Restaurant: Mokumoku Yakiton (厚福街)
Terms & Details:
4 day(s) ago 81 views
老婆大人生日,當然要去她至愛的居酒屋慶祝一下。餐廳裝修一派日本風格,感到仿如置身日本一樣。坐下來,店員姐姐便送上暖暖綠茶,真貼心,值得稱讚。餐牌上選擇頗多,有多款串燒,燒物,酒肴,刺身,食事,酒及飲品等一應俱全。[前菜]蒜子蕃茄沙律,擺設精緻,酸甜口感,餐前醒胃之選。[刺身]岩守縣生蠔,超大隻,鮮甜肥美,好飽滿,吃得滿足😋😋[西班牙黑豚豬頸肉串]用豬頸肉串燒,有咬口,燒得香噴噴,黑豚肉香味濃郁。[蒜芯豬肉卷]蒜芯口感十足,外面用豬肉卷起,外面燒得香脆,不覺肥膩。[冲繩苦瓜]帶有甘味苦瓜內釀滿免治䐁肉,清新中帶出肉味,配搭得宜。[豬肉釀冬菇]厚厚日本花內釀有免治肉,燒得微焦,菇香撲鼻。[厚揚]豆腐外脆內軟,豆味濃郁,上面配有木魚花,好滋味。[燒菠蘿]菠蘿表面有層焦糖好香脆,跟多汁果肉非常配合,雙重口感,是餐後甜食最佳之選。這裏菜式有創意,廚師細心製作,讓我們享用滿意的晚餐,下次再來嚐其他菜式。
老婆大人生日,當然要去她至愛的居酒屋慶祝一下。
餐廳裝修一派日本風格,感到仿如置身日本一樣。
坐下來,店員姐姐便送上暖暖綠茶,真貼心,值得稱讚。
[前菜]
蒜子蕃茄沙律,擺設精緻,酸甜口感,餐前醒胃之選。
刺身
岩守縣生蠔,超大隻,鮮甜肥美,好飽滿,吃得滿足😋😋
[西班牙黑豚豬頸肉串]
用豬頸肉串燒,有咬口,燒得香噴噴,黑豚肉香味濃郁。
[蒜芯豬肉卷]
蒜芯口感十足,外面用豬肉卷起,外面燒得香脆,不覺肥膩。
[冲繩苦瓜]
帶有甘味苦瓜內釀滿免治䐁肉,清新中帶出肉味,配搭得宜。
[豬肉釀冬菇]
厚厚日本花內釀有免治肉,燒得微焦,菇香撲鼻。
[厚揚]
豆腐外脆內軟,豆味濃郁,上面配有木魚花,好滋味。
[燒菠蘿]

冬菇釀豚肉

豚肉蒜芯卷

西班牙黑豚頸肉串

冬菇釀豚肉
豚肉蒜芯卷
西班牙黑豚頸肉串
2024-12-19 102 views
位於尖沙咀厚福街的一間日式串燒店係我經常光顧,因為有我最愛嘅豚肉串燒,裝修以木質為主,牆上亦佈滿豬幾結構分布,舒適的居酒屋氛圍,非常適合與好友聚餐。首先送一份清新可口的番茄刺身盛合五款真是讓人驚艷。刺身的選擇包括北海道海膽、三文魚、帆立貝、油甘魚和赤蝦,每一款都新鮮且美味,色澤鮮豔,搭配的芥末和醬油讓味道更加升華。特別是海膽,滑嫩的口感與海的鮮味令我回味無窮。一大亮點厚切金星豚肉豚肉的厚切非常嫩滑,肉質鮮美,脂肪分佈均勻,燒烤的火候把控滴水不漏。 豚肉蒜心卷蒜心的脆感與豚肉的香氣相得益彰,十分開胃。羊架羊架的肉質嫋嫋,非常入味,肉香四溢,值得一試。豚肉紫蘇卷紫蘇的清香讓豚肉又添一層風味,吃起來讓人感受到清新的感覺。燒比目魚比目魚肉質細膩,鮮嫩可口。大啡菇這道素菜也不容忽視,香味十足,烤得恰到好處。苦瓜釀豬肉苦瓜的清苦與豬肉的鮮香形成了有趣的對比,讚。豬脷煮至極為軟嫩,絕對是好酒的最佳搭檔。巨峰提子果酒是與串燒佐酒的完美配搭。最後已燒菠蘿作甜品嘅總結,正熱愛串燒還是刺身,在這裡都能找到滿足自己味蕾的美味。不妨親自來一探究竟!

