Restaurant: Mr Tin HK Cuisine (Pitt Street)
Info:

2024-10-23 570 views
田記魚蛋牛腩專門店呢間「田記魚蛋牛腩專門店」已經係我第三次回訪,經開油麻地一定會諗起佢哋崩紗腩,暫時我覺得佢哋嘅崩沙腩係最好食,肥瘦均勻唔會痴牙,經過油麻地嘅你一定要試下啦!「田記」門口係有一級,輪椅人士如果要入去食記得要帶斜板,同埋店員會安排四人圓枱比我哋坐,真係好細心!1.招牌魚蛋幼麵$39+豆漿$8(9/10)呢碗招牌魚蛋幼麵入面有3粒魚蛋同3塊魚片,魚蛋好彈牙,魚片就有少少咸,再加$8嘅唔會好甜支裝豆漿,簡簡單單食一餐!2.崩沙牛腩河粉$62+凍檸水$8(10/10)呢碗崩沙牛腩河粉份量好多,好似多過以前,崩沙牛腩有7舊,白蘿蔔有4舊,河粉都勁多,崩沙牛腩好軟淋,肥瘦均勻唔會痴牙,再揀埋一杯$8有4片檸檬嘅凍檸水,咁就完美!3.炸魚皮$26(10/10)呢個炸魚皮依家都開始用密實袋裝住炸魚皮,咁樣衛生好多,炸魚皮炸得好酥脆,食落好香,好正!2人總共價錢$143個人口味總評分:9.67/10@mr.tin_hk   地址:油麻地碧街45號地下C1號舖Please follow me🙆‍♂️ @wheelchaireatinhongkong 如果鍾意我嘅分享,麻煩請follow我,仲
田記魚蛋牛腩專門店

1.招牌魚蛋幼麵$39+豆漿$8(9/10)

2.崩沙牛腩河粉$62+凍檸水$8(10/10)

3.炸魚皮$26(10/10)

2人總共價錢$143

個人口味總評分:9.67/10

@mr.tin_hk

地址:油麻地碧街45號地下C1號舖

#田記魚蛋牛腩專門店 #崩沙腩 #油麻地好去處 #油麻地 #油麻地美食 #香港美食 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong
  • 崩沙腩
  • 炸魚皮
  • 崩沙牛腩河粉
2024-10-05 770 views
下午喺油麻地做完野搵個地方食飯見到有間食牛腩粉麵嘅茶餐廳🐮🥩🍖叫做田記魚蛋牛腩專門店自己同另一半都鐘意食牛今次就試下地道嘅牛腩啦✨牛三寶飯🐮🥩🍗🍖🍚內有牛腩,牛肚,牛筋每樣都有四舊要求瘦腩真係有俾🤟🏻牛腩肥膏唔多,食落啖啖肉而且都係厚切牛腩炆到好淋🔥食落肉質軟淋淋唔痴牙牛肚食落唔腥肉質好軟熟牛筋好淋唔硬食落滿滿骨膠原嘅口感$70 呢個價錢食到牛嘅三個部位🤟🏻份量又多,真係幾抵食配埋白飯撈埋辣椒油食真係好惹味🌶️而且白飯份量好多🍚🍚男人食一定夠飽✨崩沙牛腩飯要求瘦啲師傅提醒崩沙瘦腩冇咁好食唔緊要,證明師傅都係識貨之人😎牛腩份量好多,有成差不多十舊🤟🏻食落真係食到跟普通坑腩嘅分別崩沙腩肉跟油脂比例高一點🍯食落冇咁硬,淋好多表面層筋膜加少少肥膏入口嘅牛油香加埋腩肉真係好好食👍🏻👍🏻👍🏻而且底部嘅蘿蔔炆到好淋🥕又吸哂啲湯汁,好好食✨紫菜湯🍲🍲跟客飯送的湯飲落唔鹹而且有兩舊紫菜同埋好多葱🌿🌿又係啱哂鐘意食葱撈湯嘅我搞到我要飲埋另一半碗湯再叫多杯奶茶俾佢補數個湯飲完好解渴✨凍奶茶🧋🧊要求走甜真係有做而且餐廳係用熱茶加次變相隔一陣啲冰都溶得七七八八時就溫度剛剛好🧊餐廳內部地方唔大但冷氣通風好足夠💨💨食
下午喺油麻地做完野
搵個地方食飯
見到有間食牛腩粉麵嘅茶餐廳🐮🥩🍖
叫做田記魚蛋牛腩專門店
自己同另一半都鐘意食牛
今次就試下地道嘅牛腩啦

