺,強呀不過香菇芫荽素牛肉球就唔太岩我口味~~芫荽味道同平時食嘅有啲唔同,應該係用左專門素食店

每一道菜都融入左豐富元素,令食物款式更加新穎

連啤酒& cocktail都加入左茶嘅元素,真係好有特色

Camo Ginger
呢杯cocktail主要成份有白茶、薑酒、vodka、蜜糖
味道非常柔和,有茶香之餘,又唔會有太強烈嘅酒精味,
酒精份量拿捏得好好

🍺玫瑰紅茶小麥啤反而同普通啤酒無咩分別

我特別推薦孜然彩椒羊肉&串燒五香肉卷🍢
素羊肉口感好有彈性,係口腔內微微散發出孜然香,
令口感豐富多層次😋

而且無羊本身果種羶味,令另一種風味❤️

串燒五香肉卷
用左腐皮包裏住香氣撲鼻的五香調味的素肉,
入口後肉質鮮嫩,令人難以置信呢個係素食‼️

豉油王素肉腸粉
腸粉非常Q彈軟滑,搭配豉油王醬料,香氣四溢,
而重點係會配埋余君益辣椒醬🌶️ 簡直係絕配😋

素三鮮香煎餃子
餡料主要以切粒嘅菇菌,口感非常豐富,
外皮煎到幾香口,又唔會好厚皮❤️
入口竟然有juicy嘅感覺,強呀

不過香菇芫荽素牛肉球就唔太岩我口味~~
芫荽味道同平時食嘅有啲唔同,
應該係用左專門素食店用嘅芫荽吧‼️

呢間茶店令人有種好chill嘅感覺,假日嚟飲茶真係很不錯❤️

2023-09-03
Type of Meal
Lunch
2023-09-04 135 views
約左人食晚餐,但又未夠鐘數取位,咁就過大館行下搵間酒廊飲杯野,點知行行下,發現有間中式餐館,就走入去睇下。估唔到環境又裝飾得古式古鄉,而且有很多茶葉選擇,還有茶啤飲及素點心。但因為一陣吃晚餐,所以我們只叫了一碟煎鍋貼點心,入得來茶館當然要飲茶啦。天氣太熱,於是我和朋友都選擇了冷茶,雲霧茶冷茶及鳳凰單冷茶。清清心景和口腔味道,雖然我很想試茶啤,但由於晚餐時需要品酒,所以這刻品茶清靜一下心靈和口腔很重要。淡淡清爽醒神優香同時沖擊,立即成個人燥熱全熄。下次Happy hour 一定要去試下個茶啤先得。

2023-08-27 699 views
餐廳資料:1️⃣ 樂茶軒(大館店)地址: 中環荷李活道10號(舊中區警署)大館總部大樓地下01-G07號舖今天放假到中環那邊逛逛,近排食得太豐富及油膩,想食吓素食,純手工素食點心唔係周圍都食到,喺大館就有呢間「樂茶軒」,一於就試吓☺️ 天氣太熱,我哋點了玉山烏龍冷泡茶及樂茶啤嚐味拼盤,有四杯各有特色的啤酒,由淡味至濃味分別是鳳凰單欉淡啤、玫瑰紅茶季節啤、茉莉香片小麥啤及正山普洱英式啤,我個人最鍾意就係玫瑰紅茶季節啤,感覺清爽及帶有甜美果香👍素菜點心都有很多款式,我們點了黑松露燒賣、潮州粉果、素芝士春卷、上湯浸時蔬、豉油皇素肉炒腸粉及琵琶豆腐,甜品點了馬拉糕及椰汁紅豆糕。各款點心及甜品質素不錯,特別出色的是豉油皇素肉炒腸粉!這碟腸粉具有柔軟的口感和濃郁的米香味道,豉油皇是一種以豆豉、醬油等調味料為基礎的醬汁,具有鮮味和香氣。腸粉吸收了豉油皇的鮮味,味道鮮美而不膩口,素肉的添加更使得菜餚更豐富多樣,為整道菜增添了一份口感上的層次。總括來講,在這兒一邊嘆茶一邊打吓卡,確係放假的好節目,兼且餐廳主打素食,少鹽少油,間中來清清腸胃真的不錯👍
餐廳資料:
1️⃣ 樂茶軒(大館店)

