食物,服務水平完全唔合格,不會再光顧一般衛生環境尚可,但地板滿是油脂,一不留神隨時可能滑倒,請不要帶老人家前往。見到侍應想點菜,三個人應你會安排其他人同你點菜,最後等咗10分鐘先成功點菜(當時入坐率只有七成),食物質素唔合格,牛筋骨奇韌,薄切五花腩係紙咁薄,最後時間約晚上9點,當我地想叫甜品時,侍應話無任可甜品可叫,一句 Sorry 或唔好意思都無講。總結:谷住一肚氣走,永遠不會再去。
食物,服務水平完全唔合格,不會再光顧

總結:谷住一肚氣走,永遠不會再去。
2018-02-25
$150 (Dinner)
Celebration
Birthday
2018-02-19 731 views
今日是除夕日, 想去尖沙咀倒數湊熱鬧, 小朋友又想食韓燒,因此揀了此店食晚飯。我們一行4人點了一個4至6人餐和一個石頭鍋飯, 因為節日關係,客人都比較多,幸好我哋訂咗位。 整體食物質素ok ,但牛肋骨較韌,侍應招呼殷勤,主動幫我們烤八爪魚, 值得讚。烤爐旁邊有芝士粟米和蛋漿,小友朋最鍾意睇住啲芝士慢慢融化。沙律菜夠新鮮蟹膏醬紫菜包飯牛五花腩、梨汁雞肉、黑毛豬五花腩、牛肋骨、八爪魚和大蝦慢煮牛肉沙律蟹肉海鮮煎餅, 外皮鬆脆大大隻八爪魚石頭鍋飯點餐還有節日禮物贈送

烤爐旁邊有芝士粟米和蛋漿,小友朋最鍾意睇住啲芝士慢慢融化。

沙律菜夠新鮮

蟹膏醬紫菜包飯

牛五花腩、梨汁雞肉、黑毛豬五花腩、牛肋骨、八爪魚和大蝦

慢煮牛肉沙律

蟹肉海鮮煎餅, 外皮鬆脆

大大隻八爪魚

石頭鍋飯

點餐還有節日禮物贈送

2017-12-31
$250 (Dinner)
Celebration
New Year's Eve
2018-02-14 562 views
圍爐滋味@炑八韓烤 天氣持續寒冷,和朋友見面就圍爐韓燒吧!一邊手拿住肉,一邊手喝住酒一邊傾計很是快活! 炑八韓烤是我喜歡餐廳的其中一間,一來價錢不貴,二來他們的前菜,圍爐蛋和芝士,以及沙律都是任食的!感覺又更抵食一點吧 六點左右時間還尚早,人不太多,店員為我們安排入座在卡位那邊,坐得很舒服。店內裝潢充滿韓風,燈光偏暗更有氣氛 圍爐蛋和粟米芝士, 前菜免費任食,食完店員又會自動為你加啦~ (有很多韓國餐廳要加的話就要比錢啦~) 芝麻醬沙拉~也是任食的 我食了幾圈啦 食物可散點或叫餐 價錢也不貴,主食大約百多元一份~ 飲料也有好多選擇,單韓國酒也有幾十款了 我點了一杯魔法梳打$32 其實是蝶荳花梳打~!本身是藍色的,加入伴隨的檸檬汁後會變成美麗的紫色,非常有趣,味道有點點酸甜,似檸檬梳打般清新 友人點的柚子梳打$32 ,店員推介下我們點了步步高昇賀年套餐$588,是包括了一份九節板,烤肉和韓式餃子年糕湯,頗有韓國新年特式 九節板其實以前韓國皇族過年才有機會食,不單止好看而且很有意頭,表示團圓豐足的意思,九節板內全都係健康的食材切成絲,用餅皮包起來食,是一道很清爽
圍爐滋味@炑八韓烤

圍爐蛋和粟米芝士,

前菜免費任食,食完店員又會自動為你加啦~
(有很多韓國餐廳要加的話就要比錢啦~)

芝麻醬沙拉~也是任食的
我食了幾圈啦

食物可散點或叫餐

價錢也不貴,主食大約百多元一份~

飲料也有好多選擇,單韓國酒也有幾十款了

我點了一杯魔法梳打$32

友人點的柚子梳打$32

九節板其實以前韓國皇族過年才有機會食,不單止好看而且很有意頭,表示團圓豐足的意思,九節板內全都係健康的食材切成絲,用餅皮包起來食,是一道很清爽的前菜

韓式餃子年糕湯,用石鍋奉上,熱呼呼的

韓式餃子年糕湯是韓國的新年菜,取其步步高昇和團圓的意思,
湯底是由豬骨和紫菜煮成的,味道頗清淡,而韓式餃子的肉餡是由白菜和豬肉打出來的,而湯入面的年糕采用了小丸子形狀的年糕,口感煙韌

