2019-08-09 39 views
餓底上個月來過這間小店,試了Raspberry & Earl Grey,念念不忘,整個月都想再來,今天來灣仔工作,見有少少時間就攝過來幫襯!😋今天天氣熱辣辣,推門進來冷氣十足,看到簡潔清新的小店,令人心情愉悅!看看展示Dacquoise的玻璃櫃,今個月的味道又轉換了不少,小店推陳出新,誠意十足,比個讚先!就在選這rum酒/綠茶兩隻口味之間掙扎估下餓底揀左咩味?係綠茶麻糬呀!綠茶內餡好幼滑,微微回甘,不會太甜,內還藏有煙韌的麻糬,配上鬆脆的餅身,多重口感又來了!餓底真心覺得比起馬卡龍美味多了!

就在選這rum酒/綠茶兩隻口味之間掙扎

估下餓底揀左咩味?

2019-08-09 650 views
今日行過灣仔大王東街,發現一間門面非常fancy的店子,似是cake shop, 又好像不是!隨即引起我的好奇心入內看看是賣甚麼的。店子裝潢高雅清新,處處透出法國風情!經店員講解後,才知道Lovever Patisserie原來是全港首家達克瓦茲(Dacquoise)專門店。而Dacquoise 是一款法國經典甜點,外酥內軟,餅皮是由蛋白,杏仁粉和糖粉製成,外層附着薄薄糖粉,充滿空氣感的餅乾質,外酥內軟,內餡濕潤,吃起來又多了夾心蛋糕的口感,外層又酥又帶點脆的軟式餅乾。櫥窗擺放着不同內餡的Dacquoise , 就像珠寶般展示人前,非常矜貴,令人賞心悦目除了Dacquoise外,還有瑪德蓮,可麗露,布列塔尼等法式甜點供應。彩虹Dacquoise 色彩繽紛,size比較少,要預訂才可今天買了4款Dacquoise回家慢慢品嚐,每一件Dacquoise獨立包裝,乾淨衛生,店員用一個粉紅色盒子加粉紅色絲帶很用心包裝,未食已感覺很開心還附上乾冰和冰袋為甜點保鮮,超窩心!伯爵茶~ 使用康寧伯爵茶煮英式蛋奶醬, 打入奶油形成滑順嘅奶油霜, 另外烘烤時也加入伯爵茶葉讓整個香氣更濃郁!焦糖奶油鹽之花~

店子裝潢高雅清新,處處透出法國風情!

櫥窗擺放着不同內餡的Dacquoise , 就像珠寶般展
示人前,非常矜貴,令人賞心悦目

彩虹Dacquoise 色彩繽紛,size比較少,要預訂才

還附上乾冰和冰袋為甜點保鮮,超窩心!

讓整個香氣更濃郁!

焦糖奶油鹽之花~焦糖醬灑上法國鹽之花,加入奶油霜,鹹鹹甜甜的口感豐富有層次,非常滋味

檸檬~採用新鮮的檸檬汁做成,奶油霜裏面還加上一點新鮮的檸檬皮,酸酸的非常清新可口!

