2017-05-20 84 views
放假最緊要放空一下,對自己好啲,今日約咗朋友入元朗行下,順便搵下好嘢食先來呢到食個午餐,環境都幾大幾舒適,仲有2邊半大格玻璃,感覺好開揚又夠哂光猛而入面都幾整潔,所以都幾好hea先點了一個Lunch Set香煎盲曹配刁草忌廉汁南瓜忌廉湯入口奶滑,好香濃南瓜甜味田園風味沙律非常新鮮,都幾清新開胃主菜盲曹煎得2邊微金黃,魚好新鮮,而肉質都好嫩,忌廉汁調得不錯,而下面仲有薯蓉都好好味朋友點了燒澳洲肉眼扒配燒汁,都算幾大塊同嫩,唔會好嚡口仲有雪糕跟餐飲送
而入面都幾整潔,所以都幾好hea
先點了一個Lunch Set香煎盲曹配刁草忌廉汁
南瓜忌廉湯入口奶滑,好香濃南瓜甜味
田園風味沙律非常新鮮,都幾清新開胃
朋友點了燒澳洲肉眼扒配燒汁,都算幾大塊同嫩,唔會好嚡口
仲有雪糕跟餐飲送
2017-05-01
$120 (Lunch)
Mr Right 多麼有意思的一個名字!由到達餐廳門口 同踏入餐廳既感覺都很特別 擺設燈光好有心思同格調餐廳位於西菁街富達廣場 在元朗千色廣場後面 同朋友放工搭西鐵入黎 都非常方便~位置夠闊落舒適 無論一家人慶祝又或者三五知己傾計飲酒都相當適合~餐牌有2款選擇 有458/set 同688/set我同朋友被海鮮盤同鵝肝吸引了所以選擇左688/set 相當吸引海鮮盤 共3種海鮮 有愛爾蘭生蠔 凍蝦 同翡翠螺 凍蝦肉質彈牙 而翡翠螺就爽脆 好新鮮份量剛剛好 而生蠔充滿海水味 肉質肥美 讚呀~~如果2隻唔夠想encore 生蠔 留意餐廳 做緊買2送1優惠~湯類 選了黑松露忌廉湯 加左一層黑松露油響湯面 特別香入落去有濃濃既感覺 黑松露味相當出色龍蝦忌廉湯大廚用了龍蝦頭炮製 鮮美十足加上啖啖蝦肉 好滿足!凱撒沙律 有雞肉跟煙三文魚選擇朋友選了煙三文魚大廚擺到花既模樣 滿意視覺享受而份量都好足料 沙律菜新鮮 醬汁配搭很好到最期待既香煎鵝肝多士配上紅酒浸蘋果+分子料理鵝肝肥美油香配脆口多士蘋果充滿酒味 中和留鵝肝既油脂配搭同份量 一切都剛好主菜選了慢煮西理牙黑毛豬扒配上大廚焗製既千層薯仔片同秘製醬汁
Mr Right 多麼有意思的一個名字!
由到達餐廳門口 同踏入餐廳既感覺

有愛爾蘭生蠔 凍蝦 同翡翠螺
凍蝦肉質彈牙 而翡翠螺就爽脆 好新鮮
份量剛剛好 而生蠔充滿海水味
肉質肥美 讚呀~~如果2隻唔夠
想encore 生蠔 留意餐廳 做緊買2送1優惠~
湯類 選了黑松露忌廉湯
加左一層黑松露油響湯面 特別香
入落去有濃濃既感覺 黑松露味相當出色

龍蝦忌廉湯
大廚用了龍蝦頭炮製 鮮美十足
加上啖啖蝦肉 好滿足!
凱撒沙律 有雞肉跟煙三文魚選擇

配搭同份量 一切都剛好

主菜選了慢煮西理牙黑毛豬扒
配上大廚焗製既千層薯仔片同秘製醬汁
另外有香甜脆口既青瓜配青豆蓉
顏色配搭好繽紛~~~~~
慢煮方法有效鎖住肉汁 而豬既肉質好軟滑
同醬汁好配合