不一會,主角來了,燒肉大拼包括了(由底到上)大蝦,牛舌,薄切韓牛扒、韓牛牛胸前肉、韓牛牛五花和厚切五花肉,份量非常之足

韓牛牛五花,其牛脂雪白分明,未食都知道是上貨

稍為燒一下就可以食了,一燒之際已聞其香味,入口即溶,實在抗拒不了~

牛舌厚薄度合適,偏厚的口感爽口有嚼強卻不韌,非常滋味

個人認為烤肉簡單地搭配著海鹽是最美味的

韓牛牛胸前肉肉味濃郁,燒至八成熟,外面呈焦香內有咬勁 ,吃時還滲出鮮味肉汁~

大蝦共有三只,燒熟後沒有改變其大小,仍然非常大只,食起來很爽有彈性,食起來很鮮甜,一食就知是新鮮的海蝦

厚切五花肉~其份量看起來很震撼~

看起來很肥但其實不是想像中的膩,把肉切成一小片一小片再用生菜夾著食,豬肉的甘香和燒牛肉有完全不同的味覺享受,
2018-02-11 415 views
跟朋去出開尖沙咀放工去行下街,瘋狂購物完畢,就要再諗食咩好,因為天氣實在太凍,我地諗到既就只有邊爐,韓燒煲仔飯!咁啱行完街對面就見到炑八,咁朋友就話唔好諗喇直接衝過去haha 上到9/f 就係炑八韓燒,嘩已經好多人喇!張枱幾大張不錯食過炑八嘅都知,間餐廳行型格路線,食物價格算中價,質素唔錯架,店員帶我同朋友坐低,再望下menu,原來佢地有個新既新年menu $588/2人,臨近新年咁當然就試新野啦~ 步步高昇賀年套餐2人未有野食前,前菜,調味料,醬料已上齊,仲有我好鐘意嘅爐邊kimchi蛋漿+粟米芝士!!呢個set 話明係新年set 就梗係有好多新年元素在內,第一味上場的,就係餃子年糕湯,熱辣辣,我地頭先凍到不行,一飲落去,成身都暖晒喇~ 石鍋餃子年糕湯上枱啲年糕變左丸子,好得意~另外仲有3隻韓式餃子,餃子餡係豬肉粉絲,未有太多調味,但我覺得可以濃味番啲~ 之後,就係成個禮盒咁嘅九節板九節板其實係古時韓國宮庭菜,內裡材料都切絲,色彩繽紛,味道就以清淡為主,大家就攞一片面皮,再加入自己鐘意嘅材料,捲埋一齊食~ 幾好玩HAHA!用過兩款前菜,主角燒肉終於登場!由底到上分別有大蝦,薄切韓牛扒

上到9/f 就係炑八韓燒,嘩已經好多人喇!

張枱幾大張不錯

步步高昇賀年套餐2人

石鍋餃子年糕湯

九節板

之後,就係成個禮盒咁嘅九節板

用過兩款前菜,主角燒肉終於登場!

由底到上分別有大蝦,薄切韓牛扒,牛舌,韓牛,牛胸前肉,韓牛牛五花同厚切五花肉

蝦好大一隻,肉身彈牙入口啖啖肉好味~

跟住就食我最愛嘅牛!!! 牛肉雪花分佈均勻,肉物軟稔,口感極幼細正!

牛五花最軟身,牛扒最有咬勁,至於厚切五花肉,我因為唔太好豬所以無試,朋友謂肥肉超有豬味 加上烤得微焦 好惹味。

食得滋滋有味,真係忍唔住口唔飲啲凍飲,因為已食得成身熱, 我地叫咗

士多啤梨特飲同巨峍特飲~ 正! 飲一啖晒~~

最後走嗰時,見到前台話有禮盒賣,問了店員,$168 , 入面會有啲糖同禮卷~~有興趣既就要去前台詢問一下喇~~
  • 九節板
2018-02-11 324 views
天寒地凍,除咗打邊爐之外,韓燒就係另一個選擇。打開份Menu,見到個新春賀年套餐非常吸引,所以同朋友叫咗一份二人餐的未叫菜 店員已經準備好哂我地一路食前菜一路等主菜黎侍應首先呈上一個八角形錦盒,原來係九節坂,8樣餸(紅蘿蔔絲、醃蘿蔔絲、菠菜、蟹柳絲、牛肉絲、蛋絲、香菇、青瓜絲)再加中間嘅包皮,賣相已經非常吸引。佢嘅食法好似食北京扁平鴨咁,將餸菜夾去包皮,包住嚟食。食得清淡啲可以唔使落醬,我朋友比較鍾意濃味,所以點下小食嘅泡菜汁,有意外地夾喎。呢味餸菜好睇好食又好玩,真係抵。之後嚟咗個餃子年糕湯,飲完之後成個人暖粒粒,餃子好大粒,連湯一齊食,好似食緊小籠包咁。年糕煙煙銀銀,兩粒年糕黐埋一齊,好似小生個pat pat😂😂😂👍🏼最後嚟個燒烤拼盤,分別有6樣野(牛五花、五花肉、牛胸肉、牛舌、牛扒、大蝦)。其中我地最鐘意牛五花 油花比例平均的牛五花食落完全不太油膩 濃郁牛肉味的油香五花肉大大舊 所以燒既時候要俾d耐性店員仲教我地點燒五花肉肥瘦間隔 多汁爽口包住生菜食 感覺好好多雖然每樣餸菜嘅份量唔多,但樣樣都好高質架,一定可以滿足一班食肉獸!當然唔少得爐邊蛋加泡菜 係我每次黎炑八都會食到 我地仲
天寒地凍,除咗打邊爐之外,韓燒就係另一個選擇。

