2016-04-15 422 views
上次喺上水食唔到,唯有今次喺元朗食返,餐牌項目用日本風格,最鐘意DX當然係叫左DX啦,再加多個麵底,佢既湯底咖係一般濃湯冇咁傑,成件事即時冇咁滯,我要硬麵,不過食落硬得黎有幾分爽口!叉燒薄但有些少肥非常嫩滑,值得一提係DX有兩隻半熟蛋!!仲要冇走樣裡面係流心架!說實話好魂冇食過咁流心喇!最後埋單$85連加麵係抵食,CP值高!
最後埋單$85連加麵係抵食,CP值高!
2016-04-10
2016-03-15 569 views
一早就聽講麵家山嘅拉麵唔錯,老板娘系日本人,而且系日本拜師學藝做拉麵,所以拉麵做得好正宗,雖然遠,但為左美食再遠都想去試下,標準嘅聽吃貨,哈哈哈。。。咁出名嘅一間店,我仲以為好大間,但先得十個位置,可能店細名氣大,我點左個最貴嘅DX拉麵,呢間店總店系上水,可能近期生意火爆,所以要開多間分店。湯底我點左個黑蒜,因為我鐘意食蒜點,覺得蒜香味好好食,因為去得比較早,所以無咩人,遲左就要等位喇。如果唔點DX拉麵就系$65,加多十蚊就多左兩只味附蛋,好抵食,好多拉麵店一只蛋就要賣十幾港幣喇。上菜好快,黑蒜口味就系用黑蒜做油,做好麵后淋上去,好香嘅黑蒜味,一碗麵叉燒得幾件,但做得比較用心,兩邊表麵都有燒過,燒過后口感特別值得一贊,入口即溶,但又好有肉質感,肥瘦比例適中,一D都唔覺得油膩,拉麵品質都好OK,唔硬又唔軟,好有彈性,幾十蚊食碗咁料足嘅麵,都算抵食,食完出嚟外邊已經排長隊喇。
2016-02-24
2016-03-11 1290 views
麵家山下,因為水貨客在上水店一事而轟動全城。若有留意新聞的應該都會知道店家是一位香港人娶了一位日本太太而開的拉麵店。不知是否有種緣份,在元朗開起了分店,元朗恰好也是水貨客的集中地,不過這些應該是巧合吧……!小妹曾經有一段時期,不停地尋找拉麵店再不斷的吃拉麵,應該是沉迷過一段時期,那是各種“過江龍”,“本地蟲”也嘗過,排隊排長龍的豚王,一蘭,金田家,霸拉麵,橫濱拉麵,拉麵天王,焰拉麵…… lollollol 元朗的拉麵團隊愈演愈烈,由拉麵到沾麵,變化多端的拉麵團隊要如何取勝?元朗的拉麵店無疑在價格上獲得勝利,但奈何市區的人根本不會為了拉麵而跨區吧! kingkingstar所以元朗拉麵店相對會有少少失色,但身為元朗區人就慶幸元朗的拉麵店舖可讓我們有多個選擇。小妹在網上就經常聽到麵家山下,但小妹很少會到上水區覓食,懶得出這樣遠跟人逼!店內的裝潢具日本拉麵店的氣氛,餐牌用木板掛上,木板上是以日文字書寫的。另外有中文字的過膠餐牌,供客人點餐。店家是採用先點餐付款後取餐的,所以點完餐要記得付款先。店內座位數量比一般的吧枱位多兩張四人座位,所以你相約一班吃拉麵也可以面對面交談,位置比一般的拉麵店舒
店內座位數量比一般的吧枱位多兩張四人座位,所以你相約一班吃拉麵也可以面對面交談,位置比一般的拉麵店舒適一點,闊一點。
吧枱的位置放了三大枝日本製的醬油,應該是告訴食客食物來源,食客也可以安心是否食用正宗的日本料理。
麵家山下在鳳琴街體育館後方,在小巴站的小巷,在西鐵元朗站下車再經過天橋行向鳳琴街體育館就會更容易找到。
拉麵DX$75 chopstickbowl
叉燒(中),味咐雞蛋,荀,紫菜,蔥 chopstickbowl ,材料算是豐富的,很少有這個價錢有兩大顆流心蛋,灸燒過的叉燒,荀絲一堆,豚肉角切。
湯底選了醬油味 chopstickbowl ,湯頭沒有半丁點油脂膩感,喝下算是順滑易入口,不會有涸喉感。叉燒chopstickbowl半脂半肉的分布,囗感半熔的油脂感,肉質細嫩。
麵質 chopstickbowl沒有選擇,正常的拉麵質感,微微彈牙的麵質,具彈性。
味咐雞蛋 chopstickbowl 帶醬油味頗濃郁,雞蛋流心,蛋白又滑溜。
六大粒章魚燒,粉漿厚實入口不會太糊口,頗順口的粉漿,調味不會太單薄,配料有椰菜,章魚,頗港式的口味,比街邊的來得好。醬料有燒汁跟沙律份量也頗香口。章魚燒口感不會太乾口的,入口香脆,紫菜也脆身份量也多。bowl

