最近好忙唔得閒落深圳食辣野,朋友推介呢一間味道做得幾正宗嘅四川冒菜。~地點就喺上環地鐵站附近,幾方便,上到嚟場地幾大,光猛整潔,星期五夜晚都幾多人。~揀咗銅錢套餐同埋吉祥套餐(即係四餸同埋六餸嘅套餐),銅錢套餐揀選咗蟹籽蟹粉丸、胡椒豬肚、鴨血、海帶結,配搭秘製香辣湯,蟹粉丸彈牙,中間有少許流心,胡椒豬肚厚切爽口,鴨血則和香辣湯是絕配,海帶結甚富咬口,幾款材料都很不錯,尤其係畫龍點睛嘅秘製香辣湯,香而不嗆。怕辣的話,配搭解膩洛神花山楂蘋果,或是清爽酸梅青檸烏龍茶都不錯。~吉祥套餐則選擇了魚腐、墨魚丸、滑雞片、五花腩片、貴州丁家脆哨及娃娃菜,湯底則選了生椰番茄湯。魚腐甚富魚香,而且好索汁,墨魚丸很彈牙,五花腩片與滑雞片之間,個人更愛滑雞片,非常嫩口。五花腩片雖然肉脂香濃,但畢竟有點邪惡感。貴州丁家脆哨就類似炸肉粒咁,好香口。湯底生椰番茄湯香香甜甜中帶點微酸,幾特別,加上索湯土豆粉,不錯。中意少許辣味的話,可以一試沾醬,淡淡辣味,好香好惹味,加落湯底,令整個湯底生色不少。~小食方面,個人挺喜歡秘製藤椒🐟魚皮,魚皮爽滑彈牙,藤椒汁香香麻麻的,加上芫荽的清爽感,整體平衡得當,幾適合配白飯🍚。~最

最後食到個嘴辣辣地,吃上一口冰凍香甜的自家製桂花蜜烏梅冰粉,解解辣作為收結很舒服。

~~~
🥢冒喜
2024-08-31 612 views
跟着朋友搵食一定冇錯,今次去到中環!估唔到隱蔽,嘅大廈入邊竟然有間咁華麗嘅四川餐廳而且食嘅仲好符合香港嘅OL,好鍾意食粉麵嘅我見到都心花怒放。餐廳華麗的裝修,食着的是四川風味,食法好似我哋香港嘅車仔麵咁先揀湯底再揀面底再可以選擇想食嘅餸菜。今次嘅湯底我揀咗黃金酸菜湯同生椰蕃茄湯,呢個生椰蕃茄湯仲要係新出架。湯底酸的,但係有椰子嘅香味其實好新奇特別。從來沒有想像過椰子配蕃茄湯底都比我飲咗一大半。而黃金酸菜湯也是一貫嘅酸菜香氣,配麵食越食越開胃。餸菜揀咗潮汕手搥牛肉丸啦,萵筍啦,黑毛肚啦,娃娃菜啦,五花腩片,魚腐啦,蟹柳啦同冰豆腐。牛肉丸高質啊食落去鮑汁而且食得出好香牛肉味,感覺到絕大部份都係純牛肉製成。黑毛肚同冰豆腐都係吸湯的材料,吸晒所有湯汁簡直一流。小食揀咗藤椒魚皮,涼拌嘅嘢冇得輸,又香又麻,又有少少辣,魚皮爽口。到最後食得辣辣地,加多咗杯酸梅青檸烏龍茶。絕對解辣解利。今次嘅體驗非常之新奇有趣,而且裝修又靚絕對推介。也是幸福的一個午餐。
跟着朋友搵食一定冇錯,今次去到中環!