抹茶麻糬~使用小山園的青嵐作抹茶,加上糯米糍,外酥內軟,不僅甜腻,還嚐到濃濃的抹茶香和Q彈的口感。
Tea
  • 抹茶麻糬Dazcquoise
  • 焦糖奶油鹽之花Dacquoise
  • 伯爵茶Dacquoise
  • 檸檬Dacquoise
自從嚐過抹茶麻糬口味以後,我便迷上了這種特色小甜點。它就是「達克瓦滋」,一種來自法國宮廷的甜點,嚴格來說可算是馬卡龍半個朋友,外表同樣華麗,但就沒那麼「油頭粉臉」,甜度較低,相對上易入口。它的外皮是以杏仁粉製成,杏仁的味道不會過嗆,沒有搶去內餡的味道,表層則有適量的糖粉點綴,入口香甜,外酥內軟,有別於馬卡龍的硬脆口感,較具層次;內餡則是以奶油霜製成,解凍前後口感不一,各有風味。未完全解凍的它呈膏狀,口感會比較像雪糕,厚實濃稠;解凍後的它則呈奶油狀,口感較軟滑,但若然裡頭是有麻糬的話,我還是建議大家要提前進行解凍,不然麻糬的口感會變得相對乾硬(普通口味約須5-10分鐘的時間解凍;麻糬口味則須15分鐘)。.是日再度來訪,除了重溫心心念念的抹茶麻糬口味外,我還入手了別的口味,包括焙茶、黑糖麻糬及綜合莓果等口味。.先談談我的「舊愛」吧。對上一次享用該口味時,我已頗感滿意,因為奶油霜的茶味頗為突出,甘醇之餘亦滲出一點微澀的味道,與甜甜、酥軟的外殼搭配起來剛好形成平衡。事隔幾個月後,茶味更見出色,令人驚喜,想必是店家作出改良了。奶油霜呈墨綠色,對比上一次的翠綠色澤已大有不同;入口一嚐,澀味相當突出

先談談我的「舊愛」吧。對上一次享用該口味時,我已頗感滿意,因為奶油霜的茶味頗為突出,甘醇之餘亦滲出一點微澀的味道,與甜甜、酥軟的外殼搭配起來剛好形成平衡。事隔幾個月後,茶味更見出色,令人驚喜,想必是店家作出改良了。奶油霜呈墨綠色,對比上一次的翠綠色澤已大有不同;入口一嚐,澀味相當突出,顯然非走回甘的路線,而是偏濃苦的路線,但卻蠻合我的胃口。抹茶的濃澀正好中和了外殼的甜味,一苦一甜,更顯平衡;加上奶油霜厚實卻不失香軟,麻糬又軟糯拉,三者結合起來實在頗為諧協,口感不錯。但若能去掉外殼上的糖粉,相信整體味道會更棒。
至於焙茶口味也令人留下頗深刻的印象。因為不太好甜,店員大力推薦我嚐嚐這款達克瓦滋,味道確亦不負所望。一把包裝袋拆開後,一股深邃的焙香隨即撲鼻而來,是焙茶獨有的風韻,叫人驚喜。入口一嚐,茶味甘醇微苦,濃度沒抹茶的高,相對上較清幽淡雅,貼近大眾口味。輕輕將外殼部分提起後,驚喜更大。奶油霜上有少許爆米花,令其在焙香以外多了一重米香,更為吸引。雖沒有麻糬襯托,但爆米花微微酥脆,同樣也為香軟的奶油霜,增添了點點口感,層次更見豐富;奶油霜微微發苦,恰好發揮了中和作用,令滿佈糖粉的外殼更易入口,整體味道不致那麼甜膩;外殼則一如既往的酥軟,三者結合起來同樣滋味,可說是繼抹茶麻糬口味後的另一出色之作,晉升為我的「新歡」。
再來的是綜合莓果口味。以往包包對莓果口味的糕點總抱有抗拒心態,因為它們大多有一股不甚討好的藥水味,但在店員的大力推薦下,加上莓果口味的達克瓦滋又長得頗為嬌悄,包包便禁不住動心,將其帶回家了。出乎意料地,奶油霜的味道一點也不造作,反倒蠻清新自然,酸酸甜甜的特別開胃,在炎炎夏日裡頭享用感覺份外清爽,味道挺不錯呢。只是如果店家能去掉外殼的糖粉的話,整體甜度應該會更為平衡,來得更美味呢。
至於黑糖麻糬口味則有別於平日的達克瓦滋,披上了一襲糖果色的外衣,看起來份外嬌麗。只可惜奶油霜的味道和麻糬的口感都未盡人意。不知為何,即使已擱在室溫一段時間,裡頭的麻糬仍舊絲毫未動,口感偏乾硬,就像從沒有解凍過那樣,令整體口感大打折扣。至於黑糖奶油霜的味道雖然頗為突出,但甜度略高,若能搭配不帶糖粉的外殻味道應會更為理想。
達克瓦滋以外,店家還有供應瑪德蓮貝殼蛋糕。包包一連入手了兩個口味,分別為蜜糖和開心果口味。蛋糕體的口感鬆軟濕潤,不會過乾,唯獨是有點黏手,進食時不太方便。但值得欣賞的是,它的「肚臍位」頗夠堅挺飽滿,不會扁乎乎的。蜜糖口味的那款長跟原味的長得差不多,同樣是金黃色的,但額外帶一股清甜的味道,感覺份外清新怡人。不過,它的甜度會稍微高出一些,須伴以熱茶享用。開心果口味的那款則在金黃色的外殼隱隱約約透現出些微綠色,相信是加入開心果所致。開心果的味道不算特別突出,惟甜度不太高,易入口。若店家能在蛋糕體裡頭混入一些開心果碎,相信整體味道和口感都會更為豐富。
2019-08-03
TakeAway
$180 (Tea)
  • 抹茶麻糬達克瓦滋
  • 焙茶達克瓦滋
2019-08-08 57 views
鋪頭位置雖然並不在大街,但都不難穩到,因為係地鐵站附近。白色為基調既鋪頭在街上格外顯眼,鋪頭內配以柔和既燈光,簡潔的裝潢再加上親近大自然的花草裝扮,顯得非常有情調。讓人更加期待這甜品是否會如店內的裝潢一樣掠奪食客的心。店家為香港首家達克瓦茲專門店,當然要食下佢度既主打。因為都係首次嘗試法式甜品,所以都特地上網查左達克瓦茲究竟為何物,原來佢係是一種由扁桃、榛子和新鮮奶油製成的泡沫蛋糕。抹茶麻糬達克瓦茲小巧的外型,兩塊厚厚既餅皮夾住墨綠既抹茶餡。未切開前都見唔到藏在中心煙韌白色既麻糬。一啖咬落,你會發現佢雖然外表個餅皮酥脆,但內層鬆軟。聽講佢既脆原自糖粉,你自然會以為這樣既甜品甜度一定超標,但由於佢中間搭配左濃郁既抹茶。抹茶苦中回甘,這樣豐富既層次以及味蕾既衝擊更讓你品嚐到另一番滋味。伯爵茶可麗露朱古力色既外表不似鋪頭其它甜品那樣色彩繽紛,但正因為佢既獨特一下子勾起我既好奇心。並買下品嚐,估唔到,佢個外表係脆口到會卡滋卡滋響。好得意,再探到佢既內心你會更加驚喜,因為佢個內心與外表真係180度大不同,軟熟Q彈既內心,甜得黎又略略帶有伯爵茶既甘,這樣既搭配撞出不一樣既火花。店家貼心提示:本產品
鋪頭位置雖然並不在大街,但都不難穩到,因為係地鐵站附近。