未叫菜 店員已經準備好哂

我地一路食前菜一路等主菜黎

侍應首先呈上一個八角形錦盒,原來係九節坂,

之後嚟咗個餃子年糕湯,

最後嚟個燒烤拼盤,
分別有6樣野(牛五花、五花肉、牛胸肉、牛舌、牛扒、大蝦)。

其中我地最鐘意
牛五花
油花比例平均的牛五花
食落完全不太油膩 濃郁牛肉味的油香
五花肉大大舊 所以燒既時候要俾d耐性
店員仲教我地點燒
五花肉肥瘦間隔 多汁爽口
包住生菜食 感覺好好多

當然唔少得爐邊蛋加泡菜 係我每次黎炑八都會食到 我地仲加左兩次添

個餐仲包埋野飲架
$588呢個價食到甘多野 飽到要捧住個肚走添阿
2018-02-10 364 views
最後一次,今次將會是最後一次見面,最後一次談話,最後一次讓我裝作若無其事,最後一次依偎著你……你忍心嘛?不忍心,但你真的可以繼續下去嘛?如不能,為何不能忍心點斷絕這一切,一直以來不就是你自己自以為是嗎?每段故事都應該有個終結,而每段關係都應該有個清楚的位置。不要再糾纏在最佳位置這個模糊不清的關係,不要一次又一次給予自己假希望,不要再因為他的一舉一動而亂了自己人生。你也浪費了五年的青春,你還有青春可浪費嘛?同一個人,同一段關係,同一個結局,你不是要認命嘛……如果是有緣份的,以前在錯的時間遇上對的人,在對的時間再遇不上這個對的人,這是註定要錯過這個人。炑八,這個韓式餐廳真的留下不少回憶。原來很多深刻的事情都發生在這邊,今晚跟那位他選擇在此吃最後一頓飯。這就當作新一年之前解決所以煩惱吧!炑八新推出一系列新春菜式,除了傳統的燒肉套餐(薄切韓牛牛扒、韓牛牛五花、韓國大蝦、厚切五花肉、牛舌、韓牛牛前胸肉),還有新推出的九節坂、餃子年糕湯。九節坂據說這是古代是韓國宮廷料理中的前菜,9種食物放至在有9格的八邊形攢盒的傳統韓國料理,九節坂中間一格一般放置薄餅,周圍環繞的8個配菜:紅蘿蔔絲、青瓜絲、牛肉絲

九節坂
據說這是古代是韓國宮廷料理中的前菜,9種食物放至在有9格的八邊形攢盒的傳統韓國料理,九節坂中間一格一般放置薄餅,周圍環繞的8個配菜:紅蘿蔔絲、青瓜絲、牛肉絲、菠菜、蟹柳、醃漬黃瓜、蛋絲、冬菇等食材,食法似夾包,將食材以中間的煎餅包裹同吃。薄餅皮薄而透光,包裹著八種材料,經過調味,更易入口,蔬菜爽脆健康,蟹柳、牛肉、蛋絲惹味,牛肉嫩身。
餃子年糕湯
餃子每顆都飽滿圓潤,年糕煙韌,湯頭清甜。
薄切韓牛牛扒
,肉味濃郁,肉質不會難嚼開,肉汁豐盛,蘸上點酸汁便可。韓牛牛五花,油膩分佈均勻,牛肉嫩身,紋理如大理石,位置就是胸肉沿特定肋骨的後緣。韓國大蝦,大蝦肉質彈牙。
厚切五花肉,肉甜,油脂適中,脂肪位爽身,夾生菜吃更健康,更可以蘸上粟米芝士吃,惹味之選。牛舌,牛舌燒至金黃微焦,牛舌爽脆。韓牛牛前胸肉,肉質堅韌,蛋白質極高。
最後飲品點了柚子梳打、荔枝梳打,味道偏甜,但為一頓韓燒解解膩也是必須的。

最後一頓飯,有些事情也要有一個終結,有些故事也要完結……… 我決定了,有些事要放棄就要放棄,不放棄怎能有新開始。開始新的一頁,你會陪我走下去嘛?

(前度的故事…)
2018-02-10 196 views
新春兼寒流襲港,令人不得不萌生吃韓燒的念頭,而一念之間,卻回想起昔日吃炑八的回憶。此回,原來於春節期間,推出了「新春套餐」,而二人套餐包括餃子年糕湯、九節坂及燒肉拼盤,售HK$588。餃子年糕湯 – 於韓國料理中的一款Typical湯品,製法簡單並不複雜,湯料含翠玉瓜及洋蔥絲等,當然也有最重要的韓式餃子及韓式年糕,年糕煙韌有咬口,亦無黏糊質感,至於韓式餃子亦無甚麼大道理,可先為肚子打個底,再準備吃其他食物。九節坂 - 為傳統韓國宮廷料理的一款前菜,九節也者,是指盛載食物的這個盤子。除中間放薄餅外,另外的八格分別放有牛肉絲、蟹肉、冬菇絲、蛋黃絲、紅蘿蔔絲、青瓜絲等,口味偏向清淡,作為簡單開胃菜,為及後的韓式燒肉鋪設美好開端,因此,這能避免整頓飯過於油膩,能取得平衡。今晚的主角 - 燒肉拼盤分別有牛五花、牛前胸肉、牛舌、薄切韓牛牛扒、豬五花腩及大蝦。肉類整體質素蠻討好,味值與顏值均比「喜來X肉」為佳。其中,牛類的肉味能以香濃表達,牛舌爽彈而幼嫩; 牛前胸肉,即牛腩,牛味較濃厚,但肉質幼細程度就不及其他部位; 而牛五花滿佈網狀的脂肪,油香感重之餘,更為滑嫩。至於豬五花腩亦不會味淡,但光吃的話

