2018-08-05 123 views
今日想食上海菜,唻到都希慎8點,名館唔需要排隊,就入去試吓。呢間餐廳除咗上海菜仲有點心食。担担麵個麵好彈牙,微辣。如果有麻醬就再好食啲。梗係有嗌小籠包,夾起唔會爛,證明個皮好煙韌。小籠包皮薄,而且有滿滿嘅湯汁,好食,一籠有五粒。胡椒魚頭煲十分足料,有成個魚頭,魚頭好有鮮味。除魚頭之外,裏面有菇同水晶粉,好飽足。湯底有啲胡椒味,飲咗好多碗。黑椒安格斯牛柳粒,薯仔同牛柳粒都好有黑椒味,好惹味,但係牛柳粒數量有啲少。總括而言,啲嘢食都幾好味,不過唔係好夠侍應,服務一般。

担担麵個麵好彈牙,微辣。如果有麻醬就再好食啲。

總括而言,啲嘢食都幾好味,不過唔係好夠侍應,服務一般。
2018-07-30 571 views
銅鑼灣希慎廣場向來都予人高檔次的感覺,而內裡餐廳的價格也通常較一般的為高,但驚喜地當中的一間新派中菜館,環境舒適之餘,定價也相對親民,而且質素還算不俗,筆者之前就跟家人來到品嚐了一頓豐富的晚飯。餐廳的裝潢設計採用了年青中帶懷舊的風格,門面以霓虹招牌襯上灰綠色的主調,落地大玻璃滲入天然光,營造出室內和室外用餐區的錯覺。店內佔地頗廣,時尚簡潔,天花掛滿了帶點殖民味道的大型吊燈,燈火通明,份外搶眼。入座後店員先端上兩杯味道獨特甘香的茶品,據說是高原野生蕎麥茶,具降脂降糖的功效。蕎麥茶茶色清澈,滲著淡淡的麥香,回甘突出,清甜解渴,讓客人先清一清味蕾,為往後的佳餚作好準備。這裡的菜色覆蓋範圍甚廣,由老火燉湯、京滬前菜小吃和主食包點,到粵菜小炒、點心麵飯都一應俱全,部分更是大廚的創意菜式,風格遊走於傳統與創新之間,務求為客人的味覺帶來新刺激。筆者率先點來了兩款燉湯,大廚以中式茶壺盛載著燉湯上枱,賣相精緻,飲用時將湯汁倒進小杯之中慢慢享用,有助保溫之餘亦方便品嚐清湯的原味,跟日式的土瓶蒸有異曲同工之妙。溏心黑蒜燉響螺,湯汁亮麗金黃,清香濃郁,入口鮮甜富膠質,帶著淡淡的黑蒜獨有香氣,打開茶壺發覺原來十

高原野生蕎麥茶

溏心黑蒜燉響螺

溏心黑蒜燉響螺,湯汁亮麗金黃,清香濃郁,入口鮮甜富膠質,帶著淡淡的黑蒜獨有香氣,打開茶壺發覺原來十分足料,黑蒜、雞肉、響螺、瘦肉、雞腳、紅棗和雲耳等等放得滿滿的,難怪湯汁可以這樣的濃甜幽香。
天山雪蓮燉海星

天山雪蓮燉海星,整隻海星和天山雪蓮、雞腳、豬肉一起放到在壼內清燉,同樣的足料,湯汁清澈,味道鮮甜,帶著少許海洋氣息,在外邊較為少飲到,和黑蒜燉響螺相比,多上了一份清潤,一濃一淡,各有捧場客。

接著點來幾款涼菜…
陳醋珊瑚紅海蜇頭

陳醋珊瑚紅海蜇頭,爽脆厚切的海蜇頭拌上青瓜,帶有淡淡的陳醋酸香,清爽開胃,是道很到位的開胃前菜。
和麻醬雞絲粉皮

和麻醬雞絲粉皮,選用了紅薯粉粉皮,口感較一般的來得煙韌,撈上青瓜、雞絲和胡麻醬,爽口軟糯中帶著濃濃的芝麻香,味道雖不至於十分突出,但還算中規中矩,帶來了一點小清新。
鎮江水晶肴肉

鎮江水晶肴肉,肴肉晶瑩剔透,層次分明,啫喱凍入口清爽軟韌,慢慢化開後滲出了鹹香肉香,感覺骨膠原滿滿,蘸上黑醋同吃,添上酸香,更顯滋味。
鮮蝦野菜春卷

歎完靚湯涼菜,跟著便來點小食,鮮蝦野菜春卷,春卷皮放上切碎了的蝦肉和野菜捲成幼長條,炸得乾身酥脆,不太油膩,細嚼間釋出淡淡蝦香,菜蔬亦添上了幾分清新,唯個人覺得欠缺了蝦肉應有的爽脆,缺少了那令人滿足過癮的口感,但尚算香口味美。
鑊仔生煎蓮藕餅