抹茶麻糬達克瓦茲

伯爵茶可麗露

店家貼心提示:本產品含酒精。雖然我食唔出有酒味,所以含量應該唔多,但酒精過敏人士最好不要嘗試。

檸檬🍋小蛋糕.

一眼望落,檸檬🍋小蛋糕無論在顏色、香味以及size都與檸檬似得十足十。
見到黃色既表面為檸檬朱古力。甜中帶有檸檬獨特既酸。這樣既搭配令蛋糕口感上更加清新並不甜得過龍。
中心部分亦十分柔軟。

老實講,本人雖然十分喜歡甜品,却不喜歡甜度超標既食物,這次是第一次嘗試,但我知下次想食甜品,我一定會唸起呢度。

貼心附送保存方法卡。
  • 檸檬巧克力小蛋糕
  • 可麗露
  • 達克瓦茲
2019-08-06 60 views
我個friend要準備散水餅,所以我陪佢嚟到灣仔呢一間有特色法式甜點嘅小店,睇下啱唔啱佢心水。到埗之後,眼前有好多唔同款式精緻嘅法式甜點,老實講我好好奇會唔會好甜,因為其實我唔太鍾意食太甜嘅甜品,內心好矛盾呀想食甜又想健康,哈哈!我哋揀咗幾款,第一款係芝麻麻薯達克瓦茲,估唔到真係唔會好甜,而芝麻味好濃,粒麻薯好Q。跟住叫咗Rum n Raisin, 呢個係我至愛,酒味濃郁極好味、鍾意酒嘅朋友一定唔可以錯過另外抹茶麻薯味,就適合鍾意清淡D嘅朋友啦,但其實都好好味,我已經約咗朋友再返去試佢其他味喇!