前菜一大堆,可refill,當中包括泡菜、香辣魚腐、芽菜、醃蘿蔔、沙律、生菜等等

爐邊芝士粟米 & 泡菜蛋可無限refill

至於豬五花腩亦不會味淡,但光吃的話有感單調,所以建議可加其他配料如泡菜,再包生菜享用,另有一番風味。但其處理方法較需要小技巧,由於是厚切豬腩肉,所以較難燒至熟透。因此建議先調至細火,然後先把兩邊煎香,再把其餘兩邊煎熟,若干時間在最後階段才把豬肉剪開,以避免肉汁流失。
菊花梳打 - 梳打版本的菊花茶,甜度剛好,味道清新,而家非常refreshing,我蠻喜愛的。
2018-02-08
$300 (Dinner)
今次係屬於朋友聚會。本身有人提議話請食放題,但係其實本人已經一星期內食左三餐放題,對放題果種過份既飽肚感好啲驚。我就建議不如黎一間真係逐件靚肉埋單既燒肉店食。跟住就黎左依一間啦。我地有兩個人所以就咁叫左一份步步高陞賀年套餐 。其他肉我都係依間餐廳食過,但係之前未食過「九節板」。我個韓迷朋友話依個係當地過年傳統食物,仲有個年糕湯都係。之前佢睇果啲韓國官廷劇成日都會見到既 所以就有興趣黎試一試 依一個就係韓國既九節板。佢既食法同我地食片皮鴨既型式差唔多。我自己覺得菜多得濟,但係我朋友就話比較清新 對於一陣有大量既肉類黎講,用依個黎隔一隔係幾好既依個係薄切韓牛。佢一共卑左我地大約四塊。第一次我地燒果陣唔小心燒得太熟。變相同普通牛肉差唔多。但係之後就有個侍應過左黎幫手燒,大約五成熟。結果入口即溶,相當好食!依個係岩岩我朋友提過既 年糕湯。入面有一粒粒既韓國年糕,加上啲湯其實好清甜。佢入面仲有三隻餃子。全部既味道都好鮮甜。入面主要有啲菜同豬肉咁。依個大家食得炑八應該一啲都唔陌生。佢係一塊超大既五花腩黎!但事前佢地會同你切左幾條線卑你容易啲切黎食。依一個係燒肉拼盤。鐘意食肉既我一見到就心心眼!!我

依一個係燒肉拼盤。鐘意食肉既我一見到就心心眼!!

我地另外叫左兩杯野飲。我果杯係青檸梳打。味道唔算太甜 好清新!

大家可以見到我地果度有無限任添既芝士,蛋漿 同埋新鮮青菜,果啲可以用黎包住啲肉黎食

細心既佢地,每個坐位下面都係一個盤,卑大家放一啲衣物之類
  • 薄切韓牛
2018-02-08 174 views
最近天氣很冷,不知道為什麼總是很想吃韓燒,所以就約了朋友來試看看。上網找資料的時候,看到這間有套餐好像蠻划算的,然後就馬上訂位了。不過,我用餐的時間已經是晚上十點,所以已經沒有人在排隊了(Last Order時間是11點)我們點的是最上面的那個套餐,二人份真的非!常!夠!吃!首先登場的有前菜,總共有三款,泡菜可以無限續加(其他兩款沒試過續加)再來的是餃子年糕湯,湯頭真的喝下去很有韓國?的感覺哈哈,其實我喝完一碗後就有點飽了(笑登登登登!主角來了是韓牛們耶!從大蝦那邊數起是,牛舌、韓牛牛五花、韓牛牛前胸肉、厚切五花肉、下面是薄切韓牛牛排。這個牛花看起來太誘人了,我要馬上烤來吃~~牛的話建議不要烤太熟,因為太熟就會咬不太開,肉也就不好吃了。吃燒烤怎麼可能不點一些爽口的飲料了,這杯菠蘿特飲可是我看很多食評都推薦的!果真是甜度適中,有幫助到沖淡韓燒的油膩。最後,來到我整晚最期待(因為我很想拍照哈哈)的九節坂!中間是皮(像包片皮鴨的皮一樣),然後可以包上面的各種材料後再加上甜醬一起吃wow~~~~~是真的有點在吃片皮鴨的感覺哈哈哈。----------好的!這次的食評先到這樣,由於是我第一次食,
步步高昇賀年套餐
我們點的是最上面的那個套餐,二人份真的非!常!夠!吃!
前菜
登登登登!主角來了是韓牛們耶!
這個牛花看起來太誘人了,我要馬上烤來吃~~
菠蘿特飲
果真是甜度適中,有幫助到沖淡韓燒的油膩。
九節坂
最後,來到我整晚最期待(因為我很想拍照哈哈)的九節坂!
wow~~~~~是真的有點在吃片皮鴨的感覺哈哈哈。
----------
好的!這次的食評先到這樣,由於是我第一次食,有什麼不足的部分請大家多多包涵喔!
2018-02-07
步步高昇賀年套餐
九節坂
<特色韓食😃炑八韓烤 >幾年前食過炑八 嗰時得一間店 印象中佢d lunch大件抵食 , 今次dinner黎食 新推出左個二人餐 有烤肉 有餃子 仲有特色野好似九折坂甘 味道唔錯👍🏻😃🍴前菜沙律🥗前菜任添有韓國魚蛋🐟 泡菜 芽菜等 都醃得幾惹味 帶有d辣度🌶 唔錯 沙律大大碟 有蕃茄 生菜 羅馬生菜等等 加上d甜酸汁夠哂開胃 😃🍴燒烤拼盤🔥薄切韓牛牛扒 , 牛五花 大蝦🦐 豬五花 🐷 牛舌 牛前胸肉🐮首先講講佢個烤爐 除左一邊放燒蛋漿 一邊ysok4芝士粟米外 我好欣賞佢爐側邊會放個位可放熟左既野食 夠哂細心👍🏻側邊既蛋漿好香濃🥚 芝士半溶🧀加上粟米夠甜🌽 撈埋肉 一齊食好正 韓牛牛扒肥瘦適中 牛五花同豬五花就夠肥味 🐷連埋生菜 豆板醬一齊食更夠味🐮 牛前胸就比較煙靭 牛味香 而牛舌就比較爽口彈牙😃 最後大蝦既蝦肉就夠哂新鮮 鮮甜🦐 好味 😍😍不得不提 豬五花 可以連埋燒泡菜 同生菜包住一齊食 呢個食法十分惹味 可以一試😍🍴餃子年糕湯🥟🍲聽講話韓國人過時過節會食呢個湯 年糕圓形一粒粒口感煙靭 有好多爽口洋葱 🌰浸住翠肉瓜 青瓜 蘿白絲 湯底夠香甜 而水餃皮比較厚d 🥟
<特色韓食😃炑八韓烤 >

