十八夢

Meta Stages
香港首個5D沉浸式劇場美食體驗視覺·味覺多種觀感享受由詹瑞文執導·異世界捕夢之旅在銅鑼灣·十八夢正式上映!!人人都可以有夢想·你既夢想又係咩?以夢為主題既歌舞劇· 異世界捕夢之旅無論劇目編排·演員互動·音響效果都令現場氣氛非常熱烈·絕無悶場令你完全投入演出·一齊發個白日夢!·ꔅ夢之菜單($1680)♡ 夢海浮沉很濃郁既蕃茄湯· 擺盤賣相很別緻♡ 舊歡魚夢是日精選·刺身拼盤野生獅魚|帆立貝|馬糞海膽|真蠔|甜蝦|蟹鉗真蠔真係不得了·鮮味爽脆帆立貝加左芝麻·入口更為鮮甜馬糞海膽甘香濃郁·好食到發緊夢咁♡ 原野夢圍中的夢朱豬伊比利亞豬鞍·簡稱「發夢都想食你隻豬」豬鞍經4小時慢煮·肉質富彈性仲好juicy嫩口 · 呢隻豬好得呀!♡ 甜椰椰夢歌雲造型既椰香朱古力慕絲蛋糕似足你你你·發夢發到成舊雲咁慕絲細滑· 配芒果醬食用味道會更好༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞(๑•́‧̫•̀๑)ఌ小小總結:好relaxing 既晚上·完全滿足視覺同味覺全情投入既演員 · 令氣氛更好舞台劇完結後·可以同演員影下相謹記!要準時到場呀!遲到到時就知味道!

香港首個5D沉浸式劇場美食
體驗視覺·味覺多種觀感享受
由詹瑞文執導·異世界捕夢之旅
在銅鑼灣·十八夢正式上映!!

人人都可以有夢想·你既夢想又係咩?
以夢為主題既歌舞劇· 異世界捕夢之旅
無論劇目編排·演員互動·音響效果
都令現場氣氛非常熱烈·絕無悶場
令你完全投入演出·一齊發個白日夢!
ꔅ夢之菜單($1680)
♡ 夢海浮沉

真蠔真係不得了·鮮味爽脆
帆立貝加左芝麻·入口更為鮮甜
馬糞海膽甘香濃郁·好食到發緊夢咁

♡ 原野夢圍中的夢朱豬
伊比利亞豬鞍·簡稱「發夢都想食你隻豬」
豬鞍經4小時慢煮·肉質富彈性
仲好juicy嫩口 · 呢隻豬好得呀!

♡ 甜椰椰夢歌
雲造型既椰香朱古力慕絲蛋糕
似足你你你·發夢發到成舊雲咁
慕絲細滑· 配芒果醬食用味道會更好

小小總結:
好relaxing 既晚上·完全滿足視覺同味覺
全情投入既演員 · 令氣氛更好
舞台劇完結後·可以同演員影下相
謹記!要準時到場呀!遲到到時就知味道!
自今年情人節開始,這個創新的5D浸沉式演出及四度菜的晚餐就已經開始,我認我是聽到口碑慕名而來,今晚就同愛人拍住拖過来感受一下。劇場分開好幾個部分,每節約10分鐘,休息時就會上菜,唔會掛住食睇漏咗表演。由喜/戲劇大師詹瑞文编導監的劇目,名為,原來好有意思,每道菜式亦與劇情相連,客人枱面仲有張卡紙比你寫低舊時和今日的夢想……我唔劇透太多,有興趣的人可以自己感受下。菜式又如何!?Welcome Drinks藍橘子味,困味偏酸順滑,我鍾意呢杯。西瓜味cocktail,果味偏甜易入口,女仔會鍾意。第一道:夢海浮沉其實係主菜前的湯品,用類似阿拉丁燈的盛器,的的骰骰好矜貴,紅蘿蔔蓉好濃郁,酸甜度適中,熱騰騰上枱,加上“方糖”狀小麵包,放湯中浸淋或直接咀嚼都好夾個湯,喚醒了今餐的味蕾。第二道:舊歡魚夢如月光寶盒的磨鈔盛器,打開時有一個小道具帶來小小驚喜(不劇透),裡面裝著的是日本刺身,包括有海膽、牡丹蝦、珍寶帶子、鰤魚、拖羅、生蠔、三文魚籽、魚子醬等……,當然還有刺身必備的芥末、日式醬油,重點是樣樣都好新鮮,入口化開,媲美星級酒店的質素。第三道:原野夢園中的夢朱豬與彩虹牛主菜出場,所謂夢朱豬是香煎伊比

菜式又如何!?

