今天和媽媽在附近吃午飯, 她想吃越南菜, 那就好了, 剛巧這裡新開了一間越南餐廳, 我也想去試~媽媽點了生熟牛肉河, 湯味道清甜, 牛肉非常滑, 新鮮香牛味我則點了香茅豬扒春巻撈檬, 豬扒賣相不太討好, 炸得很燶, 小妹一向喜歡煎的的香茅豬扒, 這個有少許失望, 春巻則味道不錯, 以蔬菜, 豬肉再用米紙巻著來炸, 比豬扒出色跟餐小食選了雞翼, 香茅味道不錯, 熟度剛好越南咖啡, 這裡用了一個很大的杯, 但咖啡的份量只有如圖那麽多, 店經理說他們買錯杯喎....不過味道也是不錯的, 以煉奶來沖的咖啡特別香濃 媽媽加$8選了咸檸蜜, 份量足, 味道保持一般水準啦~埋單要$167, 不算便宜啦, 始終還未有店取代到小越南在我心中的位置

跟餐小食選了雞翼, 香茅味道不錯, 熟度剛好
媽媽加$8選了咸檸蜜, 份量足, 味道保持一般水準啦~

2016-07-23
$84 (Lunch)
2016-07-24 283 views
叫左兩碗粉,一碗漏單,追左三次(30分鐘)先有。要走蔥既冇走,冇走蔥既走左。話係手切生牛肉,其實係街市雪藏肥牛既質素,仲要係超肥果隻。湯唔夠熱,所以生牛肉非常活生生。無咩事都唔會再去。
2016-07-24
$80 (Lunch)
難得堅尼地城有間新開且裝修不錯的越南餐廳,當然要去試試。地方很大,侍應眼看都有不少,但偏偏D侍應一係周圍走叫極都無人,一係就發緊夢。剛坐下不久,友人不小心掉下筷子發出聲音,明明侍應企在我們這枱旁邊看著我們,但都不會主動更換筷子。算了,可能人家真的沒有留意。剛下單不久,發現侍應不斷上錯菜,跟他們說只係回應不好意思,完全無人去查單,最後上錯了3次菜忍不住走去問老闆,才知之前該張枱的客人轉了另一位置,但很好奇為什麼沒有侍應發現,為什麼他們不能主動去查查單呢?1. 大蝦紙米卷(HK$78)本身紙米卷不錯,菜同蝦都很爽,但旁邊那個醬好像是麻醬,完全跟紙米卷不配,還是配越南魚露醋比較好味。但成張枱4個人卻只有一個豉油碟,於是又要舉好耐手叫人來俾多D豉油碟,但職員好似覺得好奇怪,話枱上已經有一隻豉油碟,好像不太想幫忙。我真係忍唔住問番佢,你唔會諗住4個人都蘸同一碟醋呀嘛?! 2. 牛油雞翼 (HK$58)一放入口凍既,都算了,心想可能出餐慢才會這樣。可是一食便出事了,成隻雞翼裡面都係血紅色。我都明雞翼近頭尾骨位好多時會紅紅地色,但我咁大個人都真係未試過炸雞翼外表似炸熟但裡面會係8成唔熟。我初時以為淨
難得堅尼地城有間新開且裝修不錯的越南餐廳,當然要去試試。

1. 大蝦紙米卷(HK$78)
大蝦紙米卷
2. 牛油雞翼 (HK$58)
一放入口凍既,都算了,心想可能出餐慢才會這樣。可是一食便出事了,成隻雞翼裡面都係血紅色。我都明雞翼近頭尾骨位好多時會紅紅地色,但我咁大個人都真係未試過炸雞翼外表似炸熟但裡面會係8成唔熟。我初時以為淨係我那隻唔熟,點知4隻都一樣咁生。說實話,牛油雞翼並不是什麼高難度菜式,但連食物基本要求(確保應熟的食物要煮熟才給客人)都達不到,已經覺得很失望。我地即時向經理反映,之後終於有番一碟真正熱到出煙既牛油雞翼。
牛油雞翼
牛油雞翼
3. 火車頭湯河 (HK$108)
見倒之前有食家話冇九層塔,要叫侍應先俾得幾片,又見另一個食家話附有一籃香草有九層塔,份量不少。而我的碗入面就有幾塊九層塔,另有一碟青檸同辣椒,始乎餐廳沒什麼標準,廚師都求求其其。好了,先來試試個湯,又係唔夠熱,以這個價錢,外間有比這湯底更濃更香,說實話我feel唔倒那陣牛骨味。之後再來牛肉,表面軟達達但實際上係好有咬口(即係咬唔開塊肉那種),知道自己食緊一塊肉,但無牛肉味。