2023-08-26 91 views
樂茶軒店內有懷舊椅子、雀仔籠、木窗框。這店亦有素食的,好想食下。佢哋有招牌茶啤(一套四杯)茶啤味道容易入口又好夠凍。飲茶啤👉由淡👉濃1)鳳凰單欉淡啤2)玫瑰紅茶小麥啤3) 茉莉香片小麥啤4) 正山普洱英式啤先食手工點心(1)姜汁素肉小籠包素肉做餡,食落係比較清淡。 (2)香菇芫荽素牛肉球素牛肉球嘅口感同材料,唔比牛肉球差。配喼汁食。(3)素蠔皇鮮竹卷素鮮竹卷味道香濃,材料爽口。小食天婦羅素菜餅炸得脆脆,顏色好靚嘅素菜餅。脆香咖哩角 炸得香口唔油膩。廚師推介豉油皇素肉炒腸粉豉油味香炒出嚟嘅腸粉夠入味。秘製豉油皇炒麵秘製豉油香濃而不咸,炒麵除咗有豉油嘅香,麵條質感彈牙。香煎鍋貼 煎香兩面嘅鍋貼,餡料豐富,唔膩口。

樂茶軒店內有懷舊椅子、雀仔籠、木窗框。
這店亦有素食的,好想食下。

佢哋有招牌茶啤(一套四杯)
茶啤味道容易入口又好夠凍。
飲茶啤👉由淡👉濃
1)鳳凰單欉淡啤
2)玫瑰紅茶小麥啤
3) 茉莉香片小麥啤
4) 正山普洱英式啤

先食手工點心
(1)姜汁素肉小籠包
素肉做餡,食落係比較清淡。

(2)香菇芫荽素牛肉球
素牛肉球嘅口感同材料,唔比牛肉球差。配喼汁食。

(3)素蠔皇鮮竹卷
素鮮竹卷味道香濃,材料爽口。

小食
天婦羅素菜餅
炸得脆脆,顏色好靚嘅素菜餅。

脆香咖哩角
炸得香口唔油膩。

廚師推介
豉油皇素肉炒腸粉
豉油味香炒出嚟嘅腸粉夠入味。

秘製豉油皇炒麵
秘製豉油香濃而不咸,炒麵除咗有豉油嘅香,麵條質感彈牙。

香煎鍋貼
煎香兩面嘅鍋貼,餡料豐富,唔膩口。

人均$250 |中環·大館|素菜|樂茶軒什麼?在中環大館也能夠吃上素食?還有茶啤酒?人均都只是$250 ?來到大館,除了打卡以外,當然就是要品嚐他們家的美食。這次選擇了樂茶軒,一家@金鐘的老字號,主打素食 點心和茶味啤酒!🍵 蜜香紅茶 🍵我開始這頓餐點的時候,點了一杯蜜香紅茶。這款茶的香氣和口感完美地結合了甜味和溫暖感。一口口品嚐著這款美味的茶,為接下來的美食之旅鋪墊了基調。🥟 薑汁小籠包 🥟第一道上桌的菜品是薑汁小籠包。每個精緻的小籠包充滿了美味的湯汁,內餡是切碎的蔬菜,味道鮮美。微微的薑味為這道傳統菜品增添了一絲驚喜,讓它別具一格。🥢 黑松露燒賣 🥢接下來是黑松露燒賣。這些一口大小的美食真是令人著迷。黑松露的濃郁味道和燒賣的鬆軟口感完美地融合在一起,每一口都充滿了豐富的香氣。🍙 迷你荷葉糯米包 🍙迷你荷葉糯米包是一道令人愉悅的視覺盛宴。荷葉包裹的糯米完美地蒸煮,散發出香氣四溢的糯米、香菇和其他美味配料的味道。它的口感和味道完美地平衡,令我回味無窮。🥐 蓮蓉包 🥐蓮蓉包是一道甜點,讓我感到愉悅。柔軟鬆軟的包子內餡裡面有豐富的蓮蓉餡料。每一口都是純粹的喜悅,展示了廚師在製作美味甜點方面
人均$250 |中環·大館|素菜|樂茶軒