首先送一份清新可口的番茄

刺身盛合五款

一大亮點

豚肉蒜心卷
蒜心的脆感與豚肉的香氣相得益彰,十分開胃。

羊架
羊架的肉質嫋嫋,非常入味,肉香四溢,值得一試。

豚肉紫蘇卷
紫蘇的清香讓豚肉又添一層風味,吃起來讓人感受到清新的感覺。

燒比目魚
比目魚肉質細膩,鮮嫩可口。

大啡菇
這道素菜也不容忽視,香味十足,烤得恰到好處。

苦瓜釀豬肉
苦瓜的清苦與豬肉的鮮香形成了有趣的對比,讚。

豬脷
煮至極為軟嫩,絕對是好酒的最佳搭檔。

巨峰提子果酒
是與串燒佐酒的完美配搭。

最後已燒菠蘿作甜品嘅總結,正

2024-12-15
$400 (Dinner)
  • 燒菠蘿
  • 豬脷串
  • 前菜
  • 厚切白金豚肉
  • 刺身盛合五款
喺尖沙咀上堂完畢,跟同學去食 Mokumoku Yakiton ,厚福街 交通方便。室內裝修走日本居酒屋路線,懷念下美好時光,坐著傾偈,非常輕鬆,性價比高。Ginger Highball Highball 好得我歡心,薑味特別,冰涼清爽。蒜子蕃茄沙律吃了開胃前菜,我和朋友吃過蒜子蕃茄沙律之後,繼續再點了各式各樣的串燒和飲品打卡。刺身時令鮮活魚因為坐吧枱見到師傅製作刺身拼盤,想起季節限定 秋刀魚刺身,不時不食,肉質鮮甜,新鮮好肥美。山形縣產煙燻豬腩山形縣產豬腩無得頂,煙燻烹調無得輸!有著微微煙燻香味,連皮帶肉,肥瘦相間,香噴噴滑嘟嘟,又嫩又飽滿,狠狠地咬下去,肉汁豐富到不得了,萬分陶醉。豬喉軟骨串趁熱食,刁鑽部位,師傅把豬喉軟骨串起來,抵食!我最愛口感乾爽彈牙,有嚼勁,份外滋味,食得暢快。芫荽卷喜歡食芫荽的朋友,一定很喜歡滿滿的芫荽卷,膠黏肥美豚肉,油脂旺盛,肉汁鎖住,豚肉雖然沒怎樣醃過,仍然散發出淡淡的肉香,濃濃的鮮味剛剛好。沖繩苦瓜沖繩苦瓜捲着免治豬肉,聽過苦瓜呢首歌,甘苦與共,真係百般滋味在心頭。苦中作樂,鹹鮮好味,咬落甜中帶甘,有驚喜。汁燒豬肝平時好少食豬肝,趁機會品嚐一下汁燒豬

Ginger Highball
Highball 好得我歡心,薑味特別,冰涼清爽。
刺身
時令鮮活魚
山形縣產
煙燻豬腩
豬喉軟骨串
芫荽卷
沖繩苦瓜
汁燒豬肝
平時好少食豬肝,趁機會品嚐一下汁燒豬肝的美味,汁燒味突出,豬肝鮮味緊隨其後,還有爽脆口感點綴,生動活潑也可口。
燒豬頭肉
有咬口有軟骨,肉彈肉嫩,保持鮮味,食得過。
自家製味噌煮
油揚、蘿蔔、蒟蒻
淺嚐巧製味噌煮,簡直受寵若驚,重量級蘿蔔,少少綿滑爆汁,油揚、蒟蒻散發微甜,吸收湯汁精華,熱熱的嘴嚼,暢快而且味道蠻不錯啊!

