Restaurant: Long Chuan Shanghai Restaurtant
Info:

2018-12-30 557 views
之前在葵芳SHOPPING MALL吃了一家上海菜,價格貴但完全不是地道的味道,也不太好吃!而這次是由同事極力推薦我去的龍川,距離葵興MTR STATION都大概有步行十分鐘,附近有很好多感覺很地道的小吃店,下次我也會來試試看! 而這家店內的面積不算大,算是乾淨,整體還可以!這次我們來主要是吃小吃類的,因為評價看到的都是套餐,比較少看到小吃小籠包 這個小籠包皮薄餡靚,多汁,每一口都很JUICY,很值得吃! 相比外面的價格,這個完勝蟹粉小籠包2隻  吃完普通的小籠包,就來試試看蟹粉的,第一口的蟹味超級重咬了一半也能清晰地看到蟹粉,真材實料,好吃!口水牛展喜歡吃辣的,一定要吃這個呀!!!這個麻辣味,簡直是我最愛吃的辣醬而牛展的質感很不錯,男朋友喜歡吃~煎鍋貼 好好吃!!雖然外面看到有點焦焦的,但我還真的第一次吃到鍋貼的每一口都很JUICY,肉又好吃! 敗筆是皮比較厚,但還是比拉麵店的煎餃好吃多了!酸辣湯酸辣湯亦用料充足,酸酸辣辣,好開胃,是我兒時的味道,很地道的上海味道!津白這個菜不過不失,但以在外面來說, $18的菜配上這個份量,很不錯!!豆沙鍋餅豆沙餡還可以,但煎得有點硬,油味有點重了

蟹粉小籠包2隻
吃完普通的小籠包,就來試試看蟹粉的,第一口的蟹味超級重
咬了一半也能清晰地看到蟹粉,真材實料,好吃!

口水牛展
而牛展的質感很不錯,男朋友喜歡吃~

津白
津白

豆沙鍋餅
豆沙餡還可以,但煎得有點硬,油味有點重了,蓋過了豆沙的味道..
豆沙鍋餅

總體來講,很推薦你們去,因為我還是會再去的哈哈!
2018-12-15 303 views
下午无意间走到龙川小店,点了4只蟹粉小笼包,据说是入秋限定。味道很美味,是在香港吃过的最正宗小笼包,于是又点了4只。其它菜味道也很好,推荐红油抄手。酸辣汤和担担面味道普通

其它菜味道也很好,推荐红油抄手。酸辣汤和担担面味道普通
  • 小籠包
2018-12-10 352 views
話說朋友在葵涌附近辦事,晚飯要找點吃的,求其搵左間上海菜。小店風,沒有甚麼裝修可言,好聽的可說是民間風味小館,難聽點是平民食肆,操不到家的上海菜,但價錢優惠到不得了,因此不能太苛刻地評論。皆因共叫了豬扒擔擔麵,煎鍋貼,五香牛展菜飯,蒜泥白肉,都只是160元。價錢是不能挑剔了。上海菜,一向也是濃味,油重,偏甜。沒錯,表面上這店做到了以上上海菜的特色,但止於此而已。高級的滬菜能做到油而不膩,濃而不漏,鮮甜而非砂糖膚淺的甜。嚴格來說這裡虛有幾表,但便宜小店要求就不能那麼高了。160元4樣菜是不能騙人,我真的飽了。

2018-12-09 203 views
工作關係,呢幾日要黎葵涌做野,lunch時間,同同事係呢邊人生路不熟,隨便入一間多人既食店開餐。呢排工作忙,少食住家飯少食菜,諗都唔駛諗,一定係食菜飯!只係諗食咩餸,見隔離枱叫豬扒炸得幾靚仔就跟。午餐跟飲品,凍豆漿,好飲唔太甜,我覺得岩岩好。上海排骨菜飯跟糖醋汁 : $45炸豬扒既豬扒係偏肥個種,所以好juicy肉質嫩滑,炸完都外脆內軟,好食到再想食多塊。菜飯樣好ok,因為菜仍然係綠色既,最怕有d菜飯d菜焗到變左枯黃色,而且沒有油膩既感覺,呢個價錢的確CP值超高。呢個口水雞係同事食既,樣靚仔,同事comment 辣得好過癮而且雞肉好滑。叫我下次要試下。