而黃金酸菜湯也是一貫嘅酸菜香氣,配麵食越食越開胃。

黑毛肚同冰豆腐都係吸湯的材料,吸晒所有湯汁簡直一流。

到最後食得辣辣地,加多咗杯酸梅青檸烏龍茶。
絕對解辣解利。

2024-08-23
$100 (Lunch)
2024-08-30 550 views
吉祥套餐$66總共可以揀六款食材,毛肚(+$5)、芝士腸、貢菜零佢新出嘅黃金酸辣湯(中辣)惹味,帶少少麻辣▶️八寶套餐$72總共可以揀八款食材,我就揀咗魚腐心、潮汕手搥牛肉丸醬、潮汕蒜香墨魚丸分、蟹籽蟹粉丸、豆腐串、娃娃菜、鮮冬菇、貴州丁家脆哨(+$5),呢個一定要嗌好好食湯底方面我就揀咗佢哋新出嘅生椰蕃茄湯,啖啖椰香夾雜着蕃茄好開胃湯都飲多幾啖桂花蜜烏梅冰粉 $18酸酸甜甜好有解膩 ☺️☺️☺️🤩洛神花山楂蘋果 $14飲品方面就揀咗呢一個健康降脂,有少少酸酸地嘅洛神花山楂蘋果
吉祥套餐
總共可以揀六款食材,毛肚(+$5)、芝士腸、貢菜零
佢新出嘅黃金酸辣湯(中辣)惹味,帶少少麻辣
▶️八寶套餐$72
桂花蜜烏梅冰粉 $18
酸酸甜甜好有解膩 ☺️☺️☺️🤩
洛神花山楂蘋果 $14
飲品方面就揀咗呢一個健康降脂,有少少酸酸地嘅洛神花山楂蘋果
2024-08-27 525 views
四川粉麵麻麻辣辣真係好正我叫咗一個銅錢套餐,就已經有四種餸,我今次簡左潮汕手牛肉丸,蟹籽蟹粉丸,鵪鶉蛋,油麥菜,蕃薯粉。潮汕手牛肉丸鮮嫩多汁,一咬落去簡直要爆汁,再配上蟹籽蟹粉的香濃,同鵪鶉蛋的營養,都幾唔錯。油麥菜和蕃薯粉清爽可口,再配上這道生椰番茄湯,清香鮮甜,淡淡椰子香味,菜同番薯粉都充滿咗蕃茄湯嘅味道。小食的秘製藤椒魚皮爽脆可口,小小麻辣,令人食完一啖又一啖。在飲品方面,洛神花山楂蘋果清新怡人,清新又健康。
四川粉麵麻麻辣辣真係好正

小食的秘製藤椒魚皮爽脆可口,小小麻辣,令人食完一啖又一啖。

在飲品方面,洛神花山楂蘋果清新怡人,清新又健康。
講到食辣,真是人生必需品。人生五味,辣一辣,享受那激情與溫度。點可以唔試冒菜?冒菜源於四川成都,將配料及主食放入麻辣濃郁高湯,在湯汁中使其均勻受熱,底料由豆瓣、辣椒、花椒、薑以及各種香辛料在油中炒製,再加入鮮湯熬製而成;加入香油、蒜末、蔥花、碎芹菜、碎香菜以及鹽、味精等各種調味品,辣勁爽快,食到出哂汁🥵,汗流浹背將繁擾工作的戾氣暫且排出位置:餐廳在上環站A2出口柏廷坊,這裡有「食樓」,好多餐廳,冒菜在最高之25樓冒出環境:出升降機已經嘩嘩聲,裝修真係好震撼!意想不到的排場。餐廳佔地全層,入口走廊位是打卡勝地,金光閃爍珠片加上鏡面反射,這夜真·星光璀璨。原來盡頭更是隱藏版男女獨立洗手間,置吸引眼球於實用於一身。內准分跑台區同卡位區,吧台區高級感十足,仿如置身高端爐端燒餐廳,仿雲石台墊、藍白珠串天花點綴,高級冒菜無誤食物睇完餐牌可以畫紙仔落單:主要有3個自選套餐,銅錢(4餸)套餐$58、吉祥(8餸)套餐$66、八寶(8餸)套餐$72,選餸,湯底、配料,有得揀至係老闆🥢吉祥套餐(六款自選餸+土豆粉)$66生椰蕃茄湯:椰香同蕃茄味互相輝映,層層遞進,鮮香非凡,上枱時熱辣辣潮汕手搥牛肉丸:彈牙多

位置:

環境:

食物

🥢吉祥套餐(六款自選餸+土豆粉)$66

潮汕手搥牛肉丸:彈牙多汁牛肉丸,好有牛味
鴨血+$5:滑嫩鴨血不會有膠味,一口接一口
冬菇:鮮嫩冬菇好清爽,煮得岩岩好
芫荽:誰是誰非我愛新鮮重荽!安排!