鑊仔生煎蓮藕餅,一客三件圓渾厚實,肉餅以鯪魚肉撈上豬肉,並加入蓮藕粒和香蔥打成肉餅煎香,因蓮藕粒份量夠多,口感爽脆彈牙帶著濃濃肉香,算是貼題之作。
厚切叉燒皇

厚切叉燒皇,色澤紅潤肥瘦相間,燒得少許焦香,肉質鬆化多汁,半肥瘦脂香濃郁,質素出色。
蜂蜜柚子蝦球

蜂蜜柚子蝦球,爽彈蝦球上薄粉炸脆,酥化彈牙,沾上蜂蜜柚子汁,入口酸甜帶著淡淡的柚子清香,減去了炸物的油膩,雖不算太特別,但勝在香口醒胃。
拾味椒鹽龍脷柳

拾味椒鹽龍脷柳,薄薄脆皮裹著嫩滑的龍脷柳,唯調味不夠濃香有點失真。
鮑魚汁扣柚皮

鮑魚汁扣柚皮,柚皮是傳統的民間食品,但因製作工序繁多,又賣不起價錢,所以現在都比較少食店有售。這店的柚皮煮得尚算酥化軟腍,沒有苦澀味,以鮑汁調味後,甜香中帶回甘,頗有驚喜。

小食過後,當然要點小菜、主食和包點填填肚。
蜜椒土豆安格斯牛柳粒

蜜椒土豆安格斯牛柳粒,安格斯牛柳粒鬆軟濃香,薯仔粒經油炸過後,入口帶點酥脆,配上蜜椒拌炒,濃香爽口兼而有之。
蝦球蟹子銀絲煲

蝦球蟹子銀絲煲,熱烘烘以砂鍋上枱,六大隻蝦球排滿在粉絲上面,賣相誘人,蝦肉爽口彈牙,粉絲炒得乾身入味,灑上蟹籽添上爽彈鹹香,就個人口味而言粉絲調味如能濃香一點會更滋味。
小肥腿

小肥腿,其實是脆皮鹹豬手,伴隨著炸薯條一同上枱,一端上來肉香滿滿,豬手外皮香脆肉甫鬆軟,鹹香而不臊,香口惹味,佐酒一流。
紅油抄手

紅油抄手,脹卜卜的菜肉雲吞皮薄餡爽,佐上甜甜的醬油濃香滑溜,唯個人覺得紅油辣度不夠,稍嫌欠上了一點剌激。
鮮肉一口小籠包

鮮肉一口小籠包,一籠五隻,屬湯包類型,薄薄外皮包著熱燙燙的湯汁,肉餡相對較少,蘸上鎮江醋,略為放涼後原隻入口,湯汁在口腔中洶湧爆出,鮮味肉香瞬間佔據味蕾,感覺過癮滿足,質素不俗。
黑松露小籠包

黑松露小籠包,同樣皮薄餡靚湯汁多,黑松露的幽香淡淡的滲出,與小籠包的肉香頗為搭配,另有一番風味。
生煎韭菜餃

生煎韭菜餃,餃身脹卜卜,韭菜餡料十足,但略嫌煎得不夠香口乾身,口感頗油膩。

手工蔥油餅

手工蔥油餅,外面撒滿芝麻炸得金黃微脆,內裏鬆軟夾著大量翠綠蔥花,入口酥軟中帶著淡淡蔥香,有著傳統上海包點的味道。
石窩鮑魚雞粒炒飯

石窩鮑魚雞粒炒飯,份量頗多,以燒熱了的石鍋盛載,熱辣辣吱吱作響甚是誘人。炒飯以鮑魚汁調味炒香,粒粒油潤分明,配料有五毫子大小的迷你鮑魚仔和雞肉粒,還算Q彈入味,唯如真的想品嚐鮑魚的質感的話,就會有點未能盡興,但論味道談鑊氣卻是交足功課,甘香濃厚,醬香四溢。吃到石鍋底時還有點烘得焦脆的飯焦,香口惹味,記得不要錯過。

吃了這麼多肉食,最後來點菜蔬平衡一下。

金銀蒜蒸娃娃菜,一棵棵的娃娃菜排列整齊,上面放上大量金銀蒜同蒸,清爽多汁帶著濃濃蒜香,味道卻偏向清淡,突出了娃娃菜的清甜可口,惹味得來又健康。
豆漿 / 檸檬薏米水 / 蜂蜜杞子菊花茶

值得一提,這裡的自家飲品也著重清潤保健,檸檬薏米水味道清新酸香,開胃祛濕。蜂蜜杞子菊花茶清甜滋潤,降火明目。豆漿帶著濃郁豆香,以燈膽瓶裝著玩味十足。

這店的出品總括來說還算不錯,大廚在傳統味道上滲上了點點創意,而食材方面亦有注重滋養保健,務求讓客人食得安心健康。餐廳環境舒適,價錢亦算合理,難怪晚膳期間座無虛席。