✨牛三寶飯🐮🥩🍗🍖🍚
內有牛腩,牛肚,牛筋
每樣都有四舊
要求瘦腩真係有俾🤟🏻

牛腩肥膏唔多,食落啖啖肉
而且都係厚切
牛腩炆到好淋🔥
食落肉質軟淋淋唔痴牙

牛肚食落唔腥
肉質好軟熟
牛筋好淋唔硬
食落滿滿骨膠原嘅口感

$70 呢個價錢食到牛嘅三個部位🤟🏻
份量又多,真係幾抵食
配埋白飯撈埋辣椒油食真係好惹味🌶️
而且白飯份量好多🍚🍚
男人食一定夠飽

✨崩沙牛腩飯
要求瘦啲
師傅提醒崩沙瘦腩冇咁好食
唔緊要,證明師傅都係識貨之人😎

牛腩份量好多,有成差不多十舊🤟🏻
食落真係食到跟普通坑腩嘅分別
崩沙腩肉跟油脂比例高一點🍯
食落冇咁硬,淋好多
表面層筋膜加少少肥膏
入口嘅牛油香加埋腩肉真係好好食👍🏻👍🏻👍🏻
而且底部嘅蘿蔔炆到好淋🥕
又吸哂啲湯汁,好好食

✨紫菜湯🍲🍲

性價比甚高
會繼續幫襯🥳

2024-10-05
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$50 (Tea)
  • 崩沙牛腩飯
  • 牛三寶飯
2024-08-13 1737 views
這天下午要到油麻地找換外幣, 午餐就在附近的粉麵缺店解決吧, 反正時常不想工作的老公說想念起香港的粉麵了。田記粉麵茶餐廳, 小小的粉麵餐廳,魚蛋魚片和牛雜都是名物。老公選牛三寶,是牛筋、牛腩、牛雜配河粉, 典型的牛魔王配搭。牛雜方面有牛肚牛蒡牛肺和牛腸, 份量算足但該是冰鮮貨色, 考量度價錢便不要太介懷。 牛腸洗得乾淨, 牛肚夠爽但不夠入味, 牛肺牛蒡亦然, 但仍在水準之內。清湯腩很鮮, 煮得軟爛也不錯, 最強差人意的是牛筋,煮得不夠腍滑, 如今好的牛筋難求, 也難在粉麵舖見到他的蹤影了。魚三寶是魚皮餃、魚蛋和魚角的組合,加色(腩汁) 後仍未提升到湯的層次, 就只有咸。魚皮餃大顆肉餡鮮甜, 魚蛋軟綿綿的也不錯, 魚角是魚片切下來的邊角位, 有趣又彈比較少見一定要試! 粉質湯底不怎麼樣, 但魚蛋卻是不錯, 不枉他是招牌名物。炸魚皮份量十足且炸得香脆,記得要一碗清湯才是最佳食法。這家的粉麵水準算及格而已,但不失為平常開飯的一個選擇。

田記粉麵茶餐廳, 小小的粉麵餐廳,魚蛋魚片和牛雜都是名物。

牛三寶

魚三寶

炸魚皮份量十足且炸得香脆,記得要一碗清湯才是最佳食法。
炸魚皮

這家的粉麵水準算及格而已,但不失為平常開飯的一個選擇。

2024-08-04
$60 (Lunch)
魚三寶
炸魚皮
2024-11-09 33 views
有預感呢個秋冬點燃咗舖牛腩癮大概係因為涼涼哋會比較想嚟碗熱湯吧?相對清湯腩呢個湯底就重口味得多腩汁湯底油脂幾濃厚見到一層薄薄嘅膠質至於第一刀嘅崩沙腩崩沙牛腩軟稔鬆化肉肌里嘅紋理都清晰可見夾一嚿肉汁順滑往下流畫面係幾垂涎三尺🤤另外個白蘿白吸收咗個湯底入口先係清甜之後隨腩汁就開始喺口腔注入一絲牛油香三大嚿令我食唔停口如果可以就咁叫嚟做餸就大fit!不覺有趣嘅係餐廳有另一款叫 #招牌牛腩有機會再試下再一分高下💪🏻

有預感呢個秋冬點燃咗舖牛腩癮
大概係因為涼涼哋會比較想嚟碗熱湯吧?

相對清湯腩

另外個白蘿白吸收咗個湯底
入口先係清甜
之後隨腩汁就開始喺口腔注入一絲牛油香
三大嚿令我食唔停口
如果可以就咁叫嚟做餸就大fit!