當吃過這碗窩心又地道的拉麵,小妹的好奇心又湧現,上網開始找些麵家山下的資料,原來元朗店只有一位拉麵師傅,上水店的則有麵店老闆山下佐和跟她的丈夫,還有那個4歲的小女兒Riho。所以元朗店有些不同的,不過小妹相信味道是一樣的,希望下次可以去上水店一訪。 wowlikelike

麵家山下
元朗鳳翔路17-31號鴻運中心15及19號地舖
9773 3649
日本菜 / 拉麵
星期二至日: 12:00-16:00; 18:00-21:00
星期一休息
$51-$100
2016-03-08 383 views
我好中意食拉麵,所以公司同屋企附近大大細細嘅拉麵店基本都比我試過,最近聽講元朗有間拉麵店叫麵家山下嘅拉麵好得,本嚟想等休息日先過去,但今日就忍唔住過去食喇,估唔到咁出名嘅拉麵店咁細間,但裝修都好用心,聽講老板娘系日本人,咁拉麵應該會做得比較正宗喇。拉麵有四五種,每款都相差唔多,就系配菜嘅多少問題,價錢貴就會多D配料,我點左個拉麵DX,揀左黑蒜味,開始我仲有D擔心黑蒜味會唔會太過濃,聞起嚟的確好濃,但入口又一D都唔覺得,反而會覺得有淡淡嘅蒜香味,有四塊燒過嘅肥叉,肥瘦比例簡直系黃金組合,叉燒兩邊又燒過,所以肥叉食起嚟覺得好香口,但又唔覺得肥同油。跟住就梗系要試下D麵喇,好彩都無令人失望,而且仲覺得有D驚喜,麵身好彈牙,好有韌勁。當然一碗好嘅拉麵,比你嘅驚喜唔止咁少喇,筍片都會令你愛上呢度嘅拉麵,我平時唔多鐘意食都覺得D筍片好好味,好爽甜,比其他店食到嘅要好食好多,幾十蚊一碗咁正宗嘅拉麵,超值。
2016-02-27
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$75 (Dinner)
2016-03-07 383 views
呢幾日餐餐都喺屋企食飯,而且啲菜色日日都差唔多,真喺食到厭曬吖~~於是就想call埋個friend一齊去我平時最鐘意去嘅拉麵館食翻碗拉麵啦。之前我啲friend都唔知元朗有一間咁嘅拉麵鋪,多得我成日帶埋佢地一齊去幫襯,宜家個個都覺得好食!一坐低我就已經知道自己要點嘅系黑蒜拉麵!鐘意佢嘅原因首先喺每碗拉麵入邊都有兩大粒溏心蛋,咬開啲蛋白,入面噶蛋黃就會慢慢流出嚟!拉麵嘅口感非常細滑,而且搭配住黑蒜味道非常濃郁嘅湯底一齊食,一啖麺一啖湯,真係好鬼死enjoy吖~~。你試過一次之後絕對仲會想嚟下一次!我鐘意食拉麵噶時候將塊紫菜攪碎撈埋啲麺一齊食,就好似覺得每一啖拉麵都有紫菜噶香味,口感更加豐富。拉麵仲有幾塊燒肉,有少少肥,不過作為女仔嚟講,應該仲系可以接受嘅,而且咬落去肉質好嫩,黑蒜嘅味道非常好咁滲入啲肉入邊。拉麵噶份量比較大,雖然食完之後覺得好飽,不過真係仲想再嚟一碗吖!
2016-03-26
$75 (Dinner)
2016-03-07 275 views