整晚大家都吃得開心滿意,眼闊肚窄叫得滿枱皆是,為免浪費最終部分都要打包收場。難得一家人聚餐,也不會計較那麼多,珍惜歡聚時光便是了。
2018-05-23
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$240 (Dinner)
高原野生蕎麥茶
生煎韭菜餃
石窩鮑魚雞粒炒飯
豆漿 / 檸檬薏米水 / 蜂蜜杞子菊花茶
2018-07-23 202 views
今日同朋友行希慎廣場,雖然有好多食肆,最終大家一致揀左呢間。餐廳環境很優雅, menu 以及餐具都富有特色。 鮮肉一口小籠包一籠五個,皮薄餡靚,又多肉汁啖啖肉。 蜂蜜柚子蝦球蝦子炸完沾上蜂蜜柚子,美味可口。 五仁無骨口水雞雞肉嫩滑,又夠入味。正!石鍋鮑魚雞粒炒飯飯炒得夠乾身,雞肉炒得岩岩好,又有細細粒鮑魚,好煙韌。

鮮肉一口小籠包
一籠五個,皮薄餡靚,又多肉汁啖啖肉。

蜂蜜柚子蝦球
蝦子炸完沾上蜂蜜柚子,美味可口。

五仁無骨口水雞
雞肉嫩滑,又夠入味。正!

石鍋鮑魚雞粒炒飯
飯炒得夠乾身,雞肉炒得岩岩好,又有細細粒鮑魚,好煙韌。
  • 蜂蜜柚子蝦球
  • 石鍋鮑魚雞粒炒飯
2018-07-22 202 views
銅鑼灣呢間名館同中環名館唔一樣。無論係格調、菜式,感覺好唔一樣。去過中環嘅朋友,可以去埋銅鑼灣試試,感覺煥然一新,有新鮮感銅鑼灣名館平日好旺好熱鬧。7點到步,不斷有客人入座。本來以為食中菜嘅客人以家庭聚會居多,原來上班一族、朋友吹水較多餐廳環境唔錯,裝潢設計都好新穎時尚,座位舒服,燈光適中,揀嘢食都份外起勁。由於餐牌樣樣都好吸引,先來個天山雪蓮果燉海星,暖暖胃再諗食咩。->五仁無骨口水雞,份量唔算多,雞肉墊底係一大堆青瓜,雞肉入味又夠滑身,可能咁啱呢碟雞骨偏多,個醬汁少少辣味同好香->天山雪蓮果燉海星,呢個湯好清甜,入口好舒服,好滋潤,啜一細啖有嘩一聲尢其側邊個位女同樹,話喚然一新嘅感覺,不過都一致好評->石窩鮑魚雞粒炒飯,用石窩盛飯能保持熱度,炒飯粒粒分明,有原整一粒粒小鮑魚在炒飯內配合醬油的香味,好惹味->蜜椒土豆安格斯牛柳粒,個顏色吸引色彩,牛柳粒肉質非常嫩滑,師傅話已鎖住肉汁,所以牛味濃郁,肉汁係有點黑椒味和辣香,好惹味,不過份量少左d

2018-07-15 237 views
今晚朋友帶我去食一間好特色嘅fusion 中菜,星期二晚上嘅銅鑼灣沒有很清靜,要搵間可以舒舒服服的餐廳咁樣食一餐。裝修簡潔摩登,潔淨明亮。呢間餐廳有別於一般嘅傳統中菜,以精緻嘅賣相,配搭傳統中菜,一種時尚嘅感覺。後來同侍應傾計,原來呢間係明苑集團嘅旗下其中一間餐廳,原來如此陳醋手拍青瓜~大大舊青瓜口感十分爽脆,配上少量醋汁調味,係一道頗為開胃既前菜五仁無骨口水雞~冷盤口水雞的辣是低調的辣,是麻麻的辣,很滋味,吃到盡頭,不要遺忘了碟底的青瓜,清新的帶點辣攬角肉崧蒸秋葵~秋葵非常有營養,最鍾意它的口感脆中帶軟,滑中帶黏,加上清清的口味,這客秋葵面上淋滿欖角肉鬆,底配上醬汁為秋葵引味天山雪蓮果燉海星~精緻小壺盛載著香濃既湯汁,可能係材料豐富關係,湯感覺有點少。再來一壺好嗎!石窩鮑魚雞粒炒飯~飯炒到粒粒分明,食落煙煙韌韌,好有咬口。鮑魚同雞粒增加左飯嘅鮮甜味。由於用石窩盛住,食到最後會有少少飯焦,好香口好好食原籠焦糖馬拉榚~大大件馬拉糕鬆軟蛋香味濃