想食甜又想健康,哈哈!

2019-08-05 473 views
對我來講,甜品係消除壓力嘅有效方法。香港人打工族(包括我)承受嘅壓力當然不少,所以每逢週末都會搵香港出色嘅甜品店。今日經朋友介紹下,我同女友嚟咗呢間位於灣仔嘅Lovever Patisserie。呢間甜品店主打Dacquoise,之前從未聽過Dacquoise,不過非常感激職員細心地介紹每一件產品。原來Dacquoise主要成份係杏仁粉,外形有啲似迷三文治,口感同馬卡龍差唔多。另外職員亦透露因為夏天嘅關係,佢哋會多啲出水果味嘅Dacquoise,另外佢哋隔一排就會換口味。最後我揀咗四款甜品,每一款甜品都係獨立包裝㗎!另外職員亦提醒我解凍10至15分鐘先食用。綜合莓果達克瓦茲入面嘅餡料口感非常似雪糕,唔係死甜而係水果嘅天然微甜。至於餅皮特別酥脆,口感激似馬卡龍,但相比之下,我更喜歡德克瓦茲既餅皮,口感更具層次,而且唔黏牙。至於蘭姆葡萄達克瓦茲亦受我呢嗰酒鬼歡迎,葡萄乾經冧酒醃製下所有有酒香,酒香比較溫和,並不強烈,所以其實女仔唔使驚食完會醉除咗達克瓦茲外,餐廳仲有賣另外兩款甜品,分別係小蛋糕系列同瑪德蓮系列。檸檬朱古力小蛋糕非常驚艷,自己特別喜歡外層檸檬嘅酸甜味,蛋糕外面係脆皮,所以非常

Mixed  Berry  Disquoise

Rum  &  Raisin  Dacquoise

檸檬朱古力小蛋糕非常驚艷,自己特別喜歡外層檸檬嘅酸甜味,蛋糕外面係脆皮,所以非常香脆。不過朱古力味冇定企,味道冇咁突出。

最後一款甜品係香草瑪德蓮,口感比一般蛋糕更為濕潤,香草香味若隱若現,令人更着迷。
Vanilla Madeleine

餐廳仲有推出彩虹版迷你Dacquoise,送俾女友一定冧死佢。

今次一試Dacquoise便愛上,一件嘅價錢都唔算太貴,$40有找,我絕對願意每個星期食一件Dacquoise 。
2019-08-03
Mixed  Berry  Disquoise
Rum  &  Raisin  Dacquoise
Vanilla Madeleine
  • 檸檬朱古力小蛋糕
2019-08-04 61 views
位於灣仔一條小巷入面,門口雖小,但光亮的燈光可以見到入面典雅的佈置,廚窗已經放置數件色彩繽紛的甜點,入舖後店員哥哥細心詳細講解這個法式甜點的由來及製法,之後我地揀咗幾款口味-抺茶麻薯達克瓦茲,外層鬆脆,餡料係抺茶味,好濃,有一點點抺茶的甘醇味,中間夾著麻薯,口感豐富-冧酒提子達克瓦茲,rum酒浸既提子散發濃濃的酒香,但不會過份濃烈-檸檬柚子達克瓦茲,呢個較前兩者清新,有中和脆餅的甜度-芝麻麻薯達克瓦茲,中間同樣有麻夢廿,芝麻味都好突出,唔會俾甜度蓋過呢間確係間特別的法式甜點,是馬卡龍以外的選擇