今日过去元朗穩朋友玩,順便叫佢帶我系元朗穩食,我對元朗唔系好熟悉,佢知我都中意食拉麵,就帶我去呢間麵家山下拉麵店食拉麵,我都有聽講過話麵家山下嘅拉麵做得好正,老板娘系日本人,可能系咁做得比較正宗。呢間店鋪較細,還好我地嚟得早,直接入座啦,拉麵可以選擇嘅品種唔多,得四、五種,配菜大概都一樣,應該系價錢貴配料就會大分量D,本嚟想點辛辣味試,但最近喉嚨有D發炎,都系點翻個相對清淡嘅醬油拉麵喇。拉麵上嚟嘅時候我首先睇下有咩配料,有紫菜,叉燒,筍片同埋兩只圓圓嘅味附蛋。肥叉有燒過,比較特別,燒過嘅肥叉覺得更加香口,肉分量都算大,就再試下個湯底,比較濃香嘅豬大骨味,煲得夠曬火候,豬骨味好重,用料夠足。再食啖拉麵,果然系好食啊,麵好有彈性,唔系果種一浸就會軟淋淋果D,最抵食嘅系呢個麵居然仲有兩個溏心蛋,你地一睇個蛋黃就知道呢個蛋做得有幾成功喇,好軟滑嘅蛋黃,蛋白同樣都做得好出色,甘正宗嘅拉麵只要$75就一大碗,超級抵食。
2016-02-29
2016-03-07 216 views
我好中意麵食,拉麵或者竹升麵,我都好中意食,而最近發覺元朗開左幾間麵店,麵家山下系一次無意中去做野時經過見到嘅,店鋪唔大,只得十個位左右,裝修覺得都幾古仆,今晚就去試下佢嘅味道點。店細但估唔到只得四種拉麵可以揀,小食就都有十種八種左右喇,但品種少嘅店可以經營落去,出品肯定唔錯喇。拉麵配料都一樣,有溏心蛋,叉燒,筍同紫菜,而味道就有黑蒜,辣同味噌等幾種口味,價錢唔同,配料分量唔同。我點左個味噌拉麵,叉燒有三片,系肥叉,好薄但表面有燒過,可能要燒可能要切得薄,燒過嘅肥叉顯得更香口,肥肉食起嚟更香,都唔覺油膩。拉麵本身都做得好,我接左個電話再食,浸左大概十分鐘都唔會太軟,無癡埋一舊,湯底睇上去好多油,但飲起嚟又唔覺得好油喔,好濃豬骨味。兩個溏心蛋都可以話系呢碗麵嘅其中一個精華,蛋黃入口即溶,蛋白夠曬嫩滑,雖然分量唔大,但成碗拉麵制作精良,性價比都幾高。難怪店面細,品種少都可以經營得咁好啦!值得回頭!!
2016-03-17
$80 (Dinner)
麵家山下在新界區開始聞名是基於店舖位置被水貨客騷擾,才被外間發現原來上水也有一家隱世拉麵店之後在Facebook內不停洗版宣傳,亦靠著口啤成為區內人氣食店早一陣子亦在元朗插旗,開設第一家分店,店主山下小姐是日本人,認識香港的丈夫後決定在香港落地生根而師承日本正宗拉麵的山下小姐,亦將家鄉這種國萃帶到香港,所以今次分店開張令所有粉絲非常抱有期望今天趁著假期,前來拜訪一下小小的拉麵店,充滿著人情味,麵家山下貫徹著待客如賓這宗旨位置雖然有點擠逼,但坐得絕對舒適落單後不久,叉燒拉麵便登場了,沒有傳聞中的驚喜外觀沒有什麼特別,不過始終是小店,所以尚可接受味噌湯底味道濃郁,入口不錯,但天生對味精敏感的在下,微微感到湯底是加了一點味精味噌湯底味道濃郁,入口不錯,但天生對味精敏感的在下,微微感到湯底是加了一點味精而麵條方面,相信較為資深的拉麵粉絲,一定單憑肉眼便能看出不是上等的麵條麵底吃起來較為軟身,有點像公仔麵的感覺,口感全憑拉麵師父力挽狂欄做到最好罪魁禍首便是拉麵的供應商不是上等貨色,是成本所限嗎叉燒算是比較出色,比起同類型的拉麵店,叉燒較為厚切,肉味充足,當然亦算是較為肥膩評分:6/10老實說雖然