$500 (Dinner)
  • 煙燻豬腩
  • 燒豬脷
  • 蒜子蕃茄沙律
  • 芫茜卷
  • 秋刀魚刺身
2024-10-20 593 views
這間日式居酒屋是間日式豚肉串燒專門店,餐牌盡是多樣化的豚肉菜式,亦提供牛,雞,海鮮,刺身等,主打現烤串燒。先有個清甜的蒜子蕃茄沙律作一個開胃菜。生蠔新鮮大隻,海水味頗濃。煙燻豬腩就似厚切煙肉般,有陣陣煙燻味道,但不乾身。之後就點了多款不同特式的豚肉卷。花生芽豚肉卷。花生芽是花生苗,清甜爽脆,帶有輕輕的花生香,減輕肉的油膩感。子薑皮蛋豚肉卷,聽落好奇怪,但食落又是一個意想不到的組合,子薑味比較出,酸酸地中和肉的油膩感。流心蛋豚肉卷,配上一些櫻花蝦,味道很夾,是飽肚之選。金星豚肉林檎紅薑卷,無諗過豚肉夾著蘋果會係幾好食,食到有蘋果的香味,蘋果又不會太粉,還有少少微脆的口感,又可以中和油膩感。不介意食豬內臟的朋友,推介爽口的豬脷及豬顎骨,豬心則比較香辣惹味,豬耳就脆口,配上芝士醬又是另一個特別之選。除左豚肉卷,我推介沖繩苦瓜釀免治豬肉串,好特別,苦瓜清爽脆口,沒有苦味,只有甘味。及油甘魚腩配芥末漬,燒完既魚肉仍很嫩滑,芥末漬及青檸令味道清新不油膩。最後有燒菠蘿作甜品,十分滿足。

先有個清甜的蒜子蕃茄沙律作一個開胃菜。

生蠔新鮮大隻,海水味頗濃。

煙燻豬腩就似厚切煙肉般,有陣陣煙燻味道,但不乾身。

之後就點了多款不同特式的豚肉卷。

花生芽豚肉卷

子薑皮蛋豚肉卷

流心蛋豚肉卷,配上一些櫻花蝦,味道很夾,是飽肚之選。
流心蛋豚肉卷

金星豚肉林檎紅薑卷

豬脷串
豬顎骨串
豬心串
豬耳串

沖繩苦瓜釀免治豬肉串

油甘魚腩配芥末漬

最後有燒菠蘿作甜品,十分滿足。
2024-10-19
$300 (Lunch)
花生芽豚肉卷
豬耳串
沖繩苦瓜釀免治豬肉串
油甘魚腩配芥末漬
2024-12-27 0 views
呢間位於尖沙咀嘅日式居酒屋,主打豚肉,亦有提供其他種類的串燒及刺身等,地方挺大,很適合朋友聚會。🍺 前菜:蕃茄沙律🍺 刺身盛:北海道海膽/三文魚/帆立貝/油甘魚/赤蝦每款刺身都好新鮮,特別推薦海膽,我自己唔係間間海膽都食得到,呢間海膽夠晒鮮甜。👍🍺 厚切白金豚肉肥瘦分明。🍺 蒜芯豬肉卷味道夠濃,蒜香十足。🍺 巨峰味汽酒酒精味唔重,好岩我飲 ദ്ദി(˵ •̀ ᴗ - ˵ ) ✧🍺 羊架勁淋,唔騷。🍺 紫蘇豬肉卷我本身唔鍾意紫蘇味道,但呢個做法幾好,唔係點食得出紫蘇味。🍺 燒比目魚滑得來,皮脆脆的,好好味🍺 大啡菇雖然燒到唔靚菇,但味道唔錯,肉感十足。🍺 沖繩苦瓜第一次食沖繩苦瓜,唔苦嘅苦瓜🍺 上等豬脷串第一次食豬脷,口感同牛舌差唔多🍺 燒菠羅