-檸檬柚子達克瓦茲,呢個較前兩者清新,有中和脆餅的甜度

呢間確係間特別的法式甜點,是馬卡龍以外的選擇
2019-08-01
3K
2019-08-03 55 views
講起法國甜品,大多數人認識的莫過於馬卡龍,瑪德蓮貝殼蛋糕...。最近發現灣仔有一間專賣達克瓦茲(Dacquoise ),是一種法國宮廷點心,源自西部,比起馬卡龍甜度稍減,充滿著空氣感,賣相又高又厚,表層酥脆鮮明。青檸柚子清新口味。柚子味道顯著,中央位置有青檸茸的夾心,好適合夏季的甜點。夏威夷鳯梨鳯梨味清香,一小塊夾著中央增加了嚼感。綜合莓果什莓奶醬好滑溜。過甜過膩的感覺沒有。配合紅茶或咖啡真是一流享受。

青檸柚子

夏威夷鳯梨
鳯梨味清香,一小塊夾著中央增加了嚼感。

綜合莓果

2019-08-01
Other
2019-08-03 72 views
之前ig 有人介紹尼間既法式甜點-dacquoise,今日經過附近,決定買幾個試試先😱款式好多,令人眼花撩亂啊~經店員推介下,試左:柚子青檬($36)非常夏天既配搭!檸檬酸令人好開胃,而柚子既甜中和番檸檬既酸🤘🏻柚子係真係有一絲絲既柚子係裏面咖~鮮芒果 $36切開後好明顯見到一粒粒既鮮芒果肉做的,味道一啲都唔artificial,真材實料咖!講番尼隻dacquoise,似macaroon,但皮冇macaroon咁甜~連埋厚厚既奶油食似食緊雪糕三文治,一點也不膩~另外仲試左另一款甜點-馬德露香草馬德露($32)外脆內軟,好香既焦糖味!而裏面香草味都好出,我食到一粒粒既香草籽~一試難忘
款式好多,令人眼花撩亂啊~經店員推介下,試左:
柚子青檬($36)

鮮芒果 $36

另外仲試左另一款甜點-馬德露
香草馬德露($32)

2019-07-31 71 views
好耐無食過食到停唔到口嘅甜品喇!我未試過達克瓦茲,原來佢係法式甜點,兩塊形狀似weetabix中間夾住唔同口味嘅buttercream,其實果兩塊係杏仁餅,外面脆脆,中間係鬆軟嘅蛋糕質地,有淡淡嘅杏仁香,而中間係雪到有少少硬度嘅幼滑buttercream,係我最鐘意嘅口感,真係好正!依度有好多口味可以揀,鐘意酒嘅我就梗係要rum and raisin啦,真係好好味,食到rum嘅酒香,唔好睇佢細細件,提子乾又大粒又多,rum同raisin嘅味道都好鮮明,又唔會過甜,完全係我喜歡嘅口味。實在好少食甜品係可以一舊接一舊,食完個rum and raisin仲可以食多個mixed berry口味。mixed berry就帶少少酸味,又有莓嘅香,一d都唔膩,正!下次一定要試埋其他口味!
好耐無食過食到停唔到口嘅甜品喇!

2019-07-29
Other
今日係我生日,🥰同事話早d收工,陪我飲杯野先放我去同人食生日飯。🥂佢問我要唔要蛋糕,我話得兩條友,點食得曬,佢就醒起佢近期最愛食嘅甜品,Dacquoise!❤️😍佢係香港少見嘅甜品,馬卡龍其實都好難整,佢仲要係比馬卡龍更難整。👍🏼佢個餅係用咗杏仁粉整但係唔會太多杏仁味,而且非常脆。😋入面係唔同味道嘅奶油。同事極力推薦1️⃣芝麻味,店員都話佢識貨。原來佢呢度會定期更換味道,芝麻係之前出過嘅,由於大受歡迎所以今次再出。😍食過之後的確芝麻非常之香仲要入邊有糯米糍,口感好特別。😋我哋另外仲叫咗期間限定嘅2️⃣菠蘿味同3️⃣rum 酒,呢兩個入邊就冇糯米糍嘅,但係都好好味,入面真係有果肉。🍍除咗Dacquoise,佢仲有其他法式嘅小甜品,超級喜歡食呢個4️⃣朱古力味可蓋路同5️⃣bacon 味嘅cake!!!🥰