🍵 蜜香紅茶 🍵

🥟 薑汁小籠包 🥟

🥢 黑松露燒賣 🥢

🍙 迷你荷葉糯米包 🍙

🥐 蓮蓉包 🥐
蓮蓉包是一道甜點,讓我感到愉悅。柔軟鬆軟的包子內餡裡面有豐富的蓮蓉餡料。每一口都是純粹的喜悅,展示了廚師在製作美味甜點方面的技巧。

🍰 馬拉糕 🍰
馬拉糕是一道令人驚喜的傳統中式蒸糕。鬆軟的質地和微甜的味道使它成為這頓餐點的完美結尾。這款經典甜點加上素食的改良,給人留下了深刻的印象。

🥢 豉油王素肉炒腸粉 🥢
接下來是主菜,我忍不住點了豉油王素肉炒腸粉。絲滑的腸粉裡面豐富地填滿了各種蔬菜和素肉。豉油的加入增添了一抹鮮美的味道,提升了整道菜品的口感。這是一道令人滿足且豐盛的菜品,展示了餐廳致力於創造素食替代品的決心。

🍜 豉油王炒麵 🍜
最後,我品嚐了豉油王炒麵。麵條經過完美的炒製,搭配著豐富的蔬菜和素肉,味道均衡而美味。這道菜品展示了廚師卓越的烹飪技巧,給我留下了深刻的印象。

總的來說,我在香港中環這家素食餐廳的用餐體驗真是美妙。創意而美味的菜品,配上溫馨舒適的環境,使這次造訪令人難忘。無論你是素食者,還是想探索植物性飲食的世界,這家餐廳絕對值得一試。我迫不及待想再次光臨,品嚐更多他們的美味佳餚!

茉莉香片小麥啤
用茉莉花茶冷泡而成的清爽小麥啤。由啤酒花帶出淡淡柑橘香氣,加上橙皮、芫荽籽令優雅的茉莉花香味更有層次。小麥麥芽中和茶菜產生的茶多酚,令口感變得細滑。

——————為食分界線——————
📍 樂茶軒 (大館) (中環)

人均消費: $250
#mariofatfat #foodie #hkfoodie #hkrestaurant #topcitybiteshk #topcitybites #hongkongfood
#hk #hongkong #hkfood #hkfoodie #hkblogger #hkfoodblogger #hongkonger #香港 #香港美食 #週末好去處 #香港好去處 #食好西 #美食 #探店 #香港探店 #美食愛好者 #素食 #中環 #點心
最近大館都有唔少展覽,例如吸引不少KOL的霓虹燈展覽💡,然後就是探索生命的Hope雕塑展覽🙋🏻‍♂️🙋🏻‍♀️,除了展覽之外,都有不少文創小店,以及有特色的餐廳,而今日就去了一間以素食點心為主的茶館-樂茶軒。🍵🫖餐廳一直尋求不同種類的茶葉,為大家呈現更加多樣,不同程度的濃郁度和口感,最優質的茶品讓每一位品茶者都能享受到獨特的品味體驗。除了多款茶選擇之外,餐廳亦都有提供素食點心,將常見的點心以素菜的形式展示給大家🫶🏻⭐️ 月光白茶Moonlight White Tea一共點了兩款茶,其中一款就是月光白茶的味道清淡而芳香,有一種淡淡的花香與果香。它不像其他茶葉那樣苦澀,而是非常柔和和順滑。⭐️ 嵩香鐵觀音 Tieguanyin (Fragrant)而另一款就是嵩香鐵觀音,味道濃郁甘香而復雜,同時帶有一些微苦的味道。茶湯有一種柔滑的口感,讓人感到舒適。⭐️ 黑松露燒賣 Black Truffle Siu Mai 具有黑松露獨特香氣的燒賣,內裡是口感軟嫩的餡料,包括豆腐、蔬菜和香菇等素菜等,代替了傳統肉類燒賣,師傅的手功也真不錯,包到美美的!⭐️ 豆沙包 Red Bean Bun 呈圓形的包子形狀,饅頭皮