🍺 前菜:蕃茄沙律

🍺 刺身盛:北海道海膽/三文魚/帆立貝/油甘魚/赤蝦

🍺 厚切白金豚肉
肥瘦分明。
🍺 蒜芯豬肉卷
味道夠濃,蒜香十足。
🍺 巨峰味汽酒

🍺 羊架
勁淋,唔騷。

🍺 紫蘇豬肉卷
我本身唔鍾意紫蘇味道,但呢個做法幾好,唔係點食得出紫蘇味。

🍺 燒比目魚
滑得來,皮脆脆的,好好味

🍺 大啡菇
雖然燒到唔靚菇,但味道唔錯,肉感十足。
🍺 沖繩苦瓜
第一次食沖繩苦瓜,唔苦嘅苦瓜
🍺 上等豬脷串
第一次食豬脷,口感同牛舌差唔多

🍺 燒菠羅
2024-12-15
2024-12-22 0 views
今晚和朋友相約尖沙咀吃日本串燒。餐廳日本風格裝修,和風味道十足,牆上掛上一隻大豬,標明豬肉各個部位,非常有特色。店員介紹,除了豚肉串燒,還有時令日本直送新鮮刺身。我們點了生蠔和特色串燒。前菜:“蒜子蕃茄沙律”,新鮮去皮蕃茄,蒜香味道濃,酸甜開胃。刺身:“岩手縣生蠔”日本直送生蠔,斤兩十足,肥美飽滿,鮮味多汁。特色串燒:“沖繩苦瓜釀免治豬肉”,沖繩苦瓜口感特別,爽口而無苦味,豬肉香口惹味,苦瓜配豬肉,雙重口感。再加上面的一層香脆蝦皮,口感更豐富。“豚肉露筍卷”,薄薄的豚肉卷住爽脆的露筍,柔中有剛。“厚揚”,燒香的外皮,包住幼滑的豆腐,外脆內軟,上面鋪上木魚花,更添香氣。“厚切金星豚肉”,特級日本豚肉,鬆軟多汁,入口特別甘香。“西班牙夾心肉”,肥瘦相間,爽滑口感,肉汁豐富。“三文魚燒飯團”,外面燒得香脆,有飯焦的口感,裏面是鮮味的三文魚肉,入口有令人意想不到的美味。飲品:“巨蜂梳打”、“乳酸梳打”,兩款梳打都是酸酸甜甜,吃完串燒後飲用最合適。這裏的串燒,富特色之餘又美味,品種亦多,下次再來嚐其他款式。

刺身:“岩手縣生蠔”
日本直送生蠔,斤兩十足,肥美飽滿,鮮味多汁。
特色串燒:
“豚肉露筍卷”,薄薄的豚肉卷住爽脆的露筍,柔中有剛。
“厚切金星豚肉”,特級日本豚肉,鬆軟多汁,入口特別甘香。
“西班牙夾心肉”,肥瘦相間,爽滑口感,肉汁豐富。

豚肉露筍卷

西班牙夾心肉
三文魚燒飯團
巨蜂梳打,乳酸梳打
2024-12-15 81 views
放工約了位剛在外地回來的朋友吃飯,朋友想食居酒屋,帶了他去厚福街專門食豚肉串燒的餐廳。餐廳晚市啤酒買一送一,兩個人可以邊食串燒邊飲酒。我們先點了份刺身,三文魚、帶子及海膽,刺身鮮甜,尤其是北海道海膽。因為這裏主打多款的豚肉串燒,可以有多款特色部位,平時在外甚少見到。豬肚燒至香脆,有點炸大腸的質感。西班牙顎骨肉比較爽口,表面帶點焦香,肉質結實。花生苗豚肉卷裏面爽脆,豚肉油脂滲出。豬脷爽口結實,表面香脆,而且肉味濃郁。韭菜泡菜豚肉卷入口肉汁豐富,泡菜爽脆加上韭菜獨特香味。燒菠蘿表面有層香脆焦糖,菠蘿燒至香甜多汁。