同事極力推薦1️⃣芝麻味,

2019-07-30 46 views
呢間法式甜品店位於大王東街,店舖門面唔算起眼,如果唔係男朋友發現到,可能就會錯過左品嚐法式甜品既機會,which is 係香港係十分稀少。這間法式甜點店的設計有法式優雅高貴的感覺,雖然店舖細細間,但店員有禮的招待同簡潔花語既環境,令人感到身分尊貴。入到去就見到玻璃廚櫃擺放著不同款式味道的達克瓦茲,店員仲話每個月都會推出新口味!口味之多令我同男朋友都花多眼亂!除了達克瓦茲外,還有小蛋糕、檸檬蛋糕、瑪德蓮、可麗露等等的常溫甜品!達克瓦茲Dacquoise係法國傳統宮廷甜點,感覺同馬卡龍好似!唔同既係達克瓦兹用糖較少,相對嚟講冇馬卡龍咁甜,所以都比較健康。佢既材料同馬卡龍好相似,但係口感完全唔同。上下兩層口感似係非常鬆化既餅乾咁,餅皮係蛋白、杏仁粉、糖粉製成。中間既夾層係奶油霜,係冰霜攞出黎,稍稍解凍約十分鐘之後食,奶油霜的質地相對結實企身,感覺好似食緊雪糕咁,而唔係cream狀!最外層灑左薄薄既糖粉,外酥內軟內餡溼潤豐厚。原本以為中間個層只係純奶油,點知咬落去發現仲有糯米糍,果肉,口感同心思立即豐富左好多!糯米磁煙煙韌韌的口感好喜歡!常溫甜點可麗露,外型像個鈴鐺🔔!由於唔需要解凍,以為係鬆

常溫甜點可麗露,外型像個鈴鐺🔔!由於唔需要解凍,以為係鬆軟的蛋糕!點知原來外層堅硬,稍脆,但裡面竟然是軟綿綿的蛋糕,有幾種口味,而我就揀左伯爵茶,所以甜度茶味中和得岩岩好。
保存方面,由於無添加防腐劑,所以店員建議保存於0-4度,雪櫃可放3-4日,冰箱則可放5-7日。放置冰箱食用前需解凍10-15分鐘!
2019-07-29 488 views
我其實唔算係甜品愛好者,係心情低落時或者有壓力嘅時候會想食少少。而對於甜品嘅喜好比較單一,只係鐘情焦糖味嘅任何甜品。今日經過大王東街,見到呢間雪白亮眼嘅舖頭,無多餘嘅裝潢,簡約歐式設計風格,以灰白為主,配以巴黎鐵塔,花藝等小擺設,簡單美。講翻主角,基本上主打一種名為 Dacquoise 嘅甜點。職員介紹呢款甜點其實係macaron 嘅姊妹,同樣以杏仁做出鬆脆嘅外層,不同之處在於dacquoise 係外層較厚身,而最特別嘅地方係佢內層係軟綿綿,有d似日式輕蛋糕嘅質地,但又唔係蛋糕咁黏稠,係外脆內軟,充滿空氣感嘅質地。呢款甜點嘅外層已經令我好驚喜,估唔到入面嘅cream 一樣咁高品質。我試咗兩款口味,分別係brown sugar mochi同 mixed berries。無焦糖可選,所以我揀咗brown sugar,食落去簡直係驚為天人!brown sugar 絕對唔係死甜,係食得出有brown sugar 嘅香味,cream 因爲雪過嘅關係,口感實浄,好似食雪糕咁,中間有粒原味麻糬,正好中和 brown sugar 嘅甜,好好食!之後我忍唔住即刻再開埋件mixed berries,個cr