🍴前菜沙律🥗

🍴燒烤拼盤🔥

🍴餃子年糕湯🥟🍲
聽講話韓國人過時過節會食呢個湯 年糕圓形一粒粒口感煙靭 有好多爽口洋葱 🌰浸住翠肉瓜 青瓜 蘿白絲 湯底夠香甜 而水餃皮比較厚d 🥟 入面豬肉濃味juicy正😃🐷

🍴九節坂 😃
韓國既宮廷小食 將包皮 類似食填鴨嗰d . 🍞包住唔同既材料 好似 牛肉碎🐮 蟹柳 🦀 黃薑 蘿白絲🥕 菠菜 青瓜🥒蛋絲🥚 菇🍄 等等 夠哂清新 而且包皮夠薄

唔會滯 自己鍾意點撈就點撈 唔錯 😄😍

🥤柚子檸檬疏打 🍋
有新鮮檸檬同西柚肉 柚子同檸檬味香 酸酸地 唔算甜 同多汽既疏打比例溝得唔錯 😄
🥤菠蘿疏打🍍
偏甜 菠蘿味香 飲落夠氣 同埋都有菠蘿肉 唔錯😃

Score 平均分 <8/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
Address地址
#Meokbang korean bbq & bar
尖沙咀金馬倫道 5 號太興廣場 2 樓
~~~~~~~~~~~~~
2018-01-29
$200 (Dinner)
Tasting Event
位於尖沙咀出口大興廣場的炑八韓燒 雖然位處9樓,但仍佔盡地點優勢,晚上八點仍然成場爆滿~ 因為樓上鋪,地方佔地很廣,枱椅都夠哂大張,坐得舒服~ 呢度以新派韓式燒肉為主,所以裝修都比較年輕化 除左卡位,亦有韓式的圓枱仔坐 另一邊就有大大的窗,感覺開揚 甫坐下,待應們就熟手及快手地上左一枱野了~XD 有3格調味料/ 醬油/ 4款前菜/雜菜籃/沙律,仲馬上淋上了蛋漿同粟米芝士漿添 除左沙律外,所有野都可以REFILL 架,就連蛋漿同芝士都可以~感覺好超值 雖然係免費野,但呢個芝士粟米同蛋漿都好認真 芝士聞落好香,入口唔算好濃味,而且粟米都超多,食完唔會飽滯左 而蛋漿就加入左泡菜,不過辣味好輕,配合蛋既甜味,MATCH~ 順帶提提,呢度既泡菜唔太辣,反而幾甜,唔似坊間的一味酸, 而且係新泡個種,即係食落仲有D爽口 臨近新年,點左個季節限定的 步步高昇賀年套2人套餐 入面特別加入了韓國人的賀年菜 首先上枱的,係一個造型色彩超靚的 九節板 九節板其實以前韓國宮庭菜,平民係無機會食的 九節板會加入韓國人認為吉祥的五色食材:黃、綠、白、黑、紅 全部材料都切絲,色彩繽紛,淨係賣相都令人垂涎三
位於尖沙咀出口大興廣場的炑八韓燒
雖然位處9樓,但仍佔盡地點優勢,晚上八點仍然成場爆滿~

因為樓上鋪,地方佔地很廣,枱椅都夠哂大張,坐得舒服~

呢度以新派韓式燒肉為主,所以裝修都比較年輕化
除左卡位,亦有韓式的圓枱仔坐

另一邊就有大大的窗,感覺開揚

甫坐下,待應們就熟手及快手地上左一枱野了~XD

雖然係免費野,但呢個芝士粟米同蛋漿都好認真
順帶提提,呢度既泡菜唔太辣,反而幾甜,唔似坊間的一味酸,
而且係新泡個種,即係食落仲有D爽口

臨近新年,點左個季節限定的
步步高昇賀年套2人套餐
入面特別加入了韓國人的賀年菜

首先上枱的,係一個造型色彩超靚的
九節板
九節板其實以前韓國宮庭菜,平民係無機會食的
九節板會加入韓國人認為吉祥的五色食材:黃、綠、白、黑、紅
全部材料都切絲,色彩繽紛,淨係賣相都令人垂涎三尺呀。
而且韓國人好注意養生,九節板內全都係健康的食材,只落了少少麻油調味
味道以清淡為主

食法就係將中間的皮加入自己喜愛的食物捲埋一齊食
有匯合,共聚的意思,就好似中國人的團圓咁解~

雖然每樣食材都唔太多,但加埋個皮,都好飽肚~
而且建議要快D食,因為塊皮放耐左會乾同硬,影響口感~

另一樣韓式賀年食物,就係呢個韓式餃子年糕湯~
以石鍋上枱,一直冒住煙~

年糕同平時既炒年糕好唔同,因為已經變成一粒粒小丸子咁
應該都係同湯圓同一寓意,團團圓圓~

清新的紫菜湯底配有3粒超大的韓式餃子