個千層薯仔片係燒過 上層較脆口 中間有煙肉粒 爽爽的 比一般薯條或薯蓉更有特色

另一主菜 選了帶子牛肝菌意大利飯
濃濃既南瓜味最喜愛 唔會膩
飯粒軟軟的 帶子厚身煎過更吸引 啖啖肉

吃完了主菜 其實已經很滿足
但仍然滿心期待甜品 果然沒有失望

來個心太軟配雪糕作總結 最好不過
最驚喜係士多啤梨十分香甜~~~~

經過一日忙碌 品嘗一頓環境好 價格合理
食材好既晚餐 遇上了有誠意的Mr Right
真的好幸福呀~~~~

2017-05-13 101 views
今日約左另一半去左呢間西餐廳吃晚餐,慶祝五周年。呢度環境好寬敞,而且有好多透明玻璃,引入光線,感覺好環保好節能。今日嘅下午6點,仲好好陽光。入到呢間餐廳,人唔算多,可能時間仍係早喇,而今日個經理介紹左個dinner set for two。煙燻三文魚凱撒沙律:煙燻三文魚整到成朵玫瑰花咁,而三朵玫瑰花嘅花語係「I love you」,呢間餐廳有意無意間,將我嘅愛意傳比另一半。黑松露雜菌忌廉湯:味道好濃,落料足。黑松露味道喺口腔牙縫中漫步,份量亦剛剛好。卡邦尼意粉配53°C 溫泉蛋:將隻溫泉蛋同意粉撈勻,將卡邦尼意粉沾有蛋汁,原來好配合。燒美國黑安格斯肉眼扒(10安士):因為經理極力推薦肉眼扒俾我,同提議五成熟,所以就試一試(本身我從未試過5成熟),份量好足,夠哂兩個人分享,而肉質鮮嫩,仲有好多肉汁添。椰子奶凍:真係要讚讚呢度嘅甜品,本來唔好椰子嘅我,見到幾精緻,試左小小,椰子味好濃郁,唔覺意食哂成個,呢度嘅甜品,出乎意料地出色。價錢$412 兩位,平均$200幾一位,價錢可以接受,而且味道令人回味,可以再試

2017-05-11
$206 (Dinner)
Celebration
Anniversary
  • 椰子奶凍
  • 燒美國黑安格斯肉眼扒(10安士)
  • 卡邦尼意粉配53°C 溫泉蛋
2017-05-11 102 views
5月係張神既大日子即係生日,今日好朋友同我興生日。而因為佢係媽媽的關係,我費事佢走得太遠,所以就方便佢入大西北食。但原來喜出望外,比想像中好好多。可能我地比較早,所以人唔多,同餐廳個光線剛剛好,有少少暗,所以氣氛幾好。我地左諗右諗,店員終於過嚟介紹俾我地,問我地肚唔肚餓,如果肚餓就試呢個餐,咁我地當然就超給肚餓啦,價錢又唔貴,又有海鮮又有甜品,差不多啦。玩咗陣手機,就嚟咗個海鮮拼盤。第一眼就見到,個生蠔好大隻,好又海水未,帶子位好厚。堅正。而螺頭就好爽口加埋啲漿汁一留。蝦就好易mook,都好爽。整體海鮮嚟講好新鮮!然後就煙三文魚凱薩沙律,三文魚同啲菜都好爽口。一流!然後就2個湯,龍蝦湯同黑松露雜菌湯。龍蝦湯:好線甜,有少少酒味。而黑松露雜菌湯好濃,有好重黑松露味,口感都好creamy。然後鵝肝就無得彈,超大塊,唔知以為係一份2個人食,餐廳好細心,加埋無花果同梨同分子粉,另到食完鵝肝好漏的感覺中和咗。正然後主菜係大虎蝦海鮮意粉同8安士肉眼扒。好足料,份量唔細分青口蜆帶子蝦。全部都好新鮮,汁係蕃茄,入面仲有少少蕃茄乾隻大虎蝦好爽,蝦頭仲有少少膏。一流。牛扒就餐廳推介,當然一試,5成孰剛剛好

然後就煙三文魚凱薩沙律,三文魚同啲菜都好爽口。一流!