魔芋片:切片魔芋口感爽彈,健康的味道
豆卜:粒粒飽滿,掛滿湯汁
土豆粉+$5:好出色的麵食,土豆粉煙韌Q彈

🥢銅錢套餐(六款自選餸+蕃薯粉)$58

秘製香辣湯(升級版) :招牌秘製香辣湯麻香辣名不虛傳,紅彤彤的底蘊嗜辣之人都想了解,雖然揀左小辣但一樣激進,高潮迭起
毛肚+$5 :掛上辣湯好滋味,美中不足是我想要雙份
魚腐:軟綿綿仿如綿花糖,魚味鮮甜
豆腐串:充斥香辣湯精華,辣得好過癮
芝士腸:小朋友最愛所愛我也愛,辣辣的腸,脆皮流芝心
番薯粉+$5:煮得較軟稔吸收哂湯底,不過略嫌油膩

桂花蜜鳥梅冰粉 $18

山楂QQ果凍、桂花蜜糖水和烏梅冰粉完美比例我要哂花花造型果凍好可愛,酸溜烏梅和桂花甜蜜湯汁相得益彰,解辣一流

自家製特飲 - 酸梅青檸烏龍茶 $28,跟餐+$15

酸梅mix青檸double sour,加上濃厚烏龍茶,澀得起酸得爽,大啖飲,爽

唔講咁多,食飽飽去打卡先
Camera 📸 ready?!

地址:冒喜 (上環)
2024-08-24 399 views
這間主打川味粉麵的冒喜,位於上環的一座大廈的25樓,不在OpenRice找一下一定不會發現 電梯門一打開,你會以為走錯了餐廳,第一眼看到的是金光閃閃的長走道,再來看到了吧枱,最裡面才是正常的4人餐枱 中午時分主打3款套餐,四餸銅錢($58)、六餸吉祥($66)及八餸八寶($72) 與友人都各點了吉祥套餐,餸類也選擇不少,分了肉食及素食區 點了彈牙潮汕手搥牛肉丸、滑雞片、鵪鶉蛋、滑牛肉 (+$3)、胡椒豬肚(+$3)、鮮冬菇,選了濃郁的鮮茄濃湯及配彈牙的蕃薯粉($5) 友人則點了魚腐、墨魚丸、蟹籽蟹粉丸、滑雞片、炸支竹及海帶結,選了辛香帶麻的黃金酸菜湯,非常惹味! 🥢涼拌麻辣蓮藕片($28)來吃川菜必定要點麻辣小食,這款藕片爽脆且麻辣得過癮 🍹洛神花山楂蘋果(+$15)吃麻辣必定要喝酸酸甜甜的才夠清爽解辣!

與友人都各點了吉祥套餐,餸類也選擇不少,分了肉食及素食區

🥢涼拌麻辣蓮藕片($28)

來吃川菜必定要點麻辣小食,這款藕片爽脆且麻辣得過癮

🍹洛神花山楂蘋果(+$15)

吃麻辣必定要喝酸酸甜甜的才夠清爽解辣!
2024-08-24
$95 (Lunch)
  • 吉祥套餐
2024-08-23 402 views
今天到上環開會,開完會之後,同事說要帶我到一家性價比極高的打卡麵店,餐廳位於柏廷坊的 25 樓,踏出電梯,明白了…裝潢非常華麗,是打卡熱點!門口旁先有一條 Bling Bling 走廊,內裡裝潢亦相當華麗,聽說上手是一家高級Omakase,麵店接手之後保留了這裡的打卡位,不到 100 元就吃到,非常抵!餐廳主打四川麵食,我們揀了吉套餐,可以揀 6 款餸,才 66 元而已,配上自家製特飲都不用 100 元,印象特別深刻的有以下幾款:.生椰蕃茄湯: 蕃茄湯一向是我的最愛,加入生椰,香氣撲鼻,非常美味。.魚腐:老闆推薦,口感細膩,入口即化,味道鮮美。.潮汕手搥牛肉丸:招牌菜色,彈牙爽口,鮮嫩多汁,是潮汕特色美食。.貴州丁家脆哨:也是老闆的特別推介,脆哨是貴州的傳統美食,即豬油渣,香脆可口,放入湯中仍能保持脆感。.自家製冰粉:冰粉滑嫩,搭配烏梅湯汁,酸甜可口,生津止渴。還有很多不同風味的湯底,黃金酸辣揚、秘製香辣都是這裡招牌,另外亦有幾款套餐,包括肉食王套餐、素食王套餐、毛血旺套餐、牛魔王套餐等,適合不同口味又瘨選擇困難症的朋友,下次有機會來不妨試試。

.魚腐:老闆推薦,口感細膩,入口即化,味道鮮美。
.自家製冰粉:冰粉滑嫩,搭配烏梅湯汁,酸甜可口,生津止渴。

2024-08-18
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
當你好想食冒菜又怕同人搭枱嘅時候⋯柏庭坊有間好啱女生去嘅冒菜餐廳!閃令令嘅走廊令人眼前一亮! 📸📸吧枱位置好靚! 以為自己入錯omakase 餐廳!! 冒菜價錢好親民! $6️⃣6️⃣ 就有6️⃣個餸!! 🍜魚腐, 牛丸, 勿丸, 脆哨(豬油渣), 鴨血, 毛肚, 香辣湯🍜牛肉,蟹柳,豆腐,萵筍,油麥菜 ,酸菜湯🧆涼拌麻辣蓮藕片🍧烏梅冰粉 同時滿足到鍾意食酸菜魚同毛血旺既胃!!我推介佢地既魚腐!! 口感軟滑!! 而且好索湯🤤🤤另外豬油渣坊間好少見!!炸到好香脆可口!! 🤤🤤小食麻辣蓮藕調味啱啱好!! 已清碟!! 🤤🤤食飽埋單唔貴!!