就連餃子都係圓形架~ 果然有意頭
餃子內混有豬肉碎/粉絲等等,味道都偏清淡

韓式,又點會無燒肉
呢個步步高昇座好哂好意頭啦~
由肉味的濃淡區分,一層層地由底食到上最高峰~

由底到上分別有薄切韓牛扒/大蝦/牛舌/韓牛牛胸前肉/韓牛牛五花
以及最高的厚切五花肉

蝦係大大的沒有錯,細[心地將蝦身起殼,只保留蝦頭和蝦尾
方便燒又方便食~入口啖啖肉~

牛肉雪花分佈均勻,燒至半成熟,有入口即溶的感覺

肉沒有加入醃料,燒出來都食到濃濃的牛肉汁

當中以牛舌最爽脆/ 牛五花最淋,牛扒最有口感

不過韓牛都雪得幾實,未溶得哂,太大火好易焦而未熟,要小心處理

高峰在望啦~

厚切五花肉

呢舊五花肉極厚,有成吋~ 一邊刻意界了花,方便燒
細心睇,原來舊五花肉連埋成層皮架~
D皮仲清理得超級干淨添~

燒五花肉真係好考耐性,幸得友人出手
燒到反轉再反轉
係咪隔住個MON都聞到肉香呢~

肥肉的甘香加上豬肉的焦香
最特別係再加上豬皮的咬勁~ 呢個五花肉賺大了

套餐不包飲品,但食韓燒又點可以唔飲韓式特飲架?

呢個青提子特飲就有偏淡口

菠蘿特飲就濃味好多

原來除左新年套餐,呢度平時都有好多套餐同優惠

2018-02-03
2018-02-06 201 views
前晚同朋友一齊係尖沙咀行街 買左唔少野 大家都為左過年而買需要既用品~血拼過後 我地都好肚餓 要搵野食黎充飢 於是我就提議去食日本野 因為之前食過覺得水準好好 想再去品嘗日本料理 但朋友就極力推介韓國菜 話好想食烤肉同爐邊蛋 咁我又唔抗拒 就一齊去食韓燒~我地見炑八咁受歡迎 應該有一定既質素 所以就決定去嗰到試下 🔥🥩🐷佢地由裝潢到餐具 所有設備都係韓式用具 仲有埋韓燒既圍裙、放手機既保護膠袋 另外 有韓燒必備既小菜 例如惹味泡菜、芽菜 、魚糕、醃蘿蔔 同埋包住肉既生菜 🥙 另外仲有韓國地道既醬汁 即係韓式風味既豉油 入面仲有生洋蔥圈 感覺十分正宗 😍仲要提一提炑八既爐邊蛋🍳 啲蛋好滑好好味 加少少泡菜落去仲正 佢地仲加入埋香濃芝士 味道簡直係一流😋 除左爐邊蛋之外 佢地仲有芝士粟米 食物種類繁多 🧀🌽前菜係清新既田園沙律 我好中意佢地既麻醬 食落特別香口 而且仲好開胃~九節坂九節板係古代韓國宮廷料理中既前菜 有九種食物放係八邊形既攢盒 係傳統既韓國料理~ 九節坂中間一格放左薄餅 而周圍環繞既八個格按五味五色分別放入醃黃瓜絲、蛋黃絲、紅蘿蔔絲、炒牛肉絲、菜絲、青瓜絲、蟹籽蟹柳、蘑菇絲等

九節坂

九節板係古代韓國宮廷料理中既前菜 有九種食物放係八邊形既攢盒 係傳統既韓國料理~ 九節坂中間一格放左薄餅 而周圍環繞既八個格按五味五色分別放入醃黃瓜絲、蛋黃絲、紅蘿蔔絲、炒牛肉絲、菜絲、青瓜絲、蟹籽蟹柳、蘑菇絲等 口味以清淡為主

而呢個係炑八獨家製既九節板 為左迎合香港人既口味 某幾種食材同傳統既九節板唔一樣

用薄餅皮包住八種色彩繽紛既食材 唔單止味道豐富 口感仲好特別 層次感十足 👍🏼

肉類拼盤 🍤🥓

二人餐既拼盆有薄切韓牛牛扒、牛五花肉、大蝦、豬五花肉、牛舌、牛前胸肉等 🐮🐷🥓🥩

大大隻既蝦爽口彈牙 鮮味十足 😋

牛舌係一個意外驚喜 我本身唔太中意食內臟 牛舌呢啲我都好怕 但佢呢到既牛舌一啲都唔羶唔臭 反而好香滑 口感好正 我破例食左唔少~

牛肋骨真係冇得頂 佢係繼五花肉之後 我既至愛~ 🐮 好嫩好juicy 既牛肉 配埋香濃既韓式醬汁 再將痴住牛肋骨既牛筋逐條撕落黎 好好食好滿足~☺️

呢啲牛肉好嫩好juicy 果然係特頂級靚牛肉 食到好香既牛肉味 又唔會有好多肥膏 佢係我地今晚最愛既牛肉 不過我既最愛依然係五花腩 🥩

上面既五花腩超級厚肉 味道好正 豬既表皮都燒到好煙韌好彈牙 因為佢地本身已經有放調味料 所以只要點少少醬油已經好好味!