Welcome Drinks

藍橘子味,困味偏酸順滑,我鍾意呢杯。

西瓜味cocktail,果味偏甜易入口,女仔會鍾意。

第一道:夢海浮沉

第二道:舊歡魚夢

第三道:原野夢園中的夢朱豬與彩虹牛

主菜出場,所謂夢朱豬是香煎伊比利亞豬鞍,份量如斧頭排咁上下大,少少酥香,切開肉質呈現粉紅色,肉質爽脆,最喜歡配上蘋果無花果果醬,混和啖啖豬肉也不覺肥膩。而愛人吃的彩虹牛,是由素菜扮演的,廚師用威靈頓牛肉的方式烹調,酥皮香脆、素肉餡中含有大量蔬菜及薯仔,好RICH好惹味。

第四道菜:甜椰椰夢歌

甜品係用椰奶製成了慕絲外皮,包覆切粒芒果肉,伴碟為生果果醬,還有一個扮鋼琴黑白鍵的朱古力,有動感地飛起來,好有趣、適合打卡。

食飽飽,百步走! 健康又長壽 !一班演員舞者,誠邀我哋出來手舞足蹈,盛意拳拳之下就一齊玩啦,想不到氣氛又幾好喎!原來一齊跳一齊行真係好開心,仲可以行勻成個場,配合音樂燈光,自己都好似變身做舞者一樣。

來到《捕夢之旅》尾聲,一班咁落力嘅演員我哋真係好想同佢影幅合照呀,好在餐廳悉心安排咗拍照時間,你可以同鍾意嘅演員selfie。平日喺文化中心睇劇都無呢個機會!
今晚為朋友仔慶祝生日,所以安排咗一個好特別既晚餐俾佢。於是來咗位於銅鑼灣「十八夢」,是一個集追夢、美食、娛樂及藝術於一身的華麗舞台餐廳,是首創全港第一個「5D 沉浸式美食劇場」,提供六感 (視覺、聽覺、味覺、嗅覺、觸覺、本體感覺) 享受的新體驗。《異世界 - 捕夢之旅》由「香港舞台劇教父」詹瑞文擔任監製,以舞台劇及美食來展示「夢及夢想」,透過不同種類的「夢」包括:白日夢、噩夢、綺夢和清醒夢等等,來啟發大家要拾回夢想,好值得深思,整個演出分為13 個單元,中間以四道菜作分段,演出同時還會有互動。「十八夢」主打多元法、日Fusion菜,一邊欣賞《捕夢之旅》,一邊享用美食,有多重享受。———————————————————🪄《Dream MEUN夢之菜單》🔸夢海浮沉⚓️羅馬蕃茄羅勒湯🍅 - 用上大量蕃茄、蔬菜及羅勒打成蕃茄濃湯,有好濃郁的蕃茄味,酸酸甜甜,十分開胃,再用上了一個好精緻既餐具盛載,好有feel。🔸舊歡魚夢時令刺身 - 包括海膽、帶子、油甘魚腩、日本生蠔刺身,款款都鮮甜美味,最欣賞的是海膽,質感細膩,好creamy,入口即溶。刺身擺放於寶盒內,還有特別裝置,非常特別。 🔸夢朱豬慢煮

———————————————————
🪄《Dream MEUN夢之菜單》

🔸夢海浮沉⚓️
🔸舊歡魚夢
刺身擺放於寶盒內,還有特別裝置,非常特別。
🔸夢朱豬
慢煮伊比利亞豬鞍配自家制蘋果無花果蓉 -  主菜好有份量,調味剛剛好,肉質爽口且有肉汁,沾上酸甜的自家制蘋果無花果蓉,可以解取油膩感,更加惹味,配上原個薄切薯仔,這個主菜好滿足。
🔸甜椰椰夢歌