餐廳晚市啤酒買一送一,兩個人可以邊食串燒邊飲酒。

豬肚燒至香脆,有點炸大腸的質感。

西班牙顎骨肉比較爽口,表面帶點焦香,肉質結實。

花生苗豚肉卷裏面爽脆,豚肉油脂滲出。

豬脷爽口結實,表面香脆,而且肉味濃郁。

韭菜泡菜豚肉卷入口肉汁豐富,泡菜爽脆加上韭菜獨特香味。

燒菠蘿表面有層香脆焦糖,菠蘿燒至香甜多汁。
2024-12-15 64 views
這間位於尖沙咀的【Mokumoku Yakiton】,主打日式串燒外,還有多款刺身小食及清酒啤酒等,可以同朋友或同事放工飲返杯的好地方。這裏的串燒全部即叫即燒,新鮮熱辣。店員先送上酸甜開胃的番茄。刺身拼盤北海道海膽鮮甜甘香、帶子嫩滑無渣、三文魚是赤身位,肉味較濃郁。燒元貝元貝燒至剛熟,鮮甜嫩腍,裙邊爽口。豬脷& 豬天梯兩者都燒至表面焦香,豬脷肉味濃郁爽彈,而天梯十分爽脆。韭菜泡菜豚肉卷豚肉燒至油脂滲出,中間包著爽脆的韭菜及泡菜。厚切白金豚肉豚肉是半肥瘦的豬腩部份,燒至油脂位香脆爽口。豚肉釀冬菇表面灑上木魚絲,冬菇肉汁豐富。最後食返個燒焦糖菠蘿,外脆肉甜。晚市酒精飲品全部買一送一。

這裏的串燒全部即叫即燒,新鮮熱辣。
店員先送上酸甜開胃的番茄。

刺身拼盤

燒元貝
元貝燒至剛熟,鮮甜嫩腍,裙邊爽口。

豬脷& 豬天梯
兩者都燒至表面焦香,豬脷肉味濃郁爽彈,而天梯十分爽脆。

韭菜泡菜豚肉卷
豚肉燒至油脂滲出,中間包著爽脆的韭菜及泡菜。

厚切白金豚肉
豚肉是半肥瘦的豬腩部份,燒至油脂位香脆爽口。

豚肉釀冬菇
表面灑上木魚絲,冬菇肉汁豐富。

最後食返個燒焦糖菠蘿,外脆肉甜。

晚市酒精飲品全部買一送一。

2024-12-08 62 views
✨刺身盛✨刺身切得好厚實 口感鮮嫩搭配左唔同嘅調味 幾特別✨月見免治豚肉串✨串燒豚肉口感相當嫩滑撈埋生蛋黃 味道更加豐富肉質同蛋黃結合 帶黎濃郁口感~✨豬顎骨肉串✨肉質緊實 有嚼勁 唔會過於硬燒烤得恰到好處 帶有微焦香味食落好有滿足感✨蘆筍豬肉卷 秋葵豬肉卷✨經典蔬菜同豬肉嘅組合肉香同蔬菜嘅清新對比 令味道更加豐富蘆筍嘅脆感同秋葵都能平衡豬肉油脂:)✨羊架✨肉質非常嫩 帶點焦香 羊肉唔會太騷 ~✨芥末漬四元豚✨好特別採用咗芥末嘅辛辣感將肉味相結合 產生左對比!!值得推介🔥✨燒菠蘿✨平時麻麻哋菠蘿 我竟然覺得出色甜而不膩 燒過嘅菠蘿有啲焦糖帶有微微的煙燻味 結尾清新

刺身盛✨
刺身切得好厚實 口感鮮嫩
搭配左唔同嘅調味 幾特別

✨月見免治豚肉串✨
串燒豚肉口感相當嫩滑
撈埋生蛋黃 味道更加豐富
肉質同蛋黃結合 帶黎濃郁口感~

✨豬顎骨肉串✨
肉質緊實 有嚼勁 唔會過於硬
燒烤得恰到好處 帶有微焦香味
食落好有滿足感

✨蘆筍豬肉卷 秋葵豬肉卷✨
經典蔬菜同豬肉嘅組合
肉香同蔬菜嘅清新對比 令味道更加豐富
蘆筍嘅脆感同秋葵都能平衡豬肉油脂:)

