2022-01-25 524 views
一直想試家上海好耐,日日都見好多人等位,滿心期待,點知食完覺得無想像中咁好食。。。小籠包多汁,但係食落都冇乜特別。干扁豆角係我最鍾意嘅一款小菜,炒得好入味都好香呢個蜜汁鱔魚,個人認為完全係俾佢圖片呃咗😅食落口係脆身嘅

小籠包多汁,但係食落都冇乜特別。

干扁豆角係我最鍾意嘅一款小菜,炒得好入味都好香

呢個蜜汁鱔魚,個人認為完全係俾佢圖片呃咗😅食落口係脆身嘅
2022-01-23 547 views
行山前嘅一餐揀咗好想食嘅小籠包金牌小籠包(六件) -54熱辣辣咁食感覺好暖胃湯汁都多不過略嫌個皮有啲厚但咁樣就有度好,就係唔會一夾就穿🤣手工白菜水餃(八件) -58上菜時個樣有啲不似預期因為我同朋友都以為應該會連住湯一齊上但點知原來係無湯,就咁一碟上雖然個樣睇落有啲乾但食落又幾Juicy水餃皮亦都唔會有太粉嘅感覺紅燒牛肉麵 -70麵底比想像中爽口,有驚喜牛肉好淋易入口😋四喜烤麩 -58所有嘢都好入味有少少甜,好開胃
行山前嘅一餐
揀咗好想食嘅小籠包

金牌小籠包(六件) -54
熱辣辣咁食感覺好暖胃
湯汁都多
不過略嫌個皮有啲厚
但咁樣就有度好,就係唔會一夾就穿🤣

手工白菜水餃(八件) -58
上菜時個樣有啲不似預期
因為我同朋友都以為應該會連住湯一齊上
但點知原來係無湯,就咁一碟上
雖然個樣睇落有啲乾
但食落又幾Juicy
水餃皮亦都唔會有太粉嘅感覺

紅燒牛肉麵 -70
麵底比想像中爽口,有驚喜
牛肉好淋易入口😋

四喜烤麩 -58
所有嘢都好入味
有少少甜,好開胃
2021-11-16
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
  • 金牌小籠包
  • 四喜烤麩
2021-12-28 502 views
這個大閘蟹二人套餐,會員的話買一送一,人均400多。總體而言味道還算不錯,蟹黃羹,蟹黃炒菜花,賽螃蟹其實都挺好吃,但一下子吃這麼多蟹黃的菜式,有點膩,我覺得可能其中一個菜式換上其他可能會更佳。大閘蟹則應是4兩的蟹,膏和黃都不算多,但不過不失吧。
2021-11-13
$450 (Dinner)
2021-12-07 613 views
已經食過好多次嘅上海菜可能今日閒日星期二 所以等左6張枱就入得平時星期六日過嚟就要等耐少少佢嘅下午茶係好抵食今日兩個人過嚟食總共叫左兩份上海粗炒,一份上海小籠包,一份雞絲粉皮,一份鍋貼加埋都係$200左右除返開都係每人$100有咁多野食真係好抵上海粗炒夠曬味 再加埋佢比嘅辣椒醬更好食小籠包每次過嚟都必食的☺️皮夠曬薄雞絲粉皮夠多花生醫 條條粉皮都沾滿曬醫😍鍋貼就第一次試 煎嘅底夠曬脆肉餡都好飽滿十分推薦大家黎試下佢嘅下午茶🤩
已經食過好多次嘅上海菜

十分推薦大家黎試下佢嘅下午茶🤩
上海粗炒
上海粗炒
2021-11-24 558 views
形點這個商場已成為元朗地標,食市臨立吃喝玩樂一應區全,不用外出也能吃到好東西,平日放工路過已見佢其門如市排晒隊,终於相约朋友入內一試,我地等左半小時入坐,地方清雅乾净店員友善上菜也很快。八寶水餃老鸭湯(足4位用)老火燉湯火喉十足有老鸭、扁尖、咸肉、火腿、菜肉水餃6大隻,由於扁尖比較多咸香味較濃足料好過自己煲👍🏻松鼠桂鱼賣相精緻炸得香脆,酸甜汁好味朋友話餸飯一流。滋味小排骨肉質比較乾扁甜,上海牛肉餅冇汁不值一試。我地最欣賞佢嘅金牌小籠飽(6件)即叫即蒸,湯飽飽滿多肉汁香甜美味绝冇豬蘇味,可以下次再encore😋肉絲兩麵王炸得脆口,餡料銀牙韮王肉絲勁多獻汁味道好大碟抵食。見佢嘅午市堂食、晚市外賣套餐都有折十分優惠👍🏻