原籠焦糖馬拉榚~大大件馬拉糕鬆軟蛋香味濃
2018-07-13 4867 views
曾經嘗試過中環名館的厚切叉燒,留下不俗的印象。今次來到位於銅鑼灣鬧市一商場的分店。乘坐升降機到達12/F,再乘電梯上兩層便到達。雖然下一層就是Foot court,但這裡的小菜味道卻更好。星期四的晚上約七時半,館內已經差不多滿座,幸好提前訂了位,被安排坐在窗邊的二人座位,不錯喔!私隱度高,又望到窗外,雖然只是樓景,但感覺都開揚一點。只是沙發座位對於我這個小矮人來說有點兒高啦😅。喜歡館內簡潔帶點歐式的風格,樓底夠高,空間感十足,座位寬倘,食得都舒服一點吧😌。♐︎座無虛席✸♐︎人景交疊✼甫坐下,侍應端上兩杯溫熱的蕎麥茶,味甘麥香,聽說能幫助消化和去油膩。食物方面,我和男友共點了一個小食、一個小菜、一個燉湯和一個炒飯。1️⃣鮮蝦野菜春卷ᴴᴷ$38輕輕一咬立即聽到清脆的‘索索’聲,然後一整塊蝦肉就露面了。推介喜歡食脆口東西的朋友。而且,這個價錢已經有六件,性價比高呢!🤗2️⃣好味醬秋葵炒海螺片ᴴᴷ$88這個好味醬又真的挺好味,感覺有點像xo醬,香濃微辣,鍋氣夠。海螺片切得薄薄一片片,但份量一點不少,新鮮有口感,但不韌。一向不太是秋葵,那黏黏的口感,怕怕。不過男友喜歡,又說有益,就試下,又OK喔!不知道是不

♐︎座無虛席✸

♐︎人景交疊✼

1️⃣鮮蝦野菜春卷ᴴᴷ$38

2️⃣好味醬秋葵炒海螺片ᴴᴷ$88
這個好味醬又真的挺好味,感覺有點像xo醬,香濃微辣,鍋氣夠。海螺片切得薄薄一片片,但份量一點不少,新鮮有口感,但不韌。一向不太是秋葵,那黏黏的口感,怕怕。不過男友喜歡,又說有益,就試下,又OK喔!不知道是不是炒過,那可怕的黏立感大大減少,變得爽口,拌飯一流。

3️⃣天山雪蓮果燉海星🌟ᴴᴷ$88
天山雪蓮?!🤔老實說,聽就聽過,但從未接觸或試過,所以想一試究竟。結果,這是這一頓飯最驚喜的一道菜(應該是湯吧)。用茶壺和茶杯飲湯有另一番滋味。湯色如水,透徹見底,淺嚐一口,想不到竟鮮甜非常,like爆燈!💯 雖然湯份量不多,價錢相對貴,不過物有所值。

4️⃣和風櫻花蝦炒飯🌸🦐 ᴴᴷ$98
炒飯份量不少,且有海量櫻花蝦,加上蔥花,很香口。可惜不知道是否已經有點飽,所謂肚飽飯有沙。飯炒得粒粒分明,不過感覺有點太硬,如果能軟一點點就更好,就是喜歡食軟飯😝。

整體食物味道不錯,價位屬中間,會再encore。

2018-07-05
$180 (Dinner)
2018-07-10 3405 views
自從誠品書店在銅鑼灣希慎廣場出現後,我便成了常常在希慎出沒的人,因為我經常都會去誠品看書嘛!今天逛完誠品後,直接相約朋友在希慎晚飯。其實一直擔心希慎的餐廳會很貴,但因為看到這間吃中菜的「名館」裝修帶點懷舊風的擺設,很吸引,所以還是決定跟朋友試一次。厚切叉燒皇好好味! 真的超級好味! 夠入味,而且比較腍,有咬口,即使是瘦的部位,也很好吃,不會有咬樹皮的口感,讚!蜂蜜柚子蝦球是清新之選,柚子蜜好香,配上彈牙蝦球,味道剛剛好,不會膩。水蜜桃咕嚕肉是開胃之選,甜甜酸酸好開胃呢!鮮蝦野菜春卷好香口,皮脆,內有彈牙又充實的蝦肉,好正!天山雪蓮果燉海星(每份2人用),第一次喝湯不是用煲上,而是用茶壺上、用茶杯飲,超級可愛呀! 海星湯的味道很清,滲出淡淡海產香味,好飲!壺內還可以見到真材實料呢!鮮肉一口小籠包,不過不失,但因我好愛吃小籠包,所以必點!和風櫻花蝦炒飯有別於中式炒飯,因為加了櫻花蝦,所以吃的時候感覺有日式風味! 粉飯很乾身、香口,令人吃完一碗又一碗。銀湖天鵝酥是用酥皮包著黑芝麻茸造成的,天鵝外型超級吸睛搶眼! 酥皮很鬆化,黑芝麻茸亦很香,是又美又好吃的甜品。原籠焦糖馬拉糕,味道剛好,不會太
今天逛完誠品後,直接相約朋友在希慎晚飯。

水蜜桃咕嚕肉是開胃之選,甜甜酸酸好開胃呢!
鮮蝦野菜春卷好香口,皮脆,內有彈牙又充實的蝦肉,好正!