煮到五、六成熟既時候 就可以將特級厚既五花肉煎成細小既肉塊 一黎方便食用 二黎望落更加吸引 🤤 店員好熱心 佢幫我地剪好啲肉 等我地可以專注品嚐美食 😍

另外 仲可以跟隨韓國地道既食法 就係用生菜包肉 加入泡菜、芽菜、魚糕等等既食材 令五花肉既味道更豐富~😍😋

餃子年糕湯

新年二人套餐仲有餃子年糕湯~故名思義 呢碗湯係以年糕同餃子作為主要材料 並煮成香甜味美既賀年湯 其他材料有紫菜、瓜、洋蔥同埋蛋絲等 喺韓國係非常有代表性既料理 韓國人傳統喺新年既時候都會飲 我個人都覺得好唔錯 😋

套餐仲包埋兩杯飲品 我點左由炑八推介既菠蘿特飲 佢俾人既感覺好清新 又夠冰凍 岩曬我地食燒肉既時候 清一清口腔內既油膩感~ 飲品內仲有一片菠蘿 夠曬足料 甜而不膩🍍

今晚真係超滿足 連朋友都大讚好味 服務員態度親切和藹 而餐廳食物既地道又有質素 😋 我會再同其他朋友去食多次 🥇
2018-01-29
$250 (Dinner)
2018-02-06 157 views
呢排咁凍約親朋友食飯都好似離唔雞煲邊爐煲仔飯咁,反而好似好耐無過食過烤肉啦早兩日朋友話呢度新出左個for新年既烤肉套餐我地七點鬆啲上到去經已滿坐,好彩朋友book左檯先唔洗等位-我地睇完個set見到都有唔少野食,有韓牛又有餃子年糕湯咁,好似都真係幾吸引,咁就一於要呢個set(二人)HKd$588+10%啦啲野先未黎到就食住可以refill既開胃泡菜先啦仲有我最愛既爐邊蛋同芝士粟米首先黎既係套餐入面既“九節坂”,賣相好“骨子”呀有多種唔同既配料絲,當中以素為主,用上中間類似食片皮鴨既麵皮包住啲配菜一齊,特別之餘而食落都幾清新!之後就係呢個“步步高陞”既烤肉拼盤有多款唔同既牛部為,當中自己最中意既就係呢塊雪花分佈平均又重牛味既韓牛牛扒而個牛肩肉都好唔錯架拼盤除左有牛之外,同時有大蝦同一份厚切五花肉,一層肉一層脂肪......邪恶得黎又令人欲罷不能而最後仲有一鍋飽肚既“餃子年糕湯”食埋個裕意住團圓既餃子年糕湯,真係全身暖曬之餘仲要捧住個大肚腩先走得郁呀

早兩日朋友話呢度新出左個for新年既烤肉套餐

我地七點鬆啲上到去經已滿坐,好彩朋友book左檯先唔洗等位

啲野先未黎到就食住可以refill既開胃泡菜先啦

仲有我最愛既爐邊蛋同芝士粟米

首先黎既係套餐入面既“九節坂”,賣相好“骨子”呀

之後就係呢個“步步高陞”既烤肉拼盤

而個牛肩肉都好唔錯架

而最後仲有一鍋飽肚既“餃子年糕湯”

Type of Meal
Dinner
Tasting Event
天寒地凍, 打邊爐都打過好幾次了, 真係有D厭 ~ 所以今晚決定黎過韓燒暖暖身!炑八已經去過幾次, 每次都唔同分店, SO FAR 試過既分店水準都好OK~尖沙咀分店係第一次黎, 咁岩又有賀年套餐, 當然要試試佢上去例牌的一堆前菜, 最中意食酸蘿白~~可以無限添食賀年套餐有2款, 得2 條友, 少少地叫左個"步步高昇賀年套餐" ($588)飲品試了熱玫瑰果茶 & 柑橘特飲呢度的飲品整體偏淡.唔會過甜, 特飲的梳打水比較解渴~比較岩燒野食飲先上既係餃子年糕湯, 有3大粒肉餃, 年糕係細細粒的, 幾好咬口湯就熱辣辣~暖胃一流, 每人都飲到2大碗, 未食都飽左半 XD主菜之一九節坂接住送上!賣相好靚呀~~成個新年全盒咁, 呢個係韓國既新年食品, 都係第一次見同試, 長知識了!中間係類似春卷皮, 用黎包住自己中意的配菜, 好似北京填鴨咁食後來我地發覺再加埋枱面樽辣醬食更惹味  烤肉拼盤有韓國蝦, 薄切韓牛牛扒, 牛五花, 牛舌, 厚切豬五花同牛前胸肉主菜們合照~~先試我最愛的牛舌, 很彈牙~ 其他牛的部位都好好味, 各有特式! 老實說, 近幾年都比較愛食韓牛, 牛味比日本和牛濃, 而且冇咁油!