八寶水餃老鸭湯(足4位用)

松鼠桂鱼賣相精緻炸得香脆,酸甜汁好味朋友話餸飯一流。

滋味小排骨肉質比較乾扁甜,上海牛肉餅冇汁不值一試。

見佢嘅午市堂食、晚市外賣套餐都有折十分優惠👍🏻
2021-11-15 570 views
出門遲左少少,原本想食北京樓,但原來1430 截單,想食小籠包,唯有再試下家上海,雖然朋友話質量又差左,但見門口人頭湧湧,試多次la今次食左小籠包/ 鍋貼/ 擔擔麵,全部夠熱,都好食,鍋貼夠熱先有肉汁

2021-11-07 618 views
全香港最好味嘅小籠包top3,一定有家上海份,而且佢有一款叫做脆煎小籠包,其實就係生煎包嘅迷你版,但係佢比生煎包出色,因為佢嘅皮更加薄,而且佢一啖可以擺落口,唔會太大個,更加方便食。
2021-11-01 673 views
家上海係一家人經常覆桌既餐廳,今次既大閘蟹套餐實在回味無窮,決定寫第一篇食評因為係3人行,即時免費做了會員叫一個套餐再散叫一隻蟹+一籠小籠包首先係蟹羹,唔似出面好多酒樓既生粉水,呢個非常足料,有唔少蟹膏和蟹肉小籠包因為每次都叫,本身無諗過寫食評就無影相水準一直都keep到,皮薄多汁,無令我地失望過四式拼盤跟往常一樣好食烤麩十分入味,加左准鹽既糖心蛋流心程度岩岩好蟹粉賽螃蟹+椰菜花呢兩碟菜一上枱就要立即叫個白飯撈埋一齊食,蟹粉味道濃郁十分滋味到重頭戲套餐兩隻蟹+一隻另外散叫的雖然唔係爆膏,但啲膏食落係非常濃稠,唔似其他多膏但比較稀淡最最重點係個蟹醋十分好味!應該落了少少酒大家邊食邊對蟹醋讚不絕口職員話呢個蟹醋係特別調製大閘蟹套餐唔洗預訂,但因為家上海長期full booking,建議大家17:30開始派飛就要去排walkin

小籠包因為每次都叫,本身無諗過寫食評就無影相
水準一直都keep到,皮薄多汁,無令我地失望過

四式拼盤跟往常一樣好食
烤麩十分入味,加左准鹽既糖心蛋流心程度岩岩好

蟹粉賽螃蟹+椰菜花

到重頭戲套餐兩隻蟹+一隻另外散叫的
雖然唔係爆膏,但啲膏食落係非常濃稠,唔似其他多膏但比較稀淡
最最重點係個蟹醋十分好味!應該落了少少酒
大家邊食邊對蟹醋讚不絕口
職員話呢個蟹醋係特別調製

2021-10-31
Type of Meal
Dinner
2021-11-01 518 views
適逢大閘蟹季節,見到yoho呢間上海菜有賣大閘蟹,就過嚟食家人慶生飯。一直都很喜歡吃這裡的小籠包,可說是生煎包和小籠包的fusion,放涼了仍脆口。略嫌這裡的服務真的一般,下單時特意強調了兩次小籠包要6隻(原裝5隻),侍應落單時表示沒問題,但上菜時只來了5隻,第一次追單時,侍應裝作聽不到行開了,第二次再問另一位才有回應。結果等了約10分鐘才等到第6隻包,服務認真失望另外的壽桃包($48)餡料偏少,都是為慶祝生日而點的意頭菜。大閘蟹足五兩,但蟹膏份量一般。加配了五年的古越龍山配蟹,另外有十年的花雕酒可點。鍋塌豆腐外層微脆,內裡滑溜溜。後面的松子魚($198)就非常出色,啖啖肉,酸酸甜甜夠開胃,非常好下飯。這個炒飯就正常發揮,不過不失。單看外表都知非常一般,只能說一般餐廳也能煮得比這家更好。一人一隻大閘蟹,人均$400還算合理。但服務質素真的令人有點卻步。