午餐跟飲品,凍豆漿,好飲唔太甜,我覺得岩岩好。

上海排骨菜飯跟糖醋汁 : $45

2018-12-05 164 views
食過幾次呢間地道上海小店,佢嘅小龍包,皮薄喊靚又多汁都係$30 4隻!飲佢嘅酸辣湯套餐都係加$9,酸酸辣辣,好開胃!仲有醉雞,都好正又入味!今次見佢有套餐,炒粗面同炒年糕都未食過,就試吓啦!排骨上海粗炒($52)好大碟,豬扒大約五至六件,仲有啲肉絲加菜炒埋一齊,味道一般,但跟埋啲豆瓣醬一齊食就會好食好多!雪菜肉絲炒年糕($52)都係好大碟,雪菜肉絲好入味,跟埋年糕反而會覺得好濟,好快會飽!小籠包($30)皮薄,多汁,好抵食必叫!!推介:小籠包,醉雞,酸辣湯

今次見佢有套餐,炒粗面同炒年糕都未食過,就試吓啦!

排骨上海粗炒($52)

雪菜肉絲炒年糕($52)

小籠包($30)
皮薄,多汁,好抵食必叫!!

推介:小籠包,醉雞,酸辣湯
2018-04-20 1071 views
老公帶我同大細寶去食上海餐,雖然係屋邨既上海小館但係有估唔到既美味。。叫左個午市套餐既口水白肉菜飯。。麻辣感好強,食到停唔倒口,仲拎啲口水汁黎撈飯。。不過白肉就比較厚身,個人鐘意薄片啲。。。厚身既話就比較有口感。。。另外叫左個酥炸雞翼擔擔麵,揀左花生湯底小辣,如果鐘意食辣既建議可以食大辣。。至於雞翼好食程度不得了,雖然係炸既,但係唔會有好油淋淋既感覺,相當脆口同埋係新鮮炸起,絕對唔係炸完放左好耐嫁。。而且雞翼係分碟另上,保留倒脆卜卜既感覺。。黎到食上海野當然唔少得食小龍包啦。。新鮮蒸好,上台係熱辣辣嫁,食落口勁多汁,而且皮超薄。。絕對係值得一食。。P.S. 因為店內空間有限,所以容納唔倒bb車響入面唯有放左響街倒。。

。。而且雞翼係分碟另上,保留倒脆卜卜既感覺。。

酥炸雞翼擔擔麵
午市口水白肉菜飯
龍川小龍包
2018-03-18
$60 (Lunch)
酥炸雞翼擔擔麵
午市口水白肉菜飯
龍川小龍包
  • 酥炸雞翼
  • 小籠包
2018-02-28 695 views
之前經朋友推薦食過這家店的招牌擔擔麵同招牌小籠包,味道不錯適逢節日關係,決定叫這家店的派對到會一試,到會準時送到,不錯,而食物依然保持温度,當晚同事們都表示滿意
之前經朋友推薦食過這家店的招牌擔擔麵同招牌小籠包,味道不錯