今天趁著假期,前來拜訪一下
小小的拉麵店,充滿著人情味,麵家山下貫徹著待客如賓這宗旨
位置雖然有點擠逼,但坐得絕對舒適
落單後不久,叉燒拉麵便登場了,沒有傳聞中的驚喜

外觀沒有什麼特別,不過始終是小店,所以尚可接受

罪魁禍首便是拉麵的供應商不是上等貨色,是成本所限嗎

評分:6/10

老實說雖然是支持小店,但質素也真的非常重要,特別是麵條在一碗拉麵中佔了非常重要的地位,絕不能用下等貨色.6分評分中人情味佔了不小分數

妹妹住在上水,從她口中得知這間拉麵店是分店,總店在上水。相信很多人都知道這麵店是由兩夫婦開的,老闆娘還是日本人。妹妹都想試一次元朗分店,於是晚上就來試一下。還好未到7點我們便已到達,店內還沒有人,所以不用排隊。在元朗店駐店的只有一對年輕男女,不知是否店主夫婦的徒弟呢?哈哈~ 我們一行二人,都點了拉麵DX,另外還點了小食。本來很想試的雞軟骨和餃子都賣光了,非常失望。當時才晚上七點而已... (而且連菜盛拉麵都沒有了...)想吃的都沒有,唯有試試別的...最後點了芝士餅和大阪燒串。拉麵很快便到,哦~ 原來有兩隻味附雞蛋!!! 很豐富呢~ 忍不住便了立即打開味附雞蛋來看看,嘩!!! 非常的流心呢~吃一口試試,味道濃郁,醃得相當不錯~ 連蛋白部份都非常入味呢!!! 雖然我妹妹覺得有點偏咸...拉麵的麵質都相當好,軟硬適中。可是份量有點少,對男孩子來說會更少一點...湯底我選了黑蒜,多了一層黑蒜油。聞上去是有點香味,可以吃下去倒沒有太濃的蒜味...還好湯底不算太咸,我都喝掉了不少。這裡的叉燒很好,是用肥的叉燒,還會微微的燒一下。拉麵DX的話便有三塊。由於油份夠,燒起來的確是很香~ 吃下去也非常的
妹妹住在上水,從她口中得知這間拉麵店是分店,總店在上水。
相信很多人都知道這麵店是由兩夫婦開的,老闆娘還是日本人。
妹妹都想試一次元朗分店,於是晚上就來試一下。
還好未到7點我們便已到達,店內還沒有人,所以不用排隊。

我們一行二人,都點了拉麵DX,另外還點了小食。
本來很想試的雞軟骨和餃子都賣光了,非常失望。
當時才晚上七點而已... (而且連菜盛拉麵都沒有了...)
想吃的都沒有,唯有試試別的...
最後點了芝士餅和大阪燒串。
拉麵DX, 芝士餅, 大阪燒串
拉麵很快便到,哦~ 原來有兩隻味附雞蛋!!! 很豐富呢~
忍不住便了立即打開味附雞蛋來看看,嘩!!! 非常的流心呢~
吃一口試試,味道濃郁,醃得相當不錯~
連蛋白部份都非常入味呢!!! 雖然我妹妹覺得有點偏咸...