⭐️ 月光白茶Moonlight White Tea

⭐️ 豆沙包 Red Bean Bun
呈圓形的包子形狀,饅頭皮的表面光滑有一層微微的光澤,豆沙餡料則是綿滑細膩甜絲絲的,與饅頭皮的口感完美融合。

⭐️ 素芝士春卷 Cheese Spring roll
茶館用了有拉絲口感的芝士🧀️,再配上少量的蔬菜,春捲的外皮是薄脆餅皮,外皮的酥脆口感與內部的芝士和蔬菜餡料形成了鮮明的對比。

⭐️ 上湯浸娃娃菜Boiled vegetable
娃娃菜保持了原有的嫩脆口感,配以蔬菜高湯,高湯加入適量的調味料和香料熬製而成,清清啖啖的娃娃菜 👍🏻

⭐️ 豉油皇素肉炒腸粉Stir-fried Veganmeat rice roll with soy sauce
加入了豉油皇及素肉的炒腸粉,腸粉炒到表面焦脆,與豉油皇的味道相互融合,素肉亦都非常入味,不像素肉yummy yummy

⭐️ 素琵琶豆腐po-par Tofu w/ vegan oyster sauce
以豆腐為主料製作的菜餚,口感柔滑細膩,加入一些蔬菜或豆製品作為配料。這些配料相互融合,再配上秘製醬汁。

⭐️ 香煎鍋貼 Pan Fried Mushroom Dumpling
滿滿餡料的鍋貼,底部煎至金黃香脆,內部的餡料由多款蔬菜結合在一起,餡料吃落去鮮嫩多汁,大大件🫶🏻😂
  • 黑松露燒賣
  • 豉油皇素肉炒腸粉
  • 點心
  • 素芝士春卷
平時收工好少會去大館裡面行下今日約埋朋友收工去下大館裡面發現有一間素食點心館 😧除左有各式各樣既茶品嚐仲要有茶味🍵既酒 🍻覺得好新奇 ✨✨內外環境都保留返建築🏘️物有得外貌、環境舒服🌟金菇菜苗餃 💰$32皮薄又晶瑩剔透 🫢 菜苗鮮甜、即叫即蒸 ✨🌟香煎蘿蔔糕 💰$38應該係用左好多蘿蔔絲整成,口感好厚實辣醬好似係細個食到既舊式風味 依加應該買唔到呢隻味 😧🌟香煎芋頭絲餅 💰$42芋頭好甜仲好濃味、又香脆紥實到不得了 👍🏻🌟迷利荷葉糯米飽 💰$42🌟香菇芫荽素牛肉球 💰$48估唔到係素肉整成 😂完全覺得自己真係食緊牛肉咁而且好香芫荽同疏菜類 🤩 真係發現新大陸🌟龍華寺素卷 💰$48好特別,係一個素食卷黎包住一層層素菜然後作簡單既煎脆 👍🏻 唔會覺得油膩🌟香辣素蔗蝦 💰$48開頭以為係類似蝦餃燒賣咁食落口感好似白魚蛋或者釀鯪魚肉果種咁仲整成左好似肉棒形狀 🤯 實肉口感新穎素菜真係令我又大開眼界 😂🌟豉油皇素肉炒腸粉 💰$58呢種咁傳統既菜去茶樓必點之選👍🏻不過一樣都唔係真牛肉,是素肉黎 😂腸粉煎得好香口又唔會覺得好鹹🌟LockCha Beer Tasting Package 💰$78呢個真係
平時收工好少會去大館裡面行下
今日約埋朋友收工去下大館裡面發現有一間素食點心館 😧
除左有各式各樣既茶品嚐仲要有茶味🍵既酒 🍻
覺得好新奇 ✨✨
內外環境都保留返建築🏘️物有得外貌、環境舒服