尖沙咀分店係第一次黎, 咁岩又有賀年套餐, 當然要試試佢
上去例牌的一堆前菜, 最中意食酸蘿白~~可以無限添食

飲品試了熱玫瑰果茶 & 柑橘特飲

後來我地發覺再加埋枱面樽辣醬食更惹味

主菜們合照~~

先試我最愛的牛舌, 很彈牙~

食到咁上下來一口泡菜蛋清清味蕾XD~~ 煎得剛剛好, 好滑

跟住到享受肥美的豬五花, 成舊肉好震撼, 個份量好大, 啖啖肉
豬皮部份燒燶少少仲好食

分左2轉先燒完堆豬肉, 成件事超飽, 估唔到呢個餐咁重量級, 其實3個人都夠食! 2 個人要KO全個餐都幾吃力XD
以咁既份量同質素, 性價比算唔錯!
2018-02-05
$350 (Dinner)
  • 步步高昇賀年套餐
2018-02-05 131 views
每隔一段時間, 我對韓國又再思念起來~ 雖然在短時間內不會到韓, 可幸是香港也有很多好味的韓式餐廳! 就好似炑八, 由佢地開張就開始幫襯了 烤肉仍然美味, 雖然價位也脹了很多 但沒所謂吧, 幾個月一次也可以的~ 再次來到尖沙咀炑八, 今次係同媽咪試吓佢地新出既步步高昇賀年套餐~~ 價位約HKD 588, 但就有齊薄切韓牛牛扒, 韓牛牛五花, 韓國大蝦, 厚切五花肉, 牛舌, 韓牛牛前胸肉, 好豐富呀!!! 一如以往, 一坐底就有幾碟前菜放係面前, 每款都好好味而且係無限添加架! 仲有炑八好好味既芝士粟米同疍呀!!! 佢個芝士粟米係無敵好味, 我encore左幾次~雖然天氣涷, 但都忍唔住飲左杯袖子特飲, 甜甜地幾好味~ 點左餐都好快送上來, 我既步步高昇賀年套餐! 賣相一流, 每款肉都好好排列住, 所有肉和海鮮都睇得出好新鮮, 充滿住鮮肉既芬芳同光澤感! 五款肉類真係各有千秋, 自己最中意韓牛牛五花和厚切五花肉, 大大件看似好肥好油, 但烤好後, 那層厚肥油真係好脆好香好好食!!! 食落一啲都唔肥呀, 就好似食緊油渣咁 好香口, 食到停唔到口呀!

每隔一段時間, 我對韓國又再思念起來~
就好似炑八, 由佢地開張就開始幫襯了
烤肉仍然美味, 雖然價位也脹了很多
但沒所謂吧, 幾個月一次也可以的~

雖然天氣涷, 但都忍唔住飲左杯袖子特飲, 甜甜地幾好味~

所有肉和海鮮都睇得出好新鮮, 充滿住鮮肉既芬芳同光澤感!

五款肉類真係各有千秋, 自己最中意韓牛牛五花和厚切五花肉,
大大件看似好肥好油,
但烤好後, 那層厚肥油真係好脆好香好好食!!!
食落一啲都唔肥呀, 就好似食緊油渣咁
好香口, 食到停唔到口呀!

至於其它肉類例如薄切韓牛牛扒和 韓牛牛前胸肉,
每件油同埋嫩肉分佈分明, 烤好後肉變得好嫩滑
入口又唔會老, 係好有肉味既感覺, 好吃!

韓國大蝦都唔會叫人失望
三隻大大隻又爽口又彈牙既大蝦
只要略燒幾下就熟
入口充滿燒烤既香味, 好吸引!

套餐仲有餃子年糕湯送, 呢個又係好有驚喜
因為出面天氣好涷, 呢碗熱年糕正正合時!
再加上入面有3-4個脹卜卜年糕
食落去鮮味十足, 肉既芬芳再加上小小子彈年糕既彈牙
再加上用上好多洋蔥製成既湯底
令人回味無穹!

我地再點左"全盒"呀!呢個係新年先推出架~
用全盒上, 內裡有着切成絲既唔同配料包括青瓜, 蟹肉蟹子, 牛肉, 紅蘿蔔, 青菜等等
用中間果個好qq既年糕皮, 把自己心水配料放係入面
再沾上醬汁就成了!
成個口感層次好豐富! 最中意佢既蟹肉蟹子
因為係新鮮人手拆, 好鮮甜好好味
值得一試!

新年期間, 仲有禮物買! 呢度有韓國新年利是封同賀年禮盒賣,
有興趣既朋友可以點菜前問問staff~

炑八韓烤
尖沙咀金馬倫道5號太興廣場2樓
2018-02-01
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)