不覺有趣嘅係餐廳有另一款叫 #招牌牛腩
有機會再試下再一分高下💪🏻
  • 崩沙牛腩河粉
2024-11-05 145 views
Ricky推介有時都好伏,牛雜窩指月,居酒屋Hungry Monkey⋯⋯係吹大咗or餐廳唔爭氣就不得而知。今日試呢間都係佢介紹,見佢一條片隊三碗嘢:紫菜魚蛋湯 牛雜麵 崩沙腩麵,網紅真的不易做!又或者真係咁好味?我信佢㗎!因為我都試過食完蘭香雞腸米,再去耀記食雲吞麵,最後去新花整多碗清湯腩河。七點左右直入有位,舖位算細間,約八成坐滿,本來想叫腩雜河,但雙拼要加$20,第一次食暫不考慮,只係叫了一碗牛腩米線。麵湯唔差,米線就腍咗少許影響晒個口感,牛腩賣相靚仔,面嗰4件簡直滿分,下面搭咗D差少少嘅,不過牛腩同崩沙腩相信差$16,完全體諒。剩係講面嗰幾舊,肉味重但唔會韌,雖然不是我喜歡的類型,但確實不錯!辣椒油不俗,令碗麵再加分。呢種質素喺油尖旺賣呢個價錢,值頭係抵食!是日消費:牛腩米線$46 凍檸茶(跟餐)$8共 $54

是日消費:牛腩米線$46 凍檸茶(跟餐)$8
共 $54
$60 (Dinner)
OK
2024-11-04 88 views
牛三寶米粉》$58
《牛魔王河粉》$62
《腐乳通菜》$18
通菜新鮮爽脆,配腐乳醬最夾。
《凍豆腐》$8
支裝豆漿抵飲又乾淨。
2024-10-15 259 views
香港有什麼地道特色嘅食物?燒味飯?茶餐廳?魚蛋粉?最近好想發掘又平又抵食既野比我發現呢間「田記」佢話自己係專門店,所以直接我就衝咗入去食。佢地既選擇超多,還有小食我當然要叫佢招牌魚蛋牛腩河佢哋啲魚蛋似係手打,好彈牙,真係同出邊嘅魚蛋有啲唔同👍而牛腩又肥美,厚切,肉和筋分明,又唔韌,不錯👍其實佢份量超多河粉有多,超抵食湯底又唔咸,食完唔會覺得勁口渴。同埋佢啲蔥唔會直接放落粉上如果唔食蔥既人都無問題再加多杯凍檸樂佢哋係用支裝,有懷舊feel
香港有什麼地道特色嘅食物?
燒味飯?茶餐廳?魚蛋粉?

最近好想發掘又平又抵食既野
比我發現呢間「田記」
佢話自己係專門店,所以直接我就衝咗入去食。

佢地既選擇超多,還有小食
我當然要叫佢招牌魚蛋牛腩河
佢哋啲魚蛋似係手打,好彈牙,真係同出邊嘅魚蛋有啲唔同👍
而牛腩又肥美,厚切,肉和筋分明,又唔韌,不錯👍

其實佢份量超多
河粉有多,超抵食
湯底又唔咸,食完唔會覺得勁口渴。

同埋佢啲蔥唔會直接放落粉上
如果唔食蔥既人都無問題

再加多杯凍檸樂
佢哋係用支裝,有懷舊feel

叫左碗金錢肚麵,45蚊對得住個價錢,論份量味道都正常發揮,唯一要彈嘅係湯底重手左。加單要個油菜,點知幾分鐘後樓面姐姐就將個油菜拎去剛剛坐低落完單果枱客度,果下我都奇怪。算,食住麵等,到個麵食到得返少少,催下阿姐。樓面馬尾all back姐姐就話:等多陣,廚房未有我都俾唔到你。無奈…終於幾分鐘後真相大白,原來果枱客張單都仲未打出嚟🙄🙄姐姐就走嚟耍冧,我就冇打算追究。到埋單又嚟料,前面果pair大陸人喺收銀前搞勁耐(又係果啲諗住支付寶可以所有地方都通行嘅煩膠)。我等左成5分鐘,無啦啦我後面組同樣排緊隊俾錢嘅客人唔知做乜行左出門口,收銀姐姐完全無視我,一嘢嘟左果組客人張單。我哩下就話:姐姐,我排先架喎。姐姐就話:你排緊隊俾錢架?(我心諗:好問題,唔通我排隊攞你簽名呀?)佢再講:都嘟左囉,無辦法架啦⋯⋯一句對唔住都冇,大佬你地亂到7彩,食碗麵都慘過乞咁,成肚氣,冇下次!