椰子芒果朱古力 - 以可愛雲朵造型呈現出來的甜品,最外層是白朱古力,用綿密的椰子慕絲包住最內層香甜的芒果醬,甜而不膩,加上琴鍵白朱古力,令甜品的賣相十分吸引。
2023-03-05
2023-03-10 41 views
今晚餐飯好特別 主要係睇由詹瑞文擔任監製既沉浸式戲場 一路食飯一路睇舞台表演舞台表演內容講述一場夢由香港演員演出配合美食 又可以同演員互動一個另類既享受夢海浮沉感覺似係羅宋湯 配麵包糠酸酸甜甜夠哂開胃舊歡如夢原來係刺身盛盒有海膽 帶子 甜獅魚 生蠔 牡丹蝦每款都好鮮甜美味 印象較深係海膽 原野夢圍中的夢豬豬係今晚既主菜 iberico pig 食漿果既豬豬胺好大舊 都有咬感如果再彈牙d就更好甜椰椰夢歌擺盤造型好得意 好似一舊雲係有椰香的芒果忌廉

舞台表演內容講述一場夢

如果再彈牙d就更好

擺盤造型好得意 好似一舊雲
係有椰香的芒果忌廉
2023-03-10 43 views
前排老公在銅鑼灣地鐵站看到一間名為「Mega Stages 十八夢」嘅沉浸式餐廳嘅宣傳廣告,知道我從來未試過邊享用美食邊欣賞歌舞劇表演後,就特意帶我去到呢間餐廳體驗下,順便過一個難忘嘅情人節🙈呢個劇場「異世界 - 捕夢之旅」由詹瑞文擔任藝術總監及導演,係香港首個5D夢幻沉浸式美食劇場,並以「夢與夢想」為主題,藉着故事來喚起觀眾對夢想嘅追求,2月14號起正式公演。我地一步入餐廳,目光就比周圍環境吸引住,寬敞冇柱嘅環境、華麗嘅裝潢佈置、巨大嘅屏幕,配合背景音樂、燈光效果,令人置身於夢幻嘅仙境中,別具情調。演員、舞蹈員會喺觀眾席間表演及互動,務求令每一位客人感受到非一般嘅美食劇場體驗。餐廳為客人準備咗四道料理,每道菜式都與「夢」有關,亦配合故事發展安排上菜。第一道菜 - 夢海浮沉餐湯係羅馬蕃茄羅勒湯,以小巧精美嘅杯子盛載。蕃茄湯味道濃郁又帶點酸甜,好開胃,配埋蒜蓉包粒食能增添口感第二道菜 - 舊歡魚夢前菜係時令刺身拼盤,包括有口感爽彈嘅鹿兒島野生鰤魚、厚身鮮甜嘅北海道帆立貝、啖啖肉嘅牡丹蝦、鮮甜肥美嘅岩手縣津田宇生蠔同埋口感綿滑嘅北海道馬糞赤上海膽。另外,喺打開透明盒嘅時候會有個小驚喜,記得

第一道菜 - 夢海浮沉

第二道菜 - 舊歡魚夢
前菜係時令刺身拼盤,包括有口感爽彈嘅鹿兒島野生鰤魚、厚身鮮甜嘅北海道帆立貝、啖啖肉嘅牡丹蝦、鮮甜肥美嘅岩手縣津田宇生蠔同埋口感綿滑嘅北海道馬糞赤上海膽。另外,喺打開透明盒嘅時候會有個小驚喜,記得準備手機打卡😏

第三道菜 - 夢朱豬
主菜採用了西班牙伊比利亞豬鞍,慢煮4小時至肉質呈粉紅色,大約六成熟就上碟。咬落肉味濃郁多汁,點上以蘋果蓉及無花果果醬調製成嘅醬汁可減油膩感。配菜有蔬菜及薯蓉,係健康、飽肚嘅配搭