拉麵的麵質都相當好,軟硬適中。
可是份量有點少,對男孩子來說會更少一點...

湯底我選了黑蒜,多了一層黑蒜油。
聞上去是有點香味,可以吃下去倒沒有太濃的蒜味...
還好湯底不算太咸,我都喝掉了不少。

這裡的叉燒很好,是用肥的叉燒,還會微微的燒一下。
拉麵DX的話便有三塊。
由於油份夠,燒起來的確是很香~
吃下去也非常的嫩滑而且入口即溶!!! 很不錯~

配菜的話還有一止筍片。
我本身不太喜愛吃筍,但這裡的筍味道很爽甜,所以我還是把所有筍都吃掉了。

小食方面,芝士餅外層有年糕包著入面一層溶掉的芝士,蠻不錯的。
大阪燒串非常好吃,外層炸得非常脆,而且裡面有很多蔬菜和大大粒的八爪魚粒。
上面再沾滿了燒汁,紫菜碎和沙律醬,味道和口感都很豐富,果然是大阪燒新食法!!!
Other Info. : 上檯時水只有半杯...比較失望是即使當時客人不太多,店員都沒有主動加水...
2016-02-04
$98 (Dinner)
拉麵DX, 芝士餅, 大阪燒串
  • 拉麵DX
  • 大阪燒串
2016-02-01 385 views
話說之前係網上見過呢間餐廳嘅故事,一直都想黎試下一碗拉面,不過成日遇唔岩時間,今日終於有時間喇,所以就即刻黎試下喇叉燒拉面(面豉湯)面豉湯入口有香濃,濃而不膩。另一方面叉燒唔算太肥,而且肉質都唔算粗糙,拉面彈性十足,唔會軟淋淋,個人覺得比起某蘭做得更好炸蠔炸粉唔算厚身,蠔係用新鮮嘅蠔,入口鮮美。入口熱辣辣,卜卜脆,用黎送拉面就岩岩好喇。餐廳嘅食物真係值得一讚嘅,但係服務就可以更熱情啲,天氣咁凍,起碼都俾杯熱茶,而唔係凍水~~~
叉燒拉面(面豉湯)
面豉湯入口有香濃,濃而不膩。
2015-12-27 647 views
麵家山下本店在上水區, 大受歡迎, 老闆娘是日本人, 而老闆專程去日本拜師學麵, 店舖每日的豬骨湯底新鮮熬製十小時, 再加上有醬油、味噌、辛味及黑蒜四種口味作選擇, 本身在上水區都有點想去潮拜, 無奈未能抽到時間, 現在在元朗開了分店, 這就太好了。原來之前應園雲吞麵敗走了, 已變成了麵家山下。拉麵有五款, 其實就是不同的配料 (叉燒、筍、紫菜、蔥、味附雞蛋) 的多與少, 及有同無的分別吧, 呵。佈置有點日本風情餐廳很小, 只有十來個座位, 七點去到有位, 八點去到就要等位了。這個是 拉麵DX $75, 有叉燒 (份量中)、筍、紫菜、蔥、味附雞蛋2隻。湯底是黑蒜口味。兩顆蛋好大隻圓滾滾的, 叉燒有三片, 有略略燒過, 及有一些筍片和蔥, 這種綠色的蔥像我們平常街巿的蔥, 不夠日式。叉燒好薄片, 但有少少「鞋口」感覺, 不是很嫩滑那種, 瘦和肥部分分佈恰當。筍煮得幾腍的成碗麵, 最正係呢個味附雞蛋, 原來是溏心蛋, 流心的, 蛋白好柔軟, 而且有用醃料浸過, 不是普通烚蛋。麵質是幼身的, 偏軟。 湯底豬骨味濃郁, 黑蒜味未夠強, 及有點油。突然發現, 剛去了京阪旅行, 原來沒有吃過拉麵,
原來之前應園雲吞麵敗走了, 已變成了麵家山下。
佈置有點日本風情
拉麵DX
湯底是黑蒜口味。
筍煮得幾腍的
麵質是幼身的, 偏軟。
湯底豬骨味濃郁, 黑蒜味未夠強, 及有點油。
突然發現, 剛去了京阪旅行, 原來沒有吃過拉麵, 這碗麵, 算是彌補了日本行程拉麵的缺失吧。
$75的日式拉麵, 性價比高, 算不錯的了。
餃子$25 有五隻