✨羊架✨
肉質非常嫩 帶點焦香
羊肉唔會太騷 ~

✨芥末漬四元豚✨
好特別採用咗芥末嘅辛辣感
將肉味相結合 產生左對比!!
值得推介🔥

✨燒菠蘿✨
平時麻麻哋菠蘿 我竟然覺得出色
甜而不膩 燒過嘅菠蘿有啲焦糖
帶有微微的煙燻味 結尾清新

2024-12-08 67 views
😋蒜子蕃茄沙律清新的蕃茄搭配蒜香,口感清爽😋日本赤崎生蠔** 鮮美的生蠔滑嫩無比,海味濃郁😋皮蛋紅薑豬肉卷 獨特的組合,皮蛋的滑嫩與紅薑的香氣相得益彰,令人驚喜。😋西班牙夾心肉 風味獨特,肉質鮮嫩,搭配多層次的調味😋明太子燒大蝦串 大蝦烤至外焦內嫩,明太子的鹹香提升了整體口感,令人回味無窮。😋日本燒青椒仔串 簡單卻美味,青椒的清香與燒烤的味道相互融合,口感清新。😋豚肉鵪鶉蛋 鮮嫩豚肉包裹著滑嫩的鵪鶉蛋,口感豐富😋豬顎骨肉串 肉質豐富多汁,搭配特製醬汁,散發出濃郁的香氣😋羊架 外焦內嫩的羊肉,炭火香氣四溢😋燒菠蘿 甜美的菠蘿經炭火烤制,微微焦香
😋蒜子蕃茄沙律
清新的蕃茄搭配蒜香,口感清爽

😋日本赤崎生蠔**
鮮美的生蠔滑嫩無比,海味濃郁

😋皮蛋紅薑豬肉卷
獨特的組合,皮蛋的滑嫩與紅薑的香氣相得益彰,令人驚喜。

😋西班牙夾心肉
風味獨特,肉質鮮嫩,搭配多層次的調味

😋明太子燒大蝦串

😋日本燒青椒仔串
簡單卻美味,青椒的清香與燒烤的味道相互融合,口感清新。

😋豚肉鵪鶉蛋
鮮嫩豚肉包裹著滑嫩的鵪鶉蛋,口感豐富

😋豬顎骨肉串
肉質豐富多汁,搭配特製醬汁,散發出濃郁的香氣

😋羊架
外焦內嫩的羊肉,炭火香氣四溢

😋燒菠蘿
甜美的菠蘿經炭火烤制,微微焦香
2024-12-05 112 views
Mokumoku Yakiton 位於尖沙咀厚福街,是一家特色串燒居酒屋,主打日式豚肉,熱辣上菜,讓每一道燒物都充滿心思與風味。⭐️前菜,蒜子蕃茄沙律新鮮的蕃茄搭配蒜香,清爽可口⭐️日本赤崎生蠔鮮美多汁,口感滑順,讓人感受到海洋的清新味道⭐️皮蛋紅薑豬肉卷皮蛋與紅薑的獨特風味,包裹在嫩滑的豬肉中,口感層次分明⭐️西班牙夾心肉 口感豐富,肉質鮮嫩,獨特調味令人回味無窮⭐️明太子燒大蝦串大蝦外焦內嫩,明太子的鹹香完美融合⭐️日本燒青椒仔串 青椒的清香與炭火的煙燻味道結合,簡單卻具風味⭐️豚肉鵪鶉蛋 豚肉的鮮美與鵪鶉蛋的滑嫩⭐️豬顎骨肉串 肉質鮮嫩多汁,搭配特製醬汁,吃出濃郁的肉香與滋味。⭐️羊架 羊肉香氣撲鼻,炭火烤制的外焦內嫩,讓人享受每一口的豐富風味。⭐️燒菠蘿 甜美的燒菠蘿,帶有微微炭香