鮮肉一口小籠包,不過不失,但因我好愛吃小籠包,所以必點!
原籠焦糖馬拉糕,味道剛好,不會太甜,質感好鬆厚,超正!
總括來說: 這間餐廳環境不錯,食物味道也佳,但食物比較精巧,份量不算大,所以吃得多的朋友,可以多點幾款菜啊!
$180 (Dinner)
2018-07-07 283 views
早陣子,因一句戲言,與人吵嘴,情緒由憤怒,憎恨,執著,原諒,放下,反反覆覆,人生經曆,感受憎恨,對自己係辛苦,心會拿住,好想放低,但係一想起又憤怒,唯有去做開心事,就係找食。係銅鑼灣炊公館飲完happy hour, 去hysan kikusan 取飛,等咗半小時,只叫2~3號碼,尖咀又唔食隔離韓國pizza,走咗上一層此處,唯一間無人等枱,其實裝修都雅静潔,坐位舒適,食品選擇款色多,南北點心及小菜都有。椒鹽薯角,不是角,粗薯條,椒鹽味晤錯,但無薯味,失色。金銀蒜蒸小唐菜,炸香蒜蓉又係香,我喜,但菜無菜味,菜本身有鮮甜菜味小籠包一般,有汁,無汁嘟出,肉又無乜肉味!豚王五彩陽春麵,近廚房,所以熱辣辣,鹵肉淋香,啱我的阿婆,麵不是爽硬,帶淋,湯味不濃,啱我不喜歡濃味。鐵板鮮魷,無鐵板香即焦燶味,好像鱿魚灼後放上鐵板,其實Ok,不靭。雖然唔係好滿意,就似人生,唔係樣樣都如意,只要有得食,坐得舒服,環境又有特色,食物唔差,價錢又下太貴,已滿足。

椒鹽薯角,不是角,粗薯條,椒鹽味晤錯,但無薯味,失色。

小籠包一般,有汁,無汁嘟出,肉又無乜肉味!

薯角,金銀蒜蒸小唐菜

小籠包,鐵板鮮魷,豚王五彩陽春麵

2018-06-22
$120 (Dinner)
2018-07-06 1647 views
是日約咗家人去銅鑼灣行街,阿妹話食過呢間唔錯,於是我哋齊齊拉大隊去呢度試吓。入到去坐低,店員就送上蕎麥茶,有濃濃蕎麥香味,亦可中和油膩感,大愛~~ 陳醋珊瑚紅海蜇頭,海蜇頭爽爽脆脆,酸酸哋,底下墊有青瓜好清爽。厚切叉燒皇真係厚切,一啲都唔肥,肉質鬆化,好 juicy! 鑊仔生煎蓮藕餅食到粒粒蓮藕,仲食到芫荽香味,正好平衡肉膩感。胡麻醬鮮淮山好特別,喺芝麻醬中加入芥辣調味,淮山係淋滑,夏天食呢個好開胃。大良鲜奶脆網卷有別於傳統做法,係用一塊厚厚嘅網紙包住啲鮮奶炸好,鮮奶唔會過甜,但又有好濃鮮奶味,食完2件都唔覺膩,好好味! 名館蝦餃皇好足料,好大粒,勁多蝦肉,蝦肉又爽又彈,好滿足! 欖角肉鬆蒸秋葵啲秋葵吸晒啲欖角啲咸香味,蒸得又淋又入味,平時最怕食到佢陣青澀味,呢個完全無嗰陣味,好正! 和風樱花蝦炒飯有激多櫻花蝦鋪面,撈完之後都仲見到粒粒蝦乾,入口勁香蝦味,飯底本身都炒得夠乾身,而且好夠穫氣,好食! 蜂蜜柚子蝦球嘅蝦肉好彈牙,炸皮薄薄一層,夠脆夠香口,撈埋甜甜哋嘅柚子醬,好惹味! 蜜椒土豆安格斯牛柳粒嘅土豆食落似焗薯口感,食完一粒又一粒,牛柳粒以黑椒爆炒,都好香口。總括而言,呢餐唔貴,食

蕎麥茶

陳醋珊瑚紅海蜇頭

厚切叉燒皇真係厚切,一啲都唔肥,肉質鬆化,好 juicy!

胡麻醬鮮淮山

大良鲜奶脆網卷

名館蝦餃皇好足料,好大粒,勁多蝦肉,蝦肉又爽又彈,好滿足!