餃子應該是來貨, 一般日式餃子的樣子, 煎得香口而不燶, 內餡是椰菜和豬肉, 細碎輕柔。

麵家山下, 果然沒有令我失望, 特別是溏心蛋, 真心不是每間日本拉麵店都做得出來, 只為那個蛋, 已經令我想再光顧了。
Other Info. : 以下有兩個建議給餐廳: 1.) 裝水的杯子太小了, 吃拉麵是蠻需要水的, 店員工作又繁忙, 一個人招呼十個, 又要幫忙廚房, 不好意思常常叫她加水, 建議換一個大點的杯, 或是像很多日本拉麵店一樣, 放水樽在枱上, 讓顧客自己加水。 2.) 近門口有五個面壁座位, 建議在枱底裝掛鈎, 方便客人掛袋, 不然坐滿了人, 店家地方又小, 真沒位置放袋啊, 要放在地下。
2015-12-10
$100 (Dinner)
拉麵DX
2015-12-24 570 views
我點的是醬油叉燒拉麵麵一上枱湯底顏色與認知的不同第一時間懷疑是不是醬油加豬骨湯底呷一口湯,只有豬骨味沒有醬油味幾經辛苦找到落單的女侍應得到的回覆是'我地呢度醬油湯底係咁'聽完當場呆左ok 好又一餐唔好又一餐當我味蕾死曬又見識淺薄唔認識咁有風格既醬油湯底又唔睇食評就行左入黎湯底嘛普普通通沒有太油膩的感覺如果評豬骨湯我覺得合格如果評醬油湯......唔該換左個廚佢麵由於等左好耐先叫倒侍應已浸得有點淋,非戰之罪叉燒超薄切,燒過有碳香仲有點焦味.....味玉味道好似唔錯不過經過湯底一役我懷疑自己味蕾死曬信唔信佢好食就由你了
我點的是醬油叉燒拉麵

麵一上枱

湯底顏色與認知的不同

第一時間懷疑是不是醬油加豬骨湯底

呷一口湯,只有豬骨味沒有醬油味

幾經辛苦找到落單的女侍應

湯底嘛普普通通沒有太油膩的感覺

如果評豬骨湯我覺得合格

如果評醬油湯......唔該換左個廚佢

由於等左好耐先叫倒侍應

已浸得有點淋,非戰之罪

叉燒

超薄切,燒過有碳香仲有點焦味.....

味玉

味道好似唔錯

不過經過湯底一役

我懷疑自己味蕾死曬

信唔信佢好食就由你了
醬油叉燒拉麵
2015-12-23
2015-12-22 466 views
自己一個遠赴元朗工作,午飯時間經過布幕後這家只有10來個座位的巷仔小店,決定入內一試。只有四款拉麵可選,全部都有叉燒、荀、紫菜及葱。不同的只是叉燒份量,決定有蛋或無蛋,對選擇困難的人來說算簡單。我選了叉燒拉麵($65),多份量叉燒。另加溏心蛋一枚($10)。叉燒肉質軟稔,薄切而入味。表面有烤炙過的痕跡,吃上去更香口。湯底四選一,我選黑蒜。濃厚豬骨湯加入黑蒜,麵質爽身彈牙,一啖湯一啖麵,非常美味。另外肉餃子($25)即叫即煎,其中一面煎至香脆,成功做到皮薄餡靚的程度。題外話,餐牌上寫到學生午市消費可享八折。