當你好想食冒菜又怕同人搭枱嘅時候⋯
柏庭坊有間好啱女生去嘅冒菜餐廳!
閃令令嘅走廊令人眼前一亮! 📸📸
吧枱位置好靚! 以為自己入錯omakase 餐廳!!
冒菜價錢好親民! $6️⃣6️⃣ 就有6️⃣個餸!!

🍜牛肉,蟹柳,豆腐,萵筍,油麥菜 ,酸菜湯
🧆涼拌麻辣蓮藕片
🍧烏梅冰粉

同時滿足到鍾意食酸菜魚同毛血旺既胃!!
我推介佢地既魚腐!! 口感軟滑!! 而且好索湯🤤🤤
另外豬油渣坊間好少見!!炸到好香脆可口!! 🤤🤤
小食麻辣蓮藕調味啱啱好!! 已清碟!! 🤤🤤
食飽埋單唔貴!!
  • 涼拌麻辣蓮藕
叫香辣 微辣都辣的太過分.. 然後少得離譜 只有兩粒牛丸 三嚿細雞肉 然後4塊菜 跟兩小束金菇 優惠價70幾蚊 一碗也實在過分的小 建議不要這樣做生意!食物味道是可以的 只是沒想過微辣都是太辣 要自己加水 PS 本身食得辣的
叫香辣 微辣都辣的太過分..
Delivery
这几天在keeta才知有这餐厅,是的,ketta帮了很多不同食店卖广告。位于25楼,环境不错,食物种类多,有四餸六餸五餸饭麵米等是我的最爱,价钱合理,手机扫码落单后手机直接付费,非常方便,类似大陆模式,很是喜欢。但自制饮品偏甜却没口味选择比难选。最可惜是不肯提供茶水,但它却主打多种辣汤底。水要付钱买胶樽的维他,九元正。下次唯有自带开水,希望服务员不要干涉。希望管理层理解这个问题,无谓为这苦害了整家店,香港饮食业已非常难做。

但自制饮品偏甜却没口味选择比难选。

2024-08-12
$80 (Dinner)
2024-08-12 176 views
📍 冒喜 (柏廷坊) (上環)地址:上環文咸東街22-26號柏廷坊25樓真的是吃了無數次的冒喜,這次推薦給大家!每次不知道吃什麼就會選這家!我試了很多款食材,基本上都不會踩雷,大家可以放心去吃!湯底也很絕,很香!如果大家是中午去吃就要早點去哦,另外,排隊是要人齊才能進去的哈!