之後我忍唔住即刻再開埋件mixed berries,個cream 同樣出色,有啖啖莓味,而且係真水果嘅香甜而唔係食用水果化學劑嘅味。個人覺得如果先食mixed berries 再食brown sugar, 味道由淡去濃會更能享受兩款口味!我下次會再留意一下!
100分入面我會俾99分,差一分究竟係d乜呢?我覺得係店舖實在太早關門,食完飯過嚟已經關門,買完先去食飯又怕d cream 會溶。好彩職員都俾幾包乾冰我,等我可以順利帶翻屋企,同屋企人分享咁好食嘅甜品
2019-07-29
$72 (Dinner)
2019-07-28 45 views
在網絡上看到這家的法式甜點賣相精緻美觀,甜點種類也較一般的特別,在香港不常見喔!!!!他們本以是在網店起家,主打是一種叫“達克瓦茲(Dacquoise)”的法式甜點~~~這天跟朋友在利東街參加活動後,就跟她一塊到這兒來朝聖嚕xppp一走進去就看見五彩繽粉的達克瓦茲,非常吸晴呢 :)不過店員跟我倆說,現在彩色的都沒現貨,都需要訂製才有喔!!!平日都恒常有十款口味的達克瓦茲,均一是HKd$36一件,而且每個月的口味也會有不同啊~`如果當天的口味沽清的話就需另作他選啦!!!除了達克瓦茲之外,這兒還有提供 可麗露、瑪德蓮跟布列塔尼等法式小蛋糕和撻點呢 ;)我跟友人都選了一款口味的達克瓦茲,我還多要一個 香草原味的可麗露HKd32 ♥♥♥我倆都急不及待要現場把它們吃掉,朋友選的是“芝麻麻糬”的口味,而我就要了“綜合莓果”的~~~既鬆又脆的外層夾著幼滑的奶油内餡,不會過於甜膩,美味無誤xpp我的綜合莓果,酸酸甜甜的,味道天然,絕不人工化,整個味道的配搭就很適合悶熱的夏口吃嘛=D而友人的芝麻口味香香濃濃的,還有Q軟的麻糬在內喔,比我選的多添一重煙韌的口感啊"""'這家的可麗露也夠出色,焦香外脆的外層

一走進去就看見五彩繽粉的達克瓦茲,非常吸晴呢 :)

這家的可麗露也夠出色,焦香外脆的外層包裹着濕潤而香甜的蛋糕体✔✔✔
不論是這裏熱賣的達克瓦茲,還是這個需要花至少兩小時才可製成的小可愛也把我的甜品心徹底俘虜了吧!!
Tea
2019-07-28 37 views
因為macaron嘅原因,對法國甜品嘅印象就係好甜,但今次試過呢間甜品店嘅Daquocise 達克瓦茲之後,即刻就改變左呢個睇法。呢間店細細地,但個佈置好elegant,包裝都好精緻!一開始覺得個樣幾特別就買來試下,後來聽店員介紹先知呢個甜品係源自法國。最大特色係個口感外脆內軟,裡面配搭不同嘅餡料。今次買左四種口味,分別係覆盆莓、Tiramisu同焙茶。覆盆莓酸酸地嘅覆盆莓,中和左奶油嘅甜膩,咁多種口味之中我最鐘意呢個!Tiramisu咖啡嘅苦、奶油嘅甜都分配得幾好!焙茶Cream中混合了非常濃郁嘅焙茶,微微嘅苦味,幾好食!整體來講,覺得呢款甜品無馬卡龍咁甜,比較易入口,而且口味配搭多變,外形顏色都好靚,係做係茶點、小食、散水餅幾好嘅選擇!

呢間店細細地,但個佈置好elegant,包裝都好精緻!

覆盆莓

Tiramisu
咖啡嘅苦、奶油嘅甜都分配得幾好!

焙茶
Cream中混合了非常濃郁嘅焙茶,微微嘅苦味,幾好食!