只有四款拉麵可選,全部都有叉燒、荀、紫菜及葱。

我選了叉燒拉麵($65),多份量叉燒。

另加溏心蛋一枚($10)。

叉燒肉質軟稔,薄切而入味。
表面有烤炙過的痕跡,吃上去更香口。

湯底四選一,我選黑蒜。
濃厚豬骨湯加入黑蒜,麵質爽身彈牙,一啖湯一啖麵,非常美味。

題外話,餐牌上寫到學生午市消費可享八折。
2015-12-22
$90 (Lunch)
2015-12-09 569 views
元朗近排開了很多拉麵小店,作為拉麵癡既我當然想續間試試,這家小店門面細細,甫入小店已換上聖誕裝飾,牆上掛滿日式掛畫,充滿和風感覺。先黎個小食炸蠔$20外層炸到金黃色,炸漿唔會太厚,裡面的蠔好juicy 鮮甜,入口已在口裡溶化。這家小店不能自己填紙仔揀粗幼麵、軟硬、濃淡。叉燒拉麵(辛辣)$65湯底是濃郁的豬骨湯配上秘製辣油,唔太辣為湯底增添幾分惹味,叉燒表面有火炙過,增添不小焦香味,而且又是薄切,入口好嫩滑,配料還有筍和紫菜。面質方面,略嫌太硬。DX拉概(味噌)$75味噌味濃郁,而且鹹淡適中,配料有2隻原隻的糖心蛋,還有叉燒和紫菜,糖心蛋效果做得很好,入口即溶。

先黎個小食炸蠔$20
炸蠔
這家小店不能自己填紙仔揀粗幼麵、軟硬、濃淡。
叉燒拉麵(辛辣)$65
DX拉概(味噌)
糖心蛋效果做得很好,入口即溶。
DX拉概(味噌)$75
Other Info. : 整道味道不過不失,只是麵質太硬了。
叉燒拉麵(辛辣)
DX拉概(味噌)
糖心蛋效果做得很好,入口即溶。
  • 拉概(味噌)
2015-12-09 467 views
元朗拉麵店有好...差唔多每一間都試過...位於一條巷仔LEE個舖位已經轉左好多手....今次到LEE間山下拉麵...鐘意食日本野既我點可以唔試呢???舖頭細細應該只可以坐到十人左右裝修簡單但有日式風味...只有一位師傅所以等候時間亦都比較耐.相公既叉燒拉麵....湯底小辣唔會太搶...叉燒份量適中但好薄....味道唔錯同相公個碗既分別係叉燒比較少湯底唔同仲有多左2隻味噌溏心蛋..先講湯底其實黑蒜味唔多夠同埋偏油....拉麵直頭係失望..比較硬有D似硬身既公仔麵..完全唔係我杯茶...不過佢隻溏心蛋係我係元朗食拉麵當中最好味GA...味噌味唔會好鹹令到蛋白面頭有陣陣味噌香味...蛋黃好溏心...好香蛋味應該係日本蛋..估唔到咁出色..令我好驚喜本身唔想再黎...但比佢隻蛋令到我會有下次!!!!新鮮煎所以熱辣辣..但現成貨色冇咩特別...不過不失.其實以咁既價錢黎講算叫好好...佢D湯改善下冇咁油...麵唔好再用LEE隻咁應該仲會好好多...溏心蛋唔洗講..簡直係一絕~~~~~拍得上我係日本食拉麵既溏心蛋...最重要係佢唔係就咁溏心蛋係浸過味噌既溏心蛋~~

叉燒拉麵(辛)
DX(黑蒜)
溏心蛋

本身唔想再黎...但比佢隻蛋令到我會有下次!!!!
煎餃子
新鮮煎所以熱辣辣..但現成貨色冇咩特別...不過不失.

2015-11-27
DX(黑蒜)