📍 冒喜 (柏廷坊) (上環)
地址:上環文咸東街22-26號柏廷坊25樓

2024-08-02 166 views
「重慶麻辣湯底」濃郁的麻辣香氣撲鼻而來,非常誘人。湯底的紅油色澤油潤,看起來就令人垂涎欲滴。嘗上一口,入口即化的麻辣感伴隨著川香撲面而來,回甘的口感令人欲罷不能。另一款「生椰蕃茄湯」也別有風味,清新爽口。「魚腐」,內嫩,搭配上特製的醬汁,鮮美多汁。「潮汕手槌牛肉丸」口感紮實彈牙,肉質鮮嫩,令人難忘。最後的「毛肚」,經過精心處理後變得軟嫩可口,丸子和毛肚的搭配別具特色。飲品方面,自家製的「洛神花山楂蘋果」清爽可口,微微酸甜的風味,很好地解渴消暑。

2024-07-28 155 views
突然好想食辣野,就係Openrice Search 麻辣湯,好多都係差評多過好評,呢間野竟然一個差評都冇,係真唔係🧐上環樓上鋪,價格算合理,一入鋪就充滿一陣內地感🙈亦有唔少內地人幫襯,平日晚上人唔多選擇了4餸 $58,微辣,湯底幾香,適合香港人想食重口味而又唔太麻辣豆腐串(吸晒湯汁香味,食落會好香)蟹柳牛丸 (2粒,彈牙冇咩都特別)墨丸 (2粒,彈牙冇咩都特別)唯一缺點係麵要另外加錢$54.5/5 ⭐⭐⭐⭐

豆腐串(吸晒湯汁香味,食落會好香)
蟹柳
牛丸 (2粒,彈牙冇咩都特別)
墨丸 (2粒,彈牙冇咩都特別)

唯一缺點係麵要另外加錢$5

4.5/5 ⭐⭐⭐⭐
2024-07-26 206 views
公司有一位愛吃麻辣的小夥伴推薦我到附近的冒喜吃冒菜,看她誠意拳拳自然結伴同行。麻辣豬肚份量頗多,足2人SHARE~本着吃酸菜魚的心情點了一個黃金酸菜湯,配料方面要了蟹籽蟹粉丸、鴨血、豬大腸、和豆腐串,面底則要了薯粉。黃金酸菜湯沒有想像中的酸,倒帶幾分麻,推薦大家點最吸湯的豆腐串!同桌點了生椰蕃茄湯,椰汁中和了蕃茄的酸,入口香醇,湖汕手搥牛肉丸、潮汕蒜香墨魚丸同魚腐亦是彈牙爽口。貴州丁家脆哨即豬油渣,入口香脆沒有油味,值得一試!
麻辣豬肚份量頗多,足2人SHARE~

貴州丁家脆哨即豬油渣,入口香脆沒有油味,值得一試!
2024-07-23 243 views
📍 冒喜-上環@maoheyhk 喺上環居高臨下嘅地方竟然有一間打卡勝地嘅米線店🍜一入到店內就見到一個打卡熱點!玻璃嘅反射,而且仲有黃色嘅吊晶✨十分之靚😙打卡一流📸呢一間舖頭係專食米線🍜有辣有唔辣~我哋就叫咗以下兩款😙✨貴州丁家脆哨、牛黃喉、滑牛肉、滑雞片、潮汕手搥牛肉丸、潮汕养香墨魚丸湯底係店內招牌秘製香辣湯🌶️麻之後香,但湯底比較油膩~一上枱己經散發出香辣嘅味道,而且顏色好鮮紅🌶️牛丸王大大粒就不在話下,新鮮而質感彈牙,肉汁豐盈!口感同佢嘅墨魚丸一樣非常彈牙爽口!牛黃喉估唔到咬落去幾嫩滑!✨ 美國肥牛、潮汕手推牛肉丸、潮汕蒜春墨魚丸、豬大腸、油麥菜另一款湯底係生椰番茄湯,濃郁嘅椰子味能再加鮮蕃茄🍅好岩夏天飲,好清新😙豬大腸好新鮮唔會過肥~美國肥牛,牛味十足,肉質爽滑彈牙!油麥菜吸收晒湯嘅精華🍅🥥✨香辣魚皮魚皮集爽、脆、滑三重口感於一身,加埋指天椒、白芝麻、青瓜絲、花生、芫茜及蔥花,惹味開胃🤤✨烏梅冰粉開胃由清涼,同時可以解除油膩感~✨洛神花山楂蘋果消滯之飲品🥤仲有其他兩間分店~📍紅磡總店|紅磡蕪湖街83號Y83地下G05A號舗📍上環分店|上環文咸東街22-26號柏廷坊25樓📍北角分店|
📍 冒喜-上環@maoheyhk
喺上環居高臨下嘅地方
竟然有一間打卡勝地嘅米線店🍜
一入到店內就見到一個打卡熱點!
玻璃嘅反射,而且仲有黃色嘅吊晶✨
十分之靚😙
打卡一流📸
呢一間舖頭係專食米線🍜
有辣有唔辣~
我哋就叫咗以下兩款😙
牛丸王大大粒就不在話下,新鮮而質感彈牙,肉汁豐盈!
口感同佢嘅墨魚丸一樣非常彈牙爽口!
牛黃喉估唔到咬落去幾嫩滑!

豬大腸好新鮮唔會過肥~
美國肥牛,牛味十足,肉質爽滑彈牙!
油麥菜吸收晒湯嘅精華🍅🥥

✨香辣魚皮

✨烏梅冰粉
開胃由清涼,同時可以解除油膩感~
✨洛神花山楂蘋果
消滯之飲品🥤
仲有其他兩間分店~
📍紅磡總店|紅磡蕪湖街83號Y83地下G05A號舗
📍上環分店|