然後主菜係大虎蝦海鮮意粉同8安士肉眼扒。好足料,份量唔細分
青口蜆帶子蝦。全部都好新鮮,汁係蕃茄,入面仲有少少蕃茄乾
隻大虎蝦好爽,蝦頭仲有少少膏。一流。
牛扒就餐廳推介,當然一試,5成孰剛剛好,皮趣內(林),一流

甜品方面叫咗個芝士蛋糕同心太軟。
心太遠一界開就流晒心,已經唔係好多間可以做到流心了,而甜味再加埋雲尼拿雪糕係天衣無逢。

再加埋呢杯茶,爽晒。
呢餐超級滿足,邊打文邊回味,仲有少少肚餓個感覺。
2017-05-08
2017-05-11 746 views
之前經過附近見到Mr Right 嘅二人套餐menu 好抵$458,今晩就帶男友食個浪漫晚餐。煙燻三文魚凱撒沙律平時食煙三文魚沙律通常只有兩三塊三文魚,今日大開眼界,一個三文魚花有四塊,仲要有三朵花,份量好足呀!沙律菜新鮮爽脆,每塊都沾左沙律醬,仲有煙肉脆同脆麵包粒。黑松露雜菌忌廉湯黑松露味香氣撲鼻,真材實料,食到雜菌嘅碎粒。卡邦尼意粉配53度溫泉蛋今日食嘅carbonara 有點特別,溫泉蛋自己撈落意粉裡面,令整個更香滑。加左菇,蛋黃味好濃,有蒜味。廚師應該落左好少芝士,所以唔會覺得膩,食到最後唔會一pat pat。燒美國黑安格斯肉眼扒 10oz炭燒味好突出,煎到剛好五成熟,肉嫩多汁有牛味,醬汁都有炭燒嘅味令牛扒錦上添花。伴碟嘅蔬菜值得一讚,露筍爽囗,蒜味香。炸薯條外脆內軟。是日芝士餅朱古力味芝士餅係凍餅,朱古力味唔太濃剛好,餅底都係朱古力味。可能因為cream cheese太足料,質地比較結實。椰子奶凍有驚喜!好滑,椰子味好香,菠蘿粒酸酸地中和番奶凍嘅甜味,成為今晚完美ending!總括食物質素高,份量十足,價錢合理,服務好好例如主動問沙律要唔要黑椒,食牛扒時要唔要芥辣,侍應們年輕

煙燻三文魚凱撒沙律

黑松露雜菌忌廉湯
黑松露味香氣撲鼻,真材實料,食到雜菌嘅碎粒。

卡邦尼意粉配53度溫泉蛋

燒美國黑安格斯肉眼扒 10oz

是日芝士餅

椰子奶凍

總括食物質素高,份量十足,價錢合理,服務好好例如主動問沙律要唔要黑椒,食牛扒時要唔要芥辣,侍應們年輕有禮反應快,值得一讚!食完個完美嘅晚餐心情很好!$688 set dinner 都好吸引,要encore再食過!
如果痴痴的等某日 終於可等到一生中最愛......... 今日就同我嘅Mr. Right嚟呢間名字咁浪漫嘅餐廳餐廳位於corner位 ,落地大玻璃,裏面相當寬敞, 裝修時尚, 木枱配鋼椅, 型格! 我就坐喺對住大玻璃嘅位, 對住出面綠油油嘅樹木, 好舒服呀! 叫咗兩個set lunch, 先來個田園風味沙律, 沙律菜好新鮮, 最正係嗰啲沙律汁, 原來係用柚子蜜溝沙律醋, 唔怪之得咁酸酸甜甜,咁好味今日餐湯係忌廉椰菜花湯, 好香,一啲都唔杰。叫咗香煎帶子牛油果燴意大利飯, 帶子厚肉, 煎得金黃, 意大利飯可能配合香港人嘅口味 ,唔係太生,味道好香再來一個燒美國黑安格斯肉眼扒配燒汁, 牛肉味好濃郁, 生熟程度啱啱好 ,配埋粗身薯條, perfect餐飲都一啲都唔失禮, 咖啡香濃幼滑, 凍檸茶夠清澈。喺呢度坐得實在太寫意啦, 傾下講下, 唔覺時間過得咁快, 趕時間要走 ,連甜品都食唔切。 不過唔緊要, 絕對會有下次
如果痴痴的等某日 終於可等到一生中最愛.........