Delivery
Type of Meal
Dinner
Celebration
Christmas
2017-12-01 791 views
叫左碗酸辣湯麵,賣相好似ok.但碗面好小湯. 請服務人員加D湯.番來碗面加左,不過唔係酸辣湯.好似係滾水.成碗麵淡又無味. 問個服務員. 回答話唔好意思佢地份量係咁多,唔會加酸辣湯. 當無事發生. 一定不會再去
酸辣湯麵
2017-10-05 792 views
因為每次去到都已經收工,今次專登放假落去光輝圍食小籠包, 去到兩點幾都已經爆滿,可能因為放假關係 ,叫咗一個小籠包同兩個客飯 ,最後每人 65蚊價錢都可以接受, 可能下次會再試其他嘢食 。小籠包 的確推介抵食好味!一黎夠熱度,睇已經入面勁多湯,小心一咬落去湯已流出黎,味道吾錯,肉吾太硬夠香,配上醋,好味,而且價錢好似$29,堅抵食。午市客飯 口水雞 (餐廳推介),講真醬汁的確吾錯,但雞完全失望,口感差鞋身之餘仲要解凍勁差,一堆野咁。 糖醋魚塊 ,味道一般,醋味吾多,魚塊味道偏淡。 菜飯 似白飯加菜而已,餐再送豆漿,大約$50,價錢可接受但質素就一般。

$65 (Lunch)
2017-06-11 1042 views
食身味道一般,而且有位男侍應落單時經常聽錯,本來點花雕酒雞翼,佢問左我要雞定雞翼,我好大聲叫雞翼,因為本身唔太鐘意食雞胸,結果來了碟雞,送到來時我話我要雞翼,佢無一句sorry仲要話你講要雞,咁我唯有接受,而且味道相當麻麻。結果明明由$32變成$48,且令我感到不舒服。食食下又聽到另一枱客埋單,人地叫餐加$8跟湯,收錢既後生女唔知專登扮傻定真傻,話比左個原價$12既湯佢。雖小事一椿,但反映到沒有心做生意,雖然食物價錢唔貴亦唔平,作為客人的理應不要有太高要求,但作為消費者,這樣的話對消費者有點兒不被重視的感覺。
結果明明由$32變成$48,且令我感到不舒服。

知道這間在光輝圍的上海店晚上十時就關門,所以要光顧晚餐不能吃得太晚(我有時會工作到九時多才去吃飯),這𥚃的餐廳除了做附近街坊住客生意外,還有主打附近工業區的上班族,平日中午時間可是要排隊才可以,星期日晚上很快就找到了位子。-菜單上的選項兩三年都沒變,麻辣湯底是濃稠得惹味,但濃稠之中沒有傷腎的濃味。-麵條浸過之後整團放在湯𥚃,軟腍的麵身並沒有伴隨易爛的弊病,軟腍但堅韌又有咬感是這𥚃麵的出色之處。所以用雙筷夾起來麵很少會夾斷,沒有平常吃「稔麵」常有的麻煩,而且堅韌的麵身加上濃稠的湯汁很容易就讓麵條掛上滿滿的麵汁,方便把麻辣湯的濃厚融入麵身的中心,帶來麻辣與擔擔麵的吃麵兩重口感。-至於上海排骨,和所有上海料理一樣,你得到的是我們叫炸豬排的肉類,炸衣炸得剛好的成品就是外脆內軟而且多汁的肉質,我覺得還是不錯的。-最後嘛,讓我失望的是這𥚃竟然沒有提供餐巾或紙巾,我之前來吃飯曾問過多次都要我向他們買一包$2 Tempo,但不知怎地今次我問有沒有餐巾時店員竟然自己拿出一包紙巾給一張予我,然後說這𥚃沒有提供。個人而言,餐廳不提供紙巾實在是帶來非常不便,希望之後會考慮供應,但還是感謝店員的友善態度吧。

2017-05-28
$50 (Dinner)
  • 上海排骨擔擔麵
2017-02-25 998 views
話說友人樓下有間上海菜 咁我就去試左試 兩個人食左二百幾 質素真係好街坊 但對得住個價錢 醉雞 鍾意酒味既人應該好鍾意 不過差少少酒個鍾甜味同雞汁味 酒味就強勁上海排骨x麻辣擔擔麵其實係香酥豬扒 哩個唔錯 第一唔係美極汁味 第二無鬆肉粉 第三唔多炸粉 又香口 所以 擔擔麵 店主加左有少少港式感覺 因為稀身好多 唔係一patpat 花生sauce 其實咁樣易飲口左上海味濃 普普通通清清地 紅棗味 清香清香 不過佢一層一層咁幾得意 另外無拍照既小籠湯包我覺得係超多汁加皮溥 不過友人話無鮮味 甜酸魚塊唔抵食 成碟數個得7塊 味道普通
醉雞
上海味濃 普普通通
清清地 紅棗味 清香清香 不過佢一層一層咁幾得意