名館蝦餃皇

和風樱花蝦炒飯

蜜椒土豆安格斯牛柳粒

總括而言,呢餐唔貴,食物質素又高,家人都好滿意阿妹嘅好介紹,下次去開附近都會再 encore!
2018-06-27
$154 (Dinner)
蕎麥茶
胡麻醬鮮淮山
大良鲜奶脆網卷
名館蝦餃皇
和風樱花蝦炒飯
2018-07-06 209 views
名館在希慎已有一段日子,一直沒有去過,適逢聚餐姊妹選了名館,咁就可以去試試啦! 我們大約10多人,不能坐出面檯,於是被安排較入位置,廚房出入口附近,真糟!😒😒點菜每人叫一樣,來回叫了幾輪,幾乎將餐牌食物全都叫了😂😂😂,全部細細碟,食極都不夠,影相都影不齊!先講食物,味道一般,勝在款式多,但盛載食物的餐碟就覺得很殘舊,影響口感!!其實好多食店都有同樣問題,真是要正視一下!再講服務,名館在晚市時段都有一定客量,更顯導人手不足,好多時搵服務員💁‍♂️有難度!個人評分食物:C服務:D環境:C抵食:C衛生:C我應該不會再去,一次已足夠!

個人評分

食物:C
服務:D
環境:C
抵食:C
衛生:C

我應該不會再去,一次已足夠!

2018-06-14
$140 (Dinner)
2018-07-06 303 views
是日放工跟好友先到誠品買書然後再去位於希慎14樓的名館食晚飯·店內裝潢可以用燈火通明來形容店內也有滿多座位的~不過最特別的是靠窗邊的一排面向街邊的二人座位閨蜜或情侶可以有自成一角的空間感海葡萄沙律菜 $48朋友為了食得健康一點,都特別喜愛點沙律呢!蜂蜜柚子蝦球 $88加上柚子後減少了原本的油膩感,滿適合夏天的~水蜜桃咕嚕肉 $88好惹味的 和風櫻花蝦炒飯 $98的的骰骰功夫湯 $88/2位我們選了天山雪蓮果燉海星,因為人多的關係所以大家分著試不管是份量還是湯碗都貫切了功夫茶的特色~香脆可口的鮮蝦野菜春卷 $38小籠包 $58大大粒超足料的生煎韮菜餃 $48 最後是焦糖馬拉糕 $32味道比較偏甜,如果好甜的朋友不妨試試~

是日放工跟好友先到誠品買書
然後再去位於希慎14樓的名館食晚飯
店內裝潢可以用燈火通明來形容

店內也有滿多座位的~
不過最特別的是靠窗邊的一排面向街邊的二人座位
閨蜜或情侶可以有自成一角的空間感

海葡萄沙律菜 $48
朋友為了食得健康一點,都特別喜愛點沙律呢!

蜂蜜柚子蝦球 $88
加上柚子後減少了原本的油膩感,滿適合夏天的~

水蜜桃咕嚕肉 $88
水蜜桃咕嚕肉

好惹味的 和風櫻花蝦炒飯 $98

的的骰骰功夫湯 $88/2位
我們選了天山雪蓮果燉海星,因為人多的關係所以大家分著試

不管是份量還是湯碗都貫切了功夫茶的特色~
功夫湯-天山雪蓮果燉海星

香脆可口的鮮蝦野菜春卷 $38

小籠包 $58
小籠包

大大粒超足料的生煎韮菜餃 $48
生煎韮菜餃

最後是焦糖馬拉糕 $32
味道比較偏甜,如果好甜的朋友不妨試試~
焦糖馬拉糕

2018-07-03
Type of Meal
Dinner
水蜜桃咕嚕肉
功夫湯-天山雪蓮果燉海星
小籠包
生煎韮菜餃
今日難得放假就同屋企人去食下午茶,之前食過名館覺得唔錯所以就同佢地去試下。去到餐廳門口冇職員帶位,企左係門口一陣先有人理我地,但望入餐廳其實係有好多職員既,但當時冇人負責睇門口...下午茶時段,有兩個下午茶餐牌侍應係會俾依張紙你自己寫既,但枱面冇筆提供,要自己另外再問佢攞筆...我地叫左......咖哩厚切吉列豬扒飯海南雞泡米線+蓮藕餅牛展陽春麵+小籠包(我劃左紙仔之後先醒起我冇影底個餐牌😅,所以張紙有我點餐既筆跡,不過咁啱得咁橋依張相好有用,睇埋落去就知點解)海南雞泡米線+蓮藕餅海南雞算幾滑唔鞋,米線份量都好足👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻蓮藕餅有2舊,味道都唔錯👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻牛展陽春麵+小籠包+薑汁千層糕牛展陽春麵未影相就俾人食左啦😂但係係好食既小籠包+薑汁千層糕都係正常,好味咖哩厚切吉列豬扒飯咖哩汁夠香濃,唔會太辣,撈飯好正係度就講返個小插曲先。。。話說個牛展陽春麵係同個咖哩吉列豬扒飯一齊上菜的,當時係上左兩碗麵同一碟吉列豬扒,侍應一擺底就走左啦,我心諗明明係叫左飯架點解會變左碗麵既?!咁跟住梗係搵個Staff同佢講返啦!👧🏻: 唔該,我頭先係叫左咖哩吉列豬扒飯,唔係麵喎(我都未講完想要
下午茶時段,有兩個下午茶餐牌