而生牛肉理應用筷子輕輕將佢浸喺熱湯中,會即時由紅變啡,浸至7/8成熟,放入口有牛香咁先係上品。湯底一定要達攝氏100度先可以將生牛肉灼熟,由食客去控制其生熟度。但好可惜d碗火車頭湯河一樣都做唔倒,d生牛肉浸左15分鐘,都仲可以係紅色,證明個湯只係暖湯,根本唔達標。
火車頭湯河
火車頭湯河
其餘菜式只係中規中矩,食完今次真係怕怕,廚師求求其其,連基本煮熟食物的要求都做不到,而侍應亦都唔夠細心helpful,所以唔會有下次。
Other Info. : 牛油雞翼太生,剛巧餐廳老闆經過,我即時展示相片給他看,希望佢地日後多加留意,但他的反應很冷淡,完全不著緊顧客的意見。有次想叫侍應舉極手都無人理,又剛巧餐廳老闆經過,佢見倒但忙緊收錢又無理我地,然後繼續舉手都無人來。唉,連作為餐廳老闆都唔將顧客放上心,又點會有進步呢?
2016-06-29
$200 (Dinner)
2016-07-20 2331 views
其實西環真係多咗好多新餐廳,例如呢間,見佢裝修又幾靚,又好肚餓,餐牌都未睇就衝入去食喇西貢小姐火車頭湯河 ($108)好大碗,亦非常足料;湯底似中式嘅腩汁多啲,咁得意嘅,好在佢冇中式嗰啲咁鹹;牛筋煙韌又新鮮、手打牛丸啖啖牛肉香,比起嗰啲來貨牛丸真係天壤之別、牛腩非常軟棉,盡情咬都唔怕黐牙、牛肉片肥瘦分明好好味,不過好似唔見咗牛柏葉嘅?係咪太夜嚟食冇晒呢?食完成碗之後飽肚到差啲行唔郁順化番茄牛尾湯河 ($88)呢個湯底比較油膩,而且冇乜番茄味,如果換轉頭先個湯底就會好好多喇;有大概6-7舊牛尾,超抵食!媽咪一路食一路問,呢碗要百幾蚊呀嘛?我話唔係呀$88咋,咁佢就覺得真係好抵食呀,$8有咁多舊牛尾真係好難得!不過啲牛味可以再煮耐啲,咁就會更易食啦,而家始終有少少韌,但以份量嚟計,絕對係贏晒嘅!清炒椰菜苗 ($78)椰菜苗食落有啲似sprouts,韌韌哋有口感,而且唔係炒得好油,好味!同店員傾開先知原來佢哋午市嘅份量回細啲,但夜晚就會大份啲;環境又舒適,不過我哋坐嗰個位不幸地係冇冷氣,真係一路食一路滴汗,要小心揀位!但整體嚟講係大件夾抵食嘅!
西貢小姐火車頭湯河 ($108)
火車頭河粉
順化番茄牛尾湯河 ($88)
番茄牛尾河粉
清炒椰菜苗 ($78)
清炒椰菜苗
2016-07-20
$105 (Dinner)
清炒椰菜苗
2016-07-04 893 views
第一次搭地鐵過黎堅尼地城,為嘅係去朋友屋企打麻雀,雀友未放工,諗住食碗粉打個底,一出地科士街個出口,就見到 Forbes 36 大大個招牌,不過酒吧唔啱今次,留返下次,右邊係日本野,又唔啱,返過去左邊,有燒肉、西班牙牙同越南野,所以揀左越南野。餐廳裝修簡約,時間尚早(5:30pm)只有我一台客,店員推介手切牛肉湯河粉,說用鮮牛骨熬製,不加味精,咦,咁堅?即要這個!牛河上檯時生肉半生熟,望落吸引,另配一籃香草,如九層塔,份量不少,夠慷慨!飲啖湯先,味道唔會話超級濃郁,但有肉味,又有陣陣牛骨香氣,好好飲!牛肉唔似肥牛咁多脂肪,唔會因熱湯而溶左一半!牛肉味突出,有少少咬口,係我鍾意的類型。河粉正常而無一舊舊。我好鍾意飲湯故今餐ko 晒成碗湯,打麻雀時無話勁口渴,得喎,有下次!
2016-06-30
2016-06-30 977 views
一直都好喜歡食pho, 難得屋企附近開咗呢間新越南菜,急不及待要試一試……好可惜…… 首先其中一位侍應哥哥D態度,面無反應不得止,叫幾杯水唔知佢有冇聽到,一D反應都無,要叫第二個姐姐……算……只期望食物質素會好D……誰知……我地叫咗火車頭,生牛肉河,小食併盤。先講個湯,還可以但不夠熱 再講個粉,係金邊粉但質地好厚,唔夠滑再嚟D料,配料如芽菜已放在碗內,但冇九層塔,於是叫侍應哥哥比D我地,估唔到真係比幾片囉,牛肉亦唔得,太有咬口又沒有牛肉味。本人係一個pho癡,但竟然食唔晒 最後不得不提,佢地雖然有是拉差但係係泰國做的,味道不及食開美國做的夠味。總括嚟講……樣樣都差DD……個小食併盤亦没有特別之處……可以沒有下次了