金錢肚麵
2024-10-03 261 views
在旺角閒逛後想不到吃什麼的時候我都會來吃田記魚蛋牛腩專門店,這家價錢性價比高,而且營業時間很長,由早上7:00至晚上11:45,什麼時間都能吃到地道的港式麵餐崩沙牛腩幼麵 $62崩沙牛腩與普通牛腩不同,崩沙牛腩會有一層膜連著牛腩肉,吃下去十分香口而且肥瘦適中,肉質也是十分柔軟的,喜歡吃牛腩的我很推薦這家的崩沙腩,而且給的份量很多雲吞米粉$39雲吞每個都很大隻,每隻都包著一至兩顆的爽口大蝦,好吃又新鮮,地道的港式麵餐一定要吃雲吞麵吧!淨水餃$39既想吃雲吞又想吃水餃,所以另外點了一份淨水餃。水餃一份有5隻,每個比雲吞更大隻,餡料豐富,有蝦、木耳、肉碎等等,雲吞和水餃麵超好吃凍檸檬茶$8地道的港式檸檬茶,茶底濃厚,茶味十足,很推薦!
崩沙牛腩幼麵 $62
雲吞米粉$39
淨水餃$39
凍檸檬茶$8
地道的港式檸檬茶,茶底濃厚,茶味十足,很推薦!
2024-09-26 308 views
油麻地站A1一出就到田記粉麵茶餐廳,下午茶時間幾乎坐滿人,人流不絕。上菜速度快,價錢平,難怪多人幫襯👍🏻一人一碗麵,再叫多碗水餃和油菜。秘製牛雜河粉 $46牛雜包括牛腩、牛肚、牛腸等,搭配新鮮的香菜和青蔥,增添了幾分色彩。牛雜的口感豐富多樣。牛腩軟嫩,咬下去彈性十足;牛肚則有著獨特的脆感,每一口都讓人驚喜。而河粉的滑潤與湯底的濃郁相結合,使整碗湯麵的層次感更加分明。金牌牛腩河粉 $46牛腩河粉湯底濃郁,牛腩軟嫩入味,河粉滑順搭配香菜,口感豐富。每一口都充滿滿足感,是完美的街頭美食,讓人回味無窮,實在是不可錯過的美味!淨鳳城水餃 $39皮薄餡多,餡料鮮美,有雲耳、豬肉和蝦,肉汁豐盈。追加通菜 $16

一人一碗麵,再叫多碗水餃和油菜。

秘製牛雜河粉 $46

金牌牛腩河粉 $46

淨鳳城水餃 $39
皮薄餡多,餡料鮮美,有雲耳、豬肉和蝦,肉汁豐盈。

追加通菜 $16
2024-09-06 594 views
❇️周末,我和女兒來到九龍油麻地的田記魚蛋牛腩專門店,這家店以其地道的港式牛雜及牛腩而聞名。從油麻地MTR A1出口步行不遠,我們便抵達了這個小巧卻熱鬧的店面。🌟我們首先點了「牛魔王飯」($72),這道餐點結合了牛雜、牛腩和牛筋,搭配一碗清香的紫菜湯。牛雜的口感獨特,彈牙而不膩,牛腩則軟嫩入味,令人感受到肉質的鮮美。紫菜湯清爽可口,為整體味道增添了一絲清新,讓人有意猶未盡之感。✨接著,我們還點了「牛腩魚旦粗麵」($54)。這粗麵條🍜與濃郁的牛腩湯底相得益彰,牛腩的味道滲透進每一根麵條中,吃上一口,仿佛能感受到港式美食的靈魂。魚蛋的彈牙爽口也為這道菜增添了層次,讓人一口接一口,根本停不下來。⭐最後,我們點了兩杯飲品:凍豆漿🥤和凍阿華田🧋,各自只需$8。凍豆漿清新可口,搭配牛腩的濃郁味道,正好中和;而凍阿華田更是讓女兒愛不釋手。

• 牛魔王河粉
2024-08-30 411 views
喺咁方便嘅位置我要求不太高 始終佢定價唔算貴但係今次第一次試吓崩沙腩-我揀咗崩沙牛腩粗麵都係$54 比起平時更加大碗,有肉汁都唔錯!即係係牛嘅橫膈膜連埋筋膜半筋半肉半肥瘦啱啱好雖然有少少位置會有啲靭但係整體嚟講都OK 有肉味另外仲點咗牛魔王麵一次過食 食咗三款 牛腩牛筋同埋牛雜份量較多 牛雜唔算好出色但係都有70分 價錢平又方便 都係當捧場客唯一有少少缺點衛生可以做好少少可能人流比較多 會坐得冇咁舒服但係服務都幾友善 呢一點值得稱讚
喺咁方便嘅位置
我要求不太高 始終佢定價唔算貴