第四道菜 - 甜椰椰夢歌
甜品係椰子芒果朱古力,賣相精緻可愛,椰子慕絲以雲朵☁️嘅造型,並用上琴鍵朱古力作裝飾。切開雲朵,裡面加入了芒果醬同果肉,整體味道甜而不膩

整個歌舞劇演出連用餐大約兩個小時,一次過獲得「味、嗅、視、觸、聽、本體」六感享受,第一次體驗已令我留下深刻嘅印象~
2023-03-10 23 views
Incredibly magical dining experience with amazing performances! Would totally recommend Meta Stages and the Catch Your Dreams show! The starter was tomato soup served in an intricate bottle, followed by sashimi in a specially designed box with a paper butterfly flying out the moment you open it. The main course was perfectly cooked Iberico pork and the desert was a lovely fruity mousse.

2023-03-06
Dining Offer
Tasting Event
十八夢喺香港去咗咁多間餐廳食飯,都係第一次去浸沉式美食劇場。今次呢個十八夢嘅表演係關於夢想嘅,由詹瑞文負責監製嘅舞台劇,演員會係餐廳中穿梭表演。一步入餐廳已經見到,好華麗嘅裝修,好有特色嘅場景!成個晚餐會由一個劇場表演,穿插美食,享受足足兩個多小時嘅盛宴!Dream MENU 夢之菜單改嘅名都好特別:夢海浮沉夢海浮沉係個好濃郁嘅蘿蔔湯,意味住我哋每晚發夢都喺夢入邊浮浮沉沉!舊歡魚夢就係一個有唔同刺身配搭而成嘅出色盛合,材料新鮮,賣相都好別緻!原野夢圍中的夢朱豬夢豬豬原來係依比利亞嘅豬,配贏新鮮嘅蘋果無花果醬,甜甜地都好夾!甜椰椰夢歌最後就嚟圓夢又點少得甜品呢,甜椰椰就代表椰絲,食落甜絲絲嘅感覺入面仲有芒果粒!
十八夢

喺香港去咗咁多間餐廳食飯,都係第一次去浸沉式美食劇場。

Dream MENU 夢之菜單改嘅名都好特別:

原野夢圍中的夢朱豬

甜椰椰夢歌

生日long weekend 其中一餐生日飯就係來到呢間好有氣氛睇show既餐廳,一個以夢境做舞台劇主題同現場觀眾互動既show同食好西充滿笑聲既birthday dinner experience. 而咁大個女第一次親生去現場睇由詹瑞文擔任監製的舞台劇。呢餐有4個course: 首飾盒既魚生同海鮮(舊歡如夢)真係有果種海洋尋寶既夢境,個個女仔都會見到都會覺得靚到尖叫既一course! 而熟食dish既豬豬唔乾唔太油仲有我最愛既蘋果醬好香。Overall experience 係令我感受到自己入左個夢境睇show, 而且係開心到唔想醒。好開心同我黎友人一樣咁enjoy,餐廳既心思同表演既演員既精神搭夠令我既生日飯既experience 非常盡興。

2023-03-09 17 views
舞台劇配合食物,一個沉浸式美食劇場。這個美食劇場叫《異世界 - 捕夢之旅》,以夢和夢想為主題,由詹瑞文監製導演!體驗真的滿特別的🤩,你除了一邊享用餐點一邊看表演,還會和表演者互動,所以你不只是看,也會參與其中。一出升降機,踏入餐廳大堂,便感覺驚喜,發現腳下不是硬地板,而是軟軟的觸感。這是配合夢的主題,讓你有種在夢裡浮浮沉沉的感覺☁️。表演內容不多說了,等自己去發現,有部分位是幾搞笑😂。環境配合主題,很有氣氛。而且演員的服裝與化妝都看出心思✨。來說說當晚食物吧!‖ 夢海浮沉 ‖是羅馬蕃茄羅勒湯。杯子造型特別,蕃茄好香甜好濃,一道開胃菜。‖ 舊歡魚夢 ‖這款好有驚喜😍。賣相好精美,以寶盒形式呈現。裡面有海膽、生蠔、油甘魚、帆立貝和牡丹蝦。每款都非常新鮮可口😍,油甘魚非常肥美🤤🤤;生蠔上面有黑魚子、三文魚子和柚子啫喱,全部元素加在一起吃,好夾,味道互相提升,好好味☺️。是這晚最滿意的一道菜。‖ 原野夢圍中的夢朱豬 ‖是慢煮伊比利亞豬鞍,配蘋果無花果蓉。豬鞍肉味不錯,質感稍乾嚡,味道和蘋果無花果蓉頗夾。‖ 甜椰椰夢歌 ‖是甜品,椰子芒果朱古力。造型好可愛☺️。甜品味道偏淡,但都微微吃到椰子和芒果的香
舞台劇配合食物,一個沉浸式美食劇場。