我地叫左......
咖哩厚切吉列豬扒飯
海南雞泡米線+蓮藕餅
牛展陽春麵+小籠包

海南雞泡米線+蓮藕餅
海南雞算幾滑唔鞋,米線份量都好足👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
蓮藕餅有2舊,味道都唔錯👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

牛展陽春麵+小籠包+薑汁千層糕
牛展陽春麵未影相就俾人食左啦😂但係係好食既
小籠包+薑汁千層糕都係正常,好味
咖哩厚切吉列豬扒飯
咖哩汁夠香濃,唔會太辣,撈飯好正

係度就講返個小插曲先。。。
👧🏻: 唔該,我頭先係叫左咖哩吉列豬扒飯,唔係麵喎
(我都未講完想要佢跟跟,佢就立即神回我...)
👨🏻‍💼: 係咪你頭先劃錯左呀!!!(輕佻串咀既語氣)
嘩!!!!我一聽到真係嬲左,咩態度咩回覆呀!
你Check都未Check就一句得埋黎話個客錯?!
佢講完依句就飄走左去Check電腦,之後默默返黎輕輕講句唔好意思就收走個吉豬麵。
仲有依個Staff應該唔係普通小薯仔,應該係掃把/經理/店長之類既人物(因為佢唔係著制服架)
如果果個係小薯仔,都可以話係d大粒冇教冇管,但依家連大粒都係咁既服務態度就真係唔得囉!
待客之道?!
總括黎講: 食物係好食既,價錢都可以接受,但服務態度絕對係差👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻
$60 (Tea)
2018-07-04 181 views
今晚約左一大班好耐無見的朋友聚餐,大家自從畢業後都好少見面,當然要揀一間有特色, 坐得舒服又唔趕客的餐廳啦今次就專登揀左間位於希慎的名館Ming Bistro,未點菜, 就先有喬麥茶飲, 飲到唔停口, 真材實料, 勁香口鮮肉一口小籠包一籠有5粒, 本人最鍾意食小籠包, 皮薄餡靚, 豬肉夠鮮味, 肉質有彈性晚餐食小籠包都幾好, 不會太滯金銀蒜蒸娃娃菜食D蔬菜平衡一下我地班肉食獸,娃娃菜夠晒Juicy, 蒜香十足又惹味自製菌皇醬蒸鮮腐竹上面的菌皇醬很香, 腐竹幾好咬口, 個味都幾出精緻的美味小菜, 有質素, 有誠意, 晚餐黎講絕對唔算貴最緊要係大家都很滿意, 期待下一次的REUNION
今晚約左一大班好耐無見的朋友聚餐,
大家自從畢業後都好少見面,
當然要揀一間有特色, 坐得舒服又唔趕客的餐廳啦

今次就專登揀左間位於希慎的名館Ming Bistro,

鮮肉一口小籠包
晚餐食小籠包都幾好, 不會太滯

金銀蒜蒸娃娃菜
食D蔬菜平衡一下我地班肉食獸,
娃娃菜夠晒Juicy, 蒜香十足又惹味

自製菌皇醬蒸鮮腐竹
上面的菌皇醬很香, 腐竹幾好咬口, 個味都幾出

精緻的美味小菜, 有質素, 有誠意, 晚餐黎講絕對唔算貴
最緊要係大家都很滿意, 期待下一次的REUNION
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
2018-07-04 262 views
今日做完私人導遊就同朋友嚟到希慎開飯 ,當中有朋友建議14樓呢間名館,貪佢新派中菜,中式得嚟,有啲fusion, 啱曬外國嘅朋友。上到去等咗一陣就有位。 希慎始終都多外國人,所以餐牌上都中英對照。 菜式選擇好多 ,有小菜,點心,前菜, 四川,菜蔬,海鮮焗飯, 粉麵飯同鐵板燒,啱曬唔同人嘅口味。先照顧外國朋友,就揀咗海葡萄沙律菜($48),鮮蝦野菜春捲($38),鮮肉一口小籠包($58),蜂蜜柚子蝦球($88)。再加五仁無骨口水雞($68),欖角肉鬆蒸秋葵($58),和風櫻花蝦炒飯($98)同埋大良鮮奶脆網卷做甜品($48)。等上菜嘅時候周圍望下,發現餐廳原來邊位有啲好特別嘅雙人座位,係背向餐廳面向住外面嘅夜景,啱曬情侶坐。 餐廳中間都睇到 大玻璃入面廚師好忙咁食物製作中。雖然全場坐满,但上菜速度都好快,唔使半個鐘,所有食物都到齊曬。先嚟春捲同埋沙律。 春捲新鮮炸,脆卜卜,夾埋入面嘅蝦同清淡野菜都幾好, 食咗兩條都唔覺油膩。之後就到口水雞, 大良鮮奶脆網卷同埋小籠包。 口水雞配埋五仁一齊食好香口,唔會太辣連外國朋友都食到。不過都係有少少骨,唔係完全無骨。小籠包入面好多湯汁, 餡料都好鮮甜