🌟金菇菜苗餃 💰$32
皮薄又晶瑩剔透 🫢 菜苗鮮甜、即叫即蒸 ✨

🌟香煎蘿蔔糕 💰$38
應該係用左好多蘿蔔絲整成,口感好厚實
辣醬好似係細個食到既舊式風味
依加應該買唔到呢隻味 😧

🌟香煎芋頭絲餅 💰$42
芋頭好甜仲好濃味、又香脆紥實到不得了 👍🏻

🌟迷利荷葉糯米飽 💰$42

🌟香菇芫荽素牛肉球 💰$48
估唔到係素肉整成 😂
完全覺得自己真係食緊牛肉咁
而且好香芫荽同疏菜類 🤩 真係發現新大陸

🌟龍華寺素卷 💰$48
好特別,係一個素食卷黎包住一層層素菜
然後作簡單既煎脆 👍🏻 唔會覺得油膩

🌟香辣素蔗蝦 💰$48
開頭以為係類似蝦餃燒賣咁
食落口感好似白魚蛋或者釀鯪魚肉果種咁
仲整成左好似肉棒形狀 🤯 實肉口感
新穎素菜真係令我又大開眼界 😂

🌟豉油皇素肉炒腸粉 💰$58
呢種咁傳統既菜去茶樓必點之選👍🏻
不過一樣都唔係真牛肉,是素肉黎 😂
腸粉煎得好香口又唔會覺得好鹹

呢個真係無諗過中西合璧到茶同手工啤合而為一 😂
一共有4款由唔同茶種同高濃度啤酒壓制而成、由淡至濃味咁飲 🍻
好有新意思值得一試 🤣

🌟月光白茶 $68
淡淡清新茶香味,唔會太濃、清新、唔會有苦澀味 ☺️

推介指數:🐻🐻🐻🐻🐻/5粒

樂茶軒 (大館) (中環)

📍地址:中環荷李活道10號(舊中區警署)大館總部大樓地下01-G07號舖
☎️ 電話: 22765777

今晚約左朋友仔去大館行下,順便系附近睇下有無咩好西食😋大館地下都有幾間餐廳,我地揀左呢間食點心同飲茶為主的餐廳,睇落環境幾舒服😌嚟到梗系要試吓唔同款嘅點心,原來呢間餐廳的特色系全素的,幾有特色!🫖2916陳年珍藏普洱我偏向飲較濃嘅茶,所以揀左普洱試下,咁岩無哂陳皮普洱,就試吓呢款!一上枱就散發出濃郁的茶香,侍應就俾左我地聞左一聞,帶有淡淡的陳年風味,口感順滑。🫖月光白茶朋友驚夜晚瞓唔著,專登揀左無咁濃嘅白茶,白茶飲落清爽怡人,入口清淡,茶葉的花香與茶味相得益彰。🍲是日老火湯今日系粉葛湯,有滿滿嘅粉葛,份量都幾多,而湯濃郁而鮮甜,喝後讓人感到舒暢,有清熱的作用。🐷黑松露燒賣(2粒)香氣撲鼻,咬下去有爽脆的口感,每粒都充滿黑松露的風味,因為系素的關係,唔系用豬肉去整,較一般的煙韌,口感唔錯。而且入面加入素片,令口感更豐富!🫔素蠔皇鮮竹卷與平時食開的鮮竹卷差唔多,但系呢度的餡料份量好足,滿滿的菇岩哂我的口味,而且口感鮮嫩,搭配豐富的醬汁,令人回味無窮。🧆炸香酥素豬肉(3粒)炸香酥素豬肉的外皮酥脆,炸粉唔會好厚,素豬肉食落同一般嘅豬肉口感有點不同,但都非常美味。外表炸到金黃色,賣相非常吸引🤩🦐

🫖2916陳年珍藏普洱

🫖月光白茶

🍲是日老火湯

🐷黑松露燒賣(2粒)

🫔素蠔皇鮮竹卷

🧆炸香酥素豬肉(3粒)