表演內容不多說了,等自己去發現,有部分位是幾搞笑😂。

環境配合主題,很有氣氛。而且演員的服裝與化妝都看出心思✨。

來說說當晚食物吧!

‖ 夢海浮沉 ‖

‖ 舊歡魚夢 ‖

是這晚最滿意的一道菜。

‖ 原野夢圍中的夢朱豬 ‖

‖ 甜椰椰夢歌 ‖

甜品,椰子芒果朱古力。造型好可愛☺️。甜品味道偏淡,但都微微吃到椰子和芒果的香甜。

這個美食劇場表演,暫時去到4月頭,想去的就要把握時間了。

另外,如果是素食者,餐廳都有另外尊為素食者提供的餐單。

Type of Meal
Dinner
Catch Your Dreams🖤 異世界捕夢之旅💫..食飯係咪想找多點新意❓有冇諗過來一趟沉浸式美食劇場,之前睇到關於餐廳既表演海報、傳單,知道每晚都有舞台表演,感覺都幾新鮮呢!原來由02月14日晚上開始公演既 5D沉浸式歌舞劇,係由詹瑞文監製及主演,而舞蹈員及演員會在觀眾席之間表演,透過追夢既故事喚醒大家別放棄追尋自己夢想,有互動又精彩亦不失意義。沉浸式歌舞劇表演之前,開始前可到VIP 房打卡影相📸,飲杯Welcome drinks🍸,放鬆一下。四道菜式:🔸 羅馬蕃茄羅勒湯 +蒜蓉法包濃郁酸甜清新,打開味蕾。🔸舊歡如夢 刺身 (海膽`帆立貝`赤海蝦`深海池魚`岩手縣真蠔`黑魚籽醬三文魚籽柚子啫喱)寶盒盛載各款新鮮刺身,令人滿足。🔸煙燻過既夢朱豬 煮伊比利亞豬鞍 (肉質嫩滑肉味濃) •自家制蘋果無花果蓉 (酸甜解賺)🔸甜椰椰夢歡 用上白朱古力、芒果醬、椰奶慕絲,口感輕盈 不太甜。..一次新鮮既美食體驗之旅,你又記得自己既夢想嗎❓..×××××ש銅鑼灣登龍街18號V Point 6樓..
Catch Your Dreams🖤 異世界捕夢之旅💫

而舞蹈員及演員會在觀眾席之間表演,

沉浸式歌舞劇表演之前,開始前可到VIP 房打卡影相📸,

飲杯Welcome drinks🍸,放鬆一下。

四道菜式:

🔸 羅馬蕃茄羅勒湯 +蒜蓉法包
濃郁酸甜清新,打開味蕾。

🔸舊歡如夢 刺身

🔸煙燻過既夢朱豬

🔸甜椰椰夢歡
用上白朱古力、芒果醬、椰奶慕絲,口感輕盈 不太甜。

一次新鮮既美食體驗之旅,你又記得自己既夢想嗎❓
×××[十八夢 -Meta Stages]×××
©銅鑼灣登龍街18號V Point 6樓
🍽十八夢 (銅鑼灣)📍銅鑼灣登龍街18號V Point 6樓🧚🏻‍♂️我人生第一次一路食飯一路睇表演既5D夢幻沉浸適美食劇場。呢餐飯真係可以挑戰我嘅視覺👁,味覺👅,聽覺🦻🏻,嗅覺👃🏻,觸覺✋🏻!💃當日全場嘅氣氛真係好好,佢地唔單止食物又新鮮又高質,而且表演好搞笑。🤹🏻‍♀️☁️佢哋嘅菜單好得意⭐️菜式🍴夢海浮沉🍅(羅馬蕃茄羅勒湯)佢哋呢一款蕃茄湯味道好濃郁,飲落去好似食咗成個蕃茄咁,喺個湯上面有幾粒好香脆嘅麵包粒,加埋入去酸酸甜甜嘅蕃茄湯裏邊,好開胃。🍴舊歡魚萝🐟(時令刺身拼盤)今日主要有六款唔同嘅刺身拼盤,內容好豐富,包括:馬糞海膽,北海道帶子刺身,油甘魚魚腩,牡丹蝦,蟹鉗,三文魚籽魚子醬生蠔,全部都好新鮮,我最鍾意就係佢哋嘅擺盤,一打開個玻璃盒,有隻蝴蝶飛出嚟,好有心機。🍴原野萝圍中的夢朱豬🐷(慢煮伊比利亞豬鞍•自家制蘋果無花果蓉)慢煮豬肩肉表面煎到金黃色,肉質嫩滑多汁,肉味濃郁,口感鬆軟,旁邊仲有蘋果無花果蓉,酸酸甜甜好開胃。旁邊有配菜有車厘茄同西蘭花苗,唔單止可以做點綴,而且提升左我嘅食慾, 真係好細心。🍴甜椰椰夢歌 🥥(椰子芒果朱古力甜品)呢一款將慕絲蛋糕好香椰漿嘅味道,口感真係好似
🍽十八夢 (銅鑼灣)
📍銅鑼灣登龍街18號V Point 6樓

☁️佢哋嘅菜單好得意

⭐️菜式
🍴夢海浮沉🍅(羅馬蕃茄羅勒湯)
夢海浮沉

🍴舊歡魚萝🐟(時令刺身拼盤)

🍴甜椰椰夢歌 🥥(椰子芒果朱古力甜品
呢一款將慕絲蛋糕好香椰漿嘅味道,口感真係好似食緊雲朵一樣,好有空氣感,做到好輕身,中間夾住左一個芒果冰,一啲都唔膩。白朱古力我意外地好鍾意食,唔會太甜,食晒成個都唔會覺得有罪惡感。
甜椰椰夢歌

♥️P.S.本人認為真係物超所值,5D嘅享受,真係一次好難忘既體驗。

2023-03-07 16 views
美食與做夢有何共通之處?美食需要用舌頭親身體會,才領略個中滋味,不能傳承,也不共通,好味與否,純粹是個人感受,都非筆墨可以形容。做夢亦都是個人感覺,不可傳遞,亦不共享,更加上一些虛幻,帶點神秘性,並偶與現實相碰撞,或反映現實的一點經歷,真是真是假時假亦真。路過中環地鐵站,深受到其中一張海報「異世界、捕夢之旅」所吸引,初初以為是甚麽話劇團之類,以為詹sir又有甚麽新劇目,在疫情期間,都很久沒有機會好好看過一齣話劇,而詹sir的話劇一直都很喜歡,有新劇目自然便留意,但其後細看內容,節目除了舞台表演,還配搭了美食,但卻不只是各自各台下美食,台上表演,而是相互配搭,互相發揮,令觀眾有一個5D的沉浸式體驗:即色、香、味、聲、觸,如這樣的體驗,確實很吸引,便很想試試,體驗一下。表演當日便赴會,劇場設在銅鑼灣的商業大廈內,附近食肆林立,但到達樓層電梯開門的一刻,才發現不像一般餐廳門面的佈局,而更像劇場的入口,進場後也發覺座位佈局與傳統餐廳緊密挨著的擺放也不一樣,座位都面向中間的小舞台,而且比較寬鬆,適合互動。進場不久,便見穿著戲服的人員,飄游於座席之間,間與客人互動,分不清他們是演員還是侍應,而女士
美食與做夢有何共通之處?