五仁無骨口水雞+ 大良鮮奶脆網卷

鮮肉一口小籠包

小籠包入面好多湯汁, 餡料都好鮮甜,有香濃嘅肉味。外國朋友第一次食小籠包,都話好好味。
鮮蝦野菜春捲+蜂蜜柚子蝦球

欖角肉鬆蒸秋葵

可能欖角陣味比較特別,外國朋友唔太好,我哋幾個就食得津津有味,搶住食咁濟, 因為都唔太多地方有欖角,而且仲要係咁特別配秋葵。
相反個蜂蜜柚子蝦球, 外籍朋友就爭住食。 食落去我哋都覺得有啲似西檸蝦球,但更加好味,因為蜂蜜嘅少少甜配埋柚子嗰個甘甘地嘅味道好夾。 而且每隻蝦都幾大,炸漿炸得好鬆化。
和風櫻花蝦炒飯

我自己就最鍾意食和風櫻花蝦炒飯同埋大良鮮奶脆網卷,因為兩個菜都俾到驚喜我。
首先和風櫻花蝦炒飯上面真係好多櫻花蝦,而且每啖食落去仲食到有一粒粒嘅蟹子,每粒飯都炒得好香,粒粒分明。所以“趙”得好過癮,食咗一大碗。
而個大良鮮奶脆網卷估唔到佢用新式做法, 完全唔同平時食到嘅大良炒鮮奶。個脆網卷嘅味道,令我即時想起過年時收到嘅雜錦嘉頓禮盒入面嘅蛋捲,味道差不多一模一樣係我至愛,香牛油味又有蛋味。 唔怪得朋友一級推薦呢個菜做甜品。正!
茶位15蚊一位,連埋加一最後每人都唔使160蚊。 服務上菜都好快,最重要係唔貴之餘大家都滿意呢度嘅食物,仲要有驚喜俾到我,一定會有下次!
2018-06-20
$155 (Dinner)
五仁無骨口水雞+ 大良鮮奶脆網卷
鮮蝦野菜春捲+蜂蜜柚子蝦球
  • 五仁無骨口水雞+大良鮮奶脆網卷
  • 蜂蜜柚子蝦球
昨天接朋友放工,我們到銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場的名館食晚餐,這是一所食精緻中式點心的餐廳。這裡檯椅都寬濶,讓客人都坐得舒服。厚切叉燒皇,肉質好腍,好入味,厚切的口感不錯海葡萄沙律菜,蔬菜新鮮,加添了芝麻沙律醬,作為前菜,好適合。銀湖天鵝酥,賣相精緻討好,外層酥皮會好好食,內裡是黑芝麻茸,不會太甜,不會感覺太漏。鮮蝦野菜春卷,口感相當鬆脆,內裡填滿了蝦仁肉,好彈牙。自製菌皇醬蒸鮮腐竹,清清地,如果食到中場,食一點腐皮,可以巿中和作用。和風櫻花蝦炒飯,櫻花蝦口感脆口,用來炒飯好香口。蜂蜜柚子蝦球,好香柚子蜜味,蝦仁個頭夠大,彈牙,酸酸甜甜十分開胃。水蜜桃咕嚕肉,肉質好鬆,不會是好實的肉質,加上蜜桃炒,酸甜味道,配炒飯好味道。天山雪蓮果燉海星,賣相好特別,用茶壺,倒在茶杯內喝,味道清而不淡。鮮肉一口小籠包,皮薄饀亦靚。生煎韭菜餃,好香韭菜味道,加了些糖,吃起來甜甜的。原籠焦糖馬拉糕,質感鬆軟,味道不太甜。結總:地理位置好方便,就在希慎的14樓,地方亦相當濶落,每碟份量不太多,可以點多幾款食物,試多幾款食品。

這裡檯椅都寬濶,讓客人都坐得舒服。

厚切叉燒皇,肉質好腍,好入味,厚切的口感不錯

鮮蝦野菜春卷,口感相當鬆脆,內裡填滿了蝦仁肉,好彈牙。

和風櫻花蝦炒飯,櫻花蝦口感脆口,用來炒飯好香口。

鮮肉一口小籠包,皮薄饀亦靚。

生煎韭菜餃,好香韭菜味道,加了些糖,吃起來甜甜的。

原籠焦糖馬拉糕,質感鬆軟,味道不太甜。

$175 (Dinner)