……算……只期望食物質素會好D……誰知……
我地叫咗火車頭,生牛肉河,小食併盤。
先講個湯,還可以但不夠熱

再講個粉,係金邊粉但質地好厚,唔夠滑
本人係一個pho癡,但竟然食唔晒

2016-06-18 917 views
近來堅尼地城開的新餐廳, 地鐵站出口, 對面馬路就到了.之前見到有SOFT LAUNCH, 有八折. 但今晚去已沒有了這個優惠... 由於放工後, 人已很累, 無乜胃口. 所以我同老公只係每人點了一碗PHO食. 係等PHO到之前, 侍應給了兩杯水, 裡面是有一小片LEMON的! 可能太累, 哩杯水又幾醒神喎!由於新開張, 見到侍應們都好留意每位客人的反應或動作, 稍有動作, 他們便立刻回應. 可能新開張, 見汽水一箱箱咁放係路邊, 作為一間非平民的餐廳, 往後應整理一下通道. (我是坐近KICKEN出口的)講返主題, 食物質素, 我點了一碗"燒豬頸肉湯河", 是炭燒的, 很好味, 肉質也很爽. 老公則叫了一碗"生熟牛肉湯河", 味道肉質不過不失, 無乜驚喜.環境裝修方面, 很不錯, 有BAR TABLE, 椅櫈都係很NATURE的感覺, 是我喜歡的感覺. 我們若果能坐落地玻璃個邊, 則會更開揚同開心.
近來堅尼地城開的新餐廳, 地鐵站出口, 對面馬路就到了.

燒豬頸肉PHO
Raw & Cooked Beef Pho
環境裝修方面, 很不錯, 有BAR TABLE, 椅櫈
2016-06-16
$90 (Dinner)
燒豬頸肉PHO
  • 燒豬頸肉湯河
2016-06-17 631 views
西環有幾間越南餐廳, 知道有間新派越南餐廳最近先營業, 就想來試下我們點選了香茅豬扒飯 燒豬頸肉河粉及咸檸漆香茅豬扒是炸的, 十分意外, 自己比較喜歡典型香茅豬扒河粉香菜多了一點, 感覺隻碗太大了勝在環境舒適, 服務週到, 價錢算合理  如服務員可介紹一些招牌菜就好了

我們點選了香茅豬扒飯 燒豬頸肉河粉及咸檸漆

香茅豬扒是炸的, 十分意外, 自己比較喜歡典型香茅豬扒

河粉香菜多了一點, 感覺隻碗太大了

勝在環境舒適, 服務週到, 價錢算合理
 如服務員可介紹一些招牌菜就好了
2016-06-17
$90 (Dinner)