⭐️前菜,蒜子蕃茄沙律
新鮮的蕃茄搭配蒜香,清爽可口

⭐️日本赤崎生蠔
鮮美多汁,口感滑順,讓人感受到海洋的清新味道

⭐️皮蛋紅薑豬肉卷
皮蛋與紅薑的獨特風味,包裹在嫩滑的豬肉中,口感層次分明

⭐️西班牙夾心肉
口感豐富,肉質鮮嫩,獨特調味令人回味無窮

⭐️明太子燒大蝦串
大蝦外焦內嫩,明太子的鹹香完美融合

⭐️日本燒青椒仔串
青椒的清香與炭火的煙燻味道結合,簡單卻具風味

⭐️豚肉鵪鶉蛋
豚肉的鮮美與鵪鶉蛋的滑嫩

⭐️豬顎骨肉串
肉質鮮嫩多汁,搭配特製醬汁,吃出濃郁的肉香與滋味。

⭐️羊架

⭐️燒菠蘿
甜美的燒菠蘿,帶有微微炭香
前幾日嚟到位於尖沙咀嘅Mokumoku Yakiton,餐廳裝潢好有日式Feel,木系風格又Chill又舒適。-前菜首先係日本蕃茄,蕃茄處理得好出色,食落清甜開胃。跟住係刺身盛5款,分別有三文魚、油甘魚、海膽、帶子、赤蝦,刺身好鮮甜,而且又肥美又大隻。當中特別鐘意油甘魚同海膽,油甘魚好有口感,海膽更加有兩款,雙重享受。-接落嚟嘅熟食我地叫左D串燒、羊架、豚肉。串燒種類都幾多,而且有幾款幾特別,例如有露旬豬肉卷、豬顎骨肉串、多汁又嫩滑💯@仲有秋葵豬肉卷我都好鐘意,另外仲有免治豚肉串加上日本蛋 好好食😋,最後仲食左燒菠蘿,酸酸甜甜好正呀。-
2024-11-28
Type of Meal
Lunch
2024-11-23 119 views
尖沙咀雖係美食天堂,但係要搵靜靜地既地方,同朋友去左呢間#Mokumoku Yakiton 食日本串燒。用餐過後,已私心愛上呢個有私竇感覺既上樓小店。✅三得利生啤&乳酸梳打飲品方面除咗平時飲開嘅罐裝嘢飲同梳打外,仲有清酒,生啤提供,兩杯都好好飲,乳酸梳打唔太甜,加上一大杯生啤,食晒啲嘢都未飲完😂😂😂✅前菜✅生蠔兩隻清洗得好乾淨,滿滿富有海水味,厚實啖啖肉,一定要試試呢度嘅生蠔!✅月見免治豚肉串豚肉棒配上甜甜玉子,吃起來比較滑順,剛剛好。✅西班牙黑豚豬頸肉串✅豬喉軟骨串✅豬肝串好濃嘅豬味,都燒得岩岩好,夠諗。✅厚切白金豚內裏仍能保持肉汁,肉香亦濃。✅露筍豬肉卷&秋葵豬肉卷 意外地有啲驚喜,本身麻麻地秋葵,炙燒過後,豬肉卷住嚟食,味道又意外地夾,無咁漏嘅口感;燒香既豬肉令露荀的味道並不單調, 清甜中帶點鹹香。✅皮蛋豬肉卷✅厚揚✅冬菇✅比目魚魚肉油脂甘香,燒得好有心機,慢慢逼曬啲魚油出黎,表面仲微微焦香!✅燒菠蘿 菠蘿本質香甜,塗上糖漿,然後再燒 。外層帶點焦香,口感脆身,整餐以其作結確實滿足!