進場不久,便見穿著戲服的人員,飄游於座席之間,間與客人互動,分不清他們是演員還是侍應,而女士們則四處取景,當然忙碌打卡啦,但也逐漸將氣氛帶動起來。為免劇透,留點神秘感,節目內容便留待讀者入場好好欣賞。

既然在餐廳表演,美食便自然少不了,而且無縫編入為劇目的一部份,是一個聰明的安排。首個美食是「夢海浮沉」,是個前菜湯類,單看載具便令人聯想到「一千零一夜」,如夢似幻,令人想入非非。

第二味是「舊歡魚夢」,從菜名已知與魚鮮相關,冇錯,是魚生及海鮮,魚生很新鮮,可比美高級日式料理,而且俾足料,當中有廣島螃蠔、北海道帶子,馬糞海膽、牡丹蝦、及肥美拖羅等。較為特別是這些材料放在一個透明的百寶箱,打開百寶箱時,一隻狀如蝴蝶的東西飛出來,令人驚訝。

第三味是「原野夢圍中的夢朱豬」,師傅先將黑毛豬慢煮,上菜前再在炭火上燒至金黃,所以肉質鮮嫩,肉汁豐富,並帶有焦香味,配合微酸的蘋果蓉及配菜,材質及烹調都不輸於高級餐廳。

餐尾甜品是「甜椰椰夢歌」,以歌聲作結,甜品是椰絲造型的浮雲上放置黑白的琴鍵,而浮雲入面係芒果 軟心,腍腍口感。夾雜著糖粒嘅脆響,多重味覺享受。

整體而合,意念及表現都很有新意,互動感亦很強,而食物質數亦很高,完全不輸於著名高級餐廳,十分享受當晚的表演。
香港雖然有很多不同菜式的餐廳享受美食, 也有不少特色嘅餐廳, 但是要找些可以慶祝特別日子嘅餐廳 或是找些可以一路享受美食一路欣賞劇場嘅餐廳也不多!今天經朋友介紹之下,在一路享受一輪美食之下,還可欣賞到香港首創5D夢幻沉浸色美食劇場!這個六感劇場還真的來頭不少,由2023年2月14日開始公開演出,新鮮感十足,而且還請到 戲劇大師~詹瑞文擔任藝術總監加導演,令這個劇場更有感染力!一踏出電梯,妳的眼球已充滿衝擊,轉眼已置身於LA的場景,再踏入餐廳,恍如進入了夢境之中,一個夢幻浪漫嘅場面在你眼前出現!先參觀vip房,與演出者先來個互動,更有bar tender為你準備一杯特色的welcome drink, 請留意房中如夢似幻嘅佈置,美夢正式開始!先來入夢,夢域使者Mr.D 出現了, 帶領一班表演者在載歌載舞的一輪表演後, 盛宴即將開始, 第一道美食終於呈現眼前,好美的名字,‘夢海浮沉’~是一道充滿胡蘿蔔蓉嘅胡蘿蔔濃湯,酸酸甜甜的, 每啖也充滿健康嘅氣息充滿口腔中, 再加上方形脆脆小麵包,放於湯中浮浮沉沉的,彷如一個人飄浮在夢境之中嘅感覺!一班表演者繼續出現,带出夢謎語嘅訊息,令大家迷思一番,第

一班表演者繼續出現,带出夢謎語嘅訊息,令大家迷思一番,第二度菜色繼續上演,“舊歡魚夢”
~ 是一盒充滿超級新鮮嘅刺身,先來一個小驚喜, 打開盒子一隻紙蝴蝶飛出 ,令你發出譁然 的叫聲,令我更有食慾,映入眼簾先有兩隻大大珍寶帶子,鮮甜入口即溶;再有牡丹蝦,彈牙無比,食極也食不完似的,有一定嘅長度; 還有一大堆海膽原來可以這麼新鮮的,令我對海膽這個名詞開始沉迷;還有厚厚的滿帶鮮紅色的拖羅,似剛剛劏完的魚片放於口中,鮮味十足,彈性有加;更有生蠔上面放滿三文魚子同黑魚子,卜卜聲的,带有海水感覺,很有層次感!