灌湯脆煎小籠包

大閘蟹(每隻)

大閘蟹足五兩,但蟹膏份量一般。

五年古越龍山(每枝)

加配了五年的古越龍山配蟹,另外有十年的花雕酒可點。

鍋塔豆腐

蝦蟹炒飯

這個炒飯就正常發揮,不過不失。

肉絲兩面黃

單看外表都知非常一般,只能說一般餐廳也能煮得比這家更好。

2021-10-02
$400 (Dinner)
灌湯脆煎小籠包
鍋塔豆腐
  • 脆煎灌湯小籠包
同屋企人周不時就會喺yoho mall食野 上海野嗰度都有幾間 食過咁多間 我認為家上海整體係最好食 水準最好 有去過就知次次都會有好多人喺門口等位 今次我就選擇左外賣返屋企食 我地叫左4樣野 有薺菜炒年糕、乾扁四季豆、紅燒獅子頭同蒜泥白肉我想講 每一樣野我都覺得係好食 味道非常足夠 所以呢間餐廳我係會keep住食

2021-09-26
2021-09-03 908 views
假日突然入左yoho行下街 本身都無諗食咩野經過見到e間中式小菜 就決定左食佢🤣果日假日夜晚 未到6點已經開始有人拎飛排隊😳我都2話不說即刻拎飛餐廳入面勁大 座位都好闊落 幾好坐因為我地即慶入黎😳本身都無好大期望但食落都幾好食😳額外非常值得一讚係 一坐底就會送一個小食比客人 等客人可以一路等正餐一路食住先 (讚👍🏻👍🏻👍🏻)即刻去相!!!金牌小籠包 6件 $54小籠包真係值得一試 佢入面勁juicy 又多汁食落真心好好食😳🤣係要飲左少少d汁先可以一啖食落口咁去既話好推薦食😍鐵板蔥爆羊肉 $112我係一個怕肥既人🤣但e碟蔥爆羊肉 我係成碟 連蔥都食曬!!係食曬!!!佢個羊肉唔穌 但好野味而d蔥吸曬d肉汁 😳超級好食E碟菜既羊肉唔算多既 份量適中 但蔥吸左肉汁味後非常好食😋大排湯面 $68豬扒咬落唔乾 炸得岩岩好雖然未去到wa一聲 但真係唔錯 唔乾整體不過不失😋
假日突然入左yoho行下街 本身都無諗食咩野

雖然未去到wa一聲 但真係唔錯 唔乾
整體不過不失😋
2021-09-03
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2021-08-16 789 views
今次已經係第三定四次用OP點餐!好鬼抵!8折!仲要唔使等!真心方便!用app點完,等45分鐘,去餐廳攞,返屋企舒舒服服咁食!似去到佢哋門口都見到20幾個人喺度等!我都好唔好意思一行到埋去就有得攞外賣走!除咗方便之外,成日食佢哋嘅原因係因為呢間餐廳食物質素太好!之前非常抵食!以下嘅價錢係八折左㗎喇!我開頭以為係扮嘢(提高個價再八折),但係原來真係唔係!講真啦,我每次都嗌唔同嘢食,但每次每樣都好好食!今次我就叫咗呢啲啦!最衰佢個上海粗炒賣晒,唔係我今晚都會點!啲相唔靚,因為我哋我唔切影相就食咗幾啖先!哈哈😆鐵板灌湯生煎包 (四件) $44酸辣湯麵 $49招牌十景揚州炒飯 $70紅油抄手 (八件) $46

鐵板灌湯生煎包 (四件) $44
酸辣湯麵 $49
招牌十景揚州炒飯 $70
紅油抄手 (八件) $46
TakeAway
2021-08-07 734 views
和家人在元朗逛街,夜晚就揀左依間家上海每次經過都見到大排長龍,所以都有少少期待。等位等左15-20分鐘左右~入到去叫左黃金蝦球,灌湯小籠包,仲有個炒飯黃金蝦球都幾貴,但忘記了價錢食落去好重蛋黃粉,沒特別驚喜,調味都無咩特別所以覺得CP值好低,唔推薦俾大家灌湯小籠包都好一般,雖然一個好大,但入面既上湯味道都好普通,無令人眼前一亮既感覺炒飯中規中矩!好吃價錢又合理但綜合黎講覺得CP值都唔高,食上海嘢下次會再試第二間
和家人在元朗逛街,夜晚就揀左依間家上海
每次經過都見到大排長龍,
所以都有少少期待。
等位等左15-20分鐘左右~