但係今次第一次試吓崩沙腩
我揀咗崩沙牛腩粗麵
都係$54
比起平時更加大碗,有肉汁都唔錯!
即係係牛嘅橫膈膜

可能人流比較多 會坐得冇咁舒服
但係服務都幾友善 呢一點值得稱讚
  • 牛魔王河粉
2024-08-06 658 views
今天工作來到油麻地,工作完畢,和同事來到碧街的「田記魚蛋牛腩專門店」食碗快靚正的河粉醫肚,細細的店舖,任何時間客人都絡繹不絕,聽店名就知牛腩和魚蛋是招牌菜啦!《牛三寶米粉》$58有牛腩、牛肚、牛筋,很豐富的牛三寶,份量足夠,牛肚牛筋軟腍,牛腩雖然不及崩沙腩,但都一樣好吃。《牛魔王河粉》$62人氣牛魔王果然震撼,有牛腩、牛肚、牛筋、牛蒡、牛腸,豐富到不得了,價錢只是$62,超級抵食。每樣都煮得恰到好處,喜歡吃牛雜的朋友一定要試,好正。《腐乳通菜》$18通菜新鮮爽脆,配腐乳醬最夾。《凍豆腐》$8支裝豆漿抵飲又乾淨。

《牛三寶米粉》$58

《牛魔王河粉》$62

《腐乳通菜》$18
通菜新鮮爽脆,配腐乳醬最夾。

《凍豆腐》$8
支裝豆漿抵飲又乾淨。

1912 views
2024-07-24 810 views
田記魚蛋牛腩專門店主打自家製足料牛雜粉麵!粉l款式選擇多!除左招牌牛腩飯麵、仲有餃子、雲吞、魚蛋今晚收工收得夜來左食宵夜👍🏻油麻地店地鐵站一出就係好方便!牛腩、牛肚、牛筋係我必點✨所叫左牛三寶河粉!三款都有齊,份量足大大碗😄足料製作!淨雲吞 ~ 蝦籽鮮蝦豬肉餡料!入口啖啖肉炸魚皮 ~ 好貼心用左密實袋裝好保鮮又夠脆仲叫左杯凍檸茶 ~ 輕輕搞點一餐#油麻地美食 #旺角美食 #香港生活 #香港茶餐廳 #茶餐廳 #mongkok #yaumatei #美食博主 #香港美食 #香港探店 #香港旅遊好去處 #香港美食推薦 #香港旅遊攻略 #hkfoodie #openrice #hkfoodblogger #foodshare #hkrestaurant #foodie #hkfoodblog #食評 #美食推介 #foodhk
田記魚蛋牛腩專門店
主打自家製足料牛雜粉麵!粉l款式選擇多!

除左招牌牛腩飯麵、仲有餃子、雲吞、魚蛋

今晚收工收得夜來左食宵夜👍🏻
油麻地店地鐵站一出就係好方便!

牛腩、牛肚、牛筋係我必點✨

所叫左牛三寶河粉!三款都有齊,份量足
大大碗😄足料製作!

淨雲吞 ~ 蝦籽鮮蝦豬肉餡料!入口啖啖肉

炸魚皮 ~ 好貼心用左密實袋裝好保鮮又夠脆

仲叫左杯凍檸茶 ~ 輕輕搞點一餐

2024-07-23 568 views
好耐冇食魚蛋河牛腩麵之類,去旺角行街路過就揀佐呢間! 入到去坐低見到MENU想叫崩沙腩,但竟然賣哂,咁唯有叫招牌牛腩河!🍝金牌牛腩河粉 🍖牛腩份量勁多,好冧,肥瘦適中,好易咬開,牛味夠出,而河粉滑有爽口,性價比好高!牛腩魚蛋河粉 呢度魚蛋都好出名,聽聞係手打魚蛋,同時又想食牛腩~魚蛋非常彈牙,都算大粒,有口感, 加佐錢配杯凍檸茶,好爽!🥄炸魚皮 🐠脆卜卜好香口,金黃色,份量都好多,我拎佐部分番屋企食!腐乳配通菜 🥬通菜新鮮,又係份量好多,配上腐乳,濃郁香口!呢D傳統既粉麵鋪頭睇落好似周街都有,但真係好有香港特色,佢地既牛腩河非常出色,下次一定要叫到崩沙腩!🤩

金牌牛腩河粉 🍖

牛腩魚蛋河粉

炸魚皮 🐠
脆卜卜好香口,金黃色,份量都好多,我拎佐部分番屋企食!

腐乳配通菜 🥬
通菜新鮮,又係份量好多,配上腐乳,濃郁香口!