今日就同我嘅Mr. Right嚟呢間名字咁浪漫嘅餐廳

田園風味沙律

今日餐湯係忌廉椰菜花湯, 好香,一啲都唔杰。
忌廉椰菜花湯

燒美國黑安格斯肉眼扒配燒汁

餐飲都一啲都唔失禮, 咖啡香濃幼滑, 凍檸茶夠清澈。

2017-05-06
$123 (Lunch)
燒美國黑安格斯肉眼扒配燒汁
2017-05-05 103 views
住在元朗的我,竟然不知道富達這裏開了一間新的西餐廳。這天恰巧和媽媽經過附近,看到這件裝橫費心思的西餐廳便決定一試。餐廳環境舒適,地方很光猛,可能時間尚早的緣故,店内起初只有我們一臺。看到這裏有set dinner選擇,我們便沒作多想,點了一個二人晚市套餐。套餐非常豐富,包括海鮮拼盤,沙律,餐湯,鵝肝,主菜還有甜品,相信一定可以吃得很飽。先來冷盤- 迷你海鮮拼盤。雖説是迷你,但其實分量也不少呢,有兩隻生蠔,螺,還有蝦。海鮮很新鮮,特別是生蠔,口感creamy,而且鮮甜無比。另外蝦肉的質感也很爽口彈牙,確是不錯。之後便上了二人分的凱撒沙律。凱撒沙律可以選擇要煙三文魚或是鷄肉,因爲其中一道主菜已經有三文魚,所以我們便選了鷄肉。這份沙律真的十分豐富,材料非常多,鷄肉的分量也很慷慨。味道也很豐富,芝士的味道特別突出。媽媽更說這份沙律是近期吃過最好吃的呢。餐湯我們選了黑松露雜菌湯和意大利雜菜湯。兩款餐湯也各有優點。黑松露雜菌湯很濃稠,而且每一口都有濃濃的黑松露香氣,口感也很creamy。意大利雜菜湯很足料,雜菜分量很多,而且味道酸酸的很是開胃。香煎法式鵝肝平時其他餐廳只有薄薄的一塊多士和一丁點鵝肝
住在元朗的我,竟然不知道富達這裏開了一間新的西餐廳。

先來冷盤- 迷你海鮮拼盤
雖説是迷你,但其實分量也不少呢,
有兩隻生蠔,螺,還有蝦。
海鮮很新鮮,特別是生蠔,口感creamy,而且鮮甜無比。
另外蝦肉的質感也很爽口彈牙,確是不錯。

之後便上了二人分的凱撒沙律
凱撒沙律可以選擇要煙三文魚或是鷄肉,
因爲其中一道主菜已經有三文魚,所以我們便選了鷄肉。
這份沙律真的十分豐富,材料非常多,鷄肉的分量也很慷慨。
味道也很豐富,芝士的味道特別突出。
媽媽更說這份沙律是近期吃過最好吃的呢。

餐湯我們選了黑松露雜菌湯和意大利雜菜湯

兩款餐湯也各有優點。
黑松露雜菌湯很濃稠,而且每一口都有濃濃的黑松露香氣,
口感也很creamy。
意大利雜菜湯很足料,雜菜分量很多,而且味道酸酸的很是開胃。

香煎法式鵝肝

平時其他餐廳只有薄薄的一塊多士和一丁點鵝肝,
但這裏的分量竟然那麽多,實在讓我們又驚又喜。
鵝肝口感很軟,而且油脂香十分出衆,油脂豐腴的味道和酸酸甜甜的無花果,紅菜頭很配搭。

終於來到主菜環節了。
三文魚扒菠菜意大利飯

想不到risotto上面竟然有兩塊三文魚扒呢, 而且每塊也有一定分量,也很厚身,很滿足。
risotto口感不錯,保持著少少硬的口感,忌廉汁令risotto口感變得creamy。
另外菠菜味道也好突出,保留了菠菜的口感,感覺健康得多。

另一款主菜-黑松露雜菌蟹肉燴天使麵。

這份意粉是全餐的焦點,因爲太美味了!
蟹肉份量慷慨,面頭還有鮮甜鹹香的三文魚籽,味道很豐富 ,
每一口天使麵都是鮮甜的味道同埋濃郁的黑松露香氣, 仲有雜菌和芝士,
雖然配搭上有點飽濟,整體還是好吃得令人不能自拔。

甜品方面我們選了鮮果雪葩

本來以爲只是單純一球雪葩,沒想到竟然如此有心思,以造型特別的玻璃杯裝著。
而且越吃越有驚喜,除了中間的芒果味雪葩之外,荔枝泡泡之中還暗藏著各種水果。
水果款式很豐富,而且分量很多,是讓人沒有罪惡感的一道清新甜品

另一款甜品蘋果芝士蛋糕
這款芝士蛋糕也很特別,口感和味道有點像蘋果金寶。
除了芝士之外,還有粒粒的蘋果肉,面頭還有一些脆脆的口感。
蘋果的清甜也令整件蛋糕的膩感減低,很好吃。