✅三得利生啤&乳酸梳打

✅前菜
✅生蠔
✅月見免治豚肉串
豚肉棒配上甜甜玉子,吃起來比較滑順,剛剛好。

✅西班牙黑豚豬頸肉串
✅豬喉軟骨串
✅豬肝串
好濃嘅豬味,都燒得岩岩好,夠諗。
✅厚切白金豚
內裏仍能保持肉汁,肉香亦濃。

✅露筍豬肉卷&秋葵豬肉卷

✅皮蛋豬肉卷
✅厚揚
✅冬菇
✅比目魚
✅燒菠蘿
今日朋友帶路去咗尖沙咀上樓食串燒,佢都知我最鍾意食日式居酒屋,先嚟秋刀魚刺身,秋刀魚到10月11月就最肥美,呢個時候先適合做刺身㗎,秋刀魚油脂豐盈,魚味特別濃。居酒屋點會冇叫酒,叫佐過SAKE SET,一次過可以試到四種唔同嘅清酒,咁樣就可以比較到唔同嘅風味,有濃有淡,有些碳酸比較高。七味燒魚翅,送酒就一流,夠香脆仲有少少辣。西班牙黑豚肋骨肉,肉味香濃,又唔會有臊味,入口肉味清甜,正!月見免治豚肉串,加埋隻蛋同埋醬汁,肉串入口特別滑又惹味。日本長蔥,少少麵豉醬點綴,唔會辛辣但係清甜。林檎紅薑豬肉卷,中間嘅紅薑,味道好突出,好解油膩,加埋林檎口感爽脆。車打芝士巴爾馬火腿卷,芝士鹹香味濃,加埋火腿,鹹味十足比較適合送酒。花生苗卷,清甜爽脆,十分爽口。必食的日本青椒仔,味道清甜。豬喉結串及豬聲帶串味道相似,口感出奇地脆,口感一流!最後燒菠羅,表面糖已燒到焦糖化,入口脆口!餐廳食物都幾出色,好多豬嘅串燒菜式,坊間比較少見,氣氛夠熱鬧!
七味燒魚翅,送酒就一流,夠香脆仲有少少辣。
月見免治豚肉串,加埋隻蛋同埋醬汁,肉串入口特別滑又惹味。
花生苗卷,清甜爽脆,十分爽口。
最後燒菠羅,表面糖已燒到焦糖化,入口脆口!
2024-11-02 141 views
主打豬串燒嘅Mokumoku,去親都飲好多酒,好彩而家有自選 Sake 組合,慳唔少仲可以半價追加一款食品,我哋就揀咗西班牙豬肋骨肉但首先都食個日本凍蕃茄開吓胃先刺身揀最時令嘅秋刀魚,一年得兩三個月先有得食,錯過咗又要等一年。今日呢條秋刀好肥美,油份爆燈,食完想即刻 encore 再嚟個燒魚翅送吓酒,等待串燒上場車打芝士 Parma Ham 卷,要趁熱食,芝士仲會拉絲,同Ham嘅鹹香好夾,但要配酒,否則太鹹燒長蔥,熟咗嘅蔥不單會冇咗辛辣,仲有一種清甜味,清清口腔最啱林檎紅薑豬肉卷,用薄豬肉片包住日本林檎蘋果同紅薑,先食到蘋果甜再有紅薑嘅辛辣,味道複雜西班牙豬肋骨肉,肥瘦適中,而且有咬口,愈咬愈香油脂味花生苗豬肉卷,新鮮組合,花生苗獨特嘅清甜中和咗豬肉片嘅油膩青椒仔,最喜愛嘅日式串燒蔬菜豬聲帶,第一次食,肉味唔濃,主要食爽口月見免治豚肉,完全係免治雞肉串嘅做法,但豚肉就混合咗肥肉,油香更勝一籌喉結,同豬聲帶位置好近,爽口得嚟但多啲肉香,同樣好食最後再食個招牌燒菠蘿,菠蘿先灑上砂糖再用火槍燒熔,做到脆口嘅效果,甜中帶酸係我最愛嘅飯後甜品

仲可以半價追加一款食品,我哋就揀咗西班牙豬肋骨肉

但首先都食個日本凍蕃茄開吓胃先

再嚟個燒魚翅送吓酒,等待串燒上場

西班牙豬肋骨肉,肥瘦適中,而且有咬口,愈咬愈香油脂味
花生苗豬肉卷,新鮮組合,花生苗獨特嘅清甜中和咗豬肉片嘅
油膩

青椒仔,最喜愛嘅日式串燒蔬菜
豬聲帶,第一次食,肉味唔濃,主要食爽口

喉結,同豬聲帶位置好近,爽口得嚟但多啲肉香,同樣好食