另外無拍照既小籠湯包我覺得係超多汁加皮溥 不過友人話無鮮味
甜酸魚塊唔抵食 成碟數個得7塊 味道普通

聽朋友講呢間擔擔麵好食,於是特意由葵與地鐵站行過黎食。食落又覺得無咁大驚喜,不過湯底的確香濃麵質好。叫埋個豬pa得果少少無咩用粉多,食完好似唔知自己食左咩,但味不錯。食完個麵唔夠飽(其實我真係無試過比4x蚊既上海野會唔夠飽),叫多個高麗豆沙($20兩個),係有D硬硬地厚實果種,唔係咬落似棉花果D,呢個可以唔試唔提議特地前來食,經過還可以。
聽朋友講呢間擔擔麵好食,於是特意由葵與地鐵站行過黎食。

唔提議特地前來食,經過還可以。
2017-02-16
$66 (Dinner)
  • 擔擔麵
2016-05-30 1665 views
隨心行, 搵到好嘢食心情好先吸引都好嘢 (吸引力法則ma?! :love (冇相... 以為影左, 原來禁唔到個制 )是日點餐: (下午茶) 酸辣湯麵 + 炸菜肉餃子2隻 / 春卷1條+ 豆漿酸辣湯麵 – 份量正常,酸度辣度互不搶風頭,做到酸中有辣、辣中有酸,好味~~                麵質尚可,小小彈、唔算煙un,而食到尾都keep 到、唔會變淋炸菜肉餃子 – 漲卜卜的餡料爆汁,唔太乾太硬身,半煎炸製法(好似係除非唔係) 豆漿 – 小杯份量,女仔啱啱好,夠甜、豆味唔夠 番食指數:****
隨心行, 搵到好嘢食
心情好先吸引都好嘢 (吸引力法則ma?!
:love

(冇相... 以為影左, 原來禁唔到個制 )

豆漿
– 小杯份量,女仔啱啱好,夠甜、豆味唔夠

番食指數:****
2016-05-26
2016-04-29 1403 views
店名:龍川上海料理地點:葵涌光輝圍21號昌發樓地下,電話:2626 0596(1) 龍川酸辣湯年糕,$36;(2) 上海排骨擔擔麵,$36(沒有加一,十分抵吃);食物的整體評價:(甲) 味道/烹調:酸辣湯麵多筍,難得,令酸辣湯底充滿筍味而與別不同而豬紅切成粗條,口感良好;排骨也非常鬆化。(乙) 種類方面:可供選擇的食品算繁多,單是擔擔麵已有十一種之多;此外亦有各式各樣的粗幼麵。環境:裝修品夠懷舊特別,舖設磚牆,地磚也設計特別,燈罩像沒底鳥籠;然而地方較狹窄,店內座位不多,枱與枱之間空間也不多,而且客人的座位能打開,放滿樽裝豉油,需要時請求客人讓位如他們取出貨物。服 務:十分有禮,招呼周到。衛生:良好。抵食:合理。酸辣湯麵多筍,難得。
店名:龍川上海料理
地點:葵涌光輝圍21號昌發樓地下,電話:2626 0596
食物的整體評價:
服 務:十分有禮,招呼周到。
衛生:良好。
抵食:合理。
花生湯底排骨擔擔麵
酸辣湯麵多筍,難得。
龍川酸辣湯年糕
花生湯底排骨擔擔麵 (餸麵分開上)
2016-04-25
花生湯底排骨擔擔麵