這餐我和媽媽吃得很豐富,本來抱著即管一試的心情,沒想到食物質素竟如此高。
由海鮮拼盤到甜品,每一款食物也看得出有花心思,而且每一樣食物的味道也很好。
元朗區的西餐廳,推薦這間Mr Right,絕對是充滿驚喜的一餐呢/
$350 (Dinner)
2017-05-05 1211 views
今日係元朗,諗住返叮一間西餐廳,去到才知道轉咗名,改名為Mr Right.反正嚟到,又係食西餐,所以入咗去試新嘢。裝修簡約,座位濶落,唔錯。言歸正傳,我哋叫咗個2人餐:餐湯有雜菜湯和黑松露雜菌忌廉湯;雜菜湯材料豐富而忌廉湯則帶有陣陣黑松露的香味迷你海鮮盤: 有生蠔/海蝦/螺法國生蠔大大隻之外,口感亦爽脆,並帶有陣陣海水味及不太鹹。煙三文魚凱薩沙律:材料新鮮,份量亦唔少。香煎法國鵝肝: 鵝肝煎得香脆,而口感細緻綿密、豐美多汁,配埋脆卜卜的多士一齊食,有入口鬆化之感;如果配埋紅酒就perfect 啦!主菜選了安格斯肉眼扒/香煎石斑柳安格斯肉眼扒,七成熟;切開後見到微微嘅粉紅色,賣相好掂,牛味濃郁,而且肉質鮮嫩。甜品選了朱古力軟心蛋糕和雪芭其實軟心蛋糕係心太軟;一切開,D朱古力慢慢流出來,配埋雲尼拿雪糕,perfect雪芭裏面有荔枝肉,籃梅會,紅桑子,好似有火龍果肉添,連埋D酸中帶甜的泡泡一齊食,係一個超正的甜品呢餐真係非常滿足,而且甜品係一個驚喜。今天果然遇到我的Mr Right
言歸正傳,我哋叫咗個2人餐:
餐湯有雜菜湯和黑松露雜菌忌廉湯;
雜菜湯材料豐富

而忌廉湯則帶有陣陣黑松露的香味
迷你海鮮盤: 有生蠔/海蝦/螺
法國生蠔大大隻之外,口感亦爽脆,並帶有陣陣海水味及不太鹹。
煙三文魚凱薩沙律:材料新鮮,份量亦唔少。
香煎法國鵝肝: 鵝肝煎得香脆,而口感細緻綿密、豐美多汁,