入到去叫左黃金蝦球,灌湯小籠包,仲有個炒飯
黃金蝦球都幾貴,但忘記了價錢

炒飯中規中矩!好吃價錢又合理

但綜合黎講覺得CP值都唔高,食上海嘢下次會再試第二間
2021-06-25
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$160 (Dinner)
2021-07-08 2446 views
#meloin @modernshanghaihk相信常常行yoho都知家上海總是大排長龍,今次5時多,未到晚餐時間,不用排隊,就去一試。💫金牌小籠包(6件)$54必點菜式,皮薄多汁,熱哄哄的,玻璃櫥窗內看到師傅用心包小籠包,相信這是本店特色。💫水晶肴肉$78擺盤靚,正常發揮。💫紅燒獅子頭$88味道稍為鹹,肉質淋。💫高力豆沙香蕉🍌(4件)$56新鮮即炸甜品,灑上糖霜,增添美感。💫四喜烤麩$58甜甜鹹鹹,Melody最愛,烤麩浸入甜汁,美味~💫椒鹽小黃魚(2條)$98脆口味道合適,皮脆肉嫩,非常可口。✅加一服務費‼️人氣十足,建議先預約留位📍 家上海 (形點) (元朗)元朗元龍街9號形點一期1樓1058號舖5⭐️評分好食指數:⭐️⭐️⭐️餐廳環境:⭐️⭐️⭐️⭐️#melody #foodaholic #melody_foodaholic #foodie #hongkong #local #foodstagram #explorehk #sharing #baker #teacher #pinklover #melodylover #hkfood #hkfoodie #foodlover #moderns
#meloin @modernshanghaihk

💫金牌小籠包(6件)

💫水晶肴肉
擺盤靚,正常發揮。

💫紅燒獅子頭
味道稍為鹹,肉質淋。

💫高力豆沙香蕉🍌(4件)
新鮮即炸甜品,灑上糖霜,增添美感。

💫四喜烤麩
甜甜鹹鹹,Melody最愛,烤麩浸入甜汁,美味~

💫椒鹽小黃魚(2條)
脆口味道合適,皮脆肉嫩,非常可口。

✅加一服務費
‼️人氣十足,建議先預約留位

📍 家上海 (形點) (元朗)
元朗元龍街9號形點一期1樓1058號舖

5⭐️評分
好食指數:⭐️⭐️⭐️
餐廳環境:⭐️⭐️⭐️⭐️

#modernshanghaihk #modern #shanghai #chinese #yohomall #yoho
  • 金牌小籠包
2021-07-04 1030 views
這間上海菜,之前聼人講話好好食,今次終於可以一試,先來碗酸辣湯先,味道適中唔會太辣或太酸,飲完即刻醒胃,雞絲粉皮不但清新好味,而且混和花生醬,冰涼味道簡直一流啊,再來試試這個百頁紅燒肉,肉質軟嫩、香甜無法擋,然後試吓這個椒鹽小黃魚,皮香脆,肉質鮮嫩,又冇油淋淋感覺,除了條大骨,其他全部可以入口,口感非常好,跟住食這個排骨,食落口有一種特別味道,想了好久,原來是八角,又幾夾喎,食埋個小籠包,又煎得幾好喎,皮脆,充盈湯汁又不太油膩,有肉的鮮甜味,最後來一碗酒釀丸子甜品,豐盛的一餐,另外,再次讚一下員工服務態度非常好,下次有機會再來。
,再來試試這個百頁紅燒肉,肉質軟嫩、香甜無法擋
,另外,再次讚一下員工服務態度非常好,下次有機會再來。
百頁結紅燒肉
椒鹽小黃魚
麻香雞絲粉皮
上海酸辣湯
清滋小排骨
2021-06-26
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
百頁結紅燒肉
椒鹽小黃魚