接著是偏取惡夢使者Darker嘅出現,即是主菜開始了,“ 原野夢園中的夢朱豬與彩虹牛”~是一道香煎伊比利亞豬鞍,加上一堆新鮮輕煎蔬菜, 還有非常配合的蘋果加無花果果醬,本身肥瘦比例相當好的豬鞍用慢煮幾小時的方法處理,令所有肉汁鎖住,但又可保持一定嘅質感,口中還带有香草味,配上果味果醬,加分不少; 餐廳還非常細心,替一班素食者帶來喜訊,如果不喜歡肉食的,可以選擇另一款威靈頓素菜,餡中含有大量蔬菜及薯仔,非常飽肚有質感,再配上鬆脆嘅威靈頓外層酥皮,非常有滿足感!

一班表演者繼續上場,夢寐以求即將達成了,一定要來過甜點作尾聲,“甜椰椰夢歌”~是一道用椰奶製成了慕絲外皮,內含芒果肉汁的餡容,碟上還有新鮮生果果醬,真是令人甜絲絲笑不停!
最後還有美夢之神嘅壓軸出現, 希望每人每日都好夢想成真,活在幸福之中!!
整晚食客都可一邊享受美食, 一邊欣賞一班非常出色用心嘅演出者一場場精彩的觀眾席之間的表演,令我第一次可與表演者一齊互動的特別體驗,使我終生難忘!

2023-03-07 19 views
大家一齊開始一個捕夢之旅.餐廳環境十分之有氣氛,無論燈光,屏幕安排也看得出花了不少的心思,今晚我們進行一個奇妙的夢之旅程.演員在劇本當中花了不少的心思,有不少食字的元素,令各觀眾也捧腹大笑,因而令大家更加之投入,真是視覺上,味覺上,聽覺上,不同的享受.第一個菜式夢海浮沉香濃的蕃茄湯配上香脆的麵包,簡直是最完美的配搭.第二個菜式舊歡魚夢日本的生蠔十分之肥美,充滿了淡淡的海水味道、油甘魚魚味香濃,油脂分布平均、海膽細滑,感受到幸福的感覺,最尾的帶子定口腔充滿了鮮味.每一個菜式之後,演員也會落力地演出,帶領大家進入一個美好的夢鄉,無論故事的劇情,甚至演員的演出也令大家拍爛手掌第三道菜式原野夢圍中的夢朱豬豬鞍廚師火候控制得宜,配上自家製的醬汁,令人感受到滿意.最尾甜品也十分之有特色配上一個鋼琴鍵的朱古力.當然最尼的結局也是大團圓結局,好讓大家為人生更加思考.
大家一齊開始一個捕夢之旅.

第一個菜式夢海浮沉

香濃的蕃茄湯配上香脆的麵包,簡直是最完美的配搭.

第二個菜式舊歡魚夢

第三道菜式原野夢圍中的夢朱豬

豬鞍廚師火候控制得宜,配上自家製的醬汁,令人感受到滿意.

最尾甜品也十分之有特色配上一個鋼琴鍵的朱古力.

當然最尼的結局也是大團圓結局,好讓大家為人生更加思考.

2023-03-06 41 views
最近發現 V point 呢度有一間咁有氣氛,環境精緻,又有舞台表演嘅華麗餐廳。打卡影相簡直一流, 又坐得舒服,地方又寬敞。。。嘅新地方~~就係十八夢。 喺門口我已經覺得好靚,估唔到侍應仲安排咗一個卡位,彎曲形梳化好嗰個好靚💞 [  ] 💜💜💜前菜, 佢蟹肉蒸水蛋簡直冇得頂,等好想嚟多一碗!!! 湯汁非常之鮮甜, 蒸水蛋有滑喐喐。 [  ] 💜💜💜特選季節手握壽司盛10件 $368, 每一件都非常之新鮮,有選擇困難症嘅人真係好難落手。 [  ] 💜💜💜精選串燒定食 8串 $218, 我最鍾意食就係佢嘅釀雞翼,燒到啱啱好,雞翼尖有少少脆口,非常之好味。