主菜選了安格斯肉眼扒/香煎石斑柳
甜品選了朱古力軟心蛋糕和雪芭

雪芭
2017-04-06
雪芭
2017-05-01 139 views
嚟元朗郊遊前,先嚟呢間好似幾靚嘅餐廳食個lunch先。門面幾好,窗旁有一排木檯櫈,利用自然光影相一定靚爆,但可惜晏咗嚟,差不多滿晒,冇得坐了,好在另一邊嘅裝飾都好特別,檯與檯之間都好闊落,講是非都唔驚隔離檯聽到。星期六嘅2點,仲有set lunch食,由$58至$148不等,包湯、沙律、主菜、甜品及飲品,抵!番茄湯我覺得太杰身,而且偏酸,雖然開晒胃,但係都係甜啲嘅番茄啱我多啲沙律睇落冇乜特別,但係唔落醋,落柚子汁反而感覺清新香煎帶子牛油果燴意大利飯 ($98)賣相有心思;3隻帶子煎得金黃色,入面軟綿綿;意大利飯合哂我心水,軟硬適中,唔似傳統嗰啲勁芝士勁膩,牛油果味道雖然唔係好濃郁,但係口感就非常creamy,整體就算食完之後都唔會覺得好膩,感覺比傳統risotto輕盈好多香煎比目魚配明太子忌廉汁 ($98)好厚身嘅魚,最底層係好邪惡嘅薯茸呀!!!!魚皮勁脆,脆到本身想食risotto先,但都係忍唔住要食咗魚先!魚身煎得好香,肉質勁嫩滑唔鬆散,食落啖啖肉又juicy,同乾身又脆嘅魚皮有好大嘅對比,正!醬汁鹹鹹微辣又唔太creamy,撈埋薯茸食更加不得了啦;中間嘅瓜菜及最愛嘅蘆筍都好新鮮,
番茄湯
番茄湯
沙律
睇落冇乜特別,但係唔落醋,落柚子汁反而感覺清新
沙律
香煎帶子牛油果燴意大利飯 ($98)
香煎帶子牛油果燴意大利飯
香煎比目魚配明太子忌廉汁 ($98)
好厚身嘅魚,最底層係好邪惡嘅薯茸呀!!!!魚皮勁脆,脆到本身想食risotto先,但都係忍唔住要食咗魚先!魚身煎得好香,肉質勁嫩滑唔鬆散,食落啖啖肉又juicy,同乾身又脆嘅魚皮有好大嘅對比,正!醬汁鹹鹹微辣又唔太creamy,撈埋薯茸食更加不得了啦;中間嘅瓜菜及最愛嘅蘆筍都好新鮮,好好味!
香煎比目魚配明太子忌廉汁
芒果雪糕
甜度適中,口感軟身,芒果味濃,如果有粒粒芒果喺入面就更好喇!
芒果雪糕
本身諗住嚟呢度都應該係食環境居多,但點知食物有驚喜,價錢合理,餐具又靚,真係值得嚟試!!
熱檸茶
2017-04-29
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
香煎比目魚配明太子忌廉汁
熱檸茶
2017-05-01 1043 views
男友帶我到元朗食好西搵黎位於西菁街轉角位既西班牙餐廳,室內裝潢modern,座位空間寬敞,環境恬靜舒適~水牛芝士番茄沙律面頭以紅色及粉紅色碎碎既分子料理分開呈鴛鴦色,圓碌碌既藤茄仔及水牛芝士鋪面,仲加左d鮮小花伴碟,賣相好靚且有心思蕃茄味既果凍,少少酸咪咪,水牛芝士波波好有口感,配上藤茄仔甜甜的中和返,好開胃! 香煎鵝肝差唔多同多士一樣咁厚身入口即溶,同個紅酒汁好夾,旁邊仲有一小件無花果&紅菜頭減卻油膩感。雜菜蒜片欖油炒意粉雖然睇落齋齋地,但整個意粉充滿蒜香及橄欖味、少少辣辣地,再加左羅勒一齊炒,味道好fresh ! 簡簡單單但卻帶俾我驚喜西班牙黑毛豬扒經溫火慢慢烤煮 ,鎖住肉汁,口感鬆軟,肉感豐富。伴碟既千層芝士燒薯好好味,薯仔切得勁薄,仲夾雜著火腿粒及芝士一齊焗第一次食斑蘭味既cream brulee肉桂味泡芙外蘸上砂糖,淡淡既斑蘭味感覺清新,焦糖面既焗得脆卜卜,燉蛋口感滑滑,甜度適中。無論氣氛、環境、食物、服務質素都唔錯,下次帶埋媽咪一齊黎食先
男友帶我到元朗食好西
香煎鵝肝差唔多同多士一樣咁厚身
第一次食斑蘭味既cream brulee
2017-04-19
$400 (Dinner)
2017-05-01 117 views
今晚找到了一間西餐廳Mr Right , 座落元朗,地點旺中帶靜。餐廳情調氣氛滿不錯,梳化座椅也很舒適。有一排大窗可以看到窗外景色.....扒露筍帶子沙律一般沙律都是比較隨便, 但這碟一點也不呢, 製作認真顏色繽紛,又各種蔬菜,營養豐富, 還加了露筍, 矜貴又特別,很多的味道變化中, 一點也不單調, 汁料是酸酸的加,好開胃。帶子切下去便覺得, 肉質較為實淨, 兩邊煎香, 不覺靭, 嫩口非常,帶子味道很是鮮濃甜美。香煎鵝肝配肉桂蘋果忌廉燒汁意大利飯這裏每一碟菜都是色、香、味俱全的。在這裡用餐, 確實是個享受。朋友偏愛吃鵝肝,這裏的鵝肝很厚切, 大大塊, 份量十足, 外皮煎香, 店員上枱已聞到煎鵝肝的香味, 叫人口水直流, 鵝肝味道豐腴, 煎得外脆內軟, 帶有輕微的羶香味, 口感豐腴油潤, 並非誇張, 這鵝肝有著令人感動的味道。鵝肝始終是比較肥膩之物, 通常配以肉桂蘋果吃, 蠻新鮮的組合。肉桂蘋果烤過, 好清甜多汁, 吃過鵝肝後吃一口肉桂蘋果, 減輕罪惡感。意大利飯粒滿滿都是忌廉味道, 每一口也有肉桂蘋果, 咬落有質感, 飯粒質感濕潤豐盈, 口味豐富, 飯外軟內有咬口, 又不會太硬, 有遷