🦐香辣素蔗蝦
這是一道辣味十足的菜餚,第一啖食落唔辣,但食食下的辣味先開始湧出嚟!而蔗蝦鮮嫩多汁,搭配香辣的味道,絕對是辣愛者的最愛。

🍥素琵琶豆腐(4粒)
呢個望落唔似豆腐,外型是一個球狀,食落都唔似一般的豆腐。外形可愛,口感綿密,每一口都令人驚艷。

🥠香煎芋絲酥
依家好少茶樓會有呢道菜色,是由一條條芋頭條而組成,芋絲的香氣與酥脆的外皮相當吸引,令人食到一舊又想食多舊。

🍚迷你荷葉糯米飯
小巧可愛,米飯軟糯,内裡包著豐富的素食餡料,口感豐富。

🍡紅棗糕(2件)
呢籠是我最鍾意食的甜品,而且一籠只有2件,有時要自己一次過食4件就太多,呢個就岩岩好!作為一道結束的甜點,口感綿密,紅棗的甜味與糕點的香氣完美融合,給人一種滿足感。

📍樂茶軒 (大館) (中環)
黎過大館幾次 都錯過左呢間超正既餐廳🤯🤯有得品茶 飲酒 同大量好味既素食仲要價錢絕對唔似中環價 真係好食又抵食😍 真係要出個post比多d人知 必定encore ~1️⃣2008 有機雲霧茶 $68超中意品茶🍵同自己沖茶~呢度一次過滿足我兩個願望🤪茶品清香 沖出黎真係有一層層雲霧☁️最正係可以自己煲水沖茶 唔夠水可以再refill ~2️⃣LockCha Beer Tasting Package $78呢個真係超抵😍仲要有happy hour價😂係四款唔同口味以茶入饌既啤酒 由淺色飲到深色 有綠茶香味 又有普洱既醇味 仲要份量唔細!飲足四杯好過癮!3️⃣三寶扎[2件]$38三寶扎有芋頭,甘筍,豆腐~ 芋頭好粉好食😋整體口感唔錯!4️⃣棗蠔皇鮮竹卷 $42真係唔似素食🤣唔油膩加分~5️⃣奶皇飽 $38唔係流心奶皇飽 但依然好香個包質地鬆軟👍6️⃣沙爹素肉串 $68呢個點埋醬真係一流 有少少食泰國野既感覺🍡7️⃣炸香酥素豬肉 $58呢個令我諗起飲茶既點心 🧆山竹牛肉😂😂但真係炸得好香 冇多餘油脂 值得一試8️⃣秘製豉油皇炒麵 $48作為炒麵愛好者😌表示approved ✅9️⃣香煎芋絲餅 $42同樣地好香脆 芋頭又夠粉😚🔟

黎過大館幾次 都錯過左呢間超正既餐廳🤯🤯
有得品茶 飲酒 同大量好味既素食
仲要價錢絕對唔似中環價 真係好食又抵食😍
真係要出個post比多d人知 必定encore ~

1️⃣2008 有機雲霧茶 $68
超中意品茶🍵同自己沖茶~
呢度一次過滿足我兩個願望🤪
茶品清香 沖出黎真係有一層層雲霧☁️
最正係可以自己煲水沖茶 唔夠水可以再refill ~

2️⃣LockCha Beer Tasting Package [HH] $78
呢個真係超抵😍仲要有happy hour價😂

3️⃣三寶扎[2件]$38
三寶扎有芋頭,甘筍,豆腐~
芋頭好粉好食😋整體口感唔錯!

4️⃣棗蠔皇鮮竹卷 [2件] $42
真係唔似素食🤣唔油膩加分~

5️⃣奶皇飽[2件] $38

9️⃣香煎芋絲餅 $42
同樣地好香脆 芋頭又夠粉😚

🔟煎釀加咸街豆腐[3件]$38
呢個好似客家煎釀豆腐🤪
豆腐夠晒滑溜 中間既素肉都煎得好香~
  • 煎釀加咸街豆腐