扒露筍帶子沙律

香煎鵝肝配肉桂蘋果忌廉燒汁意大利飯
這裏每一碟菜都是色、香、味俱全的。在這裡用餐, 確實是個享受。朋友偏愛吃鵝肝,這裏的鵝肝很厚切, 大大塊, 份量十足, 外皮煎香, 店員上枱已聞到煎鵝肝的香味, 叫人口水直流, 鵝肝味道豐腴, 煎得外脆內軟, 帶有輕微的羶香味, 口感豐腴油潤, 並非誇張, 這鵝肝有著令人感動的味道。鵝肝始終是比較肥膩之物, 通常配以肉桂蘋果吃, 蠻新鮮的組合。肉桂蘋果烤過, 好清甜多汁, 吃過鵝肝後吃一口肉桂蘋果, 減輕罪惡感。意大利飯粒滿滿都是忌廉味道, 每一口也有肉桂蘋果, 咬落有質感, 飯粒質感濕潤豐盈, 口味豐富, 飯外軟內有咬口, 又不會太硬, 有遷就了香港人的口味。鵝肝配上肉桂, 層次更加特別, 香味十足, 充滿了忌廉香味,如一個人吃會有點膩, 二人分享剛剛好。

一頓美味豐富有質素的晚餐, 每樣菜式都用心製作, 無可挑剔, 賣相佳又有內涵。這頓晚餐我們都感到十分滿足。

2017-03-20
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
2017-04-26 94 views
元朗又有新搞作啦,行過千色店後面嗰條食街,見到佢新開咗一間叫mr.right嘅西餐廳, 裝修望落去簡潔而清新, 橫掂都唔知食乜,於是就同老公提議不如去試下新野 一坐低就放低咗份麵包招呼一下你個肚仔先。 等你可以慢慢食住揀睇下想食乜嘢晚餐 前菜揀咗個水牛芝士蕃茄沙律, 一上到枱 覺得個望落都幾特別 , 仲有點好奇沙律點解冇菜嘅… 原來呢一個係用分子料理, 我以為係個茄汁底,原來係一個啫喱 呢個燒春雞都好特別㗎 隻雞 外脆內嫩 不在話下 原來下面紅色嗰啲 係紅菜頭同埋薯蓉分子料理佐 一齊㗎 甜甜地粉粉地好幼滑好好味。 再嚟就係 朋友仔點 呢一個 煎鱈魚 煎得剛剛好夠曬嫩滑 而個汁料亦係分子料理咗嘅泡沫,巧特別。 同樣都係經過分子料理咗嘅 芒果 雪葩 甜品 除咗芒果裏面仲有其他雜果,啲泡沫 分子料理咗之後, 打到好幼細好creamy。 這一個是班蘭焦糖燉蛋份子料理 好香濃嘅 班蘭味道, 配埋落啲燉蛋豆味道好出色而且perfect match

原來呢一個係用分子料理, 我以為係個茄汁底,原來係一個啫喱

再嚟就係 朋友仔點 呢一個 煎鱈魚

煎得剛剛好夠曬嫩滑 而個汁料亦係分子料理咗嘅泡沫,巧特別。

同樣都係經過分子料理咗嘅 芒果 雪葩 甜品

這一個是班蘭焦糖燉蛋份子料理

2017-04-26 191 views
前陣子在元朗區吃放題時,同事說附近有間新開西餐廳她很想很想去試,我原本打算游說她去我心水的餐廳,但也好奇她為何那麼堅持,便上Openrice一看究竟, 看過食評及相片介紹,自己也心郁郁想試,所以趁上星期比較清閒便來嚐一嚐。由西鐵元朗站轉乘輕鐵在大棠路下車,步行約十分鐘便到達 "Mr. Right"。 餐廳選用落地玻璃為正門,從外面能很清晰看到餐廳內的一切,座位很闊落,加上樓底高,超有空間感。裝潢充滿格調,從餐廳內往外看,一片綠油油的樹木及草地,感覺很悠閒舒適。我跟同事選擇二人晚餐,頭盤是煙燻三文魚凱撒沙律,餐湯是黑松露雜菌忌廉湯,主菜是燒澳洲肉眼扒及雜菌黑松露燴意大利飯,甜品是椰子奶涷及雙重雪糕球。煙燻三文魚凱撒沙律 - 煙三文魚卷得像花一樣,加上翠綠的生菜,紅卜卜的煙肉粒及香脆的麵包,賣相十分吸引。羅馬生菜用料爽鮮,掛上份量剛好的醬汁,味道清新可口。煙三文魚選材大塊,煙熏魚味足,空口吃也不會覺得很鹹。黑松露雜菌忌廉湯 - 忌廉湯的雜菌喝得出是新鮮貨,打得非常濃稠,好香濃,飲落口感充滿雜菌粒,味道剛剛好。燒澳洲肉眼扒 (8安士) - 比其下單時要求的七成熟略為過熟了一點,幸好肉眼扒本身

煙薰三文魚凱撒沙律
黑松露雜菌忌廉湯
燒澳洲肉眼扒 (8安士) - 比其下單時要求的七成熟略為過熟了一點,幸好肉眼扒本身肉汁夠多,加上牛肉味濃,8安士牛扒份量不容小覷,肉眼扒配薯非常飽肚。
燒澳洲肉眼扒
雜菌黑松露燴意大利飯 - 黑松露香氣十足,一上枱就聞到,而意大利飯忌廉汁香郁,加上芝士片,令人食指大動,意大利飯煮得軟硬度適中,粒粒分明,加上雜菌碎非常有咬口。
雜菌黑松露燴意大利飯
椰子奶凍 - 份量頗大杯,入口散發濃郁的椰奶香味,口感十分幼滑又Creamy。表面的菠蘿粒粒,雖然採用了罐頭菠蘿,但不會過甜,而且跟椰奶味非常夾,吃完後椰奶味令晚餐的濃味沖淡不少。

雙重雪糕球 - 分別是雲尼拿雪糕及芒果雪芭, 雲尼拿雪糕, 奶味香濃, 入口幼滑。對於不好甜的,雪芭是絕佳甜品。入口即溶, 清新的果味既可作為晚飯的總結。
椰子奶凍及雙重雪糕球
煙薰三文魚凱撒沙律
雜菌黑松露燴意大利飯
椰子奶凍及雙重雪糕球
  • 椰子奶凍
  • 芒果雪芭
2017-04-23 198 views
It was a rainy Saturday afternoon when I had a lunch gathering with a friend living in Yuen Long. My friend said this restaurant nearby her place was opened only for 2 months and so we just gave a try for it. We ordered 2 set lunch to share.Salad : Roman lattuce is fresh. It is crisp and taste good serving with Italian vinegar.Soup of the Day : mushroom soup is smooth and creamy.Main course:Honey Mustard Chicken Burger : although the chicken is fried however the meat inside is not dry but still
Main course:
Honey Mustard Chicken Burger : although the chicken is fried however the meat inside is not dry but still soft and tender.
Roasted US Black Angus Ribeye served with Gravy : this one is recommended by the waiter. We ordered medium while it came out as medium well I think. Nevertheless, the beef texture is still soft and juicy and not too tough.
Dessert : Mango Sorbet
Drink : Rose Tea Latte. Smooth milk tea with fragrance of rose. Rather unique. The mixed taste of tea leave and rose is just nice.
Overall it is a fair decent lunch. We enjoyed the relaxing environment for meal and its nice decoration.
2017-04-22
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
2017-04-23 77 views
今晚來到了這家新餐廳試試新東西,還記得小妺曾光顧過這個舖的前身,卡邦尼小館,味道不錯!這𥚃新袋修,走田園路線,感覺不錯! 點了個二人餐($458未包加一),先來三文魚沙律,小妹一向都不太喜歡吃煙三文魚,覺得其不生不熟有點怪怪的,這裡的還帶點腥,但沙律菜則新鮮爽脆。 卡邦尼意粉,本身蛋黃醬及芝士已經很味濃,再加上水波蛋,加上蛋漿已經覺得很膩。 法國燒春雞,賣相得,口感尚算滑,醬汁味道未見突出。 甜品,椰子奶凍,份量很大杯,椰子味濃,口感滑;蕃茄野苺之士蛋糕,酸酸味美,甜品相對做得比較出色。

法國燒春雞,賣相得,口感尚算滑,醬汁味道未見突出。

2017-04-17
$250 (Dinner)